Zprávy

Prezidenti V4 bilancovali tři roky v EU

Slabiny i přednosti tříletého působení čtyř visegrádských států (V4) v Evropské unii bilancovali ve čtvrtek prezidenti Česka, Maďarska, Slovenska a Polska na schůzce v zámku Keszthely u maďarského jezera Balaton. Prahu na dvoudenním summitu V4 zastupuje prezident Václav Klaus. "Všichni se dívají velmi realisticky, všichni vidí přínosy, všichni jsou si vědomi i celé řady problémů," řekl ČTK a Českému rozhlasu Klaus po prvním dnu jednání. To se hlavně soustředilo na otázku, nakolik je V4 s to v evropských otázkách vystupovat společně a jak zlepšit koordinaci, aby se visegrádským státům častěji podařilo prosadit své názory.

"Všechny čtyři země si uvědomují, že budou silnější, budou-li pohromadě," zdůraznil. Úspěšné prosazení se však podle Klause potřebuje i nalézt spojence mezi starými členskými státy EU i mít připravený alternativní názor v podobě předem připraveného a promyšleného stanoviska. Za přirozené však prezident pokládá i odlišné názory v lůně V4, jak se projevilo i nyní. "Přišel jsem s heslem českého předsednictví Evropa bez bariér. Překladatel to překládal a - nepozorností, přeřeknutím se, omylem - to přeložil jako Evropa bez hranic. Řekl jsem ne, ne, ne, pozor, to je omyl, to my vědomě říkáme bez bariér, a nikoliv bez hranic. Vyvinula se okolo toho debata, která ukázala odlišné důrazy. Maďarsko chce Evropu bez hranic, my a zejména Slovensko chceme Evropu bez bariér, ale s hranicemi," řekl.

Náměstek šéfa české diplomacie Tomáš Pojar za úspěch V4 - ve spojenectví s dalšími státy - považuje kupříkladu to, že zrušení hraničních kontrol se nebude déle odkládat. Vlastní debatu o otevření Schengenu, volném pohybu lidí i pracovních sil budou mít však prezidenti na pořadu v pátek.

Předsednictví Česka, Švédska a Francie má charakterizovat reforma

Česká republika, Francie a Švédsko ve čtvrtek v Praze oficiálně zahájily přípravy na předsednictví v Evropské unii, v němž se tyto tři země vystřídají po šesti měsících mezi léty 2008 a 2009. Vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra po setkání se svými protějšky prohlásil, že společným jmenovatelem společného programu by měla být reforma. Vysvětlil, že reformy mají vést k tomu, že Evropa obstojí v celosvětové konkurenci. Češi, Švédové a Francouzi navíc budou sedmadvacítce šéfovat v době, kdy by měly začít fungovat nové institucionální změny, jak předpokládá chystaná reformní smlouva unie. Vondra a český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se na tomto základním postoji shodl s francouzským státním tajemníkem pro evropské záležitosti Jeanem-Pierrem Jouyetem, švédským ministrem zahraničí Carlem Bildtem a švédskou ministryní pro evropské záležitosti Ceciliou Malmströmovou. Česko začíná společně s Francií a Švédskem připravovat společný osmnáctiměsíční program pro vedení EU. Znovu se odpovědní ministři sejdou v polovině října v Lucemburku, práci chtějí završit v květnu příštího roku.

Česká republika převezme předsednictví 1. ledna 2009 od Francie, o šest měsíců později ho předá Švédsku. Praha si jako své motto stanovila "Evropa bez bariér". Hlavními prioritami předsednictví by měla být témata konkurenceschopnosti, svobody pohybu zboží, osob, služeb a kapitálu a liberální obchodní politiky. Mezi další priority patří udržitelná a bezpečná energetika, revize rozpočtu a reforma společné zemědělské politiky, vnější vztahy EU a oblast justice a vnitra. Česká republika bude teprve druhou z nových členských zemí, které úkol řídit fungování EU připadne. Dříve se ho zhostí jen Slovinsko, které bude předsedat unii v první polovině příštího roku.

Česko si při čerpání fondů EU nepolepšilo, je druhé nejhorší

Česká republika si při čerpání finančních prostředků ze strukturálních fondů Evropské unie určených pro roky 2004 až 2006 nevede o mnoho lépe než v minulosti. Zároveň ale příliš nezaostává za dalšími členskými státy, které do unie vstoupily rovněž v roce 2004, i když je předposlední. Vyplývá to z nejnovějších statistik Evropské komise, které budou zveřejněny v pondělí. Česko má pro roky 2004 až 2006 ve strukturálních fondech přiděleno zhruba 40 miliard korun, ale může je čerpat až do roku 2008. Při posuzování statistiky Evropské komise je navíc třeba vzít na vědomí, že jde o průběžný stav a odráží jen peníze, které již byly "vyfakturovány". Bilance na konci roku 2008 tak může být úplně jiná. Současná statistika Evropské komise je počítána v červnu roku 2007 a jde o čísla platná ke konci roku 2005. Je tak možné, že v den zveřejnění bude procentuální hodnota o jeden či dva procentní body vyšší.

Češi ale momentálně zaujímají celkem deváté místo z deseti zemí. Hůře si zatím vede pouze Lotyšsko, které na posledním místě vystřídalo Kypr, jež byl na chvostu při zveřejnění posledních statistik. Češi zatím ze strukturálních fondů vyčerpali ke konci roku 2005 zhruba 44 procent finančních prostředků, což je zhruba 19 miliard korun. Drtivá většina peněz přitom pochází z Evropského fondu regionálního rozvoje. Jednoznačným premiantem v čerpání ze strukturálních fondů z "nových" členských států je Slovinsko, které vyčerpalo více než 80 procent přidělených finančních prostředků.

Velvyslanec Graber: Problémy s korupcí v ČR stále přetrvávají

Přestože se situace v České republice zlepšuje, stále zde přetrvávají problémy s korupcí a neprůhledností politického systému, řekl ČTK americký velvyslanec v ČR Richard Graber. Na tom se podle něj shodla většina účastníků dvoudenní konference Transparentnost a etika, kterou velvyslanectví od středy pořádá v sídle Senátu. "Ze zpráv Transparency International a dalších organizací vyplývá, že v České republice přetrvává korupce v mnoha oblastech. Slýcháme o ní ve vládě i v obchodním prostředí. Každopádně ji společnost vnímá," řekl Graber. Podle velvyslance je to však také dáno tím, že demokracie je v Česku ještě velmi mladá.

Právě konference a diskuse mají zvýšit povědomí o korupci, transparentnosti či etice. "Je důležité umožnit lidem z různých systémů a zemí se setkat, vyjádřit své názory na tuto problematiku a snažit se nalézat řešení. Samozřejmě je to téma, které nikdy nezmizí a nemůže být nikdy úplně vyřešeno," uvedl Graber. Musí tu však být větší odhodlanost stav změnit. Podle Moniky Ladmanové z organizace Open Society Found v ČR stále chybí politická vůle s korupcí bojovat. "Politici, kteří něco proklamovali ve svých programech, musí začít podnikat konkrétní kroky, a to už v první polovině svého funkčního období, protože jinak nebude dostatek času přijmout veškerá opatření," uvedla.

Předseda sněmovny Vlček připustil možnost volby Klause za Paroubka do čela poslanců

Předseda sněmovny Miloslav Vlček připustil, že sociální demokraté by příští rok na jaře mohli v prezidentské volbě podpořit Václava Klause, pokud by pak výměnou za to členové ODS hlasovali pro zvolení předsedy ČSSD Jiřího Paroubka do čela sněmovny. Vlček to uvedl v Pressklubu Frekvence 1. Vlček zároveň uvedl, že se na možnost tajné dohody ČSSD s ODS ptal Jiřího Paroubka, který to prý popřel. "Já jsem se ho zeptal, odpověď jsem dostal. A uvidíme, jak to bude ve skutečnosti, v průběhu toho roku," odpověděl pak Vlček na otázku, zda předsedovi ČSSD věří. Předseda sněmovny zároveň upozornil, že podle usnesení ústředního výkonného výboru ČSSD ani jeden sociálnědemokratický poslanec či senátor nesmí volit Václava Klause. Přesto však s touto variantou počítá. "Klidně se to může stát," řekl.

Reforma financí se podle Čechů negativně dotkne jejich peněženek

Reforma veřejných financí, kterou ve středu posvětil Senát, bude mít podle většiny Čechů a Moravanů negativní vliv na jejich život. Více než polovina obyvatel se k tomu domnívá, že schválená právní úprava ke stabilizaci veřejných rozpočtů stejně nepovede, vyplývá z výzkumu společnosti Factum Invenio. Relativně nejlépe lidé přijímají zavedení jednotné sazby daně z příjmu. Většina se bojí zdražení zboží a poplatků za zdravotnické služby.

Zlepšení své životní situace očekává v důsledku zavedení jednotné daně z příjmu 15,5 procenta lidí. Pocit, že si pohorší, má v tomto ohledu 42,7 procenta dotázaných. Zvýšení sazby DPH se podle názorů veřejnosti negativně dotkne 80,4 procenta obyvatel Česka. Lidí, kteří se domnívají, že toto opatření jejich životní situaci neovlivní, je 16,5 procenta. Stejně se občané obávají zavedení poplatků za zdravotní péči. Valná většina dotázaných (79,7 procenta) předpokládá, že opatření v oblasti zdravotnictví bude mít na jejich životní situaci negativní vliv. Pozitivně toto opatření hodnotí jen každý dvacátý obyvatel Česka. Častěji mají ze změny strach starší lidé.

Odbory rozpočet nepodporují

Návrh rozpočtu je pro Českomoravskou konfederaci odborových svazů nepřijatelný. Vychází totiž z navrhované reformy financí, kterou odbory kritizují. Návrh rozpočtu schválila ve středu vláda. Musí ho ještě odhlasovat parlament a podepsat prezident. Schodek má činit zhruba 71 miliard korun, což představuje 2,95 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Dostal se tedy pod tříprocentní hranici, jejíž dodržení je nutné pro přijetí eura. Deficit do tří procent HDP minulý týden české vládě doporučila i Evropská komise.

Reformní změny podle odborů dopadnou nejvíc na lidi s nižším příjmem, rodiny s dětmi a seniory. Jednou z největších odborářských výhrad je ale to, že by platy zaměstnanců ve státních a veřejných službách měly v příštím roce růst jen o 1,5 procenta. Víc se mohou zvýšit tehdy, pokud zanikne do roku 2010 na 9000 míst. Odboráři s tím nesouhlasí, požadovali zvýšení platů nejméně o šest procent.

Juřenčákovou v čele krajanské komise nahradil Zoser

Novým předsedou senátní komise pro krajany se stal Josef Zoser, místopředseda zahraničního výboru horní komory. Nahradil svou kolegyni z klubu SNK Janu Juřenčákovou, která koncem srpna na funkci rezignovala. K důvodům patřily negativní reakce části krajanů na její krátkodobé členství v KSČ. Zoser v tajné volbě získal podle informací ČTK podporu 60 z 61 hlasujících senátorů. Ke své nominaci již dříve uvedl, že se s krajany setkával už v rámci své práce ve výboru a také jako starosta příhraniční obce Jiřetín pod Jedlovou na Děčínsku. Problémy, které měla Juřenčáková, mu nehrozí.

Nový předseda komise chce mimo jiné prosazovat korespondenční způsob voleb, tedy možnost posílat volební lístky poštou. Po této formě hlasování, v mnohých zemích běžné, volají krajané z rozlehlejších států. Nyní mohou volit jen na velvyslanectvích, případně se vrátit do Česka. Ministerstvo vnitra už příslušnou změnu volebního zákona připravuje.

Armáda po incidentu obnovila cvičné lety L-39

Armáda obnovila cvičné lety proudových letounů L-39 Albatros. ČTK o tom informovala mluvčí velitelství společných sil Sabina Introvičová. Vojáci výcvik zastavili po sobotním incidentu, kdy o sebe při letu na Den NATO v Mošnově lehce zavadily dva stroje. Letadla se ve vzduchu dotkla křídly. Podle Introvičové bylo příčinou incidentu nedodržení rozestupů mezi letouny. "Spolupůsobícím faktorem byly silné turbulence a poryvy větru," řekla ČTK Introvičová. Doplnila, že piloty, kteří způsobili lehké poškození letounu, armádní instruktoři přezkouší z techniky pilotáže. Poškozený letoun chce armáda převézt z letiště v Mošnově na základnu v Čáslavi, kde vojáci provádí revize letounů.

Liberec dal byt další Uzbecké rodině

Liberecký magistrát přidělil imigrační byt uzbecké rodině se dvěma dětmi. Uzbeci museli dosud bydlet v integračním středisku ve Stráži pod Ralskem. Již od loňska obývají lidé z Uzbekistánu byty ve stejné lokalitě. Ze své vlasti uprchli poté, co armáda a policie předloni v květnu krvavě potlačila protivládní demonstrace v Andižanu. Skupina 15 Uzbeků dostala v Česku azyl v prosinci 2005, doma jim hrozilo nebezpečí a ztráta života. Nejprve žili v uprchlickém středisku ve Stráži pod Ralskem. Loni v létě jim liberecký magistrát pronajal pět bytů. Ve třech byly manželské páry a ve dvou větších bytech spolu žilo devět mužů. Jedním z uprchlíků byl pětatřicetiletý Muhamed Solijanovič Nišanov. V létě za ním ale přijela rodina, a proto se musel vrátit do integračního střediska. "O přidělení bytu pro něj nás požádalo ministerstvo vnitra," dodal primátor Jiří Kittner.

Elektřina od ledna zdraží o 14 procent, domácnosti dají o 10 procent více

Energetická společnost ČEZ zvýší od ledna ceny tzv. silové elektřiny o 14,4 procenta. To by se podle odhadu odborníků mohlo v celkových platbách domácností za elektřinu projevit zvýšením zhruba o devět až deset procent. Do konečných cen se vedle vlastní ceny elektřiny promítne předpokládané zvýšení cen za přenos a distribuci. Cenu ovlivní i nově zaváděná ekologická daň, která je součástí daňové reformy. ČEZ drží na trhu zhruba 45procentní podíl, vyrábí ale téměř tři čtvrtiny elektřiny v Česku. Významnější obchodní podíl mají ještě E.ON, který obsluhuje zákazníky především na jihu Čech a na jižní Moravě, a Pražská energetika. Na trhu s elektřinou působí ještě asi dvě desítky menších dodavatelů elektřiny, kteří se až na výjimky zaměřují na firemní odběratele.

V Praze se sešly čtyři desítky biskupů různých církví

V Praze začalo mezinárodní setkání biskupů, kteří se snaží přispívat k ekumenickému sbližování rozdělených tradic různých křesťanských směrů. Biskupové se pravidelně setkávají v různých evropských městech již 26 let. Letos jich přijelo celkem 45 z 18 zejména evropských zemí, ale i z Austrálie, Indie či Libanonu. Sloganem letošního setkání je heslo: "Moje noc nezná temnotu: počátek kultury zmrtvýchvstání" a biskupové chtějí společně i v menších skupinkách diskutovat o nejistotě a nedostatku životních perspektiv, jimiž trpí řada lidí současného světa. "Ve svých vzájemných rozhovorech chceme tento program a tuto těžkost, tento světový kontext vidět křesťanskýma očima, očima bible," řekl ČTK kardinál Miloslav Vlk.

Kromě katolíků se setkání, jež potrvá do 27. září, účastní také zástupci dalších církví; například biskupové pravoslavní i anglikánští, evangelíci či metodisté. Na programu setkání budou bohoslužby i společné modlitby a meditace. S českými věřícími se biskupové setkají v neděli v komunitním centru Matky Terezy v pražských Hájích v rámci Ekumenické neděle vyhlášené Ekumenickou radou církví. V dalších dnech navštíví pražské církve, aby poznali jejich život a historii. "Jednota není uniformita. Jsme z různých církví, ale pravá jednota je v lásce a v duši. Jsme rozdílní jen ve vyjádření své víry," dodal biskup indické syrsko-ortodoxní antiochijské církve Mor Theophylose.

Pokračuje růst počtu obyvatel ČR

Růst počtu obyvatel České republiky podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) pokračuje. Podle předběžné statistické bilance měla ČR ke 30. červnu 10,325.941 obyvatel. Oproti 1. lednu letošního roku vzrostl jejich počet o 38.800. Podle ČSÚ k tomu přispěla zahraniční migrace i přirozený přírůstek obyvatel. Díky vyššímu počtu živě narozených a nižšímu počtu zemřelých byl v první polovině roku zaznamenán přirozený přírůstek ve výši téměř 4500 osob.

Od ledna do června se v ČR narodilo 56.000 dětí. Tolik jich statistici zaznamenali naposledy před 13 lety. Ženy v Česku za svůj život porodí 1,4 dítěte. Stejnou hodnotu měla ČR naposledy v roce 1994. Nejnižší byla v roce 1999, kdy klesla na 1,13. ČR tak patřila k zemím s nejnižší plodností na světě. Průměrný věk matek se za posledního půl roku zvýšil o jednu desetinu na 29 let. Ženy mívají první dítě v 26,9 roku. Otcům bylo v průměru 32,5 roku. Dál rostl podíl dětí, které se narodily mimo manželství. V prvním pololetí to bylo 34,1 procenta chlapců a děvčat. U prvních dětí to bylo dokonce 44,1 procenta. U tří z deseti dětí, které přišly na svět mimo manželství, chyběly údaje o otci. Hlavní podíl na přírůstku obyvatel mají ale nadále cizinci. Od ledna přišlo do Česka 34.300 lidí ze zahraničí.

Lidé si mohou v Klementinu prohlížet Ďáblovu bibli

V pražském Klementinu je od čtvrtka přístupná výstava Ďáblova bible - Codex gigas s podtitulem Tajemství největší knihy světa. Jeden z nejcennějších středověkých rukopisů se po více než 300 letech na chvíli vrátil ze Švédska, kam jej za třicetileté války odvezli vojáci, do země svého původu. Lidé si jej budou moci prohlížet do 6. ledna. Kvůli unikátní historické památce ale pořadatelé výstavy zavedli i neobvyklý režim prohlídek. Návštěvníci si buď musí časové vstupenky předem rezervovat přes internet či koupit na místě, nebo musí počítat s tím, že budou před vstupem do galerie dlouho čekat. Několik tisíc zájemců si již lístky zamluvilo.

Ďáblova bible, latinsky Codex gigas, vznikla na přelomu 12. a 13. století v benediktinském klášteře v Podlažicích u Chrudimi. Ve středověku byla přirovnávána k sedmi divům světa. Bibli provází legenda, podle níž ji za jedinou noc napsal s pomocí ďábla mnich kající se z těžkého hříchu. Odtud pochází i její název a k legendě odkazuje i celostránková iluminovaná kresba čerta.

Letohrádek Kinských nabízí výstavu lidových šperků a krojů

Šperkům, textilním součástkám krojů i jejich doplňkům ze sbírek Národního muzea v Praze je věnována výstava, za kterou mohou od pátku přijít zájemci do národopisné expozice v letohrádku Kinských. Prohlédnou si šperky zhotovené samouky, řemeslníky i zlatníky. Zvláštní kategorii tvoří šperky bižuterní produkce. Nejpočetněji jsou zastoupeny Jablonecko, Chodsko, Broumovsko, Litomyšlsko a Těšínské Slezsko. "Na vystavených exponátech chceme ukázat nejen řemeslné zpracování a výzdobu lidových šperků, ale i to, že měly významné místo v tradiční duchovní a hmotné kultuře. Neplnily jen funkci estetickou, měly důležitou funkci v lidových zvycích, obřadech, magických a léčebných úkonech," řekla před vernisáží komisařka výstavy Monika Tauberová. Expozice, která potrvá do 3. února, obsahuje pětici krojovaných figurín. Návštěvníkům přibližují, jak lidé chodili oblečeni ve sváteční chvíle a jaké šperky byly součástí slavnostního oblečení.

Serge Baudo se stal čestným občanem Prahy

Francouzský dirigent Serge Baudo se stal čestným občanem města Prahy. Městské zastupitelstvo ocenilo i další lidi. Stříbrné medaile udělilo baletnímu choreografovi Jiřímu Kyliánovi a literárnímu historikovi Jiřímu Demetzovi. Bronzovou medalií zastupitelé ocenili Růženu Mašovou, která zachránila život své sousedce.

Osmdesátiletý Baudo hostoval v Praze poprvé už v roce 1959. Spolupracoval především s Českou filharmonií. Jejich nahrávky francouzských děl, zejména skladeb Arthura Honeggera, získaly prestižní zahraniční ceny. Jeho vztah k Praze vyvrcholil nakonec v letech 2001 až 2006 působením v čele Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK, do jehož repertoáru přinesl řadu francouzských skladeb. Nyní je čestným uměleckým ředitelem orchestru. Podle primátora Pavla Béma (ODS) se francouzský umělec podílel na rozvoji pražského kulturního života.

Jiřímu Kyliánovi město udělilo stříbrnou medaili jako zvláštní projev úcty a ocenění jeho díla v taneční choreografii a zásluh o šíření mezinárodního věhlasu Prahy. Světově proslulý tanečník a choreograf Kylián je spjatý s Nizozemským tanečním divadlem. Dosud vytvořil přes 80 choreografií, z nichž velkou část převzalo na 40 předních zahraničních souborů včetně Národního divadla v Praze a Pražského komorního baletu. Jiří Demetz, který žije ve Spojených státech, získal stříbrnou medaili za dílo, které dokumentuje vzájemné vztahy české, německé a židovské kultury v Praze.

Hrad Sovinec bude patřit vinobraní

Středověký mumraj a neobvyklé vinobraní v regionu, v němž se spíše než vinná réva pěstují brambory, vypukne o víkendu na hradě Sovinec na Bruntálsku. Návštěvníci se mohou těšit na obléhání hradu, ochutnávku vín či módní přehlídku středověkých šatů a doplňků. Akce Na příkaz císaře se koná již posedmé, řekl pořadatel Zdeněk Zedek. "Tentokrát bude akce o tom, co bylo dál poté, co císař Jan rozhodl o nezaložení vinic na Sovinci," uvedl Zedek. Podle něj vinice kolem hradu nikdy nebyly kvůli chladnému počasí. Pořadatelé akce se pouze inspirovali zprávou, že na Olomoucku někdy za vlády Jana Lucemburského mělo dojít k pokusu o pěstování vinné révy. Plán ale zkrachoval. Víme prokazatelně, že na Sovinci se popíjelo spíše pivo a medovina," doplnil Zedek.

Jánský Vrch v Javorníku obsadí v sobotu postavy z filmu a pohádek

Postavy z filmového plátna a pohádek spatří v sobotu návštěvníci zámku Jánský Vrch v Javorníku na Jesenicku při své cestě po tamních zámeckých komnatách. Kromě Draculy, Sněhurky či Rumcajse nebudou chybět tentokrát ani Vikingové, kteří připlují lodí po javornickém potoce. Akce se koná při příležitosti rozloučení s letní sezonou. Každoročně se jí účastní až 600 lidí, řekla správkyně zámku Kateřina Danielová. Národní kulturní památka zámek Jánský Vrch, která je jediným zpřístupněným památkovým objektem na Jesenicku, stojí na místě původního hradu z druhé poloviny 13. století.

Ze sportu:

Vítězstvím 2:1 nad rumunským týmem Steaua Bukurešť vstoupili do bojů základní skupiny Ligy mistrů fotbalisté Slavie Praha. Na vyprodaném Strahově se o tříbodový zisk při premiérové účasti červenobílých v nejlepší klubové soutěži zasloužili svými góly Zdeněk Šenkeřík a Francouz Tijani Belaid. Za první výhru v Lize mistrů přibude do slávistické pokladny 600.000 eur (necelých 17 milionu korun), samotní hráči si z této částky mezi sebou rozdělí pět milionů korun.

Disciplinární komise Českomoravského fotbalového svazu potrestala fotbalistu Sparty Tomáše Řepku zastavením činnosti na sedm soutěžních utkání a zákazem výkonu funkce kapitána na patnáct měsíců a jeho spoluhráče Martina Abrahama zastavením činnosti na čtyři utkání. Tresty dostali za incident v závěru nedělního ligového utkání Teplice - Sparta. Trenér Michal Bílek zaplatí pokutu 50 tisíc korun, jeho asistent Horst Siegl nesmí čtyři soutěžní zápasy na lavičku. Sparta dostala pokutu 700 tisíc korun.

Barážové utkání Davisova poháru mezi Českou republikou a Švýcarskem v pátek zahájí Radek Štěpánek proti světové tenisové jedničce Rogeru Federerovi. Po nich na kurt v pražské Sazka Areně nastoupí Tomáš Berdych a Stanislas Wawrinka. Rozhodlo o tom losování na Staroměstské radnici. Do sobotní čtyřhry nehrající kapitáni Jaroslav Navrátil a Severin Lüthi nahlásili Martina Damma s Lukášem Dlouhým a Federera s Yvesem Allegrem. V neděli jako první nastoupí týmové jedničky Berdych s Federerem a po nich Štěpánek s Wawrinkou. Nominace se však může změnit s ohledem na průběh zápasu.

Krátce o pátečním počasí v České republice:

Skoro jasno až polojasno, teploty 16 až 20 stupňů Celsia.