Zprávy

Americký expert Philip Coyle označil protiraketový štít za neúčinný

Protiraketová technologie, kterou chtějí USA rozmístit v Evropě, tedy částečně i v českých Brdech, neprokázala podle experta na protiraketovou obranu Philipa Coyla schopnost ubránit Evropu nebo Asii před íránským nebo severokorejským útokem. Proti útoku raket dlouhého doletu bude neúčinná. Pokud bude radar v Brdech, stane se v případě války prvním cílem nepřátelského útoku. Coyle, známý kritik plánovaného amerického protiraketového štítu ve střední Evropě, to v pondělí v Rokycanech řekl starostům z Podbrdska. Coyle zhruba třicítce přítomných představil závěry studie z roku 2004, kterou v Americe zpracovala Unie znepokojených vědců a později její výsledky potvrdila další analýza. Podle ní je tvrzení americké administrativy o spolehlivosti systému nezodpovědným přeháněním. Sám Coyle systém považuje za neúčinný, neefektivní a upozorňuje na jeho nedostatky. "Slabinou protiraketového systému je například to, že útočník může použít několik klamných cílů. Může také použít rakety, které nejsou viditelné, a jejichž povrch je schopen absorbovat radarové vlny," uvedl.

Philip Coyle, jenž působí jako poradce Centra pro obranné informace CDI ve Washingtonu, patří mezi nejuznávanější světové experty vojenského výzkumu, vývoje a testování technologií a americké obranné politiky. Do ČR přijel na pozvání Greenpeace. Starostům vysvětlil, že ČR má pro umístění vhodnou polohu, protože leží na spojnici mezi Teheránem a USA. Sám za lepší lokalitu pro umístění základny označil Ruskem navrhovaný Ázerbájdžán, jenž by dokázal ochránit i části jihovýchodní Evropy. Podle starosty Trokavce Jana Neorala ukázala světová jednička přes americkou obranu starostům, že mají pravdu a že se ve svém boji proti základně nemýlí.

Tomáš Pojar: České firmy budou moci získat zakázky pro armádu USA

České firmy se budou moci snadněji ucházet o zakázky pro americkou armádu. Diplomaté z ČR a USA totiž připravují dohodu, která by to firmám z obou států měla umožnit. ČTK a Českou televizi o tom informoval náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar. Podle Pojara budou moci české firmy americkým vojákům dodávat prakticky cokoliv, od vybavení až po zbraňové systémy. Náměstek uvedl, že dohoda by měla umožnit tuzemským firmám i jejich dodavatelům přístup na americký trh. "Je to naším dlouhodobým cílem tento trh opět českým firmám otevřít," řekl ČTK Pojar. Spolupráci českých i amerických firem by podle ministerstva zahraničí měl zlepšit také seminář, který se bude konat ve středu a ve čtvrtek v Černínském paláci. Kromě české diplomacie ho pořádá americká Agentura pro raketovou obranu (MDA).

Česko podle Schwarzenberga uzná nezávislé Kosovo "až nastane čas"

Česká republika bude reagovat na vyhlášení nezávislosti Kosova v souladu s ostatními členskými státy EU. Během pondělní návštěvy této jihosrbské provincie usilující o samostatnost to po setkání s kosovským premiérem Hashimem Thačim prohlásil český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Na dotaz, kdy Česká republika uzná nezávislé Kosovo, odpověděl český šéf diplomacie: "Až nastane čas". Premiér Thači znovu potvrdil, že Kosovo vyhlásí nezávislost a "bude to brzy". Datum ale neupřesnil a podle Schwarzenberga o tom ani nehovořili. Česko nicméně očekává, že Kosovo bude velmi brzy republikou, dodal šéf české diplomacie. Za chybu označil nedávné prohlášení srbského premiéra Vojislava Koštunici, který tvrdil, že si EU bude muset vybrat mezi úzkými vztahy se Srbskem a vysláním unijní mise do Kosova, kterou Bělehrad považuje za předstupeň odtržení provincie.

Česko povede s Čínou dialog o lidských právech

Česká republika chce jako budoucí předsednická země EU vést s Čínou intenzivní dialog o dodržování lidských práv. Vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra po pondělním setkání s generálním tajemníkem čínské vlády Chu Ťien-minem ocenil jistý pokrok v této oblasti, i když podle něj trvá déle, než by bylo potřeba. Vondra na tiskové konferenci uvedl, že čeští a čínští politici se budou v nadcházející době setkávat na různých úrovních a budou mluvit i o lidských právech. Věří, že tento dialog "přinese příští rok své ovoce". Praha se ujme půlročního předsednictví v lednu 2009 a podle Vondry její heslo "Evropa bez bariér" neznamená odstraňování překážek jen v ekonomické sféře, ale i v oblasti humanitární. V té souvislosti připomněl, že příští rok si nejen Češi připomenou 20 let od pádu železné opony, obnovy demokracie a tržního hospodářství v polovině Evropy. Představitel čínské vlády se o otázce lidských práv ve svém úvodním slově nezmínil a novináři mu nemohli klást otázky.

Klaus ani Švejnar komunistům účast ve vládě za hlasy neslíbili

Kandidáti na českého prezidenta Václav Klaus ani Jan Švejnar neslíbí komunistům za hlasy v prezidentské volbě možnost zasednout v příští vládě. K podobnému příslibu vyzvali vyjednavači KSČM. Klaus i Švejnar však v pondělí takový postup odmítli. Hlasy komunistů mohou být v parlamentu při výběru nové hlavy státu klíčové. "Já jim to slíbit v žádném případně nemohu, ani si nemyslím, že by ode mě slib tohoto typu očekávali," uvedl při návštěvě Plzeňského kraje Václav Klaus. Podle něj zřejmě ani samotná KSČM nemyslí návrh zcela vážně. "Je to pouze pošťuchování prezidenta před volbou. Myslím, že komunistická strana, za naší minulost, kterou jsme tady prožívali, nemá nárok na vstupy do vlády," dodal. Švejnar se v Brně vyjádřil podobně, KSČM se podle něj musí zreformovat, aby mohla být státotvornou stranou. "Je to otázka času. Zatím v té situaci nejsme. Bude to záviset na vývoji komunistické strany samotné a samozřejmě také společnosti," řekl Švejnar. Žádný příslib komunistům nedá.

Jan Švejnar: Justice zasluhuje respekt, prezident má jít příkladem

Česká justice si podle prezidentského kandidáta Jana Švejnara zaslouží více respektu a prezident by v tom měl jít národu příkladem. Švejnar tak v Brně reagoval na otázku ČTK, jak hodnotí spory prezidenta Václava Klause s předsedkyní Nejvyššího soudu Ivou Brožovou a to, že Klaus v minulosti označil některé nálezy Ústavního soudu za mylné, nebezpečné a v rozporu s ústavou. "Jako společnost musíme brát soudy jako jednu z nejdůležitějších institucí, které máme, dávat jim respekt, který si zaslouží a prezident v tom musí být příkladem," řekl Švejnar. Úctu k soudům je podle něj třeba vštěpovat i mladým lidem. Uvedl, že nevidí problém ve jmenování lidí mladších 30 let do soudcovských funkcí. Záleží podle něj na vzdělání a zkušenostech. Václav Klaus v minulosti v některých případech odmítal kandidáty jmenovat jako příliš mladé.

Topolánek: Nezvolení Klause by byl můj konec

Premiér Mirek Topolánek v rozhovoru pro server Aktuálně.cz řekl, že nezvolení Václava Klause prezidentem bude znamenat jeho rychlý konec nebo velké ohrožení na postu předsedy ODS a vlády. Je prý však přesvědčen, že Klaus bude prezidentem znovu zvolen. V případě nezvolení Klause prý sám rozhodne, jak postupovat. "V tuto chvíli to ale neřeším, připadá mi to nesmyslné," řekl. Současně chce všemi způsoby zabránit tomu, aby poslanci a senátoři hlasovali při volbě veřejně, jak to chce poslanec David Rath (ČSSD). Ústava podle něho neumožňuje, aby jedna komora parlamentu volila tajně a druhá veřejně. Senát, ve kterém má ODS jasnou převahu, tedy podle premiéra zaručí, že volba prezidenta bude tajná. Parlament bude prezidenta volit 8. února zřejmě ze dvou kandidátů. ODS navrhla znovuzvolení Václava Klause. Jeho soupeřem bude Jan Švejnar, kterého nominovali senátoři ze čtyř frakcí včetně opoziční ČSSD.

Vedení KDU-ČSL doporučilo svým zákonodárcům, aby volili Klause

Celostátní výbor KDU-ČSL v pondělí doporučil svým zákonodárcům, aby při únorové volbě prezidenta podpořili kandidáta ODS Václava Klause. Současně mají prosazovat veřejnou volbu hlavy státu. ČTK o tom informoval mluvčí strany Martin Horálek. Klausovým soupeřem bude ekonom Jan Švejnar, který jde do klání o Hrad s podporou zelených, ČSSD a senátorů ze čtyř frakcí. Lidovečtí politici přitom už dříve připustili, že Klausovi a Švejnarovi příznivci ve straně jsou rozděleni zhruba půl na půl. Švejnarovi dávala dosud přednost například předsedkyně poslanců Michaela Šojdrová. "Celostátní výbor KDU-ČSL při respektování svobodné vůle volitelů doporučuje svým poslancům a senátorům podpořit v první volbě prezidenta ČR Václava Klause," zní usnesení, které lidovečtí politici přijali na výjezdním zasedání v Lipnici nad Sázavou.

V zájmu průhlednosti by volba prezidenta měla být podle vedení KDU-ČSL veřejná, i když se většina volitelů zatím klonila k tajnému hlasování. "Celostátní výbor KDU-ČSL žádá své poslance a senátory, aby jako první krok na cestě k přímé volbě prezidenta prosazovali veřejnou volbu prezidenta republiky, a tím zabránili podezřením o obchodování s hlasy," uvádí se v rezoluci. Již delší dobu se spekuluje o tom, že lidovci by mohli podpořit Klause výměnou za to, že bude souhlasit s Čunkovým návratem do vlády. Takový "výměnný obchod", před nímž varoval například předseda zelených Martin Bursík, politici KDU-ČSL stejně jako premiér Mirek Topolánek (ODS) či Klaus opakovaně odmítli.

Premiér: Pokud se KDU a SZ ohledně Čunka nedohodnou, rozhodnu sám

Pokud se lidovci a zelení v nejbližší době nedohodnou na návratu předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka do vlády, rozhodne premiér Mirek Topolánek (ODS) o Čunkově osudu sám. V tiskovém prohlášení premiér připustil, že nadcházející prezidentská volba vytváří ve vládní koalici pnutí, rozhodně ale podle něj není předmětem jakýchkoliv personálních "obchodů". "Vzhledem k rozdílným názorům koaličních partnerů a neutrálnímu postoji ODS k návratu Jiřího Čunka do vlády jsem poskytl prostor pro dohodu dvou menších koaličních stran, pokud k ní dojde v nejbližší době. Tím ale nesnímám svou zodpovědnost jako premiéra a vím, že pokud k dohodě nedojde, budu muset rozhodnout sám," uvedl Topolánek. Čunek kabinet loni opustil kvůli opětovnému otevření případu, v němž čelil obvinění z korupce. V listopadu však žalobce trestní stíhání definitivně zastavil a KDU-ČSL nyní žádá jeho opětovné jmenování do funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Hlavně zelení jsou ale proti a naznačují, že Čunkův comeback může znamenat odchod jejich ministrů z kabinetu. Lidovci však zatím svůj postoj nezměnili.

Vesecká žádá Pospíšila o posouzení postupu žalobců v kauze Čunek

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká předloží ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi spis případu předsedy KDU-ČSL a někdejšího vicepremiéra Jiřího Čunka. Pospíšila požádá, aby posoudil, zda ona nebo někdo z jejích podřízených v souvislosti s objasňováním případu neporušil zákon. Vesecká to sdělila ČTK v reakci na informace TV Nova, podle nichž si někdejší poradce premiéra Miloše Zemana Miroslav Šlouf v době vyšetřování citlivých kauz Čunek a biolíh osmačtyřicetkrát telefonoval se šéfem sekretariátu Vesecké Josefem Pavlíkem. Pospíšil by měl podle ní posoudit, zda není důvod k podání stížnosti pro porušení zákona či kárné žaloby. "Zároveň vyzývám orgány činné v trestním řízení, aby vedly šetření, pokud mají zcela jasné a konkrétní poznatky nasvědčující tomu, že byl postupem kteréhokoliv státního zástupce Nejvyššího státního zastupitelství, tedy i mým, spáchán trestný čin," uvádí se v písemném stanovisku Vesecké. Od ministra očekává, že nechá prošetřit všechny informace v médiích, které zpochybňují její práci. "V případě zjištění porušení zákona z mé strany jsem připravena nést odpovědnost, v opačném případě jsem připravena využít všech právních prostředků k zamezení ničím nepodložených útoků na Nejvyšší státní zastupitelství i svoji osobu," uvedla Vesecká.

Ministr Kalousek: Hospodaření státu bude asi lepší, než jsme plánovali

Státní rozpočet by mohl pravděpodobně v letošním roce i následujících letech skončit s nižším deficitem, než ministerstvo financí naplánovalo. V rozhovoru pro ČTK to řekl ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Konkrétní údaje neuvedl. Podle něj by ani předpokládané snížení růstu ekonomiky nemělo hospodaření státu zhoršit. "Mírné snížení hospodářského růstu již bylo zohledněno v přípravě střednědobých rozpočtových dokumentů," uvedl ministr. Při tvorbě dalších rozpočtů se bude podle Kalouska přihlížet k velikosti rezervních fondů jednotlivých ministerstev. "Ta budou muset vysvětlovat, proč chtějí tolik a tolik prostředků, když jim tolik a tolik korun zbylo v rezervách," řekl. Již loňské výsledky hospodaření státu totiž podle ministra ukázaly fakt, že správci jednotlivých rozpočtových kapitol, tedy především ministerstva, nejsou schopni reálně utratit přidělené a požadované peníze. Ke konci loňského roku bylo v rezervních fondech 96,6 miliardy korun. Vláda proto již na návrh ministerstva financí schválila zvláštní režim správy fondů, který by utrácení těchto peněz reguloval.

Brožová dokládá, že pokutu 40 milionů nezatajila

Nejvyšší soud v pondělí zveřejnil dokumenty, které podle jeho předsedkyně Ivy Brožové dokládají, že čtyřicetimilionovou pokutu před ministrem spravedlnosti netajila. Pokutu soudu uložil finanční úřad za chyby v hospodaření. Úředníci z ministerské generální inspekce Brožové v roce 2005 napsali, že je má informovat až po úplném skončení kauzy, nikoliv hned po obdržení platebního výměru od finančního úřadu. Utajení sankce přitom bylo důvodem, proč ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil podal na Brožovou kárnou žalobu. Když Nejvyšší soud loni v červnu pokutu dostal, Brožová ještě využila zákonnou možnost obrátit se na ministra financí s žádostí o prominutí. Ministr Miroslav Kalousek to ale v listopadu odmítl. Brožová již dříve označila postup ministerstva ve sporech o pokuty za pokračování útoků na nezávislost soudní moci. Opakuje, že NS nepřipravil daňové poplatníky o žádné peníze. Brožová od roku 2006 vede spory s prezidentem Václavem Klausem, které již několikrát skončily u Ústavního soudu. Zatím vždy uspěla.

Žalobce: BIS neovlivňovala vyšetřování kauzy Hučín

Bezpečnostní informační služba (BIS) nezasahovala do práce orgánů činných v trestním řízení v případě bývalého důstojníka BIS Vladimíra Hučína. K tomuto závěru dospěl žalobce Michal Zachystal, který má případ na starosti. Senátor Jaromír Štětina nedávno parlamentní komisi pro kontrolu BIS předal tajné písemnosti, které podle něj potvrzují, že tajná služba ve spolupráci s ČSSD ovlivňovala vyšetřování Hučínovy kauzy. "BIS v tomto případě nepochybila. Pokud se její příslušníci v případu jakkoli angažovali, tak v souladu se zákonem," řekl ČTK státní zástupce. Odkud dokumenty získal, senátor odmítá sdělit. Komise předala Štětinovy písemnosti Inspekci BIS ke zkoumání. Služba potvrdila, že některé z nich pocházejí opravdu od ní, a na konci prosince předala výsledky svého šetření Zachystalovi. Žalobce se nyní zabývá druhým aspektem kauzy - odkud tajné dokumenty Štětina získal. Podle informací ČTK si písemnosti od BIS vyžádaly další instituce, které se zabývaly případem Hučín a odtud pravděpodobně unikly.

Němečtí neonacisté vyzývají k účasti na pochodu Plzní

K účasti na plánovaném pochodu Plzní vyzývají na internetu němečtí neonacisté. Autor na německém ultrapravicovém diskusním fóru thiazi.net zve německé "svobodné, sociální a nacionální" kamarády. Akce nazvaná Pochod za svobodu slova se má uskutečnit v sobotu 19. ledna. Datum se prakticky kryje s 65. výročím prvního transportu plzeňských Židů do Terezína. Svolavatel akce Václav Bureš vyzval účastníků, aby přišli ozbrojeni. Podle neonacistů se v Plzni očekávají policejní manévry. Čeští policisté s účastí německých pravicových radikálů počítají. Připravují se ale i na příjezd anarchistů. Odhadují, že pochodu se zúčastní na stovky lidí. Podle plzeňské policejní mluvčí Jany Václavové monitorují na internetu už několik podobných výzev. Do ulic města v sobotu nasadí dopravní a pořádkovou policii a také antikonfliktní tým. Pohotovost budou mít i městští strážníci. Mimořádná bezpečnostní opatření chystá také radnice, konkrétní podobu dohodne v úterý. U plzeňské Velké synagogy, kudy chtějí radikálové v sobotu rovněž projít, se od 14.00 chystá pietní shromáždění Židovské obce.

Advokát žádá stíhání Škrlové na svobodě

Advokát Barbory Škrlové Richard Novák podal v pondělí stížnost proti vzetí jeho klientky - jedné z hlavních postav kuřimské kauzy, do vazby. Brněnský krajský soud by o ní měl rozhodnout co nejdříve poté, co obdrží spis. Tento týden se ale jeho verdikt ve věci neočekává. Novák usiluje o to, aby byla Škrlová stíhána na svobodě. Hrozí jí až dva roky vězení za to, že se loni vydávala v centru Klokánek za dívku Aničku. O celé věci v pondělí poprvé mluvila s policejním vyšetřovatelem. Škrlová byla minulý týden vzata brněnským městským soudem do vazby, aby se nevyhýbala trestnímu stíhání. Podle Nováka tak v minulosti nečinila. O svém stíhání v Česku prý nevěděla. Advokát upozornil, že Škrlová dosud neměla problémy se zákonem. Škrlová by teď měla vysvětlit, proč se vydávala v Česku za Aničku a v Norsku za třináctiletého chlapce Adama.

Telefónica zákazníkům v Evropě včetně ČR zlevní datový roaming

Telekomunikační skupina Telefónica letos sníží v některých evropských zemích ceny za datový roaming o více než 40 procent. Změny, které se týkají i zákazníků v Česku, by měla firma zavést před letošní letní sezonou. ČTK to řekl mluvčí Telefóniky O2 Martin Žabka. Vedle zákazníků Telefóniky z Česka se budou moci levněji v zahraničí připojovat k internetu a posílat SMS zákazníci ze Španělska, Británie, Německa a Irska. V rámci navrhovaného balíčku by měly náklady na odeslání textové zprávy odkudkoli v rámci Evropské unie klesnout na maximálně 0,32 eura bez DPH (zhruba 8,3 koruny). Příjem SMS má být zdarma. Přístup k internetu kdekoliv na světě by měl stát jedno euro (zhruba 25,9 Kč) za megabyte přenesených dat.

Lesy ČR zpracovaly ke konci prosince celou kalamitu Kyrill

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) zpracoval ke konci loňského roku celou kalamitu po orkánu Kyrill, který Česko zasáhl právě před rokem. Celkem podnik vytěžil 6,05 milionu metrů krychlových kalamitního dřeva, z něhož podíl po orkánu Kyrill činil asi 5,1 milionu metrů krychlových. ČTK to řekl mluvčí LČR Radek Drahný, konkrétní výši škod neuvedl. LČR patří polovina lesů v zemi. Vývraty po orkánu představovaly největší kalamitu v historii podniku a tvořily většinu celoročních těžeb firmy, které se pohybují u hranice osmi milionů metrů krychlových. Již bezprostředně po orkánu LČR odhadovaly, že zpracování polomů bude trvat celý rok. Nejvíc orkán na majetku státních lesů poničil lesy v jižních Čechách.

Na veletrhu GO se proti loňsku zvýšil zájem o dovolené v cizině

Téměř čtvrtina návštěvníků mezinárodních veletrhů cestovního ruchu GO a Regiontour přijela na brněnské výstaviště s úmyslem nakoupit či objednat turistické pobyty nebo zájezdy. Hlavním cílem ale bylo zjistit aktuální novinky v nabídkách cestovních kanceláří. Veletrhy v neděli skončily, za čtyři dny je navštívilo stejně jako vloni asi 36.000 lidí. Oproti minulému ročníku, kdy dva ze tří návštěvníků přišli kvůli informacím o Česku, byl letos zájem o tuzemskou a zahraniční turistiku vyrovnaný. Vystavovatelé přijeli na veletrh stejně jako vloni z 32 zemí světa. Jejich počet meziročně vzrostl asi o 200 na 1455. Téměř o 100 procent se zvýšilo zastoupení firem ze Slovenska. České turisty chtějí přilákat především na lázně, zimní sporty a vysokohorskou turistiku. Kromě Slovenska se na veletrhu prezentovalo kolem 80 dalších zahraničních oblastí.

Americký mužský pěvecký sbor Chanticleer vystoupí ve Státní opeře

Americký mužský pěvecký sbor Chanticleer vystoupí 7. února ve Státní opeře Praha. Českému publiku se poprvé představí na koncertu s názvem Duše má zpívala celý den, který je součástí turné po 22 státech USA a osmi evropských městech, řekla ČTK mluvčí Státní opery Praha Miroslava Kaňková. Chanticleer se věnuje interpretaci hudby starých mistrů, soudobé klasice, chrámovým skladbám, spirituálům, gospelu i jazzu. V Evropě navštíví i Paříž, Lucemburk, Vídeň, Budapešť a Vilnius.

Kafkův Proces je Inscenací roku 2007

Kafkův Proces v režii Dušana Davida Pařízka se stal vítězem ankety o Inscenaci roku. Pařízek ji nastudoval se souborem Pražského komorního divadla. Proces se uvádí na jevišti Divadla Komedie. Anketu vyhlašují Divadelní noviny a letos ji uspořádaly už popatnácté. Z 93 hlasujících Proces uvedlo jako nejlepší osm kritiků či divadelních publicistů. Podle redaktora Divadelních novin Vladimíra Hulce anketa skončila s dosud nejmenším rozdílem; navíc vítězné inscenaci stačilo k vítězství nejméně hlasů v historii tohoto hlasování.

Ze sportu:

Nováčky v kádru české fotbalové reprezentace pro přípravné zápasy na Kypru jsou brněnský Luboš Kalouda, Mario Holek z Dněpropetrovsku a mladoboleslavský kapitán Jan Rajnoch. Trio hráčů se dostalo do osmadvacetičlenné nominace národního týmu, který se na začátku února utká s řeckým B týmem a Polskem. V úterý 5. února v Nikósii nastoupí česká rezerva proti řecké, první tým čeká o den později oficiální zápas proti Polsku v Larnace. Pro Brücknera a jeho tým začne tímto dvojzápasem příprava na červnový evropský šampionát.

Sedm úplných nováčků pozval trenér fotbalové reprezentace do 21 let Vítězslav Lavička na první akci v letošním roce, kterou bude 6. února přípravný zápas ve Francii proti třetiligovému celku Istres. V týmu "lvíčat" se premiérově objevují brankář Dominik Rodinger ze slovenských Michalovců, plzeňský obránce Jan Halama, středopolaři Marcel Gecov z Liberce, Ivan Hašek z Bohemians 1905, jablonečtí spoluhráči Adam Hloušek s Jiřím Valentou a útočník Jakub Mareš z Teplic.

Nicole Vaidišová jako jediná z pěti českých tenistů postoupila v pondělí do druhého kola Australian Open. Dvanáctá nasazená hráčka porazila 6:3 a 6:0 Rumunku Ioannu Raluku Olaruovou a v dalším zápase narazí na domácí Alicii Molikovou. S turnajem se už rozloučili Lukáš Dlouhý, který prohrál s šestým nasazeným Američanem Andym Roddickem, Klára Zakopalová, Petra Cetkovská a Renata Voráčová.

České basketbalistky se v červnové kvalifikaci o postup na olympijské hry v Pekingu utkají ve skupině B s Argentinou a Angolou, které jim přisoudil pondělní los. První dva týmy se dostanou do čtvrtfinále, odkud se vítězové již probojují na olympiádu. Poražení čtvrtfinalisté budou v madridském turnaji hrát semifinále a finále o poslední páté místo. České basketbalistky se ve čtvrtfinále střetnou s týmem ze skupiny A, v níž jsou Lotyšsko, Senegal a Japonsko.

Krátce o úterním počasí v Česklé republice:

Zataženo, místy mlhy nebo mrholení. Teploty nula až 4 stupně Celsia.