Zprávy

Ministři Parkanová a Gates podepsali SOFA a deklaraci o spolupráci

Ministři obrany České republiky a USA Vlasta Parkanová a Robert Gates podepsali v pátek v Londýně dohodu SOFA o podmínkách pobytu Američanů v ČR v souvislosti s plánovanou americkou protiraketovou základnou. Po skončení neformální schůzky ministrů NATO podepsali také Deklaraci o strategické spolupráci. SOFA je druhou smlouvou potřebnou pro vybudování a provoz amerického protiraketového radaru v Brdech. Vlastní dohodu o radarové základně podepsali ministři zahraničí Karel Schwarzenberg a Condoleezza Riceová už v červenci. SOFA má 34 článků a je plodem 16 měsíců jednání. Poměrně dlouhé rozhovory potvrdily, že "jednání byla tvrdá a korektní a obě strany prosadily své požadavky", řekla Parkanová. Gates uvedl, že případný harmonogram výstavby bude vyplývat ze studie, která bude dokončena v listopadu. Deklarace ustavuje skupinu, která bude pravidelně posuzovat strategické otázky. Týká se i výměny informací, spolupráce při výzkumu v obranném průmyslu a pomoci při transformaci české armády. Parkanová potvrdila, že se jedná o posílení českých leteckých kapacit. "Mohu potvrdit, že nabídka na stole je, ale není ještě akceptovaná," řekla. Bude o ní jednat delegace expertů, která za dva týdny pojede do USA a "bude studovat výhodnost takové nabídky". V českých médiích se objevily zprávy o dodávce dvou vojenských dopravních letounů Hercules.

Ruský zástupce v NATO: Vláda prodala bezpečnost Čechů za radar

Pokud v Česku bude vybudován americký protiraketový radar, pak Rusko bude muset na tento krok zareagovat. Na základnu v Brdech by tak mohly mířit ruské rakety. Vyplývá to z odpovědí ruského velvyslance při NATO Dmitrije Rogozina pro ČTK. Česká vláda podle něj prodala bezpečnost vlastního lidu za novou hračku: protivzdušnou obranu, dodal v reakci na vyjednávání mezi Prahou a Washingtonem. "Ze strategického hlediska není žádný rozdíl mezi obrannými a útočnými systémy. Čím silnější je obrana jedné strany, tím slabší je vojenská síla té druhé. Rusko samozřejmě bude muset reagovat na tuto novou nepřátelskou realitu," napsal v e-mailových odpovědích na dotazy ČTK Rogozin.

Do Kosova odjela záložní rota české armády v KFOR

Záložní rota české armády, vyčleněná pro misi KFOR v Kosovu, se kompletně přesunula do této někdejší jihosrbské provincie. Podle mluvčího českého kontingentu KFOR Michala Prejzka nejsou důvodem nějaké nepokoje v oblasti, ale především příprava vojáků. "Brigádní generál Kyosto Halonen, který je z Finska, aktivoval záložní rotu mise KFOR před dvanácti dny," poznamenal Prejzek v rozhovoru pro ČTK. Sám Halonen tehdy aktivaci roty vysvětlil tím, že v nadcházejících měsících se v Kosovu odehraje předání úkolů z mise OSN UNMIK na evropskou misi EULEX a Kosovský ochranný sbor KPC se znění na Kosovské bezpečnostní síly. Kosovo vyhlásilo jednostranně samostatnost letos v únoru, uznaly jej asi čtyři desítky zemí včetně České republiky. Ta má v silách KFOR několik stovek vojáků. Existence záložní roty KFOR, která je trvale na českém území, je způsobem, jak šetřit armádní peníze i materiál.

Právníci poslance Tlustého podali trestní oznámení pro pomluvu

Právníci, kteří zastupují rebelujícího poslance ODS Vlastimila Tlustého, oznámili, že podali trestní oznámení pro pomluvu. Důvodem je tvrzení v kontroverzní reportáži televize Nova Natvrdo, že Tlustý prý tajně nahrával své schůzky s premiérem Mirkem Topolánkem. Poslanec sám ČTK řekl, že spolu s advokáty připravuje i žalobu na ochranu osobnosti proti Nově, deníku Mladá fronta Dnes a možná i premiérovi. V souvislosti s nejnovějšími informacemi po nich prý bude chtít omluvu a milion korun. "Jsem přesvědčen, že se jedná o reklamu na novou knížku pana (Jaroslava) Kmenty," řekl Tlustý ČTK o článcích v MfD, podle nichž měl zajišťovat informace a případně i politický vliv pro zavražděného kontroverzního podnikatele Františka Mrázka a pro Luďka Sekyru, nyní vlastníka přední tuzemské developerské společnosti Sekyra Group. Podle deníku oba chtěli, aby jim poslanec v roce 2000 pomohl ovládnout stavební firmu Inženýrské a průmyslové stavby. List se v textech hojně odvolává na policejní odposlechy podnikatele Mrázka a lidí s ním spojených.

Rada neratovického sdružení ODS chce, aby Morava zůstal ve straně

Bývalý poslanec Jan Morava zůstává členem ODS. Rada neratovického sdružení, jehož je Morava členem, mu nedoporučila pozastavit členství ve straně. Novinářům to po jednání řekl Morava, který byl hlavním aktérem skandálu kolem kompromitujících materiálů na politiky. Podle něj mu rada vyslovila stoprocentní podporu. O dalším členství Moravy má rozhodnout sněm místního sdružení neratovické ODS, který se sejde 23. října. Skandál již stál devětadvacetiletého Moravu místo ve Poslanecké sněmovně. Podle reportáže, kterou odvysílala televize Nova, se snažil šířit novináři podvržené intimní fotografie stranického rebela Vlastimila Tlustého. Nechal se také tajně vyfotit s dcerou poslankyně zelených Olgy Zubové. Fotografie chtěl podle reportáže použít k zastrašování političky, která ve sněmovně nehlasuje vždy s koalicí. Stejně jako neratovická ODS se v úterý zachovala oblastní rada ODS v Rakovníku k Vlastimilu Tlustému, který na reportáži s Novou aktivně spolupracoval. Proto nejvyšší vedení strany zastává názor, že by exministr financí měl ODS opustit. Občanští demokraté z Rakovníka s tím ale nesouhlasí. Případné vyloučení má však definitivně v rukou místní sdružení v Rakovníku, jehož členové se sejdou v pondělí.

Jiří Čunek žádá omluvu od romského aktivisty

Vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek žádá omluvu od předsedy sdružení Dženo a místopředsedy vládní rady pro záležitosti romské komunity Ivana Veselého. Nelíbí se mu slova, jimiž Veselý zhodnotil Čunkův plán na řešení situace Romů v Česku. Veselý prohlásil, že mu Čunkův návrh na řešení romských problémů připomíná praxi bolševiků a válečného Slovenského státu. "My to vnímáme jako příklad dobré praxe z klerofašistické dílny místopředsedy vlády pana Čunka," řekl ČTK v úterý Veselý. Praxe rozdělování lidí na základě původu je podle něj nepřijatelná a u řady Romů vyvolává vzpomínky na holokaust. Čunek svůj plán představil romským členům vládní rady pro záležitosti romské komunity minulý týden. "Pan Veselý žádné vážné výhrady k předložené koncepci neměl a řekl o ní, že je dobrým základem pro další diskusi," uvedl Čunek, podle něhož se nyní Veselý chová zbaběle. "Zřejmě není schopen otevřeně a věcně diskutovat a pokud se mu to hodí, je ochoten použít pro své zviditelnění i zcela nehorázných tvrzení," konstatoval Čunek.

CVVM a STEM: Nejdůvěryhodnější institucí je stále prezident

Nejvíce Čechů stále důvěřuje prezidentovi. Vyplývá to z průzkumů, které zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) a agentura STEM. S prací Václava Klause bylo podle CVVM v září spokojeno 67 procent lidí, tedy ještě o pět procent více než v červnu. STEM uvádí, že prezidentovu práci hodnotilo v září pozitivně 61 procent občanů, což je o procento méně než v červnovém průzkumu agentury. S vládou Mirka Topolánka (ODS) je spokojeno 30 procent respondentů. To je v podstatě stejně jako při posledním průzkumu v červnu. Shodují se na tom obě společnosti, které výzkum prováděly. Tradičně nejnižší podíl důvěřujících zaznamenal český parlament, se kterým podle STEM bylo spokojeno 26 procent občanů. Poslanecké sněmovně v současnosti důvěřuje 24 procent Čechů a Senátu 26 procent, upřesňuje CVVM. Oproti červnu se nicméně ani v jejich případě hodnocení zásadně nezměnilo. O poznání vyšší důvěru mají stále lokální reprezentace. Obecní zastupitelstva jsou podle průzkumu CVVM nadále na druhém místě za prezidentem, věří jim 65 procent dotázaných.

Vědci: ČSR se bránit proti Hitlerovu Německu nemohla ani neměla

Československo se před sedmdesáti lety proti nacistickému Německu poté, co velmoci podepsaly takzvanou mnichovskou dohodu, účinně bránit nemohlo a ani nemělo. Z vojenského hlediska nemělo šanci se ubránit a žádný evropský stát by mu nepomohl. Navíc by bylo označeno za viníka světové války, což by ohrozilo jeho poválečnou obnovu v původních hranicích. To je mínění českých historiků, kteří svolali do Prahy mezinárodní konferenci na téma "Československo a krize demokracie ve střední Evropě ve 30. a 40. letech XX. století. Hledání východisek". V pátek ji představili na tiskové konferenci. Podobné trauma, jaké mají Češi proto, že Československo kapitulovalo, mají podle historika Jindřicha Dejmka i národy, které se bránily, zase proto, že jejich obrana nebyla úspěšná a počítala se na dny či týdny. V současné době otvírané diskuse ale ukazují, že historikové nemají na to, zda se Československo mělo bránit, jednotný názor. Konference se uskuteční v pondělí a v úterý v Senátu.

MD: Schwarzenberg znemožnil podpis dohody s Rakouskem o R52

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg znemožnil páteční podpis mezivládní dohody mezi Českou republikou a Rakouskem o dálničním spojení Brna s Vídní přes Mikulov. Dohodu měl podepsat s rakouským protějškem ministr dopravy Aleš Řebíček, Schwarzenberg mu však odmítl udělit plnou moc. ČTK to řekl mluvčí ministerstva dopravy(MD) Karel Hanzelka. Mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová tvrdí, že šlo o formální nedostatky ze strany ministerstva dopravy. Ministerstvo dopravy ještě ve čtvrtek s podpisem počítalo a zvalo novináře na tiskovou konferenci v rakouském městě Wilfersdorfu u Mistelbachu. V pátek ráno však byla akce bez udání důvodu zrušena. Podle Opletalové MD nesplnilo požadavky, které mu ukládá usnesení vlády a navíc nedodalo některé dokumenty. "Kdy to bude doplněno, není záležitostí ministra zahraničí," řekla Opletalová. Silnice R52, která má spojit Brno s Vídní, patří k nejkontroverznějším dopravním stavbám na jihu Moravy. Mezi ministerstvem dopravy a ekology se o ni vedou dlouhodobé spory. Ekologové tvrdí, že nebyla dostatečně zvážena především trasa přes Břeclav, která by mohla využít nynější dálnici D2. Obě strany tvrdí, že jejich řešení je ekologicky příznivější.

MŽP je o další krok blíž k prodeji volných emisí Japonsku

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) finišuje s přípravou prodeje volných emisních jednotek. V úterý ministr Martin Bursík podepíše Memorandum o porozumění mezi Českou republikou a Japonskem. Dokument umožní prodat jednotky, které jsou fakticky rozdílem závazku Česka ke kjótskému protokolu o snižování emisí skleníkových plynů a jejich reálného poklesu oproti roku 1990, této asijské zemi. Transakci umožní i novela zákona o obchodování s emisemi, kterou v srpnu podepsal prezident Václav Klaus. Česká republika bude mít podle mluvčího ministerstva Jakuba Kašpara volných zhruba 150 milionů jednotek, počítá ale, že prodá asi dvě třetiny tohoto množství. "Rezervu si necháváme pro budoucnost," řekl Kašpar ČTK. Podle ceny na trhu odhaduje úřad výtěžek prodeje na deset až 25 miliard korun. Obchodovat se bude s volnými jednotkami do roku 2012, kdy vyprší platnost kjótského protokolu. Vedle Japonska jedná ministerstvo o emisním obchodu s Nizozemím a Španělskem. Jaký díl z volných jednotek Japonci koupí, bude podle Kašpara záviset na dalších vyjednáváních. Aby Japonsko splnilo svůj závazek vůči kjótskému protokolu, bude muset nakoupit 1,1 miliardy jednotek, lze tedy podle Kašpara předpokládat, že objem transakce mezi Českem a Japonskem bude v milionech jednotek.

Na brněnském výstavišti skončil mezinárodní strojírenský veletrh

Na brněnském výstavišti po pěti dnech skončil mezinárodní strojírenský veletrh, který patří mezi největší veletrhy ve střední Evropě a je nejstarší pravidelnou akcí na brněnském výstavišti. Letos se konal po padesáté. Novinky z oblasti strojů a strojírenských technologií na něm prezentovalo přes 2000 firem z celého světa. Zájem vystavovatelů byl ještě větší, a proto museli organizátoři asi deset procent objednávek odmítnout kvůli nedostatku výstavní plochy.

České akcie na burze rostly nejsilněji za takřka 15 let

České akcie na pražské burze posílily v pátek nejsilnějším tempem za téměř 15 let obchodování, tedy takřka celou novodobou historii největšího tuzemského trhu cenných papírů. Hlavní index PX, který se počítá z cen nejlepších akcií, získal 11,73 procenta na 1316,2 bodu. Výsledky převzala ČTK z burzy. Makléři marně pátrali v paměti, kdy něco podobného na pražské burze zažili. Vždyť třeba za celý loňský rok se index PX zhodnotil o 14,2 procenta. "Výkyvy byly, ale určitě ne na jednotlivých titulech v desítkách procent, jak to dnes převedly developeři nebo banky," uvedl analytik firmy BH Securities Peter Čaputa. Cenový nárůst doprovázely i mimořádné obchody. Celkem změnily majitele akcie v objemu přes osm miliard korun, což byl více než dvojnásobek průměrné denní hodnoty v posledních dvanácti měsících.

Hygienik Vít: Očkování proti pneumokokům v ČR začne v roce 2009 či 2010

Plošné bezplatné očkování dětí pneumokokovou vakcínou by v České republice mohlo začít v příštím roce, případně v roce 2010. ČTK a České televizi to řekl hlavní hygienik Michael Vít, který se v Hradci Králové zúčastnil čtvrtého ročníku Hradeckých vakcinologických dnů. V České republice se každoročně potvrdí na 400 případů této infekce. "Původní odhady počítaly s tím, že zavedení plošného očkování by mohlo stát 400 milionů korun, nyní je doporučené jiné schéma, takže by bylo možné dojednat cenu kolem 200 milionů korun," řekl Vít s tím, že by se plošné očkování týkalo dětí od narození do čtyř let věku. Podle Víta je pro příští rok zatím zabezpečeno 12.000 a 14.000 vakcín pro děti, které mají jasně definovaná chronická onemocnění a jejich zdravotní stav by se mohl zhoršovat. Nejzávažnější formy pneumokokové infekce, jako zánět mozkových blan, sepse či pneumokokové záněty plic, jsou spojeny i s vysokou úmrtností. Téměř 60 procent dětí, které přežijí, si do života odnáší trvalé následky. Časté je rozumové zaostávání, epilepsie či ohluchnutí. Očkování proti pneumokokům doporučuje Světová zdravotnická organizace, plošné očkování nejmenších dětí funguje například v Německu, Francii, Nizozemsku a dalších zemích.

Epidemie žloutenky se šíří; střední Čechy očkují prvňáky

V Praze a středních Čechách se šíří epidemie žloutenky typu A. Středočeská bezpečnostní rada ve čtvrtek rozhodla, že proti ní budou očkováni všichni žáci prvních tříd. Podle hygieniků je ve Středočeském kraji 70 nakažených, v Praze onemocnělo asi 320 osob. Hlavní město, které má zhruba stejný počet obyvatel jako střední Čechy, plošné očkování zatím nechystá. Nemoc se šíří v menší míře v Moravskoslezském kraji a na Pardubicku. V ostatních krajích hygienici zvýšený počet případů nezaznamenali. Loni v celém Česku žloutenku dostalo 128 lidí. V Praze se případy žloutenky rychle množí už od počátku prázdnin, kdy choroba vypukla v komunitě uživatelů drog. Nyní už zasáhla také lidi, kteří do této rizikové skupiny nepatří. Mezi nemocnými jsou i děti - žačka deváté třídy základní školy a dva středoškoláci. Všechna infekční oddělení pražských nemocnic hlásí plno, nové pacienty musejí zdravotníci odesílat do Mělníka a Příbrami. Pokud bude epidemie pokračovat, brzy se naplní i infekční oddělení těchto nemocnic. Středočeský kraj bude kvůli epidemii žloutenky očkovat všechny děti z prvních tříd základních škol.

V Příbrami byl otevřen babybox, je třináctý v republice

V příbramské nemocnici byl otevřen další babybox pro záchranu odložených dětí. Je třetím zařízením svého druhu ve Středočeském kraji a třináctým v republice. A do konce letošního roku jich přibude dalších pět, z toho jeden zase ve středních Čechách - v Kolíně, řekl předseda Nadačního fondu pro odložené děti Statim Ludvík Hess. Kromě Kolína by se v budoucnu ve středních Čechách měly otevřít babyboxy také v nemocnicích v Benešově a Nymburku. "Jsem přesvědčený, že Praha a její okolí, tedy střední Čechy, jsou takovým místem, které babyboxy nejvíce využijí," dodal. Připomněl, že za tři roky bylo jen do babyboxu v Praze-Hloubětíně odloženo devět dětí. Dohromady se jich v celé republice tímto způsobem podařilo zachránit už 14. Schránky o rozměrech 100 krát 60 krát 50 centimetrů jsou vytápěny na 28 stupňů a opatřeny větráním. Po jejich uzavření se aktivují vizuální a akustické senzory, které přivolají odborný personál. Vybudování jednoho babyboxu přijde zhruba na 250.000 korun, náklady hradí sponzoři. Odložení dítěte do babyboxu je legální a rodičce za to nehrozí žádný trest. Babyboxy jsou vždy instalovány u nemocnic v klidných místech, která zaručují zachování anonymity.

Aukční sezonu zahájí dvě aukce s díly české moderny

Podzimní aukční sezonu v Praze zahajují o víkendu dvě dražby významných tuzemských aukčních domů. V sobotu bude Dorotheum v Kongresovém sále České národní banky nabízet přes přes 500 děl, vedle obrazů různých období a směrů i fotografii a užité umění. Za šest milionů se bude vyvolávat dlouho nezvěstné dílo Jana Zrzavého Podobizna malíře Adolfa Gärtnera. Odhadní cena portrétu umělcova přítele je podle expertů osm milionů korun, dražit se začne z částky šest milionů. Obraz z roku 1913 je ovlivněný kubismem, ale prokazuje Zrzavého originální přístup k expresivní stylizaci obrazu. V neděli pak bude v hotelu Hilton Prague pořádat aukci Galerie Art Praha. V nabídce je přes 400 děl a mezi nimi i několik obrazů klasiků české výtvarné avantgardy, které už stejná galerie v minulých letech v aukci prodala. Koupil je americký sběratel Peter Schwartz, český stát však některé z nich poté prohlásil za kulturní památky, a majitel je tak nemůže trvale vyvézt do své vlasti. Obraz Josefa Čapka Koupel nohou vydražil Schwartz v roce 2006 za 9,3 milionu korun, v neděli se bude vyvolávat za pět milionů korun; vyvolávací cena při dražbách se obvykle stanovuje na dvou třetinách odhadní ceny díla. Zátiší s artyčokem a mandolínou Emila Filly se loni vydražilo za 5,2 milionu korun, nyní bude začínat na 4,5 milionu. Protože jsou obě díla kulturními památkami, ani případný nový majitel je nemůže odvézt za hranice.

Moskevské divadlo Na Pokrovce přijede opět do Česka

Už podruhé navštíví Prahu moskevské Divadlo na Pokrovce. Tentokrát však slavný ruský soubor v rámci říjnového uměleckého turné zavítá i do dalších měst; představí se také v Brně, Českých Budějovicích, Plzni a Karlových Varech. Moskevští divadelníci pod vedením uměleckého ředitele Sergeje Arcibaševa v Česku uvedou od 12. do 21. října jednu ze svých nejlepších inscenací Hoře z rozumu z pera Alexandra Sergejeviče Gribojedova. V Praze přidají navíc Bulgakovovu Svatou Kabalu. Divadlo na Pokrovce bylo založeno v roce 1991 v Moskvě a brzy zaujalo pevné postavení v metropolitním divadelním prostředí. Stalo se základem pro novou etapu v rozvoji estetiky malých scén a komorních divadel. Arcibašev byl vždy stoupencem ruského realistického divadelního umění. Soubor, složený zpočátku především z mladých herců, rychle získával mistrovství, stal se vyhledávaným u diváků i kritiků.

Sedmá symfonie zahájila hudební festival Mahler Jihlava 2008

Mahlerova Sedmá symfonie v podání Symfonického orchestru Českého rozhlasu za řízení Jiřího Stárka zahájila v pátek v Jihlavě sedmý ročník hudebního festivalu Mahler Jihlava 2008 - Hudba tisíců. Koncert připomíná 100 let, které uplynuly od světové premiéry Sedmé symfonie Gustava Mahlera. ČTK to řekl Jiří Štilec ze spolupořádající agentury Arco Diva. "Sedmá symfonie zazněla poprvé 19. září 1908 na Výstavišti v Praze v podání Výstavního orchestru, dirigentem byl sám autor," řekl Štilec. Provedení rozsáhlé skladby v divadelním sále domu kultury je jednou z hlavních událostí celé letošní akce. Podle Stárka dala Vysočina světu dva hudební velikány - Gustava Mahlera a Bohuslava Martinů, a ovlivnila jejich tvorbu přírodou, lidovými zvyky a lidovou hudbou.

The Tiger Lillies v Praze opět zahráli své ošklivé divadlo

V téměř zaplněném pražském divadle Archa ve čtvrtek vystoupila britská kapela The Tiger Lillies, která připravenému publiku za zvuků svého "přístavního šramlu" zahrála důsledně ošklivé představení. Ostrovní trojice, která se dlouhodobě zaměřuje na nejtemnější stránky lidské povahy, přijela svým českým příznivcům představit skladby z nového alba Seven Deadly Sins (Misery Guts Music).

Ze sportu:

V rozhodně těžší pozici, než si představovali, nastoupí za čtrnáct dnů v rumunském městě Vaslui k odvetě 1. kola Poháru UEFA fotbalisté Slavie Praha. V prvním měření sil v Edenu totiž český mistr nedokázal ani jednou překonat obranu soupeře a souboj skončil bezbrankovou remízou. Na evropské scéně tak Slavia vyšla střelecky naprázdno i potřetí, ale zatímco v zápasech s Fiorentinou mohla hledat omluvu v síle italského soupeře, tentokrát proti ní stal klub, který je v pohárové Evropě úplným nováčkem.

Hodně úporných devadesát minut, které v mnohém připomínaly kvalifikační remízu národního týmu v Severním Irsku. Tak vypadal boj sparťanských fotbalistů o naději postoupit do základní skupiny Poháru UEFA na hřišti nevyzpytatelného Dinama Záhřeb. Výsledek 0:0. Pokud vedle výsledku sparťany mohl čtvrteční souboj něčím potěšit, pak dokonale propracovanou defenzivou.

Fotbalisté Ostravy zřejmě ani letos nevystoupí ze stínu svých nevydařených pohárových vystoupení po mistrovské sezoně. Byť úvodní utkání 1. kola Poháru UEFA proti Spartaku Moskva odehráli zejména do přestávky s gustem a v tlaku, jediný gól vstřelili do vlastní branky a ruský celek má domácí odvetu za dva týdny zcela ve svých rukou. Výsledek 0:1.

Český fotbalový reprezentant Milan Baroš hned při svém premiérovém startu v základní sestavě Galatasaraye Istanbul vstřelil dva góly. Trefy to byly důležité, protože pomohl svému týmu k vítězství 4:3 v utkání 1. kola Poháru UEFA na hřišti švýcarské Bellinzony. Baroš dosud nastoupil v dresu tureckého celku dvakrát jako náhradník. Ve čtvrtek se poprvé objevil v základu a od začátku byl nejnebezpečnějším hráčem mužstva.

Pátá žena pekingské olympiády Miroslava Knapková postoupila suverénně do semifinále evropského šampionátu. Na kanálu v Schinias, kde se konaly olympijské hry před čtyřmi lety, vyhrála česká skifařka svou rozjížďku s dvousekundovým náskokem. Postup vybojoval ze třetího místa také dvojskif lehkých vah ve složení Ondřej Vetešník, Jan Vetešník.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, místy občasný déšť. Teploty 9 až 13 stupňů Celsia.