Zprávy

Tři ranění vojáci jsou již doma, stav čtvrtého je vážný

Tři české vojáky zraněné v Afghánistánu propustili lékaři v sobotu večer do domácího ošetřování. Stav čtvrtého raněného je však nadále velmi vážný, řekla ČTK mluvčí generálního štábu Jana Růžičková. Vojáci přiletěli spolu s ostatky svého mrtvého kolegy v sobotu v podvečer do Prahy a byli okamžitě převezeni do Ústřední vojenské nemocnice. Na kbelském letišti se poté uskutečnil slavnostní smuteční ceremoniál. V sobotu večer se všichni zranění vojáci podrobili komplexní lékařské prohlídce, uvedla Růžičková s tím, že léčba tří z nich bude pokračovat ambulantně. Podle dřívějšího prohlášení náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka, který vojáky doprovázel z Afghánistánu na palubě letounu, mají pohmožděniny a tržné rány. Jejich kolega však podle něj stále bojuje o život. Padlého vojáka, který byl příslušníkem prostějovského průzkumného praporu, ministryně obrany Vlasta Parkanová v sobotu in memoriam povýšila na praporčíka a vyznamenala ho Záslužným křížem prvního stupně, nejvyšším armádním vyznamenáním.

Voják zahynul ve středu v provincii Lógar. Řídil obrněné vozidlo, které najelo na nastraženou nálož. Jeho čtyři spolujezdci byli při výbuchu zraněni. Terčem útoku se stali členové českého provinčního rekonstrukčního týmu, který působí od března na východě Afghánistánu. Šlo o třetího příslušníka české armády, který v této zemi zahynul.

Zaplněný střed Plzně zdravil konvoj amerických historiských aut

Zcela zaplněná Klatovská třída v Plzni přihlížela v neděli velkolepé koloně historických vozů americké armády. Desítky jeepů, ale i větších nákladních vozů až po obrněné transportéry projížděly krokem středem Plzně za potlesku kolemstojících diváků. Celá kolona se pak představila pohromadě na plzeňském náměstí Republiky. "Technika, která projela městem, se do Plzně sjela z celé České republiky. Kromě Čechů jsou tu také Němci a Lucemburčané," uvedl Milan Jíša, organizátor konvoje. Na některých džípech mohli diváci zahlédnout americké a belgické válečné veterány, kteří do Plzně na Slavnosti svobody přijeli. Kolonu historických vojenských vozidel uzavírala současná technika Armády České republiky. Atmosféru oslav svobody vystihovaly i drobné detaily, které přesvědčovaly, že staré válečné spory jsou už minulostí. Například největší americké vozidlo přivezli do Plzně Němci. Na amerických jeepech se také nechávaly fotografovat děti v Česku žijících Vietnamců.

Třetí den oslav začal už ráno položením květin u památníku 16. obrněné divize v Husově ulici a stejným pietním aktem u památníku 2. pěší divize na Chodském náměstí, kterého se účastnili i veteráni z druhé světové války, zástupci americké armády a další. Stejně jako v předešlé dny byl přístupný historický kemp 16. obrněné divize americké armády s výstavou dobové techniky, výstroje a výzbroje; polní nemocnice, polní dílny a kuchyně. Na náměstí Repubiky zase od dopoledne až do večerních hodin vystupovaly jazzové a folkové skupiny i jednotka čestné stráže Armády ČR. V sadech Pětatřicátníků předváděla své současné vybavení Armáda ČR. Pětidenní Slavnosti svobody vyvrcholí v Plzni v úterý.

Osvobození si ve Vsetíně připomněli pietním aktem i soutěží

Netradiční akcí si vsetínská radnice připomněla 63. výročí osvobození města od nacistické okupace. Po pietním aktu následoval doprovodný program s hudbou, ukázkami práce modelářů a soutěžemi. Vsetín byl osvobozen 4. května 1945 oddíly 1. československého armádního sboru pod velením generála Karla Klapálka. Slavnostem přihlíželo jen několik desítek diváků. Organizátorům nepřálo počasí a diváků přišlo méně, než očekávali. Na náměstí Osvobození nejprve zástupci města, krajské správy a členové Svazu bojovníků za svobodu položili věnce k Památníku osvobození a hrobu Neznámého vojína. Následoval promenádní koncert místního orchestrálního sdružení a poté se akce přesunula od městského parku, kde mohli návštěvníci vidět ukázky automobilových a lodních modelů, které připravil vsetínský modelářský klub. "Naším zájmem bylo upoutat a přilákat nejen obyvatele Vsetína, ale i ty, kteří do města přicházejí," řekla starostka města Květoslava Othová.

Poslanec Tlustý: Vládní výpočet církevního majetku je v rozporu se zákony

Způsob, kterým vláda doložila, jak došla k výši majetku, který chce vracet či nahradit církvím, je podle poslance ODS Vlastimila Tlustého v rozporu s restitučními principy i zákony o oceňování. Výpočet, kterým vláda na žádost sněmovny zákon o vyrovnání s církvemi doplnila, podle Tlustého požadavek dolní komory nesplnila. Dokud se způsob definice vraceného majetku blíže nevyjasní, je pro něj návrh nepřijatelný. Tlustý to řekl v nedělním diskusním pořadu České televize. Všechny restituce od roku 1991 podle něj vycházely ze znaleckých posudků a tabulkových cen. Vládní výpočet podle něj ale tento princip porušuje. "Těch 83 miliard je v tržních cenách a to je naprosto nerestituční," řekl. Dodatek k zákonu podle něj dokazuje, že náhrada církvím nevychází ze žádného seriozního výpočtu. Tlustému se minulé úterý podařilo spolu s opozicí a dvěma dalšími poslanci ODS prosadit odročení projednávání zákona do doby, než kabinet doplní normu o definici vydávaného majetku a ocenění budov a pozemků, za které má stát vyplatit církvím finanční náhradu. Vláda pak návrh zákona doplnila o výpočet majetku, jehož se má týkat. Sněmovna by podle vlády měla zákon příští týden poslat do výborů, kde by se mohl dále projednávat.

Kardinál Vlk: Návrhy poslanců na zestátnění katedrály jsou nepodložené

Návrh místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové (ODS), podle nějž by zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi stanovil, že katedrála svatého Víta patří státu, je podle kardinála Miloslava Vlka pokusem o "druhé zestátnění katedrály". Katolická církev je podle něj ochotna uzavřít se státem zvláštní dohodu o správě katedrály, její zestátnění ale odmítá. Vlk to řekl v nedělním diskusním pořadu České televize. "To první zestátnění udělali komunisti protiprávně a nevím, čím paní Němcová toto druhé zestátnění katedrály podkládá," řekl Vlk. Vzhledem k tlaku, který je podle něj kvůli katedrále na katolickou církev vyvíjen, prý bude nutné najít nějaké řešení letitých sporů kolem nejnavštěvovanějšího českého chrámu. Jakou podobu by dohoda o správě katedrály měla mít, ale neupřesnil. Pražský městský soud minulý týden rozhodl, že katedrála svatého Víta s přilehlými nemovitostmi patří státu. Jde již o druhý pravomocný rozsudek ve sporu státu a katolické církve o katedrálu. První rozhodnutí odvolacího soudu zrušil Nejvyšší soud (NS). Církev s novým verdiktem nesouhlasí a hodlá se dovolat k NS. Vlk dohodu mezi státem a církvemi o majetkovém vyrovnání obhajoval. Kdyby zkrachovala, bylo by podle něj velmi problematické najít nové řešení. Církve podle Vlka udělali pro dosažení kompromisu maximum. Chtít po nich, aby se vzdaly všeho zabaveného majetku, by podle něj bylo vydíráním ze strany politiků a potvrzením krádeže století.

Ministr Jehlička: Na stavbu Kapického knihovny nejsou peníze

Postavit novou budovu Národní knihovny (NK) podle návrhu Jana Kaplického v Praze na Letné není podle ministra kultury Václava Jehličky možné, protože na takovou stavbu není dostatek finančních prostředků. V rozpočtu je na knihovnu vyčleněno 1,9 miliardy korun a Kaplického projekt by stál kolem čtyř miliard. Jehlička to řekl v nedělním diskusním pořadu České televize. "Jako ministr nemůžu nikdy rozjet výstavbu něčeho, na co nemám peníze. To bych občanům dával špatný příklad," řekl Jehlička. Podle něj nelze vypsat mezinárodní soutěž bez finančních omezení, která by určila, kolik může stavba stát. Podle ředitele NK Vlastimila Ježka chybí pro stavbu Kaplického návrhu politická vůle. "Já moc nemám rád věty: nejsou peníze. Ono je mnohem korektnější říkat: na tohle dát nechci," prohlásil. Na tom se s ním shodl i bývalý ministr kultury a poslanec Vítězslav Jandák (ČSSD), podle něhož by bylo možné získat další dvě miliardy například z privatizace pošty či pražského letišt. ODS podle něj stavbu knihovny zablokovala poté, co v architektonické soutěži zvítězil Kaplického projekt. Podle Jandáka částka 1,9 miliardy vylučuje variantu umístění NK do Kongresového centra, jak navrhl ředitel Národní galerie Milan Knížkák. Podle dřívějších odhadů by si totiž jeho přestavba vyžádala také téměř čtyři miliardy, uvedl Jandák.

Dálnice z Veselí nad Lužnicí do Rakouska bude v roce 2014

Úsek dálnice D3 z Veselí nad Lužnicí na hranici s Rakouskem bude hotový v roce 2014; jednotlivé části dálnice budou uváděny do provozu už od roku 2012. Vyplývá to ze zprávy, kterou na ministerstvu dopravy schválil řídící výbor projektu PPP (partnerství veřejné a soukromé sféry). V roce 2014 tak bude hotova celá jihočeská část dálnice. Dálnice D3 bude první silniční stavbou, na jejímž budování se budou podílet soukromé peníze. Kvůli náročnosti přípravy však byl projekt PPP několikrát přehodnocen a změněn. Původně mělo jít pouze o třicetikilometrový úsek z Tábora do Veselí nad Lužnicí; nyní se připravuje mnohem delší varianta od Veselí nad Lužnicí k hranicím. Dopravou velmi zatížený úsek u Tábora naopak zaplatí stát. Důvodem je urychlení přípravy a výstavby dálnice, neboť dosavadní mezinárodní silnice z Prahy přes Budějovice do Dolního Dvořiště "dusí" obyvatele táborské aglomerace, především Sezimova Ústí, Plané nad Lužnicí a Soběslavi. Tento úsek by měl sloužit řidičům už v roce 2010. Dálnice D3 má být prubířským kamenem partnerství veřejného a soukromého sektory při výstavbě dálnic. Příprava projektu PPP trvá několik let; nejdůležitější je nastavit financování tak, aby bylo výhodné pro stát. Stát totiž po desítky let soukromému investorovi splácí tzv. koncesionářské poplatky. Proces výběru investora chce MD zahájit ještě letos.

Řeku Berounku čistil rekordní počet dobrovolníků

I přes chladné a chvílemi deštivé počasí se při sobotní vodácké akci Čistá Berounka sešel rekordní počet dobrovolníků. Posádky zhruba stovky lodí zbavovaly odpadků přibližně dvacetikilometrový úsek řeky od Roztok u Křivoklátu až po Nižbor na Berounsku. Zatímco loni vodáci na 60 kánoích posbírali zhruba deset tun odpadků, letos to bylo o šest tun odpadu více. "Mimo jiné jsme z vody vytáhli motor pračky, nočník nebo dveře i s klikou," řekl ČTK mluvčí Středočeského kraje Martin Kupka. Akce Čistá Berounka, kterou pořádá Středočeský kraj ve spolupráci s Chráněnou krajinnou oblastí Křivoklátsko a okolními obcemi, se letos konala potřetí, v okolí Nižboru poprvé. Se svým synem se jí mezi přibližně 200 vodáky zúčastnil i herec a nižborský zastupitel Tomáš Hanák. "Ve vodě nacházíme hlavně PET lahve a různé věci po rybářích. Takže je pořád co uklízet," sdělila starostka Nižboru Kateřina Zusková. Akci zakončil slavnostní večer pod zámkem v Nižboru s vystoupením kapel Rangers a Třehusk. Čištění řeky organizují i jinde ve středních Čechách. Například kolem 20 tun odpadků letos sebrali dobrovolníci z břehů a dna Sázavy během patnáctidenního úklidu řeky.

Stovky hasičů i poutníků se sešly na pouti na Svatém Hostýně

Několik desítek sborů dobrovolných hasičů i mnoho návštěvníků z celé České republiky dorazilo v sobotu na 15. hasičskou pouť, která se konala na Svatém Hostýně na Kroměřížsku. Slavnostní průvod s prapory hasičských spolků se vydal od kapličky svatého Floriana, vysvěcené před pěti lety, do baziliky Nanebevzetí Panny Marie. Moravský metropolita a olomoucký arcibiskup Jan Graubner tam sloužil mši za hasiče, kteří při záchraně lidí nasazují své životy, a posvětil nové prapory hasičských sdružení. Setkání se letos zúčastnili i hasiči ze Slovenské republiky a z chorvatského Daruvaru. "Počasí nám přeje. Ukazuje se, že to bude jedna z nejvíce navštívených poutí," řekl ČTK starosta sdružení hasičů Zlínského kraje Josef Krajča. Hlavním organizátorem akce i zakladatelem tradice hasičských poutí je sdružení dobrovolných hasičů z Kašavy na Zlínsku. První pouť se zde konala v roce 1993 a zájem o ni se od té doby neustále zvyšuje. Setkání se koná vždy v době svátku patrona hasičů svatého Floriána. Ten připadá na 4. května, hasiči se na Hostýně sekávají vždy poslední dubnovou nebo první květnovou sobotu.

Pouť v Praze připomněla mariánský sloup stržený v roce 1918

Na 130 lidí přišlo v sobotu na Mariánskou pouť, která se v Praze poprvé konala v roce 1654. Pouť připomněla také 90. výročí stržení staroměstského mariánského sloupu, řekl člen Národní rady Sekulárního františkánského řádu František Reichel. Sloup byl odstraněn krátce po vyhlášení samostatného Československa jako symbol habsburské nadvlády. První pouť před více než 350 lety byla poděkováním za ubránění Prahy v roce před švédskými vojsky. Františkáni pak konali pouti k soše Panny Marie na Staroměstské náměstí z Hradčan každoročně. Tradice byla přerušena za císaře Josefa II, za války a za komunistického režimu. Obnovena byla opět v roce 1993, uvedl Reichel. Podle premonstrátského opata Michaela Josefa Pojezdného to byl rok, kdy byla soška Panny Marie dovezena z exilu. Když někteří lidé opustili po komunistickém převratu v roce 1948 republiku, chtěli mít pouto s domovem. Rozhodli se proto zhotovit sochu Panny Marie, která byla napodobeninou sochy z mariánského sloupu na Staroměstském náměstí. Napodobenina sochy ze staré vlasti stála podle Pojezdného v českém benediktinském opatství u Chicaga. Nyní je umístěna na stráni u Strahovského kláštera a byla první zastávkou poutníků, kteří navštívili ještě několik pražských kostelů. Zastavili se i na Staroměstském náměstí v místech, kde stával mariánský sloup. O jeho obnovu se pokouší společnost, která byla právě s tímto záměrem založena a která byla také spolupořadatelem pouti.

Pražské jaro nabídne prestižní zahraniční i české orchestry

Na mezinárodním hudebním festivalu Pražské jaro, který začne 12. května a potrvá do 4. června, se českému publiku představí pět prestižních zahraničních symfonických těles i přední české orchestry. Značnou pozornost poutají atraktivní vystoupení Petrohradské filharmonie, Symfonického orchestru BBC a Budapešťského festivalového orchestru, na než jsou vstupenky podle pořadatelů již několik týdnů vyprodány. Tradiční zájem je také o oba zahajovací koncerty, kde letos předvede Smetanovu Mou vlast Filharmonie Brno pod taktovkou Petra Altrichtera. Prvním zahraničním ansámblem, který se na festivalu představí, bude nejstarší britské symfonické těleso - Hallé Orchestra z Manchesteru. Právě letos slaví 150. výročí svého vzniku. Ve Smetanově síni Obecního domu provede 16. května vedle Dvořákova Scherza capricciosa také britskou hudbu - od novodobého anglického klasika Edwarda Elgara Symfonii č. 1. A kanadský barytonista Gerard Finley přednese v Česku neznámý cyklus Písně z cest od Ralpha Vaughana Williamse. Hned druhý den, 17. května, po 11 letech vystoupí na přehlídce Petrohradská filharmonie. Nejstarší filharmonický orchestr v Rusku přijede se svým současným šéfdirigentem Jurijem Těmirkanovem. V jejich interpretaci zazní v Obecním domě díla ruských mistrů: Čajkovského suita z baletu Labutí jezero a na českých pódiích málo hrané Rachmaninovy Symfonické tance.

Ve středu začne interpretační soutěž festivalu Pražské jaro

Mezinárodní interpretační soutěž při festivalu Pražské jaro začne tuto středu. Sjede se na ni 56 hobojistů a 61 klarinetistů ze 40 zemí světa. Soutěžní klání bude trvat týden a finálové koncerty se uskuteční 13. a 14. května v Rudolfinu. Soutěže se zúčastní také pět českých hobojistů a 21 klarinetistů, kteří se utkají například s hudebníky z Jihoafrické republiky, Číny, Izraele, Japonska, Francie, Itálie, Ruska a USA. Vítěz soutěže v každém oboru si letos odnese odměnu 200.000 korun, druzí po 100.000 a třetí po 50.000. Laureáti mají také možnost se účastnit mezinárodních hudebních festivalů a koncertů v tuzemsku i zahraničí. Účast v porotách letos přislíbili kupříkladu hobojisté Thomas Indermühle, Jean-Louis Capezzali, Richard Killmer, Zbyněk Müller a Ivan Séquardt a klarinetisté Jiří Hlaváč, Eduard Brunner, Michel Lethiec a Valter Vítek. Odborná porota vybírala ze 112 kandidátů oboru hoboj a 161 klarinetistů ve věku do 30 let; jednou z podmínek soutěže byla i nahrávka povinných skladeb, které byly hodnoceny anonymně. U oboru hoboj to byly Fantasie pastorale od Eugena Bozzyho a Fantazie pro hoboj od Malcolma Arnolda. Klarinetisté nahrávali Premiere Rhapsodie od Clauda Debussyho. "Z vybraných kandidátů se nakonec odhlásil jeden klarinetista a jeden hobojista," řekla ČTK Olga Kovaříková z Pražského jara.

Nedávno nalezená Vivaldiho opera měla premiéru na Pražském hradě

Ve Španělském sále Pražského hradu se v sobotu večer uskutečnila světová novodobá premiéra nedávno nalezené opery Antonia Vivaldiho Argippo. Nastudovali ji členové českokrumlovského souboru barokní hudby Hofmusici pod vedením Ondřeje Macka. Premiéra připomněla letošní 330. výročí Vivaldiho narození. V titulní roli se představila rakouská mezzosopranistka Astrid Monika Hoferová, která je stálou členkou salcburské opery. Dalšími sólisty byli sopranistka Jana Bínová Koucká, mezzosopranistka Pavla Štěpničková, sopranistka Barbora Sojková a barytonista Zdeněk Kapl. O režii, barokní gesta i pohyb pěvců se postarala Zuzana Vrbová. Využila atraktivity barokních kostýmů i překrásného prostředí Španělského sálu, které nepotřebovalo kulisy. Cemballista a dirigent Ondřej Macek partituru koncem roku 2006 objevil v knížecím soukromém archivu Thurn-Taxisů v bavorském Řezně a operu se svým souborem pro poloscénické provedení upravil. Příběh o lásce, žárlivosti, cti a mstě, postavený na záměně dvou princů, kteří se ucházejí o princeznu, zazněl v podání pěti sólistů, osmičlenného sboru, dvou dětí, představujících pážata, a 23 hudebníků.

Na pěti místech Česka skončilo techno, akce se obešly bez potíží

Tisíce technařů tančily od středy do neděle na pěti místech Česka. V neděli jich většina odjela. Všechny technoparty organizátoři předem ohlásili úřadům, monitorovala je policie a obešly se bez větších problémů. Organizátor akce v Uzenicích na Strakonicku již uhradil několik pokut za škody, které účastníci způsobili. Další ho ale ještě čekají. V noci z pátku na sobotu se v Uzenicích bavilo 5000 lidí, v neděli ráno zůstalo na louce jen asi 150 až 200 tanečníků. Výrazně ubylo také účastníků party v Nových Oldřůvkách na Opavsku. Policie v neděli dopoledne jejich počet odhadla zhruba na 2400. Jeden řidič pod vlivem marihuany a pomoc při uklidňování agresivního účastníka, to je účet technoparty v Krajkové na Sokolovsku. O víkendu se tu sešly desítky lidí. Do Údrče na Karlovarsku si soundsystémy o víkendu přišly poslechnout asi čtyři stovky příznivců techna. Kvůli deštivému počasí se travnatá plocha změnila v bahno a řada aut se nemohla z louky dostat zpět. Policisté neměli s tanečníky žádné problémy.

Ze sportu:

Fotbalisté Mostu jsou prvním sestupujícím týmem z nejvyšší domácí soutěže. Severočeši ve 28. kole prohráli na hřišti Viktorie Žižkov 0:1 a v tabulce skončí nejlépe patnáctí. Další výsledky kola: Zlín -Bohemians 1905 0:0, Ostrava - Kladno 4:1, Liberec - Dynamo České Budějovice 0:0, Teplice - Mladá Boleslav 1:2 a Plzeň - Jablonec 2:0.

Český cyklista Roman Kreuziger obsadil druhé místo v etapovém závodu Kolem Romandie a připsal si největší úspěch mezi profesionály. Jednadvacetiletý jezdec nestačil v podniku elitního seriálu ProTour pouze na Němce Andrease Klödena, za kterým zaostal o 35 sekund.

Ruská tenistka Vera Zvonarevová vyhrála turnaj WTA v Praze na Štvanici. Ve finále potvrdila roli nejvýše nasazené hráčky a porazila 7:6 a 6:2 Bělorusku Victorii Azarenkovou. Při čtvrtém letošním finále tak třiadvacetiletá Ruska poprvé uspěla a získala šestý turnajový titul v kariéře.

Český tenista Jan Hernych se potřetí v kariéře stal vítězem pražského challengeru. Ve finále na Štvanici porazil osmého nasazeného krajana Lukáše Dlouhého 4:6, 6:2 a 6:4 a zopakoval úspěchy z let 2004 a 2005.

Dalším českým účastníkem olympijských her v Pekingu se stal biker Jaroslav Kulhavý, který obsadil 14. místo ve třetím závodě Světového poháru v cross country v Madridu. Vyhrál tak nominační souboj s Milanem Spěšným, který dojel na 38. místě. Ve prospěch Kulhavého rozhodl lepší součet dvou výsledků z úvodních tří dílů elitního seriálu. O nejlepší český výsledek v Madridu se postarala desátým místem Kateřina Hanušová-Nashová. Třicetiletá cyklistka porazila o dvanáct míst reprezentační kolegyni Terezu Huříkovou, která si však účast v Pekingu zajistila už v předchozích dvou závodech.

Radku Jarošovi a Zdeňku Hrubému se podařilo vylézt na Daulághirí, sedmou nejvyšší horu světa vysokou 8167 metrů. Dvoučlenná expedice stanula na vrcholu v pátek 2. května. Na Daulághirí vystoupil 23. dubna také další český horolezec Martin Minařík. Všichni horolezci informovali o výstupech na svých internetových stránkách.

Krátce o pondělním počasí v České republice:

Oblačno, místy déšť, ojediněle bouřky. Teploty 14 až 18 stupňů Celsia.