Zprávy

Senát po letech uznal Mezinárodní trestní soud

Senát schválil smlouvu o uznání Mezinárodního trestního soudu (ICC), který má po vzoru poválečného norimberského tribunálu soudit nejtěžší zločiny - zločiny proti lidskosti, válečné zločiny, genocidu a agresi. Se schvalováním smlouvy, která byla sjednána před deseti lety, český parlament v minulých letech otálel kvůli pochybnostem, zda dokument je v souladu s českým ústavním pořádkem. Schválení smlouvy nyní záleží na sněmovně, která ji zatím projednala v prvním čtení a vrátí se k ní zřejmě na podzim, tedy ještě před začátkem českého předsednictví v EU. Česko je posledním státem unie, který smlouvu ještě neschválil, byť ji jeho zástupci podepsali už v dubnu 1999.

Poplatky za novorozence asi skončí

Poplatky za pobyt novorozenců v porodnici budou s největší pravděpodobností brzy zrušeny. Senát ve středu hlasy 61 z 66 přítomných schválil novelu, která s tím počítá. Horní komora se tak rozhodla, ačkoli jí senátní zdravotní výbor v úterý doporučil poplatky za novorozence zachovat. Novelu nyní posoudí ještě prezident. Pokud ji podepíše, začne v příštích týdnech platit. Od poplatků by měli být osvobozeni i dárci orgánů a pacienti, kterým byla léčba soudně nařízena. Platit by neměli ani lidé umístění v ústavech pro postižené. Na odbourání některých poplatků se počátkem června dohodla koalice. Opozice, ale i někteří vládní poslanci ale chtějí do budoucna usilovat o to, aby neplatily podstatně širší skupiny obyvatel, například důchodci. Pacienti v České republice od začátku roku hradí 30 korun za návštěvu u praktického, ženského i zubního lékaře, klinického psychologa a logopeda. Za ošetření na pohotovosti musí vynaložit 90 korun. Platí se i v lékárnách, a to 30 korun za každou položku na receptu. Pobyt v nemocnici přijde na 60 korun denně.

Senát zpřísnil pravidla pro zacházení s lidskými tkáněmi

Zpřísnit pravidla pro zacházení s lidskými tkáněmi a buňkami má nový zákon, který schválil Senát. Norma má v návaznosti na evropské směrnice pomoci zajistit větší bezpečnost jak při odběru tkání a buněk, tak i při jejich využití pro léčbu pacientů. Podobně upravuje podmínky pro zpracování tkání a buněk, jejich laboratorní kontrolu, skladování a distribuci. Zákon kvůli tomu ukládá povinnosti provozovatelům tkáňových zařízení, odběrových zařízení a diagnostických laboratoří, které provádějí vyšetření dárců. Mohou totiž podle ministerstva významně ovlivnit kvalitu a bezpečnost tkání a buněk. Proto budou muset mít systémy na udržování a kontrolu jakosti. Činnost těchto zařízení bude povolovat a posuzovat stát, a to mimo jiné prostřednictvím inspektorů Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Detektiv Krollu míní, že je třeba zlepšit vyšetřování korupce

Policie i státní zástupci v kauze vicepremiéra Jiřího Čunka postupovali velmi dobře. I tak prý ale určité věci mohli udělat jinak či rychleji získat hladší výsledky. ČTK to z Londýna telefonicky řekl Tommy Helsby ze společnosti Kroll, která se v minulých týdnech na žádost ministra zahraničí Karla Schwarzenberga Čunkovou kauzou zabývala. Helsby dodal, že se Schwarzenbergem hovořil i o možnosti vypracovat doporučení, jak práci policie a státních zástupců při vyšetřování korupce v ČR zlepšit. Podobný materiál by však podle něj měl případně zaplatit český stát. Ministr Schwarzenberg ČTK potvrdil, že o vzniku podobného materiálu uvažuje. "Hlavní důvod, proč jsme byli najati, vlastně je, že v ČR je pocit nedostatečné důvěryhodnosti procesu vyšetřování. Lidé prostě nevěřili výsledku a zmiňovali politický vliv. Polovina země si myslela, že politický vliv stojí za zahájením vyšetřování, druhá, že politický vliv je za jeho ukončením," podotkl Helsby. Obsah několika stovek stránek, které z obsáhlého spisu vicepremiéra Jiřího Čunka nedostali k dispozici detektivové společnosti Kroll, s velkou pravděpodobností neovlivní jejich dosavadní závěry, řekl vyšetřovatel Krollu Tommy Helsby.

Kalousek zvažuje kvůli zprávám o Čunkově lobbování právní kroky

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) zvažuje, že se obrátí na právníky kvůli výrokům bývalého ředitele Zbrojovky Vsetín Karla Dančáka o stycích, které měl v 90. letech tehdejší bezpečnostní technik firmy Jiří Čunek (KDU-ČSL) na ministerstvu obrany. Kalousek dnes zopakoval, že on ani nikdo z jeho podřízených na ministerstvu obrany tehdy s Čunkem nejednal. Zvažuje proto i právní kroky proti firmě Kroll, která Dančákovy výroky publikovala v auditu Čunkových financí. "V letech 1993 - 1997 jsem byl náměstkem ministra obrany mimo jiné odpovědným i za program L-159. Rozhodně a kategoricky popírám, že bych já nebo kdokoli z mých podřízených v té době jednal s panem Jiřím Čunkem o projektu kanonu Plamen či jakékoli zbrojní zakázce pro Zbrojovku Vsetín," uvedl v tiskové zprávě Kalousek. Dančák podle něj buď lže, nebo byl obelhán, nebo firma Kroll účelově a neprofesionálně fabuluje. "Vyloučena není ani kombinace výše uvedených variant. Jediné, co je vyloučeno, je možnost, že by pan Jiří Čunek mohl v té době jakkoli ovlivnit zakázku na kanon pro L-159, popřípadě získat jakékoli exkluzivní či citlivé informace o tomto projektu," tvrdí Kalousek.

Topolánek se už nechce zabývat auditem Čunkových financí

Premiér Mirek Topolánek (ODS) se dál odmítá zabývat výsledkem auditu financí vicepremiéra a šéfa lidovců Jiřího Čunka. Podle něj šetření přineslo odpověď na tři základní otázky, které se týkají Čunkova údajného úplatku. Podle auditorů ke korupci těžko mohlo dojít. Topolánek se nechce zabývat dalšími pochybnostmi, které audit ukázal. Uvedl, že jde o záležitost ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (za SZ), který vypracování auditu zadal. Agentura při hledání zdrojů financí Čunovy rodiny odhalila, že Čunek jako bezpečnostní technik Zbrojovky Vsetín vyjednával státní zakázky, protože měl v té době na ministerstvu obrany vnitrostranické kontakty. Odměny za lobbování prý dostával hotově jako cestovní náhrady, které se nedaní. Autoři auditu poznamenali, že v té době pracoval na ministerstvu obrany jako náměstek zodpovědný za nákup majetku a rozpočet nynější ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Ten ale odmítá, že by s Čunkem v 90. letech o nějakých zakázkách jednal.

Ministr Schwarzenberg chce v prověřování financí vicepremiéra Čunka pokračovat. Audit podle něj ponechal řadu otevřených otázek, které by měl předseda lidovců vysvětlit. Na ty by auditoři firmy Kroll mohli najít odpovědi v dokumentech, které teprve dostanou. Čunek jim totiž nepředal kompletní policejní spis. Ze zhruba 4700 stran jich na 700 chybí. Čunek již dříve uvedl, že o chybějících stránkách nevěděl, Krollu prý odevzdal vše, co měl k dispozici.

Krajské a senátní volby letos budou 17. a 18. října

Krajské volby se letos uskuteční 17. a 18. října společně s prvním kolem senátních voleb. Termín dnes vyhlásil prezident Václav Klaus. ČTK o tom informoval jeho mluvčí Radim Ochvat. Rozhodnutí prezidenta republiky o vyhlášení voleb bylo dnes rozesláno v příslušné částce Sbírky zákonů, uvedl mluvčí. Zájemci o místa v krajských zastupitelstvech i v horní komoře musejí kandidátky předložit v souladu se zákonnou lhůtou nejpozději 66 dnů před volbami, tedy v úterý 12. srpna. Přinejmenším hlavní politické strany už mají kandidátky připraveny. Pětice stran zastoupených ve sněmovně bude kandidovat ve všech 13 krajích, přičemž lidovci se v některých regionech dohodli na koalici se SNK ED. Konkurovat jim chtějí mimo jiné regionální seskupení starostů. O 27 senátorských křesel hodlá usilovat podle dostupných informací nejméně 180 kandidátů nejrůznějších politických seskupení. O znovuzvolení se pokouší více než dvě třetiny senátorů, jimž letos končí mandát. Ze sedmadvaceti jich nekandiduje jenom sedm.

STEM: Zhruba pětina voličů říká, že v roce 2006 měla volit jinak

Zhruba pětina voličů, kteří šli před dvěma roky volit své zástupce do parlamentu, dnes podle nejnovějšího průzkumu agentury STEM přiznává, že tehdy měli volit jinak. Nejčastěji svého výběru litují voliči Strany zelených. Téměř 40 procent z nich, ale také třeba i více než čtvrtina voličů ODS dnes říká, že se před dvěma roky nerozhodli správně, vyplývá z průzkumu STEM, který má ČTK k dispozici. Naopak jasná většina voličů KDU-ČSL, ČSSD a KSČM považuje i dnes svůj hlas pro tyto strany v roce 2006 za správnou volbu. Myslí si to devět z deseti komunistických a zhruba čtyři pětiny sociálnědemokratických a lidoveckých voličů. Svoji volbu před dvěma lety i dnes považuje za správnou více než sedm z deseti voličů ODS a zhruba tři pětiny voličů zelených.

McCain si na Českou republiku asi nezvykl, mluví o Československu

Republikánský kandidát na amerického prezidenta John McCain dvakrát během dvou dnů hovořil o České republice jako o Československu. Chyba může podle amerických médií zpochybnit jeho tvrzení, že je v zahraničních otázkách zkušenější než jeho demokratický oponent Barack Obama. Na mítinku v novomexickém Albuquerque kritizoval v úterý závislost USA na zahraniční ropě a možné politické následky, které z toho mohou vyplynout. Jako příklad zvolil Rusko, které podle něho omezilo dodávky ropy do "Československa" kvůli politickým rozporům mezi oběma zeměmi. O snížení dodávek ropy do "Československa" hovořil ve stejné souvislosti už v pondělí v arizonském Phoenixu. Tiskové oddělení jeho kampaně si chybu uvědomilo a v prohlášení už uvedlo správně "Česká republika". McCain si zřejmě jako většina Američanů na nový stát, který vznikl po rozdělení Československa před více než 15 lety, nezvykl. Do slovníku se mu Československo připletlo i během nominační kampaně.

Česká republika otevřela své velvyslanectví v Kosovu

Česká republika otevřela své velvyslanectví v Kosovu. V jeho čele nyní stojí chargé d'affaires Janina Hřebíčková, řekla ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová. Dodala, že otevření velvyslanectví se zúčastnil také první náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar. "Kosovo je zahrnuto v naší rozvojové práci. Navíc tam máme nasazeno přes 500 vojáků, tedy je to pro nás velice důležité," řekl ČTK ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Česká republika do roku 2011 podpoří Kosovo částkou čtyři miliony eur (asi 94 milionů korun), v zemi působí čeští vojáci v rámci jednotek KFOR. Česká vláda v květnu uznala někdejší jihosrbskou provincii jako samostatný stát. Nezávislost vyhlásilo Kosovo jednostranně 17. února. V České republice to vyvolalo rozporuplné reakce - česká politická scéna nebyla jednotná v názoru, zda má tento nový stát, vyhlášený proti vůli Srbska, uznat.

V Čenkově si připomenou výročí narození legionáře Švece

V Čenkově na Jihlavsku si sokolové, politici i místní obyvatelé v sobotu připomenou 125. výročí narození legionáře Josefa Jiřího Švece. Národní hrdina a velitel divize československých legií se tři dny před vyhlášením samostatnosti Československa zastřelil, aby zastavil demoralizaci jednotek. Účastníci oslav mohou v sousedící Třešti shlédnout výstavu, jež připomíná jeho život a dobu, ve které žil, řekla ČTK mluvčí radnice v Třešti Alena Veliká. V expozici Čest je víc než život - plukovník Josef Jiří Švec si mohou návštěvníci prohlédnout jeho deník, šavli i několik rodinných fotografií, knihy a divadelní hry, které o něm byly napsané, ale také sokolské kroniky a prapor. Doplněná je trojrozměrnými předměty, které dokumentují období první světové války. Představitelé kraje Vysočina a Sokolské župy Josefa Jiřího Švece letošní oslavy 90. výročí vzniku samostatného československého státu spojí právě s 90. výročím Švecovy smrti, informoval ČTK mluvčí hejtmana Jan Kaleta.

ČSSD: Není důvod pro skokové zvyšování regulovaného nájemného

Regulované nájemné nemůže podle ČSSD v příštích dvou letech vzrůst celkem až o 74 procent, jak to uvedl ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek. Ze všech dostupných údajů, jako jsou například analýzy Českého statistického úřadu, nevyplývá, že by nájemné muselo růst takto skokově. Na tiskové konferenci to dnes řekl stínový ministr pro místní rozvoj za ČSSD Radko Martínek. Současné podmínky umožňují, aby regulované nájemné rostlo o tolik, kolik se původně předpokládalo, tedy zhruba o 20 až 25 procent ročně, doplnil Martínek. Čunek v pátek oznámil, že regulované nájemné se v příštích dvou letech zvýší podstatně více, než se původně předpokládalo. V roce 2009 by mohlo vzrůst o 30 procent, v roce 2010 by růst mohl činit až 44 procent.

Růst maloobchodních tržeb v květnu zpomalil na 2,5 pct

Meziroční tempo růstu maloobchodních tržeb zpomalilo v květnu na 2,5 procenta z dubnových 3,5 procenta. Nejvíce klesly tržby ve specializovaných prodejnách potravin, naopak nejrychleji rostly tržby prodejen textilu a obuvi a prodejen domácích potřeb. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ) s tím, že jde o sezonně očištěné i neočištěné tržby bez motoristického segmentu.

Aero Vodochody koupí svého rumunského konkurenta Avioane

Český výrobce letecké techniky Aero Vodochody koupí svého rumunského konkurenta Avioane Craiova za 16,3 milionu eur (380 milionů korun). Informovala o tom agentura DPA s tím, že český podnik zvítězil v soutěži, kterou vyhlásila rumunská privatizační agentura AVAS.

Škoda zvýšila za pololetí prodej aut o 18 procent

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto prodala během prvního pololetí letošního roku 366.686 vozů. Meziročně to představuje nárůst o 17,9 procenta. Nejvíce rostl prodej škodovek ve východní Evropě, kde Škoda Auto prodala o 40,1 procenta aut více. Její vozy koupilo 63.684 lidí. Největší podíl na tomto nárůstu má Rusko, kde si novou škodovku koupilo 23.950 zákazníků. To je meziroční nárůst 83,7 procenta. Na Ukrajině prodala automobilka 15.964 aut, o 51,2 procenta více než loni. V západní Evropě prodala Škoda 177.101 vozů, loni to bylo za stejné období o 2,1 procenta méně. Mladoboleslavská automobilka nyní představuje 2,27 procenta západoevropského trhu s auty. V Německu, kde bylo během prvního pololetí registrováno 64.589 škodovek, je druhou nejsilnější importovanou značkou. Zájem o škodovky rostl také v Asii. V Indii se jich prodalo 9556, to je meziroční nárůst o 61,6 procenta. V Číně přibylo Škodě 31.566 zákazníků.

Komise: Ceny českých dálnic jsou srovnatelné se zahraničím

Náklady na výstavbu českých silnic a dálnic jsou podle odborníků srovnatelné se zahraničím. V některých parametrech se v České republice staví nákladněji, jindy naopak levněji než v sousedních zemích. Konstatovala to expertní komise ČVUT, výsledky analýzy na středeční tiskové konferenci představil její předseda Petr Moos. Výsledky práce komise mnozí zpochybňují, terčem kritiky jsou především zdroje dat. Jsou mezi nimi například analýzy, které si nechávalo již dříve zpracovávat ministerstvo dopravy. Zdroje, se kterými komise pracovala, zpochybnil například Martin Kameník z ekologického sdružení Oživení, které se cenami dálnic zabývá. Podle komise je například stavba jednoho kilometru dálnice o 17 procent levnější než v Rakousku a o 21 procent dražší než ve Slovinsku. Oproti sousednímu Německu se v Česku staví levné mosty, jejichž cena je v tuzemsku zhruba o 14 procent nižší, ale drahé tunely. Náklady na jejich výstavbu jsou až o třetinu vyšší než u západních sousedů. Srovnání celkových průměrných cen na jeden kilometr komise nepřinesla. Základním výsledkem její činnosti bylo vytvoření takzvaných cenových normativů, tedy orientačních cen, se kterými se budou srovnávat skutečné náklady na výstavbu. Normativy jsou vodítkem pro Ředitelství silnic a dálnic při vypisování tendrů a budou se s nimi srovnávat přílišné cenové výkyvy.

Žalobce zrušil obvinění šéfa vězeňské služby kvůli rušičkám

Trestní stíhání ředitele vězeňské služby Luďka Kuly kvůli zakázce na dodávku rušiček mobilních telefonů skončilo. Žalobci vyhověli Kulově stížnosti a obvinění z porušování povinnosti při správě cizího majetku zrušili. Zahájení stíhání totiž nebylo dostatečně odůvodněno. ČTK to dnes řekla obvodní státní zástupkyně Blanka Valsamisová. Zda se bude moct Kula, který byl kvůli stíhání postaven mimo službu, vrátit zpět do úřadu, není jasné. Ministerstvo spravedlnosti se k případu vyjádří po seznámení s písemným vyhotovením rozhodnutí. Policie podezírala Kulu a jeho bývalého náměstka Zdeňka Kreuzziegera z toho, že v souvislosti se zakázkou na rušičky mobilních telefonů ve věznicích připravili stát o bezmála 20 milionů korun. Usnesení o zahájení trestního stíhání proti oběma mužům bylo zrušeno, uvedla Valsamisová s tím, že se případ vrací protikorupční policii k dalšímu šetření.

ČIŽP nalezla v Chomutově desítky kilogramů nebezpečných odpadů

Pracovníci České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v úterý při kontrole bývalých mrazíren v Chomutově nalezli desítky kilogramů nebezpečných odpadů. ČIŽP nyní sbírá podklady pro zahájení správního řízení, majiteli areálu hrozí za porušení zákona o odpadech pokuta. ČTK to dnes řekla ředitelka ústeckého krajského inspektorátu ČIŽP Jana Moravcová. Chemikálie byly v uzavřených láhvích nebo plechovkách, nalezly se i nádoby s odpadem, který nebyl nebezpečný. "Množství odpadů nebylo nijak tragické, jak se zdálo podle původních zpráv. Na pokutu to ale je," řekla Moravcová. Podle ní nalezli inspektoři hlavně desinfekci Persteril. "Ve vysoké koncentraci může způsobit nějaký problém, pokud by s ním někdo neopatrně manipuloval," uvedla. Dále byly nalezeny hlavně barvy, ale i další chemikálie, jejichž složení se bude zkoumat.

Na hrad Svojanov přijedou divadelníci z Česka, Itálie i Japonska

Hrad Svojanov na Svitavsku hostí o víkendu divadelníky, taneční a hudební skupiny z Česka, Japonska, Ruska či Itálie. Tradiční Divadelní pouť, která je jednou z největších kulturních událostí hradu, začne v pátek a potrvá do neděle. Pobavit by se měli dospělí i děti. ČTK to řekl kastelán Miloš Dempír. "Návštěvníci uvidí velice různorodý program, divadelní žánry, přes den pohádky, večer vystoupení pro dospělé, koncerty. Je připravený také doprovodný program, výtvarné dílny pro děti nebo historické tržiště," řekl Dempír. Účinkující, kteří mají naplánováno 31 vystoupení, opanují celý hrad, nádvoří i interiéry památky. Při pátečních vystoupeních uvidí návštěvníci například zpěvačku Lenku Dusilovou nebo Due Acrobatico z Ruska, které tvoří akrobaté Albert Salimov a Viktor Papyshev. Zkušenosti mají z cirkusových manéží po celém světě.

Diváci zmařili pokus o pirátské natočení filmu Bathory

V sobotu 12. července byl v multikině Palace Cinemas v pražském Slovanském domě odhalen pokus o ilegální natočení historického velkofilmu režiséra Juraje Jakubiska Bathory. Na mladou dívku, která film během odpoledního představení natáčela na příruční kameru, upozornili zaměstnance kina a ochranku návštěvníci projekce. Dívce se však podařilo před jejich příchodem uprchnout. V poslední době je to už druhý případ, kdy byla osoba pořizující pirátský záznam odhalena ještě v kině. Nejdražší film v historii české kinematografie s rozpočtem zhruba 320 milionů korun měl světovou premiéru v rámci MFF Karlovy Vary a do běžné distribuční sítě byl nasazen ve čtvrtek 10. července. Během prvního víkendu ho v českých a slovenských kinech zhlédlo celkem 112.593 diváků.

Spisovatel Kohout v Brně o víkendu oslaví 80. narozeniny

Spisovatel a dramatik Pavel Kohout oslaví v neděli v Brně své 80. narozeniny. Tamní divadelníci pro Kohouta připravují představení složené z úryvků jeho textů. Už v sobotu bude Kohout podepisovat zájemcům knihy a vystoupí na festivalu Měsíc autorského čtení, řekl ČTK organizátor přehlídky Petr Minařík. Nedělní divadelní představení nese titul Hommage Kohout a má být poctou plodnému literátovi. "Režie se ujal Jan Antonín Pitínský, účinkují herci Husy na provázku, HaDivadla a Slováckého divadla v Uherském Hradišti," uvedl Minařík. Hostem slavnostního večera bude například exprezident Václav Havel. Kohout, který nyní žije převážně ve Vídni, přijede do Brna už ve čtvrtek. Ve městě je v posledních letech poměrně častým hostem. Pravidelně se účastní Měsíce autorského čtení, nedávno v Národním divadle Brno sledoval světovou premiéru své hry Éros.

Ze sportu:

Na olympijské hry do Pekingu pojede minimálně 130 českých sportovců. Složení výpravy oficiálně schválilo plénum Českého olympijského výboru (ČOV). Přibýt mohou ještě atleti a plavci, kteří splní limit do 22. července. V tom případě budou automaticky nominováni. Výprava bude mít minimálně 232 lidí, neboť se sportovci jede 102 trenérů, lékařů, fyzioterapeutů, masérů a funkcionářů. Ve výpravě budou také tři náhradníci - moderní pětibojař Michal Michalík a veslaři Jakub Friedberger a Tomáš Karas. Na minulých hrách v Aténách před čtyři roky bylo v českém týmu 142 sportovců. Zisk osmi medailí jako na olympijských hrách v Sydney a Aténách by považoval předseda ČOV Milan Jirásek za úspěch i na blížící se olympiádě v Pekingu.

Kanoista Martin Doktor na své čtvrté olympijské hry nepojede. Dvojnásobný vítěz z Atlanty měl přitom blízko k divoké kartě od Mezinárodní kanoistické federace (ICF), ale o naději přišel po úterním tragickém úmrtí svého přítele a maďarské legendy rychlostní kanoistiky Györgye Kolonicse. Maďaři totiž místo na deblkanoi obsadí jinými reprezentanty.

Český fotbalista Radoslav Kováč cítí, že po třech a půl letech ve Spartaku Moskva potřebuje změnu, proto má namířeno do Sampdorie Janov. S italským celkem je už obránce či záložník domluvený na konkrétních podmínkách smlouvy a nyní čeká, zda se mezi sebou dohodnou kluby. Jasno by prý mělo být nejpozději v horizontu tří až čtyř dnů, řekl Kováč v telefonickém rozhovoru s ČTK.

Talentovaný český fotbalista Tomáš Pekhart si vysloužil pochvalu od asistenta trenéra Tottenhamu Guse Poyeta, podle nějž má šanci udržet se v prvním týmu. Devatenáctiletý útočník dal ve svém prvním zápase za "áčko" anglického celku v přípravě se španělským Tavarnesem dva góly, na jeden přihrál a podílel se na výhře 8:0. "Pro Tomáše je to skvělé, ty branky pro něj byly důležité," řekl Poyet na oficiálních stránkách londýnského klubu.

Otužilec a dálkový plavec Richard Blatný chce letos pokořit Gibraltarskou úžinu, a to hned v obou směrech. Odhaduje, že svým oblíbeným stylem prsa by to mohl zvládnout do Afriky a zpět do Evropy za 16 hodin. ČTK řekl, že pořádajícím Španělům napsal, že zvládne plavat 30 i více hodin, pokud oni po tu dobu vydrží řídit doprovodný člun.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo. občas déšť nebo přeháňky, místy bouřky. Teploty 18 až 22 stupňů Celsia.