Zprávy

Národní parlamenty EU usnadní ratifikaci lisabonské smlouvy

Představitelé parlamentů 11 zemí střední a východní Evropy v sobotu v Praze slíbili, že ve svých státech usnadní ratifikaci lisabonské smlouvy a budou její potřebu vysvětlovat v široké veřejné diskusi. Dokument dává národním parlamentům novou roli v rozhodování o EU, musejí tak najít novou formu komunikace mezi sebou. Český Senát poslal na jaře smlouvu k prozkoumání Ústavnímu soudu, a schvalování tak v Česku pozastavil. Země je jednou z posledních, která dokument neschválila. Předseda horní komory a hostitel summitu Přemysl Sobotka (ODS) na závěrečné tiskové konferenci uvedl, že věří v to, že i Česko "přistoupí k procesu pozitivně". První parlamentní summit svého druhu do sídla Senátu svolal Sobotka kvůli tomu, že parlamenty mají možnost ovlivňovat chování svých vlád směrem k Bruselu. Měly by mít mechanismy, jak společně rychle zareagovat na návrhy Evropské komise, neboť společná stanoviska by bylo možné lépe a účinněji prosazovat, míní. Pokud bude lisabonská smlouva ratifikována všemi 27 státy unie, dostanou národní parlamenty v Evropě silnější hlas. Dokument jim umožní vyjadřovat se k unijním záležitostem. "Bude ale velmi krátký čas na to, aby parlamenty našly společné stanovisko," uvedl šéf české sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD). Právě kvůli organizaci komunikace mezi národními parlamenty se na přelomu ledna a února v Praze sejdou šéfové parlamentů Francie, Česka, Švédska a Španělska. Měli by připravit systém komunikace, který umožní rychle reagovat na vývoj v Evropském parlamentu a Evropské komisi.

Poutníci si ve Staré Boleslavi připomněli odkaz sv. Václava

Stará Boleslav se v sobotu stala cílem stovek poutníku. Zamířili tam na Národní svatováclavskou pouť, jíž vyvrcholí letošní Svatováclavský rok. Připomíná 1100 let od narození svatého Václava, patrona a ochránce českého národa. "Svatováclavská tradice nás duchovně spojuje s našimi předky a se všemi poutníky, kteří sem po staletí putovali, tady se modlili a zpívali," řekl během slavnostní mše kardinál Miloslav Vlk. V českém národě podle něj není kromě církve žádná jiná instituce, žádný jiný útvar, který by takto živě a konkrétně přetrvával od začátku našich dějin až do současnosti. Národní pouti se zúčastnil i prezident Václav Klaus, premiér Mirek Topolánek a další ústavní činitelé. Václav Klaus v projevu připomněl, že sv. Václav vstoupil do české historie v době rodícího se českého státu, jeho hranic a jeho pokusů etablovat se v tehdejším politickém uspořádání mnohdy velmi konfliktní a svárlivé Evropy. "Jako diplomat musel být připraven ke složitým politickým vyjednáváním, která měla ochránit a posílit postavení mladého českého knížectví. Jako vládce byl nucen čelit opozici doma i v zahraničí a neustále obhajovat své nezávislé postavení. Jako taktik si musel být plně vědom pomíjivosti uzavíraných dohod a smluv," řekl Klaus. Svatováclavskou pouť předznamenalo v pátek převezení svatováclavské relikvie, lebky sv. Václava, za doprovodu čestné jednotky Hradní stráže do baziliky sv. Václava ve Staré Boleslavi. Po mši si ji mohli poutníci prohlédnout v kryptě sv. Kosmy a Damiána.

Stará Boleslav, město spojované se zavražděním knížete Václava, je v římskokatolickém pojetí jedním z nejstarších a nejvýznamnějších poutních míst v českých zemích. Svatý Václav je považován za duchovního otce české státnosti. Stará Boleslav v sobě jako katolické poutní místo spojuje svatováclavskou a mariánskou tradici. Připomíná se zde smrt knížete Václava a uctívá se Palladium (záštita) - obrázek Panny Marie, který má podle legendy původ u svatého Václava. Tisíciletou tradici staroboleslavských poutí podle církevních zdrojů přerušili komunisté, kult křesťanského knížete měl být vymazán z paměti národa. Poutě se tam obnovily v roce 2003.

Finanční krize by mohla zpozdit radar, míní Schwarzenberg

Nynější finanční krize by mohla zpozdit vybudování obou plánovaných částí amerického protiraketového štítu v České republice a v Polsku, řekl v New Yorku agentuře Reuters český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Současně ale zdůraznil, že oba uchazeči o úřad amerického prezidenta se k vybudování radarové základny v Česku a protiraketové základny v Polsku zavázali. "Umím si představit, že dojde ke zpoždění, ale oba kandidáti (na prezidenta USA) si myslí, že jde o správnou věc," odpověděl Schwarzenberg na otázku, zda stávající ekonomické problémy, jimiž procházejí Spojené státy, mohou projekt raketového štítu zbrzdit. Dodal, že česká strana byla ohledně diskuzí kolem budoucnosti protiraketového štítu ve Střední Evropě v kontaktu s týmy obou prezidentských kandidátů, jak demokratického senátora Baracka Obamy, tak jeho protivníka, republikánského senátora Johna McCaina. "Oba v podstatě považují tento štít za důležitý pro obranu Spojených států i evropského kontinentu," řekl Schwarzenberg. Ministr, který se účastní jednání Valného shromáždění OSN, přitom zdůraznil, že "je pochopitelně na Američanech, kdy to postaví".

Východ EU se bojí, že klimatický plán je vydá napospas Rusku

Středoevropské a východoevropské země Evropské unie se obávají, že unijní plán razantního snižování emisí oxidu uhličitého ještě zvýší jejich riskantní závislost na ruském zemním plynu. Vládní činitelé visegrádské čtyřky, Bulharska a Rumunska ve Varšavě vyzvali Brusel, aby v zajišťování jejich energetické bezpečnosti vyvinul alespoň takové úsilí jako v boji za záchranu světového klimatu. Evropská komise prosazuje plán snížení emisí CO2 do roku 2020 o plnou pětinu proti roku 1990 v představě, že to zmírní globální oteplování. Nejdostupnější alternativou uhlí jakožto hlavní suroviny k výrobě elektřiny je zemní plyn, který produkuje mnohem méně CO2 než uhlí. Zatímco zásoby uhlí mají některé Země Visegrádu k dispozici, zemní plyn odebírají téměř výhradně z Ruska. "Klimatický a energetický balík EU v některých členských zemích podstatně zvýší poptávku po dovozu zemního plynu a zesílí jejich závislost na vnějších zdrojích energie," uvedli vládní zástupci ve společném prohlášení. "Evropská unie by měla na poli bezpečnosti dodávek energetických zdrojů jednat ambiciózně a měla by navrhnout řešení stejně odvážná jako ta, která navrhla v klimatickém a energetickém balíčku," píše se v dokumentu. Prohlášení nepodepsal český zástupce, podle agentury Reuters však jen proto, že Praha v lednu přebírá předsednictví EU a chce zůstat neutrální.

Ministr Kalousek v LN: Růst HDP by příští rok mohl zpomalit na čtyři pct

Růst české ekonomiky by mohl v příštím roce zpomalit na čtyři procenta. V rozhovoru pro sobotní Lidové noviny (LN) to řekl ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL), který tak s ohledem na dosavadní vývoj domácího a světového hospodářství snížil odhad z dřívějších 4,8 procenta. Při jinak nezměněných podmínkách by to podle něj mohlo znamenat výpadek rozpočtových příjmů v rozmezí šest až osm miliard korun. "Krize na amerických kapitálových trzích ještě neznamená, že dojde k hluboké krizi české ekonomiky. Ptáte-li se mě dnes, 25. září, neeviduji to číslo pro rok 2009 jako 4,8, ale jako 4,0," řekl deníku Kalousek. Šéf financí již na počátku týdne označil předchozí odhad za spíše optimistický, který ale není mimo realitu. Zároveň doporučil vládě zatím ekonomickou prognózu neměnit. Novou předpověď vývoje ekonomiky chce učinit až na začátku příštího roku a případnému negativnímu vývoji přizpůsobit provozní výdaje státu. Ministr financí již dříve uvedl, že nevylučuje omezení některých výdajů státního rozpočtu pro příští rok právě kvůli dopadům krize světové a evropské ekonomiky. "Nepředpokládám žádnou katastrofu, ale nemohu vyloučit, že příjmy (státu) nebudou zcela naplněny a některé plánované výdaje budeme muset omezit," uvedl. V rozhovoru pro LN nyní doplnil, že při zachování ostatních podmínek by výpadek mohl být mezi šesti a osmi miliardami.

Median pro LN: Dvě pětiny Čechů dosud Němcům rok 1938 neodpustily

Dvě pětiny Čechů dosud Němcům neodpustily, že Československo takzvanou mnichovskou dohodou připravili v roce 1938 o část území. Téměř 23 procent lidí Němcům čin odpustilo, 16 procentům dotázaných to nikdy nevadilo a téměř čtvrtina dotázaných neví. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu agentury Median pro Lidové noviny (LN). Téměř polovina Čechů si podle průzkumu myslí, že se v roce 1938 Československo mělo vojensky bránit proti předání Sudet Německu. Opačný názor vyslovuje téměř 23 procent lidí, celých 30 procent lidí neví. Více než polovina obyvatel souhlasí s odsunem zhruba tří milionů Němců z Československa po roce 1945. S touto reakcí na válečné události nesouhlasí 19 procent lidí a téměř 30 procent respondentů zvolilo odpověď "nevím".

Právo: Brožová-Polednová má trest nastoupit do konce října

Ludmila Brožová-Polednová, bývalá prokurátorka z procesu s Miladou Horákovou, by měla šestiletý trest za justiční vraždu Milady Horákové nastoupit do konce října. Informuje o tom sobotní vydání deníku Právo. Trest by si měla odpykat ve věznici s dozorem v Plzni-Borech. "Pod dohodě s vedoucí naší trestní kanceláře dáváme paní Polednové nástup trestu do 31. října, aby měla dostatek času vyřídit si všechny záležitosti," řekl pražský městský soudce Petr Braun, jehož senát měl případ na starosti. Soudce ale Právu řekl, že do uplynutí lhůty pro nástup trestu očekává od šestaosmdesátileté Polednové žádost o odklad ze zdravotních důvodů. "Příliš nevěřím tomu, že by ten trest nastoupila," uvedl. Potvrdil tak již své dřívější tvrzení, podle kterého si Polednová ve vězení kvůli vysokému věku a špatnému zdraví neodpyká ani den. Nedávno v její prospěch podala žádost o milost nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Prezident Václav Klaus se však rozhodl, že Polednovou, odsouzenou za podíl na justiční vraždě čtyř lidí včetně Milady Horákové, neomilostní.

Na Svatý Kopeček se sjeli Romové z celé země na tradiční pouť

Romské písně zněly v sobotu bazilikou Navštívení Panny Marie na olomouckém Svatém Kopečku, který letos hostil jubilejní desátý ročník romské pouti. Na poutní místo se při této příležitosti sjelo na 500 Romů z celého Česka. Na akci se společně pomodlili na mši, ale také pobavili při vystoupení pěveckých a tanečních souborů. "Podobná pouť se koná pouze v Praze. Možností, aby se Romové z celé republiky setkali na jednom místě, tedy moc není. Cílem akce ale není jen to, aby se tu lidé pobavili, na pouti si také předávají své zkušenosti organizace, které s Romy pracují," řekla Jana Březinová z olomoucké charity. Doplnila, že Romové mají o akci zájem, předem se na pouť ptají a někteří se jí účastní pravidelně. Už poněkolikáté se ni vypravila například Nataša Gáborová z Dolan na Olomoucku. "Je to dobrá akce. Je tu naše rodina, máme tu spoustu známých a vždy se dobře pobavíme. Chodíme ale i na mši," uvedla Gáborová. Minulých ročníků pouti se účastnili také Romové ze Slovenska. Letos však na Svatý Kopeček nepřijeli.

V Sokolí na Třebíčsku se setkali sedláci vystěhovaní komunisty

V Sokolí na Třebíčsku se v sobotu setkali sedláci, kterým v 50. letech 20. století komunisté zabavili majetek a vystěhovali je z rodných gruntů, kde po staletí hospodařili. V akci K (kulak) bylo na 2000 rodin vyhnáno ze svých domovů, komunisté jim vyvlastnili majetek a zařadili je na podřadné práce. Šikanováni byli za neplnění nereálných dodávek potravin, skandalizováni byli jako nepřátelé národa, řekl ČTK jeden z organizátorů a politický vězeň Miloslav Růžička. Z Budišova přijela Ludmila Nejedlá-Eichlerová, jejíž rodinu ONV ve Velkém Meziříčí vystěhovalo v únoru 1953 z rodného Hroznatína na Třebíčsku do osady Lhotka. Tatínek tehdy nebyl zdráv, protože za války ho Němci věznili kvůli aktivitám nevlastního bratra Ludvíka Svobody (pozdějšího prezidenta) na východní frontě. Rodiče vlastnili přes 30 hektarů. Svoboda lidem v rodné vsi v roce 1949 poradil, aby zavčas založili zemědělské družstvo, které velké sedláky uchrání od represálií, což učinili. Jenže v roce 1953 přišel příkaz, že kulaci vlastnící nad 15 hektarů půdy do JZD nepatří, řekla Eichlerová ČTK. Vzpomínala na komunistického správce státního statku Čížka, který se podle ní choval k rodinám vystěhovaných sedláků jako gestapák.

Ve Vraclavi si připomněli 900. výročí vyvraždění Vršovců

Vraclav na Orlickoústecku si v sobotu připomněla 900. výročí vyvraždění čelních představitelů rodu Vršovců. Akce nazvaná Tenkrát na hradě Vratislavi přilákala desítky lidí. "Byl jsem velice překvapený kolik hostů, rodáků a občanů se sešlo, jaký byl nádherný průvod. Na to se bude dlouho vzpomínat. A doufám, že i další program uspokojí návštěvníka natolik, že rád Vraclav navštíví nejen proto, že tu byl nějaký program, ale že to prostředí je tady nádherné," řekl starosta obce Oldřich Koblížek. Třídenní akce, která začala v pátek, nabídla divákům řadu atrakcí. Děti třeba mohly skolit maketu divokého prasete, kovář kul železné předměty, vyráběla se kroužková zbroj anebo se razily pamětní mince. Konaly se projížďky kočárem, lidé se mohli proletět vrtulníkem nebo si nechat věštit budoucnost. A zatímco se z pódia linula dobová hudba, u stánku se rožnila vepřová kýta a kuřata. Nechyběla ani rekonstrukce historických událostí, při kterých soupeření mocných rodů vyvrcholilo krveprolitím. Zatímco kníže Svatopluk válčil na počátku 12. století v Uhrách, do Čech vtrhl Boleslav Polský. Vršovec Mutina zastupoval knížete v jeho nepřítomnosti a spolu s dvorským županem Vackem neúspěšně čelil vojsku polského panovníka. Kníže Svatopluk uvěřil pomluvám, že se Mutina spolčil s Boleslavem a obvinil jej ze zrady. Mutina i další z rodu přišli katovou rukou o hlavu. Historici dnes označují krvavé půtky mezi mocnými rody za nutnou obranu v boji o přežití.

Malostranská beseda v neděli získá zpět své věže

Malostranská beseda v Praze bude mít od neděle zpět tři své věže, o něž přišla před téměř 200 lety. Získá tak podobu ze 17. století. Obří báně na budovu vyzvedne speciální jeřáb. Návrat renesančních věží stojí 26 milionů korun. Celkové náklady na rekonstrukci budou kolem 190 milionů korun. Obnova začala kvůli špatnému stavu budovy před dvěma lety. "Jedná se o unikátní operaci, která nemá minimálně v Praze obdoby," uvedl Martin Podzimek, ředitel firmy, která práce zajišťuje. Instalace věží začala v červenci, nyní vstupuje do závěrečné fáze. Někdejší renesanční věže získala budova v 17. století, měly zdůrazňovat význam objektu. Odstraněny byly v roce 1828. Rozhodnutí o jejich návratu doprovázela živá diskuse mezi památkáři a představiteli radnice Prahy 1. Malostranská beseda byla od konce 15. do sklonku 18. století radnicí Menšího Města pražského. V roce 1575 v ní představitelé nekatolické šlechty sepsali společné vyznání víry, takzvanou Českou konfesi.

Lexikon české literatury je kompletní

Nakladatelství Academia vydalo závěrečný díl Lexikonu české literatury, kterým se završilo nejrozsáhlejší encyklopedické dílo českého písemnictví. Čtvrtý díl vychází 23 let po úvodním, čtyři svazky obsahují přes 3700 hesel a zahrnují celou dobu existence české literatury, od staroslověnských a latinských počátků do poloviny 20. století. Lexikon v plné tematické šíři zahrnuje nejen jména autorů (beletristů, překladatelů, teoretiků a historiků literatury i tiskařů), ale i anonymní díla starší literatury a instituce - sdružení, skupiny, nakladatelství, časopisy, sborníky či almanachy. Lexikon vznikal v Ústavu pro českou literaturu Akademie věd, editorem posledního svazku je Luboš Merhaut. Společně se čtvrtým dílem vycházejí dodatky ke třem předchozím dílům. Vydání lexikonu završuje více než třicetiletou práci redaktorů a desítek autorů. Redakční rada lexikonu by ráda pokračovala v práci projektem Lexikon české literatury pro nové tisíciletí, který by měl s využitím elektronického média zajistit potřebné doplňování a opravování stávajícího díla. Lexikon české literatury je nejobsáhlejší projekt poválečné literárněvědné bohemistiky. Obraz českého písemnictví od staroslověnských a latinských počátků do poloviny 20. století podává prostřednictvím hesel o individuálních jevech historie české literatury všeho druhu, která shrnují a třídí údaje o české literární umělecké a kritické tvorbě, o její komunikaci, přijetí, hodnocení, poznávání a společenském působení.

Václav Havel ocenil londýnské představení své hry Odcházení

Londýnské divadlo Orange Tree hrálo v pátek večer inscenaci Odcházení pro jejího autora Václava Havla, který se přišel na hru podívat. Mně se to líbilo a smál jsem se, což je dobré znamení, řekl po galapředstavení exprezident, který se během večera zjevně bavil stejně jako zbytek hlediště. Divadlo Orange Tree uvedlo Odcházení (v angličtině Leaving) před týdnem v zahraniční premiéře. Hru nastudoval umělecký šéf divadla Sam Walters v překladu Paula Wilsona a hlavní roli kancléře Riegera hraje Geoffrey Bevers. Na páteční galapředstavení věnované Havlovi se přišla podívat řada osobností, například oscarový režisér Richard Attenborough, který natočil slavný film Gándhí, satirik a scénárista Ian Hislop či český architekt Jan Kaplický. Stejně jako na premiéře i tentokrát obecenstvo vděčně reagovalo na děj i na autorovy komentáře čtené ze záznamu. Spokojen byl i dramatik, který chce navštívit a porovnat premiéry své poslední hry i v dalších zemích.

Festival Novoměstský hrnec smíchu vyhrála Taková normální rodinka

Filmová komedie Taková normální rodinka režiséra Patrika Hartla vyhrála letošní ročník festivalu Novoměstský hrnec smíchu. Při jejím sledování diváci strávili smíchem asi 30 procent promítacího času. A právě délka smíchu v soutěži rozhoduje. Už 30. ročník přehlídky filmových a televizních komedií z české produkce v Novém Městě nad Metují završilo v sobotu slavnostní vyhlášení cen. Délku smíchu měřila trojice časoměřičů se stopkami, řekla ČTK ředitelka festivalu Ilona Daňková. Na druhém místě skončil film Martina Dolenského Chyťte doktora a třetí příčku obsadil snímek Jana Hřebejka U mě dobrý. Filmy však nehodnotili pouze diváci. Odborná porota udělovala například Cenu prezidenta festivalu, kterou letos získala Jiřina Bohdalová za celoživotní přínos české komedii. Cenu Zlatý prim si odnesla televizní komedie Láska in memoriam režiséra Jaroslava Pozziho, ve filmové kategorii Zlatý prim porota udělila filmu Kuličky Olgy Dabrowské. Na týdenním festivalu usilovalo o ceny devět filmových a pět televizních snímků.

Ze sportu:

Mistrovství Evropy volejbalistů v roce 2011 se uskuteční v Česku a v Rakousku. Na kongresu v Madridu o tom rozhodli představitelé evropské volejbalové konfederace CEV, kteří dali česko-rakouské nabídce přednost před kandidaturami Dánska, Francie, Nizozemska a dalším společným projektem Řecka a Bulharska. Česko a Rakousko se při šampionátu, který se bude konat od 9. do 18. září 2011, podělí o čtyři základní a dvě čtvrtfinálové skupiny. Semifinále, finále a utkání o bronz se pak uskuteční ve Vídni. Zápasy na českém území se budou hrát v pražské O2 Aréně a v Liberci, Rakušané vybrali jako druhé pořadatelské město Innsbruck.

Fotbalisté Ostravy se v ligové tabulce posunuli na čtvrté místo. V sobotní předehrávce osmého kola zvítězili v Plzni 3:1.

Páteční výsledky 8. kola extraligy ledního hokeje: Karlovy Vary - Liberec 5:2, Mladá Boleslav - Znojmo 2:0, České Budějovice - Třinec 6:2, Zlín - Kladno 4:2, Slavia Praha - Plzeň 4:2 a Vítkovice - Litvínov 6:1. Tabulku vede Slavia před Plzni a Vítkovicemi. Poslední je Třinec.

Hokejový trenér Antonín Stavjaňa chtěl skončit na střídačce Třince, vedení klubu je však proti. Bývalý vynikající obránce, jenž převzal tým Třince před začátkem letošní sezony, oznámil po zápasu na ledě Českých Budějovic, že ve funkci končí. Vedení Ocelářů však jeho rezignaci nepřijalo. Slezský klub je po sérii šesti porážek v tabulce poslední. "Vedení klubu se už na čtvrtečním jednání shodlo, že odstoupení trenéra Stavjani nic neřeší," řekl ČTK mluvčí třineckých Ivo Pullmann.

Hokejista Petr Nedvěd neuspěl v boji o smlouvu v New Yorku Rangers, kteří za týden zahájí nový ročník NHL dvěma zápasy v Praze. Vedení klubu ho v pátek uvolnilo z přípravného kempu. Šestatřicetiletý útočník se tak vrátí do Liberce, s nímž byl dohodnutý na kontraktu už před svou americkou zkouškou.

Mistru Evropy v krasobruslení Tomáši Vernerovi stejně jako loni vstup do sezony příliš nevyšel. Dvaadvacetiletý písecký rodák obsadil na tradiční Nebelhorn Trophy v Oberstdorfu, kde pravidelně trénuje, čtvrté místo. Stejně jako v minulém ročníku, v němž skončil třetí, ho porazil i jeho mladší krajan Michal Březina. Osmnáctiletý závodník, jenž už má z této sezony na kontě dvě vítězství v juniorské Grand Prix, obsadil druhou příčku za Japoncem Nobunarim Odou.

Tomáš Berdych stejně jako loni vypadl na turnaji v Bangkoku těsně před branami finále. Český tenista v semifinále nestačil na třetího hráče světa Novaka Djokoviče, jemuž podlehl 5:7 a 1:6.

Krátce o nedělním počasí v České republice:

Polojasno až skoro jasno, teploty 15 až 19 stupňů Celsia.