Zprávy

Summit EU: Unie se o detailech boje s klimatem dohodne letos

Členské země Evropské unie by se měly do konce roku dohodnout na detailech boje s klimatickými změnami. Podle předsedajícího slovinského premiéra Janeze Janši se k tomu na závěr dvoudenního summitu v Bruselu zavázali šéfové vlád "sedmadvacítky". Učinili tak přesto, že vedli spory ohledně ochrany průmyslových podniků před nepříznivým dopadem případných opatření, která mají zmírnit vlivy globálního oteplování. Řadu věcí z déle připravovaného klimaticko-energetického balíčku, který obsahuje praktické kroky pro boj s klimatickými změnami, ale ještě bude třeba doladit. Už loni v březnu se unie zavázala, že do roku 2020 sníží o pětinu emise skleníkových plynů proti roku 1990 a naopak se na 20 procent navýší podíl obnovitelných zdrojů na konečné spotřebě energie. Na základě toho Evropská komise vypracovala rozsáhlý balík opatření, které mají zajistit naplnění těchto cílů a které byly předmětem jednání nynějšího summitu. Vyřešit se bude muset i širší otázka obchodování s emisními povolenkami na vypouštění oxidu uhličitého (CO2), což podle premiéra Mirka Topolánka požadují i Češi. Jednat se o tom bude na říjnovém unijním summitu. "Nic není ještě uzavřené," dodal vicepremiér Alexandr Vondra.

Premiér Topolánek kritiku zprávy o lidských právech brát zpět nehodlá

Premiér Mirek Topolánek na okraj summitu Evropské unie v Bruselu řekl, že nijak nelituje svých ostrých slov na adresu zprávy amerického ministerstva zahraničí o stavu lidských práv ve světě, která je kritická vůči ČR. Naznačil také, že podobné zprávy kvůli způsobu získávání dat, sloužících jako podklad pro jejich vznik, považuje za naprosto bezcenné. "Ke zprávě ministerstva zahraničí USA můžu říct pouze to, že země, která umožňuje mučení zajatců, mě jen těžko může poučovat o tom, jak jsou porušována lidská práva u nás," řekl český premiér ve středu. Je přesvědčen o tom, že jeho reakce byla přesně taková, jak bylo třeba. Ve výroční zprávě amerického ministerstva zahraničí o stavu lidských práv ve světě v roce 2007 se mimo jiné tvrdí, že přestože česká vláda chrání práva svých občanů, v zemi je nadále velkým problémem korupce a vynutitelnost práva. Uvádí se v ní také, že jsou občas do korupce zapleteni i vysoce postavení vládní činitelé. Zpráva zmiňuje například aféru bývalého lidoveckého ministra Jiřího Čunka nebo někdejšího sociálnědemokratického premiéra Stanislava Grosse.

Jiří Čunek se v dopise velvyslanci ohradil proti americké zprávě

Předseda lidovců Jiří Čunek zaslal dopis americkému velvyslanci v Česku Richardu Graberovi, v němž se ohradil proti pasážím o své osobě ve výroční zprávě amerického ministerstva zahraničí o stavu lidských práv ve světě. V dopise označil informace ve zprávě za nepřesné a nepravdivé a uvedl, že se jimi cítí být poškozen. Trvá na tom, aby byly uvedeny na pravou míru. Zpráva zmiňuje Čunkovu aféru jako příklad korupce a hovoří také o vystěhování Romů z centra Vsetína v době, kdy Čunek město vedl. Policie Čunka podezírala z toho, že jako starosta Vsetína vzal v únoru 2002 od firmy H&B REAL půlmilionový úplatek za prodej většinového podílu města ve firmě Vsetínské byty. Loni v listopadu jihlavský státní zástupce Arif Salichov Čunkovo stíhání zastavil. Rozhodnutí potvrdilo i Nejvyšší státní zastupitelství. Tiskové oddělení velvyslanectví USA uvedlo, že americký velvyslanec Richard Graber v blízké době na dopis odpoví.

V Kosovu je klid, česká záložní rota se příští týden vrátí

Záložní rota 116 českých vojáků, kteří střežili bezpečí v Kosovu při vyhlášení jeho samostatnosti, se začátkem příštího týdne vrátí domů. O jejich návratu vzhledem ke klidné situaci rozhodl velitel mnohonárodnostních sil. Všichni vojáci se vracejí domů v pořádku, řekl mluvčí 7. mechanizované brigády Jiří Klement. Záložní rota, kterou tvoří příslušníci 71. mechanizovaného praporu Hranice, posílila jednotky mnohonárodnostního uskupení Střed od 6. února. Spolupodíleli se především na řešení složité situace po vyhlášení nezávislosti samostatného Kosovského státu.

Armáda první opožděné Tatrovky začne přebírat na konci března

Armáda by první nákladní vozidla Tatra měla od kopřivnického výrobce začít přebírat poslední týden v březnu. Nejprve by měla obdržet 27 kusů, které podle původního harmonogramu měla získat již loni v listopadu. Jak uvedl mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek, vozidla by v armádě měla postupně nahradit zastaralé "vétřiesky". V současnosti auta absolvují sériové testy. Vojáci při nich podle zkoumají, zda je firma schopná při výrobě udržet požadovanou kvalitu. Letos by vojsko mělo dohromady podle dřívějších informací převzít 295 automobilů. Celkem by armáda za více než 556 vozů měla zaplatit 2,6 miliardy korun. Tatra při zadávání zakázky nezvítězila ve výběrovém řízení, ale byla vybrána přímo. Dohodu v prosinci 2006 podepsal tehdejší ministr obrany Jiří Šedivý.

Mluvčí Ne základnám informoval v Kongresu o náladách proti radaru

Předseda české Humanistické strany Jan Tamáš, který stojí v čele iniciativy Ne základnám namířenému proti vybudování amerického protiraketového radaru nedaleko Prahy, informoval ve středu ve Washingtonu zástupce Kongresu USA o opozici, kterou tento záměr vyvolává mezi českými občany. Podle nedávného průzkumu odmítají radar dvě třetiny Čechů. Krátce se sešel s demokratickým kongresmanem Williamem Delahuntem a k obšírnější diskusi s poradci poslanců za Demokratickou stranu Ellen Tauscherové a Roberta Wexlera.

Komunisté vyzvali k protestům proti politice vlády a radaru USA

Vedení KSČM vyzvalo v pátek veřejnost k demonstracím proti "asociální politice vlády", americkému radaru, vojenské přítomnosti v Iráku, proti údajné přípravě útoku na Írán a proti další přítomnosti spojeneckých vojsk v Afghánistánu. KSČM plně podporuje odhodlání občanů aktivně se bránit a její členové a sympatizanti se účastní akcí odborářů i občanské iniciativy Ne základnám, uvedl výkonný výbor KSČM v prohlášení. "Ukažme pravicové vládě, že většinou společnosti není možno neomezeně manipulovat. Nashledanou na Hradčanském náměstí," píše se v textu, který dostala ČTK. Iniciativa Ne základnám právě tam 15. března zahajuje protestní alegorický pochod, který se uskuteční v rámci mezinárodního dne protiválečných akcí. Účast sociálních demokratů na akci iniciativy Ne základnám už dříve po schůzce s jejich mluvčími přislíbil předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Hrad: Prodej žádných budov na Pražském hradě nehrozí

Exekuce Pražského hradu a katedrály svatého Víta, kterou nařídil soud kvůli dluhu Správy Pražského hradu vůči soukromé firmě, nehrozí. ČTK to sdělil ředitel Správy Ivo Velíšek. Správa podle něj dlužnou částku má, ale chce ji zaplatit až v případě, pokud rozhodnutí o uhrazení dluhu nezvrátí Nejvyšší soud. Velíšek dodal, že právní spory vznikly za funkčního období prezidenta Václava Havla, kdy tehdejší správa spolupracovala s firmou GEMA Art, s.r.o. při pořádaní několika výstavních projektů. Správa Hradu dluží podle Hospodářských novin firmě GEMA Art přibližně jeden milion korun. Vedoucí kanceláře prezidenta republiky Jiří Weigl upozornil, že tato firma je v likvidaci. Pokud by správa částku zaplatila ještě předtím, než by uspěla s dovoláním u Nejvyššího soudu, mohlo by se podle něj stát, že už by peníze od likvidované firmy nikdy nedostala zpátky. "Proto tedy Správa Pražského hradu neuhradila tuto částku, ale po dohodě s exekutorem váže částku, o kterou jde, na svých účtech. V případě, že definitivně prohraje, tak se exekutor této částky samozřejmě domůže," slíbil Weigl. Právní zástupce firmy GEMA Art Antonín Janák ČTK řekl, že společnost již pro vymožení pohledávky podnikla všechny kroky a nyní čeká, až jí budou vymožené peníze zaslány.

ČSÚ: Růst ekonomiky přivedl ČR na 82 procent úrovně EU

Díky loňskému rekordnímu růstu ekonomiky dosáhla Česká republika podle objemu hrubého domácího produktu na jednoho obyvatele v paritě kupní síly 82 procent ekonomické úrovně celé EU. Vyplývá to ze studie o vývoji české ekonomiky v loňském roce, kterou zveřejnil Český statistický úřad. Česká ekonomika loni rostla o 6,5 procent, tedy o 3,9 procentního bodu rychleji než eurozóna. Naopak ke konci loňského roku stoupla výrazněji inflace. Spotřebitelské ceny stoupaly podle ČSÚ především jako důsledek vysokého růstu světových cen energií a potravin. Ten byl částečně kompenzován posilováním koruny.

STEM: Všechny parlamentní strany kromě KSČM ztrácejí sympatie

Všechny parlamentní strany kromě KSČM si v březnu pohoršily ve stranických preferencích, jejich pořadí se však nezměnilo. Nejvýraznější byla ztráta u ODS. Vyplývá to z průzkumu, který zveřejnila agentura STEM. Volby do sněmovny by v současné době vyhrála ČSSD, která by s komunisty mohla vytvořit většinovou levicovou koalici s celkem 107 mandáty. Podle STEM mohou za pokles stranických preferencí jednotlivých stran rozbouřené emoce související s únorovou prezidentskou volbou. Respondenti údajně cítí rozčarování a bezradnost. Narostl podíl těch, kteří nevědí, koho by volili, i těch, kteří nedávají přednost žádné politické straně. Ochota účastnit se voleb se ale mírně zvýšila - k urnám by teď přišlo 56 procent občanů. Žebříček preferencí stále vede ČSSD s 30,3 procenta, následuje ODS s 24,2 procenta. Komunisté mají 10,7 procenta, Strana zelených 8,9 procenta a KDU-ČSL 5,3 procenta. Stranické preference vyjadřují rozložení politických sympatií u všech respondentů, tedy i u těch, kteří nejsou rozhodnuti nebo schopni uvést preferenci žádné strany.

Širší vedení KDU-ČSL potvrdilo požadavky na reformu zdravotnictví

Širší vedení KDU-ČSL v pátek zopakovalo podmínky, po jejichž splnění podpoří lidovci reformu zdravotnictví připravovanou ministrem Tomášem Julínkem (ODS). Vedle čtyř požadavků, které formulovali na čtvrtečním setkání poslanců a senátorů s Julínkem, budou křesťanští demokraté požadovat, aby zůstal zachován veřejný charakter zdravotního pojištění. "Chceme mít jistotu, že výběr z pojištění, které lidé povinně platí, bude celý použit pro pacienta," uvedl po jednání předseda KDU-ČSL Jiří Čunek. Do koaliční pracovní skupiny, která má zdravotnickou reformu připravit, lidovci vyšlou lékaře Petra Fialu a Daniela Rychnovského, politiky bude zastupovat poslanec Jiří Carbol. V týmu tedy nebude poslankyně Michaela Šojdrová, která sněmovně předložila přes Julínkův nesouhlas návrh na zrušení poplatků pro novorozence a jejich matky. Čunek uvedl, že předpokládá stažení materiálu Šojdrové ze sněmovny. Julínek ve čtvrtek lidovcům slíbil, že splní jejich požadavek a do týdne jim dá návrh transformačního zákona. Tím by měl vyjasnit, jaké kroky budou provázet plánovanou reformu zdravotnictví a například i zamýšlený převod univerzitních nemocnic a zdravotních pojišťoven na akciové společnosti. Julínek také hodlá na žádost KDU-ČSL garantovat, že univerzitní nemocnice nebudou privatizovány.

Sněmovna v první kole podpořila nový způsob odvolávání šéfů soudů

Vláda v prvním kole ve sněmovně uspěla s novelou, která má umožnit nový způsob odvolávání předsedů a místopředsedů soudů. Nově by o tom měly rozhodovat šestičlenné kárné senáty Nejvyššího správního soudu (NSS). Polovinu členů tohoto senátu by měli tvořit právníci, kteří nejsou soudci, zbytek soudci NSS a Nejvyššího soudu. Podobné složení mají mít i kárné senáty, které by v budoucnu řešily provinění jednotlivých soudců. Opoziční sociální demokraté opětovně odmítli záměr, že by v kárném senátu měli být vedle zástupců právnických fakult také lidé z advokátní, notářské či exekutorské komory. I oni však podpořili další projednávání novely ve sněmovně, zamítnutí normy nikdo nenavrhl. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) chce novelou změnit dosavadní praxi, kdy jsou soudní funkcionáři prakticky neodvolatelní.

Komunistka Zuzka Bebarová-Rujbrová navrhla zrušit lustrační zákony

Komunistická poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová navrhla zrušení lustračních zákonů, které zapovídají exponentům bývalého režimu možnost zastávat funkce ve státní správě. Návrh podala v rámci projednávání předlohy antidiskriminačního zákona. O něm, a tedy i o požadavku poslankyně KSČM rozhodne dolní komora možná už příští týden. Komunisté se o zrušení lustračních zákonů neúspěšně pokoušeli v minulých letech již několikrát. V roce 2005 pro návrh KSČM hlasovalo 60 ze 180 přítomných poslanců.

Pražský magistrát zakázal dva pochody pravicových extremistů

Pražský magistrát zakázal dva pochody, které ohlásili pravicoví extremisté na 1. května do žižkovských ulic. Svolavatel oznámil průvody jako "demonstrace nacionální síly" za účasti kolem tisícovky lidí. Podle magistrátu účel akcí směřuje k výzvě omezovat práva občanů a k rozněcování nenávisti a nesnášenlivosti, sdělil ČTK mluvčí úřadu Jiří Wolf. Pochody podle něho ohlásil Martin Matička. Magistrát si vyžádal stanovisko znalce na extremismus a zprávu od policie. "Zpráva konstatuje, že osoba svolavatele je známá, účastní se neonacistických koncertů v České republice i v zahraničí a má napojení na nelegální neonacistickou organizaci Národní odpor," uvedl Wolf. Podle magistrátu účel pochodů spojuje nedemokratické a netolerantní pojetí nacionalismu, které obsahuje nenávist a zášť vůči jiným národům. Má podle úřadu "zakládat pocit nadřazenosti bílé rasy nad rasou jinou, což přímo útočí na základní práva a svobody, které jsou zaručeny všem". Svolavatel může podat proti rozhodnutí žalobu k městskému soudu.

Návrh antidiskriminačního zákona čeká už jen sněmovní finále

Návrh antidiskriminačního zákona čeká ve sněmovně už jen závěrečné hlasování. Poslanci by o něm mohli rozhodnout příští týden. Dolní komora předlohu projednala v takzvaném druhém čtení. Zákon má pomoci zajistit rovný přístup ke vzdělání, práci, zdravotnické péči či například sociálním výhodám bez ohledu na věk, rasu, národnost, sexuální orientaci, zdravotní postižení, pohlaví, náboženství a světový názor. Někteří pravicoví poslanci míní, že takový zákon je zbytečný či přímo škodlivý a vidí v něm nutné zlo vyplývající z tlaku unie. Levice naopak soudí, že norma je důležitá, vláda ale podle ní předložila "bezzubý" návrh, který proti diskriminaci chrání zcela nedostatečně. Člověk, který by se cítil diskriminován, by se podle vládní předlohy mohl obrátit na soud a domáhat se tam přiměřeného zadostiučinění, případně i peněžité náhrady. Poslanci se ale zatím rozcházejí v názoru na to, kdo má nést důkazní břemeno.

Nový trestní zákoník jde ve sněmovně dál

Nový trestní zákoník, který zpřísňuje postihy za nejtěžší trestné činy a celkově modernizuje české trestní právo, má úspěšně za sebou první kolo projednávání ve sněmovně. Poslanci podle očekávání nový kodex v prvním čtení podpořili. Nyní se jím bude zabývat sněmovní ústavně-právní výbor. Ke schvalování zákoníku se dolní komora dostane zřejmě v příštích měsících. Pokud normu posvětí i Senát a prezident, měla by začít platit od příštího roku. Poslanci budou v rámci rozhodování o novém zákoníku zvažovat i snížení hranice trestní odpovědnosti z 15 na 14 let. Ministerstvo spravedlnosti navrhlo 14 let, vláda se ale přiklonila k zachování patnáctileté hranice. Dá se očekávat, že sněmovna při projednávání nového kodexu otevře i další společensky citlivé otázky, například tresty za držení drog a jejich dělení na měkké a tvrdé. Nový zákoník má nahradit dosavadní více než 40 let starou normu.

Ministerstvo financí potvrdilo státní dluh za loňský rok na 892,3 mld. Kč

Státní dluh České republiky se loni zvýšil o 89,9 miliardy korun na 892,3 miliardy korun. Ministerstvo financí potvrdilo své údaje o státním dluhu z počátku ledna. Na každého Čecha připadá dluh přes 86.000 korun. Za rok 2006 se stát zadlužil o více než 111 miliard Kč. Hlavní příčinou rostoucího zadlužení vlády bylo i v loňském roce opět deficitní hospodaření.

V Břeclavi se našlo 60 pohozených pytlů s nedoručenou poštou

Dělníci nalezli v takzvaném poštovním tunelu na železničním nádraží v Břeclavi asi 60 pytlů nedoručené pošty. Jde o desítky tisíc dopisů odeslaných v letech 2001 až 2006 ze zahraničí do České republiky. Poštovní tunel přestal být využíván přibližně před 20 lety. Projížděly jím kdysi vozíky s poštou přiváženou do Česka po železnici. Nyní je tunel nepotřebný a bylo proto rozhodnuto o jeho demolici. "Dělníci začali náhle k našemu velkému překvapení z tunelu vyhazovat pytle z poštou. Jsou tady zásilky z Austrálie nebo Ameriky. Přivolali jsme policii, pytle samozřejmě co nejdříve předáme pracovníkům České pošty," uvedl přednosty břeclavské železniční stanice Zdeněk Kristián.

Afghánské děti po operaci v Česku odletěly zpátky domů

Tři afghánské děti, které nedávno v Česku podstoupily operaci vrozených srdečních vad, odletěly vojenským speciálem z pražského kbelského letiště zpět domů. Lékaři z dětského kardiocentra Fakultní nemocnice Motol devítiletého Dawooda, šestiletou Azar a tříletého Shabira operovali v rámci humanitárního programu Medevac. Po operaci malí pacienti absolvovali rekonvalescentní léčbu v Olivově dětské léčebně v Říčanech. Podle ministerstva vnitra je program Medevac určený zejména pro vážně nemocné děti například z válkou postižených oblastí, pro které je v domovské zemi nedostupná potřebná lékařská péče. Od roku 1993 bylo v programu Medevac v ČR léčeno přes 110 pacientů z krizových oblastí.

Autor českých bankovek Oldřich Kulhánek vystavuje v New Yorku

Autor grafických návrhů českých bankovek Oldřich Kulhánek vystavuje své práce na biblická témata v newyorském Českém centru. Jeden z nejuznávanějších českých grafiků současnosti představuje od středy v New Yorku nejnovější figurální díla z posledních deseti let. Americké publikum Kulhánka zná nejen z jeho předcházejících expozic, ale i z odborného působení na několika místních univerzitách a sympoziích. Velký úspěch slavila jeho loňská výstava v Chicagu, kde měli diváci vůbec poprvé možnost vidět faksimile originálních kreseb, podle nichž vznikly všechny současné české papírové peníze.

Zelenohorský kostel získal kopii původní Santiniho výzdoby klenby

Z interiéru kostela svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou, památky světového dědictví UNESCO, začali řemeslníci odstraňovat lešení. Návštěvníci budou moci od začátku turistické sezony obdivovat po více než 200 letech obnovenou Santiniho štukovou výzdobu klenby, kterou zničil požár. Kolaudační komise, která se v kostele tento týden sešla, neshledala na restaurátorských pracích žádnou závadu, řekl ředitel pracoviště Národního památkového ústavu v kraji Vysočina Libor Karásek.

První velkou svatyni zasvěcenou tehdy čerstvě blahoslavenému Janu Nepomuckému dokončil pro cisterciáky stavitel Jan Blažej Santini-Aichel v roce 1722 ve stylu takzvané české barokní gotiky. Po 60 letech kostel vyhořel. Část výzdoby opadala, část řemeslníci otloukli při opravě. Klenba zůstala bílá, bez dekoru. Dominantním symbolem architektonického skvostu je jazyk umístěný uprostřed klenby svatyně. Santini jím nahradil původní hvězdu poté, co komise v pražské katedrále svatého Víta našla v roce 1719 v Janově hrobce domněle neporušený jazyk. Podle legendy Jan Nepomucký neprozradil zpovědní tajemství, jazyk byl proto brán jako důkaz svatosti. Zajímavé je, že dřevěný jazyk ve žďárském kostele při požáru neshořel.

Před 25 lety zemřel Oldřich Nový

Ve věku 83 let zemřel 15. března 1983 v rodné Praze populární operetní, divadelní a filmový herec, zpěvák, režisér, pedagog a dramatik Oldřich Nový. Třebaže z filmů 30. a 40. let je znám jako šaramantní elegán a neodolatelný milovník s mírným komediálním nadhledem, v soukromém životě prý žádným velkým vtipálkem nebyl. Jeho největší láskou bylo divadlo, zejména komorní hudební komedie, které zasvětil téměř celý svůj život. Hereckou hvězdou se ale stal díky filmu. Hrál ve více než 40 snímcích, z nichž řada se těší diváckému zájmu dodnes - jako například Kristián, Eva tropí hlouposti, Hotel Modrá hvězda, Roztomilý člověk, Valentin Dobrotivý, Pytlákova schovanka nebo Světáci.

Ze sportu:

Česká lyžařka Šárka Záhrobská skončila ve finále Světového poháru v italském Bormiu třetí ve slalomu. Závod vyhrála Rakušanka Marlies Schildová, která tak udržela pozici slalomářské jedničky letošní sezony. Velký křišťálový glóbus za celkové prvenství v SP si zajistila Američanka Lindsey Vonnová. Záhrobská měla po prvním kole závod výborně rozjetý, když na druhém místě ztrácela pouhých pět setin sekundy na vedoucí Schildovou. Nakonec místo útoku na první vítězství v závodě Světového poháru obsadila úřadující mistryně světa třetí místo a popáté v kariéře skončila v závodě SP na stupních vítězů.

Český běžec na lyžích Martin Jakš dosáhl v pátek v Bormiu životního úspěchu. V prologu finále Světového poháru obsadil na trati 3,3 km třetí místo a poprvé v kariéře se dostal na stupně vítězů. Již jistý vítěz seriálu Lukáš Bauer obsadil desátou pozici, z vítězství se radoval domácí Pietro Piller Cottrer.

Antonín Hájek obsadil v pátečním závodě Světového poháru v letech na lyžích v Planici 12. místo i díky novému českému rekordu. Jednadvacetiletý reprezentant dolétl ve druhém kole na největším můstku světa na značku 210,5 m a o metr a půl překonal dosavadní české maximum Jakuba Jandy. Suverénní vítězství ve Slovinsku získal světový šampion v letech Gregor Schlierenzauer.

Úřadující mistr Evropy v krasobruslení Tomáš Verner připravuje pro světový šampionát v Göteborgu pozměněnou volnou jízdu. Na její konkrétní podobu si budou muset fanoušci počkat do soboty 22. března, kdy ve Švédsku vyvrcholí mužská soutěž, protože český reprezentant zatím mlží. Do Göteborgu odjíždí jako kandidát na medaili a po úspěšném lednovém mistrovství Evropy v Záhřebu absolvoval přípravu podle svých představ. Během každodenních tří hodin na ledě bez větších problémů zvládal i čtverný toeloop.

Minimálně nedělní utkání německé bundesligy proti Leverkusenu vynechá český fotbalista Tomáš Galásek z Norimberku. Pětatřicetiletý záložník má poraněné kolenní pouzdro, a počínání svého týmu tak bude sledovat jen z tribuny. Norimberku v dalším utkání o záchranu pomůže alespoň Jan Koller, jemuž vypršel trest za nesportovní chování.

Česká jachtařka Veronika Fenclová bude mít od soboty poslední možnost, jak se probojovat na olympijské hry v Číně. Bývalá partnerka Lenky Šmídové ve třídě 470 se pokusí na světovém šampionátu v kategorii Laser Radial vybojovat jedno z šesti zbývajících olympijských míst. Fenclová touží připojit se k už jistým českým účastníkům olympijské regaty. Startovat v Pekingu budou Michael Maier ve třídě Finn, Martin Trčka v Laseru a dvojice Lenka Šmídová, Lenka Mrzílková v dvouposádkové třídě 470.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Polojasno, teploty 8 až 12 stupňů Celsia.