Zprávy

Češi chtějí v Praze zorganizovat první setkání Obamy a lídrů EU

Česká republika chce jako předsednická země EU zorganizovat v Praze první setkání lídrů sedmadvacítky a nového amerického prezidenta Baracka Obamy. Informaci ČTK potvrdil vicepremiér pro EU Alexandr Vondra. O termínu se jedná. Není vyloučeno, že schůzka na nejvyšší úrovni by se mohla uskutečnit na jaře kolem summitu NATO. Vyloučen není ani dřívější termín. Plány české diplomacie již naznačili prezident Václav Klaus v blahopřejném telegramu Obamovi a premiér Mirek Topolánek v rozhovoru pro Rádio Česko. Klaus uvedl, že by svého budoucího amerického kolegu rád přivítal na Pražském hradě. Topolánek ČTK sdělil, že neformální summit s Obamou podpořil francouzský prezident Nicolas Sarkozy, jehož země nyní unii předsedá. "To, že Obama bude v Evropě, je jisté. Zda bude neformální summit se sedmadvacítkou v Praze se teprve rozhodne," doplnil Topolánek. Nejmenovaný vysoce postavený diplomat ČTK řekl, že česká diplomacie by chtěla summit uspořádat v Praze, pokud k tomu nebude v EU příležitost dříve.

Topolánek, Klaus a další politici blahopřejí Obamovi

Premiér Mirek Topolánek (ODS) očekával vítězství demokrata Baracka Obamy v amerických prezidentských volbách, jeho zvolením se nic nemění na česko-amerických vztazích. Topolánek ČTK sdělil, že Obamovi gratuluje. Blahopřejný telegram mu poslal prezident Václav Klaus. Uvedl v něm, že euroatlantická spolupráce je základním pilířem české zahraniční politiky i po vstupu do EU. Klaus také doufá, že se s Obamou brzy setká, pozval ho do Prahy. Také další čeští politici Obamovo zvolení uvítali.

Podle premiéra vyvolal Obama ve své kampani řadu očekávání na řešení domácích a světových problémů. "Celý svět nyní bude s napětím sledovat, jak své sliby splní. Proto ani České republice nemůže být lhostejné, jakým způsobem Barack Obama přistoupí k takovým otázkám, jako jsou dopady světové finanční krize či problematika klimatu," uvedl Topolánek. Podle české diplomacie je Obamovo zvolení zajímavou změnou pro USA i svět. "Navzdory všem pesimistickým hlasům občané USA ukázali, že otázka barvy pleti nehraje roli, čímž definitivně překročili stíny minulosti a umlčeli ty, kteří jim rasové předsudky dosud podsouvali," uvedl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v prohlášení pro ČTK. Soudí, že nový nejmocnější muž světa má před sebou nesmírné úkoly. Také opoziční sociální demokraté Obamovo vítězství vítají. "Jde v mnoha ohledech o historickou volbu a naději nejen pro USA, ale pro celý svět. Amerika ukázala, že je schopná hluboké sebereflexe a zásadní změny. Upřímně americkému lidu blahopřejeme," uvedl šéf ČSSD Jiří Paroubek.

Politici se neshodují v tom, co Obamovo zvolení znamená pro radar

Příznivci a odpůrci vzniku radaru americké protiraketové obrany v českých Brdech se liší v názoru, zda stavbu systému ovlivní zvolení Baracka Obamy novým prezidentem USA. Například mluvčí iniciativy Ne základnám Jan Májíček poukázal na tíživou ekonomickou krizi ve Spojených státech, která by mohla Obamův tým donutit k přehodnocení vysokých výdajů na obranu a zbrojní systémy včetně radaru. Naopak poslanec Jan Vidím z vládní ODS, která stavbu radaru prosazuje, zdůraznil, že USA nemění s příchodem nové administrativy svou zahraniční a bezpečnostní politiku. Český velvyslanec při NATO Štefan Füle si myslí, že Obama plány na protiraketovou obranu nezruší. "Konsensus je v USA dost značný, USA tuto obranu potřebují," řekl ČTK Füle. Soudí ale, že při jejím tvoření budou nyní USA dávat daleko větší důraz na plnohodnotné zapojení spojenců do tohoto projektu.

Politologové: Vítězství Obamy neovlivní vztahy USA s ČR ani radar

Vítězství Baracka Obamy v amerických prezidentských volbách nijak zásadně neovlivní vztahy mezi USA a Českou republikou, neohrozí ani plánovanou stavbu amerického protiraketového radaru v Brdech. Shodli se na tom politologové, které oslovila ČTK. Na úspěchu demokratického kandidáta nad republikánem Johnem McCainem se podle nich výrazně podepsala současné ekonomická krize. Zároveň ocenili politickou kulturu, v jaké se letošní prezidentské klání v USA vedlo. Podle politologa Břetislava Dančáka současná situace ve světě neumožní Obamovi například rychlé stažení amerických vojáků z Iráku nebo přenesení odpovědnosti za tažení v Afghánistánu na evropské spojence. "Tím pádem si myslím, že bude i určitá kontinuita v protiraketové obraně," tvrdí odborník z Masarykovy univerzity v Brně. Podobný názor má i politoložka Vladimíra Dvořáková z Vysoké školy ekonomické v Praze. Podle ní Obama bude jednat s Evropskou unií a NATO více jako celkem, než tomu bylo za Bushe. "Jednání o radaru by se mohlo dostat do souvislosti s celkovou koncepcí evropské bezpečnosti," míní Dvořáková.

Analytici: Obamovo zvolení by mohlo být pro trhy spíše negativní

Zvolení kandidáta demokratické strany Baracka Obamy americkým prezidentem by neměl podle analytiků na akciových a finančních trzích doprovázet žádný jásot. Demokraté totiž kvůli zvýšení příjmů státní pokladny prosazují politiku růstu daní a Obama je pro zesílení regulace finančního trhu, vyplynulo z ankety ČTK. "Obávám se, že obecně zvolení demokratického prezidenta by mělo být pro trhy spíše negativní, protože demokraté většinou prosazují více politiku širšího vlivu státních zásahů," uvedl analytik firmy Atlantik finanční trhy Milan Vaníček. Americké a asijské burzy v době vrcholících prezidentských voleb silně posilovaly. "Reakce finančních trhů po světě je až překvapivě příznivá, i když my máme pochybnosti o tom, zda mají trhy vzhledem k názorům Obamy na regulaci finančních trhů a daňové otázky důvod," mínil analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. Euforie se nicméně nepřenesla na evropské burzy, které naopak ztrácely. "Očekávání výsledku voleb stála v minulých dnech za růstem akcií, při potvrzení spekulací dochází k ukázkové korekci," uvedl Vladimír Urbánek ze serveru www.kurzy.cz.

Češi díky vítězství Obamy vyhráli v sázkách miliony korun

Americké prezidentské volby se staly atraktivní sázkovou příležitostí. Na vítězství Baracka Obamy vsadily desetitisíce Čechů v součtu miliony korun, a mohou se tak těšit z tučných výher. Na 315.000 korun si například přišel sázkař v Praze, který vložil na úspěch tohoto demokratického kandidáta 166.000 korun v kurzu 1,9:1, zjistila ČTK u provozovatelů kurzového sázení. Jednička trhu, firma Tipsport, přijala 99 procent sázek k americkým volbám na Obamu. Celkem to znamenalo na 45.000 sázejících a vklady za více než dva miliony korun. "Všechno jsme prohráli," shrnul mluvčí Tipsportu Lubomír Ježek. Tipsport na výhrách rozdělil asi tři miliony korun. Klienti společnosti Fortuna vsadili na Obamu asi 2,5 milionu korun a na jeho republikánského soka Johna McCaina kolem dvou milionů korun. "Fortuna celkem přijala na prezidentské volby zhruba 5000 sázek a na výhrách pak vyplatila klientům o půl milionu korun více, než kolik bylo přijato," uvedl mluvčí Fortuny Tomáš Bahník.

Mertlík: Vítězství Obamy může znamenat vyšší výdaje ČR na armádu

Zvolení Baracka Obamy americkým prezidentem může podle hlavního ekonoma Raiffeisenbank Pavla Mertlíka znamenat vyšší výdaje Česka na vojenské angažmá v Iráku a Afghánistánu. Zástupci českých podniků zároveň věří, že Obamova koncepce řešení současných hospodářských problémů vyvolaných finanční krizí bude mít úspěch. "Vliv Obamova vítězství na českou ekonomiku bude nepřímý, ale může být významný," řekl Mertlík. Upozornil především na to, že důležitý může být vývoj v americké zahraniční politice. Pokud demokraté přejdou od republikány praktikované koncepce unilateralismu k tradičnímu multilateralismu, bude to na jedné straně zřejmě znamenat menší americké angažmá v Iráku a dalších krizových oblastech, což ale může být nahrazeno požadavky na aktivnější účast Evropy a ostatních spojenců USA při řešení regionálních konfliktů.

Ruský prezident Medveděv za štít USA v Česku a Polsku pohrozil rozmístěním raket u Kaliningradu

Ruský prezident Dmitrij Medveděv ve svém prvním projevu před parlamentem pohrozil rozmístěním ruských raket v Kaliningradské oblasti na západě Ruska. Podle prezidenta by šlo o odvetné opatření za případné zřízení americké protiraketové základny na území Česka a Polska. Případné zřízení amerických základen ve střední Evropě vnímá Kreml jako ohrožení ruských zájmů. Z Medveděvova vystoupení nebylo jasné, zda k ohlášenému kroku Rusko přistoupí neprodleně, anebo až v případě vybudování amerického radaru v Česku a rozmístění amerických protiraketových střel v Polsku. Počet raket Iskander, které mají být rozmístěny v kaliningradské enklávě mezi Polskem a Litvou, neupřesnil. K protiopatřením má podle Medveděva patřit také zamýšlené posílení válečného námořnictva a radioelektronické rušení "mnoha objektů" amerického protiraketového systému, které se bude uskutečňovat také z Kaliningradské oblasti.

Praha má slova prezidenta Medveděva o raketách v Kaliningradu za nešťastná

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg soudí, že slova ruského prezidenta Dmitrije Medveděva o rozmístění raket v Kaliningradské oblasti jako odvetě za americkou protiraketovou ochranu jsou nešťastná. Ve vyjádření pro novináře je označil za "medvědí službu Rusku". Podobně na vyjádření ruského prezidenta reagovalo i české ministerstvo obrany. Spojené státy chtějí v Česku postavit protiraketový radar a propojit ho s desítkou antistřel v Polsku. Podle Schwarzenberga by bylo lepší, kdyby Moskva v dialogu s Českou republikou místo výhrůžek používala argumenty. Právě Schwarzenberg letos v létě se svou americkou kolegyní Condoleezzou Riceovou podepsal smlouvu, která vznik radaru v českých Brdech umožňuje. Tento dokument a také druhou smlouvu upravující pobyt amerického personálu ještě musí schválit český parlament, kde ale vládní koalice nemá jistou většinu. Umístění radaru v ČR i přes přesvědčovací kampaň vlády odmítá většina obyvatel země.

STEM: Armádě věří lidé víc než policii, důvěra v ni stoupá

Důvěra Čechů v armádu od února stoupla o šest procentních bodů na 63 procent. Z domácích bezpečnostních institucí ji lidé hodnotí jako nejdůvěryhodnější. Policii věří asi polovina lidí a městské policii 41 procent obyvatel. Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury STEM, který má ČTK k dispozici. Mezinárodní kriminální policii Interpol důvěřuje 78 procent lidí a NATO 55 procent respondentů. Hasičský sbor pozitivně hodnotí 95 procent lidí. Průzkum agentury STEM se uskutečnil v době od 1. do 7. října a zúčastnilo se ho 1245 lidí.

Premiéři V4 chtějí být solidární v řešení klimatického balíčku EU

Premiéři zemí visegrádské skupiny (V4), kteří ve středu jednali ve Varšavě společně se svými kolegy z pobaltských států, se shodli na tom, že při debatě o detailech takzvaného energeticko-klimatického balíčku EU budou solidární a budou úzce spolupracovat. Na podrobnostech plánu boje s globálním oteplováním se chce Brusel dohodnout do konce letošního roku. Některé země, včetně Polska a ČR, přitom chtějí prosadit určité ústupky kvůli obavám, že by přísná ekologická opatření poškodila jejich ekonomiky. "Nechceme nic blokovat, nechceme nic vetovat, ale jde nám všem společně o to, aby balíček byl přijat v takové podobě, která nepoškodí naše ekonomiky," uvedl český premiér Mirek Topolánek. Předseda české vlády se svými kolegy ve V4 mluvil rovněž o nadcházejícím evropském předsednictví Prahy. "Nabídl jsem členům V4 české předsednictví v Evropské unii jako možnost vyzkoušet si fungování spolupráce a prosazování našich společných zájmů," uvedl premiér.

ODS a ČSSD se dohodly na obsazení funkcí v Senátu

Zástupci senátorských klubů ODS a ČSSD, tedy dvou nejsilnějších frakci, se ve středu dohodli na obsazení funkcí ve vedení a výborech Senátu při zachování principu poměrného zastoupení. Vedení horní komory má být šestičlenné, přičemž v jejím čele zůstane Přemysl Sobotka (ODS). ČSSD bude mít nově dva z pěti místopředsedů v osobách Aleny Gajdůškové a Milana Štěcha. Dvě křesla si ponechá ODS pro Jiřího Lišku a Jiřího Šnebergra a jedno KDU-ČSL pro Petra Pitharta. Výbory mají vést pouze občanští nebo sociální demokraté. ODS, v jejímž klubu je 36 z 81 senátorů, povede pět výborů včetně organizačního, v jehož čele z titulu funkce stojí předseda Senátu. ČSSD, která má díky vítězství v letošních volbách 29 senátorů, pak povede zbývající čtyři výbory - hospodářský, zahraniční, pro veřejnou správu a pro školství a kulturu. ODS zůstanou výbory ústavně-právní, pro záležitosti EU, pro zdravotnictví a sociální politiku a mandátový a imunitní. Sedmičlenný klub KDU-ČSL a šestičlenný Klub otevřené demokracie se kvůli povolebnímu početnímu oslabení budou muset spokojit s posty místopředsedů výborů, získají ale křesla předsedů některých komisí. Ve hře jsou také ještě ještě místa ve stálých delegacích do meziparlamentních orgánů. Jasno by mělo být příští týden, řekl ČTK a deníku Právo předseda senátorů ODS Jiří Stříteský.

Poprvé od roku 1989 povede kraj i KSČM - v Ostravě a Karlových Varech

Nejméně ve dvou regionech se poprvé od roku 1989 dostanou k moci komunisté. ČSSD, která zvítězila ve všech krajích, se ve středu na povolební koalici dohodla s KSČM v Moravskoslezském a v Karlovarském kraji. Na západě Čech bude do koalice patřit ještě hnutí Doktoři (za uzdravení společnosti). ČSSD chce s KSČM uzavřít písemnou dohodu o spolupráci také v Ústeckém kraji. V ostatních regionech pokračují další kola jednání, vyloučeny nejsou menšinové vlády ČSSD ani další koalice s komunisty. V řadě krajů nabídla vítězná ČSSD účast v koalicích zástupcům všech zvolených stran, ale nesouhlas se spoluprací s komunisty ve vedení kraje vyřadil některé subjekty z povolebních vyjednávání. V krajích, kde chce ČSSD vytvořit menšinovou vládu, hledá alespoň podporu pro hlasování u jiných stran, nečastěji právě u komunistů. Zástupci KSČM ale například v Plzeňském nebo Jihočeském kraji chtějí místa v radě a případná tichá podpora sociálnědemokratické vlády se jim nelíbí. Konečná rozhodnutí mají padnout v řadě krajů v pátek.

Ministerstvo vnitra navrhlo zrušit Dělnickou stranu

Ministerstvo vnitra navrhlo rozpustit krajně pravicovou Dělnickou stranu (DS). Poté, co se k jeho návrhu vyjádří jednotlivé resorty, má o něm do dvou týdnů rozhodnout vláda. Kabinet pak může dát podnět Nejvyššímu správnímu soudu (NSS), aby stranu rozpustil. Sdělil to ministr Ivan Langer (ODS), který stranu označil za extremistickou. Dělnická strana je spojována s dalšími ultrapravicovými uskupeními. Jejích akcí se účastní například i příznivci neonacistického Národního odporu či Autonomních nacionalistů. "Pohár trpělivosti s činností Dělnické strany přetekl," řekl ministr. Uvedl, že se posuzováním strany zabýval především proto, že jeho prioritou je boj proti všem formám extremismu a rasové nesnášenlivosti. Jeho rozhodnutí prý předcházela trpělivá až mravenčí práce, a proto se mohlo zdát, že k němu spěje příliš dlouho. "Není možné, aby se pod roušku svobodné soutěže politických stran a hnutí skrývala činnost, která je podle mého názoru neslučitelná s fungováním demokratického právního státu," prohlásil Langer. Konkrétní důvody, které ho k jeho rozhodnutí vedly, však nesdělil. Předseda DS Tomáš Vandas ČTK řekl, že jde o "absolutně nesmyslné rozhodnutí", které nemá žádné právní opodstatnění. "Dělnická strana nikdy neporušila žádným způsobem zákony České republiky," uvedl Vandas s tím, že to vnímá jako snahu zastrašit opoziční politickou stranu. V nedávných krajských volbách stranu podle něho volilo téměř 29.000 lidí.

Zahraniční obchod skončil v září s přebytkem 10,9 miliardy korun

Zahraniční obchod skončil v září s přebytkem 10,9 miliardy korun, což je však meziročně o 2,8 miliardy korun méně. Předběžné výsledky oznámil Český statistický úřad. Na výsledcích obchodu se už podle analytika ČSOB Petra Dufka pomalu začne projevovat slábnoucí poptávka v zahraničí. "Další měsíce už nejspíše přinesou další horší výsledky obchodu. Slabá zahraniční poptávka bude ještě slabší, takže exportní příležitosti už zdaleka nebudou tak velké jako dosud," uvedl. Důvodem přitom podle něj není ani tak silná orientace na automobilový průmysl, jako spíše celkové zaměření na západoevropský trh, který se potýká s recesí. "Očekáváme, že letošní obchodní bilance se bude pohybovat v blízkosti loňské úrovně, necelých 90 miliard korun," uvedla analytička Raiffeisenbank Helena Horská. V roce 2009 pak podle ní kvůli recesi ve světě zřejmě klesne přebytek pod 50 miliard korun. "Nebýt nošovické továrny (automobilky Hyundai), která už rozjela výrobu, by přebytek v zahraničním obchodě byl výrazně nižší," dodala.

Inflace i nezaměstnanost začaly podle analytiků v říjnu klesat

Říjnová meziroční inflace se podle odhadů analytiků oslovených ČTK snížila na 6,2 procenta ze zářijových 6,6 procenta. Nezaměstnanost v říjnu klesla ze zářijových 5,3 procenta na 5,2 až 5,1 procenta, předpověděli ekonomové. Údaje o inflaci oznámí v pondělí 10. listopadu Český statistický úřad a a data o nezaměstnanosti ministerstvo práce a sociálních věcí. Růst cen by měl klesat i v následujících měsících, což podle ekonomů otevírá prostor České národní bance pro snížení úrokových sazeb. Trh očekává, že sazby centrální banka sníží již ve čtvrtek. Meziměsíčně ceny v říjnu stouply podle odhadů o 0,2 procenta kvůli zdražení zemního plynu. "Očekáváme, že inflační tlaky v ekonomice během října ubraly na síle. Výrazný propad cen ropy se již projevil u čerpacích stanic. Potraviny podle nás v průměru stagnovaly. Bohužel vzrostly ceny plynu," uvedl například analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Kontaktní centrum Sananim vyměnilo za 15 let šest milionů jehel

Za 15 let své existence vyměnilo pražské kontaktní centrum Sananim uživatelům drog šest milionů injekčních stříkaček. Denně centrum navštíví asi 80 klientů. Cílem je zmírňovat rizika braní drog, například šíření infekčních chorob. Díky pravidelnému kontaktu rizikové skupiny s protidrogovými službami se podařilo letos v létě zastavit epidemii žloutenky v hlavním městě. Sdělila to ředitelka sdružení Sananim Martina Richterová Těmínová. Loni vyměnili v Sananimu 823.000 jehel a poskytli 1256 konzultací. Smysl kontaktních center a terénních pracovníků podle Těmínové spočívá hlavně v tom, že se podaří navázat kontakt s rizikovou skupinou. Před 15 lety se nevědělo, kolik lidí bere drogy, odhadovalo se od deseti do 50.000 narkomanů. Nebyly informace ani o tom, jaké drogy přesně se užívají a jakými chorobami jejich uživatelé trpí. Dnes se v ČR počítá se zhruba 30.200 problémovými uživateli drog, třetina z nich žije v Praze.

Chalupeckého cenu pro mladé umělce získal Radim Labuda

Cenu Jindřicha Chalupeckého za rok 2008 v Brně získal Radim Labuda. Věnuje se především videu jako médiu, které využívá nečekanými způsoby. Porota ocenila vysokou úroveň i osobní rozměr jeho díla. Cena Jindřicha Chalupeckého je určena výtvarníkům do 35 let. Odměnou pro vítěze soutěže je pobyt v zahraničí a finanční podpora. Získá také možnost uspořádat samostatnou výstavu. Cena Jindřicha Chalupeckého je udělována každoročně od roku 1990, kdy její vznik iniciovali Václav Havel, Teodor Pištěk a Jiří Kolář.

Cenu Josefa Škvoreckého získala spisovatelka Petra Hůlová

V druhém ročníku Ceny Josefa Škvoreckého, která je spojena se čtvrtmilionovou finanční odměnou, uspěla spisovatelka Petra Hůlová se svým románem Stanice Tajga. ČTK o tom informovala mluvčí Literární akademie Josefa Škvoreckého Petra Batók. "Stanice Tajga je druhou velkou prózou Petry Hůlové," uvedl literární kritik a předseda poroty soutěže Vladimír Karfík. Připomněl Hůlové prvotinu Paměť mojí babičce, vydanou v roce 2002. Za román byla spisovatelka oceněna několika literárními cenami, mimo jiné získala titul objev roku v rámci soutěže Magnesia Litera.

Ze sportu:

Osm českých hokejových legend ocenil Václav Klaus na Pražském hradě zlatou Čestnou plaketou prezidenta republiky. Při přijetí v rámci oslav sta let Českého svazu ledního hokeje byli vyznamenáni Augustin Bubník, Vladimír Zábrodský, Jiří Holík, Vladimír Martinec, Jiří Hrdina, Vladimír Růžička, Dominik Hašek a jako jediný aktivní hráč Jaromír Jágr. Mezi oceněnými nechyběl ani Karel Gut, jehož vyznamenal prezident už loni v září při příležitosti 80. narozenin.

Ve skutečnou oslavu nejrychlejší kolektivní hry světa se vším všudy se proměnil slavnostní večer u příležitosti jubilea 100 let českého hokeje. Na ledě pražské O2 Areny se při souboji se Slováky (7:0) bavil hokejem reprezentační výběr kouče Vladimíra Růžičky v čele s největší hvězdou Jaromírem Jágrem, za což mu aplaudovalo takřka zcela zaplněné hlediště, do něhož usedlo také řada legend stoleté historie. Jednačtyřicet osobností bylo uvedeno do Síně slávy, dalších třicet se představilo na ledě po kanonádě českých hokejistů proti Slovensku v exhibici na ledě.

Brankář Petr Čech se stal již počtvrté za sebou vítězem novinářské ankety Zlatý míč České republiky. V hlasování za sezonu 2007/08 vyhrál s velkým náskokem před Tomášem Rosickým a Markem Jankulovským. Nejlepším trenérem sezony byl kouč fotbalistů Slavie Karel Jarolím, objevem roku jeho svěřenec František Dřížďal.

Basketbalistky Gambrinusu Sika Brno prohrály ve čtvrtém kole Evropské ligy v Rize 67:69. O výsledku rozhodla čtyři sekundy před koncem dvoubodovou střelou Carstenová. Nejlepší střelkyní Brna byla Vítečková se 14 body.

Druhou prohru za sebou a třetí celkově si ve čtvrtém letošním vystoupení v Evropské lize připsaly basketbalistky ZVVZ USK Praha. Vysokoškolačky na Folimance podlehly 64:94 Jekatěrinburgu hlavně kvůli nepovedené druhé čtvrtině, po níž nabraly osmnáctibodové manko. Ztráta se pak už jen navyšovala.

Volejbalisté Českých Budějovic vstoupili do Ligy mistrů porážkou. V utkání skupiny B svěřenci trenéra Petra Broma podlehli ve své hale belgickému týmu Noliko Maaseik 1:3.

V Česku padly teplotní rekordy

V Moravskoslezském kraji padl ve středu 109 let starý teplotní rekord. V Opavě meteorologové naměřili 21,7 stupně Celsia. Dosavadní maximum pro 5. listopadu bylo 1,7 stupně nižší. ČTK to řekla pracovnice ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. V Hradci Králové a Pardubicích padly teplotní rekordy pro 5. listopad. Teplota v Hradci Králové vystoupala na 18,3 stupně Celsia a rekord z roku 1963 překonala o 0,8 stupně. V Pardubicích se rtuť teploměru zastavila na 18,6 stupně, když rekord z roku 1963 byl 18 stupňů. Teploty v Hradci se měří od roku 1921, v Pardubicích od roku 1925. ČTK to řekl Wojciech Szarek z pobočky Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové. Vrcholící proudění teplého vzduchu od jihu do Česka zvedlo teploty na nové rekordy i na jiných místech republiky.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, ojediněle mrholení nebo slabý déšť. Teploty 14 až 18 stupňů Celsia.