Zprávy

Jan Švejnar zveřejnil spis otce, v němž údajně je závazek spolupráce

Prezidentský kandidát Jan Švejnar v pátek oznámil, že spis jeho otce obsahuje podepsaný závazek ke spolupráci s ministerstvem vnitra z roku 1961. Švejnar se rozhodl složku zveřejnit na svých webových stránkách. Chce tak prý zamezit diskreditaci své osoby materiály, které se týkají minulosti jeho rodiny. V prohlášení zaslaném ČTK dále uvedl, že žádné archivní svazky týkající se přímo jeho osoby neexistují. Švejnar otcův spis obdržel v pátek od Archivu bezpečnostních složek ministerstva vnitra. Umístil ho na svůj web www.svejnarprezidentem.cz. Otec prezidentského kandidáta byl v roce 1961 zaměstnancem Ekonomického ústavu Československé akademie věd. O rok později se měl za Československo zúčastnit zahraniční konference OSN o aplikaci vědy a techniky. Ve spisu se konstatuje, že "vzhledem k tomu, že k jeho vyslání do zahraničí v té době nedošlo, byl s ním styk v roce 1962 přerušen".

Václav Klaus: Paroubkova žádost o další debatu v TV je téměř komická

Prezident Václav Klaus považuje žádost šéfa ČSSD Jiřího Paroubka o další televizní debatu s protikandidátem Janem Švejnarem za "téměř komickou". V odpovědi Paroubkovi, kterou má ČTK k dispozici, Klaus uvádí, že nechce dělat z volby prezidenta republiky mediální show. Podle Klause je volba vážný ústavní akt, o jehož důstojný charakter a průběh by se měli všichni snažit. Paroubek po přečtení odpovědi prohlásil, že dopis považuje za arogantní a nehodný člověka, který zastává úřad prezidenta republiky. "Chápu, že pan prezident se oprávněně obává výsledků prezidentské volby, ale myslím, že jednou ze základních politických ctností je odvaha," sdělil Paroubek ČTK. Konstatoval, že Klaus "prostě nemá odvahu" jít do standardní televizní debaty se svým oponentem, protože by na něj "nestačil".

Martin Barták naznačil, že armáda bude chtít méně transportérů

Náměstek ministryně obrany Martin Barták naznačil, že armáda bude chtít méně transportérů, než byl počet 199 dohodnutý ve vypovězeném kontraktu s firmou Steyr. "Z hlediska uživatele (vojska) je počet revidován," řekl ČTK Barták. Zástupci obou stran se na pátečním prvním obnoveném jednání dohodli na vzniku dvou expertních komisí, které by měly zkoumat právní otázky případné spolupráce a technické aspekty projektu. První jednání komisí by se mělo uskutečnit příští týden. Barták doplnil, že jeho úřad nyní vyjednává jenom s firmou Steyr. Dodal, že příští čtvrtek a pátek by se mělo uskutečnit jednání technické komise, která bude diskutovat o dalších zkouškách vozidel. Vrcholné rozhovory obou stran by se pak měly uskutečnit v následujícím týdnu. Média již delší dobu spekulují o tom, že výsledkem vyjednávání se Steyrem by mohlo být snížení počtu obrněnců na 110.

Vojáci z mise KFOR převzali v Žatci medaile za službu v Kosovu

Vyznamenáním 387 vojáků 11. kontingentu, který tvořili převážně příslušníci žateckého mechanizovaného praporu, definitivně skončila jeho půlroční mise KFOR v Kosovu. Medaile za službu v zahraničí udělené ministryní obrany Vlastou Parkanovou vojákům připjal její náměstek František Padělek. "Mise se zúčastnilo 440 osob, z toho 28 žen. Někteří vojáci však působili v zahraničí poněkolikáté a medaili obdrželi už dříve," řekla ČTK mluvčí kontingentu Pavla Poláková. Mechanizovaný prapor navíc obdržel za vzorné plnění povinností a reprezentaci v zahraničí i pamětní stuhu na bojový prapor. Velitel kontingentu Milan Schulc a dalších 14 vojáků převzali také čestný odznak Přemysla Otakara II., dvě vojákyně byly oceněny bronzovými pamětními mincemi. Schulc připomněl, že hlavním úkolem mise bylo zajistit klidnou situaci v době parlamentních voleb v listopadu loňského roku; k napětí v oblasti podle něj přispívá i dosud stále nevyřešený politický statut srbské provincie Kosovo.

Ministr ujistil kubánské disidenty, že mají českou podporu

Česká republika bude nadále podporovat kubánskou opozici a dodržování lidských práv na celém světě. Ujistil o tom ministr zahraničí Karel Schwarzenberg představitele kubánské opozice Hectora Palaciose a jeho manželku Giselu Delgadovou, které ministr přijal v Černínském paláci. Palacios doufá, že Kuba se stane svobodnou zemí za jeden až dva roky a že k tomu přispěje také Evropská unie. Podle Palaciose, který byl v minulosti kvůli svým názorům vězněn, Evropská unie již chápe lépe situaci na Kubě, i když bývala v tomto ohledu "zmatená". Česká republika patří v EU k nejkritičtějším odpůrcům Castrova režimu. "Doufám, že v blízké budoucnosti jednoho až dvou let se Kuba s pomocí EU stane svobodnou zemí," uvedl Palacios. Podle něj je na Kubě stále zhruba 250 politických vězňů. Asi tři desítky jsou ve vážném zdravotním stavu.

Jihoafrický soud rozhodl, že nevydá Krejčíře do Česka

Soud v Johannesburgu v pátek rozhodl, že Radovan Krejčíř nebude vydán z Jihoafrické republiky (JAR) k trestnímu stíhání do Česka. Informovala o tom Česká televize (ČT). Uprchlý český podnikatel, který je v ČR stíhán za majetkové i násilné trestné činy, je v JAR od 21. dubna 2007, kdy tam na falešný pas přijel ze Seychel. Podle reportéra ČT Dalibora Bártka, který jednání sledoval na místě, soudce rozhodnutí mimo jiné zdůvodnil tím, že mnoho z činů, kvůli kterým je stíhán v ČR, není v Jihoafrické republice trestných. Právník zastupující české úřady nechtěl verdikt komentovat. Devítistránkové zdůvodnění si údajně chce nejdříve prostudovat a potom rozhodnout, zda se proti zamítnutí žádosti o vydání odvolá. Krejčíř verdikt soudu uvítal, řekl ČTK Bártek. České ministerstvo spravedlnosti prvoinstanční verdikt označilo za rozhodnutí nezávislého soudu svrchovaného státu, které ministerstvu nepřísluší hodnotit. "V rámci tohoto vydávacího řízení poskytla Česká republika jihoafrické straně plnou součinnost, učinila vše, aby vyšla v mezích svého právního řádu vstříc požadavkům jihoafrické strany, a je připravena tak činit i nadále, pokud ji o to JAR požádá," uvedl v tiskovém prohlášení ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Pochod extremistů Plzní byl zakázán neoprávněně

Plzeňský primátor Pavel Rödl (ODS) zrušil plánovaný lednový pochod pravicových radikálů neoprávněně. Krajský soud v Plzni uznal správní žalobu Václava Bureše proti zákazu pochodu. Podle soudu nebyly splněny důvody k zákazu akce. Bureš může uspořádat shromáždění nové. ČTK o tom informoval místopředseda Krajského soudu v Plzni Václav Roučka. Rozhodnutí soudu nezdůvodnil s tím, že nejprve se s ním musí seznámit obě strany. Jakmile bude verdikt doručen, má Bureš na uspořádání pochodu 30 dnů. Bureš ČTK řekl, že pochod uspořádá. Termín zatím neuvedl. Proti verdiktu soudu mohou obě strany do 15 dnů podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu v Brně. Rödl předpokládá, že kasační stížnost podá. Zatím neví, jakým způsobem se zachová, pokud se pochod městem uskuteční znovu.

Kraj odmítá přesun vepřína v Letech, památník prý vznikne jinde

Jihočeský kraj odmítá přesunutí vepřína v Letech na Písecku, který stojí na místě bývalého nacistického sběrného tábora pro Romy. Kraj chce obětem romského holokaustu vybudovat důstojný památník za 50 milionů korun, ale přemístění vepřína je neadekvátní, řekl ČTK jihočeský hejtman Jan Zahradník (ODS). Kvůli vepřínu ve čtvrtek Česko kritizoval Evropský parlament. "Nevím, co nám má co v tomto směru Evropský parlament říkat. To podle mě je věc výslovně České republiky," podotkl Zahradník. Evropský parlament ve čtvrtek v rezoluci o strategii ve vztahu k Romům kritizoval Česko za situaci kolem vepřína. Europoslanci vyzvali Evropskou komisi a další úřady, aby udělaly vše, co bude nutné k odstranění vepřína a k vytvoření odpovídajícího památníku. Ministryně pro menšiny a lidská práva Džamila Stehlíková v reakci v Praze uvedla, že vláda by v dohledné době mohla tuto otázku uspokojivě vyřešit.

Bez předcházení ekologické újmě podle Bursíka hrozí Česku žaloba

České republice hrozí, že ji Evropská komise zažaluje u Evropského soudního dvora, pokud parlament urychleně neschválí zákon o předcházení ekologické újmě. Vyplynulo to z vyjádření vicepremiéra a ministra životního prostředí Martina Bursíka (Strana zelených) ve sněmovně. Hájil tam návrh uvedené normy a apeloval na poslance, aby ho neodmítali. Předloha nakonec postoupila do závěrečné fáze jednání. Rozprava ale ukázala, že má řadu kritiků. Například Petr Zgarba (ČSSD) míní, že je příliš složitý a výrazně omezuje práva vlastníků. Dolní komora o normě rozhodne ještě na této schůzi. Podle uvedeného zákona by původci znečištění měli platit za škody způsobené na životním prostředí. Bursík již dříve uvedl, že norma stejně jako evropská směrnice předpokládá, že po roce 2010 začnou evropské banky nabízet speciální programy pro ekologické pojištění firem. Pro české podniky zákon počítá s povinností pojistit se do začátku roku 2013.

Sněmovna podpořila nižší silniční daň pro nová auta

Poslanecká sněmovna v prvním čtení podpořila novelu zákona o silniční dani, která má kromě jiného stimulovat podnikatele k tomu, aby si pořizovali novější automobily s nižšími emisemi. Novela mění výpočet slevy ze základní sazby silniční daně. Ta má záviset na stáří vozu, a nikoli na emisní třídě Euro, jak je tomu nyní. Zákon rovněž rozšiřuje seznam aut s ekologickým pohonem, která daň nemusí platit vůbec. "Navržený kvalitativně nový průběžný systém snížení sazeb daně, odvozený po dobu 72 měsíců od data první registrace, přispěje podle našeho názoru k větší obměně vozového parku a napomůže i konkurenční schopnosti českých autodopravců," řekl před poslanci ministr financí Miroslav Kalousek. Změna bude mít podle ministra dopad na příjmy fondu dopravy, a to v rozmezí mezi pěti a šesti miliardami korun. Silniční daň se netýká úplně všech motoristů, ale odvádí se s určitými výjimkami za všechna vozidla určená k podnikání. Za vozy uvedené do provozu před rokem 1990 budou jejich majitelé platit naopak více než dosud.

Zákon proti praní špinavých peněz jde ve sněmovně dál

Poslanecká sněmovna v prvním kole projednávání podpořila vládní návrh nového zákona proti takzvanému praní špinavých peněz. Návrh nyní směřuje do sněmovních výborů. Nový zákon má pomoci v boji proti organizovanému zločinu a financování terorismu tím, že ztíží možnost legalizovat výnosy z trestné činnosti. Podle návrhu by se měl účastník obchodu identifikovat při každé transakci převyšující částku 1000 eur (zhruba 26.000 korun). Podle stávajících předpisů přitom banky musejí žádat doklady jen u sum přesahujících 100.000 korun. Zákon také podstatně rozšiřuje zejména pro banky a další finanční instituce povinnost sledovat a kontrolovat obchody svých klientů, kteří mají povinnost u transakcí nad 15.000 eur (asi 390.000 korun) doložit smysl a účel transakce a původ prostředků v ní použitých.

Ženské organizace poslaly prezidentu Klausovi otevřený dopis

Zástupkyně ženských organizací se otevřeným dopisem obrátily na prezidenta Václava Klause s požadavkem, aby při jmenování nového člena bankovní rady České národní banky vzal v úvahu kandidaturu ženy. Nové jmenování čeká prezidenta po 27. únoru, kdy skončí mandát členovi rady Luďku Niedermayerovi. Výzvu do prezidentské kanceláře zaslaly sociálně demokratické ženy a členky sdružení Fórum 50 %. ČTK to sdělila Jindřiška Maršová (ČSSD) a ředitelka Fóra Lenka Bennerová. "Bankovnictví je jedno z nejhorších odvětví, tam opravdu nyní převažují muži a samozřejmě čím vyšší pozice, tím méně žen," řekla Bennerová. Dříve tomu tak nebylo, jak dokazují statistická čísla: zatímco v roce 1990 ženy tvořily 77 procent všech zaměstnaných v peněžnictví a pojišťovnictví, v roce 1995 to bylo již 70 procent a v roce 2002 klesl podíl žen na 61,5 procenta. Ještě znatelnější pokles podílu žen zaznamenalo vedení centrální banky, a to z 92 procent před rokem 1989 na 14 procent v roce 2001. Přitom ve stejném období došlo v odvětví peněžnictví a pojišťovnictví k nejrychlejšímu růstu mezd na trhu práce. Podle Bennerové to je důkaz toho, že s rostoucí maskulinizací oboru dochází k růstu průměrných výdělků a zároveň k dramatickému prohlubování rozdílu mezi postavením a příjmy žen a mužů.

IKEM: Václav Havel opustí nemocnici v nejbližších dnech

Exprezident Václav Havel bude z nemocnice propuštěn v nejbližších dnech, sdělil v pátek ČTK Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM). Lékaři původně předpokládali, že půjde domů v pátek nebo v sobotu. Havel byl do nemocnice převezen předminulou sobotu kvůli akutnímu zánětu průdušek, který komplikovala srdeční arytmie. Následná léčba zánět potlačila a vyšetření prokázala dobrou srdeční výkonnost, sdělil ČTK ředitel IKEM Jan Malý. "Došlo k ústupu arytmie, která se opakovala již v minulosti převážně v souvislosti s infekcemi dýchacích cest. Lékaři doporučují pokračovat v domácí rekonvalescenci," uvedl Malý. Lékařští experti předpokládají příznivý průběh hospitalizace. Na rehabilitaci v nemocnici má navázat domácí rehabilitace, která podle odhadu lékařů potrvá zhruba týden. K obtížím, kvůli nimž byl Havel převezen do nemocnice, podle lékařů přispělo velké pracovní nasazení. Zdravotní potíže trápí Havla řadu let. V minulosti mu lékaři kvůli zhoubnému nádoru odebrali velkou část pravé plíce. Trpí chronickou bronchitidou. Havla už dříve sužovaly i srdeční potíže.

Slováci v Praze uctili památku československého premiéra Hodži

Památku prvorepublikového československého premiéra Milana Hodži uctili v pátek slovenský velvyslanec Ladislav Ballek a zástupci slovenských spolků v ČR, kteří se při příležitosti 130. výročí narození Hodži sešli u pamětní desky před jeho někdejší vilou v Zapově ulici v Praze 5. Šéf Štefánikovy společnosti Vojtěch Čelko při této příležitosti uvedl, že Hodža byl průkopníkem evropské integrace. Hodža (1878 až 1944) zastával v meziválečném Československu ministerské funkce a v letech 1935 až 1938 byl předsedou vlády. Světovou válku prožil v USA, kde prosazoval projekt poválečné federace podunajských zemí pod patronací Spojených států. "Svým plánem podunajské federace usiloval o integraci střední Evropy. Patřil mezi klíčové osobnosti, jejichž ideová a programová aktivita během druhé světové války bezprostředně přispěla k tomu, že samostatný integrační proces mohl začít hned po válce aspoň v západní Evropě," řekl ČTK Čelko, který je rovněž pracovníkem Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd.

Stát v lednu hospodařil s přebytkem 9,7 mld Kč

Stát hospodařil v lednu s přebytkem 9,7 miliardy korun. V lednu 2007 státní rozpočet vykázal přebytek pět miliard korun. ČTK o tom informovalo ministerstvo financí. Rozpočet za celý letošní rok je plánován se schodkem 70,8 miliardy korun; loni stát hospodařil s deficitem 66,4 miliardy korun. Příjmy rozpočtu v lednu stouply meziročně o 15,7 miliardy na 98,8 miliardy korun. Z toho příjmy z daní a poplatků činily 55,5 miliardy korun, tedy více než polovinu všech příjmů. Meziročně jsou daňové příjmy o 9,6 miliardy vyšší. "Meziroční růst byl ovlivněn především vyšším inkasem spotřebních daní a daně z přidané hodnoty," uvedl úřad.

Nezaměstnanost ve čtvrtém čtvrtletí 2007 byla nejnižší za deset let

Míra nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO) ve čtvrtém čtvrtletí 2007 klesla na desetileté minimum - 4,9 procenta. Proti stejnému období roku 2006 byla nižší o 1,7 procentního bodu, informoval Český statistický úřad. Podle ministerstva práce a sociálních věcí, které používá jinou metodiku, byla ve čtvrtém čtvrtletí míra nezaměstnanosti 5,8 procenta. Počet nezaměstnaných osob dosáhl 252.800, z toho bylo 143.600 žen. Jde o nejnižší úroveň od poloviny roku 1997. V porovnání se čtvrtým čtvrtletím roku 2006 se celkový počet nezaměstnaných snížil o 86.500 a meziročně poklesl o více než čtvrtinu. Obecně se nezaměstnanost podle ČSÚ rychleji snižovala u osob v mladším a středním produktivním věku.

CVVM: Češi za největší hrozbu považují organizovaný zločin

Za největší bezpečnostní hrozbu pro ČR považují Češi mezinárodní organizovaný zločin. Dále mají strach také z teroristů. Vyplývá to z prosincového průzkumu, který zveřejnila agentura CVVM. Mezi státy, které ohrožují mír a bezpečnost Česka, jmenovali respondenti nejčastěji Írán, Irák a Rusko. Mezinárodní organizovaný zločin pokládá za velkou hrozbu 62 procent dotázaných, u teroristů takto odpovědělo 53 procent lidí. Pro 16 procent respondentů představují velkou hrozbu uprchlíci z jiných zemí a pro deset procent lidí jsou velkou hrozbou národnostní menšiny žijící v ČR. Průzkumu se zúčastnilo 1056 obyvatel starších 15 let.

Od září přestanou platit papírové dvacetikoruny

Od září letošního roku přestanou platit papírové dvacetikoruny. Na svém čtvrtečním zasedání o tom rozhodla bankovní rada České národní banky. Hlavním důvodem je podle ČNB fakt, že tyto bankovky již přestaly plnit funkci oběživa. Ke konci roku 2007 bylo v oběhu 5,3 milionu papírových dvacetikorun za více než 106 milionů korun. Dvacetikoruny bude od září do konce srpna 2009 vyměňovat Česká národní banka společně s ostatními obchodními bankami, které provádějí platební operace. Od září 2009 do 31. srpna 2014 pak bude výměnu provádět pouze ČNB. Dvacetikorunová bankovka byla do oběhu poprvé vydána 20. dubna 1994, naposledy pak v roce 1996. Vzhledem k její nízké životnosti, v průměru jeden až 1,5 roku, byla rychle nahrazována mincemi. Vedle papírových dvacetikorun přestanou od září platit i padesátihaléře.

Tříkrálové koledování letos vyneslo 58 milionů, nejvíc v historii

Při dobročinné Tříkrálové sbírce letos koledníci do kasiček vybrali přes 58 milionů korun, což představuje nejvíce peněz v její osmileté historii. Částka není konečná, budou k ní připočteny peníze zaslané přímo na účet sbírky. Jak si bude stát celkový výnos sbírky v porovnání s minulými ročníky, tedy zatím není jasné. Příspěvky, které získalo 40.000 dobrovolníků, poputují na sociální a zdravotní potřeby v krajích nebo jako humanitární pomoc do zahraničí. "Tříkrálová sbírka opět vydala dobré svědectví o ochotě společnosti dělit se s potřebnými i ochotě charitních dobrovolníků zapojit se do služby. Všem dárcům, koledníkům i organizátorům upřímně děkuji," uvedl předseda České biskupské konference, olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Za obdivuhodnou označil výši příspěvků pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk. "Nejvíce ale obdivuji nasazení dětí ve spolupráci s dospělými ve prospěch potřebných. Je to veliká formace k solidaritě nejen těch, kteří vybírají, ale i těch kteří přispívají," uvedl k letošním výsledkům arcibiskup.

Chrudim nepřevezme od církve soubor barokních soch pro své muzeum

Chrudim nepřevezme od katolické církve soubor 33 barokních dřevěných soch pašijového cyklu, které kdysi byly umístěny v areálu kapucínského kláštera u takzvaného Božího hrobu a město je chtělo využít pro své plánované lapidárium v kostele svatého Josefa. Restaurace plastik by byla příliš nákladná vzhledem k tomu, že umělecká hodnota děl není příliš vysoká. Radnice nechá pro muzeum soch opravit jen zhruba pět nejcennějších soch, řekl starosta Jan Čechlovský. "Po dohodě s katolickou církví jsme naše původní rozhodnutí o převzetí soch zrušili a vzali na vědomí rozhodnutí církve přemístit soubor soch z Prahy do Chrudimi s tím, že bude uložen v budově arciděkanství. Předpokládáme, že pro potřeby muzea barokních soch bychom si z cyklu zapůjčili tři až pět nejcennějších kusů," uvedl Čechlovský. Ostatní sochy zůstanou v církevním depozitáři a nebudou přístupné. Podmínkou bezplatného převodu na město bylo zrestaurování všech soch, což by Chrudim stálo přibližně tři miliony korun. Další peníze by si vyžádalo zabezpečení jejich vystavení včetně klimatizovaných prostor, což radnice není schopna splnit.

Herec Alain Delon přiletěl do Prahy na volbu České Miss

Populární francouzský herec Alain Delon v pátek přiletěl do Prahy, kde se v sobotu zúčastní volby České Miss. Ve čtvrtém ročníku soutěže krásy, kterou v Česku pořádá bývalá miss Michaela Maláčová, se ujme role předsedy poroty. Na ruzyňském letišti jej šéfka soutěže osobně přivítala. V roli experta ženské krásy se Delon představil již několikrát. V roce 1997 se ujal úlohy předsedy poroty v ukrajinském Kyjevě, když se tam konala soutěž Miss Europe. Část dívek se tam tehdy pro údajně špatné podmínky rozutekla ještě před finále a pověst soutěže byla poněkud pošramocena. V roce 2001 byl Delon předsedou soutěže Miss Francie a v roce 2005 šéfoval porotě při Miss Itálie. Zkušenost s miss měl Delon i v osobním životě. Patnáct let byl ženatý s bývalou nizozemskou královnou krásy Rosalií van Breemenovou, s níž má dceru Anouchku (17) a syna Alaina Fabiena (13). Ta ho však v roce 2002 opustila.

Ze sportu:

Závody Světového poháru ve skoku na lyžích v Liberci se uskuteční. Pořadatelé oznámili Mezinárodní lyžařské federaci (FIS), že můstek na Ještědu na 8. a 9. února připraví, i když je trápí nedostatek sněhu. V noci na dnešek už díky ochlazení mohli začít se zasněžováním. "Máme kompletně připravený můstek, v současné době pokračujeme v přípravě dopadové stráně. Na zkušební trénink v úterý již bude celý areál připraven," uvedla prezidentka mistrovství světa v klasickém lyžování v roce 2009 Kateřina Neumannová v tiskové zprávě.

České tenistky nastoupí k víkendovému utkání Fed Cupu bez své druhé nejlepší hráčky Lucie Šafářové, kterou trápil poraněný hýžďový sval. Nehrající kapitán Petr Pála na poslední chvíli 31. hráčku světového žebříčku vyřadil z nominace a místo ní povolal Ivetu Benešovou, která byla původně náhradnicí. Ve dvouhrách se s českou jedničkou Nicole Vaidišovou představí Petra Cetkovská, která v sobotu víkendový zápas rozehraje utkáním s Dominikou Cibulkovou. Jako druhé nastoupí na kurt v pavilonu B Brněnského výstaviště Vaidišová proti Magdaleně Rybárikové.

Reprezentační stoper David Rozehnal přeruší své nepříliš vydařené angažmá v anglickém Newcastlu, v poslední den přestupního termínu se vydal na hostování do Lazia Řím. Půlroční pobyt v italském týmu si ale zřejmě v létě prodlouží, protože kluby jsou už předběžně domluveny i na přestupu, k jehož uzavření nyní nebylo dost času. ČTK o tom informoval Pavel Zíka z agentury Sport Invest International.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Zataženo až oblačno, občas déšť nebo sněžení. Teploty 1 až 5 stupňů Celsia.