Zprávy

Premiér Topolánek: Nehoda je katastrofa mezinárodního významu

Za katastrofu mezinárodního významu označil premiér Mirek Topolánek páteční železniční neštěstí ve Studénce na Novojičínsku. Nehodou, která si zatím vyžádala sedm obětí a desítky zraněných, se bude 20. srpna zabývat vláda. Premiér si vyžádal podklady o vyšetřování od policie a Drážní inspekce. Na na místě neštěstí řekl, že vláda zřejmě rozhodne o uvolnění peněz na likvidaci škod. "Podle toho, co jsem na místě viděl, když jsem si prohlížel trosky, můžu říct, že katastrofa mohla být ještě větší. Můžeme mluvit o jistém štěstí," prohlásil polský premiér Donald Tusk, který rovněž přicestoval na místo neštěstí. Poděkoval českým záchranářů za starost a péči o polské zraněné, kterých je 11. Podle Topolánka záchranný systém fungoval dobře, poslední zraněný místo nehody opustil po dvou hodinách. Při nárazu vlaku EuroCity jedoucího z Krakova do spadlé mostní konstrukce zemřelo sedm lidí, pět žen a dva muži, z toho jeden v nemocnici, a téměř 70 bylo zraněno, z toho 16 těžce. Mezi zraněnými jsou kromě 11 zraněných Poláků i, dva Francouzi a dva Slováci. Škoda je odhadnuta na 136 milionů korun. Trosky mostní konstrukce zasáhly vagony s cestujícími. Ve vlaku jich bylo 123. Vykolejila lokomotiva a čtyři vozy. Podle Drážní inspekce část ocelové mostní konstrukce spadla těsně před vlak. Rychlík EuroCity do trosek narazil. V té době jel rychlostí kolem 140 kilometrů za hodinu. Strojvedoucí vypověděl, že si při průjezdu stanicí všiml, že se mostní konstrukce zhoupla a začala padat. Použil pak rychlobrzdu a schoval se ve strojovně. Za pár vteřin následoval náraz.

Premiér Topolánek si myslí, že vinu za tragické vlakové neštěstí má stavební firma. Prokázat to ale bude muset standardní vyšetřování policie a Drážní inspekce, řekl premiér. Podle Českých drah za neštěstí může stavební firma, která zde stavěla most. Firma o stavebních pracích nikoho neinformovala. Za normálních okolností by zde byla omezena rychlost, řekl ČTK mluvčí Českých drah Jiří Kubala. Také podle ředitele Správy železniční dopravní cesty se na stavbě nic nemělo dělat. Společnost ODS-Dopravní stavby Ostrava se podle svého šéfa Tomáše Vítka vyjádří v tiskové zprávě.

Hlubokou účast s oběťmi a pozůstalými vyjádřil prezident Václav Klaus, premiéři Slovenska a Polska Robert Fico a Donald Tusk, soustrast vyjádřil i šéf Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček. Klaus doufá, že příčiny tragédie budou vyšetřeny, objasněny a budou mít své důsledky, informoval ČTK prezidentův mluvčí Radim Ochvat.

Před čínskou ambasádou demonstrovali lidé kvůli lidským právům

Proti porušování lidských práv v Číně protestovaly v pátek před velvyslanectvím této země v Praze asi čtyři desítky lidí. Akce, kterou pořádali mimo jiné aktivisté z občanského sdružení Potala, se konala mimo jiné na připomenutí pronásledovaných z duchovního hnutí Fa-lun-kung a okupace Tibetu. Aktivisté klidný protest svolali v den zahájení letních olympijských her v nejlidnatější zemi světa. Někteří účastníci demonstrace ale před čínským zastupitelským úřadem pokojně manifestovali již od čtvrtka. Před zastupitelským úřadem rozvinuli transparent s nápisem One World, One Dream, Free Tibet (Jeden svět, jeden sen, svobodný Tibet) a tibetské vlajky. "Čína před olympiádou slíbila zlepšení na poli lidských práv. Bohužel tato skutečnost ale nenastala," přečetl v jednom z projevů Bohumil Bartošek, příznivce Fa-lun-kung, což je metoda zušlechťování těla a mysli, která je zakořeněna v prastaré čínské tradici. Dodal, že předá zástupcům velvyslanectví dopis, v němž na tuto skutečnost upozorní. Přítomní vyzvali lidi, aby se připojili k celosvětové akci na podporu Tibetu a v době startu olympiády zapálili ve svém okně či na veřejném místě svíčku a pronesli modlitbu za mír "Óm mani padme húm".

Vojáci, kteří zažili vyhlášení Kosova, byli vyznamenáni

Přes 500 vojáků, kteří se vrátili ze zahraniční mise v Kosovu, se v pátek v prostorách kasáren dočkali vyznamenání. Na Balkáně zažili vyhlášení nezávislosti Kosova, přijetí kosovské ústavy, prezidentské a parlamentní volby v Srbsku. Dvakrát je posílila také záložní rota. Podle zástupců armády všechny krizové momenty příslušníci kontingentu zvládli. Podle velitele kontingentu Jiřího Davida zažili vojáci situace, které předchozí kontingenty nepotkaly. "Všechny akce, které jsem za ten půlrok zažili, jsme měli nacvičené. Vyhlášení nezávislosti Kosova, vyhlášení ústavy, to vše byly momenty, které byly pro Kosovo i pro kontingent přelomové. Byly to dvě nejhlavnější akce, které se tam během těch šesti měsíců udály," řekl ČTK David.

Vojenští lékaři v Afghánistánu ošetřovali hlavně válečná zranění

Čeští vojenští lékaři 4. kontingentu polní nemocnice v Afghánistánu se stále častěji setkávali s vážnými zraněními způsobenými bojovými operacemi. V Praze na letišti ve Kbelích řekl to v pátek velitel nemocnice Mojmír Mrva. Spolu s ním přiletělo posledních 45 vojáků kontingentu a dvě afghánské děti, sedmiletý Abdullah a osmiletá Muzghan. V rámci programu Medevac ministerstva vnitra je čekají kardiovaskulární operace v pražské motolské nemocnici. "Obecně všichni, kdo Afghánistánem prošli, shodně popisují eskalaci potíží a nárůst počtu útoků proti aliančním silám. Udržet misi v současném stavu bude stále obtížnější," myslí si zkušený velitel, pro kterého byla nynější mise už osmou v pořadí. Jeho lékaři ošetřovali především o střelná, střepinová a minová poranění v rozsahu a intenzitě s jakou se čeští odborníci dosud nesetkali. Nárůst podobných zranění mezi příslušníky koaličních sil alianční mise ISAF i příslušníků afghánské armády a koalice je podle něj považován za obecnou tendenci. "Statistiky hovoří až o třistraprocentním nárůstu nepřátelských aktivit proti spojencům ve srovnání s loňským rokem," uvedl velitel.

Bavorsko: Po Schengenu dvojnásobný počet ilegálů na hranici s ČR

Počet zadržených lidí, kteří ilegálně překročili hranici z Česka do sousední největší německé země Bavorska, se během půlroku po zrušení hraničních kontrol zdvojnásobil. Vyplývá to z aktuálních údajů bavorského ministerstva vnitra. Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann však v první bilanci kriminality v bavorském pohraničí po rozšíření schengenského prostoru vyjádřil "opatrný optimismus". Počet trestných činů tu prý po vstupu Česka do zóny bez hraničních kontrol mírně klesl. Největší vrásky na čele dělají bavorské policii ilegální přistěhovalci. Těch, kteří během první poloviny tohoto roku nedovoleně překročili česko-německou hranici, bylo zadrženo 633, což je údajně dvojnásobek oproti stejnému období roku 2007. "Zpravidla ale tyto osoby přicestovaly jen ke krátkým pobytům," zdůraznil Herrmann. Naopak počet cizinců, kteří se v bavorském pohraničí dopustili trestného činu, podle Herrmanna po zrušení kontrol poklesl zhruba o třetinu. Celkově se počet trestných činů v blízkosti hranic s Českem snížil o pět procent, uvedl Herrmann v Mnichově. V porovnání s loňským rokem prý ubylo hlavně krádeží.

Ekonomové: Ekonomická data dokazují zpomalení hospodářství

Páteční makroekonomické údaje podle analytiků oslovených ČTK ukazují, že růst české ekonomiky zpomaluje a vrchol svého růstu má již za sebou. Čísla nicméně nelze ještě přeceňovat a je třeba počkat na další údaje, které trend potvrdí, shodují se ekonomové. Míra nezaměstnanosti v červenci vzrostla na 5,3 procenta z červnových pěti procent. Meziroční růst průmyslové produkce v červnu zpomalil na 2,2 procenta z 3,4 procenta v květnu. Inflace v červenci meziročně stoupla na 6,9 procenta z červnových 6,7 procenta a stavební výroba se v červnu ve stálých cenách meziročně snížila o 2,8 procenta. "Ekonomika slábne a budoucnost již dávno není růžová," uvedl analytik Next Finance Vladimír Pikora. Velkým zklamáním je podle něj především pokles růstu průmyslové výroby, kdy trh očekával růst kolem pěti procent. "Pokud by se měly statistiky opakovat, budeme muset snížit i očekávaný růst hrubého domácího produktu," dodal. Negativní obrázek vývoje průmyslu podle analytika Komerční banky Jana Vejmělka pak jenom potvrdil zaznamenaný pokles červnové stavební výroby. "Ukazuje se, že česká ekonomika se globálnímu ochlazení, které se přesouvá z USA do Evropy, nevyhne," upozornil. "Průmysl přináší další indikaci zpomalování růstu české ekonomiky," řekl ČTK hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

ÚOHS zřejmě s ČEZ nezahájí správní řízení kvůli cenám

Antimonopolní úřad zřejmě se společností ČEZ nezahájí správní řízení kvůli cenám elektřiny. Na firmu si kvůli podezření na zneužití dominantního postavení stěžoval Spolek proti nemravným cenám elektrické energie (SPONEL). Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ale nezjistil, že by ČEZ své pozice zneužíval, řekl ČTK šéf sekce hospodářské soutěže ÚOHS Robert Neruda. Podle spolku existuje důvodné podezření, že ČEZ porušil zákon o ochraně hospodářské soutěže a zároveň i některá ustanovení Smlouvy o založení EU. ČEZ to ale odmítá a tvrdí, že monopol nemá. "V ČR působí na tři stovky licencovaných obchodníků s elektřinou, z toho zhruba 30 je velmi aktivních. Podíl ČEZ na trhu dodávek zákazníkům činí 45 procent. V případě podnikatelské sféry je tento podíl ČEZ dokonce pod 40 procenty," uvedla nedávno mluvčí ČEZ Eva Nováková. Ani úřad nezjistil nic, co by zneužití dominance v souvislosti s cenami nasvědčovalo.

Soutěž na novou knihovnu byla podle EK v rozporu se zákonem

Soutěž na novou budovu Národní knihovny v Praze, v níž uspěl se svou kontroverzní stavbou architekt Jan Kaplický, byla podle Evropské komise v rozporu se zákonem. V návaznosti na názor komise zřejmě český antimonopolní úřad doporučí knihovně, aby původní soutěž zrušila, řekla ČTK místopředsedkyně úřadu Jindřiška Koblihová. Stanovisko komise si vyžádal právě Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Sporem kolem knihovny se zabýval od loňska hned několikrát. Pokaždé ale stížnosti na nezákonnost soutěže smetl ze stolu s tím, že architektonická soutěž o návrh se nemusí řídit zákonem o veřejných zakázkách. Podle informací, které přinesl server Euro online, ale komise rozhodla, že pravidla UNESCO ani Mezinárodní unie architektů (UIA) nejsou pravidly mezinárodní organizace, která by mohla nahradit postup podle platných právních předpisů. Antimonopolní úřad přesto podle zákona architektonickou soutěž zrušit nemůže, uvedla Koblihová. Zatím tak vydá jen doporučení. Pokud by ale knihovna původní soutěž nezrušila a na základě těch výsledků vyhlásila další následující tendry, pak už bychom zasáhli," doplnila.

Vlastimil Ježek: Spor o novou knihovnu může rozhodnout až soud

Spor o soutěž na novou budovu Národní knihovny (NK) v Praze může podle ředitele Vlastimila Ježka rozhodnout až soud. Zda se na něj obrátí, zatím nechce předjímat. Jasno budeme mít tehdy, až budeme znát oficiální stanovisko Evropské komise nebo antimonopolního úřadu, řekl ČTK v telefonickém rozhovoru Ježek. "Architektonickou soutěž může zrušit pravděpodobně jen Národní knihovna, zatím k tomu ale není žádný důvod. Musím se poradit se svými právníky. Pokud na svém původním názoru budou trvat, pak jediný autoritativní orgán, který je schopný (spor) rozhodnout, je soud," řekl Ježek. Sporem kolem knihovny se od loňska zabýval antimonopolní úřad několikrát. Pokaždé ale stížnosti na nezákonnost soutěže zamítl s tím, že architektonická soutěž o návrh se nemusí řídit zákonem o veřejných zakázkách. "ÚOHS navíc odmítá dát knihovně kopie toho, co z Bruselu přišlo, takže je to těžké... My bychom ale rádi viděli to, co přišlo," řekl Ježek. Národní knihovna proto nejpozději v pondělí oficiálně požádá o poskytnutí dokumentu.

Sklizeň obilovin stoupne o sedm procent

Zemědělci by letos měli podle odhadu Českého statistického úřadu /ČSÚ/ z poloviny července sklidit 6,821 milionu tun základních obilovin, tedy o sedm procent více než v loňském roce. Řepky by se letos mělo sklidit odhadem 1,071 milionu tun, meziročně o 3,8 procenta více. Odhady ČSÚ u obilí jsou mírně nižší, než předpoklady Agrární komory. Žně letos kvůli deštivému počasí nabraly až třítýdenní zpoždění, v posledních dnech ale počasí zemědělcům přeje. "Konečně je to pravé žňové počasí, takže sklizeň se výrazně posouvá kupředu. Myslím si proto, že se můžeme přidržet našich původních odhadů sklizně," řekl prezident Agrární komory Jan Veleba. Ceny obilovin jsou podle něj zatím o něco nižší než loni, kdy ve srovnání s rokem 2006 vzrostly až na dvojnásobek. "Ceny obilí jsou tlačeny dolů. Farmářům, kteří mají sklady, proto doporučujeme, aby s prodejem vyčkali, až se trh rozeběhne a nastaví se objektivní ceny," uvedl Veleba.

ČSÚ: Pohonné hmoty nadále zlevňovaly o desetihaléře

Pohonné hmoty v uplynulém týdnu pokračovaly ve výrazném zlevňování. Cena litru benzinu Natural 95 v týdnu do 4. srpna klesla o 41 haléřů na 32,03 koruny a litr motorové nafty zlevnil o 55 haléřů na 34,18 koruny. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Cena litru bezolovnatého benzinu Speciál 91 s přísadou se snížila o 18 haléřů na 31,72 koruny. Cena zkapalněného plynu LPG byla ve srovnání s předchozím týdnem nižší o dva haléře na úrovni 16,34 koruny za litr.

Obnovená nástupiště pražského Hlavního nádraží se otevřou v prosinci

Kompletní obnova prvních čtyř nástupišť a západní části kolejiště pražského Hlavního nádraží skončí letos v prosinci, aby se sem mohl provoz vrátit s novým jízdním řádem. Celá stavba vyjde na 1,6 miliardy korun, z toho až 85 procent mohou pokrýt fondy Evropské unie. Na tiskové konferenci to řekl ředitel Správy železniční dopravní cesty Jan Komárek. Rekonstrukce nejstarších peronů, které slouží veřejnosti od roku 1911, začala letos v lednu. Její ukončení je naplánováno na stejnou dobu, kdy začne plný provoz na takzvaném Novém železničním spojení pod vrchem Vítkovem. Nové spojení představuje soustavu čtyřkolejných viaduktů a tunelů za zhruba osm miliard korun, které mají zlepšit průjezdnost vlaků Prahou. Kvůli intenzivní výstavbě musel být výrazně omezen provoz na největší železniční stanici v zemi. Vedle kolejiště a nástupišť se nyní rekonstruují také odbavovací haly nádraží včetně historické Fantovy budovy. Italská firma Grandi Stazioni hodlá nádraží za zhruba 800 milionů přeměnit na obchodně - dopravní centrum s restauracemi, obchody a bankami. Rekonstrukce začala před rokem a půl a ještě zhruba čtyři roky potrvá.

Na policisty v prvním pololetí útočili hlavně opilí lidé

Na policisty v prvním pololetí letošního roku útočili hlavně opilí lidé. Šlo o zhruba 85,6 procenta z celkem 270 zaznamenaných případů. Nejčastěji byli policisté napadeni ve dnech od soboty do pondělí, především pak v noci. Zhruba třetina napadených policistů utrpěla zranění, nebyla však vážná. ČTK o tom informovala mluvčí policejního prezidia Dagmar Bednarčíková. Oproti stejnému období loňského roku počet útoků na policisty poklesl - v prvních šesti měsících roku 2007 evidovali 293 napadení. Lidé v prvním pololetí napadali policisty nejčastěji při silničních kontrolách, při nichž se odehrála asi čtvrtina všech útoků. Druhý nejvyšší počet napadení pak policisté zaznamenali při řešení domácího násilí a sousedských sporů, uvedla mluvčí. V 70 procentech případů šlo podle statistik o fyzické napadení, tedy o údery či kopy. Druhým nejčastějším způsobem útoku pak bylo použití auta, které sloužilo jako zbraň proti policistům v bezmála 19 procentech případů. Dvakrát útočníci proti policistům pozvedli střelnou zbraň, výjimkou nebylo ani použití nože.

Pražané za nedodržování "protialkoholní vyhlášky" dali 300.000 Kč

Pražští strážníci za první měsíc platnosti magistrátní vyhlášky, která zakazuje pití alkoholu na některých veřejných místech metropole, vybrali na pokutách přes 308.000 korun. Hlídky řešili celkem 1585 přestupků, řekla Radka Bredlerová z městské policie. Alkoholické nápoje lidé nesmí od 7. července pít například na Karlově náměstí, Národní třídě a dalších místech, naopak na předzahrádkách restaurací nebo v okolí stánků s občerstvením zákaz konzumace neplatí. Pokutu zaplatilo 742 lidí, průměrně tedy provinilec zaplatil 415 korun. Strážníci mohou na místě udělit až tisícikorunovou sankci. Ve správním řízení, kde se bude za první měsíc řešit 77 případů, 30krát tolik.

Muzeum ve Vysokém Mýtě zmapovalo 20 let sovětské okupace v kraji

Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě připravuje netradiční zahájení výstavy. Po 40 letech se do Mýta na jeden den vrátí sovětská vojska, a zahájí tak výstavu Bratříčku zavírej vrátka, která mapuje pobyt okupačních vojsk na území Pardubického kraje. "My se budeme snažit nějakým způsobem přenést všechny návštěvníky o 40 let zpět, aby se opravdu cítili jako v srpnu 1968. Přispěje k tomu dobová hudba, záznamy z vysílání Československého rozhlasu a další věci, které ale nechci prozrazovat, protože by to mělo být překvapení a možná i trochu šok," řekl ředitel muzea Jiří Junek. Výstava vznikla zejména díky přibližně 80 pamětníkům, kteří na minulou dobu zavzpomínali a přispěli předměty, které pobyt vojsk připomínají. Jen v Mýtě pobývalo kolem 5000 až 6000 vojáků, v celé republice jich bylo asi 70.000. Podle výzkumu muzea byla na území Pardubického kraje největší koncentrace vojáků v zemi. V 70. až 80. letech mohlo v regionu žít 20.000 až 25.000 sovětských vojáků.

Josef Koudelka: Srpen 1968 přinesl mimořádné okamžiky

Osudné srpnové dny roku 1968 představovaly pro fotografa Josefa Koudelku životní příležitost. V ulicích Prahy se tenkrát děly mimořádné věci. Na fotografiích autor zachytil v lidských obličejích rozhořčení, utrpení, nepochopení i úžas. Prach, tanky, ohně a rozbitá auta doplňují neobyčejnou atmosféru. Koudelkovy snímky postupně obletěly svět a dnes představují jeden ze symbolů bouřlivého roku 1968 ve světě. Výběr Koudelkových snímků s názvem Invaze 68, které se považují za klasické dílo poválečné reportážní fotografie, nabízí k shlédnutí od soboty 9. srpna galerie na Staroměstské radnici. Tehdy třicetiletý autor je pořídil v týdnu po 21. srpnu 1968, kdy na území tehdejšího Československa vstoupilo 750.000 vojáků Varšavské smlouvy s 6300 tanky. Několik Koudelkových fotografií se v roce 1968 podařilo tajně vyvézt do Spojených států. Koudelkova reportáž byla pak zásluhou agentury Magnum Photos zveřejněna k prvnímu výročí invaze v roce 1969 v mnoha mezinárodních časopisech.

Mezinárodní varhanní festival zahájil varhaník Karel Paukert

Vystoupením amerického varhaníka českého původu Karla Paukerta v zaplněné bazilice sv. Jakuba na pražském Starém Městě začal Mezinárodní varhanní festival. Třináctý ročník nabídne do 25. září dalších sedm koncertů předních světových interpretů. Paukert koncert zahájil sonátou od španělského barokního autora Antonia Solera a preludiem a fugou Johanna Sebastiana Bacha. Od Jiřího Temla mimo jiné přednesl Fantasiettu a na varhany s elektronickým páskem provedl Albion II od Grega D'Alessia. Koncert ukončila francouzská hudba - preludium a fuga od Marcela Duprého. Paukert odešel z bývalého Československa na počátku 60. let kvůli tomu, že potřeboval kvalitní učitele. V roce 1972 emigroval do Spojených států a přijal americké občanství. Vyučoval mimo jiné na Washingtonské univerzitě v St. Louis a byl profesorem varhanní hry na evanstonské univerzitě. Od roku 1974 byl ředitelem Clevelandského muzea, v současné době i přesto, že je již v penzi, stále koncertuje po celém světě.

Prima: Dvě osmileté baletky z Olomouce zvítězily v Hollywoodu

Dvě osmileté baletky z Olomouce zvítězily v mezinárodní taneční soutěži v Hollywoodu. Informovala o tom televize Prima. Z mistrovství světa talentů si Kateřina Dostálová a Klaudie Lakomá odvezly čtyři zlaté a dvě stříbrné medaile v oboru moderní balet a balet. Podle Primy jde o velký úspěch, protože do amerického prestižního klání se přihlásily desítky tisíc soutěžících ze 40 zemí. Obě dívky se tanci věnují od svých tří let a na soutěž se připravovaly několik hodin denně.

Ze sportu:

V Pekingu začaly Hry XXIX. olympiády slavnostním ceremoniálem, v němž pořadatelé připravili velkolepou tříapůlhodinovou show. Zúčastnilo se ho na sedmdesát českých sportovců. Navzdory potížím s ramenem si dvojnásobná olympijská vítězka Štěpánka Hilgertová nenechala ujít roli vlajkonošky české výpravy na pátečním slavnostním zahájení her v Pekingu. "Skutečně to stálo za to vydržet, a to kolečko si užít," uvedla čtyřicetiletá kajakářka. Za vlajkonoškou Hilgertovou obešli čestné kolečko na Národním olympijském stadionu například basketbalistky, kompletní tým tenistů, někteří atleti, střelkyně Lenka Marušková nebo stolní tenista Petr Korbel. Na stadion nastoupily výpravy 204 zúčastněných států za zvuků skladby, kterou složil držitel Oskara Tchan Tun a využil v ní zvuků 2500 let starých zvonů. Pořadí zemí bylo určeno podle počtu tahů v prvním znaku čínsky napsaného názvu země. Češi mají jedenáct čárek, takže šli jako 162. v pořadí.

Šortky i tričko v národních barvách budou v Pekingu zářit při zápasech tenisty Radka Štěpánka. Česká jednička se totiž na olympiádě rozhodla nastupovat ve stejném oblečení jako při zápasech Davisova poháru. Modro-červeno-bílou kombinaci připomínající státní vlajku si Štěpánek vyzkoušel i na prvním tréninku. "Když jsem si to nasadil, hned jsem měl husí kůži," přiznal Štěpánek, který takhle vylepšený odehrál skvělé duely v týmové soutěži proti Švýcarsku, Belgii a Rusku.

Český záložník Jan Šimák je podle trenéra Stuttgartu Armina Veha jedním z nejlepších fotbalistů německé ligy. Po povedených výkonech v přípravě a Poháru Intertoto si prý Šimák řekl o místo tvůrce hry na úkor tureckého reprezentanta Yildiraye Bastürka. "Pro mě je to jeden z nejlepších hráčů bundesligy," řekl Veh na adresu Šimáka, jenž svůj talent léta ubíjel špatnou disciplínou a následnými osobními problémy. "To už není pravda. Teď je to naše číslo deset," naznačil ve fotbalové hantýrce, že Šimák bude tvůrcem hry Stuttgartu.

Český hokejový obránce Pavel Kubina nejenže v NHL patrně setrvá v Torontu, ale možná se stane kapitánem Maple Leafs. Uvedl to generální manažer klubu Cliff Fletcher pro deník Toronto Sun. Velmi vážným kandidátem bude jednatřicetiletý bek především v případě, že se do týmu nevrátí švédský útočník Mats Sundin, který nosil "céčko" na dresu od roku 1997.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Oblačno, přechodně polojasno, místy přeháňky. Teploty 19 až 23 stupňů Celsia.