Zprávy

V Afghánistánu zahynul český voják

V Afgánistánu ve středu zahynul český voják. ČTK o tom informoval náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. Terénní vůz české hlídky podle sdělení zasáhla nastražená nálož. Další čtyři vojáci z vozu byli zraněni. Minulý měsíc zahynul v Afghánistánu při plnění bojového úkolu český vojenský policista. "Vozidlo HMMWV bylo zasaženo improvizovaným výbušným zařízením. Dva vojáci byli zraněni těžce, dva utrpěli středně těžká zranění a jeden zranění lehké. Vojákům byla po incidentu na místě poskytnuta první pomoc a následně byli vrtulníkem transportováni do vojenské nemocnice v Bagrámu. Po převozu jeden z vojáků, rotný R.V. (1979), svému zranění podlehl," sdělil ČTK generál Picek. K útoku došlo ve středu odpoledne místního času v provincii Lógar. Vojáci patří k provinčnímu rekonstrukčnímu týmu. Picek dodal, že příbuzní jsou vyrozumíváni a že vydal rozkaz k převozu raněných, jakož i ostatků zemřelého vojáka do České republiky v nejbližším možném termínu.

Česko vyšle do Afghánistánu stovku vojáků ze speciální jednotky

Česká republika vyšle do Afghánistánu stovku vojáků z prostějovské speciální jednotky. Misi ve středu schválila Poslanecká sněmovna. Senát vládní návrh podpořil již minulý týden, takže vyslání vojáků již nic nebrání. Schvalování mise ve sněmovně provázelo dramatické hlasování. Proti vládnímu návrhu se totiž postavili tři koaliční poslanci - Olga Zubová, Věra Jakubková (obě SZ) a Ludvík Hovorka (KDU-ČSL). Vládní tábor tak neměl dost hlasů, aby vyslání vojáků prosadil a napoprvé neuspěl. V opakovaném hlasování ale kabinetu pomohli někteří sociální demokraté a s jejich hlasy dolní komora misi schválila. Čeští vojáci budou v Afghánistánu plnit bojové úkoly pod americkým velením. Zapojí se do speciálních protiteroristických operací. Ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) již dříve uvedla, že by vojáci mohli operovat ve velmi nebezpečných částech země a nebyli by součástí jednotek NATO. Kontingent 601. skupiny speciálních sil z Prostějova už v Afghánistánu působil v letech 2004 a 2006. Parlament nyní rozhodl o tom, že vojáci mohou v Afghánistánu působit do konce roku. Parkanová ale avizovala, že vláda počítá s pokračováním mise i v příštím roce.

Opozici se nepodařilo sesadit vládu

Vláda premiéra Mirka Topolánka (ODS) pokračuje ve funkci. Kabinet ve středu v Poslanecké sněmovně podle očekávání odolal návrhu na vyslovení nedůvěry. Sociální demokraté a komunisté nezískali potřebných 101 hlasů. Pro nedůvěru bylo 98 poslanců - všichni sociální demokraté a komunisté a nezařazený poslanec, bývalý sociální demokrat Evžen Snítilý. Za vládu se naopak postavili všichni přítomní koaliční zákonodárci a dva další nezařazení poslanci - Miloš Melčák a Michal Pohanka, kteří byli dříve členy ČSSD. Hlasování se zúčastnilo 199 z 200 poslanců, chyběl pouze ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS). Opozici tak v tomto volebním období nevyšel již třetí pokus o sesazení vlády. Poprvé se o nedůvěře hlasovalo loni v červnu, podruhé v prosinci.

Topolánek i Paroubek čekají, že testování vlády bude pokračovat

Premiér Mirek Topolánek (ODS) stejně jako předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek předpokládají, že středeční hlasování sněmovny o nedůvěře vládě nebylo v tomto volebním období poslední. "Přežili jsme to, ale budeme si všichni muset zvyknout na to, že vláda má křehkou podporu a opozice to bude standardně testovat. Na tom není nic zvláštního," prohlásil premiér poté, co jeho vláda odolala už třetímu pokusu opozice ji svrhnout. Za fikci považoval úvahy, že by se k sociálním demokratům a komunistům mohli přidat i někteří koaliční poslanci, nespokojení s vládní politikou. "Nepředpokládal jsem, že by to dopadlo jinak," řekl Topolánek. "Samozřejmě nejsem rád," reagoval Paroubek na neúspěšnou snahu své strany vyjádřit kabinetu nedůvěru. Nespokojení poslanci z koaličního tábora podle něj dali přednost "teplu svých funkcí a příchylnosti k vládní koalici" a k opozici se nepřidali. Pokud vláda bude pokračovat v dosavadní politice a nezmění ji, je podle Paroubka logické, že například za půl roku nebo rok bude sněmovna opět hlasovat o nedůvěře vládě.

Vláda doplnila církevní zákon, chystá se ho předložit sněmovně

Vláda přes noc na středu doplnila návrh zákona o majetkovém vyrovnání mezi státem a církvemi o výpočet majetku, jehož se má týkat. Ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL) řekl, že tím splnila požadavek poslance ODS Vlastimila Tlustého. Tomu se v úterý podařilo spolu s opozicí prosadit odročení projednávání zákona do doby, než kabinet doplní normu o definici a ocenění majetku. Zůstává ale otázkou, zda údaje o tom, jak vláda k vyčíslení majetku dospěla, budou Tlustému a většině sněmovny stačit. S Tlustým se chystá jednat Gandalovič i premiér Mirek Topolánek (ODS). Současný text vládního návrhu počítá s vrácením asi třetiny majetku zabaveného za komunistické vlády církevním řádům, zbytek by měla nahradit finanční částka ve výši 83 miliard korun. I s úrokem by to bylo za 60 let celkem asi 270 miliard korun.

Soud: Svatovítská katedrála patří státu

Katedrála svatého Víta s přilehlými nemovitostmi patří definitivně státu. Rozhodl o tom pražský městský soud, který tak potvrdil zářijový verdikt Obvodního soudu pro Prahu 1. Jde již o druhý pravomocný rozsudek ve sporu státu a katolické církve o nejvýznamnější český chrám. První rozhodnutí odvolacího soudu však zrušil Nejvyšší soud (NS). Spor o katedrálu trvá už 15 let. Soudy ji v minulosti již dvakrát přiřkly církvi. Poslední verdikt se opírá o vládní nařízení z roku 1954 o chráněné oblasti Pražského hradu. Podle něj chrám náleží všemu československému lidu. Nejvyšší soud počátkem loňského roku rozhodl, že vlastnictví všeho lidu je vlastnictvím státu. Stát v dubnu katedrálu na základě rozhodnutí NS po dohodě s církví převzal.

Greenpeace pokračují v blokádě kóty 718

Zhruba třináct lidí z hnutí Greenpeace strávilo druhou noc v brdských lesích. Od pondělí tu aktivisté blokují kótu 718, kde má stát americký radar. Na kótě chtějí postavit dřevěný most, rozjedou se také po okolních obcích a budou v nich fotit lidi s letákem své kampaně. Fotografie lidí s nápisem "Mám cíl - nebýt cíl" pak aktivisté laminují a rozvěšují kolem kóty. Greenpeace stále zve do svého ležení i další lidi. Několik jich už přišlo odpůrce radaru podpořit, jiní ale mají obavu, že se do vojenského prostoru nedostanou. Hlavní příjezdové cesty už od pondělí hlídá vojenská policie, takže sami aktivisté musejí obcházet hlavní cesty lesem, aby se ke svému ležení dostali. Vojenská policie přiznává, že není v jejích silách hlídkovat podél celé hranice vojenského prostoru.

V Náměšti skončilo vojenské cvičení Flying Rhino

Na letecké základně v Náměšti nad Oslavou po třech týdnech skončilo britsko-české vojenské cvičení Létající nosorožec (Flying Rhino), do jehož sedmého ročníku se poprvé zapojily i pozemní síly české armády. Více než pět desítek českých, britských a slovenských pilotů provedlo zhruba 580 letů a spolu s leteckými návodčími na 600 úspěšných útoků na cíl, řekl ČTK zástupce řídícího cvičení Zdeněk Navrátil. Do cvičení na území čtyř krajů bylo zapojeno více než tisíc vojáků čtyř členských zemí NATO, do pondělí už budou všichni na svých mateřských základnách. V prvním týdnu cvičení šlo podle připraveného scénáře především o asistenční službu mírovým jednotkám, pak se ale bezpečnostní situace vystupňovala a bylo nutné nasadit pozemní síly k vytlačení protivníka. Místa operací se měnila podle informací zpravodajců o postupu jednotek směrem na území Maďarska a Slovenska, popsal Navrátil. Za pozemní síly se do cvičení zapojil 43. mechanizovaný prapor ve výcvikovém prostoru Libavá, jehož příslušníci za podpory letectva provedli vytlačení teroristických skupin. Právě na užší spolupráci s pozemními silami by se měl zaměřit příští ročník Létajícího nosorožce.

Podle odborářů se v Česku schyluje ke stávce kvůli reformám

V Česku se zřejmě začíná kvůli vládním reformám schylovat ke stávce či menším stávkovým akcím v různých oborech. Při středečním představení odborářské billboardové kampaně proti reformním plánům kabinetu to naznačil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Milan Štěch. O stávce podle něj bude 20. května rozhodovat sněm ČMKOS. Podle premiéra a některých ministrů jsou odbory úzce spjaty s opoziční ČSSD a před podzimními krajskými a senátními volbami se budou ještě víc radikalizovat. "Nevěřím v žádném případě tomu, že by sněm rozhodl, že taková akce (stávka) nebude," uvedl Štěch. Podle něj sněm buď rozhodne o stávce a jejím termínu přímo, nebo ponechá rozhodnutí na radě ČMKOS. Na podobě a datu by se pak shodli předáci svazů. Konfederace sdružuje 32 svazů s asi 540.000 členů. Milan Štěch je i senátorem ČSSD a v podzimních volbách bude znovu kandidovat. Premiér Mirek Topolánek (ODS) považuje protesty za předvolební akci, kterou odboráři organizují společně s opoziční ČSSD. Vláda podle něj s odbory jednala vždy "standardně", a proto k razantním krokům nevidí důvod.

V Terezíně opět zazněla jména židovských obětí holokaustu

V Terezíně na Litoměřicku v prostoru Magdeburských kasáren zaznělo ve středu 100 jmen židovských obětí z bývalého terezínského ghetta. Jména mužů, žen a dětí četli bývalí terezínští vězni Pavel Werner a Dagmar Lieblová. Židé tak činí vždy ve vzpomínkový den Jom ha-šoa, který je připomínkou zahájení povstání ve varšavském ghettu v roce 1943. Od roku 1941 do konce války zavlekli nacisté do Terezína 155.000 Židů, v důsledku špatných životních podmínek, hladu a stresu jich tam 35.000 zahynulo. Většina ostatních vězňů pak zahynula po transportech do vyhlazovacích táborů. Jména obětí holokaustu se v Terezíně předčítají od roku 1991, každý rok přesně stovka. Poslední jména by tak v Terezíně měla zaznít v roce 2340. Vzpomínkový pietní den by měl ukázat, že lidé nebyli jen čísla.

Na pražském náměstí Míru lidé vzpomínali na oběti holokaustu

Na pražském náměstí Míru lidé ve středu vzpomínali na oběti holokaustu tím, že předčítali jejich jména. Do čtení se mohl zapojit kdokoliv z kolemjdoucích. Mezi zúčastněnými nechyběli lidé, kteří holokaust přežili. Pro zájemce jsme připravili také materiál ve formě kalendáře, který na osobních příbězích dokumentuje vydávání protižidovských zákonů a nařízení v době okupace, řekla ČTK Dagmar Juráňová z pořadatelského Nadačního fondu obětem holocaustu. Každý z účastníků přečetl deset jmen obětí, s rokem jejich narození a seznamem koncentračních táborů, kterými prošli. Zájemci si mohli prohlédnout kopie dobových novin z počátku 40. let minulého století a knihy o historii holokaustu. Pořadatelé na náměstí vyvěsili i zákazy a nařízení, která za druhé světové války omezovala život Židů. Bylo jim například zakázáno chodit do kin, divadel, restaurací, kaváren, dále do pražských parků a zahrad.

Podle ÚOHS byla soutěž na Národní knihovnu v pořádku

Architektonická soutěž na novou budovu Národní knihovny vypsaná podle pravidel Mezinárodní unie architektů byla v pořádku. Vyplývá to z dopisu, který ministerstvu kultury zaslal minulý týden Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Národní knihovna využila výjimku ze zákona o zadávání zakázek a antimonopolní úřad proti tomu nic nemá, řekl ČTK předseda úřadu Martin Pecina. Pochybnosti podle něj však přetrvávají kolem zdání na vypracování projektové dokumentace. ÚOHS dopisem odpovídal na žádost prvního náměstka ministra kultury Františka Mikeše. Pecina zdůraznil, že nová odpověď ministerstvu je stejná jako byly předchozí verdikty úřadu v této záležitosti. V soutěži zvítězil se svou studií ateliér Future Systems Jana Kaplického. Problémem však podle Peciny je, že na projektovou dokumentaci musí být vypsána veřejná zakázka, nelze ji podle něj zadat přímo autorovi vítězného návrhu. Ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek má jiný názor, podle něj je možné zadat projekt Kaplickému, vyplývá to podle něj ze zákona o zadávání veřejných zakázek.

Primátor Bém: Dát knihovnu do Kongresového centra je zajímavá idea

Za velmi zajímavou označil pražský primátor Pavel Bém (ODS) myšlenku, aby byla nová Národní knihovna v Kongresovém centru. Je však podle něho nutné počkat na to, jak dopadne plán postavit na Letné novou budovu podle návrhu Jana Kaplického. Nyní je to v rukou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, ministerstva kultury a Národní knihovny, řekl Bém. Uvedl, že někdejší Palác kultury by pro knihovnu prostorově stačil, stejně by tomu bylo také s dopravní dostupností. S myšlenkou dát knihovnu do Kongresového centra přišel ředitel Národní galerie Milan Knížák. Bém už s ním v pondělí krátce hovořil.

Architekt Kaplický upravil knihovnu, aby se vešla na původní pozemek

Tým Jana Kaplického Future Systems upravil projekt návrhu nové budovy Národní knihovny (NK). Stavba by se tak vešla na letenský pozemek původně pro knihovnu vybraný a nemusela by se provádět změna územního plánu. Právě potřeba změny územního plánu se dosud mimo jiné uvádí jako jedna z překážek výstavby Kaplického knihovny na Letné. Kaplického tým, který loni zvítězil v mezinárodní architektonické soutěži na podobu nové budovy Národní knihovny, se dál nechce vyjadřovat k možnostem postavit svoji stavbu na jiném místě než na Letné, pro něž byla soutěž vypsána. Nechce případná další místa komentovat do té doby, dokud nebude předložen konkrétní návrh jiného staveniště.

NSS: Tendr na projekt opravy vily Tugendhat byl chybný

Výběrové řízení na projektanta vily Tugendhat bylo chybné. Po brněnském krajském soudu, který na nesrovnalosti upozornil už předloni, to uvedl i Nejvyšší správní soud (NSS). Nevyhověl kasační stížnosti antimonopolního úřadu, který tendr v minulosti posvětil. ÚOHS teď musí vydat nové rozhodnutí, které se bude řídit názorem soudů. Architekti Ludvík Grym, Jan Sapák a Jindřich Škrabal u ÚOHS požadovali vyřazení vítězného sdružení firem Omnia Archatt a Archteam z výběrového řízení. Společnosti neměly v obchodním rejstříku zapsány činnosti, které by jim umožňovaly projekt připravit. Vila, která je na seznamu světového dědictví UNESCO a od roku 1994 patří městu Brno, čeká na generální opravu několik let. Rekonstrukce se má týkat téměř všeho, včetně staticky narušených základů.

Celníci odhalili gang distributorů marihuany

Celníci odhalili organizovanou skupinu vietnamských pěstitelů a distributorů marihuany. Mluvčí ústeckého celního ředitelství Jiří Nejedlý ČTK informoval, že celníci zadrželi devět osob. U nich našli 50 kilogramů marihuany a přes 3000 rostlin konopí. Drogu vyváželi i do Nizozemí a Německa, ze zahraničí naopak dováželi technické zařízení na pěstování, hnojiva a sazenice konopí. Čtyři lidé organizovali výrobu a distribuci drogy, pět lidí přímo pěstovalo rostliny. Jsou obviněni z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů, za což jim hrozí až 15 let vězení. Ústečtí celníci pracovali na případu s krycím názvem Rákos spolu Národní protidrogovou centrálou a cizineckou policií od července roku 2007. Během posledních dvou měsíců byli na základě jejich informací zadrženi německými policisty tři kurýři, kteří vyvezli z těchto pěstíren celkem 127 kilogramů prvotřídní marihuany s vysokým obsahem THC.

Bývalý důl Medard se začne plnit vodou, chystají se i cyklostezky

Bývalý hnědouhelný důl Medard u Sokolova se začne letos plnit vodou. Kolem budoucího jezera se zároveň připravuje síť cyklostezek. Jejich návrh by měl být dokončen v polovině května, řekl Tomáš Správka z Agentury projektového a dotačního managementu Karlovarského kraje. Budoucí jezero Medard by po dokončení mělo mít plochu 493 hektarů, délku čtyři a šířku 1,5 kilometru. V jezeře má být téměř 120 milionů metrů krychlových vody. Konec napouštění se zatím odhaduje na roky 2011 nebo 2012.

Před 125 lety se narodil Jaroslav Hašek

Jaroslav Hašek, od jehož narození uplynulo 30. dubna 125 let, je jedním z největších českých prozaiků moderní doby. Zároveň byl i známým mystifikátorem a populární figurou pražské bohémy. Stovky jeho povídek a dalších drobných prozaický útvarů však budou navždy zastíněny jeho základním dílem - čtyřdílnou ságou Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války. Tento satirický a protiválečný román Haškovi posmrtně přinesl celosvětovou slávu. Kniha byla přeložena do téměř šedesátky jazyků a patří k nejčtenějším dílům české literatury.

Choreograf a tanečník Ivo Psota proslavil český balet ve světě

Pro lehkost, s jakou tvořil svá choreografická díla, mu přezdívali Mozart baletu. Ivo Váňa Psota působil ve 40. letech 20. století v baletu Metropolitní opery v New Yorku, léta vedl Original Ballet Russe. Po návratu do ČR dovedl brněnský balet k vrcholné úrovni a jeho taneční škola vychovala řadu osobností poválečného období. Tanečník, choreograf, režisér a pedagog se narodil před 100 lety, 1. května 1908. Život v cizině mu usnadňovala i znalost osmi jazyků. Ivo Psota zemřel 16. února 1952 po záchvatu mozkové mrtvice.

Archeologové hlásí objev století u stolové hory Vladař

Archeologové Západočeské univerzity v Plzni oznámili objev století, který podle nich svým významem přesahuje hranice Česka. Při průzkumech vypuštěného rybníka na úpatí stolové hory Vladař u Žlutic na Karlovarsku narazili na unikátní dřevěné konstrukce ze starší doby železné. Konstrukce jsou v místě mokřiny, kde dříve bývala bažina. Právě díky vysoké vlhkosti a jílům se dřevěný systém zachoval. ČTK to řekl vedoucí terénního výzkumu Libor Janíček. "Takto zachované konstrukce v Čechách nemají obdoby, navíc v takovém množství," řekl. Podle analýzy jsou konstrukce datovány mezi roky 777 až 390 před naším letopočtem. Dřevěné konstrukce vytvářejí jakési komory, jež jsou vždy po několika sroubeny dohromady. Většina je vyplněna jílem. Podle Janíčka je pravděpodobné, že se takto stavitelé vyrovnávali s erozí svahu a mokřadem. "Zapuštěné piloty vyplněné jílem mohly sloužit ke zpevnění plochy a jako platforma pro domy. Některé z komor mohly být využity i jako studny," uvedl. Podle archeologa je možné, že jsou v oblasti stovky takových konstrukcí. Zatím provedená sonda o rozměrech dva krát 4,5 metru ukázala minimálně čtyři komory, zhruba o dalších šesti až sedmi odborníci vědí.

Výstava v letohrádku přibližuje jeho historii i opravy

Pražský hrad představí návštěvníkům Královského letohrádku dějiny, výzdobu a především průběh několikaletého restaurování této renesanční stavby. Stavba, jež je ojedinělým příkladem italské renesance na sever od Alp, se restauruje již od roku 2004. Opravy sochařské výzdoby budou dokončeny letos, restaurování celé budovy se podle odborníků přehoupne nejméně ještě do příštího roku. Výstava Královský letohrádek - skvost renesanční architektury v Čechách potrvá od čtvrtka do 29. června. Zahrnuje fotografie, plány stavby a jejích četných dostaveb a přestaveb i sádrové odlitky reliéfů, kterých je na budově přes 150. Právě nápad na pořízení dokumentace reliéfů v podobě odlitků byl prvním krokem k uspořádání výstavy.

Svitavské muzeum otevřelo stálou expozici Oskara Schindlera

V Městském muzeu a galerii Svitavy byla otevřena stálá expozice s názvem Hledání hvězdy Davidovy, Oskar Schindler - spravedlivý mezi národy. Výstava vznikla ke 100. výročí narození tohoto kontroverzního svitavského rodáka. Ve Svitavách je to třetí připomenutí osobnosti, kterou v 90. letech minulého století proslavil film Stevena Spielberga Schindlerův seznam, řekla ředitelka muzea Blanka Čuhelová. Oskar Schindler za druhé světové války ve svých podnicích v Polsku a na Svitavsku zaměstnával více než 1000 Poláků, později Židů. Ti díky tomu unikli koncentračním táborům, jejich zaměstnavatel na levné pracovní síle zbohatl.

Nová výstava v Plzni mapuje historii československého letectva

Fotografie osobností, které stály u zrodu československého vojenského letectva v roce 1918, historické letecké mapy z roku 1933 používané plukem lehkých bombardérů, uniformy, palubní přístroje, vystřelovací sedadlo stíhacího letounu Mig 21 a další předměty a dokumenty jsou vystaveny v Plzni. Nová expozice v Národopisném muzeu Plzeňska mapuje historii a vývoj československého letectva. Ukazuje i předměty, které dosud nikde vystaveny nebyly, řekl kurátor výstavy Ladislav Vitík. Kromě fotografií zakladatelů letectva představuje i historii letců za války. Největší postavou je generál Jan Irving, rodák z Lisova na Plzeňsku a pilot čs. 311. bombardovací perutě. Irving proslul jako lovec nepřátelských ponorek, v jedné z vitrín je například jeho generálská uniforma.

Ze sportu:

Přes šedesát českých sportovců pojede na olympijské hry do Pekingu. Účastnická místa si 100 dní před zahájením her vybojovalo 61 reprezentantů, s většinou z nich ale zatím není spojené konkrétní jméno. Limity má také sedm plavců, ti ale ještě musejí potvrdit aktuální formu na červencovém mistrovství republiky. Konečnou nominaci schválí plénum Českého olympijského výboru 16. července.

Představitelé extraligových klubů se rozhodli nepřistoupit na roční prodloužení smlouvy mezi Mezinárodní hokejovou federací IIHF a NHL o podmínkách odchodu evropských hráčů do kanadsko-americké soutěže. Kontrakt, který česká strana považuje za nevýhodný, by tak podle dostupných informací měl v červnu skončit, protože nebude naplněna podmínka zámořské strany, jež požadovala podpis všech zástupců evropských velmocí mimo Ruska. "Většinou hlasů jsme se rozhodli nepřistoupit k ročnímu prodloužení smlouvy," řekl ČTK ředitel extraligy Stanislav Šulc, podle něhož jsou Češi jediní, kteří smlouvu odmítli ratifikovat.

Fotbalisté Sparty Praha v prvním semifinálovém utkání Poháru ČMFS vyhráli 1:0 nad Bohemians Praha a získali příjemný výsledek pro domácí odvetu. Jedinou branku vstřeli ve 44. minutě Jiří Jeslínek. Druhé semifinále rozehrají ve čtvrtek Brno s Libercem.

O senzaci se na tenisovém turnaji ECM Prague Open postarala teprve šestnáctiletá Karolína Plíšková, která se stala první českou čtvrtfinalistkou. Ve druhém kole si hráčka ze sedmé stovky světového žebříčku vyšlápla na 55. hráčku světa Kaiu Kanepiovou z Estonska, kterou porazila 7:5 ve třetím setu.

Česká tenistka Iveta Benešová potvrdila dobrou aktuální formu a postoupila do druhého kola turnaje ECM Prague Open. Tři dny po úspěšné fedcupové baráži v Izraeli porazila ve třech setech Švédku Sofii Arvidssonovou a v dalším zápase se na Štvanici utká s Akgul Amanmuradovovou z Uzbekistánu, která je na 65. místě světového žebříčku.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, na většině území přeháňky, ojediněle bouřky. Teploty 16 až 19 stupňů Celsia.