Zprávy

Premiér: Předsednictví EU bude klást větší nároky i na opozici

České předsednictví po odmítnutí lisabonské smlouvy v Irsku nebudou omezovat instituciální změny a bude plnohodnotné, což bude klást mnohem větší nároky nejen na koalici, ale i na opozici. Uvedl to dnes premiér Mirek Topolánek (ODS) v tiskovém prohlášení, které ČTK zaslal úřad vlády. Podle premiéra bude předsednictví výzvou pro sjednocení názorů koalice a opozice na základní otázky zahraniční politiky České republiky. Vnitropolitické hry proto prý v této chvíli musí jít stranou. "Je naší společnou povinností zabránit tomu, aby se politická scéna a společnost štěpily v názoru na problémy, v nichž jde o naše národní zájmy, o budoucnost Evropské unie, či o bezpečnost. Vyzývám proto předsedu ČSSD Jiřího Paroubka k seriózní diskuzi o zahraničních prioritách, které překračují jedno funkční období," uvedl Topolánek v prohlášení. Premiér také připomněl, že lisabonská smlouva nyní nemůže vstoupit v platnost, a to bez ohledu na to, zda bude ratifikační proces nadále pokračovat, či nikoli. Schválit by ji totiž musely všechny státy EU, tedy i Irsko.

Václav Klaus by po souhlasu parlamentu musel smlouvu EU podepsat

Lisabonskou smlouvu po případném schválení v českém parlamentu bude muset svým podpisem stvrdit ještě prezident Václav Klaus, který k ní má vážné výhrady. Podle ústavních expertů by ale prezident postupoval proti duchu ústavy, kdyby po souhlasu parlamentu odmítal smlouvu podepsat. Takový krok by podle nich byl velmi problematický. Dovedou si jej představit jen ve zcela výjimečných případech, nikoliv u mezinárodní smlouvy tohoto typu. "Souhlas parlamentu znamená doporučení k ratifikaci, když by on přes to doporučení tak neučinil, tak by to bylo jistě ústavně-právně problematické," řekl ČTK odborník na ústavní právo Václav Pavlíček. Prezident podle něj své pochybnosti o smlouvě může v ústavním procesu vyjádřit tím, že zažádá o její přezkum u Ústavního soudu. V tomto smyslu ho ale již "předběhl" Senát, který smlouvu Ústavnímu soudu předal. Docent Jan Kysela z Právnické fakulty UK řekl ČTK, že prezident "čistě formálně" má právo podpis smlouvy odmítnout, avšak vzhledem k roli hlavy státu v ústavním a politickém systému by jej měl využít jen ve zcela výjimečných krajních případech; například v případě války s druhou smluvní stranou, ne však třeba kvůli pochybnostem o ústavnosti smlouvy.

Vicepremiér Vondra: Debatu o nové smlouvě EU ovlivní britský parlament

Diskusi o dalším osudu lisabonské smlouvy na nadcházejícím summitu EU v Bruselu předznamená rozhodnutí britské Sněmovny lordů, která by o smlouvě měla hlasovat ve středu. Na úterním jednání sněmovního výboru pro evropské záležitosti to řekl vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra (ODS). Očekávané schválení smlouvy v horní komoře britského parlamentu by podle něj znamenalo, že lisabonská smlouva nebude ve stejné situaci jako někdejší euroústava po krachu ve francouzském a nizozemském referendu. "Bude kolem toho vášnivá diskuse, ale já spíše počítám s tím, že to tam (v britské Sněmovně lordů) projde, což samozřejmě předznamená atmosféru a diskusi na (Evropské) radě, protože v něčem by to určitě znamenalo, že situace bude trošku jiná než v roce 2005," řekl poslancům Vondra. Podle něj by nebylo produktivní, kdyby se nyní evropští lídři snažili kvůli ratifikaci lisabonské smlouvy na "kohokoliv jakkoliv tlačit". Vondra také zopakoval, že odmítnutí lisabonské smlouvy v irském referendu jednoznačně znamená, že smlouva nezačne platit na začátku příštího roku. Česká republika by tak v prvním pololetí roku 2009 předsedala unii podle současných pravidel.

Praha chce podle Vondry uspořádat první summit EU-Izrael

Jednou z priorit předsednictví České republiky Evropské unii bude prohlubování vztahů s Izraelem. Řekl to na úterní deváté konferenci Evropsko-izraelský dialog vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra. Praha podle něj "sní o tom", že během svého předsednictví uspořádá historicky první summit nejvyšších představitelů Izraele a EU. Upevňování vztahů s Izraelem podle Vondry souvisí i s dalšími prioritami českého předsednictví jako jsou podpora vzdělání a rozvoje moderních technologií, v nichž patří Izrael mezi špičky. Tato spolupráce však podle něj také vyplývá z nového akčního plánu pro vztahy mezi EU a Izraelem. Česká republika bude rovněž podporovat "postupnou integraci" Izraele k některým oblastem evropského jednotného trhu a usilovat o pokračování dialogu o politických otázkách, včetně lidských práv. "Také máme sen, že historicky první summit EU-Izrael se uskuteční v Praze během našeho předsednictví v EU," prohlásil Vondra. Podle něj je česká metropole pro konání takového summitu více než vhodným místem. Na příští rok navíc připadá 400. výročí narození pražského židovského učence Rabiho Löwa, dodal.

Lidovci chtějí o lisabonské smlouvě jednat v koalici i s ČSSD

Předsednictvo KDU-ČSL vyzve zbývající koaliční strany a sociální demokraty k jednání o budoucnosti lisabonské smlouvy. Zatímco lidovce pardubický sjezd zavázal k souhlasu s nástupkyní zamítnuté euroústavy, ODS se k dokumentu staví skepticky. Místopředseda zahraničního výboru sněmovny za ODS David Šeich ČTK řekl, že jednání samozřejmě neodmítá. Podle něj je ale třeba vyčkat na společný postoj celé EU, který by měl odpovědět na otázku, jaký bude mít unie po irském referendu "plán B". Sociálnědemokratický místopředseda dolní komory Lubomír Zaorálek i šéf zahraničního výboru Jan Hamáček z ČSSD uvedli, že socialisté se žádnému jednání nebrání, naopak. Šéf ODS a premiér Mirek Topolánek po pátečním zamítnutí dokumentu v irském referendu oznámil, že považuje český ratifikační proces za přerušený. Prezident a bývalý dlouholetý předseda ODS Václav Klaus označil irské "ne" za "vítězství svobody a rozumu nad umělými elitářskými projekty a evropskou byrokracií". Širší vedení Strany zelených se již v sobotu usneslo na tom, že i po irském "ne" je třeba pokračovat v ratifikaci lisabonské smlouvy. Ani v KDU-ČSL lisabonskou smlouvu neodepisují.

Olga Zubová a Věra Jakubková zatím zůstávají v poslaneckém klubu zelených

Poslankyně vládních zelených Olga Zubová a Věra Jakubková zatím zůstávají v poslaneckém klubu své strany. Stanovily si ale některé podmínky, na kterých se chtějí během týdne s ostatními poslanci zelených dohodnout. Předseda zelených Martin Bursík řekl, že považuje rozhodnutí poslankyň za pozitivní posun v tom, že vznikla platforma, na které je možné vnitrostranické rozpory řešit. Splnit všechny podmínky bude podle něj těžké, rád by ale koaličním partnerům řekl, že klub pokračuje. Zubová a Jakubková v minulých dnech hrozily odchodem z klubu kvůli sporům s jeho bývalou předsedkyní Kateřinou Jacques a Bursíkem. Za "nepraktické" Bursík označil požadavek, aby poslanecký klub v budoucnu nerozhodoval hlasováním, ale konsensem. Naopak podle první místopředsedkyně zelených Dany Kuchtové není dosažení shody v klubu tak nereálné. "Jedná se o témata jdoucí nad koaliční smlouvu, není možné, aby klub hlasoval jinak, než zbytek strany," řekla Kuchtová po jednání. Další podmínkou Zubové a Jakubkové je, aby všechna jednání klubu byla otevřená členům vedení strany a její republikové rady. Poslanci zelených by podle Zubové a Jakubkové měli respektovat usnesení nejvyšších stranických orgánů. Vycházet by při svém rozhodování měli z programu zelených, koaliční dohody a programového prohlášení vlády.

Policie obdržela další trestní oznámení na Jiřího Čunka

Útvar odhalování korupce a finanční kriminality obdržel v pondělí trestní oznámení na vicepremiéra a předsedu lidovců Jiřího Čunka pro podezření z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Čunek označil oznámení za úsměvnou záležitost vzhledem ke "zpozdilosti podavatele". Na druhou stranu je ale podle něj vážné, protože se díky němu ukázaly chyby staršího znaleckém posudku pro policii. Společnost Nova s.r.o. podle Čunka napoprvé ocenila majetek města, o který ve sporu jde, na šest milionů, na podruhé na 14 milionů korun. "Revizní posudek nakonec zjistil, že tato společnost dělá takovouto práci poprvé a znalec se dopustil mnoha fatálních odborných chyb," řekl Čunek. Bylo by podle něj namístě uvažovat o tom, zda by měla mít společnost "i nadále razítko". Čunek již dříve čelil obvinění z korupce, když jako někdejší starosta Vsetína za prodej podílu společnosti Vsetínské byty s.r.o. realitní společnosti H&B Real údajně převzal zhruba půlmilionový úplatek. Loni v listopadu bylo ale stíhání proti němu definitivně zastaveno a se závěry žalobce Arifa Salichova se ztotožnilo i Nejvyšší státní zastupitelství, které rozhodnutí o zastavení stíhání ponechalo v platnosti.

ČMKOS trvá na tom, že stávka je legální; Nečas, že politická

Odboráři trvají na tom, že jejich připravovaná hodinová výstražná stávka je legální a že chtějí stávkovat proti porušování hospodářských a sociálních práv zaměstnanců, informovala ČTK mluvčí Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jana Kašparová. Svaz tak reagoval na informace, že podle analýzy konfederace zaměstnavatelů je protest nelegální. Ministr práce Petr Nečas (ODS) pouze zopakoval, že stávka odborářů je politicky motivovaná. Zda je stávka v souladu se zákonem, nebo není, však hodnotit nechtěl. Podle vedení odborových svazů chtějí zaměstnavatelé a média odboráře od účasti na protestu zastrašováním odradit. "Mezi zaměstnavateli a v médiích sílí útoky proti připravované výstražné hodinové stávce," řekla ČTK Kašparová. "Po úplatcích nabízených zaměstnancům, kteří se ke stávce nepřipojí, přicházejí další kroky - zaměstnancům se vyhrožuje tresty za případnou účast na stávce," uvedla bez upřesnění konkrétních případů. ČMKOS hodinovou stávku chystá na 24. června. Odboráři tak chtějí protestovat proti reformám zaváděným kabinetem Mirka Topolánka. Obviňují jej, že při současném růstu inflace přijal opatření, jimiž se reálně snížily platy ve školství, zdravotnictví a veřejné sféře.

Podle Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR je ovšem plánovaná stávka, při níž se k ČMKOS přidá také řada dalších odborových svazů, nelegální. Právo na stávku totiž podle prohlášení, jež konfederace zaměstnavatelů uvedla na svých internetových stránkách, zákon upravuje pouze v souvislosti s vyjednáváním o kolektivní smlouvě. "O tento případ zde samozřejmě nejde, což ČMKOS sama zdůrazňuje ve svém metodickém materiálu," uvedli zástupci zaměstnavatelů v prohlášení. Zaměstnavatelé proto údajně mohou nepřítomnost stávkujících v práci posuzovat jako neomluvenou absenci a nevylučují, že by mohli po účastnících stávky chtít uplatňovat náhradu škody.

Prečan: Komunisté se odepsali jako ti, kdo by mohli formovat svět

Komunistická strana se podle historika Viléma Prečana potlačením reformního úsilí z roku 1968 v tehdejším Československu definitivně odepsala jako síla, která by mohla formovat budoucnost světa. "Takže každé zlé je nebo bylo na něco dobré," uvedl Prečan v závěru konference, která se zabývala právě obdobím pražského jara 1968. Zklamání a deziluzi přinesl podle místopředsedy Senátu Petra Pitharta už první rok okupace země sovětskými vojsky, a to kvůli postoji reformních vůdců roku 1968. Pithart připomněl, že Alexander Dubček už jen jako předseda parlamentu se v srpnu 1969 podepsal pod takzvaný pendrekový zákon proti demonstrantům. Sami komunisté tak podle Pitharta ukázali, že socialismus s Moskvou v zádech je nereformovatelný. Češi podle něj v období normalizace ustoupili do svých "opevněných domácností" s tím, že kdo je trochu šikovný, tak se postará. Německý historik Wolfgang Eichwede za přínos pražského jara 1968 považuje to, že jeho aktéři ukázali, jak se dělá pokojná revoluce. Také sovětští reformátoři se podle historika poučili a už nikdy nepoužili celoplošné násilí, jakým byl vpád okupačních vojsk v srpnu 1968.

V Památníku Vojna byla otevřena výstava o boji proti totalitě

V Památníku Vojna v Lešeticích u Příbrami byla v úterý zahájena výstava nazvaná Bojovníci proti totalitě. Zachycuje formy odboje proti komunistickému režimu. Návštěvníky s nimi seznámí prostřednictvím příběhů jednotlivců, jejichž dramatické životní osudy přibližují hloubku a rozsah boje proti totalitnímu systému v průběhu 40 let komunistického režimu. "Je pro mě nesmírnou satisfakcí, že se zahájení této výstavy mohu zúčastnit. Vzpomínám si totiž, že to byly roky 1997 a 1998, kdy jsem s Konfederací politických vězňů probírala, co se bude s tímto prostorem dít. Nikdo se nechtěl hlásit k tomu, aby se tento areál stal památníkem, na který se nezapomíná. Byly tady zbytky objektů, jež chátraly. Přišla nám velice bolestná představa, že by se na tento areál zapomnělo," uvedla při zahájení výstavy ministryně obrany Vlasta Parkanová. Výstava je rozdělena do pěti tematických celků. Po vstupním bloku charakterizujícím formy odboje v různých historických etapách procházejí návštěvníci sály, věnovanými politickým procesům, útěkům přes takzvanou železnou oponu, perzekuci důstojníků i vojáků základní služby. V poslední místnosti jsou panely popisující zahraniční odboj s jeho vojenskými aspekty. Osudy pamětníků, kteří na vlastní kůži zažili zločiny totalit a bojovali proti nim, zachytili na audio a video dokumenty také žáci osmých a devátých tříd základních škol a studenti nižších stupňů gymnázií v rámci soutěže nazvané Bojovníci proti totalitě pohledem dětí. U příležitosti zahájení výstavy byly v památníku Vojna vyhlášeny její výsledky. Soutěžilo 21 škol, které zaslaly 20 videodokumentů a 13 audiodokumentů.

V romském koncentračním táboře bude dokumentační centrum

V areálu někdejšího sběrného tábora pro Romy, který byl za protektorátu v Hodoníně u Kunštátu, zřejmě vznikne mezinárodní dokumentační a vzdělávací centrum romského holokaustu. Po úterním jednání rady vlády pro záležitosti romské komunity v Praze řekla ministryně pro menšiny a lidská práva Džamila Stehlíková. Rada jednala rovněž o budoucnosti dalšího někdejšího tábora v Letech u Písku, kde nyní stojí vepřín, který podle pozůstalých po obětech znevažuje pietu místa, řešení by chtěla najít ještě letos. V Hodoníně u Kunštátu se na místě někdejšího romského tábora nachází rekreační středisko. Jeho vlastník podle Stehlíkové souhlasí s jeho prodejem státu za úředně odhadnutou cenu. Správcem centra, s jehož vybudováním Stehlíková počítá v příštím roce, bude brněnské Muzeum romské kultury. Tato instituce má ve svých sbírkách přes tisíc historicky cenných předmětů, potýká se však s nedostatkem prostor k jejich vystavování. Podle Stehlíkové je hodonínský areál z historického hlediska výrazně hodnotnější, než někdejší tábor v Letech. "Zachovaly se tam historicky vzácné původní baráky, kde přebývali vězni," vysvětlila Stehlíková. Z původního internačního tábora zde zůstaly stát dvě původní stavby.

V protektorátu Čechy a Morava žilo podle tehdejšího soupisu 6500 Romů a romských míšenců. Podle odborného odhadu tak nacisté zavraždili 90 procent místní předválečné romské populace. Hodonínským táborem prošlo 1375 romských vězňů, z nich 207 zemřelo a přes 800 bylo převezeno do Osvětimi. V Letech bylo 1308 vězňů. Z nich 327 zemřelo a přes 500 skončilo v Osvětimi. Dalšími hromadnými transporty do koncentračního tábora odjelo 4870 Romů.

ČSA chystají palubní vstupenky do mobilů

České aerolinie připravují po zavedené elektronické letenky a internetového odbavení doručení palubní vstupenky na mobilní telefon. V budoucnu by pak mělo být možné kompletní odbavení cestujících přes mobil prostřednictvím technologie wap a krátkých textových či multimediálních zpráv. ČTK to řekla mluvčí Daniela Hupáková. Mobilní palubní vstupenku si cestující nebude nucen tisknout, ale obdrží ji do mobilu formou SMS nebo MMS. Mobilní telefon s kódem pak při nástupu do letadla pouze přiloží ke čtečce, která z něj přečte potřebná data. Službu začala v červnu nabízet francouzská letecká společnost Air France na trase Paříž - Amsterdam. Cestující se mohou přihlásit ze svého mobilního telefonu na stránkách dopravce, vybrat si své sedadlo a po dokončení odbavení v telefonu si nechat zaslat palubní vstupenku formou SMS, MMS nebo e-mailem, v závislosti na typu telefonu, který vlastní. ČSA nyní nabízejí internetové odbavení na své lety do většiny evropských destinací. Cestující s elektronickou letenkou si na internetových stránkách www.czechairlines.com sám zadá číslo své letenky a letu do systému, odbaví se, vybere si místo v letadle a vytiskne si palubní vstupenku.

Pražský magistrát přidá na kulturní granty 14 milionů korun

Pražský magistrát chce přidat na kulturní granty 14,3 milionu korun. Peníze by mělo dostat osm zařízení, která letos dostala na příspěvcích méně peněz než loni. Dorovnání částek je ale podmíněno tím, že se zařízení podrobí prověrkám, řekl po úterním jednání městské rady radní Milan Richter (ODS). Celkem letos půjde na kulturní granty zhruba 222 milionů korun. Město tím a dalšími kroky reagovalo na kritiku nespokojených divadelníků a dalších umělců, kteří proti nynějšímu grantovému systému protestovali a požadovali v petici například zrušení dotace na prodanou vstupenku a Richtrovo odvolání. Magistrát dále podle radního pozastaví další vlnu sporné přeměny divadel z příspěvkových organizací na jinou právní formu. Vyčká na to, až bude provedena analýza první vlny, která se uskutečnila před šesti lety, a na prověrky divadel, jichž se transformace týká. Radní dále zrušili konkurzy na ředitele divadel Na Zábradlí, v Dlouhé, Spejbla a Hurvínka a na Vinohradech. Jejich nynější šéfové budou ve funkci do července příštího roku. Dále byla zrušena grantová komise, která byla tentokrát složena z odborníků. Její činnost převezme nově ustavený poradní sbor pražského primátora, ve kterém budou podle Richtra zasedat odborníci, ekonomové a právníci. Město chce pozměnit systém udělování grantů.

Archeologové odkryli unikátní pohřebiště doby stěhování národů

Archeologové odkryli v Praze Zličíně unikátní pohřebiště z doby stěhování národů. Jde o dosud nejrozsáhlejší, které bylo objeveno ve střední Evropě. Při úterním setkání s novináři o tomto "dobře utajovaném" čtyřletém výzkumu informovali jeho vedoucí Milan Kuchařík a Jiří Vávra. Pohřebiště skrývalo na 177 pohřbů takzvané vinařické skupiny germánského původu z druhé čtvrtiny 5. století až přelomu 5. až 6. století. (Název se užívá podle prvního objeveného pohřebiště tohoto lidu u Vinařic na Kladensku.) Kromě kosterních pozůstatků archeologové v hrobech nalezli keramické nádoby, skleněné poháry, ale i zlaté, stříbrné či postříbřené šperky a zbytky železných nástrojů. Vzácně i stopy ještě neztrouchnivělých textilií a kůží a v jednom případě zřejmě i kožešiny. Nálezy jsou unikátní i přesto, že byly hroby až na řídké výjimky ještě v době užívání pohřebiště vyloupeny, často nedlouho po pohřbu, když těla ještě nebyla rozložena. Vylupování hrobů je pro toto období podle archeologů typické. Lid vinařické kultury ukládal zesnulé ve Zličíně do dlabaných rakví z dubových kmenů opatřených víky a ty pak do pravoúhlých poměrně hlubokých hrobů. V jednom případě výzkumníci objevili pohřební komoru. Keramické a hlavně skleněné nádoby byly zhruba ve třiceti případech uloženy ve výklencích v západních stěnách hrobových jam nad hlavami zesnulých. Archeologové nalezli celkem 18 skleněných nádob - 14 pohárů a čtyři nádoby lahvových tvarů.

Velkou cenu brněnského bienále získala Korczaková z Nizozemska

Velkou cenu 23. ročníku Mezinárodního bienále grafického designu Brno získala za soubor publikací výtvarnice Kasia Korczaková z Nizozemska. Další ceny putují do Velké Británie, Mexika a Rakouska. Cenu za tvorbu písma získal Čech Tomáš Brousil, oznámili organizátoři. Brno se od úterka stává centrem současného grafického designu z celého světa. Bienále potrvá do října. Výstavám designu patří všechny paláce Moravské galerie v Brně. V Uměleckoprůmyslovém muzeu najdou zájemci hlavní výstavu soutěžních prací. Soutěž obeslalo 162 autorů z 27 zemí, odborná porota mohla vybírat z 600 děl.

Slavnosti pětilisté růže v Č.Krumlově ozdobí Blackmore's Night

Při Slavnostech pětilisté růže, jejichž 22. ročník se odehraje od pátku do neděle v Českém Krumlově, si lidé připomenou 40 let novodobé historie této akce. Ta do města každoročně přiláká více než 20.000 návštěvníků, kteří se na chvíli vrátí do renesance, tedy nejslavnější éry města a zámku. Letos se však chystá ještě jeden návrat navíc, a to připomínka roku 1968, kdy začala nová éra slavností. ČTK to řekli zástupci radnice a organizátoři. Je to mimořádná příležitost pro pamětníky akce, o niž se zasloužil českokrumlovský divadelník, herec, režisér a scenárista Antonín Zwiefelhofer. "Máme bohatý archivní materiál, takže je z čeho se inspirovat," uvedla místostarostka Jitka Zikmundová. Významnou změnou je letos přesun hlavní scény z náměstí Svornosti, jehož část zabírá oprava kašny, do pivovarských zahrad. V pátek tam bude hlavním bodem programu koncert anglo-americké rockové skupiny Blackmore's Night, již inspiruje renesance.

Ze sportu:

První letní posilou mistrovské Slavie Praha se stal chorvatský obránce Ronald Šiklič. Sedmadvacetiletý levý bek přestoupil z celku chorvatského vicemistra Slaven Belupo a podle slávistických webových stránek podepsal s klubem čtyřletou smlouvu. Šiklič má za sebou angažmá v Dinamu Záhřeb, Šibeniku, polských klubech Groclin a Górnik Leczna, ukrajinském Krivbasu Krivoj Rog a naposledy v Belupu.

Fotbalový brankář Jaromír Blažek se vrací do pražské Sparty. Bývalý reprezentační gólman podle očekávání opustil Norimberk, který sestoupil do druhé německé ligy, a s letenským klubem podepsal dvouletou smlouvu s roční opcí. ČTK to řekl sparťanský mluvčí Jakub Otava.

Novou posilou fotbalistů Viktorie Žižkov se stal pětatřicetiletý obránce Petr Gabriel. Bývalý reprezentant, který v letech 1995 až 2000 odehrál za národní tým deset utkání, se vrací do ligy z německého Bielefeldu a s pražským klubem podepsal smlouvu na jeden rok s opcí. Klub to uvedl na tiskové konferenci. Vedle zkušeného beka získali Žižkovští také člena reprezentační devatenáctky Pavla Čermáka, který přestoupil z Mostu. V novém působišti podepsal mladý obránce tříletý kontrakt.

Fotbalový trenér Zdeněk Zeman podepsal dvouletou smlouvu ve slavném srbském klubu Crvena Zvezda Bělehrad. Jednašedesátiletý kouč českého původu, který má od roku 1975 italské občanství, tak po roce a půl znovu našel angažmá. Zeman naposledy vedl druholigový italský klub Lecce, odkud byl kvůli špatným výsledkům v prosinci 2006 propuštěn. V Itálii se proslavil především jako trenér Lazia a AS Řím a také svými výroky o údajném dopingu v Juventusu. V českých médiích se o něm spekulovalo jako o možném kandidátovi na uvolněný post kouče národního týmu.

Krátce o středečním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Teploty 20 až 24 stupňů Celsia.