Zprávy

První olympijskou vítězkou z Pekingu je česká střelkyně Emmons

První vítězkou olympijských her v Pekingu se stala česká sportovní střelkyně Kateřina Emmons, která suverénně triumfovala ve střelbě ze vzduchové pušky. V kvalifikaci vyrovnala absolutním nástřelem 400 bodů světový rekord a celkovým součtem 503,5 bodu stanovila nový olympijský rekord. Emmons zkompletovala svou sbírku zlatých medailí po titulech z mistrovství světa i Evropy. Plzeňská rodačka vylepšila třetí místo z Atén, které vybojovala ještě pod dívčím jménem Kůrková. Nynějším úspěchem napodobila úspěch svého amerického manžela Matta Emmonse, jenž získal zlatou medaili už před čtyřmi roky. Emmons sledoval triumf své manželky v hledišti olympijské střelnice s českou vlaječkou v ruce a byl mezi prvními gratulanty. Emmons získala pro českou sportovní střelbu páté zlato z olympijských her. Čtyřiadvacetiletá závodnice navázala na zlaté úspěchy čtyř mužů: v Mexiku 1968 zvítězil její jmenovec Jan Kůrka, v Montrealu 1976 Josef Panáček, v Soulu 1988 Miroslav Varga, který startuje i v Pekingu, a v Barceloně 1992 Petr Hrdlička. Emmons, která v dubnu vyhrála předolympijskou soutěž v Pekingu v rámci Světového poháru, se představí na hrách ještě ve střelbě z malorážky na 3x20 ran. Druhá česká zástupkyně ve vzduchové pušce Pavla Kalná nastřílela 392 bodů a skončila jednatřicátá.

Policii zná jména šesti obětí ze Studénky, sedmé potvrdí až test DNA

Policie už zná zřejmě jména všech sedmi zemřelých při pátečním železničním neštěstí ve Studénce na Novojičínsku. Totožnost šesti obětí je jistá, v případě jedné ženy musí být ale proveden test DNA, policisté se domnívají, že pochází se severní Moravy. Ještě v sobotu v poledne nebyla známa jména dvou žen, spekulovalo se o tom, že jsou z Polska. Pak ale příbuzní identifikovali třicetiletou ženu z Olomouce, řekla ČTK mluvčí novojičínské policie Mirka Šálková Michálková. Později vyšetřovatelé získali podle náměstka policejního prezidenta Tomáše Kužela indicie o totožnosti poslední neznámé oběti. Jistotu ale budou mít až po testu DNA, jehož výsledek by mohl být znám v neděli. Kvůli domněnce, že neznámé ženy mohou být z Polska, policisté požádali polskou stranu o spolupráci. Svým polským kolegům odeslali fotografie věcí mrtvých žen, které by mohly pomoci při jejich ztotožnění, řekla ČTK náměstkyně ministra vnitra Lenka Ptáčková Melicharová. Tragická nehoda rychlíku jedoucího z Krakova do Prahy si vyžádala celkem sedm obětí a sedm desítek zraněných. Po srážce vlaku se zborcenou mostní konstrukcí ve Studénce zahynuli na místě čtyři ženy a dva muži, další muž ukrajinské národnosti zemřel později v novojičínské nemocnici. Mezi mrtvými jsou vedle identifikované ženy z Olomouce a ženy, jejíž totožnost policie tuší, ještě jedna Češka ve věku 35 až 40 let a třiadvacetiletá Polka. Nehodu dále nepřežil devatenáctiletý mladík a muž do 30 let, oba Češi. V nemocnicích v Ostravě-Porubě, Ostravě-Fifejdách, Novém Jičíně, Hranicích na Moravě, Olomouci a Frýdku-Místku bylo v sobotu odpoledne ještě 33 zraněných z rychlíku.

Bavorsko: Po Schengenu dvojnásobný počet ilegálů na hranici s ČR

Počet zadržených lidí, kteří ilegálně překročili hranici z Česka do sousední největší německé země Bavorska, se během půlroku po zrušení hraničních kontrol zdvojnásobil. Vyplývá to z aktuálních údajů bavorského ministerstva vnitra. Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann však v první bilanci kriminality v bavorském pohraničí po rozšíření schengenského prostoru vyjádřil "opatrný optimismus". Počet trestných činů tu prý po vstupu Česka do zóny bez hraničních kontrol mírně klesl. Největší vrásky na čele dělají bavorské policii ilegální přistěhovalci. Těch, kteří během první poloviny tohoto roku nedovoleně překročili česko-německou hranici, bylo zadrženo 633, což je údajně dvojnásobek oproti stejnému období roku 2007. "Zpravidla ale tyto osoby přicestovaly jen ke krátkým pobytům," zdůraznil Herrmann. Naopak počet cizinců, kteří se v bavorském pohraničí dopustili trestného činu, podle Herrmanna po zrušení kontrol poklesl zhruba o třetinu. Celkově se počet trestných činů v blízkosti hranic s Českem snížil o pět procent, uvedl Herrmann v Mnichově. V porovnání s loňským rokem prý ubylo hlavně krádeží.

Člověk v tísni musí omezit své projekty v Gruzii kvůli bojům

Kvůli konfliktu v Gruzii musí omezit své dosavadní projekty v oblasti česká organizace Člověk v tísni. ČTK to řekla koordinátorka akcí na Kavkaze Jana Lhotáková. Načas se například přeruší provoz Horského domu, který sloužil jako turistické středisko pro cestovatele. Dům se nachází poblíž ruské hranice a nedaleko konfliktní Jižní Osetie. Člověk v tísni se nyní snaží zajistit bezpečnost svých lidí v oblasti, pak zváží, jaké další kroky podnikne. Horský dům v Kazbegi otevřela společnosti Člověk v tísni teprve letos v červnu. Projekt platí polská vláda. "Turisté, kteří tam byli, se z oblasti stahují a nepředpokládám, že tuhle sezonu se tam nějací objeví," řekla Lhotáková. Člověk v tísni pracoval s místními obyvateli také na dlouhodobých projektech, například na potlačení nelegální migrace a obchodu s lidmi, na reintegraci migrantů, kteří se do vlasti vrátili z Francie, a na rozvoji infrastruktury. Projekty se sice netýkají bezprostředně konfliktních oblastí, přesto se bude muset práce na nich podle Lhotákové alespoň dočasně přerušit. O dalších krocích a případné pomoci místním se bude teprve uvažovat podle toho, jak se válečná situaci v Gruzii vyvine. Pravděpodobně bude potřeba pomoct například uprchlíkům, dodala Lhotáková.

Ekonomové: Ekonomická data dokazují zpomalení hospodářství

Páteční makroekonomické údaje podle analytiků oslovených ČTK ukazují, že růst české ekonomiky zpomaluje a vrchol svého růstu má již za sebou. Čísla nicméně nelze ještě přeceňovat a je třeba počkat na další údaje, které trend potvrdí, shodují se ekonomové. Míra nezaměstnanosti v červenci vzrostla na 5,3 procenta z červnových pěti procent. Meziroční růst průmyslové produkce v červnu zpomalil na 2,2 procenta z 3,4 procenta v květnu. Inflace v červenci meziročně stoupla na 6,9 procenta z červnových 6,7 procenta a stavební výroba se v červnu ve stálých cenách meziročně snížila o 2,8 procenta. "Ekonomika slábne a budoucnost již dávno není růžová," uvedl analytik Next Finance Vladimír Pikora. Velkým zklamáním je podle něj především pokles růstu průmyslové výroby, kdy trh očekával růst kolem pěti procent. "Pokud by se měly statistiky opakovat, budeme muset snížit i očekávaný růst hrubého domácího produktu," dodal. Negativní obrázek vývoje průmyslu podle analytika Komerční banky Jana Vejmělka pak jenom potvrdil zaznamenaný pokles červnové stavební výroby. "Ukazuje se, že česká ekonomika se globálnímu ochlazení, které se přesouvá z USA do Evropy, nevyhne," upozornil. "Průmysl přináší další indikaci zpomalování růstu české ekonomiky," řekl ČTK hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Česká organizace pomáhá Etiopanům, kteří přišli o zrak

Lidem v africké Etiopii, kteří nevidí nebo jim hrozí ztráta zraku, pomáhá česká pobočka rakouské organizace Světlo pro svět. Češi od loňského srpna podporují oční kliniku, rehabilitaci nemocných dětí a prevenci infekční nemoci očí. ČTK to řekla ředitelka společnosti Dana Plavcová. V Etiopii žije 1,2 milionu nevidomých lidí. Většině případů oslepnutí by se přitom dalo zabránit jednoduchým lékařským zákrokem. Česká pomoc podle Plavcové spočívá v zasílání peněz na projekty, na nichž pracují přímo místní. Peníze z Čech putují například do oční kliniky v Ziwai, malém městečku jižně od hlavního města Addis Abeby. Finance mají podpořit personál kliniky a nákup materiálu. Specializované nástroje a léky klinice obstará sesterská organizace Světla pro svět z Rakouska. Druhý projekt spočívá v podpoře místních sociálních pracovníků, kteří se věnují rodinám s postiženými dětmi. Etiopané z univerzity v Gondaru na severu země díky evropským penězům chodí do vesnic a například učí matky, jak mají pečovat o své děti po oční operaci. Slepota je velmi rozšířeným problémem rozvojového světa. Za oční nemoci může chudoba a s ní související špatná výživa, nedostatek vitamínů a základní lékařské pomoci. Nejčastější bezprostřední příčinou oslepnutí je šedý zákal a infekční choroba trachom.

Sklizeň obilovin stoupne o sedm procent

Zemědělci by letos měli podle odhadu Českého statistického úřadu /ČSÚ/ z poloviny července sklidit 6,821 milionu tun základních obilovin, tedy o sedm procent více než v loňském roce. Řepky by se letos mělo sklidit odhadem 1,071 milionu tun, meziročně o 3,8 procenta více. Odhady ČSÚ u obilí jsou mírně nižší, než předpoklady Agrární komory. Žně letos kvůli deštivému počasí nabraly až třítýdenní zpoždění, v posledních dnech ale počasí zemědělcům přeje. "Konečně je to pravé žňové počasí, takže sklizeň se výrazně posouvá kupředu. Myslím si proto, že se můžeme přidržet našich původních odhadů sklizně," řekl prezident Agrární komory Jan Veleba. Ceny obilovin jsou podle něj zatím o něco nižší než loni, kdy ve srovnání s rokem 2006 vzrostly až na dvojnásobek. "Ceny obilí jsou tlačeny dolů. Farmářům, kteří mají sklady, proto doporučujeme, aby s prodejem vyčkali, až se trh rozeběhne a nastaví se objektivní ceny," uvedl Veleba.

Rekordní počet starých fiatek vyrazil do Českého ráje

Rekordní účast mělo víkendové setkání majitelů dědečků automobilů, slavných minivozítek Fiat 500, 600 a 850. Ve Svijanech na Liberecku se jich sešlo více než 85, nejen z Česka, ale z celé střední Evropy. V sobotu společně vyrazila na spanilou jízdu Český rájem, která vedla přes Český Dub, Hodkovice a Jenišovice do Turnova a Pěnčína. ČTK to řekl místopředseda F 600 Clubu z Příšovic na Liberecku Jan Kozák. Tento klub není v Česku a v Evropě jen tak ledajakým sdružením fanoušků historických automobilů. Specializuje se výhradně na tři nejmenší fiaty a je v něm 250 členů - kromě Čechů i Slováci, Poláci, Němci, Nizozemci, Belgičané a dokonce motorista z Afghánistánu. Milovníci autoveteránů se setkávají několikrát ročně. Letní sraz je vždycky největší. Vzájemně se chlubí úpravami, které na autech provedli, jak zvýšili výkon motoru nebo vylepšili audiotechniku. Některé vozy vypadají, jako by právě opustily výrobní linku. "Soutěžíme třeba i v hlasitosti výfuku nebo hodu pneumatikou do dálky," dodal Kozák. Stará pětistovka nebo šestistovka jsou podle Kozáka stále vzácnějším zbožím, koupit se ale ještě dají, a to od 10.000 do 20.000 korun. Kdo s nimi chce uspět v klubových soutěžích elegance, musí ještě hodně peněz přidat. Některé majitele fiatů stojí vylepšení jejich vozů i více než 100.000 korun.

Poutníci si opět připomněli zaniklou obec u kostela v Cetvinách

Stovky poutníků si v sobotu opět připomněly zaniklou obec Cetviny, z níž bylo po válce odsunuto německy mluvící obyvatelstvo. Jednou z mála připomínek původní obce je gotický kostel Narození Panny Marie, který se podařilo zachránit před zničením a před pěti lety byl znovu vysvěcen. Nyní se v něm konala slavnostní mše. "Poutě se konaly i dávno předtím, než byl kostel opraven. I když byl kostel ruina, mše se konaly před ním. Když byl ještě kostel v zakázaném pásmu, lidé se nescházeli přímo v Cetvinách, ale na rakouské straně," řekl ČTK předseda občanského sdružení Cetviny Marek Prach. Nedaleko hranic si Rakušané postavili jako náhradu věrnou kopii českého poutního kostela Svatý Kámen. Bývalý městys Cetviny leží na české straně hraniční řeky Malše. Před druhou světovou válkou tam žilo 550 lidí ve 120 domech, pak byli převážně německy mluvící obyvatelé odsunuti a nyní je místo neobydlené. Rodáci ale k němu cítí pevné pouto a každoročně se tam scházejí i s celými rodinami. Z obce se kromě kostela dochovala jen kašna, bývalá celnice a bývalá kasárna. "Obec byla prakticky srovnána se zemí, většinou v 50. letech," vysvětlil Prach. Gotický kostel Narození Panny Marie v Cetvinách patří mezi nejstarší v jižních Čechách.

Muzeum ve Vysokém Mýtě zmapovalo 20 let sovětské okupace v kraji

Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě připravuje netradiční zahájení výstavy. Po 40 letech se do Mýta na jeden den vrátí sovětská vojska, a zahájí tak výstavu Bratříčku zavírej vrátka, která mapuje pobyt okupačních vojsk na území Pardubického kraje. "My se budeme snažit nějakým způsobem přenést všechny návštěvníky o 40 let zpět, aby se opravdu cítili jako v srpnu 1968. Přispěje k tomu dobová hudba, záznamy z vysílání Československého rozhlasu a další věci, které ale nechci prozrazovat, protože by to mělo být překvapení a možná i trochu šok," řekl ředitel muzea Jiří Junek. Výstava vznikla zejména díky přibližně 80 pamětníkům, kteří na minulou dobu zavzpomínali a přispěli předměty, které pobyt vojsk připomínají. Jen v Mýtě pobývalo kolem 5000 až 6000 vojáků, v celé republice jich bylo asi 70.000. Podle výzkumu muzea byla na území Pardubického kraje největší koncentrace vojáků v zemi. V 70. až 80. letech mohlo v regionu žít 20.000 až 25.000 sovětských vojáků.

Josef Koudelka: Srpen 1968 přinesl mimořádné okamžiky

Osudné srpnové dny roku 1968 představovaly pro fotografa Josefa Koudelku životní příležitost. V ulicích Prahy se tenkrát děly mimořádné věci. Na fotografiích autor zachytil v lidských obličejích rozhořčení, utrpení, nepochopení i úžas. Prach, tanky, ohně a rozbitá auta doplňují neobyčejnou atmosféru. Koudelkovy snímky postupně obletěly svět a dnes představují jeden ze symbolů bouřlivého roku 1968 ve světě. Výběr Koudelkových snímků s názvem Invaze 68, které se považují za klasické dílo poválečné reportážní fotografie, nabízí k shlédnutí od soboty 9. srpna galerie na Staroměstské radnici. Tehdy třicetiletý autor je pořídil v týdnu po 21. srpnu 1968, kdy na území tehdejšího Československa vstoupilo 750.000 vojáků Varšavské smlouvy s 6300 tanky. Několik Koudelkových fotografií se v roce 1968 podařilo tajně vyvézt do Spojených států. Koudelkova reportáž byla pak zásluhou agentury Magnum Photos zveřejněna k prvnímu výročí invaze v roce 1969 v mnoha mezinárodních časopisech.

V Domažlicích pokračují Chodské slavnosti

Posíleny sluncem pokračují v Domažlicích druhým dnem 54. Chodské slavnosti. Jedna z největších a nejstarších národopisných akcí v republice se poprvé konala v roce 1955. Kromě desetitisíců domácích turistů přijíždějí do Domažlic výhradně za slavnostmi i lidé ze zámoří. Letos vystoupí na pěti scénách 50 souborů, více než loni jich přijelo ze zahraniční - Skoti, Chorvati, Němci a Řekové, kteří v pátek večer roztančili celé náměstí. ČTK to řekl ředitel kulturního střediska Kamil Jindřich. "Loni přišlo kolem 50.000 lidí, letos to bude asi stejné," dodal. Oslava folkloru potrvá do neděle. Slavnosti jsou poprvé zcela zdarma na všech scénách, včetně nedělního galaprogramu v letním kině, který začíná ve 14:30. Kromě Čechů přijíždějí kvůli nim tisíce cizinců, zejména Němců a letos hodně Nizozemci a Francouzi. Přijely zájezdy Američanů, Japonců i Novozélanďanů. Rok dopředu jsou hotely a penziony v oblasti plné. Městem se od dopoledne valí nekonečná živá řeka. Domažlice jsou centrem Chodska, kde se dosud živě udržuje tradice lidové dudácké hudby, tanců, zvyků a obyčejů. Většina programů je režírovaných s pointou, nejde jen o koncerty. Hlavní program je věnován místním národopisným hudebním a tanečním souborům. V nabídce je kromě folkloru a dechovky i world music, etno a funky.

Vratislavský barokní orchestr zahrál poprvé českému publiku

Letní refektář Strahovského kláštera se v pátek večer rozezněl rytmy temperamentních skladeb spjatých s barokem a polskou krajinou. S hudbou od známých skladatelů, anonymní i lidovou, se poprvé představil pražskému publiku vratislavský barokní orchestr Wroclawska Orkiestra Barokowa. Zazněly dva koncerty ovlivněné polskou lidovou hudbou od německého skladatele George Philippa Telemanna, jeden z nich pro hoboj a smyčce, druhý pro flétnu a smyčce. Skladby mimo jiné doplnila v současnosti oblíbená Sinfonia G dur od Antonia Vivaldiho, kterou skladatel zkomponoval v souvislosti s návštěvou člena sasko-polského panovnického rodu v Benátkách v roce 1740. Mladý vratislavský soubor byl založen před necelými dvěma lety. Vede ho polský violoncellista Jaroslav Thiel. Orchestr se soustředí na starou hudbu, zejména barokní.

Hudečkovy houslové kurzy v Luhačovicích ovládli studenti z Prahy

Houslové kurzy Václava Hudečka v Luhačovicích na Zlínsku na pátečním slavnostním večeru ovládli studenti z Prahy. Organizátoři udělili dvě hlavní ceny - sedmnáctileté Marii Mátlové a dvacetiletému Jakubovi Junkovi. Mátlová si domů odvezla husle za přibližně 100.000 korun a Junek bude moci koncertovat s Hudečkem při jeho adventních vystoupení. Převzali i cenu od hejtmana Zlínského kraje Libora Lukáše, který je pozval na prezentaci Zlínského kraje do Bruselu. "Oba oslovili porotu svým hudebním projevem, který předčil ostatní účastníky akademie," řekla ČTK ředitelka sdružení Akademie Václava Hudečka Miroslava Krumpolcová. Mátlová na vítězství čekala tři roky, kurzů se totiž zúčastnila potřetí. Podle ředitelky udělala za rok nevídaný pokrok. Junek přijel do Luhačovic poprvé. Houslových kurzů pod vedením známého umělce se tentokrát zúčastnilo 20 mimořádných talentů z České republiky, Slovenska a Německa. Mezi účastníky bylo 14 studentů, kteří do Luhačovic přijeli poněkolikáté. Nejmladší z nich byl patnáctiletý Karol Daniš ze slovenské Seredě, který se v květnu představil zlínské veřejnosti při společném koncertu s Filharmonií Bohuslava Martinů Zlín. Nejstarší účastnicí byla čtyřiadvacetiletá Iva Kramperová z Pardubic, která je členkou tamního barokního orchestru.

Návštěvníci se letos na Jiráskově Hronově zdrželi déle

Na letošním 78. ročníku divadelní přehlídky Jiráskův Hronov, který vyvrcholil slavnostním ohňostrojem, se prodalo přes 15.600 vstupenek a bylo objednáno více než 2800 noclehů. Přibližně stejný počet diváků navštívil festival i minulý rok, letos však lidé na vyhlášené divadelní akci zůstávali déle, řekla ČTK mluvčí Jiráskova Hronova Simona Bezoušková. Do Hronova přijelo 255 amatérských divadelníků s 26 nejúspěšnějšími inscenacemi z celostátních druhových přehlídek. Za devět dnů diváci viděli více než stovku představení. Jedna hra se hrála dokonce čtyřicetkrát, protože byla určena jen pro 12 lidí. Festival se konal na čtyřech místech a publikum si mohlo vybrat mezi činohrou, loutkovými představeními, pantomimou, experimentálním, studentským, pohybovým a tanečním divadlem. Festivalu se kromě tuzemských amatérských souborů zúčastnilo i profesionální Divadlo v 7 a půl s inscenací Nora v režii J. A. Pitínského a soubory z Nizozemska, Rakouska a Slovenska. Významnou součástí Jiráskova Hronova jsou semináře a dílny. Organizátoři jich letos připravili celkem 15, absolvovalo je 278 seminaristů.

Iron Maiden nadchli davy na pražském stadionu Slavie

Britská metalová kapela Iron Maiden svým pátečním zhruba dvouhodinovým vystoupením nadchla více než 30.000 fanoušků na pražském stadionu Slavie. V Praze vystoupila skupina pojmenovaná Železná panna podle středověkého mučícího nástroje v rámci turné Somewhere Back In Time World Tour. Rozdovádění příznivci si vytleskali několik přídavků. Na novém turné hraje legendární kapela především své slavné hity z 80. let. Publikum se tak vyřádilo při pyrotechnickými a světelnými efekty doprovázené skladbě Number of the Beast a téměř všichni se připojili ke sborovému zpěvu při Run to the Hills nebo Fear of the Dark. Koncert zahájilo očekávané intro v podobě skladby Churchillús Speech využívající projev bývalého britského premiéra Winstona Churchilla. Zpěvák Bruce Dickinson, který ve čtvrtek oslavil 50. narozeniny, po stržení černé opony zaujal hned první skladbou Aces High. Dickinson, jehož hlas bývá přirovnáván k siréně při leteckém náletu, od začátku vystoupení opanoval pódium vyzdobené ve staroegyptském stylu. V hledišti stadionu Slavie se na kapelu známou svým kladným vztahem ke kopané přišlo podívat mnoho fotbalistů. Do konkurenčního prostředí se dostavili i bývalí hráči Sparty Petr Kouba a Horst Siegl.

Slévárenské sympozium v Bystřici má zvýšit zájem o černé řemeslo

Výstava litinových soch je nejvýznamnější událostí dvoudenního slévárenského sympozia, které začalo v Bystřici nad Pernštejnem na Žďársku. Návštěvníci si mohou prohlédnout také ukázky práce kovářů, kovorytců a dalších způsobů ručního zpracování kovů. Zájemci si rovněž mohou vyzkoušet odlévání hliníku. ČTK to řekla organizátorka sympozia Olga Königová. Hlavním smyslem sympozia je podle Königové podpora zájmu školáků a studentů o studium technických oborů, který je v mikroregionu Bystřicko zatím velmi malý. Má k tomu přispět i prezentace škol s technickým zaměřením a zaměstnavatelů, kteří seznámí zájemce s možnostmi uplatnění. Vystavené litinové sochy odlili pracovníci železáren ve Štěpánově nad Svratkou při tradiční květnové akci Socholití. Modely výtvarných děl studentů vysokých škol odlili místní odborníci černého řemesla před zraky stovek diváků.

Ze sportu:

České basketbalistky podle očekávání nestačily ve svém zahajovacím utkání na olympijských hrách v Pekingu na Spojené státy americké. S obhájkyněmi prvenství a největším favoritem turnaje tým Jana Bobrovského prohrál 57:97.

Sobotní kvalifikace byla pro sportovního gymnastu Martina Konečného posledním vystoupením na olympijských hrách v Pekingu. Český reprezentant odcvičil podle předpokladů jen na koni našíř a na hrazdě a skončil hluboko v poli poražených. Bronzový medailista v prostných z mistrovství Evropy 2006 se na poslední chvíli před startem olympiády zotavil ze zranění kolena. Zvládl dvě sestavy, ale i na oblíbené hrazdě byl průběžně až v páté desítce. Po dvou ze tří rotací mu v součtu patří 63. pozice, přičemž do finále víceboje postoupí jen nejlepších 24 gymnastů.

Český fotbalista Luboš Kalouda se podrobil v Mnichově operaci poraněného třísla. Jednadvacetiletému záložníkovi CSKA Moskva provedli lékaři plastiku tříselného úponu na pravé noze. Podle informací klubového webu se operace podařila, Kalouda bude mimo hru minimálně čtyři až pět týdnů. Vicemistr světa do 20 let se zranil ve středu při svém debutu v základní sestavě CSKA, kam přestoupil v březnu z Brna za téměř 130 milionů korun.

Český hokejový útočník Jan Hlaváč podepsal roční kontrakt s Linköpingem. V předním švédském klubu se setká s trenérem Slavomírem Lenerem a kamarádem Jaroslavem Hlinkou. Kvůli daňovým zákonům ve Švédsku možná začne jednatřicetiletý útočník sezonu v české extralize a do nového působiště se přesune až v říjnu. Podle švédského deníku Aftonbladet bude Hlaváč nejlépe placeným hráčem v historii švédské ligy s čistým měsíčním platem 800.000 švédských korun (asi dva miliony korun).

Krátce o nedělním počasí v České republice:

Polojasno, přechodně oblačno. Teploty 23 až 27 stupňů Celsia.