Zprávy

Olympic Watch požádala Topolánka o podporu lidských práv v Číně

Organizace Olympic Watch požádala premiéra Mirka Topolánka (ODS), aby se v Pekingu, kam ve středu zamíří podpořit české olympioniky, vyslovil ve prospěch posílení lidských práv. Společnost také ocenila, že si Topolánek vzal při oznámení své cesty na olympijské hry v polovině července do klopy odznáček s tibetskou vlajkou. Gesto tehdy popudilo čínské diplomaty, podle ochránců lidských práv by odznáček měl Topolánek nosit i v Číně. "Žádáme vás, abyste toto gesto dále podpořil tím, že se v rozhovorech se svými čínskými hostiteli soukromě a následně veřejně vyslovíte na podporu lidských práv v Číně a Tibetu a na obranu konkrétních čínských občanů, jimž jsou tato práva upírána," uvedl v dopise premiérovi, který má ČTK k dispozici, předseda organizace Jan Ruml. Topolánek by měl podle něj v Pekingu vyjádřit podporu pěti vězňům svědomí. Minulý týden vyzvala Topolánka, aby při své návštěvě olympijských her hovořil o nutnosti dodržovat lidská práva, rovněž organizace rovněž Amnesty International (AI). Topolánkovi dala rovněž petici požadující svobodu slova v Číně, kterou podepsalo více než 9000 lidí. Topolánek už nechce podle mluvčí vlády Jany Bartošové cestu do Pekingu komentovat. V Číně zůstane zhruba tři dny na pozvání Českého olympijského výboru, čínské pozvání odmítl.

ČR pošle ve středu do Gruzie speciál s pomocí, zpět přiveze Čechy

Z České republiky ve středu odletí armádní speciál s pomocí pro válkou postiženou Gruzii, přistane v arménském Jerevanu a zpět odveze české občany, kteří se rozhodli válkou zmítaný Kavkaz opustit. ČTK to řekla mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová. Česko do Gruzie podle náměstkyně ministra vnitra Lenky Ptáčkové Melicharové pošle zdravotnický materiál za asi dva miliony korun - zejména obvazy, balíčky první pomoci a možná i krev. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v pondělí rozhodl o uvolnění finančních prostředků na humanitární pomoc do výše pěti milionů korun. Podle českého velvyslance k Gruzii Ivana Jestřába bude ve skupině opouštějící Gruzii asi 25 lidí, seznam ale ještě není konečný. Volná místa v letadle, které zamíří přímo do Prahy, české velvyslanectví nabídlo i polským občanům, kteří se stále nacházejí v Gruzii. Stejným způsobem už v předchozích dnech z této kavkazské země odcestovalo přes pět desítek českých občanů, kteří se polskými speciály dostali domů přes Varšavu. Armádní airbus přistane v Jerevanu ve středu odpoledne.

Odpůrci ruských vojenských akcí na Kavkaze protestovali v Praze

Více než 50 odpůrců ruských vojenských akcí na Kavkaze protestovalo v úterý před velvyslanectvím Kremlu v Praze. Účastníci manifestace, kterou uspořádala gruzínská komunita Samšoblo (Moje země), drželi v rukou transparenty a vlajky a provolávali protiválečná hesla. Demonstranti se domnívají, že Rusko v regionu není mírotvůrcem, ale agresorem. "Na nikoho jsme neútočili, chtějí nás jako stát zlikvidovat," prohlásil Jimi Dabrundašvili z pořádajícího sdružení. Demonstranti před polednem vyrazili od ambasády na Palackého náměstí - pražský Hyde Park, kde se mohou konat shromáždění bez ohlášení magistrátu. Zde se ale sešlo jen asi deset lidí. Demonstranti žádali, aby Rusko zastavilo invazi na gruzínské území. "Ruce pryč od Gruzie", křičeli. Podle nich je akce ruských jednotek srovnatelná s okupací Československa vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968. "Chceme informovat českou veřejnost, že není pravda, že Gruzie začala útok," řekl Dabrundašvili, který v Česku žije sedm let. Tvrdí, že konflikt na Kavkaze má historické příčiny, které souvisí s dřívějším začleněním Gruzie do Sovětského svazu. V Česku podle něj žije v současnosti asi 300 Gruzínců.

Odborník: Boje v Gruzii by neměly ohrozit český export a investice

Válečný konflikt v Gruzii by podle oslovených odborníků i firem zatím neměl ohrozit český export či plánované investice tuzemských podniků v této zemi. Vývoz z Česka do Gruzie sice v posledních letech roste, avšak jeho hodnota je z pohledu celkového českého vývozu zanedbatelná. Případné výpadky exportu do Gruzie by proto podle odborníků měly jen nepatrný vliv na český zahraniční obchod. Podle výkonného ředitele Komory pro hospodářské styky se Společenstvím nezávislých států Františka Masopusta se boje mezi Gruzií a Ruskem na českém exportu do Gruzie dosud negativně nepodepsaly. "Momentálně nemáme žádné takové informace. Je ovšem otázka, jak se bude situace (v Gruzii) dále vyvíjet," řekl ČTK Masopust. Český vývoz do Gruzie loni podle údajů Českého statistického obnášel zhruba 892 milionů korun a byl stejný jako v roce 2006. Dovoz z Gruzie v roce 2007 činil 206 milionů korun a ve srovnání s rokem 2006 byl zhruba o tři procenta nižší. Česko do Gruzie vyváží stroje a dopravní prostředky, zbraně a munici, kovové výrobky. Dováží především jedlé ořechy, díly a příslušenství ke kovoobráběcím strojům, rudy a koncentráty manganu.

Sněmovna se sejde příští týden na mimořádné schůzi

Sněmovna se příští úterý sejde na mimořádném jednání, kde by měla projednat několik sociálních zákonů. Schůzi svolal předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) na žádost poslanců ODS. Sněmovna by měla schvalovat například novelu zákona o zaměstnanosti, která má zkrátit podporu nezaměstnaným a zavést systém zelených karet pro cizince. ČTK o tom informoval tiskový odbor sněmovny. Vládní novelu zákona o zaměstnanosti i další návrhy chtějí koaliční poslanci nejprve projednat ve druhém čtení a pak i schvalovat. Kvůli lhůtám mezi jednotlivými koly projednávání není vyloučeno, že schůze bude v úterý či ve středu přerušena a k hlasování se poslanci sejdou v pátek. Řádnou schůzi má sněmovna naplánovanou na konec září.

MD plánuje 60 kamionových center; zaplatí je soukromníci

Ministerstvo dopravy plánuje kolem dálnic výstavbu zhruba 60 moderních odstavných parkovišť pro kamiony, takzvaných truck center. Centra by měli zaplatit a provozovat soukromí investoři z řad majitelů vybraných pozemků nebo developerů, koncesní řízení vypíše Ředitelství silnic a dálnic na podzim. ČTK to řekl náměstek ministra dopravy Jiří Hodač. Ministerstvo takzvaným staničením rozdělí dálniční síť na zhruba dvacetikilometrové úseky, v jejichž rámci se budou hledat vhodné pozemky pro truck centra. V každém úseku vždy jeden pozemek. Koncesionář, buď majitel pozemku, nebo jeho nájemce, pak na místě vybuduje parkoviště podle zadaných parametrů, stát zaplatí pouze napojení parkoviště na dálnici. "Stát nezaplatí nic, pouze připojí ten pozemek na dálnici a za to získá pozemky do budoucna," uvedl Hodač. Podle něj jde svým způsobem o projekt PPP, tedy partnerství veřejné a soukromé sféry. Princip je následující: stát umožní vybudování moderního parkoviště pro kamiony, provozovatel je povede třeba 30 let a následně pozemky předá státu.

Hašek: Krácení rozpočtu MZe ohrozí dotace pro zemědělce i venkov

Stínový ministr zemědělství Michal Hašek (ČSSD) kritizoval plánované krácení rozpočtu ministerstva zemědělství na příští rok téměř o pět miliard korun. Snížení rozpočtu MZe by podle Haška ohrozilo čerpání evropských dotací určených pro zemědělce i venkov a přivodilo problémy zemědělské prvovýrobě. S krácením zemědělského rozpočtu na příští rok nesouhlasí také Agrární komora. MZe tvrdí, že se bude snažit dopady krácení minimalizovat a úspory chce hledat zejména ve vodním a lesním hospodářství či podpoře značky Klasa. Hašek řekl, že ministr zemědělství Petr Gandalovič bude mít značné problémy při hledání úspor v rozpočtu na příští rok. "Mám špatnou zprávu pro naše zemědělce, že tato vláda zřejmě opět nedodrží vlastní programové prohlášení a pan Gandalovič nezajistí plné financování takzvaných přímých plateb. Znovu tedy klesne konkurenceschopnost našich zemědělců ve srovnání s jejich kolegy ze starých členských států EU," upozornil Hašek.

Dovoz odpadu do ČR loni vzrostl o 100.000 tun

Do České republiky se loni dovezlo téměř 270.000 tun odpadů, což je proti předchozímu roku o zhruba 100.000 tun více. Nejvíc odpadu se dovezlo ze členských zemí EU a nejčastěji dováženou komoditou bylo železo, ocel, plasty, kaučuk nebo papír, ale třeba i pneumatiky. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Celkem loni v tuzemsku vzniklo 25,1 milionu tun odpadu, tedy zhruba stejně jako o rok dřív. Na každého obyvatele tak připadlo 2,4 tuny odpadu. Dovážený odpad většinou slouží k dalšímu zpracování. "Není to odpad, který by se zde skládkoval, ale slouží hlavně k recyklaci," řekla ČTK vedoucí oddělení statistiky životního prostředí ČSÚ Miloslava Veselá. Nejvíc odpadu, téměř 22 milionů tun, vzniklo ve firmách, z toho téměř polovina ve stavebnictví. Jak uvádí ČSÚ, šlo hlavně o beton, cihly, demoliční odpad a vytěženou zeminu. O téměř třetinu klesl odpad vzniklý při dolování a těžbě. To je však způsobeno tím, že se popílek vyřadil z evidence odpadů kvůli jeho možnému využití jako suroviny. Komunálního odpadu vzniklo zhruba tři miliony tun, tedy zhruba stejně jako o rok dřív. Téměř 5,5 milionu tun odpadu se zrecyklovalo, dalších téměř pět milionů tun skončilo na skládkách a pod zemí.

V nemocnicích je 22 zraněných ze Studénky, mladík bojuje o život

Pátý den od tragické havárie vlaku ve Studénce na Novojičínsku zůstává v péči nemocnic 22 lidí. Ještě v sobotu nemocnice léčily 33 zraněných po nehodě, zdraví 11 lidí se však natolik zlepšilo, že mohli být postupně propuštěni do domácí péče. V kritickém stavu je ale i nadále mladík, o jehož život bojují lékaři v novojičínské nemocnici. Ve velmi vážném stavu jsou i tři lidé v ostravské fakultní nemocnici, mezi nimi devítiletá dívenka, zjistila ČTK. Po páteční srážce mezinárodního rychlíku se spadlou mostní konstrukcí zahynulo sedm lidí. Do nemocnic v Moravskoslezském, Olomouckém a Zlínském kraji bylo rozvezeno celkem sedm desítek zraněných. Čtrnáct zraněných se ještě v úterý zotavovalo ve Fakultní nemocnici v Ostravě, po třech pacientech měla novojičínská nemocnice a ostravská městská nemocnice. O jednoho pacienta po nehodě pečovali lékaři ve Frýdku-Místku a v olomoucké fakultní nemocnici.

Odškodnění za nehodu lidem kromě ČD asi vyplatí i stavební firmy

Na železniční trati ve Studénce na Novojičínsku, kde v pátek přerušila provoz tragická nehoda, už jezdí vlaky po dvou kolejích. České dráhy přijaly prvních 33 žádostí o odškodnění za neštěstí, při němž po nárazu vlaku do spadlého mostu zahynulo sedm cestujících a na sedmdesát bylo zraněno. O odškodnění pozůstalých a zraněných uvažují také firmy, které most před havárií opravovaly. Novojičínská policie od rána vydává věci, které lidé nechali v troskách vlaku. Za oběti i zraněné, z nichž 24 i nadále zůstává v nemocnicích, mohou věci vyzvednout jejich příbuzní. Doprava na druhé z pěti kolejí byla ve Studénce obnovena o pondělní půlnoci. Vlakové soupravy tudy však musejí táhnout dieselové lokomotivy, protože zatím není opraveno trolejové vedení. Na místě havárie je snížena rychlost na 30 km/h a podle mluvčího Českých drah Ondřeje Kubaly mohou vlaky nabrat až dvacetiminutové zpoždění.

ČNB: Schodek běžného účtu v červnu vzrostl na 27 miliard korun

Běžný účet platební bilance v červnu vykázal ve srovnání s předchozím měsícem více než dvojnásobný schodek 27 miliard korun. Informovala o tom Česká národní banka (ČNB). V květnu skončil běžný účet deficitem 11,7 miliardy korun. Za šest měsíců roku platební bilance, která je souhrnem veškerých ekonomických transakcí domácí ekonomiky se zahraničím, vykazuje deficit 16,3 miliardy korun.

ČNB čeká, že se jí vrátí pouze pětina z 427 milionů padesátníků

Česká národní banka odhaduje, že se jí podaří získat zpět nejvýše pětinu z téměř 427 milionů padesátihaléřových mincí, které jsou nyní v oběhu. Návratnost mincí a jejich klesající obliba jsou jedny z hlavních důvodů, proč centrální banka platnost mincí ke konci srpna ruší, uvedl na úterní tiskové konferenci člen bankovní rady Pavel Řežábek. Zároveň s tím ČNB ukončí ke konci srpna i platnost papírových dvacetikorun. Hodnotu padesátihaléře rovněž podle Řežábka znehodnotila za dobu jeho existence inflace. "V současnosti má hodnotu zhruba 23 haléřů a padesátihaléř tak ztratil svůj význam oběživa," uvedl s tím, že je nyní považován mezi lidmi pouze za nutné zlo. Zrušení posledních haléřových mincí v Česku, kterými padesátníky jsou, podle Řežábka spotřebitelské ceny významně nezvýší. "Jejich dopad do inflace bude podle našeho názoru 0,1 procentního bodu," uvedl.

ČSA jsou podle ankety znovu nejlepší aerolinie ve střední Evropě

České aerolinie obhájily v anketě World Airline Awards, kterou každoročně pořádá britská společnost Skytrax, titul nejlepší aerolinie ve střední Evropě. Oznámily to ČSA v tiskové zprávě. Nejlepší leteckou společností na světě se znovu staly Singapore Airlines. Ankety se účastnilo od loňského srpna do letošního června více než 15 milionů cestujících 95 národností. Na druhém místě za Singapore Airlines se umístily Cathay Pacific, z pátého na třetí místo si polepšila australská společnost Qantas. Cestující hodnotí letecké společnosti v 11 kategoriích podle 35 kritérií, mezi které patří kromě komfortu na palubě letadla například vstřícnost pozemního personálu nebo úroveň webových stránek firmy. České aerolinie bodovaly kromě regionu střední a východní Evropy i na evropském poli a umístily se na druhém místě v kategorii "nejlepší palubní servis". Celkově je nejlepší v Evropě německá Lufthansa, na transatlantických letech cestující nejvíce ocenili služby British Airways.

Kaplického koncertní síň v Budějovicích připomíná rejnoka či ženu

Architekt Jan Kaplický se svým týmem Future Systems navrhl pro České Budějovice koncertní síň, která by měla vyrůst na místě bývalých kasáren ve čtvrti Čtyři Dvory. Studie, kterou v úterý architekt představil novinářům, počítá se zvlněným černým objektem ve tvaru trojúhelníku. Někomu připomíná rejnoka, další vidí ležící ženu či dokonce předhůří Šumavy. Nejpodstatnější je, aby prostor vyhovoval akusticky a zároveň byl příjemný muzikantům i publiku, řekl Kaplický. Ke tvaru stavby ho inspirovala těla živočichů a lidí. Organická forma má podle něho větší vztah k danému zadání, které označil za jeden z nejtěžších úkolů své kariéry. "Pokud to lidé nazvou rejnokem, nebo krásnou ženou, je to v pořádku. Když začne mít architektura přezdívky, je vše v pořádku," uvedl. Černou barvu pro plášť objektu vybral také proto, že se do ní oblékají hudebníci i velká část publika. "Je v ní důstojnost," podotkl. Naopak v interiéru nešetřil barvami ani originálními detaily. Koncertní a kongresové centrum Antonína Dvořáka chce postavit Jihočeská společnost přátel hudby, která v Budějovicích pořádá už 19 let Hudební slavnosti Emy Destinnové. Špičkově vybavená koncertní síň s dostatečnou kapacitou, vyhovující akustikou a důstojným zázemím totiž stotisícovému městu chybí.

V Salcburku bude premiéra Rusalky, v Londýně zazní Janáčkovo dílo

Známou pohádkovou operu Rusalka od Antonína Dvořáka uvidí publikum na jedné z nejprestižnějších světových přehlídek klasické hudby. Salcburský festival ji poprvé ve své historii uvede v neděli 17. srpna. O dva dny dříve, 15. srpna, zazní na londýnské přehlídce BBC Proms další česká tvorba - Sinfonietta, Capriccio a Glagolská mše Leoše Janáčka. Londýnský symfonický orchestr BBC bude řídit legendární třiaosmdesátiletý francouzský dirigent a skladatel Pierre Boulez. Rusalku nastudoval rakouský dirigent Franz Welser Möst, pod jehož taktovkou vystoupí Clevelandský symfonický orchestr. V hlavních rolích se představí finská sopranistka Camilla Nylundová jako Rusalka, polský tenorista Piotr Beczala jako princ a v roli vodníka americký basbarytonista Alan Held. Opera nebude zpracovaná jako klasická pohádka, ale jako moderní psychologický příběh. Prestižní londýnský festival BBC Proms, který začal 18. července a potrvá do 13. září, si letošní 80. výročí úmrtí skladatele Janáčka připomene ještě jednou, a to příští týden 21. srpna v Royal Albert Hall koncertním provedením málo uváděné opery Osud. Symfonický orchestr BBC a sbor BBC bude řídit šéfdirigent Jiří Bělohlávek, který k neobyčejnému projektu mimo jiné přizval i tenoristy Štefana Margitu a Aleše Brisceina.

V sobotu začne festival Dvořákova Praha, nabídne 15 koncertů

Až 15 komorních a orchestrálních koncertů i recitálů nabídne nadcházející první ročník mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha. Ve Dvořákově síni Rudolfina začne již tuto sobotu 16. srpna a potrvá do 4. září. "Orientujeme se na klasického českého posluchače, ne na turisty. Lidé jsou trochu zdrženlivější, ale věříme, že se to změní. Naší snahou je přivést do Prahy špičkové interprety," řekl za organizátory festivalu Vladimír Darjanin. Přehlídka by měla oslavit také tvorbu Antonína Dvořáka, proto na více než polovině koncertů zazní jedna z jeho skladeb. Sobotního zahajovacího koncertu se ujme Česká filharmonie pod taktovkou dirigenta Iona Marina. Přednese Dvořákovu Novosvětskou a předehru Karneval, poté s předním pianistou Ivanem Moravcem Schumannův Koncert a moll. Nováček mezi festivaly přivede do české metropole i například berlínské Kvarteto Artemis nebo smyčcové španělské kvarteto Cuarteto Casals, které se českému publiku představí poprvé. Českou kvartetní scénu zastoupí prestižní Škampovo kvarteto. Pozornost kritiků se mimo jiné soustředí i na závěrečný koncert, který by se měl stát vrcholem přehlídky. Královský filharmonický orchestr z Londýna bude řídit Charles Dutoit a sólistou večera bude český violoncellista Jiří Bárta.

Divadlo Continuo uspořádalo u Malovic první z šesti Hostin času

Divadlo Continuo uspořádalo v pondělí večer u Malovic na Prachaticku první ze šesti představení Hostina času. Tento mezinárodní projekt, který každý večer až do soboty nabízí poetické obrazy na břehu a hladině zdejšího rybníka Otrhanec, vytvořilo 25 umělců z pěti zemí výhradně pro tento prostor. Poprvé zavedli publikum na tajemnou noční cestu kolem rybníka, kterou ozvláštnila hra světel a stínů, originální hudba i netradiční výtvarné prvky. Diváci putovali úzkou cestou po hrázi zarostlé staletými duby, došli na louku a nakonec ke stavení, kde na ně dýchlo teplo domova a pohostinnost. Vedla je žena, která se vrací do vzpomínek, a hledá tím cestu ke své duši. Divadlo Continuo proslulo svou originální výtvarnou poetikou, kterou například deset let uplatňovalo při Kratochvílení v nočním parku zámku Kratochvíle. I nyní využilo různé výtvarné instalace a loutky z přírodních materiálů, papíru, fólií i PET lahví. Na cestu lidem svítily hlavně svíčky, tajemné zvuky přírody, která v noci vybízí k ještě větší pokoře, doprovodili umělci hudbou a zpěvem. "Inspirovala nás hlavně atmosféra této krajiny," vysvětlil hudebník Martin Mišík.

Děti vytvořily na táboře v Budislavi český rekord ve štafetě

Zatímco celý svět sleduje špičkové výkony sportovců na olympiádě v Pekingu, jeden český rekord v tichosti padl v Budislavi u Litomyšle. Vytvořily jej děti z místního letního tábora, když zvládly stohodinovou nepřetržitou štafetu v orientačním běhu. Počet běžců dosáhl rovné stovky, řekl ČTK předseda klubu orientačního běhu OK Lokomotiva Pardubice Petr Klimpl, který tábor pořádal. "Nebyla to žádná legrace. Jak jsme zjistili, není zrovna jednoduché budit někoho ve čtyři hodiny ráno, aby šel běžet s baterkou někam do lesa," popsal pořadatelské trampoty Klimpl. Do štafety se zapojilo 100 dětí ve věku od sedmi do 17 let, některé běžely i dvakrát či třikrát. Za 100 hodin účastníci naběhali 502,2 kilometru, na nichž museli absolvovat 2050 kontrol a nechali za sebou 195 úseků vyznačených v mapách. Bylo připraveno deset různých tratí, nejkratší měřila 1,6 a nejdelší 6,5 kilometru s celkem 43 kontrolními stanovišti. Přítomná komisařka agentury Dobrý den z Pelhřimova potvrdila, že byl vytvořen český rekord a výkon bude zapsán do knihy nejlepších českých výkonů.

Ze sportu:

Česká republika se po čtvrtém dnu soutěží na pekingské olympiádě propadla na desáté místo v medailovém hodnocení zemí, stále má na kontě dvě zlata střelců Kateřiny Emmons a Davida Kosteleckého. Slováci díky zlatu Michala Martikána poskočili na 14. místo. V čele pořadí je se třinácti nejcennějšími kovy domácí Čína, americká výprava zaostává o šest zlatých medailí. Stejně jako Čína a USA si čtyři prvenství připsali Němci a posunuli se již na čtvrtou pozici za Koreu. Alespoň jednu medaili už vybojovalo v Pekingu 46 zemí.

Česká tenistka Lucie Šafářová porazila po velkém boji Ukrajinku Mariju Korytcevovou 2:6, 6:1 a 7:5 a postoupila do osmifinále olympijského turnaje. V tom se ve středu utká s dvaatřicátou hráčkou světa Sybille Bammerovou z Rakouska.

Tenista Tomáš Berdych je na olympiádě ve třetím kole. Sedmnáctý nasazený hráč si v Pekingu poradil s Italem Andreasem Seppim po setech 6:3 a 7:6. Dvaadvacetiletý Berdych soupeři oplatil porážku z nedávného turnaje Masters v Cincinnati, kde se z vítězství po třísetové bitvě radoval Seppi. Český tenista výhrou vyrovnal zápasovou bilanci s o rok starším Italem na 2:2. Dalším soupeřem 17. nasazeného hráče bude stále ještě první hráč světa Roger Federer.

Česká párová čtyřka se probojovala z opravy do semifinále olympijského závodu. V čtyřčlenné jízdě obsadili veslaři David Jirka, Jakub Hanák, Milan Doleček mladší a Petr Vitásek třetí pozici a zabrali poslední postupové místo. Čtvrté Slovince porazila posádka obhajující stříbrnou medaili z Atén o téměř osm sekund. V olympijském semifinále se představí celkem pět českých posádek, dvojskif Jitka Antošová, Gabriela Vařeková se probojoval přímo do finále.

Kajakář Vavřinec Hradílek se těsně neprobojoval do olympijského finále. Jednadvacetiletý reprezentant na divoké vodě obsadil v semifinále jedenácté, první nepostupové místo, přičemž na desátou pozici ztratil 12 setin sekundy.

Moderní pětibojař Libor Capalini nebude na olympijských hrách v Pekingu kvůli zranění nohy obhajovat bronz z Atén. V závodě ho nahradí Michal Michalík. Informoval o tom trenér týmu Jakub Kučera.

Krátce o středečním počasí v České republice:

Oblačno, místy přeháňky, ojediněle bouřky. Teploty 20 až 24 stupňů Celsia.