Zprávy

Česko bude předsednictví EU v příštím roce stát 1,7 miliardy Kč

Zajištění českého předsednictví v Radě Evropské unie si pro příští rok vyžádá ze státní pokladny zhruba 1,7 miliardy korun. Peníze půjdou hlavně na akce, které budou zajišťovat úřad místopředsedy vlády pro evropské záležitosti, ministerstvo zahraničí nebo ministerstvo vnitra. Jen na bezpečnostní opatření se počítá se 148 miliony korun. Vyplývá to z návrhu státního rozpočtu na příští rok, který by měla do konce roku schválit Poslanecká sněmovna a podepsat prezident. Celkové náklady na přípravy předsednictví v letech 2007 až 2009 činí podle dosavadních informací 1,9 miliardy korun. Dalších 1,4 miliardy dávají ministerstva ze svých rozpočtů. Celkově by tak stát měl podle vlády vydat 3,3 miliardy korun. Kvůli předsednictví zaměstnal stát loni a letos 365 lidí navíc. Další pracovníky už nabírat nechce, naopak chce takto vytvořená místa do konce příštího roku zase zrušit. Česká republika bude předsedat Radě EU v prvním pololetí příštího roku. Předsednictví převezme od Francie a bude ho předávat Švédsku.

Chemické útoky hrozí Česku i světu víc než jaderné zbraně

Mnohem více než jaderná válka ohrožují Česko a další státy útoky teroristických a extremistických skupin chemickými a biologickými zbraněmi. Na liberecké mezinárodní konferenci CBRN o ochraně před zbraněmi hromadného ničení to v úterý ČTK řekl zástupce náčelníka generálního štábu české armády Josef Prokš. Další účastníci konference potvrdili, že podobná situace je také v Evropě a v celém světě. "Velký vojenský střet v Evropě se nepředpokládá, ale nesmíme polevit ve vzdělávání specialistů na ochranu před zbraněmi hromadného ničení a ve vývoji techniky," uvedl Prokš. Podle Williama Puttmanna z hlavního velitelství NATO existuje nebezpečí, že si teroristé vyberou za své cíle průmyslové provozy, z nichž by se po útocích mohly šířit škodlivé látky. Jak vyplývá z analýzy, zveřejněné na konferenci, rozsáhlejší nasazení zbraní hromadného ničení ve válkách kleslo z nízkého rizika téměř k nulovému riziku. Na hranici nízkého rizika však v minulých letech vystoupalo zneužití chemických a biologických látek při teroristických útocích.

Na Žofíně skončil 12. ročník konference Forum 2000

Otevřenost, která byla jedním z témat letošního ročníku konference Forum 2000, nebyla podle někdejšího prezidenta Václava Havla jen součástí teoretických debat. Stala se podle něj realitou díky charakteru tohoto každoročního setkání, kde i lidé různých pohledů a názorů jsou schopni přátelsky mluvit. Letošní už 12. ročník konference, jejímž je Havel iniciátorem, v úterý skončil na pražském Žofíně. "Důležité je rovněž takové pásmo kolem fóra, ta nejrůznější setkání lidí, kteří by se jinak těžko setkali, a jejich neoficiální rozpravy," řekl na závěr jednání Havel. Připomněl, že za všechny ročníky konference přijalo pozvání na ni okolo pěti stovek hostů a mnozí se do Prahy od té doby vrací. Konference Forum 2000 se letos účastnilo okolo 90 pozvaných hostů. Přijeli například opoziční představitelé z Ruska a Běloruska Garri Kasparov a Aljaksander Milinkevič a bývalý mexický prezident Vincente Fox.

Podle preméra Topolánka nepokládá Česko běloruské volby za demokratické

Česká republika nepokládá zářijové parlamentní volby v Bělorusku za demokratické. V Praze to řekl premiér Mirek Topolánek běloruskému opozičnímu předákovi Aljaksandru Milinkevičovi. O jejich úterním setkání ČTK informoval tiskový odbor vlády. Už krátce po volbách se podobným způsobem jako Topolánek vyjádřilo i české ministerstvo zahraničí, podle kterého hlasování "navzdory drobným zlepšením" neodpovídalo demokratickým standardům. Ve volbách se do zákonodárného sboru nedostal ani jeden opoziční kandidát, a parlament v Minsku tak nadále zcela ovládá autoritativní prezident Alexandr Lukašenko. Česká republika se podle premiéra snaží vyvíjet veškerý možný tlak na "změnu podstaty" běloruského režimu. Milinkevič Topolánka požádal, aby při jednáních s Běloruskem česká vláda za předsednictví ČR v EU komunikovala i s běloruskou demokratickou opozicí. Zároveň zdůraznil, že si nepřeje, aby se jeho země stala nesvobodným státem. "Nechceme, aby se Bělorusko stalo protektorátem Ruska," zdůraznil Milinkevič. Českou stranu proto zajímalo, jakým způsobem by měla s běloruskými oficiálními místy komunikovat. "Mluvíme v současnosti o konkrétní spolupráci, konkrétních krocích," podotkl český premiér.

Češi prý budou do USA bez víz jezdit nejpozději od začátku roku

Češi budou moci do Spojených států jezdit bez víz nejpozději od počátku příštího roku. Vyplývá to z úterního prohlášení české velvyslankyně při Evropské unii Mileny Vicenové. Ta v Bruselu rovněž připomněla, že česko-americká dohoda o tom by měla být ohlášena k 17. listopadu. "Dokončeny musí být už jen technické aspekty," řekla velvyslankyně. Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) a velvyslanec Spojených států v Praze Richard Graber podepsali v úterý memorandum, které upravuje posílenou spolupráci mezi orgány vynucování práva a bezpečnostními sbory obou států v boji proti terorismu. Jde o další krok směřující ke zrušení vízové povinnosti s USA. Víza do USA teď nepotřebují jen občané z 15 starších členských států unie s výjimkou Řecka. Z nováčků z rozšíření po roce 2004, mezi nimiž jsou i Češi a Slováci, to ale platí jen pro Slovince. Američané bez víz jezdí do celé EU.

KDU-ČSL spustila projekt na podporu politických vězňů na Kubě

Vládní KDU-ČSL v úterý představila projekt, kterým chce upozornit na přetrvávající porušování lidských práv na Kubě a v dalších zemích. Ministr Cyril Svoboda zároveň kritizoval Evropskou unii za zrušení sankcí vůči tomuto karibskému ostrovu, kde již bezmála 50 let panuje komunistický režim. S jejich odvoláním v červnu souhlasila i česká diplomacie, což Svoboda považuje za chybu. Projekt nazvaný Političtí vězni, víme o vás! bude každý den na webových stránkách strany představovat jednoho zahraničního politického vězně. Podle mluvčího KDU-ČSL Martina Horálka je nyní v databázi 35 osob, zatím pouze z Kuby. Nevylučuje se ale zařazení ani vězňů z dalších nesvobodných států, zdůraznil Svoboda. "Je velmi důležité připomínat ty, kteří jsou demokraté, zápasí o svobodu, zápasí o demokracii kdekoliv na světě, a jsou-li z tohoto důvodu pronásledováni, tak o nich máme vědět a máme znát jejich jména," zdůvodnil lidovecký ministr smyl této akce. KDU-ČSL ji podle něho s jinými politickými stranami nijak nekonzultovala.

Vláda schválila zvýšení garancí za vklady v bankách

Vláda na svém mimořádném zasedání schválila zvýšení garancí za vklady v tuzemských bankách. Reagovala tak na současnou globální finanční krizi. Cílem normy je posílit důvěru vkladatelů ve zdraví tuzemských bank. Podle novely by klienti měli mít pojištěno 100 procent svých vkladů do maximálního limitu 50.000 eur (asi 1,24 milionu Kč). Po jednání vlády to řekl ministr financí Miroslav Kalousek. Podle navrhovaného znění zákona o bankách by bylo z Fondu pojištění vkladů kryto 97 procent objemu uložených peněz všech drobných klientů. V současné době jsou bankovní vklady kryty z 90 procent do výše 25.000 eur (asi 620.000 korun). V ČR jsou pojištěny vklady fyzických i právnických osob. Změnu zákona nyní posoudí Poslanecká sněmovna. Vláda požaduje, aby poslanci normu projednali ve zkráceném řízení. "Jsme po Irsku druhou zemí, která schvaluje takovou legislativní změnu. Ostatní země se zatím dopustily jen politických prohlášení," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Sušické Solo přestane do konce roku vyrábět a propustí 55 lidí

Sušické Solo, jediný výrobce zápalek v Česku, přestane posledního prosince vyrábět a propustí 55 ze současných 83 lidí. Transformuje se v obchodní firmu s 30 pracovníky. Výroba sirek v ČR je dlouhodobě ztrátová. Zařízení podnik převede do levnějších asijských zemí, zřejmě do Indie, která je největším exportérem zápalek světa. Důvodem ukončení výroby je extrémně nepříznivý vývoj kurzu koruny a vysoké výrobní náklady, řekl ČTK mediální zástupce Jiří Janoušek. "Hlavně vinou kurzu, ale i poklesu spotřeby zápalek v Evropě i ve světě ztrácíme každý měsíc významné finanční prostředky," uvedl ředitel Věroslav Puchinger. Navíc letos se výrazně zdražilo osikové dřevo, papírová lepenka, chemikálie, energie a mzdy. Nárůsty nemohly být eliminovány produktivitou, úsporami nákladů ani zvýšením cen zápalek, dodal. "Do konce října by lidé měli dostat výpovědi. Všichni obdrží tříměsíční odstupné. Podle vývoje dosavadních jednání by měli najít uplatnění u dřevařských firem v regionu," dodal. Jde o Solodoor, který patří do stejného holdingu, a působí přímo v areálu Sola; a dále o chanovický HAAS Fertigbau, výrobce dřevěných prvků a domků.

Soud: Karlovarský porcelán i Sklo Bohemia jsou v úpadku

Karlovarský porcelán a sklářská společnost Sklo Bohemia Světlá nad Sázavou jsou v úpadku, rozhodl o tom v úterý Městský soud v Praze. Firmy, které patří do skupiny výrobců skla a porcelánu kolem Porcely Plus a Bohemia Crystalex Trading (BCT), byly od 22. září v insolvenčním řízení kvůli nedostatku provozního kapitálu. Soud nyní konstatoval úpadek a pro porcelánku stanovil insolvenčního správce. Věřitelé mají 40 dní na to, aby přihlásili své pohledávky, uvádí se v rozhodnutí na www.justice.cz. Pro obě firmy je prohlášení úpadku dalším krokem v insolvenčním řízení, nyní by měl soud ve spolupráci s majiteli a věřiteli rozhodnout o tom, jakým způsobem ho řešit - zda reorganizací či v konkurzu. Vzhledem k tomu, že už v insolvenčních návrzích majitelé žádali prohlášení konkurzu, bude jeho vyhlášení zřejmě otázkou příštích dnů. Karlovarský porcelán s 1540 zaměstnanci zatím stále vyrábí a mělo by to tak zůstat minimálně do 20. října. Firma má ale obstavené účty a zaměstnanci tak dostali jen 70 procent svých mezd. Jsou na tom ale podstatně lépe než 1230 pracovníků Skla Bohemia, kteří zůstali bez výplat. Jejich sklárna už také více než týden nevyrábí stejně jako sesterská společnost Sklárny Bohemia v Poděbradech. Ta ale zatím v úpadku není.

Zmocněnec: Šance ČR mít v Praze dozorčí úřad Galilea stoupla

Šance Česka mít v Praze dozorčí úřad navigačního systému Galileo značně stoupla. Vyplývá to ze závěrů 10. evropské meziparlamentní vesmírné konference (EISC), která se konala v Praze. Po skončení dvoudenního jednání to ČTK řekl vládní zmocněnec pro kandidaturu ČR na sídlo úřadu Karel Dobeš. V závěrečné řeči Ian Taylor, vedoucí delegace Británie, která bude příští rok předsedat EISC, popřál České republice mnoho štěstí při její snaze dosáhnout umístění dozorčího úřadu v Praze. Jeho přání sklidilo nadšený potlesk účastníků. Šance Česka zvýšilo také doporučení Evropské komise z roku 2003 umísťovat některé nové instituce v nových členských zemích unie a především to, že parlamentní delegace v Praze toto doporučení v závěrech konference vzala na vědomí spolu s kandidaturou Prahy jako sídla kontrolního úřadu Galilea. Výhodou Česka je podle Dobeše i plnoprávné členství země v Evropské kosmické agentuře (ESA). Podle závěrů konference by se měly nové členské státy podílet na "průmyslových a institucionálních záležitostech v oblasti kosmonautiky".

Pravicoví extremisté chtějí v sobotu opět pochodovat Litvínovem

Pravicoví extremisté chtějí v sobotu opět pochodovat Litvínovem. Cílem bude znovu sídliště Janov, kde žije početná romská komunita. Akce má být odpovědí na výpady Romů vůči členům hlídek takzvaných ochranných sborů Dělnické strany (DS), kteří přijeli začátkem října monitorovat situaci do litvínovského sídliště Janov. Do Litvínova zvou extremisté své příznivce videoklipem, který zveřejnili na internetu. Sraz extremisté svolali na centrální náměstí Míru ve 13:30, odtud chtějí pochodovat do janovského sídliště. "K dnešnímu poledni nikdo nepožádal o zábor veřejného prostranství. Pokud se tak stane, město se k němu vyjádří. Jsme nakloněni shromáždění nepovolit," řekl ČTK litvínovský starosta Milan Šťovíček (ODS). Hlídky DS narazily 4. října v Janově na odpor místních Romů. Zhruba 70 Romů ozbrojených klacky, golfovými holemi či násadou od sekyry zahrnulo členy hlídek v černých kabátech, kšiltovkách a s bílou páskou na rukávu vulgárními nadávkami, plivali na ně a polévali je vodou. Střetu zabránila přítomnost policistů a litvínovských strážníků. Hlídky po necelé hodině sídliště opustily. Velitel policistů jim poté zakázal z důvodu zachování veřejného pořádku a ochrany zdraví a životů občanů až do 6. října vstup do janovského sídliště. Hlídky nařízení akceptovaly, místopředseda DS Petr Kotáb ale nevyloučil, že se do janovského sídliště chystají jiné skupiny z různých radikálních uskupení.

Členství v komoře zůstane pro lékaře povinné

Podmínkou pro výkon lékařské profese v Česku nadále zůstává členství v České lékařské komoře. Ústavní soud totiž zamítl návrh na zrušení sporné zákonné úpravy povinného členství. Soudci nenašli na členství nic protiústavního, komora podle nich pracuje ve veřejném zájmu, který spočívá v ochraně zdraví. Prezident ČLK Milan Kubek je s rozhodnutím spokojen. Podle něj je povinné členství lékařů v komoře v zájmu pacientů. Zrušení ustanovení v zákoně o lékařské, stomatologické a lékárnické komoře navrhla už v roce 2006 skupina senátorů napříč stranami. Ti tvrdili, že povinné členství v komoře odporuje základnímu právu na svobodné sdružování, když činí ze sdružování povinnost. Některým členům ČLK také vadí, že komora často vystupuje politicky. Podle soudce zpravodaje Vladimíra Kůrky nemají ale podobné námitky proti vystupování předáků komory ústavně právní rozměr. Připomněl, že své představitele si volí sami členové komory.

Brožová-Polednová požádala o odklad trestu

Ludmila Brožová-Polednová, bývalá prokurátorka z procesu s Miladou Horákovou, podala k Městskému soudu v Praze žádost o šestiměsíční odklad svého šestiletého trestu za účast na justiční vraždě. Sdělil to mluvčí soudu Petr Kulawiak. Šestaosmdesátiletá žena žádost zdůvodnila svým zdravotním stavem. Nástup do věznice s dozorem v Plzni-Borech určil Brožové-Polednové soud do konce října. Podle dřívějšího vyjádření jejího právníka se bývalá prokurátorka zároveň dovolala k Nejvyššímu soudu. Ve prospěch Brožové-Polednové nedávno podala žádost o milost nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Prezident Václav Klaus se však rozhodl, že Polednovou, odsouzenou za podíl na justiční vraždě čtyř lidí včetně Milady Horákové, neomilostní.

Vesecká se nemusí omluvit Uhlovi

Krajský soud v Hradci Králové zamítl žalobu publicisty Petra Uhla proti nejvyšší státní zástupkyni Renatě Vesecké. Vesecká označila informace v Uhlově článku, který se týkal kauzy vicepremiéra Jiřího Čunka, za lživé. Uhl se proto před soudem domáhal, aby Vesecká svůj výrok označila za nepravdivý a uvedla, že jej lituje. Podle soudkyně Věry Adámkové je ale žaloba nedůvodná. Vesecká podle soudkyně vyslovila názor, na který má nárok. Uhlova právní zástupkyně Helena Svatošová uvedla, že se proti verdiktu soudu odvolá. Uhl prohlásil, že jej výrok Vesecké poškodil na profesionální pověsti a cti. "Jestliže komentátor celostátního deníku je označen za člověka, v jehož komentáři jsou lži, tak to samozřejmě na část lidí působí," řekl Uhl. Vesecká svůj výrok pronesla v listopadu 2007 v televizním diskusním pořadu, ve kterém kritizovala Uhlův článek nazvaný Pro Veseckou - třikrát a dost. Uhl v něm píše o rozhodnutí Vesecké odejmout dozor nad trestní věcí vicepremiéra Jiřího Čunka přerovskému státnímu zástupci Radimu Obstovi a přikázat ji do Jihlavy Arifu Salichovovi.

Radní Ústeckého kraje chtějí odepsat zásoby uhlí na Mostecku

Radní Ústeckého kraje chtějí odepsat zásoby uhlí pod Horním Jiřetínem, Dolním Jiřetínem, Černicemi a Komořany na Mostecku. ČTK to řekla mluvčí Ústeckého kraje Veronika Kindlová. Hejtmanovi radní uložili prosazovat tento odpis na jednání se státními úřady a ústavními činiteli a zajistit zachování Horního Jiřetína a sousedních Černic. Společnost Mostecká uhelná (MUS) má zájem těžit v lomu ČSA za limity schválenými před 17 lety vládou, což by znamenalo likvidaci obou obcí. Městečko Horní Jiřetín a sousední Černice žádají odepsání uhlí již delší dobu. Obyvatelé obou obcí se před třemi lety v referendu vyslovili proti bourání domů a pokračování těžby. MUS později nabídla obyvatelům obou obcí podmínky, za jakých by byla ochotna odkoupit nemovitosti, případně pomoci lidem s přestěhováním do nových lokalit. Rada schválila žádost o odpis uhlí už na konci září. Na informaci upozornili ekologové teprve v úterý, tři dny před krajskými volbami.

Zahraniční tisk píše o Kunderově kauze

Z reakce amerického tisku na nařčení spisovatele Milana Kundery, že jako student udal západního špiona tehdejší komunistické moci, je cítit jistá nedůvěra k původnímu zdroji informace, jímž je protokol československé komunistické policie. Média vesměs čerpají z agenturních materiálů a domnělý Kunderův čin nehodnotí. Rozsáhlejší článek přináší The New York Times, který cituje Kunderovo odmítnutí jakékoli viny, jak ho poskytl v rozhovoru pro ČTK. "Případ je nejdramatičtější z nedávných epizod v přerývaném procesu účtování východoevropských zemí s komunistickou minulostí, s dobou, do níž se Češi s jejich měkkou sametovou revolucí proti sovětskému systému jen neochotně noří do hloubky," píše list. Kunderu dává do souvislosti s nositelem Nobelovy ceny za literaturu, německým spisovatelem Günterem Grassem, který se předloni přiznal, že za druhé světové války jako mladý hoch dobrovolně vstoupil do nacistických jednotek SS.

Rozruch vyvolaný údajným udavačstvím českého spisovatele Milana Kundery, který žije ve Francii, se v úterý dostal i na stránky mnoha francouzských novin. Články se ale omezují na popis kauzy a připomenutí autorových vztahů k rodné zemi a neobsahují žádné soudy. Bylo zapotřebí tak vážného obvinění, jako je údajná spolupráce s komunistickou policií, aby Kundera vystoupil ze svého tradičního ticha, napsal deník Le Figaro. Pondělní zpráva týdeníku Respekt zapůsobila v Kunderově rodné zemi jako bomba. Přilila opět olej do ohně komplikovaného vztahu Čechů ke Kunderovi, kterého "obdivně nenávidí" a kterému nemohou odpustit, že ve své literární činnosti od roku 1993 opustil rodný jazyk. V deníku Libération vyšel text agentury AFP, který na internetových stránkách listu komentovali čtenáři. Reakce se pohybují od naprostého překvapení až po obhajování Kundery takřka za každou cenu. Objevily se i názory, že udavač si mohl Kunderovo jméno či nějaký jeho doklad vypůjčit.

Nové nastudování Lišky Bystroušky mělo v Paříži úspěch

S nadšením přijalo pařížské obecenstvo v Opeře Bastille pondělní premiéru nového nastudování opery Leoše Janáčka Příhody lišky Bystroušky. Ovace přichystali diváci zejména pro představitele tří titulních rolí. Nejvíce zaujala podle očekávání liška ruské sopranistky Eleny Tsallagovové. Mohutný potlesk sklidili také finský baryton Jukka Rasilainen v roli myslivce a mezzosopranistka Hannah Esther Minutillová, původem z České republiky, která s lišákem má již zkušenosti z jiných vystoupení. Představení bylo v režii Francouze Andrého Engela, který už Bystroušku s úspěchem uvedl v roce 2000 v Lyonu. I nyní se rozhodl ponechat české nastudování. Taktovky se chopil americký dirigent Dennis Russell Davies.

Mládkův Jožin z bažin zazní v pohádce s Keirou Knightleyovou

Třicet let starý český hit Ivana Mládka o Jožinovi, který vystupuje z bažin a žere hlavně Pražáky, zazní v anglické filmové pohádce Suicide Brothers. V temně laděném příběhu dvou bratrů ztvární roli víly Keira Knightleyová, která se objevila například ve filmovém trháku Piráti z Karibiku nebo snímku Král Artuš. Práva na využití písně získala anglická společnost Black Forest Pictures, potvrdil ČTK Ivan Mládek. "Jedná se o nějakou nízkorozpočtovou produkci, licenci jsme poskytli zdarma, protože je jenom dobře, že se tahle písnička dostane dál do světa," řekl ČTK Mládek. Dodal, že je příjemné zjistit, že je o 30 let starou písničku pořád takový zájem. Na Slovensku, v Polsku a Rusku, kde posluchači alespoň trochu rozumí textu, je to podle něj pochopitelné, v Anglii by to nečekal. Podle Mládka objevili tvůrci filmu píseň Jožin z bažin pravděpodobně na internetu, kde klip s nezapomenutelným tancem Ivo Pešáka zaznamenal okolo deseti milionů návštěv. "Zahráli jsme si tam tak trochu na pitomce a s odstupem doby se ukazuje, že to lidé asi mají rádi," uvedl Mládek.

V Praze bylo znovuotevřeno Lahůdkářství Jan Paukert

Tradiční české i evropské lahůdky, chlebíčky, saláty, české uzeniny, francouzské sýry nebo třeba kachní i husí játra. Na těchto i spoustě dalších delikates si od úterka mohou Pražané pochutnat v legendárním Lahůdkářství Jan Paukert, které bylo po rozsáhlé rekonstrukci slavnostně znovuotevřeno na Národní třídě. "Značka Jan Paukert je značkou nejrůznějších příběhů. Je to příběh velkého úspěchu, ale je to také příběh dob smutných," řekl při té příležitosti spolumajitel podniku David Železný. Tradice Lahůdkářství Jan Paukert sahá až do roku 1916, kdy bylo založeno jako první pražské velkolahůdkářství Jana a Šťěpánky Paukertových. Za první republiky se podnik stal symbolem kvality, čerstvosti i rozmanitých delikates z celého světa a řadil se mezi nejslavnější lahůdkářské domy v Evropě. Druhá světová válka a znárodnění firmy v roce 1952 znamenaly konec rodinné tradice; přestože ale už nenesla jejich jméno, Pražané dál nakupovali u "Paukerta".

Ze sportu:

Nejen se soupeřem, ale také s vlastní psychikou se budou muset vyrovnat čeští fotbalisté ve středečním duelu proti Slovinsku. Podle trenéra Petra Rady leží před mužstvem těžký balvan, který ale hráči mohou rychle odvalit, pokud dokážou podat výkon odpovídající jejich schopnostem. Zda se do utkání dostane zraněný brankář Petr Čech, to se rozhodne až po dopoledním tréninku.

Čeští fotbaloví reprezentanti se porážkou v Polsku dostali v kvalifikaci o postup na světový šampionát do složité situace, ale sázkaři i bookmakeři věří v jejich středeční procitnutí. Svěřenci Petra Rady jsou před domácím utkáním se Slovinskem jasným favoritem, na "jedničku" tipuje u Tipsportu 97 procent sázejících.

Prezident mezinárodní lyžařské federace FIS Gian Franco Kasper vyjádřil spokojenost se stavem příprav na mistrovství světa v klasickém lyžování, které se uskuteční od 19. února do 1. března 2009 v Liberci. Kasper pochválil české pořadatele po pondělní prověrce zázemí i sportovišť, k nimž měl jen několik menších připomínek. Kasper prohlásil, že pro FIS nejsou podstatné personální změny v organizačním výboru, ale příprava a celé zabezpečení šampionátu.

Krátce o středečním počasí v České republice:

Oblačno až polojasno, místy přeháňky. Teploty 14 až 18 stupňů Celsia.