Zprávy

Poslanecký klub ODS opouští i Jan Schwippel

Poslanecký klub ODS se rozhodl opustit i poslanec Jan Schwippel. Už v pondělí z klubu odešel další vnitrostranický kritik Juraj Raninec. Schwippel v rezignačním dopisu, který má ČTK k dispozici, uvedl, že odchází kvůli přístupu vedení ODS a klubu k aféře kolem Jana Moravy a špatné atmosféře v klubu.

Hejtman Bendl: Středočeská ODS se rozhodnutím Schwippela nebude zabývat

Středočeská ODS se podle svého předsedy Petra Bendla nebude odchodem poslance Jana Schwippela ze sněmovní frakce občanských demokratů zabývat. Celá situace Bendla nicméně velmi rozlítila. "Poslanecký klub vyhodit do povětří celý, Poslaneckou sněmovnu zbourat, odvézt někam mimo republiku a oplotit. Hejtmani budou stát u vrat a budou pouštět ven jenom slušné lidi," řekl Bendl ČTK. Podle Bendla jde o spory mezi jednotlivci a regionální organizace má v současnosti plno práce kvůli blížícím se krajským volbám. "Zabývat se jednotlivci v Poslanecké sněmovně, to lidem nic konkrétního nepřinese," míní. Schwippel žije v Zadní Třebani, do Poslanecké sněmovny ho nominovala berounská organizace ODS.

Jan Morava už není poslancem, nástupce složí slib 23. září

Jan Morava, který se minulý týden vzdal poslaneckého mandátu kvůli podezření ze sbírání kompromitujících materiálů na politiky, už není poslancem ODS. Předseda sněmovny Miloslav Vlček obdržel od notáře jeho rezignaci. Moravu v dolní komoře nahradí náměstek ministra práce a nymburský místostarosta Miroslav Jeník (ODS), který složí poslanecký slib 23. září na sněmovní schůzi. ČTK to sdělil mluvčí šéfa sněmovny Dušan Veselý. Morava se vzdal mandátu po odvysílání reportáže, podle níž se snažil sbírat snímky a kompromitující informace o svých spolustranících a dalších politicích. Nyní zvažuje i to, že by pozastavil své členství v ODS. Podle jednacího řádu dolní komory mandát poslanci zaniká buď prohlášením na schůzi sněmovny, nebo právě doručením notářského zápisu do rukou předsedy dolní komory.

ODS v Rakovníku podpořila Tlustého, nemá opustit sněmovnu ani ODS

Oblastní rada ODS v Rakovníku v úterý podpořila poslance Vlastimila Tlustého. Rada Tlustému nedoporučila, aby opustil ODS a Poslaneckou sněmovnu. Tlustého odchod si žádá po korupční aféře Morava vedení strany. Tlustý sám dobrovolně odejít nechce. O jeho dalším osudu rozhodne v pondělí rakovnické místní sdružení, které ho jako jediné může z ODS vyloučit. Již před úterním jednáním jeden z členů místní ODS, který se v okolí rakovnické kanceláře občanských demokratů pohyboval, novinářům řekl, že Tlustý pro Rakovník mnoho udělal a má v okrese velkou podporu. "Přišlo nám hodně SMS zpráv od lidí, kteří jsou proti jeho vyloučení," uvedl. Případné vyloučení má rukou pouze místní sdružení v Rakovníku, které zatím se svým postojem vyčkává. Jeho předseda Zdeněk Nejdl novinářům před jednáním oblastní rady řekl, že by uvítal, kdyby Tlustý z ODS sám odešel.

CVVM: ODS snižuje náskok ČSSD z deseti na pět procent

Volby do Poslanecké sněmovny by v září vyhrála opoziční ČSSD, které by odevzdalo své hlasy 34 procent lidí. Druhá by skončila ODS se ziskem 29 procent. Ve srovnání s červnem by ale sociální demokraté o tři procenta oslabili, zatímco ODS by naopak o 1,5 procenta posílila. Vyplývá to z volebního modelu, který zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Do sněmovny by se v září ještě dostali komunisté s 16 procenty, zelení se ziskem 10 procent a křesťanští demokraté, kterým by dalo hlas 7,5 procenta lidí. Obecně platí, že statistická chyba u menších stran je 1,5 procenta, u větších pak 2,5 procenta. Pro zastoupení v Poslanecké sněmovně je potřeba ve volbách získat nejméně pět procent hlasů. Na rozdíl od stranických preferencí nezahrnuje volební model respondenty, kteří se voleb nechtějí účastnit nebo nejsou rozhodnuti, koho by volili. Představuje tedy reálné rozvržení hlasů v možných volbách.

Kabinet neformálně diskutoval o krizi; možná ovlivní rozpočet

Krizí na finančních trzích, která v posledních dnech projevila i v České republice především prudkým poklesem akcií, se vláda na svém středečním zasedání zabývala pouze neformálně. Lze ovšem očekávat, že vývoj ve světe bude předmětem konečné debaty o státním rozpočtu na příští rok v pondělí 22. září. Na tiskové konferenci po jednání vlády to uvedl místopředseda vlády Jiří Čunek (KDU-ČSL). Současná krize podle ekonomů do budoucna bezpochyby vývoj české ekonomiky ovlivní, a to zpomalením hospodářství a omezením exportů. Podle ekonomů může ekonomika příští rok vykázat růst zhruba do čtyř procent, což by znamenalo propad příjmů v řádu desítek miliard korun. Stát totiž počítal, že výdaje pokryjí velké příjmy dané rychle rostoucí ekonomikou, která by podle dřívějšího odhadu ministerstva financí měla růst příští rok o 4,8 procenta. Dosud není podle Čunka dořešen ani dodatečný požadavek na více peněz pro programy v rozpočtu ministerstva pro místní rozvoj. MMR by chtělo získat více peněz na program bydlení a program regionálního rozvoje. Ministerstvo financí plánuje na příští rok státní rozpočet s deficitem 38,1 miliardy korun. Navrhovaný rozpočet tak představuje deficit veřejných financí ve výši 1,6 procenta HDP, což je pod tříprocentní hranicí požadovanou pro přijetí eura.

Vláda schválila více peněz na ekologické škody v Třinci

Vláda schválila na návrh ministerstva financí navýšení garancí o téměř 330 milionů korun na odstranění starých ekologických zátěží vzniklých před privatizací společnosti Třinecké železárny. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval místopředseda vlády Jiří Čunek (KDU-ČSL). Současná výše garance činí 514 milionů korun a dnešním rozhodnutím vlády se tak zvýší na maximálně 843,6 milionu korun. Třinecké železárny použijí peníze na řešení životního prostředí, řekl generální ředitel společnosti Jiří Cienciala. Třinecké železárny podle svého šéfa s pomocí dotace vyčistí například kontaminované prostředí, šrotiště, opravnu lokomotiv nebo zlikvidují uhelnou věž na koksovně a koksové rampy. Revitalizace území podle Ciencialy pomůže tomu, aby hutní firma nemusela expandovat mimo areál. Domácí dvojka ve výrobě oceli chce během čtyř let vynaložit okolo 3,5 miliardy korun na generální opravu dvou koksárenských baterií. Přínosem by mělo být výrazné snížení emisí znečišťujících látek.

Čunkův materiál o Romech je prý pouhým předvolebním tahem

Koncepci řešení problémů Romů v Česku, kterou připravil vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek (KDU-ČSL), označují zástupci některých romských organizacích za pouhou kampaň před říjnovými krajskými a senátními volbami. Někdejší starosta Vsetína se totiž dostal do vysoké politiky a funkce senátora před dvěma lety krátce poté, co vystěhoval řadu Romů z centra města na předměstí i vzdálených vsí na venkově. Čunek svou koncepci představil minulý týden romským členům vládní rady pro záležitosti romské komunity. Ti ji nejprve odmítali jakkoli hodnotit. "Já si myslím, že ministerstvo pro místní rozvoj je důležitým hráčem při tvoření této velké komplexní koncepce," řekl tehdy ČTK místopředseda rady Ivan Veselý; po necelém týdnu však začal materiál spolu s některými dalšími členy rady ostře kritizovat. Vadí jim například chystané rozdělení Romů do tří skupin, někteří z nich by poté údajně měli bydlet v ubytovnách s přísným režimem a dohledem.

ČR by neměla podle Tomšíka ukvapeně přijímat euro

Česká republika by neměla příliš rychle přecházet z korun na jednotnou evropskou měnu. Před přijetím eura je třeba nejdříve omezit riziko rostoucí inflace, sladit ekonomické cykly Česka a eurozóny a zajistit dlouhodobě udržitelný vývoj veřejných financí. Na středeční konferenci Evropského fóra podnikání k zavedení eura to uvedl člen bankovní rady Vladimír Tomšík. Naopak ekonomové Pavel Mertlík a Tomáš Sedláček se domnívají, že Česko je na euro v současnosti připraveno a mělo by jej přijmout, co nejdříve. Hlavními riziky předčasného zavedení eura jsou podle Tomšíka rozdílné cenové úrovně ČR a zemí platících eurem, nesladěnost vývoje ekonomiky, malá schopnost rozpočtové politiky stabilizovat ekonomický vývoj a malá flexibilita trhu práce. Hlavní obavy centrální banky podle Tomšíka pramení z faktu, že ČNB má za úkol udržovat cenovou stabilitu. "Cenová hladina v ČR ne zcela odpovídá úrovni HDP na obyvatele. Když přijdeme o měnovou politiku, budeme muset dohánět eurozónu jen přes inflaci, a ČNB si klade otázku, zda naplní svůj hlavní cíl," uvedl.

Vojenská přehlídka: 1700 lidí, 190 strojů, přelet letadel

Říjnové přehlídky k 90. výročí samostatného Československa se zúčastní téměř 1700 vojáků, policistů, strážníků či zdravotníků. Představí 190 strojů včetně tanků a další techniky. Nad Prahou přeletí vrtulníky a letouny, mezi nimi i stíhačky gripen. Oznámilo to ministerstvo obrany. Armádu bude přehlídka stát asi 15 milionů, korun, řekl velitel pozemních sil Miroslav Žižka. Jaké budou náklady dalších účastníků přehlídky, neuvedl. Historicky první společná přehlídka ozbrojených sil a integrovaného záchranného systému se uskuteční 28. října na Evropské třídě v Praze 6.

Policejní odbory se dohodly s ministrem na růstu mezd

Zástupci policejních odborů v úterý jednali s představiteli ministerstva vnitra a policejního prezidia o svých mzdových požadavcích. Podle předsedy nezávislých policejních odborů Milana Štěpánka se jim podařilo dojednat nárůst platů z rezerv pro všechny policisty v letošním a příštím roce o čtyři procenta. Stanovisko úřadu se ČTK nepodařilo získat. "Ministerstvo vnitra má varianty, jak řešit navýšení na příští rok, peníze by se měly rozdělovat už od ledna 2009, tedy bez prodlevy," uvedl Štěpánek. Pokud nebudou požadavky odborářů splněny, budou zvažovat uspořádání velké demonstrace na přelomu září a října, pravděpodobně před sídlem ministerstva na Letné. Odboráři chtěli zvýšit zejména platy v těch krajích, kde mzdy ještě nerostly. Úterního jednání se účastnili rovněž krajští policejní ředitelé a krajští odboráři.

Zemědělci ohlásili kvůli návrhu rozpočtu protesty na 13. října

Zemědělci připravují na 13. října celorepublikovou protestní akci. Dohodl se na tom v úterý krizový štáb Agrární komory. ČTK to sdělil její prezident Jan Veleba. O formě protestu bude krizový štáb jednat v příštím týdnu. Za pravděpodobné označil Veleba použití těžké techniky k blokádám na důležitých dopravních tazích. Protest bude reakcí na navrhovaný rozpočet ministerstva zemědělství pro příští rok. Zemědělcům se nelíbí zejména snížení přímých plateb o více než 2,5 miliardy korun. "První celoplošnou akci připravíme na 13.října, a to po celé republice včetně hlavního města Prahy. Zatím nezveřejním, jak to bude pojato, mohu jen prozradit, že tradičním způsobem se zemědělskou technikou," uvedl Veleba. "Potravinářská komora podporuje pozice zemědělců a jejich oprávněné požadavky," doplnil prezident komory Miroslav Toman, který se jednání krizového štábu zúčastnil.

Plynovod Gazela má zelenou od MŽP, fungovat by měl od roku 2011

Projekt výstavby nového plynovodu Gazela v západních Čechách dostal zelenou od ministerstva životního prostředí. RWE Trangas Net obdržel souhlasné stanovisko v rámci posouzení vlivu stavby na životní prostředí (EIA). Firma o tom ČTK informovala v tiskové zprávě. Výši investice společnost odhaduje na zhruba 400 milionů eur (9,6 miliardy Kč) a uvedení do provozu plánuje na rok 2011. Gazela propojí dvě větve tranzitního plynovodu z Hory Svaté Kateřiny do Rozvadova na hraniční předávací stanici Waidhaus. Jako nejvhodnější varianta je doporučována výstavba v trase, která by vedla podél stávajících plynovodů, a pouze v úseku mezi Mladoticemi a Chomutovem s využitím nových pozemků. Plánovaná kapacita je zhruba 30 miliard kubíků zemního plynu; takový objem plynu odpovídá spotřebě Česka za více než tři roky. Nový plynovod umožní České republice zapojit se do přepravy zemního plynu transportovaného z Ruska severní trasou přes Baltské moře. Pro tuzemské zákazníky bude nový plynovod znamenat další rozrůznění toků zemního plynu a zvýšení bezpečnosti.

MŽP bude mít vedle financí z EU a Norska k dispozici 4,6 miliardy

Ministerstvo životního prostředí příští rok přerozdělí 9,2 miliardy korun z evropských a norských fondů. Jeho rozpočet počítá také s dalšími výdaji ve výši 4,6 miliardy korun. Minulý týden návrh rozpočtu ministerstva financí pro kapitolu životního prostředí navýšila vláda o 90 milionů korun. Celkem 50 milionů navíc získalo ministerstvo na program revitalizace říčních systémů, na činnost národních parků přidala vláda 20 milionů a stejnou částku dostal navíc Český hydrometeorologický ústav, informovala ČTK Jarmila Krebsová z tiskového odboru ministerstva.

Ministerstvo financí musí SNK ED zaplatit 500.000 korun

Ministerstvo financí musí uhradit straně SNK ED 500.000 korun jako odškodnění za to, že jí v minulosti odmítalo vyplatit státní příspěvky za získané mandáty z komunálních voleb v roce 2002. Rozhodl o tom ve středu odvolací pražský městský soud. O 300.000 tak snížil částku, kterou evropským demokratům v květnu přiřkl Obvodní soud pro Prahu 1. Verdikt je pravomocný. Ministerstvo podle soudu způsobilo straně závažnou morální újmu. Nezákonně rozhodlo, že nevyplatí peníze a SNK ED je tak nemohla po čtyři roky použít. Úřad také nerespektoval dřívější rozsudky obecných soudů ani Nejvyššího správního soudu, které mu uhrazení částky za příspěvky ukládaly. Právník evropských demokratů Stanislav Polčák je i přes snížení částky s verdiktem spokojen.

Soud Kořistkovi uvěřil, že se ho Dalík a Večerek pokusili uplatit

Bývalému unionistickému poslanci Zdeňkovi Kořistkovi se u olomouckého vrchního soudu podařilo prokázat, že mu Marek Dalík a Jan Večerek nabídli v roce 2004 úplatek. Oběma mužům se musel původně za svá slova podle verdiktu krajského soudu omluvit a zaplatit jim dohromady 30.000 korun. Odvolací soud však ve středu toto rozhodnutí zrušil. Kořistka čelil žalobě na ochranu osobnosti, kterou na něj podali spolupracovník šéfa ODS Marek Dalík a lobbista Jan Večerek. Kořistka oba muže obvinil před čtyřmi roky z toho, že mu nabídli mnohamilionový úplatek. Spor už Kořistka prohrál u ostravského krajského soudu. Podle soudu se Kořistkovi nepodařilo prokázat, že by mu úplatek muži nabídli. Proti verdiktu se všichni odvolali. Spor se týká údajné úplatkářské aféry z poloviny roku 2004. Kořistka tehdy uvedl, že mu Dalík a Večerek nabídli desetimilionový úplatek a místo velvyslance v Bulharsku za to, že nepodpoří vznikající vládu Stanislava Grosse (ČSSD). Oba to od začátku odmítají.

Dubček ve Vídni uctěn jako Evropan a federalista

Jako významný československý a evropský politik byl v úterý večer ve Vídni opakovaně oceněn bývalý šéf československých komunistů Alexander Dubček. Konference na jeho počest, kterou uspořádala Rakousko-slovenská společnost pod názvem Slovák v čele Pražského jara, se zúčastnili i prezidenti obou zemí Ivan Gašparovič a Heinz Fischer. Dubčekovu jednoznačnou oddanost zachování společného státu Čechů a Slováků vyzdvihl na základě osobních zkušeností i rakouský prezident. "Dubček mi sám řekl: Mám federalismus v genech," uvedl Fischer a zdůraznil, že Dubček byl proti rozdělení Československa. Protagonistu Pražského jara označil za "fascinující osobnost, která dala nejen obyvatelům Československa naději na demokratické uspořádání společnosti a lepší život, ale přesvědčila celý svět o tom, že pokojná demokratická změna je možná".

Mnichovská dohoda byla nevyhnutelná, soudí syn generála Fauchera

Mnichovská dohoda z roku 1938 byla nevyhnutelná, nešlo tedy jen o politickou vůli československých spojenců tlačených německým vůdcem Adolfem Hitlerem. Takový názor vyjádřil v rozhovoru s pařížským zpravodajem ČTK Evžen Václav Faucher, syn francouzského generála Louise-Eugena Fauchera, který pomáhal budovat za první republiky československou armádu a který mnichovský diktát vedoucí k rozbití Československa odsoudil. Generálovi je věnována kniha Mnichovský přízrak, jejíž český překlad představí francouzský autor originálu Georges-Marc Benamou 22. září v Praze. S Evženem Václavem Faucherem, který je dlouholetým předsedou sdružení francouzsko-československého přátelství, Benamou svůj text hodně konzultoval. Faucher strávil útlé dětství v Praze, kde jeho otec sloužil jako vojenský poradce od roku 1919 do roku 1938.

Kunderova Ptákovina je podle režiséra Smočka napsána mistrovsky

Spisovatel Milan Kundera zformuloval ve hře Ptákovina mistrovským způsobem příběh, v němž se podle režiséra Ladislava Smočka odrážejí nejzákladnější vztahy mezi lidmi. Hra je tak dokonale napsaná a formulovaná, že pokud by se jen změnil slovosled ve větách, ublížilo by se jim, řekl v úterý na tiskové konferenci režisér Smoček. Oficiální premiéra čeká inscenaci v pražském Činoherním klubu tento pátek 19. září, uvedena byla však již třikrát v červnu. A diváci se mohou těšit, že již v pátek dostanou kompletní vytištěné znění hry, které bude součástí programu. Spisovatel Kundera se ale premiéry nezúčastní a neví se, zda někdy navštíví některou z repríz.

Filharmonici z Liverpoolu vystoupili s dvořákovským programem

Festival Pražský podzim v úterý svému publiku nabídl ryze dvořákovský program. Pod taktovkou slovenského dirigenta Olivera Dohnányiho jej ve vyprodané Dvořákově síni Rudolfina s velkým úspěchem přednesl Královský liverpoolský filharmonický orchestr. V podání filharmoniků v úterý v úvodu zazněla suita zvaná Americká a symfonická báseň Vodník podle balady Karla Jaromíra Erbena. Původně měl orchestr řídit Libor Pešek, který byl 11 let jeho šéfdirigentem. Kvůli sporu s pořadateli festivalu, kteří na billboardech uveřejnili jeho fotografii bez jeho souhlasu, však odmítl vystoupit. Důvodem nebyla podle něj organizátory uváděná indispozice, ale neuzavřená smlouva. Přestože spor v současné době zkoumají právníci, nechce ho již dirigent Pešek dále rozvíjet. Ani vedení Pražského podzimu by se ke skandálu již nerado vracelo. Jak v úterý řekla ČTK mluvčí festivalu Lucie Johanovská, situaci považuje za uzavřenou a více se k ní nechce vyjadřovat. Druhou část večera otevřela Polonéza z opery Rusalka, která volně přešla do árie Vodníka, v níž se představil basista Ján Galla. Ve sborové scéně Květiny bílé po cestě se poté k pěvci přidal Pražský filharmonický sbor. Koncert úspěšně uzavřela skladba Te Deum, ve které za doprovodu sboru a orchestru s Gallou zazpívala i sopranistka Adriana Kohútková.

Brutus v Praze pokřtil své nové album To samozřejmě můžeš

Novou desku To samozřejmě můžeš v úterý v pražském Lucerna Music Baru pokřtila rakovnická kapela Brutus. Jedna z nejstarších dosud hrajících českých skupin loni v září oslavila 40 let své činnosti a její nekomplikované bigbítové písničky stále nacházejí množství posluchačů. Na rozdíl od předchozích pražských vystoupení však křest alba sledoval ne zcela zaplněný sál. "Album jsme v sobotu pokřtili v našem domácím prostředí v Rakovníku, kde naše vystoupení sledovalo asi 1500 diváků," řekl ČTK kapelník a manažer Brutusu Vladimír Hasal. Kmotrem alba To samozřejmě můžeš se stal hudební publicista Petr Korál, podle kterého kapela vždy vycházela z "klasického" bigbítu a rokenrolu, později se nebála ani inspirace punkem.

Češi si z paralympiády přivezou 27 medailí

Český vozíčkář Rostislav Pohlmann získal na paralympijských hrách v Pekingu svoji druhou vrhačskou medaili, stejně jako v hodu diskem obsadil třetí místo i v úterní oštěpařské soutěži. V závodě sloučených skupin F57/58 vylepšil český rekord na 39,85 metru, počtvrté za sebou se z vítězství radoval Íránec Džáberí. Česká výprava tak zakončila svou účast v Pekingu ziskem šesti zlatých, tří stříbrných a 18 bronzových medailí. V závěrečný den už budou probíhat soutěže bez českých zástupců.

Sparta letí do Záhřebu bez zraněného Bergra a dvou potrestaných

Sparťanští fotbalisté odletí ve středu do Záhřebu bez kapitána Patrika Bergra, který sice již po zranění trénuje, ale zatím nesnese zápasovou zátěž. Na palubě leteckého speciálu ale nebudou ani Ondřej Kušnír a Štěpán Kučera, kteří podobně jako Jiří Kladrubský budou chybět kvůli žlutým kartám z kvalifikace Ligy mistrů. Sparťanský trenér Vítězslav Lavička o tom informoval na tiskové konferenci. Berger chyběl Spartě kvůli nataženému zadnímu stehennímu svalu v neděli v Brně, ale jeho spoluhráči zápas zvládli. Předpokládalo se, že se stačí dát do záhřebského utkání dohromady, ale lékaři nechtějí jeho léčení uspěchat. "Už trénuje individuálně, ale vracet se bude postupně," uvedl Lavička.

Počasí

Ve středu oblačno, na Moravě místy přeháňky. V polohách nad 1200 metrů srážky sněhové. Teploty 8 až 12 stupňů Celsia, na horách kolem 4 stupňů. Mírný severní až severovýchodní vítr.