Zprávy

Jiří Šedivý: Zisk funkce náměstka tajemníka NATO je oceněním celé ČR

Bývalý ministr obrany Jiří Šedivý si myslí, že jeho úspěch ve výběrovém řízením na pozici náměstka generálního tajemníka NATO Jaapa de Hoopa Scheffera je oceněním celé české politiky uvnitř Severoatlantické aliance. Je to totiž vůbec poprvé v historii, co Česká republika bude mít svého zástupce v nejvyšším aliančním vedení. Do funkce by Šedivý, který v současnosti zastává post náměstka místopředsedy vlády pro evropské záležitosti, mohl nastoupit v září nebo začátkem října. Podle něj k zisku funkce přispělo například úspěšné působení českých vojáků v zahraničních misích. "Bez toho by to podle mého názoru nevyšlo," řekl ČTK. Šedivý ocenil také lobbing premiéra Mirka Topolánka i dalších vládních představitelů. Upozornil však, že v Bruselu nebude zastupovat Česko, ale bude součástí mezinárodního sekretariátu NATO.

Podle ministryně obrany Vlasty Parkanové Šedivého působení v Bruselu může zvýšit prestiž Česka uvnitř struktur NATO. "Jako Češi ale musíme mít na paměti, že Jiří Šedivý se nestal jen naším náměstkem ale i náměstkem všech členských států NATO. Žádný speciální přístup, který by mohl znamenat nadržování a nefér zvýhodňování ČR nemůže očekávat," napsala ČTK v SMS Parkanová. Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek považuje bývalého ministra obrany za vojenského experta. "Šedivý je odborník, co se týče obranné strategie," řekl ČTK. Jeho kandidatura je podle něj diplomatickým úspěchem.

Šedivý bude mít jako Schefferův náměstek na starosti obrannou politiku a plánování. "Základním nosným úkolem této sekce je formulace strategických cílů, analýza rizik a ohrožení aliance," konstatoval. Šedivého sekce se také bude mimo jiné podílet na vyhodnocování plnění obranných plánů států NATO. "Z každoročního vyhodnocování vychází určitá doporučení členským státům," doplnil. Šedivý zvítězil ve výběrovém řízení, které trvalo přes půl roku a jehož se zúčastnilo přes dvacet kandidátů z členských zemí NATO. Bezpečnostní problematice se Šedivý věnuje více než 15 let. Na konkurz se proto nijak speciálně nepřipravoval.

Armáda zahájila střídání vojáků v polní nemocnici v Kábulu

Armáda v úterý zahájila střídání vojáků v polní nemocnici v Afghánistánu. Z pražského vojenského letiště ve Kbelích odletělo 38 příslušníků téměř stočlenného týmu složeného převážně ze členů 7. polní nemocnice. Vojáci by měli na mezinárodní základně v Kábulu ošetřovat především zraněné a nemocné alianční vojáky. Vystřídat by měli kolegy, kteří v Kábulu působili od letošního března. Kromě zdravotníků odletělo do Kábulu také několik příslušníků chemické jednotky. Podle velitele kontingentu Igora Krivosudského bude hlavním úkolem poskytnout péči aliančním vojákům. "Hlavní úkoly pro náš kontingent jsou zdravotnické zabezpečení vojenského letiště v Kábulu a nejbližšího okolí města. Máme také zabezpečit hromadný příjem raněných v případě, že by se stal nějaký bombový atentát," řekl ČTK. Do Česka by se vojáci měli vrátit přibližně v polovině prosince.

Součástí kontingentu je také 34 žen. Zdravotní sestra Jitka Dušková před misí cítila mírnou obavu. "Moc se netěším. Ale povinnost je povinnost. Do Afghánistánu letím už podruhé, takže už určitou představu mám," uvedla. Česko má v Afghánistánu vojáky nejen v hlavním městě. V rekonstrukčním týmu ve Fajzábádu v severoafghánské provincii Badachšán působí v současné době asi 80 českých vojáků, kteří se společně s Němci a Dány podílejí na zajištění bezpečnosti a stability oblasti. Více než třicetičlenný kontingent speciálních sil vojenské policie se také na jihu země v provincii Hílmand podílí na ochraně významných osob a objektů.

Voják zraněný v Afghánistánu se do Česka vrátí ve středu

Voják, který byl v neděli zraněn v jižním Afghánistánu, bude převezen do Česka ve středu. Jeho stav je podle Jany Růžičkové z generálního štábu stabilizovaný. Po návratu by se měl v Ústřední vojenské nemocnici podrobit dalšímu léčení. Voják bude součástí pravidelné rotace personálu české polní nemocnice v Kábulu. Příslušník speciálních sil vojenské policie utrpěl zranění nohy při plnění blíže nespecifikovaného úkolu. Po ošetření na místě byl nejprve převezen do britské polní nemocnice. Nyní je v péči českých lékařů v Kábulu. Pětatřicetičlenný kontingent vojenské policie se v provincii Hílmand podílí na ochraně významných osob a objektů.

Vojáci z Kosova se vrátili do Česka

Skupina posledních 70 příslušníků z více než čtyřsetčlenného 10. armádního kontingentu, který se v Kosovu podílel na udržování stability a demokracie v regionu, přistála v úterý na pražském ruzyňském letišti. Vojáky již v zemi nahradilo nové seskupení, které by tam mělo působit do ledna příštího roku. Čeští vojáci se v srbské provincii v poslední době snažili předávat větší zodpovědnost místním úřadům. Monitorovali také náladu obyvatel. Podle velitele kontingentu Ladislava Švejdy je nyní situace v Kosovu stabilní. "Napětí pod povrchem ale je," řekl ČTK Švejda. Velitel si myslí, že situace v Kosovu by měla být nadále klidná bez ohledu na výsledek politických jednání. Členové 10. kontingentu působili v Kosovu půl roku.

Jádro nového českého kontingentu v Kosovu tvoří příslušníci žateckého mechanizovaného praporu. Celkem se mise v Kosovu v současnosti účastní 440 lidí, z toho je 28 žen. V dubnu v Kosovu začala působit také asi třicetičlenná vrtulníková jednotka ze základny v Přerově, která má dvě víceúčelové transportní helikoptéry. Úkolem těchto strojů je letecká přeprava osob a materiálu. Vrtulníky též podnikají průzkumné a humanitární lety.

ČSSD vyzvala Pospíšila k odchodu, ministr její kritiku odmítl

Sociální demokraté vyzvali ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) k rezignaci, podle nich funkci nezvládá. Na tiskové konferenci ČSSD nejprve předseda poslaneckého klubu Michal Hašek a šéf bezpečnostní komise strany Jeroným Tejc hovořili o tom, že Pospíšil by měl zvážit setrvání v úřadu. Později ho ale v tiskové zprávě přímo vyzvali k odchodu. Hašek i Tejc mimo jiné tvrdí, že nedokáže ve vládě získat dost peněz pro vězeňství a justici.

Ministr jejich kritiku odmítl. Prostřednictvím mluvčí Zuzany Kuncové uvedl, že ČSSD upozorňuje na problémy, které po nástupu do funkce zdědil po ministrovi její vlády. "Investice do vězeňství v roce 2005 snížila o 300 milionů právě Paroubkova vláda," napsal v prohlášení, které má ČTK k dispozici. Tehdejšího premiéra Jiřího Paroubka kvůli tomu prý jako opoziční poslanec interpeloval, ale odpovědi se nedočkal. Pospíšil dodal, že se snaží pro justici i vězeňství získat peníze, "samozřejmě s vědomím toho, v jakém stavu jsou veřejné finance po vládách sociální demokracie". "Dokladem (snahy získat potřebné peníze) jsou například uvolněné prostředky na 500 nových pracovních míst pro administrativní aparát soudů, finance na projekt elektronizace justice nebo 30 milionů na oblast bezpečnosti ve Vězeňské službě ČR," prohlásil Pospíšil. Tejc ale hodnotí jeho práci jinak. "Je v čele resortu spravedlnosti už téměř rok a za tu dobu se mu kromě mediálních výstupů příliš věcí nezdařilo," řekl na tiskové konferenci ČSSD.

Zástupcem Kubiceho bude Hynek Vlas

Zástupcem šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jana Kubiceho se stal policista Hynek Vlas. Mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká řekla, že Vlas vyhrál výběrové řízení a do funkce nastoupí 1. srpna. Vlas byl jedním z policistů, kteří společně s ředitelem ÚOOZ loni v květnu krátce před volbami předložili poslancům bezpečnostního výboru takzvanou Kubiceho zprávu. Podle ní se tehdejší premiér Jiří Paroubek (ČSSD), ministerstvo vnitra a policejní prezident snažili ovlivňovat vyšetřování některých případů, mimo jiné vraždy kontroverzního podnikatele Františka Mrázka či kauzy biolíh. Zpráva konstatovala, že organizovaný zločin prorostl do státní správy, což prý potvrzují právě utajované dokumenty ÚOOZ. Sociální demokracie se cítila zveřejněním zprávy před volbami těžce poškozena. Přestože skupina žalobců nenašla důkazy, které by informace obsažené ve zprávě potvrzovaly, ÚOOZ trvá na tom, že jsou pravdivé a opodstatněné.

Soud osvobodil kurdského lékaře Uzunoglua

Odvolací pražský městský soud v úterý osvobodil kurdského lékaře a podnikatele Yektu Uzunoglua, jehož případ se vleče už téměř 13 let. Zrušil tak rozsudek obvodního soudu, který mu v březnu uložil podmíněný trest dva roky vězení se zkušební dobou na pět let za vydírání a mučení cizince Gürkena Gönena. "Jsem strašně rád, že pravda konečně zvítězila, i když to trvalo 13 let, déle než v případě Dreyfuse. Je to důkazem, že je třeba za to bojovat," řekl Uzunoglu. Podle něj je však jeho kauza příkladem, jak nemá trestní řízení vypadat. Nechce prý podávat žádná další trestní oznámení, chce však po státu vymáhat odškodnění za chybné výkony orgánů činných v trestním řízení. "Peníze věnuji organizacím, které bojují za právo a spravedlnost v České republice," dodal. Proti rozsudku odvolacího soudu se již nelze odvolat, existuje pouze dovolání k Nejvyššímu soudu. Státní zástupkyně uvedla, že počká na vyhotovení rozsudku a poté zastupitelství rozhodne o dalších krocích.

Uzunoglua se během soudního řízení zastala řada významných osobností a Spolek na podporu nezávislé justice Šalamoun. Obvinily české politiky a justici ze selhání. Lékař se stal v roce 2006 laureátem Ceny Františka Kriegla, kterou uděluje Nadace Charty 77 za občanskou statečnost. Kvůli dlouhému trvání procesu držel jedenáct dnů hladovku, ke které se přidal i bývalý prezident Václav Havel.

Rokycany připravily dva byty pro krajany z Kazachstánu

Pět krajanů z Kazachstánu získá zázemí ve dvou bytech, které jim poskytlo město Rokycany. První skupina o třech lidech z Aktjubinské oblasti severozápadní části země si nájemní smlouvu převezme na radnici ve středu, další dva krajané přiletí v září. ČTK to řekl mluvčí města Jan Engler. Rokycany tak reagovaly na žádost ministerstva vnitra, které podobným způsobem podepsalo dohodu se 24 městy o poskytnutí 42 bytů. "Původně jsem na zastupitelstvu navrhoval přidělení deseti bytů, prošly nakonec dva. Jejich poskytnutím jsme chtěli pomoci," řekl starosta Jan Baloun. Na úpravu obecních bytů vybavených základním nábytkem i spotřebiči dostalo město ministerskou dotaci ve výši 500.000 korun. Z dotačních peněz zajistí Rokycany krajanům také výuku českého jazyka a pomohou jim s hledáním zaměstnání. Podle Englera jde o skupinu dospělých, z nichž dva mají vysokoškolské vzdělání. Radnice chce svým novým občanům také pomoci sehnat práci, zpočátku hlavně v některém z místních průmyslových podniků. Rokycany mají zatím zkušenost s ubytováním azylantů z Arménie, nikoliv však krajanů, dodal mluvčí.

Majetek Čechů ve fondech v prvním pololetí stoupl o 29 mld. Kč

Majetek, který měli Češi na konci prvního pololetí uložený v podílových fondech, překročil 300 miliard korun. To bylo o 29 miliard korun více než na konci roku 2006. Výsledky zveřejnily Asociace fondů a asset managementu (AFAM) a Asociace pro kapitálový trh (AKAT). Na domácí fondy připadlo 167 miliard korun a na zahraniční fondy 133 miliard korun. Hodnota majetku v zahraničních fondech se zvýšila za šest měsíců roku o 18 miliard korun, domácí fondy zaznamenaly nárůst o 11 miliard korun. Nejvíce peněz mají Češi uloženo ve fondech peněžního trhu, kde bylo koncem června téměř 110 miliard korun, a v zajištěných fondech s majetkem (56,9 miliardy korun).

V Krkonoších skončila likvidace kalamity po orkánu Kyrill

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) v úterý dokončila likvidaci polomů po lednovém orkánu Kyrill. Těžaři v Krkonoších vytěžili téměř 88.000 metrů krychlových dřeva, což proti prvním odhadům po orkánu bylo o 18.000 metrů krychlových více. ČTK to řekl mluvčí správy parku Radek Drahný. Orkán Kyrill se Krkonošemi prohnal v noci z 18. na 19. ledna. Vítr, jehož rychlost dosahovala na hřebenech hor až 216 kilometrů v hodině, na řadě způsobil rozsáhlé plošné polomy. Největší škody napáchal ve východních Krkonoších. Poškozeny byly zejména smrkové lesy, ale síle větru neodolaly ani některé smíšené porosty. Kalamitní těžba přitom překonala letošní plán těžby v Krkonoších asi o 8000 metrů krychlových. "Po orkánu byly všechny úmyslné těžby zastaveny. V současné době byla provedena změna plánu a v letošním roce se budou provádět již pouze výchovné zásahy ve prospěch lesa," řekl Drahný.

Češi otevřeli na jamboree restauraci, postavili típí a podsady

Česká výprava na světovém skautském jamboree v anglickém hrabství Essex otevřela originální restauraci Czech Lion (Český lev), v níž po celý den mohou zájemci ochutnat speciality české kuchyně. "Největší zájem je o české nealko pivo," vzkázal z ostrovního království šéf české hospody Jan Kotek. Těší ho, že krčma je místem, kde lze nejen zahnat hlad knedlíky nebo bramboráky, ale také se seznámit a bavit se skauty z celého světa. Celkem jich za kanál La Manche dorazilo na 40.000. Organizátoři spočítali, že účastníci letošního jamboree sní přes 1,2 milionu jídel. Mimo jiné 60 tun jablek, přes 133.000 hlávek salátu, více než 33.000 bochníků chleba, 6250 kilogramů sýra, 16.000 lahví kečupu, 800.000 mrkví a stejný počet vajec.

Mluvčí Junáka Anna Voňavková ČTK informovala, že Češi postavili v obrovském stanovém městečku 62 podsadových stanů, které jsou ve světě raritou, několik indiánských típí, 57 klasických stanů a jeden pantheon - tedy stan, který je kombinací típí a mongolské jurty. Ostatním chtějí představit skautské dovednosti stejně jako Českou republiku, její významné osobnosti a jednotlivé regiony. Jamboree v sobotu slavnostně zahájil britský princ William. V úterý se mohli účastníci dvanáctidenního setkání zapojit do soutěže nazvané "Sto výzev", v níž musely týmy zvládnout drobné úkoly a vyřešit rozmanité hříčky. Češi si vedli skvěle - skončili na druhém místě.

Skauting vznikl právě před sto lety - první tábor zahájil britský generál Robert Baden-Powell 1. srpna 1907 na jednom z anglických ostrůvků. Pro mezinárodní setkání skautů, která se konají zpravidla každé čtyři roky, zvolil název jamboree ze svahilského pozdravu jambo čili ahoj. Úsvit druhého století skautingu přivítají tisíce lidí v Británii, Česku a po celé planetě ve středu ráno na vrcholcích hor a kopců.

Bělohlávek uvede v Berlíně Mou vlast

Dirigent Jiří Bělohlávek se na podzim znovu objeví za pultem Berlínských filharmoniků. Se světoznámým tělesem uvede cyklus symfonických básní Má vlast Bedřicha Smetany. Volba Mé vlasti byla podle Bělohlávka přáním šéfdirigenta Simona Rattlea. "Jen jsem návrh s potěšením přijal," poznamenal umělec, který se k jednomu z nejlepších orchestrů světa vrátil loni po zhruba patnáctileté přestávce. Bělohlávek, od loňska šéfdirigent Symfonického orchestru BBC, má letos v létě prestižní úkoly v Británii při oblíbených londýnských promenádních koncertech Proms. Jejich sérii v červenci zahájil a koncem léta Proms jako první neanglický dirigent v jejich stoleté historii zakončí při proslulém "Posledním večeru". Na Proms navíc přivede Bělohlávek 26. srpna mladého českého pianistu Iva Kahánka s jeho interpretací 4. klavírního koncertu Bohuslava Martinů.

V Luhačovicích začala houslová Akademie Václava Hudečka

Koncertem loňských laureátů Jana Mráčka a Markéty Janouškové s houslovým mistrem Václavem Hudečkem začal v úterý 11. ročník houslových kurzů v Luhačovicích. Po dva týdny se 20 studentů z Česka a Slovenska bude pod Hudečkovým vedením zdokonalovat v hraní na housle. Do minulého ročníku nesla akce název Letní houslové kurzy Václava Hudečka, letos se jmenuje Akademie Václava Hudečka. Akci loni přejmenoval hejtman Zlínského kraje Libor Lukáš. ČTK a Českému rozhlasu to řekla ředitelka Sdružení Václava Hudečka Miroslava Krumpolcová. Mezi deseti dívkami a deseti chlapci je sedm studentů zcela nových, zbylí účastníci se již kurzů v minulosti zúčastnili. Nejmladším houslistou je třináctiletý Karol Daniš ze Seredě. "Loni tady byl poprvé a byl naprostou hvězdou, takže čekáme, co nám letos předvede," poznamenala Krumpolcová.

Pět umělců tvoří sochy v prostějovském parku

Přímo pod širým nebem ve Smetanových sadech v Prostějově vznikají v těchto dnech pod rukama řezbářů a sochařů umělecká díla. Pět umělců z České republiky, Izraele, Španělska, Německa a Turecka se účastní šestého ročníku mezinárodního sochařského sympozia Hany Wichterlové. Jejich výtvory budou zdobit prostějovské exteriéry. Cílem tradiční akce je totiž vytvořit galerii současného moderního sochařství ve dřevě, řekl ČTK ředitel festivalu Miroslav Švancara. Podle něj se letošní ročník sympozia vztahuje ke 100. výročí secesního Národního domu. Právě nedaleko něj umělci pracují. Díla by mohla být jeho oslavou, umělci ale volili náměty zcela libovolně. Hotové výtvory se veřejnosti představí v plné kráse na sobotní vernisáži.

Dlátka a motorové pily opracovávají dubové a jasanové kusy dřeva. Stromy, z nichž pocházejí, pořadatelé připravovali již v zimě. Výběr vhodných kmenů prý není nijak jednoduchý. Rozhoduje nejen velikost stromu, šířka kmene, ale i stanoviště, kde roste. "Nejlepší je, když strom roste dlouho a v náročných podmínkách. Pak jsou letokruhy husté, dřevo pevné a lépe odolné. Strom nás také musí oslovit," řekl ředitel. Například duby pocházejí z okolí Troubek nad Bečvou na Přerovsku. Sochařské sympozium se konalo v Prostějově poprvé v roce 2002. Účastníci uplynulých ročníků vytvořili pro město dohromady přes 30 plastik, které je možné vidět na různých místech v Prostějově.

Setkání sochařů v Prostějově se oficiálně nazývá Mezinárodním sympoziem Hany Wichterlové od roku 2004. Wichterlová, která se narodila v roce 1903 v Prostějově, patří k nejvýznamnějším představitelům českého sochařství období meziválečné avantgardy. Zemřela v roce 1990.

Masopust pokřtil knihu o fotbalové Dukle Praha

Historii slavného pražského klubu mapuje nová kniha Aleše Pivody s názvem Dukla do toho!, kterou v úterý na Julisce pokřtil jeden z nejlepších fotbalistů československé historie a držitel Zlatého míče Josef Masopust. Stotřicetistránková publikace zavede čtenáře do dob největších triumfů klubu i do současnosti, kdy se Dukla vrací zpět do profesionálního fotbalu. Autor knihy chtěl při příležitosti účasti Dukly v druhé lize připomenout její devětapadesátiletou historii. "V době, kdy se na Julisku vrací profesionální fotbal a příští rok Dukla slaví šedesát let od založení, je vhodný čas na zmapování slavných úspěchů," řekl na úterní tiskové konferenci Pivoda. V jeho publikaci mohou fanoušci zavzpomínat na postup Dukly do semifinále PMEZ v roce 1967 či čtyři vítězství v Americkém poháru v letech 1961 až 1964. Fotografiemi z vlastního archivu přispěl do knihy Masopust. "Jsem šťastný, že Dukla oživila svoje jméno a doufám, že bude pokračovat v cestě, kterou kdysi nastoupila," uvedl Masopust předtím, než publikaci pokřtil. Přítomna byla i čtveřice dalších kmotrů knihy - Zdeněk Nehoda, Václav Samek, Jiří Čadek a brankář Ivo Viktor. Do knihy přispěl i známý kritik poměrů v českém fotbale Ladislav Vízek.

Ze sportu:

Šestý pokus o vysněný postup do Ligy mistrů zahájí fotbalisté Slavie Praha ve středu v Žilině. V úvodním zápase druhého předkola proti slovenskému šampionovi nastoupí oslabeni o několik opor, nejistý je i start největší letní posily Vladimíra Šmicra. Přesto kouč Karel Jarolím věří, že jeho tým vstup do sezony zvládne. Trenér českého vicemistra musel v letní přípravě zapracovat do kádru řadu nových hráčů, které čeká hned na začátku sezony jeden z klíčových momentů. Naopak Žilina už má za sebou tři ligová kola, po nichž vede tabulku s plným počtem bodů.

Slovenský fotbalový útočník Milan Ivana se stane posilou pražské Slavie, s níž už několik dní trénoval, ale dlouho se s klubem nemohl dohodnout na podobě smlouvy. Třiadvacetiletý hráč, který naposledy působil v sestoupivším Slovácku, se v pondělí večer nakonec domluvil se Slavií na ročním hostování s dvouletou opcí. Do dvojzápasu ve druhém předkole Ligy mistrů proti svým krajanům ze Žiliny ale Ivana zasáhnout nemůže, protože jej červenobílí nestihli zapsat na soupisku.

Výkony ostravského gólmana Radka Petra na nedávném světovém šampionátu fotbalistů do 20 let v Kanadě zaujaly pozorovatele řady klubů a nadějný mladík má první nabídky k přestupu do zahraničí. Z Itálie se ozvaly Parma se Sienou a nejbližší dny rozhodnou, zda začnou jednat s Baníkem. ČTK řekl o zájmu italských klubů hráčův manažer David Nehoda.

Český hokejový reprezentant Zbyněk Irgl opouští Vítkovice a bude hrát za ruskou Jaroslavl. Po zdlouhavém jednání se kluby dohodly na přesunu šestadvacetiletého útočníka, který míří do Lokomotivu na dvouleté hostování. Uvedly to oficiální internetové stránky ostravského klubu. Stříbrný medailista z loňského světového šampionátu v Rize a účastník letošního mistrovství světa v Moskvě míří na druhé zahraniční angažmá. Letos Irgl poté, co Vítkovice nepronikly do play off, dohrál ročník ve švýcarském Davosu, s kterým oslavil titul. V 15 utkáních pomohl k triumfu osmi góly a čtyřmi asistencemi.

Stadion fotbalové Sparty v Praze na Letné nese od úterka nové jméno. Z Toyota Areny se po čtyřech letech mění na Axa Arenu. Novým hlavním sponzorem klubu se totiž stala finanční skupina Axa. Společnost bude podporovat mládežnický fotbal a součástí dohody je i změna názvu stadionu. V zákulisí se spekuluje o tom, že Axa má do sparťanské pokladny ročně přinést asi 15 milionů korun. Sponzor prý chce investovat hlavně do zkvalitnění služeb na stadionu a hodlá také podporovat rozvoj tréninkového centra na pražském Strahově.

Krátce o středečním počasí v České republice:

Polojasno až jasno, teploty 19 až 23 stupňů Celsia.