Zprávy

Jan Švejnar oznámil, že bude kandidovat na prezidenta

Ekonom Jan Švejnar oficiálně oznámil, že bude kandidovat na prezidenta. Jeho nominaci už podepsalo deset senátorů z frakcí ČSSD, KDU-ČSL, Klubu otevřené demokracie a klubu SNK, chybí mezi nimi zástupci ODS a KSČM. Návrh předložili senátní volební komisi krátce poté, co Švejnar oznámil své rozhodnutí kandidovat. O funkci se utká 8. února příštího roku s Václavem Klausem, který jako favorit ODS usiluje o znovuzvolení. Rozhovory s politickými stranami prý Švejnara přesvědčily o tom, že může získat mezi zákonodárci silnou podporu.

Švejnar prohlásil, že prezidentskou funkci vnímá jako službu veřejnosti. "Chci být prezidentem sjednocujícím, ne polarizujícím, chci být prezidentem všech občanů této země," uvedl. Pokud jej parlament zvolí do čela státu, hodlá hájit národní zájmy a současně prosazovat proevropský postoj. Tyto dva principy podle něj nestojí proti sobě, ale jdou "ruku v ruce". Švejnar se narodil 2. října 1953 v Praze. V roce 1970 opustil ještě před maturitou Československo a odjel do zahraničí. Studoval ekonomii v USA na Cornellově a později Princetonské univerzitě. V roce 1987 se usídlil v Pittsburghu, o rok později se stal profesorem tamní univerzity. Do Československa se vrátil v roce 1990 jako člen mise Světové banky.

Klaus kandidaturu Švejnara uvítal, je proti televizní debatě

Prezident Václav Klaus oznámení kandidatury Jana Švejnara na funkci hlavy státu uvítal a prohlásil, že prezidentská volba nyní dostává jasnější obrysy, což bylo třeba. Zároveň odmítl možnost televizních debat se svým protikandidátem; takový duel by podle Klause byl na místě, kdyby se konaly přímé prezidentské volby. Na Švejnarovo prohlášení, že by chtěl být prezidentem sjednocujícím, nikoli polarizujícím, Klaus reagoval slovy: "Úlohou prezidenta je být prezidentem všech občanů, snažit se nebýt stranickým prezidentem. Pevně věřím, že právě o to jsem se celých pět let snažil, a dokazují to i průzkumy veřejného mínění. Stejně tak to dokazují stanoviska některých politických stran, které si dříve myslely, že s tím Klausem to bude velmi složité. Ale ukazuje se, že i postoje voličů dnešních opozičních stran něco vypovídají o tom, jak hodnotí mé prezidentství."

Předsednictvo ČSSD podpořilo v boji o Hrad Švejnara

Předsednictvo sociální demokracie v pátek podpořilo prezidentskou kandidaturu ekonoma Jana Švejnara. Po zasedání to řekl předseda ČSSD Jiří Paroubek. Konečné rozhodnutí bude na stranickém ústředním výkonném výboru, který zasedne v sobotu. Pětapadesátiletý Švejnar se příští rok v únoru utká v boji o Hrad se současným prezidentem Václavem Klausem. Klaus je kandidátem ODS a pro volbu hlavy státu zůstává favoritem. Předsednictvo nejsilnější opoziční strany vyzvalo své poslance, aby Klause nevolili. Pro Švejnarovu podporu údajně hlasovala drtivá většina členů předsednictva ČSSD, jeden se zdržel. Pro druhé usnesení, kterým byli socialističtí zákonodárci vyzváni, aby nevolili Klause, ale Švejnara, prý zvedli ruku všichni.

Lidovci nepodpořili Švejnara ani Klause

Postoj KDU-ČSL k únorové volbě prezidenta zůstává nejednoznačný. Celostátní konference strany v pátek k této otázce nepřijala žádné usnesení, návrhy rezolucí o podpoře obou kandidátů - Václava Klause i Jana Švejnara - neprošly. Předseda strany Jiří Čunek řekl, že jedním z důvodů byl fakt, že Klaus ještě nebyl u lidoveckých senátorů. Navíc mnozí zákonodárci na konferenci chyběli. Čunek potvrdil odhad, že příznivci Klause i Švejnara jsou mezi voliteli KDU-ČSL rozděleni zhruba půl na půl. "Pokud se nedokážeme shodnout, tak nebudeme hrát komedii," uvedl Čunek. Celostátní konference také podle očekávání rozhodla, že dubnový sjezd zůstane programový, a nezmění se tedy na volební.

Spojené státy zvýší poplatky za zpracování víza

Spojené státy od začátku příštího roku celosvětově zvyšují poplatky za zpracování víza ze 100 na 131 dolarů. Vzhledem k tomu, že aktuální kurz je 18 korun za americký dolar, budou muset Češi před cestou do USA zaplatit asi 2358 korun. ČTK o tom informovalo americké velvyslanectví v Praze. Ambasáda uvedla, že vízový poplatek se naposledy zvyšoval v roce 2002. Od té doby podle velvyslanectví v procesu udělování víz přibyla řada bezpečnostních prvků, které zvýšily náklady. Pro Česko je výhodou to, že koruna k dolaru během posledních měsíců zpevňovala.

Velvyslanectví letos pro žadatele zavedlo některá ulehčení vízového procesu. Zájemci si například od 1. června mohou sjednat datum pohovoru na velvyslanectví po internetu. Nový systém nahradil telefonickou linku, přes níž žadatelé museli například i posílat formuláře faxem. Systém schůzek on-line má podle ambasády žadatelům o víza ušetřit čas a peníze.

Spory při registraci tradičních výrobků má řešit expertní skupina

Spory ohledně registrace tradičních specialit mezi Českem, Slovenskem a Polskem má pomoci řešit mezinárodní expertní skupina. Na jejím vzniku se dohodli ministři zemědělství těchto zemí na zasedání v Českém Krumlově. Komise, kde by neměli chybět například zástupci českých zpracovatelů, se poprvé sejde příští rok, řekl ministr zemědělství Petr Gandalovič. Závěry, případně i společné žádosti, pak Česko předloží Evropské komisi. Některé nové členské země si podaly žádost o registraci výrobků, které jsou obvyklé i v sousedních zemích. Slováci a Poláci tak chtějí získat ochranu loveckého salámu, kabanosu, spišských párků či špekáčků. Pokud by Brusel známky skutečně udělil a čeští producenti by je chtěli nadále používat, museli by se při výrobě držet přesně stanoveného postupu, jinak by název nemohli používat. Česko zatím žádnou žádost o registraci tradičního názvu výrobku nepodala, má již ale schválenu ochranu zeměpisného označení pro 12 výrobků. Evropská komise jednání o žádostech sousedních zemí podle Ganadloviče dosud nezahájila.

Předsedkyní rady ústavu pro totality byla zvolena Kavalírová

Předsedkyní Rady Ústavu pro studium totalitních režimů se stala Naděžda Kavalírová. Rada ji do svého čela zvolila na svém ustavujícím zasedání, informoval sekretariát vládního zmocněnce pro organizační přípravu vzniku ústavu. Kavalírovou, která vede Konfederaci politických vězňů, do rady nominoval prezident Václav Klaus. Místopředsedou rady byl zvolen exministr životního prostředí Ivan Dejmal, kterého nominovala sněmovna na podnět Strany zelených. Příští zasedání rady se uskuteční už 18. prosince. Rada má na něm projednat mimo jiné organizační řád ústavu, jeho koncepci vedení a jmenování jeho ředitele. Jediným kandidátem je podle dostupných informací vládní zmocněnec Pavel Žáček, současný ředitel archivu bezpečnostních složek ministerstva vnitra.

Státní dluh ke konci září stoupl na 842,7 miliardy korun

Státní dluh České republiky stoupl ke konci září na 842,7 miliardy korun. Za devět měsíců letošního roku se tak zvýšil o 40,2 miliardy korun. Od června se ovšem snížil o 13,4 miliardy korun. Ministerstvo financí tak potvrdilo své údaje o státním dluhu z počátku října. Na každého Čecha připadá dluh přes 84.000 korun. Za celý loňský rok se stát zadlužil o více než 111 miliard korun. Státní dluh tvoří dluhy centrální vlády a vzniká především kumulací schodků státního rozpočtu.

Česko získalo od EIB úvěr až 34 mld. Kč na dopravní projekty

Evropská investiční banka (EIB) poskytne České republice úvěr až 34 miliard korun na spolufinancování projektů z Operačního programu Doprava. Návrh zákona o přijetí úvěru ve středu schválila vláda, informovalo v pátek ministerstvo financí. Půjčka by se měla čerpat v letech 2008 až 2010 se splatností 40 let ode dne podpisu smlouvy o úvěru. Úvěr od EIB bude krýt národní podíl u projektů financovaných z OP Doprava. Umožní čerpání peněz z fondů EU na projekty dopravní infrastruktury. Podle návrhu banky se v rámci tohoto úvěru předpokládá podpis tří smluv. První z nich, která zajišťuje půjčku 14 miliard korun, v pátek podepsal ministr financí Miroslav Kalousek.

Rakouští odpůrci Temelína ohlásili novou blokádu hranice

Novou blokádu česko-rakouské hranice, i když jen částečnou, ohlásili rakouští odpůrci české jaderné elektrárny Temelín z hornorakouské organizace Atomstopp. V prohlášení uvádějí, že 18. prosince mezi 13:00 a 14:00 SEČ bude "obtížně průjezdný" hraniční přechod Wullowitz/Dolní Dvořiště, protože jeden jízdní pruh bude zablokován. Protiatomoví aktivisté v uvedeném termínu uspořádají nedaleko přechodu tiskovou konferenci "o očekáváních, která spojují s politikou vlád obou zemí", uvádí se dále v prohlášení. Tisková konference se uskuteční den po třetí schůzce česko-rakouské meziparlamentní komise pro otázky bezpečnosti Temelína. Aktivisté schůzce už předem předpovídají nezdar, přestože předchozí dvě zasedání přinesla podle názoru obou zúčastněných stran jednoznačný pokrok. Ten však rakouští odpůrci Temelína popírají a tvrdí, že komise "selhala": Česká republika podle nich nebyla schopna předložit důkazy o splnění takzvaných ujednání z Melku a neuznala mezinárodněprávní závaznost těchto ujednání.

První laboratoře ICRC se v Brně otevřou příští rok

První výzkumné laboratoře budoucího Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC) by se v Brně měly otevřít příští rok. Budou v nich pracovat čeští lékařští odborníci i Američané z prestižní Mayo Clinic. Sdělili to v Brně autoři projektu. Přístroje, na nichž budou vědci provádět měření, se poté pouze přestěhují do nové budovy ICRC. Začne se stavět v polovině příštího roku a hotová bude v roce 2011, řekla ředitelka Fakultní nemocnice U svaté Anny Vladimíra Danihelková. Tři nové laboratoře by vědci měli mít k dispozici přímo ve svatoanenské nemocnici. Pracovat tam chtějí od jara. Základem výzkumných týmů budou Češi. Na práci se budou podílet i výzkumníci Mayo Clinic. Odborníci Mayo Clinic se s českou stranou dohodli na pěti základních oblastech, v nichž budou společně zkoumat. Jsou mezi nimi kardiovaskulární obory, gastroenterologie, tedy obory léčby trávicího ústrojí, neurovědy, onkologické obory a biotechnologie.

Ústav hematologie převzal mezinárodní certifikát kvality

Větší bezpečí pro pacienty a kontrolu všech procesů v nemocnici znamená mezinárodní akreditace kvality Joint Comission International (JCI). Ústav hematologie a krevní transfuze (ÚHKT) získal toto prestižní americké ocenění jako třetí zařízení v Česku a 232. na celém světě. Jako první v Česku obdržel také zlatou pečeť bezpečnosti pacientů. Pátečního předání dokumentů se účastnil velvyslanec USA Richard Graber s manželkou. Připomněl, že k získání akreditace jsou potřebné skvělé schopnosti vedení ústavu i vynikající práce zaměstnanců. "V osobním nasazení a zápalu jste příkladem ostatním," řekl ke shromážděným zaměstnancům. Certifikát převzali společně současný ředitel ústavu profesor Jan Dyr a jeho předchůdce profesor Pavel Klener. Pro získání titulu JCI musela nemocnice splnit 1500 akreditačních standardů a podstandardů, k tomu musela naplnit pět mezinárodních bezpečnostních cílů.

Pošta si od zdražování slibuje zvýšení výnosů o šest procent

Česká pošta chce v příštím roce díky zdražení služeb zvýšit provozní výnosy o šest procent. ČTK to řekla mluvčí Dita Václavíková. Výnosy z provozu se v roce 2006 pohybovaly kolem 17,5 miliardy korun. Pošta zvyšování cen zdůvodňuje rostoucími cenami vstupů za poslední tři roky, kdy podnik nezdražoval. Zároveň se brání tím, že i po zdražení budou její ceny nejnižší v porovnání s okolními státy. V příštím roce chce pošta zdražit další služby, které nyní poskytuje pod náklady. Dražší by například měla být výplata důchodů pro Českou správu sociálního zabezpečení. Ve firmě zároveň sílí tlak na zvýšení průměrné mzdy, která je zhruba o 4000 korun pod celostátním průměrem. V pondělí chce část zaměstnanců demonstrovat za 30procentní růst mezd. Pošta s odbory o dodatku ke kolektivní smlouvě na příští rok stále jedná.

Firma od ledna zvýší většinu cen základních služeb. Například poslání obyčejného dopisu vyjde na deset korun namísto současných 7,50 Kč a doporučená zásilka bude stát 26 Kč namísto 19 korun. Doručení dvoukilogramového balíku vyjde na 38 korun místo současných 30 Kč. Poslání peněz bude od ledna dražší zhruba o deset až 15 procent.

Lidé hodnotí lépe vánoční trhy v Praze než v Brně

Lidé lépe hodnotí vánoční výzdobu a trhy v centru Prahy než v Brně. Vánoční atmosféra v obou městech se mimo to více líbí zahraničním hostům než návštěvníkům z ČR. Vyplývá to z výsledků průzkumu firmy inPuncto, který má ČTK k dispozici. Anketa, kterou firma provedla 11. a 12. prosince, se zaměřila na hodnocení vánoční výzdoby, trhů a celkové atmosféry. Při hodnocení způsobem jako ve škole dotázaní nejčastěji volili známku dvě minus, přičemž lepší hodnocení dávali zahraniční návštěvníci v hlavním městě. Respondenti ocenili výzdobu v Praze známkou 2,3, v Brně známkou 2,8. Pražské trhy od tazatelů dostaly 2,5, brněnské 2,8. Srovnatelné výsledky ukázalo i hodnocení vánoční atmosféry. Podle inPuncto bývá lépe oznámkována vánoční atmosféra v menších městech, například obyvatelé Znojma přiřadili vánoční výzdobě v centru svého města průměrnou známku 1,7.

Vánoční trhy jsou v Praze otevřeny na Staroměstském, Václavském a Vítězném náměstí, dále na náměstí Republiky, Míru a na Andělu. Vánoční zboží naleznou návštěvníci rovněž u stanice metra Háje nebo na holešovickém výstavišti, které bude o víkendu patřit hrnčířským, řemeslným a pivním trhům. Většina trhů nabízí také doprovodný program, například na Staroměstském náměstí se v sobotu odpoledne uskuteční mezinárodní festival adventních zpěvů Music and friends.

Boni pueri jsou v Japonsku, zpívali i pro japonskou císařovnu

Koncertní skupina českého chlapeckého sboru Boni pueri je v těchto dnech na měsíčním koncertním turné v Japonsku a Hongkongu. Ve středu vystoupila na Gakušuinské univerzitě v Tokiu a koncert navštívila i japonská císařovna Mičiko s princem Akišino a princeznou Sajako. ČTK to řekl Martin Sedláček z Boni pueri. Skupina na turné, v jehož rámci se představí osmnáctkrát v Japonsku a dvakrát v Hongkongu, odjela 24. listopadu. Pro "dobré chlapce" z Hradce Králové je to pátá cesta na profesionální turné do Asie. Sbor již koncertoval v Japonsku i Jižní Koreji. Do České republiky se vrací na Štědrý den, kdy diváci České televize uvidí další koncertní skupinu Boni pueri na záznamu vánočního komorního koncertu ze Slavnostním sálu pražského Valdštejnského paláce, který je sídlem Senátu. Na tomto koncertu, který se uskuteční příští úterý, zazní české a evropské koledy i písně s vánoční tematikou od Antonína Dvořáka i Benjamina Brittena. Další turné, tentokrát po Kanadě, čeká Boni pueri příští rok v únoru a březnu.

Fučíkova Reportáž psaná na oprátce poprvé s faksimile rukopisu

Vychází jubilejní 40. vydání Reportáže psané na oprátce, kterou napsal literát, politik a novinář Julius Fučík z pankráckého vězení v Praze, kde byl vězněn německou okupační mocí. Tištěný text je vůbec poprvé doplněn úplným faksimile rukopisu, který posílal Fučík tajně z vězení na útržcích toaletního papíru. Knihu vydalo Ottovo nakladatelství v Praze. Komunistický režim Fučíkův rukopis přísně střežil a vypustil z něj pasáž, ve které autor píše o spolupráci s gestapem. Pasáž podle znalkyně Fučíkova díla Jaroslavy Janáčkové dokazuje, že Fučík na gestapu vypovídal, ale ne, že by někoho udal. Dosvědčují to i výslechové protokoly. Pasáž ale vadila přímočaré komunistické představě hrdinství, tvrdí Janáčková. Fučík podle ní naopak chránil Františka Halase, Jaroslava Seiferta a další lidi z oblasti kultury. Kniha přibližuje Fučíka a jeho dobu množstvím fotografií, dokumentů a kreseb. Nechybí ani dopis Jana Wericha, který Fučíkově manželce děkuje za výtisk, který mu poslala. "Domnívám se, že Julek napsal nejkrásnější knihu války," uvedl s tím, že by ji měl číst celý svět.

Národní divadlo uvedlo inscenaci Babičky

Činohra Národního divadla v Praze uvedla premiéru Babičky Boženy Němcové, jak ji s dramaturgyní Lenkou Kolihovou Havlíkovou dramatizoval režisér Jan Antonín Pitínský. Jejich inscenace s Vlastou Chramostovou v titulní roli však na jevišti historické budovy na rozdíl od filmových zpracování není jen idylickým snem o šťastné minulosti a nevinném dětství. "Kýžené štěstí je neustále něčím ohrožováno. Právě pro toto téma se román Boženy Němcové stal symbolem. Pro téma, které se spojilo s osobním osudem autorky - ženy s krásnou tváří a citlivou duší, ale rozežírané vnitřní chorobou, pronásledované režimem i tragickými životními událostmi. Ženy, která se podobně jako hlavní hrdinka románu nikdy nevzdala," charakterizovala inscenaci dramaturgyně.

Dramatizace Babičky využila všech podstatných motivů a témat předlohy, přičemž hybatelem děje či obětí osudu jsou ženské postavy. Život každé je zásadně ovlivněn světem mužů, událostmi, které ženy samy nemohou ovlivnit, jen se s nimi mohou vyrovnat. Titulní postava je tím, kdo harmonizuje vztahy ve svém okolí; její moudrost a laskavost však podle dramaturgyně vyrůstají z těžkého osudu, který prožila. I proto je vždy ochotna jednat, rozhodovat se a riskovat. V tomto momentu se obsazení hlavní role spojilo s Chramostovou, která jí chce ukončit svou kariéru na české první scéně, kam se vrátila po listopadu 1989.

Havel slavnostně uvedl osmý svazek svých Spisů

Bývalý prezident Václav Havel dnes v pražské Hergetově cihelně slavnostně uvedl osmý svazek svých sebraných spisů. Kniha navazuje na sedmisvazkové Spisy, které nakladatelství Torst vydalo již před osmi lety, a jednou z jejích částí je i Havlova nová divadelní hra Odcházení. Havel řekl, že po vydání sedmisvazkových sebraných spisů již další díl neplánoval. "Myslel jsem, že tím to končí. Najednou jsem se dožil vyššího věku, zjistil jsem, že jsem ještě něco dalšího napsal, a nabídl jsem Torstu vydání osmého svazku mých sedmidílných Spisů," řekl dramatik. "Jsem zdrženlivý v jakémkoliv odhadování budoucnosti. Mám pocit, že tohle už je opravdu poslední svazek mých Spisů. Ale nemohu to tvrdit s naprostou určitostí. Co my víme," dodal Havel za potlesku přítomných.

Osmý díl Spisů Václava Havla tvoří tři části. První je souhrnem projevů a dalších textů z let 1999 - 2006. Druhou částí je Havlova knižní literární koláž Prosím stručně. Třetí část pak tvoří divadelní hra Odcházení.

Vlasta Pospíšilová dokončuje první pohádku pro třetí Fimfárum

Režisérka Vlasta Pospíšilová právě dokončuje ve studiu Hafan film novou loutkovou pohádku na motivy dalšího z příběhů Jana Wericha Fimfárum. Scenárista Jiří Kubíček pro ni zpracoval pohádku Král měl tři syny a dal jí název O kloboučku s pérem sojčím. Snímek se stane prvním příspěvkem do třetího dílu filmového projektu Fimfárum. Podle Aleny Vandasové ze společnosti Maurfilm je výtvarníkem Petr Poš, tradiční spolupracovník Vlasty Pospíšilové. "Jedním z animátorů je David Súkup, který by měl být režisérem další fimfárovské pohádky Rozum a štěstí. Pokud projekt získá podporu fondu kinematografie a koprodukčních partnerů, měla by začít vznikat v průběhu příštího roku," řekla Vandasová ČTK. Súkup podle ní požádal o spolupráci výtvarníka a režiséra Jana Baleje. Tentokrát by mělo jít o pohádku netradičně dlouhou, zhruba kolem 40 minut, což je skoro dvojnásobek délky ostatních fimfárovských částí. Producent filmu Martin Vandas bude o koprodukční účasti v projektu nazvaném "Fimfárum, do třetice všeho dobrého" jednat s Českou televizí, která už vstoupila do prvního filmu třetí série. Ta by měla být uvedena do kin v roce 2009, kdy by ji měl doplnit ještě krátký příběh Jak na Šumavě vyhynuli obři.

Ze sportu

I podruhé útočil skokan na lyžích Roman Koudelka na středním můstku ve Villachu na premiérové stupně vítězů ve Světovém poháru a stejně jako ve čtvrtek i tentokrát mu jen těsně unikly. Osmnáctiletý talent se o čtvrté místo tentokrát podělil s domácím Rakušanem Wolfgangem Loitzlem. Koudelka byl po prvním kole pátý po skoku dlouhém 91 metrů. V bojích o medaile ještě metr a půl přidal, ale zlepšil se i Loitzl a oba v součtu nasbírali shodně 236 bodů. Také pátý závod SP v sezoně vyhrál domácí Thomas Morgenstern, který vynikající formu potvrdil dvěma skoky na značku 95 metrů. Zbývající dva čeští reprezentanti Martin Cikl a Lukáš Hlava nebodovali.

Čeští fotbalisté budou během červnového mistrovství Evropy bydlet v hotelu Royal Vital Dorint v tyrolském městečku Seefeld. Oznámila to rakouská turistická centrála Tirol Werbung. Vedení mužstva zatím tuto informaci nepotvrdilo, podle tiskového mluvčího Lukáše Tučka je to stále pouze jedna z variant. Trenér Karel Brückner zvolil pobyt v rakouských Alpách i přesto, že ke všem třem zápasům ve skupině tým bude cestovat do Švýcarska - jednou do Basileje a dvakrát do Ženevy. Důvod je zřejmý: Seefeld má česká reprezentace ověřen, stejně jako tamní hotel, v němž rozbije svůj hlavní stan. Mluvčí týmu už před týdnem dal najevo, že právě Seefeld je první možnou volbou. Další možností byl hotel poblíž Ženevy.

Přibližně polovina peněz, které fotbalová Slavia vydělala během účinkování v Lize mistrů, padne na dluhy. Do klubové pokladny přibylo včetně zisků ze vstupného kolem dvou stovek milionů korun. Vedle uhrazení pohledávek si dalších přibližně padesát milionů rozdělí mezi sebe hráči a realizační tým a zbytek Slavia použije na nákup posil případně další investice.

Novým majoritním vlastníkem fotbalového klubu Slavia Praha se podle serveru Euro.cz stala česká finanční a poradenská společnost Key Investments. Server s odvoláním na generálního ředitele klubu Petra Doležala oznámil, že nový majitel koupil 61 procent akcií. Britská společnost Enic, která v minulosti vlastnila více než 97 procent akcií Slavie, nyní podle Doležala v klubu drží 31 procent. Firma Key Investments se zabývá zprostředkováním obchodů a správou akcií pro své klienty. Je proto pravděpodobné, že Slavia bude mít brzy ještě jiného majitele.

Podzimní sezona fotbalové Sparty byla neúspěšná, avšak ke změně na trenérském postu nedochází. Oznámilo to klubové vedení na páteční tiskové konferenci po konci sezony. Aby se klubu za půl roku lépe hodnotil celý ročník, musí letenský tým na jaře získat podle představ svých šéfů mistrovský titul a nejlépe i vítězství v domácím poháru.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Oblačno, místy slabé sněžení. Teploty minus 4 až nula stupňů Celsia.