Zprávy

Čeští a američtí diplomaté pokračovali v jednáních o radaru

Čeští a američtí diplomaté v Praze zahájili další kolo vyjednávání o dohodě upravující výstavbu amerického radaru v České republice. Průběžné výsledky dvoudenního jednání nechtělo ministerstvo zahraničí zveřejnit s tím, že o něm bude blíže informovat po jeho ukončení v úterý. Pracovníci ministerstva se omezili pouze na konstatování, že se rozhovory protáhly až do večerních hodin a jednání byla tvrdá. Dohoda mezi Českou republikou a USA by měla mimo jiné definovat funkce raketové obrany, účel zřízení radaru, velikost základny, vymezení velení a kontroly operací či přístup českých vojáků a návštěv na základnu.

Náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar, který české vyjednavače vede, před začátkem jednání v České televizi uvedl, že smlouva neobsahuje žádnou zmínku o ruských pozorovatelích. Řeší ale prý obecně to, za jakých podmínek budou mít zahraniční pozorovatelé přístup na základnu. "Obsahuje to mechanismus toho, když přijede pozorovatelská mise z jedné, druhé nebo třetí země či organizace, tak jakým způsobem bude muset vzájemně být povolen vstup na místo," řekl Pojar. Česká strana se podle něj nebrání vzájemné výměně pozorovatelů s Ruskem. Přijatelné je podle Pojara i to, aby Rusové měli přístup k datům z radaru na českém území, pokud na oplátku nabídnou ke kontrole své radary. Podobné vzájemné kontroly jsou podle Pojara bežné a přispívají k budování důvěry v bezpečnostních otázkách.

ČR předá Afghánistánu první vrtulníky ve druhé polovině listopadu

Česká armáda by měla ve druhé polovině listopadu na letišti v pražských Kbelích předat prvních několik vrtulníků Afgháncům, uvedlo ministerstvo obrany. O darování 12 nepotřebných bitevních a transportních helikoptér Afghánistánu rozhodla vláda v dubnu. Stroje by se v Afghánistánu měly stát součástí nově vznikajícího letectva afghánské národní armády. O jejich nasazení by měli podle dřívějších informací rozhodovat sami Afghánci. Vrtulníky však museli ještě opravit a modernizovat pracovníci v Leteckých opravnách Malešice. Náměstek ministryně obrany Martin Barták již dříve uvedl, že opravy strojů před jejich předáním do Afghánistánu platí Severoatlantická aliance a především USA. Všech 12 strojů by mělo být do Afghánistánu dodáno do konce roku 2008. S darováním vrtulníků však muselo souhlasit také Rusko, které je jejich výrobcem. Předběžný souhlas s vývozem strojů do třetí země získala česká delegace během srpnové návštěvy Moskvy.

Paroubek vyzval Šloufa, aby opustil ČSSD kvůli spojení s Mrázkem

Předseda ČSSD Jiří Paroubek vyzval Miroslava Šloufa, aby opustil ČSSD, protože byl v úzkém styku s organizovaným zločinem a umožňoval mu přístup do státní správy. Šéf opoziční sociální demokracie tak reagoval na rozhovor deníku Mladá fronta Dnes se Šloufem. Šlouf, který byl šéfem poradců bývalého sociálnědemokratického premiéra Miloše Zemana, v rozhovoru přiznal kontakty s kontroverzním podnikatelem Františkem Mrázkem. Podnikatel podle něj úřadu vlády dodal informace, které měly například vliv na privatizaci Komerční banky a České spořitelny. Paroubek rovněž tvrdí, že Šlouf udržuje "čilé kontakty s některými ministry za ODS a podle informací ČSSD je činný i ve vyjednávání o podpoře pro prezidenta Václava Klause v nadcházejících prezidentských volbách".

Šéf ČSSD vyzval ministry a představitele ODS, kteří se Šloufem udržují kontakty, aby je přerušili a distancovali se od něj. V opačném případě by byli podle Paroubka podezřelí z napojení na organizovaný zločin. ČSSD se od Šloufovy éry distancovala ihned po Zemanově odchodu z premiérské funkce, připomněl Paroubek. Šlouf a lidé s ním spojení opustili Strakovu akademii ještě před nástupem tehdejšího předsedy ČSSD Vladimíra Špidly do premiérského křesla.

Zlínští lidovci podpořili Čunka, má zůstat v čele KDU-ČSL

Jiří Čunek by měl podle vedení zlínské krajské organizace KDU-ČSL zůstat v čele strany. Shodl se na tom podle očekávání krajský výbor Čunkovy domovské organizace. Zlínští lidovci ale na úterním jednání širšího vedení strany navrhnou, aby byl původně programový sjezd KDU-ČSL v dubnu sjezdem volebním, řekl novinářům krajský předseda Jiří Stodůlka. Podle něho usnesení podpořilo 21 z 23 členů krajského vedení strany. Zbylí dva se hlasování zdrželi. Čunek na jednání přinesl některé dokumenty, které hodlá ukázat členům v úterý celostátnímu vedení. Podle Stodůlky předseda strany přinesl část policejního protokolu, ve kterém ukazoval detaily toho, co policie v souvislosti s jeho vyšetřováním prověřovala. U části dokumentů prý Čunek stále shání souhlas osob, o kterých se v materiálech také hovoří, aby je mohl rozkrýt úplně.

Termín hlasování o osudu vlády nejasný, ČSSD prý jedná se všemi

Sociální demokraté nechají o osudu vlády Mirka Topolánka (ODS) hlasovat nejpozději na sněmovní schůzi, která začne koncem listopadu. Možná ale ČSSD vyvolá toto hlasování dřív, záleží na výsledku jednání, která nyní vede, řekl ČTK šéf poslaneckého klubu této strany Michal Hašek. Na dotaz, zda již socialistům slíbil hlas někdo z vládních zákonodárců, odvětil, že jednají se všemi poslanci, tedy i koaličními. Bez pomoci z vládního tábora totiž vládu nesesadí. "Sněmovna má 200 poslanců a my nevidíme v tuto chvíli žádné mantinely, které by nám bránily jednat s kýmkoli ze členů Poslanecké sněmovny," uvedl. Nejbližší plánovaná schůze dolní komory začíná 27. listopadu. Pokud nechá ČSSD návrh na vyslovení nedůvěry až na tuto příležitost, sejde se hlasování o vládě na jedné schůzi s mnoha dalšími body - poslanci by měli rozhodovat například i o státním rozpočtu na příští rok. Socialisté ale mohou vyvolat ještě před touto schůzí jinou, která by se věnovala výhradně osudu kabinetu.

Ministr Langer považuje vznik polovojenské Národní gardy za nepřijatelný

Ministr vnitra Ivan Langer považuje vznik polovojenské organizace Národní garda (NG), kterou koncem října založila krajně pravicová Národní strana, za nepřijatelný. Langer ČTK také sdělil, že policie bude činnost NG pečlivě sledovat. Vznik polovojenské skupiny v sobotu kritizoval i slovenský prezident Ivan Gašparovič. Slovenskému rozhlasu řekl, že Česko by mělo na ustavení NG reagovat. "Budeme všechny kroky tohoto uskupení velmi pečlivě monitorovat. Považuji to za velmi závažnou věc, pro mne naprosto nepřijatelnou. Nové vedení policie musí pečlivě dbát na dodržování zákonů a v případě jejich porušení nekompromisně zasahovat," uvedl Langer.

Gašparovič svou kritiku odůvodnil tím, že vznik podobných skupin může povzbudit i extremisty na Slovensku. "Česká strana nemůže bez povšimnutí akceptovat, že něco takového vzniká. Takováto akce může vyvolat reakci i na slovenské straně. A proto si musíme dávat pozor," prohlásil. Gašparovič v sobotu kritizoval i podobné sdružení Maďarská garda, které podle něj představuje hrozbu pro celý svět.

CVVM: V ČR mírně přibylo lidí s levicovou orientací

Oproti roku 2005 mírně stoupl podíl obyvatel ČR, kteří se prohlašují za levicově politicky orientované. Politická orientace v Česku je teď vyrovnaná: 36 procent obyvatel sympatizuje s levicí, stejný počet se hlásí k pravicovému smýšlení. K politickému středu tíhne 19 procent, zbytek lidí neví, kam by se zařadil. Vyplývá to z říjnového průzkumu, který zveřejnila společnost CVVM. Průzkumy ukazují, že zatímco v roce 2004 se k levicové orientaci přihlásilo 32 procent dotázaných a o rok později 33 procent, letos levicově smýšlí o tři procenta lidí více než loni. Podle CVVM ale není pozvolný nárůst poměru levicově orientovaných lidí statisticky významný. Rovněž kolísavé hodnoty pravicové orientace se pohybují v pásmu statistické chyby. Obecně lze říci, že přesvědčení obyvatel ČR o vlastní politické orientaci je poměrně ustálené.

Konkurenceschopnost Česka klesá, tvrdí další studie

Konkurenceschopnost České republiky klesá. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnila Evropská komise. Její výsledky potvrzují trend, který minulý týden již odhalila podobná zpráva Světového ekonomického fóra (WEF). Podle Bruselu konkurenceschopnost Česka přispívá k ekonomickému růstu země méně, než je tomu obvyklé ve většině zemí Evropské unie. Česká republika si dokonce v tomto ohledu vede nejhůře spolu s Německem, Francií, Itálií a Belgií. U těchto zemí je příspěvek konkurenceschopnosti k ekonomickému růstu podle statistik Evropské komise, které vycházejí z dat Groningenského centra pro růst a rozvoj, záporný. Ve zbývajících členských zemí EU je naopak kladný. Nejlépe si v rámci unie vede Irsko, které má výrazný náskok před ostatními zeměmi. Na druhém místě se drží Slovensko, za nímž následují Lucembursko a Polsko. Ve statistikách nejsou zahrnuty pobaltské státy (Estonsko, Litva a Lotyšsko), Malta, Kypr a Bulharsko s Rumunskem.

Pád konkurenceschopnosti České republiky předvídá i zpráva WEF. Česká republika skončila v celosvětovém žebříčku na 33. příčce, a pohoršila si tak proti loňsku o dvě respektive o čtyři místa. Podle původní metodiky, s kterou ale nelze letošní výsledky příliš srovnávat, bylo Česko loni 29., podle nového výpočtu ale bylo na 31. místě. Pro Českou republiku se podle Světového ekonomického fóra jako nejproblematičtější jeví daně, nízká efektivita státních úřadů, špatně fungující trh práce, korupce a daňová regulace.

Mirek Topolánek: Česku nezbývá příliš jiných možností, než jádro

České republice nezbývá v energetice do budoucna příliš dalších možností než jaderná energetika, řekl na evropském energetickém fóru v Praze předseda vlády Mirek Topolánek. "Říkám to přesto, že mám ve vládní koalici Stranu zelených, která tento vývoj odmítá. Otevřená diskuse je potřebná," dodal premiér. V budoucnu bude totiž elektřina Česku chybět, argumentuje Topolánek. "Pokud bychom ji dováželi, tak totálně rezignujeme na určitou míru soběstačnosti v elektrické energii," řekl premiér. Scénář, který počítá s nárůstem výroby na bázi zemního plynu, zase podle Topolánka znamená rezignaci na energetickou bezpečnost ČR. Rozhodnutí o další výstavbě kapacit na spalování černého uhlí by podle premiéra zkomplikovalo snahu snižovat emise.

Hlad po energiích odstartoval podle Topolánka změnu postoje k jaderné energetice v celé Evropě. Finsko například staví největší jaderný blok v Evropě a o potřebě energie z atomu uvažuje i celá řada dalších zemí, například Velká Británie či Portugalsko. "V Evropě jde o to, abychom uznali jadernou energetiku jako jeden z klíčových prvků snižování emisí oxidu uhličitého," řekl premiér. Ekologické organizace jsou ale ke slovům o renesanci jaderné energetiky v Evropě skeptické. Veškerý rozvoj jaderné energetiky na světě se podle nich odehrává mimo starý kontinent, například v jihovýchodní Asii.

Premiér Topolánek chce změnit zákon, aby mohly univerzity vydělávat

Premiér Mirek Topolánek plánuje změnu vysokoškolského zákona tak, aby i univerzity mohly profitovat z výzkumu. Záměr souvisí s projektem Vivat, kterým chce předseda vlády propojit investice do vzdělávání, inovací, výzkumu a nových technologií. Ve strategii, kterou představil novinářům, počítá vedle financí ze třech evropských programů také s postupným navyšováním státních příspěvků na vědu a výzkum. Od propojení systému tak, aby na konci výzkumu stál konkurenceschopný výrobek, si Topolánek slibuje mimo jiné příliv soukromého kapitálu do výzkumu. České firmy zatím podle něj ve financování vědy zaostávají. Topolánek, který řídí vládní radu pro vědu a výzkum, se chce věnovat také kontrole přílivu miliard, které přijdou v příštích sedmi letech z Bruselu. "Peníze by měly jít úspěšným, nikoli těm, kteří napíšou dobře projekt," konstatoval. Chtěl by také změnit systém, kdy na vědu ze svých kapitol přispívají nekoordinovaně jednotlivá ministerstva. Pohled na vědu by podle předsedy vlády měl být "nadresortní".

Prezident jmenoval téměř 90 nových profesorů

Téměř devět desítek akademiků rozšířilo řady českých profesorů. Dekrety převezali v pražském Karolinu z rukou prezidenta Václava Klause, který jim je předal na návrhy vědeckých a uměleckých rad škol. Téměř dvě desítky držitelů nejvyššího akademického titulu získala Univerzita Karlova v Praze, jen o několik méně Masarykova univerzita v Brně. Nové profesory získala také například Univerzita Palackého v Olomouci, Vysoká škola ekonomická v Praze či Janáčkova akademie múzických umění v Brně. Naposledy Klaus jmenoval nové profesory v dubnu. Vedle blahopřání se také vyslovil pro to, aby profesorský titul a poslání s ním spojené přispěly nejen k práci v jejich oboru, ale také celé společnosti.

Antibyrokratické ocenění letos dostal ministr Říman

Občanské sdružení eStat.cz, které usiluje o zeštíhlení a zefektivnění státní správy, udílelo cenu pro antibyrokratickou osobnost a čin za letošní rok. Získal ji ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS). Ocenění dostal za boj proti přeregulovanosti podnikatelského prostředí i návrh novely živnostenského zákona. Vedoucí sdružení Edvard Kožušník tuto předlohu označil za "dosud největší antibyrokratický počin" současné vlády. Novela má podnikatelům mimo jiné snížit rozsah oznamovacích povinnosti vůči živnostenským úřadům. Například zájemci o vstup do podnikání budou muset vyplnit pouze dvě stránky příslušného formuláře místo dosavadních 21. Počet kolonek totiž novela redukuje ze 471 na 140.

ČT: Rusové mohou pobírat český důchod, i když nepracovali v ČR

Rusové, kteří mají v ČR trvalý pobyt, mohou pobírat český důchod. A to i v případě, že v Česku nikdy nepracovali. Vyplývá to z dohody uzavřené před 48 lety mezi Sovětským svazem a Československem, kterou se teď ministerstvo práce a sociálních věcí snaží změnit. Na tento fakt upozornila Česká televize (ČT). Penze Rusů, kteří mají trvalý pobyt v Česku, se počítá podle aktuálních příjmů v ČR. Občan Ruska, který v tuzemsku neodpracoval ani den, tak může získat vyšší důchod než průměrný český penzista - 10.000 korun a více. V ruských kruzích se proto zařízení českého trvalého pobytu stává výhodným byznysem, uvedla ČT. "Lidí, kteří tuto možnost využili, může být řádově několik stovek," řekl televizi mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Jiří Sezemský. Počet žádostí Rusů o české důchody roste. Zatímco v roce 2004 jich podle statistik bylo 97, letos už 400.

NSS: Pochod židovskou čtvrtí nebyl řádně ohlášen, nemůže se konat

Extrémně pravicové sdružení Mladí národní demokraté nesplnilo zákonné náležitosti při ohlašování pochodu, který se měl uskutečnit 10. listopadu v ulicích bývalé pražské židovské čtvrti. Proto se akce nemůže konat. Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud (NSS). Pražský magistrát se nesprávně ohlášeným shromážděním neměl vůbec zabývat, řekla ČTK mluvčí soudu Sylva Dostálová. Nejvyšší správní soud na uzavřeném jednání zamítl kasační stížnost magistrátu proti rozhodnutí Městského soudu v Praze, který zrušil úřední zákaz pochodu pravicových radikálů někdejší židovskou čtvrtí. Důvodem však nebyl souhlas s argumenty pražských soudců, podle kterých magistrát rozhodoval na základě domněnek, ale formální nedostatky ohlášky extremistické akce. Ke stejnému závěru mezitím dospěl i magistrát. Pravicové sdružení ohlásilo pochod ještě předtím, než se zaregistrovalo. Jako právnická osoba přitom mohlo vystupovat až po registraci.

Sdružení Mladí národní demokraté chtělo svou akci uskutečnit 10. listopadu, v den výročí Křišťálové noci, při které byly v roce 1938 v Německu zavražděny desítky Židů, na 30.000 osob bylo odvlečeno do koncentračních táborů a začala rychlá arizace židovského majetku. Magistrát pochod zakázal s vysvětlením, že shromáždění podněcuje nenávist a nesnášenlivost. Pochod pravicových radikálů vyvolal v české společnosti obavy a kritiku z mnoha stran. Do ulic někdejší židovské čtvrti a jejího okolí je už oznámeno několik shromáždění proti neonacismu. Pokud se extremisté rozhodnou vyjít do ulic v původně ohlášené trase, mohou se setkat s odporem.

Asociace: Češi letos utratili za dovolenou 32 miliard korun

Cestovní kanceláře v ČR letos prodaly rekordní počet zájezdů. Celkem zatím utratili Češi za dovolené 32 miliard korun, což představuje pětiprocentní meziroční nárůst. Na jednu dovolenou vydali v průměru 14.500 korun, tedy o 700 korun více než uplynulý rok. Strmě také stoupl prodej zájezdů po internetu. Vyplývá to z údajů Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA). Cestovní kanceláře prodaly letos v ČR přibližně 2,2 milionu zájezdů, z toho přibližně 100 tisíc tuzemských. Podle AČCKA je letošní rok rekordní v celé dosavadní historii. Nejpopulárnější turistickou destinací zůstává Chorvatsko, následují Slovensko, Itálie, Řecko a Rakousko. "Mezi českými občany stoupá zájem především o vzdálenější středomořské destinace, tuzemskou dovolenou, zájezdy typu all inclusive, slovenské termální lázně, exotickou zimní dovolenou v teple a koupi zájezdů přes internet. Standardem se stal tříhvězdičkový hotel," uvedl mluvčí asociace Tomio Okamura.

Folklorní soubory krajanů vystoupí na festivalu v Praze

Folklorní soubory krajanů z Chorvatska, Bulharska, Rumunska, Ukrajiny či Moldavska vystoupí v Praze na akci nazvané První krajanský festival. Festival v Salesiánském divadle potrvá od 6. do 8. listopadu, jeho součástí bude i výuka českých lidových tanců a projekce dokumentárních filmů o českých krajanech z Kanady, USA, Švédska, Ukrajiny a Slovenska. ČTK to řekla Věra Doušová, manažerka festivalu a předsedkyně sdružení Sedm paprsků, které akci organizuje. "Účinkující žijí v zahraničí, ale přesto jsou velcí vlastenci. Budou prezentovat schopnost mluvit česky a své po generace předávané umění českých písní a tanců. Chtějí se představit a ukázat, jak svou vlast milují," řekla Doušová. Zajímavostí podle ní je, že ve čtvrtek vystoupí soubory dětí se zdravotním postižením.

Loutky pražského Národního muzea se představí na Tchaj-wanu

Tradiční české loutky z depozitářů Národního muzea v Praze (NM) se představí v Národním muzeu na Tchaj-wanu. Reprezentativní expozici tam v úterý 6. listopadu zahájí náměstek ministra kultury Jaromír Talíř, který současně povede jednání s tchajwanskými partnery o společných projektech péče o kulturní dědictví a o společné podpoře uměleckých projektů. Výstavu přibližující historii českého loutkového divadla, konkrétně fenomén lidového loutkářství a rodinného loutkového divadla, připravovala už od loňského listopadu Lenka Šaldová z divadelního oddělení NM. Vybrala na ni 70 historicky i výtvarně různorodých loutek včetně loutkářských dekorací a opon. Podle informací Petra Mušálka z pražského muzea v expozici budou loutky řezbářů Mikoláše Sychrovského, Antonína Suchardy a Jindřicha Adámka, s nimiž hrály od druhé poloviny 19. století loutkářské dynastie Dubských, Janečků a Šimků. "Vedle toho budou loutky, se kterými se hrálo v první polovině 20. století v rodinách. Například figurka draka, kterého vyřezal Karel Svolinský, i takzvané 'alšovky' včetně Dlouhého, Širokého a Bystrozrakého, tedy loutek inspirovaných kresbami Mikoláše Alše," řekl Mušálek ČTK.

Umělci vytvořili svá díla na základě pobytu v laboratořích vědců

Fotografie zkoumané vědeckými postupy jako bakterie, exponáty, které žijí podle toho, jakou pozornost jim návštěvníci věnují, či vliv kladných nebo záporných emocí na nervové buňky - taková umělecká díla představují čeští autoři na výstavě TransGenesis, která začala v sídle Akademie věd. Pro jejich vznik umělci pobývali různě dlouhý čas na pracovištích akademie a několika vysokých škol. Výstava Transgenesis 2007 - Umělci v laboratořích je součástí festivalu Enter, který je zaměřen na propojení vědy, umění a moderních technologií. Koná se také v rámci Týdne vědy a techniky. TransGenesis potrvá jen do pátku 9. listopadu a je volně přístupná.

Vzácný gobelín poprvé po 70 letech opustil Valašské Meziříčí

Jedna z nejvzácnějších textilií, jakou kdy utkali v Moravské gobelínové manufaktuře, poprvé od svého vzniku před více než 70 lety opustila Valašské Meziříčí. Gobelín s názvem Dopoledne Velkého pátku byl převezen do Muzea Prostějovska, kde se stane součástí reprezentativní výstavy 110 let umění gobelínu na Moravě, sdělil ČTK mluvčí valašskomeziříčské radnice Josef Beneš. "Jemnější gobelín snad nebyl utkán za celé 20. století," poznamenal ředitel manufaktury, akademický malíř Jan Timotej Strýček. Podle něho jsou všechny figury vytkány do nejmenších detailů tak, že divák na první pohled nepozná, zda jde o obraz nebo gobelín. Dílo z čistého hedvábí zachycuje Pannu Marii truchlící nad připravovaným ukřižováním jejího syna Ježíše Krista. Předlohou mu byl karton představitele katolické moderny Felixe Jeneweina z roku 1895.

Režisér Marhoul ukončil tuniské natáčení filmu Tobruk

Režisér, producent a scenárista Václav Marhoul prožil v tuniské poušti padesát natáčecích dnů filmu Tobruk, přičemž všechno, co potřeboval natočit, se v nelehkých podmínkách podařilo. Do Tuniska odjeli všichni 24. srpna a vrátili se začátkem listopadu. "Parta byla výborná, k žádné krizi nedošlo a hlavně - nikomu se nic nestalo. Zlobilo počasí, zvířátka i zažívací obtíže, ale bez následků," řekl Marhoul po návratu ČTK. Svým hercům sliboval krev, pot a slzy; i proto je už v létě a pak přímo v místě natáčení prověřil vojenským výcvikem. Pětačtyřicetistupňová vedra ve stínu, písečné bouře, nálety komárů, neodbytné mouchy, průjmová onemocnění i ponorková nemoc znamenaly nástrahy, jimiž prý všichni prošli na jedničku. Nejtepleji prý bylo 12. září, a to 52,9 stupně Celsia ve stínu. Tobruk připomene málo známou kapitolu druhé světové války, kdy příslušníci 11. československého pěšího praporu Východního po boku Angličanů, Australanů, Poláků a Jihoafričanů v roce 1941 bránili na severu Libye před německými a italskými jednotkami poslední strategický přístav ovládaný spojenci. Premiéra snímku za 80 milionů korun bude 10. září 2008.

Ze sportu:

Liberečtí fotbalisté zvítězili v pondělí v severočeském derby na hřišti Jablonce 2:1 a v prvoligové tabulce se posunuli o jedno místo na jedenáctou pozici. Svému regionálnímu rivalovi odskočili na rozdíl tří bodů. Po dvanácti kolech vede tabulku pražská Slavia o šest bodů před Spartou a třetími Teplicemi. Poslední je Most.

Dalších pět změn musel udělat v nominaci na turnaj Karjala v Helsinkách trenér českých hokejistů Alois Hadamczik. Kvůli zdravotním potížím se mu omluvili nejproduktivnější hráč a nejlepší střelec extraligy Petr Sýkora z Pardubic, útočníci Petr Hubáček z Vítkovic a Jaroslav Kudrna z Magnitogorsku, který má pásový opar, a obránci Tomáš Žižka z pražské Slavie a třinecký Vlastimil Kroupa. Jejich místa zaujali útočníci Tomáš Netík ze Sparty, slávista Marek Tomica a Štěpán Hřebejk z Českých Budějovic, v obraně jsou nově jeho spoluhráč Vladimír Sičák a liberecký Angel Krstev. Tomicu a Krsteva čeká reprezentační premiéra. Celkem už vypadlo Hadamczikovi sedm hráčů. Český tým sehraje první zápas na turnaji Karjala ve čtvrtek v Helsinkách s Finskem.

Krátce o úterním počasí v České republice:

Zataženo s deštěm nebo přeháňkami, ve vyšších polohách sněhovými. Teploty 3 až 7 stupňů Celsia.