Zprávy

Zemědělci kvůli rozpočtu zablokují silnice po celém Česku

Zemědělci na protest proti krácení rozpočtu ministerstva zemědělství zablokují v pondělí 13. října zemědělskou technikou na dvě hodiny důležité silnice ve většině regionů České republiky. Protest by se měl týkat i Prahy. Rozhodl o tom v pátek krizový štáb Agrární komory. Zemědělcům se nelíbí zejména to, že přímé platby by měly být příští rok nižší o 2,8 miliardy korun. "Rozhodli jsme, že 13. října od osmi hodin ráno bude v drtivé většině okresů ČR dvouhodinová akce formou výjezdů zemědělské techniky na komunikace," řekl prezident Agrární komory ČR Jan Veleba. Na silnice po celé zemi podle Veleby ve stejnou dobu vyjede velké množství zemědělských strojů. Jejich výrazně nižší rychlost bude mít vliv na průjezdnost cest. Agrární komora plánuje vyslat zemědělskou techniku také do ulic hlavního města. Naopak dálnic se protest zemědělců týkat nebude, protože zemědělské stroje na tento typ komunikací mohou vyjet pouze se zvláštním povolením. Vláda před týdnem schválila rozpočet, v němž je v kapitole ministerstva zemědělství pro příští rok o čtyři miliardy méně než v letošním rozpočtu. Důvodem je snaha snižovat deficitní hospodaření státu. O téměř pět miliard korun méně než letos by do českého zemědělství mělo přijít také z rozpočtu EU. Kapitola ministerstva by tak byla zkrácena o téměř 19 procent, přitom celý rozpočet země počítá se čtyřprocentním růstem.

Premiér Topolánek před studenty v Plzni kritizoval českou soudní moc

Ostrá kritika na adresu českých soudů a soudců zazněla v pátek z úst předsedy vlády Mirka Topolánka (ODS), který hovořil ke studentům plzeňské právnické fakulty na téma Reforma české justice. Sám svůj příspěvek označil za poměrně kontroverzní a jeho větší část namířil hlavně proti soudcům, když mimo jiné upozornil na jejich "absolutní moc" v určitých případech. Přestože diskutoval se studenty fakulty, která nesmí nově přijímat doktorandy, popřál na závěr škole, ať si uchová svůj dobrý zvuk. "V našich podmínkách nemůže nikdo získat absolutní moc, ale soudce ji může mít v určitém čase," uvedl Topolánek. Podle něj na české soudce neplatí přísná měřítka, často jsou považování za symbol morálky a i jejich sebepodivnější rozhodnutí nebývá podrobeno kritice. "Při známé soudcovské solidaritě soudní moc vystupuje jako nerozbitný monolit," uvedl. Studentům řekl, že cítí plíživé vychylování rovnováhy mezi mocemi ve státě (zákonodárnou, výkonnou a soudní) a v tomto vidí ohrožení ústavní rovnováhy. "Mám dost důvodů se domnívat, že ve vztahu k prezidentovi i vládě se někteří soudci řídí více titulky v novinách. Známe řadu konkrétních selhání soudců," dodal. Svůj názor označil za nutně subjektivní, vzápětí však doplnil, že i každý soudce se rozhoduje subjektivně.

Ministr Nečas: Občanů EU v Česku pracuje dvakrát více než Čechů v unii

Počet občanů ostatních států Evropské unie pracujících v Česku dvojnásobně přesahuje množství Čechů pracujících v některé z jiných zemí evropské sedmadvacítky. Sdělil to v Praze ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS). Podle něj jsou proto zbytečná omezení volného pohybu českých občanů za prací do některých členských zemí, zejména do Německa a Rakouska. Zatímco českých občanů v ostatních členských zemích EU pracovalo ke konci loňského roku přes 71.000, v Česku bylo zaměstnáno přes 144.000 občanů ostatních členských zemí. Nejvíce bylo Slováků, kterých zde pracovalo 101.000. "Lví podíl na tom mají zaměstnaní občané Slovenské republiky, nicméně i pokud je odečteme, tak číslo přes 40.000 z dalších členských zemí Evropské unie je poměrně značné," uvedl Nečas. Češi nepředstavují vůbec žádnou hrozbu pro pracovní trh v Německu a Rakousku, míní Nečas. V osmdesátimilionovém Německu totiž pracuje pouze 13.000 Čechů, v Rakousku jich pracuje 5000. Omezení volného pohybu českých pracovníků zde podle Nečase nemá žádné ekonomické opodstatnění. "Jsou to jednoznačně vnitropoliticky motivované a já si troufám říci populistické důvody, nemají žádnou reálnou ekonomickou rovinu," prohlásil. Omezení volného pohybu dále uplatňuje Belgie a Dánsko, tam se ovšem omezení týká jen asi jedné desetiny zájemců o práci.

Zahraniční obchod dosáhl v srpnu zatím nejnižšího přebytku

Zahraniční obchod skončil v srpnu s přebytkem 3,6 miliardy korun, což je meziročně o 3,8 miliardy více. Předběžné výsledky oznámil Český statistický úřad. Zahraniční obchod je v přebytku od počátku roku, srpnový výsledek je letošní nejnižší. Srpnovému výsledku pomohl růst přebytku v obchodě se stroji a dopravními prostředky, negativně naopak působil obchod s minerálními palivy. V prvních osmi měsících letošního roku přebytek obchodní bilance vzrostl meziročně o 20,1 miliardy korun na 76,4 miliardy Kč. Měsíční obrat zahraničního obchodu ve výši 353 miliard korun byl nejnižší od srpna 2006. Se státy EU měla ČR přebytek 37 miliard korun. Se státy mimo EU Česko prohloubilo schodek na 33,4 miliardy Kč. Přebytek vzrostl v obchodě s Německem a Polskem. Přechodem z pasiva do aktiva se zlepšila bilance obchodu s Nizozemskem. Snížil se schodek obchodu s Čínou, Tchaj-wanem a Japonskem. Kladné saldo kleslo v obchodě s Belgií, Španělskem, Francií a Ukrajinou a Slovenskem. Přechodem z aktiva do pasiva se zhoršila bilance obchodu se Spojenými státy a Kazachstánem. Deficit se prohloubil v obchodě s Ázerbájdžánem a Ruskem.

CVVM: Proti umístění amerického radaru jsou dvě třetiny občanů

S umístěním amerického radaru protiraketové obrany v České republice nesouhlasí dvě třetiny lidí. Naopak pro vybudování základny se vyslovila asi čtvrtina dotázaných. Vyplynulo to z průzkumu, který v září provedlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Oproti průzkumu z června se aktuální výsledek statisticky významným způsobem nezměnil. O smlouvách mezi ČR a USA o umístění části protiraketové základny v Brdech bude ještě v říjnu rozhodovat český parlament. Na otázku, zda by o radarové základně měli rozhodnout občané v referendu, v září kladně odpovědělo 68 procent lidí. S referendem naopak nesouhlasí 25 procent dotázaných.

Voják zraněný ve středu v Afghánistánu se vrátil zpět do ČR

Jeden ze sedmi vojáků, kteří ve středu utrpěli zranění po útoku neznámých bojovníků v afghánské provincii Lógar, se letecky vrátil do ČR. Muž se středně těžkým zraněním je v současnosti hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Ostatní lehce zranění vojáci nadále zůstávají v Afghánistánu. Voják do Česka přiletěl na palubě vrtulníku z německého Ramsteinu, kam ho z afghánského Bagrámu přivezl vojenský speciál americké armády. Dva jeho kolegové jsou nadále v péči českých lékařů v polní nemocnici v Kábulu, o zbývající čtyři se starají zdravotníci na základně Shank v Lógaru. Jednadvacetičlenná česká vojenská hlídka se stala terčem útoku asi čtyři kilometry od základny. Češi jeli podle dřívějšího vyjádření náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka v obrněných vozidlech Humvee, vybavených těžkými kulomety. Neznámí bojovníci hlídku ostřelovali protitankovými granáty a z ručních zbraní a Češi palbu opětovali.

STEM: Zhruba polovina Čechů si přeje změnu ve vedení kraje

Zásadní změnu ve vedení kraje si přeje 48 procent občanů. Skoro dvě třetiny voličů přitom považují při rozhodování v nadcházejících krajských volbách za podstatné, jakou politiku prosazují strany na celostátní úrovni. Více než třetina lidí se bude rozhodovat podle toho, koho budou strany navrhovat za hejtmana. Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury STEM, který společnost poskytla ČTK. Krajské volby se uskuteční 17. a 18. října. STEM uvádí, že s výjimkou karlovarského hejtmana Josefa Pavla jsou lidé převážně spokojeni s prací všech šéfů krajů. Nejlépe hodnotí hejtmana Jihočeského kraje Jana Zahradníka, hejtmana Moravskoslezského kraje Evžena Tošenovského a Ivana Kosatíka z Olomouckého kraje. Podíl kladných hodnocení se u nich pohybuje kolem 80 procent, což podle agentury znamená, že jsou respektováni napříč politickým spektrem.

V Praze se udělovaly ceny Gratias Agit

Brněnský rodák sir Frank Lampl je přesvědčen, že český národ je mimořádně vzdělaný, a když člověk žije doma, ani si to nemusí uvědomit. Podle něj je vždy nezbytné najít vhodný způsob, jak své znalosti a kvality představit. Svět jim uvěří v případě, že je člověk prezentuje s pokorou, řekl ČTK sir Lampl. Byl mezi 19 osobnostmi, které v pátek dostaly od ministra zahraničí Karla Schwarzenberga letošní cenu Gratias Agit. Česká diplomacie dává ocenění v podobě křišťálové koule za šíření dobrého jména Česka. Lampl je tvůrcem celosvětové expanze britské společnosti Bovis Construktion Group, před rokem 1989 podporoval disidenty. Stál u zrodu Technologického parku v Brně, čímž posunul zemi blíže k hospodářství orientovanému na náročné technologie. Na jeho místě měla stát podle Lampla původně jakási bezcelní výrobní zóna. S tím však nesouhlasil. "Český národ není národ, který dělá lacinou ruční práci. Je vzdělaný a je to národ, který svojí technickou vzdělaností může přispět. A místo abychom dělali nějakou továrnu, kde otroci budou dělat lacinou práci, protože je to bez cla, uděláme něco, kde skutečně bude technická práce," vzpomínal Lampl na okolnosti vzniku parku. Další osobností, která se dočkala ocenění, byla mimo jiné hraběnka a patronka zrakově postižených lidí Mathilda Nostitzová. Cenu od roku 1997 uděluje ministr zahraničí lidem, kteří se svou prací zasloužili o "věhlas českých rukou a myšlenek". Gratias Agit dostávají například bohemisté, překladatelé, vědci, podnikatelé, umělci, pedagogičtí pracovníci.

Václav Pačes: Profesor Holý by mohl být navržen na Nobelovu cenu s De Clercqem

Profesor Antonín Holý, objevitel řady účinných látek proti virovým chorobám jako AIDS nebo žloutenka, je podle předsedy Akademie věd Václava Pačesa jediným současným českým vědcem, který by padal v úvahu jako kandidát na Nobelovu cenu. Navržen by na ni mohl být spolu se svým belgickým kolegou, mikrobiologem a imunologem Erikem De Clercqem z Katolické univerzity v belgickém Leuvenu, řekl ČTK Pačes. Otázkou podle něj je, zda by mělo jít o ocenění za chemii, či medicínu. Akademie věd ČR by se podle Pačesa mohla spojit s De Clercqovým pracovištěm a společně hledat způsob, jak své kandidáty prosazovat. Pačes ale považuje za nešťastné, že se o kandidatuře hovoří. "To chce trošku důvěrnosti," uvedl s tím, že to jistě uvažovanému kandidátovi není příjemné. Holý, který před několika dny dostal čestnou profesuru Manchesterské univerzity, to ale bere s nadhledem. Přiznává, že ho uznání kolegů, kteří o něm takto uvažují, těší. Není si prý ale jist, zda je to reálné.

Vědci sestavili "mapu" největšího chromozomu pšenice

Mezinárodní tým s účastí českých vědců sestavil "mapu" největšího chromozomu pšenice. Je to zásadní krok na cestě k přečtení genomu této významné zemědělské plodiny. Její znalost v budoucnu usnadní šlechtění výnosnějších a odolnějších odrůd. Klíčem k řešení byla unikátní technologie třídění chromozomů, kterou vyvinuli vědci z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd v Olomouci. Tým zveřejnil svůj objev v prestižním vědeckém časopise Science. Badatelé z Francie, ČR a dalších čtyř zemí použili metodu českých vědců k vytvoření takzvané fyzické mapy chromozomu 3B. Vědci již nyní vytvářejí fyzické mapy dalších tří chromozomů. Dokončení fyzické mapy celého genomu pšenice lze očekávat během tří až pěti let.

Knihovníci zahájili happeningem v Kutné Hoře Týden knihoven

V Kutné Hoře si v pátek dali dostaveníčko knihovníci z Čech, Moravy a Slezska. Happeningem plným soutěží a zábavy zde zahájili dvanáctý Týden knihoven. Jeho letošním mottem je Knihovny - rodinné stříbro. "Knihovny jsou rodinné stříbro a stříbro je nedílně spjato s Kutnou Horou," řekla ČTK ředitelka zdejší knihovny Gabriela Jarkulišová. Kutná Hora si navíc letos připomíná 200. výročí narození rodáka Josefa Kajetána Tyla (1808 až 1856). "A období Tylovské, období národního obrození bylo štědré k zakládání knihoven," připomněla Jarkulišová. Na akci se sjelo přes 200 knihovníků. Vytvořili 11 družstev, která se mezi sebou utkala v netradičních disciplínách. Soutěžili například v házení kutnohorského groše na čáru, stejnou minci hledali zapečenou v koláči. Vymýšleli český výraz pro cizí slova jako mobil nebo happening, sháněli mezi lidmi na náměstí různé předměty, třeba zelenou ponožku. Na vítěze čekal dort ve tvaru nové budovy Národní knihovny - Kaplického chobotnice. Knihovníci také dokázali, že se umějí bavit a že jim náladu nezkazí ani déšť. Na náměstí přišli v průvodu, mnozí v dobových kostýmech a v rukou transparenty typu "Žádná drbna není více nežli česká knihovnice".

Mladí evropští skláři se učí křehkému umění v huti u Hluboké

Mladí evropští skláři se navzájem učí křehkému umění ve sklářské huti u Hluboké nad Vltavou. V malé soukromé dílně do pondělí společnými silami a tradičními metodami vytvářejí rozmanité artefakty, a předávají si tak různé techniky zpracování skla. Mezinárodní sympozium tím nahrazuje původní výměnu řemeslných poznatků, kdy skláři putovali po Evropě jako krajánci. V Česku ji ale násilně ukončil totalitní režim, kdy se země uzavřela za takzvanou železnou oponu, řekl ČTK majitel huti Jaroslav Effmert. "Jde o to, že Evropané ukážou, co umí, nám Čechům. A zase my Češi umíme spoustu věcí, které oni neznají. A hlavně se skamarádí mezi sebou a pak se mohou navzájem zvát," uvedl Effmert. Projekt ale hlavně pomáhá zachovat staré řemeslo, kterému hrozí zánik. V hlubocké huti má 12 studentů ze šesti zemí čas si s výrobkem pohrát, aniž by je tlačila existenční krize, a klidně mohou nepovedený kus i několikrát vyhodit. "Sklářství v Čechách má tradici foukat do formy. Musí to být na výrobu rychlé, jsou zvyklí na rychlou práci," popsal poznatky David Belien z Nizozemska. Mluví velice dobrou češtinou, protože studoval na české sklářské škole.

Archeologové našli dosud největší žárové pohřebiště v metropoli

Archeologové objevili dosud nejrozsáhlejší žárové pohřebiště bylanské kultury ze starší doby železné (8. až 5. století před našim letopočtem) na území metropole. Nalézá se v areálu stavby v Praze - Stodůlkách, kde má vyrůst nová čtvrť Západní Město. Téměř ve všech hrobech byly kromě uren s popelem zemřelých keramické nádoby s milodary. V některých byly bronzové šperky, v jednom hrobě byl bronzový, v jiném železný nůž, uvedl vedoucí výzkumu Jiří Vávra. Unikátním nálezem byly dva zdobené masivní bronzové náramky a fragmenty dalších dvou bronzových ozdob. Archeologové k detailní prostorové dokumentaci hrobů s bohatší výbavou poprvé v Praze použili laserový 3D skener.

Tři Češi odsouzeni ve Švédsku za pašování narkotik

Soud ve švédském Malmö odsoudil v pátek tři Čechy za pašování narkotik k několikaletým trestům vězení. Dva muži z Česka dostali po čtyřech letech a jejich společnice tři roky. Spolu s Čechy byl ke čtyřem letům za mřížemi odsouzen i jejich vietnamský partner. Češi ve věku 27 a 32 let a Češka ve věku 33 let byli spolu se dvěma Vietnamci - ženou a mužem - zadrženi letos počátkem března při pokusu o pašování drog na sever Evropy. Vietnamka však byla v konečném rozhodnutí švédského soudu shledána nevinnou a propuštěna na svobodu. Skupina byla dopadena na Öresundském mostě mezi Dánskem a Švédskem letos v březnu.

Gipsy.cz uspěli v říjnovém žebříčku World Music Charts Europe

Album Reprezent od kapely Gipsy.cz uspělo v říjnovém žebříčku World Music Charts Europe, kde obsadilo třetí místo. Je to vůbec poprvé, kdy se hudebníci z České republiky probojovali v této hitparádě na pomyslné stupně vítězů. Žebříček sestavuje každý měsíc 47 předních world music publicistů a dýdžejů z 24 evropských zemí. ČTK to sdělil Přemysl Štěpánek z vydavatelské společnosti Indies Scope Records. "V hitparádě si vedlo velmi dobře již debutové album Gipsy.cz Romano Hip Hop, které se v průběhu několika umístění dostalo až na osmé místo žebříčku," uvedl Štěpánek. Úspěch alba Reprezent může pomoci k jeho prosazení na evropském hudebním poli. Příští týden vychází v Německu, následovat bude Anglie a další země. Gipsy.cz v současnosti koncertují v Jižní Koreji, kde již před rokem ve městě Ulsan zahráli na mezinárodním hudebním festivalu zaměřeném na world music. V Jižní Koreji dokonce využili skladbu Romano Hip Hop v reklamě na zmrzlinu. Během října a listopadu odehrají Gipsy.cz několik koncertů po České republice. Turné zakončí 23. prosince v pražském Lucerna Music Baru.

Jaromír Nohavica zahajuje v Londýně šňůru koncertů pro zahraniční Čechy

Písničkář Jaromír Nohavica zahajuje v Londýně zahraniční turné nazvané On the Road 2008, které je zaměřené na Čechy žijící v zahraničí. Po Londýně bude hrát dvakrát v Irsku - v Dublinu a Corku. Pak se vydá do severní Ameriky, kde bude hrát pro krajany v Torontu, Chicagu, na české ambasádě ve Washingtonu, Denveru, Los Angeles a San Francisku. Sérii deseti koncertů uzavře 25. října v New Yorku. Nohavica vystupuje v zahraničí poměrně často. Ve Spojených státech zpíval poprvé v roce 2003, kdy zde oslavil v Chicagu padesáté narozeniny a pak uspořádal dvoutýdenní šňůru koncertů pro krajany. Před dvěma lety hrál třeba krajanům v Bruselu a v roce 2000 v Paříži. V Londýně koncertoval už před čtyřmi lety.

V Praze měl světovou premiéru muzikál Carmen

V Hudebním divadle Karlín v Praze proběhla ve čtvrtek večer světová premiéra muzikálu Carmen. Největší aplaus si za svůj výkon v hlavní roli vysloužila Lucie Bílá. V dalších rolích se pod vedením amerického režiséra Gabriela Barrea představil její manžel Václav Bárta jako García, jako Katarina sklidila úspěch mladá herečka Markéta Poulíčková, v roli Josého zazpíval Robert Jícha. Roli starosty Mendozy zahrál Jiří Korn. Autorem libreta je Norman Allen. Jeho dílo se odehrává v současnosti a novelou francouzského prozaika Prospera Mériméeho, jejíž děj je situován do Španělska 19. století, se pouze inspiroval. Na rozdíl od originálu není moderní verze tak tragická. Hudbu, která je podle tvůrců směsicí populární, divadelní a vážné hudby, napsal Frank Wildhorn. Právě on prý přišel s nápadem napsat pro karlínské divadlo původní muzikál. Byl totiž spokojený s uvedením jeho muzikálu Jekyll & Hyde na této scéně.

V předvánoční Praze vystoupí známý soubor Gregorian

Světově známý soubor Gregorian, který se specializuje na rockové a popové hity přestrojené do "středověkého" kabátu, zavítá po třech letech do Prahy. V rámci svého vánočního turné vystoupí 19. prosince v O2 Aréně na koncertu zvaném Gregorian - Magické chorály ve vánoční Praze. Soubor tvoří osm zpěváků, kteří si na pódium jako hosty přizvou tři hudebníky a zpěvačku Amelii Brightmanovou. V jejich podání zazní nejen oblíbené hity, jako jsou Ave Maria a Tichá noc, Imagine, Fields of Gold, Angels a Miracle of love.

V barokním divadle v Českém Krumlově poprvé zazní Vivaldiho Argippo

V barokním divadle českokrumlovského zámku v pátek poprvé veřejně zazní opera Antonia Vivaldiho Argippo, kterou před dvěma lety objevil cemballista a vedoucí souboru barokní hudby Hofmusici Ondřej Macek. Rekonstruoval ji a letos v květnu v novodobé světové premiéře s velkým ohlasem předvedl ve Španělském sále Pražského hradu. Je to příběh o lásce, žárlivosti, cti a mstě, postavený na záměně dvou princů, kteří se ucházejí o princeznu. Opera se dvěma přestávkami trvá přes tři hodiny. Dirigent Macek partituru koncem roku 2006 objevil v knížecím soukromém archivu Thurn-Taxisů v bavorském Řezně. Opera Argippo je jedním z Vivaldiho vrcholných děl. Dosud byla známa pouze z dobového tisku libreta uloženého v pražské Národní knihovně. Hudbu však muzikologové pokládali za ztracenou.

Ze sportu:

Žádný nováček se neobjeví ve fotbalové reprezentaci v říjnových kvalifikačních zápasech v Polsku a se Slovinskem. Trenér Petr Rada vsadil na osvědčená jména, z opor chybí zraněný kapitán Tomáš Rosický a další středopolař Jan Polák. V Polsku Češi hrají v sobotu 11. října, o čtyři dny později se pak utkají se Slovinskem v Teplicích.

Čeští futsalisté zvládli vstup do mistrovství světa v Brazílii a ve svém prvním utkání porazili Uruguay 4:1. Svěřenci Tomáše Neumanna zlomili soupeřův odpor až po změně stran, kdy zaznamenali tři branky. V druhém zápasu v pětičlenné skupině, z níž postoupí do čtvrtfinálové fáze dva nejlepší celky, se Češi v neděli utkají s obhájci titulu Španěly.

V dějišti mistrovství světa v klasickém lyžování Liberci se 13. a 14. prosince uskuteční závod Světového poháru sdruženářů. Generálku na únorový šampionát v pátek severočeskému městu přidělila Mezinárodní lyžařská federace FIS. Na zasedání úseku severské kombinace v Curychu zároveň schválila na 10. února 2009 závod v německém Klingenthalu, takže v nadcházející sezoně SP budou sdruženáři závodit celkem ve třinácti střediscích.

Tenista Radek Štěpánek si po pěti měsících zahraje v semifinále turnaje ATP. Český daviscupový reprezentant postoupil mezi nejlepší čtyři v Metách, kde ve čtvrtfinále zdolal po více než dvou a čtvrt hodinách Argentince Eduarda Schwanka. Devětadvacetiletý Štěpánek o sedm let mladšího soupeře porazil po setech 3:6, 7:6 a 6:4. Do semifinále postoupil Štěpánek naposledy v květnu na turnaji Masters v Římě.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Teploty 9 až 13 stupňů Celsia.