Zprávy

Paul Wolfowitz: Protiraketová obrana sníží počet jaderných zbraní

Protiraketová obrana, jejíž součástí by mohl být americký radar v Brdech, by měla pomoci snížit počet jaderných zbraní ve světě, řekl v Praze v rozhovoru pro ČTK bývalý šéf Světové banky a někdejší náměstek ministra obrany USA Paul Wolfowitz. Podle něj totiž protiraketový deštník zmenšuje strach z toho, že si "někdo" pár jaderných zbraní ponechá a uschová. Wolfowitz, který je jedním z hostů konference Forum 2000, si myslí, že díky protiraketovému deštníku se bude možné proti nukleární hrozbě účinně bránit. Uvedl, že protiraketový systém je čistě obranné zařízení. "Někteří lidé si myslí, že protiraketová obrana je sama jadernou zbraní, což samozřejmě není," řekl důrazně Wolfowitz.

Myslí si, že redukce jaderných zbraní by ve světě měla jít rychlejším tempem. "Důvody, proč jsme vyvinuli síly, které máme, byly unikátní kvůli podmínkám studené války," řekl. Podmínky studené války se však nyní změnily. "Největší rozdíl je v tom, že nyní můžeme čelit hrozbě jaderných zbraní v rukou teroristů," dodal. Lékem na případné nebezpečí by podle něj měla být právě snaha počet nukleárních zbraní redukovat. "Nikoliv však jednostranně. Každý se musí podílet," konstatoval Wolfowitz.

Topolánka přijal francouzský prezident Sarkozy

Během prvního dne své dvoudenní návštěvy Francie se český premiér Mirek Topolánek setkal s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. Podle prezidentského mluvčího Davida Martinona byly na programu jejich jednání v Elysejském paláci česko-francouzské vztahy, které si oba přejí dál posílit, a hlavní problémy spojené s Evropskou unií. Hovořili spolu například o mezivládní konferenci o nové, zjednodušené evropské smlouvě a o Sarkozyho návrhu na vznik jakési "skupiny moudrých", která by se zabývala budoucností unie. Oba státníci jednali také o spolupráci svých zemí při přípravě předsednické role v unii. Francie bude unii předsedat ve druhé polovině příštího a Česká republika v první polovině následujícího roku. Sarkozy už dříve uvedl, že na počátku půlročního francouzského předsednictví unie chce navštívit všechny její členské země. Z jednání s Topolánkem by tedy mohla vzejít dohoda o návštěvě v Praze. Francouzský prezident byl naposled na návštěvě v České republice v roce 1997, pokud se nepočítá účast na pražské vrcholné schůzce NATO v roce 2002. Francii během existence samostatné České republiky navštívili oba čeští prezidenti i všichni po sobě jdoucí premiéři.

Ve Vídni se sešli vědci podporující Klausovy postoje ke klimatu

Ve Vídni se v pondělí sešli na sympoziu vědci z různých zemí, kteří sdílejí kritické postoje českého prezidenta Václava Klause k převládajícím názorům na klimatické změny ve světě. Klaus, který je na soukromé návštěvě Vídně, se sympozia rovněž účastnil a vystoupil v Hayekově institutu s projevem na téma Klimatické změny a udržitelný rozvoj. Zatímco většina expertů poukazuje na citelné oteplování naší planety, které je podle nich do značné míry způsobeno nezodpovědným chováním člověka, Klaus považuje zvýšení globálních teplot v historickém porovnání za velmi malé a jeho dopady na naši společnost za zanedbatelné.

Někteří z přítomných vědců, kteří se ještě před zahájením sympozia zúčastnili tiskové konference, kritizovali závěry Mezivládního panelu pro klimatické změny (IPCC). Fred Singer z Virginské univerzity pak výslovně připomněl návrh českého prezidenta, který nedávno na zasedání VS OSN vyzval k tomu, aby vývoj klimatu nebyl studován jen v rámci IPCC, ale i v další nezávislé skupině. Právě tento přístup považují účastníci sympozia za klíčový, protože podle jejich názoru jsou závěry IPCC nesprávné. Singer například zdůraznil, že tříletý výzkum skupiny, kterou vede, dospěl na základě v podstatě stejných faktů jako IPCC k odlišným a někdy zcela protichůdným závěrům. Zejména pak konstatuje, že nynější změny klimatu nejsou důsledkem činnosti člověka, ale vlivu přírodních faktorů.

Zelení podpořili Lužného na funkci ministra školství

Republiková rada Strany zelených v neděli podpořila nominaci dosavadního náměstka Dušana Lužného na funkci ministra školství. O jeho navržení do této funkce rozhodnou podle předsedy zelených Martina Bursíka další jednání v předsednictvu a poslaneckém klubu strany. Bursík to řekl po více než dvanáctihodinovém uzavřeném jednání strany v Brně. Připomněl, že je jeho odpovědností, koho navrhne premiérovi na uvolněné křeslo ministra. Lužný, kterého navrhla Kuchtová, má předložit koncepci, s níž hodlá řídit ministerstvo školství. I to podle Bursíka rozhodne, zda stane v čele školství. Lužný o svých představách zatím nechtěl hovořit s tím, že je to předčasné. O možném odchodu zelených z koalice se na brněnském zasedání republikové rady zelených podle Bursíka vůbec nehlasovalo. Nejvyšší orgán Strany zelených také přijal usnesení vyzývající straníky, aby politické diskuse vedli na půdě republikové rady a "upustili od vyvíjení nátlaku prostřednictvím médií".

Aktuálně.cz: Z ekonomického odboru BIS unikly tajné informace

Z ekonomického odboru Bezpečnostní informační služby (BIS) údajně unikly tajné informace, a to včetně seznamu spolupracujících osob. Data se pak objevila mezi podnikateli. Informoval o tom zpravodajský server Aktuálně.cz. "Informace, kterými služba disponuje, jsou pod její kontrolou," řekl k tomu ČTK mluvčí služby Jan Šubert. Jakékoli další vyjádření odmítl poskytnout. Jako reakci na zveřejněné zprávy ředitel služby Jiří Lang požádal o jednání sněmovní komise pro kontrolu BIS. Zde chce odpovědět na otázky, které mohou poslanci mít. "Především chceme zjistit, zda došlo jen k ohrožení informací, nebo zda skutečně byly vyzrazeny a poskytnuty třetím osobám," řekl ČTK předseda komise Jeroným Tejc (ČSSD). Z nyní dostupných zpráv je podle něj zřejmé, že přinejmenším byly utajované informace ohroženy. Komise se bude zajímat také o to, jaká opatření udělala BIS poté, co se o riziku ztráty informací dozvěděla. Jednání sněmovní komise Tejc svolá zřejmě na středu příštího týdne.

Ekonomický odbor BIS se věnuje ochraně ekonomických zájmů státu. Řeší mimo jiné bezpečnostní otázky privatizací, prověřuje jednotlivé uchazeče o státní zakázky či monitoruje aktivity finančních skupin. Kdo má únik informací z BIS na svědomí, zatím není jasné; jisté je jen to, že to byl někdo ze služby, napsal server. Ztracená data má BIS zálohovaná, a nejde tedy o nenávratnou ztrátu.

Běloruský disident: Úřady definitivně ztratily zájem o dialog

Státní moc v Bělorusku definitivně ztratila zájem na dialogu s vlastními občany a dala se na cestu stále tvrdších represí. ČTK to řekl bývalý opoziční kandidát na funkci běloruského prezidenta Aljaksandr Milinkevič, který se v Praze účastní letošního ročníku konference Forum 2000. Běloruská opozice se nyní připravuje na demonstraci nazvanou Evropský pochod, která se má uskutečnit tuto neděli. "Podle běloruské ústavy máme na klidné demonstrace právo v libovolné části města, takže na náměstí přijdeme každopádně. Čím tvrději úřady zasáhnou, tím menší šanci pak budou mít při snaze opět získat vliv ve společnosti," myslí si Milinkevič. Nedělním pochodem chce běloruská opozice demonstrovat sounáležitost své země s Evropou a touhu Bělorusů integrovat se do evropských struktur.

Podle někdejší americké ministryně zahraničí Madeleine Albrightové je hroznou tragédií, že běloruští obyvatelé stále nemají stejné možnosti jako lidé ze sousedních východoevropských zemí. "Je to hrozně smutné. Lidi tam chtějí něco jiného, ale je jim to znemožňováno," řekla Albrightová ČTK. Osobně se s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem nikdy nesetkala. "Byl někde, kde jsme byli i my. Ale my jsme s ním opravdu nikdy nic nedělali, opravdu jsme věděli, že nemá dobrý vliv," dodala.

Primátor Bém: Praha zatím nemá vážné problémy s nepokoji menšin a mládeže

Praha zatím nemá tak vážné problémy s nepokoji národnostních menšin a radikální mládeže jako některá velká evropská města. Na konferenci pořádané Britskou radou a Nadací Forum 2000 to v pondělí řekl pražský primátor Pavel Bém. Nejvíce potíží zde podle něj vzniká proto, že určité skupiny nemají rovnocenný přístup na pracovní trh či nemají dostatek možností, jak trávit svůj volný čas. Problémem v Praze podle něj zůstává skrytá kriminalita některých skupin obyvatelstva. "Mezi nejdůležitější opatření proti nespokojenosti menšin a mládeže patří zavádění pracovních míst," uvedl Bém. Magistrát podle něj v tomto roce vytvořil kolem 300 pracovních příležitostí pro Romy, což ale stále není dostatek. Dalšími kroky, které radnice v této oblasti podniká, je budování kulturního a sportovního vyžití zejména na sídlištích a v oblastech, kde žijí lidé se specifickými problémy. Snaží se podle primátora také mapovat prostředí, aby například drogová problematika a kriminalita spojená s drogami nezůstávala utajená.

MF: Státní dluh ke konci září stoupl na 842,7 miliardy korun

Státní dluh České republiky narostl během letošních devíti měsíců o 40,2 miliardy korun na 842,7 miliardy korun. V samotném 3. čtvrtletí se ovšem státní dluh snížil o 13,4 miliardy korun. ČTK o tom informovalo ministerstvo financí (MF). Na každého Čecha připadá dluh přes 84.000 korun. Za celý loňský rok se stát zadlužil o více než 111 miliard korun. Státní dluh tvoří dluhy centrální vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Státní dluh je financován pokladničními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo například půjčkami od Evropské investiční banky.

Schodek zahraničního obchodu v srpnu klesl na 0,6 miliardy korun

Zahraniční obchod skončil v srpnu schodkem 0,6 miliardy korun, což je meziročně o 0,5 miliardy korun méně. V předchozím měsíci schodek činil 0,7 miliardy Kč. Oznámil to Český statistický úřad. Příznivě působilo zlepšení bilance v obchodě se surovými materiály a minerálními palivy, opačný vliv mělo snížení přebytku v obchodě se stroji a dopravními prostředky. Za leden až srpen se celkový přebytek obchodní bilance zvýšil meziročně o 27,8 miliardy na 55,1 miliardy korun, uvedl ČSÚ s tím, že srpnová bilance byla vždy záporná, s výjimkou roku 1993, kdy skončila přebytkem 0,3 miliardy Kč.

"Deficit v srpnu je běžnou záležitostí. Průměrný srpnový výsledek v tomto desetiletí byl až doteď schodek ve výši 6,9 miliardy korun. Trendově se tedy nic nemění, zahraniční obchod zůstává v dobré kondici," komentoval výsledky analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Případné změny v trendu zahraničního obchodu podle analytika Komerční banky Jana Vejmělka rozhodnou až zářijové údaje, které většinou bývají sezónně nejlepší. Podle analytika HVB Bank Pavla Sobíška přitom trend nastavený v srpnu přetrvá i v dalších měsících. "Tuzemská ekonomika se nejspíš nestane obětí globálních problémů na finančních trzích," uvedl.

Inflace v září zrychlila na 2,8 procenta - méně, než čekala ČNB

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v září zrychlilo na 2,8 procenta ze 2,4 procenta v srpnu. Oznámil to Český statistický úřad. Proti předchozímu měsíci se ceny snížily o 0,3 procenta. Meziroční zrychlení inflace se projevilo v růstu cen za bydlení, tabákové výrobky a potraviny. Česká národní banka očekávala meziroční inflaci o 0,1 procentního bodu vyšší. Zářijová inflace podle oslovených analytiků naznačuje, že ve zbytku roku ceny výrazně porostou. Již v říjnu by se podle ekonomů měla inflace vyšplhat nad tři procenta, a na začátku příštího roku dokonce na pět procent. V příštím roce růst cen způsobený i zvyšováním regulovaných cen a nepřímých daní zřejmě centrální banku donutí zvýšit úrokové sazby, shodují se analytici. Letos se tak pravděpodobně nestane, také díky posilující koruně.

Podle centrální banky způsobila rozdíl jejího odhadu od zveřejněných údajů opět nižší korigovaná inflace bez pohonných hmot, i když oproti srpnu se tato odchylka zmírnila; v předchozích dvou měsících činila 0,2 procentního bodu. Naopak vyšší ve srovnání s odhady ČNB byl zejména růst cen potravin a dopadu změny nepřímých daní na ceny cigaret. "Mírně vyšší oproti prognóze byly rovněž ceny pohonných hmot," uvedl ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub. To, že inflace za předpoklady ČNB stále zaostává, je podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka důležité. "A to do vývoje cen již letos výrazně zasáhly vyšší tabákové daně a zvyšování regulovaných cen. Vzhledem k posílení kurzu koruny v předchozích týdnech se zdá být změna úrokových sazeb do konce letošního roku poměrně málo pravděpodobná," uvedl. Daňová reforma a zdražení energií podle Marka vynese inflaci na počátku příštího roku až na pět procent.

Nezaměstnanost se snížila, potíže firem při shánění lidí rostou

Míra nezaměstnanosti v září klesla na 6,2 procenta ze srpnových 6,4 procenta. Oznámilo to ministerstvo práce a sociálních věcí. Podle ekonomů čísla potvrzují pokračující potíže firem při shánění nových pracovníků. Nedostatečnou nabídku na trhu práce pociťují nejen stavební společnosti a firmy z moderních technologií, ale obtížněji se hledají i zaměstnanci pro nenáročné dělnické profese. Úřady evidovaly k poslednímu září 364.978 lidí bez práce, tedy o 7781 osob méně ve srovnání s předchozím měsícem. Pro nezaměstnané měly úřady k 30. září v nabídce 137.429 volných pracovních míst, o 4022 více než v předchozím měsíci, vyplynulo z údajů ministerstva.

"Pro zaměstnavatele je prakticky nemožné získat nového zaměstnance, a to ve všech sférách života - od úředníka přes dělníka až po jednoduché úklidové služby pro domácnost na několik hodin týdně. Na to, aby byl zaměstnanec kvalitní, již zaměstnavatelé prakticky rezignovali," uvedla analytička firmy Next Finance Markéta Šichtařová. Ve stavebnictví je nedostatek především kvalifikovaných dělníků v základních stavebních profesích a tento stav se zhoršuje už přibližně rok. Dostatek není ani techniků a stavbyvedoucích, ale zde se daří vyhledávat a přijímat čerstvé absolventy středních a vysokých škol, uvedl mluvčí firmy Skanska Ondřej Šuch.

ČSÚ: Sklizeň obilovin i brambor bude letos vyšší

Zemědělci letos sklidí 7,046 milionu tun obilovin, což je o 10,6 procenta více než v minulém roce. Odhaduje to Český statistický úřad v pondělní zprávě. Sklizeň brambor má být 785.000 tun, což představuje nárůst o 13,8 procenta. Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby je sklizeň obilí vyšší než loni, kdy byla ale nejnižší za několik posledních let. "V delším časovém srovnání to není žádná sláva," uvedl. Průměrný výnos obilovin ČSÚ odhaduje na 4,55 tuny na hektar, což je o 8,3 procenta více než v roce 2006. Aby ČR byla konkurenceschopná, bylo by třeba ho zvýšit k pěti tunám z hektaru, soudí Veleba.

Ceny obilí jsou vzdor letošní lepší úrodě proti loňsku v některých případech až dvojnásobné, což je podle zemědělců dáno vývojem na evropském i světovém trhu. "Ceny určují trhy v tradičních obilnářských velmocích, jako jsou Polsko, Maďarsko, Francie nebo Německo, kde se letos urodilo obilí málo," uvedl dříve Veleba. Zdražování obilovin, které znamená tlak na růst cen některých potravin - pečiva, ale i masa - by se již mělo zastavit, míní šéf komory. Zemědělci si na jedné straně mohou mnout ruce nad tržbami v rostlinné výrobě, na druhé straně drahé obilí zdražuje krmné směsi a zvedá náklady v chovech.

František Listopad převzal Seifertovu cenu od nadace Charty 77

Básník, prozaik, divadelní i televizní režisér a pedagog František Listopad převzal v pondělí v odsvěceném kostele svaté Anny Cenu Jaroslava Seiferta. Udělila mu ji Nadace Charty 77. Autor, vlastním jménem Jiří Synek, který si pseudonym zvolil podle měsíce svého narození, žije od konce 40. let v zahraničí. Publikuje tam pod pseudonymem Jorge Listopad. "Seifertovská krása se na mě rozsypala a mám z toho radost a zůstane to ve mně. Pokud něco zůstane v člověku až do konce, tak je to tato příležitost být tady," řekl ČTK pětaosmdesátiletý spisovatel krásnou češtinou, kterou si uchoval. Vysvětlil, že po celá léta myslí česky. Češtinu si pěstuje sám, protože lidé, se kterými se stýká, jsou vesměs cizinci. Rodný jazyk považuje Listopad za svůj základní básnický jazyk, výjimečně prý napsal báseň i v portugalštině. Cenu Jaroslava Seiferta považuje za velkou poctu. "Je dobře, že se dává ta cena, a také je dobře, že se dává mně," zažertoval.

Nadace Charty 77 cenu pojmenovanou podle jediného českého nositele Nobelovy ceny za literaturu uděluje od roku 1986. Jejím prvním nositelem se stal Dominik Tatarka. Jejími držiteli jsou například i Ludvík Vaculík, Ivan Diviš, Jiří Kolář, Josef Hiršal, Bohumil Hrabal, Milan Kundera, Karel Milota, Věra Linhartová a Josef Škvorecký.

Český zástupce uspěl v mezinárodní astronomické soutěži

Zástupce České republiky Jan Fait uspěl v Mezinárodní astronomické olympiádě, která v neděli skončila na ukrajinském Krymu. Student Arcibiskupského gymnázia v Praze v soutěží získal druhé místo. Česká republika se olympiády účastnila poprvé, sdělila ČTK Kateřina Böhmová z tiskového odboru ministerstva školství. Českou republiku zastupovalo v soutěži pět finalistů české Astronomické olympiády. Na mezinárodní klání se připravovali na soustředění ve hvězdárně ve Valašském Meziříčí. Účastníci řešili teoretické a praktické úlohy, v pozorovacím kole museli prokázat znalosti hvězdné oblohy. Ziskem druhého místa Česko uspělo mezi více než dvěma desítkami států, ostatní čeští účastníci si přivezli z Krymu čestná uznání.

Zemřela herečka Jiřina Steimarová

Ve věku 91 let zemřela tuto neděli v Praze dlouholetá herečka Národního divadla Jiřina Steimarová. Potvrdila to její dcera, rovněž herečka Evelyna Steimarová. Jiřina Steimarová pocházela ze slavného českého hereckého rodu, jejím dědečkem byl plzeňský principál Vendelín Budil a otcem rovněž slavný herec Jiří Steimar. Herecké řemeslo po ní kromě dcery Evelyny a předloni zesnulého herce Jiřího Kodeta převzala i vnoučata, herečky Barbara Kodetová a Anna Polívková. Prosadila se v činohře, opeře i na stříbrném plátně. Na jeviště Národního divadla se poprvé postavila jako šestiletá a brzo se stala dětskou hvězdou. Od roku 1933 zde ve stálém angažmá působila celých 19 let. Počátkem 50. let ji ale vedení první české scény okamžitě propustilo poté, co její tehdejší manžel odešel za hranice. Nové zaměstnání našla v Hudebním divadle v Karlíně. Steimarovou znali také filmoví diváci, zahrála si ve více než čtyřech desítkách filmových a televizních snímků. Debutovala již v roce 1932 ve filmu Malostranští mušketýři, naposledy ji obsadila v roce 1989 Irena Pavlásková ve svém Času sluhů. Poslední dvě desetiletí svého života se Steimarová věnovala výuce herectví.

V Českých Budějovicích začal festival Ekofilm

V Českých Budějovicích v pondělí začal 33. ročník festivalu Ekofilm. Až do středy mohou diváci v kině Kotva, v Kinematovlaku na nádraží Českých drah a na přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity sledovat soutěžní filmy i doprovodné programy, mimo jiné besedy zaměřené například na úsporné bydlení a cestování. Od čtvrtka do neděle bude program Ekofilmu pokračovat v Českém Krumlově. Letošní 33. ročník Mezinárodního filmového festivalu o životním prostředí, přírodním a kulturním dědictví nabízí filmy ze 33 zemí. Novinkou letošního ročníku je Kinematovlak, kde lidé mohou vidět filmy i debatovat s odborníky. Některé pořady Ekofilmu budou tlumočeny do znakové řeči. Podrobný program je na internetové adrese www.ekofilm.cz nebo www.auviex.cz.

V Česku se koná filmový festival pro mládež i drogově závislé

Kluby pro děti a mládež, ale i kontaktní centra pro drogově závislé ve 12 městech ČR se tento měsíc promění v promítací sály dokumentárních filmů. Dokumenty festivalu Karneval rozmanitostí, který pořádá společnost Člověk v tísni, uvidí například děti z běchovického klubu Autobus či karlínského domu dětí a mládeže. Zcela novou zkušeností bude festival pro klienty pražského centra pro uživatele drog Stage 5, řekla ČTK vedoucí kontaktního centra Petra Zappová. Kolekce vybraných sedmnácti filmů se dotýká šesti oblastí diskriminace. Jde o diskriminaci na základě pohlaví, sexuální orientace, původu, věku, zdravotního postižení a náboženství. Program festivalu včetně míst, kde se jednotlivé filmy promítají, lze nalézt na www.karnevalrozmanitosti.cz.

Däniken představí českým čtenářům své nevyřešené záhady

Čeští čtenáři a obdivovatelé Ericha von Dänikena mají příští týden šanci se setkat s tímto slavným švýcarským spisovatelem. Autor více než 30 knih pátrajících po stopách mimozemšťanů na planetě Zemi se představí na veřejných přednáškách s multimediální projekcí v Liberci, Ústí nad Labem, Karlových Varech a Plzni. Přednáška s charakteristickým názvem Nevyřešené záhady minulosti je průřezem Dänikenovým celoživotním dílem. Autor v ní představí všechna místa, na kterých prý našel důkazy pro své teorie o existenci mimozemšťanů - peruánskou plošinu Nazca, egyptské pyramidy nebo buddhistické stupy. Prezentuje i svou novou knihu Falsch informiert (Chybě informováni), která mu vyšla v minulých dnech v Německu. Däniken je v Česku se stejným programem potřetí. Při předloňské návštěvě Prahy a loňském turné po Moravě a východních i jižních Čechách zhlédlo jeho show několik tisíc lidí.

Ze sportu:

266. pražské derby v 9. kole první fotbalové ligy prohrála Sparta se Slavií 0:2. Branky vstřelili Daniel Pudil a Zdeněk Šenkeřík. Ve 44. minutě ukázal rozhodčí Libor Kovařík červenou kartu sparťanskému hráči Pavlu Horváthovi za oplácení. Fotbalisté Slavie zvítězili na stadionu Sparty po 14 letech. Po výhře v pražském derby se vrátili do čela tabulky první ligy. Na prvním místě mají dvoubodový náskok před Teplicemi. Sparta zůstala čtvrtá, na Slavii ztrácí již šest bodů.

Představenstvo jabloneckého fotbalového klubu se rozhodlo odvolat trenéra Luboše Kozla, pod jehož vedením tým vyhrál pouze jeden z devíti dosud odehraných ligových zápasů. Informoval o tom šéf klubu Miroslav Pelta. Nový kouč zatím jmenován nebyl, přípravou týmu byl pověřen dosavadní asistent Jozef Weber. Ten mužstvo povede i do středečního pohárového zápasu ve Frýdku-Místku.

Výsledky 9. kola extraligy ledního hokeje: Liberec - Litvínov 5:2, Kladno - Znojmo 4:2, Plzeň - Pardubice 2:0, Zlín - Slavia Praha 2:7, Ústí nad Labem - Karlovy Vary 2:1 po samostatných nájezdech a Sparta Praha - České Budějovice 1:4.

Karvinští házenkáři neuspěli ani ve druhém utkání Ligy mistrů, v Paříži v neděli podlehli místnímu Ivry 22:32. Baník podobně jako proti Barceloně soupeři konkuroval pouze v první části zápasu, pak se mu ale domácí gólově odpoutali. Další zápas sehraje Karviná ve čtvrtek v Moskvě proti ruské Astrachani.

Krátce o úterním počasí v České republice:

Skoro jasno až polojasno, teploty 12 až 16 stupňů Celsia.