Zprávy

Volba prezidenta by měla začít v únoru, míní Sobotka a Klaus

Prezidentská volba by měla začít v nejbližším vhodném termínu, který umožní ústava, tedy po 7. únoru příštího roku. Na čtvrtečním jednání se na tom shodli prezident Václav Klaus a předseda Senátu Přemysl Sobotka. Šéfa sněmovny Miloslava Vlčka rozladilo, že Sobotka s prezidentem o termínu volby hovořil již nyní a nedomluvil se nejdříve s ním. Právě šéf sněmovny totiž schůzi parlamentu k volbě prezidenta svolává, a má tak při výběru termínu rozhodující slovo. Z ústavy vyplývá, že zákonodárci by měli novou hlavu státu začít volit mezi 7. únorem a 7. březnem. "V daném okamžiku předpokládáme a bavili jsme se o tom, že by to šlo spíše do termínu únorového," řekl po jednání Sobotka. Dodal ale, že rozhodující bude ještě diskuse s předsedou sněmovny.

Vlček, který je v těchto dnech na dovolené, ČTK prostřednictvím svého mluvčího Tomáše Vyšohlída sdělil, že nechápe, proč se s ním Sobotka nejprve na vhodném termínu volby nedomluvil a se schůzkou na Hradě nepočkal. Sám chystá schůzku s prezidentem na začátek srpna. Ve stejné době chtěl původně jednat i se šéfem Senátu.

Klaus se funkce oficiálně ujal 7. března 2003, kdy složil slavnostní slib. Pětileté volební období se podle ústavy počítá právě od tohoto dne. Nová prezidentská volba se má konat v posledních třiceti dnech volebního období úřadujícího prezidenta. Klaus je zatím jediným oficiálním kandidátem a favoritem volby. Zelení, lidovci, sociální demokraté a komunisté se na společném adeptovi ještě neshodli. Nejčastěji se nyní v souvislosti s Klausovým protikandidátem mluví o exministru zahraničí Jiřím Dienstbierovi. Předseda ČSSD Jiří Paroubek nedávno potvrdil, že jeho strana o nominaci Dienstbiera uvažuje.

Ministerstvo zahraničí odhaduje zrušení víz s USA do dvou let

Ministerstvo zahraničí předběžně odhaduje, že se zrušením víz, které potřebují čeští občané pro cesty do USA, je možné počítat zhruba za dva roky. Podle ministerstva je legislativa, na které se zřejmě dohodly obě komory amerického Kongresu, velkým posunem. Podle Černínského paláce by bylo předčasné a příliš odvážné tvrdit, že vízová povinnost s USA přestane platit již příští rok, uvedla mluvčí úřadu Zuzana Opletalová. Obě komory Kongresu se podle zatím neoficiálních informací dohodly na jednotném znění bezpečnostního zákona, který mimo jiné upravuje i podmínky pro bezvízový styk. Česká republika je asi bude splňovat. Kongres by mohl zákon schválit do konce příštího týdne. Po případném prezidentském podpisu, kdy zákon nabývá platnosti, by šest až 12 měsíců americké úřady prověřovaly, zda Česká republika novým podmínkám vyhovuje. Pokud bude odpověď kladná, vízová povinnost bude odstraněna.

Podle ministerstva však dohodnutá legislativa obsahuje mnoho například bezpečnostních podmínek, které musí česká i americká strana splnit. "Jejich splnění bude ještě běh na dlouhou trať," uvedla mluvčí. Američané například chtějí podle ministerstva kontrolovat 97 procent lidí, kteří opouštejí americké území z mezinárodních letišť. Kvůli kontrole cizinců opouštějících USA například budují technická stanoviště pro záznam jejich dat, takzvaný Exit System US Visit. Jeho instalace na všech hraničních přechodech Spojených států, včetně letišť a přístavů, může trvat ještě asi rok.

Dlouhý prý odmítl nabídku stát se velvyslanec u EU

Někdejší ministr a místopředseda ODA Vladimír Dlouhý se asi nestane českým velvyslancem při EU. Podle zdrojů serveru Euro Online totiž odmítl nabídku vlády. Server však zároveň s odkazem na nejmenovaného ministra kabinetu Mirka Topolánka uvedl, že Dlouhý je v současnosti na dovolené a definitivně by nabídku měl posoudit do 6. srpna.

Informaci, že by se Dlouhý mohl stát velvyslancem při EU, přinesly Lidové noviny. Podle listu se Dlouhý, který v současnosti působí jako poradce zahraničních bank, k nabídce nechtěl vyjádřit. V minulosti ovšem podle LN připustil, že by se jednou mohl do politiky vrátit. Dlouhý by v Bruselu vystřídal Jana Kohouta, kterému původně funkční období mělo vypršet až v květnu 2008. Kvůli českému předsednictví EU ale má ve funkci zůstat jen do konce roku. Podle LN o nástupci Kohouta rozhoduje vicepremiér Vondra, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se na výběru nového velvyslance nijak aktivněji nepodílí.

Američtí experti budou v Míšově měřit v polovině srpna

Američtí experti budou v polovině srpna podle zdroje ČTK zkoumat v lokalitě u obce Míšov na Plzeňsku podmínky pro vybudování radarové základny USA. Vládní mluvčí pro problematiku protiraketové obrany Tomáš Klvaňa příjezd expertů potvrdil, zároveň však odmítl uvést přesný termín návštěvy. Lokalitu nedaleko Míšova vybralo ministerstvo obrany na začátku července jako místo, kde se budou konat závěrečná měření, která rozhodnou o případném umístění radaru v Česku. Klvaňa již dříve uvedl, že lokalita nedaleko Míšova je nejvhodnější z vojenského, bezpečnostního i politického hlediska. Podle něj je velmi pravděpodobné, že radar bude skutečně stát nedaleko Míšova. "Ale pochopitelně nemůžeme předjímat výsledky expertních měření, protože teprve teď začnou měření naostro. Proto je tam to malé ale," konstatoval nedávno Klvaňa. O konečném umístění radaru v Česku podle něj rozhodne český parlament. Některé starosty v Brdech však záměr vlády postavit radar na tomto místě nepříjemně zaskočil.

ČNB podle očekávání zvýšila sazby, stále jsou nejnižší v EU

Bankovní rada České národní banky podle očekávání zvýšila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Hlavní sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, vzrostla na tři procenta. ČTK o tom informovala mluvčí ČNB Pavlína Bolfová. Česká republika má přesto stále nejnižší sazby v Evropské unii. Od sazeb centrální banky se odvozují úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům nízké úroky přinášejí levnější úvěry na investice a provoz, domácnostem levnější půjčky na bydlení. Nízké úroky vyhovují i státu, který je významným dlužníkem. Naopak lidé, kteří mají peníze uložené na účtu u banky, dostávají nižší úroky, než je inflace, a reálně tedy prodělávají.

"Zvyšování úrokových sazeb centrální bankou povede k pozvolném nárůstu úrokových sazeb z úvěrů pro podnikatelskou sféru i pro domácnosti," uvedl analytik České bankovní asociace Filip Štěrba. To by se podle něj mohlo postupně v příštím roce projevit na jedné straně zpomalením tempa růstu HDP. Na straně druhé by růst úrokových sazeb měl pomoci přidržet na uzdě bobtnající inflaci, dodal. Centrální bankéři přistoupili ke zvýšení úrokových sazeb po dvou měsících. Naposledy zvýšila ČNB úroky v květnu, i tehdy trh tento krok očekával. Důvodem je vývoj ekonomiky a rostoucí tlak na zvyšování cen. Podle některých odhadů růst sazeb letos nekončí a centrální banka by měla zvýšit sazby do konce roku alespoň ještě jednou.

"Bankéři zareagovali především na tři letošní fenomény: Nejrychlejší spotřebu domácností za poslední tři roky, nejvyšší růst mezd za posledních pět let a slabou korunu vůči euru. To vše dohromady znamená riziko vyšší inflace," uvedl analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. "Zvýšení sazeb ČNB odpovídá očekávání finančních trhů a dává další předpoklad ke zdražení úvěrů. To se může také odrazit ve zvýšení úrokových sazeb hypoték," komentoval situaci generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil.

ČNB zvýšila odhad růstu ekonomiky

Česká národní banka ve čtvrtek v nové prognóze zvýšila stejně jako před několika dny ministerstvo financí odhad růstu ekonomiky. Hrubý domácí produkt by měl letos růst o 5,5 až 6,7 procenta a v příštím roce o 4,1 až 6,7 procenta. Nová prognóza i nadále počítá s růstem úrokových sazeb, uvedl na tiskové konferenci guvernér ČNB Zdeněk Tůma. V předchozí dubnové předpovědi banka očekávala letošní růst HDP mezi 4,9 až 6,5 procenta a příští rok o 3,8 až 6,8 procenta.

Rovněž inflace by měla být podle centrálních bankéřů v následujícím období vyšší. Na konci roku 2008 by měla být podle nové prognózy mezi 3,5 až 4,9 procenta. V předchozí dubnové prognóze přitom ČNB odhadovala inflaci na 2,7 až 4,1 procenta. V polovině příštího roku by se inflace měla pohybovat mezi 3,5 až 4,9 procenta. "Inflace je proti dubnové prognóze vyšší zejména v roce 2008 a leží mírně nad hranicí tolerančního pásma," uvedl Tůma. Reálná ekonomika bude podle něj působit proinflačně hlavně v letošním roce. "Jedná se o rychlejší růst zahraniční poptávky a HDP. Pozorujeme rovněž rychlý růst nominálních mezd," uvedl Tůma. Trh práce proto hodlá ČNB pečlivě sledovat, protože situace podle Tůmy naznačuje, že rychlejší růst nominální mezd může souviset s poklesem nezaměstnanosti.

MF připravuje zákon, který zakáže uvádět neúplné ceny

Ministerstvo financí připravuje novelu zákona o cenách, podle níž budou muset být spotřebitelé seznámeni s úplnou cenou výrobků či služeb. Spotřebitelské organizace kritizují například cestovní kanceláře za to, že ve svých nabídkách používají neúplné ceny, ke kterým poté připočítávají různé poplatky. Sdružení obrany spotřebitelů kvůli tomu podalo žalobu na jednu z největších tuzemských cestovních kanceláří Exim Tours. "Novela zákona o cenách zajistí, že spotřebitel bude seznámen se skutečnou výší ceny výrobku. Ta bude muset obsahovat například všechny bezpečnostní či palivové příplatky v případě nákupu zájezdu nebo nově zavedený poplatek za likvidaci elektrospotřebičů," uvedl v tiskové zprávě zaslané ČTK náměstek ministra financí Ivan Fuksa. Směrnice Evropské unie zatím podle Fuksy nařizuje prodejcům uvádět konečnou cenu pouze u výrobků, služby například leteckých společností či cestovních kanceláří by měla ošetřit nová evropská norma. "MF ale nebude čekat na tuto změnu a dílčí úpravou zákona o cenách stanoví jednoznačnou povinnost prodávajícím subjektům podat spotřebiteli předem informaci o celkové ceně za nakupovanou službu, kterou bude muset spotřebitel v případě uzavření smlouvy zaplatit," prohlásil Fuksa.

ČSSD nevyšle svého zástupce do vládní komise pro zdravotnictví

ČSSD nevyšle svého zástupce do vládní komise, která se má zabývat dlouhodobým vývojem zdravotnictví. Vedení strany tak rozhodlo proto, že nepovažuje ministra zdravotnictví Tomáše Julínka a ODS za seriózního partnera. Na čtvrteční tiskové konferenci to řekl stínový ministr zdravotnictví ČSSD a předseda zdravotního výboru sněmovny David Rath. Julínek předsedy parlamentních stran dopisem vyzval, aby nominovali členy komise, která připraví reformu zdravotnictví, už v polovině června. Projekt nazval Kulatý stůl k budoucnosti financování českého zdravotnictví. Komise má mít dvě části, politickou a expertní. Do obou mají strany vyslat po dvou zástupcích, tedy každá celkem čtyři. "Podrazili nás loni při jednání o možné (vládní) spolupráci," zdůvodnil Rath rozhodnutí své strany. Z údajného ministrova výroku, že komise má být "rathuvzdorná" sociální demokraté vyvozují, že nemá jít o seriózní hledání cest ke zlepšení zdravotnictví, ale o zatažení nejsilnější opoziční strany do politických her, které by stranu učinily spoluzodpovědnou za asociální kroky a poškodily ji v očích veřejnosti.

Topolánek: Chtěl bych se rozvést, nemám ale souhlas manželky

Premiér Mirek Topolánek oznámil, že se chce rozvést s manželkou Pavlou. Novinářům řekl, že od ní ale zatím nemá k rozvodu souhlas. "Plně to respektuji," prohlásil na tiskové konferenci. Pokud by manželka s rozvodem souhlasila, je prý připraven přenechat jí jejich společný byt, hypotéku by ale platil dál. Předseda vlády se také vyjádřil k narození syna Nicolase Topolánka, kterého v úterý přivedla na svět jeho přítelkyně, místopředsedkyně sněmovny Lucie Talmanová (ODS). "Jsem velmi hrdým otcem. Jsem rád, že se narodil čtvrtý Topolánek," uvedl. Křestní jméno chlapce, které v českém prostředí nepatří ke zrovna tradičním, vybírala jeho partnerka. "Příjmení jsem vybíral já," dodal premiér. Jednapadesátiletý Topolánek je už čtyřnásobným otcem. S manželkou Pavlou má dvě dospělé dcery a dospívajícího syna. Od loňska je i dědečkem. K narození syna blahopřál premiérovi například prezident a čestný předseda ODS Václav Klaus a také mnoho přátel, i ti, od kterých to prý nečekal. Talmanová dostala od premiéra "drobný šperk". Syn prý nejspíš brzy dostane fotbalový dres známého českého fotbalisty Tomáše Ujfalušiho.

Do Česka přiletělo 56 českých krajanů z Kazachstánu

Na starém ruzyňském letišti ve čtvrtek přistál vojenský speciál s 56 českými krajany z Kazachstánu. Let byl jedním ze tří, které mají do ČR dopravit 170 krajanů žijících v této zemi. Jejich návrat schválila vláda na konci loňského roku. "Jsme vám všichni moc vděčni," řekla po příletu Zina Makavová. Rodiny kazašských Čechů, které se nyní stěhují do Čech, navazují na vlnu asi 860 krajanů, kteří se již do ČR vrátili v polovině 90. let. Jsou to potomci lidí, kteří opustili Čechy v polovině 19. století nebo na začátku 20. století. Krajané, kteří nyní přiletěli, budou prozatím ubytováni v zařízení ministerstva vnitra. Od pondělí se budou stěhovat do vybraných obcí, kde jsou pro ně připraveny integrační byty. Nejdříve to budou Podsedice na Litoměřicku, poté například Klatovy a Olomouc. Ministerstvo vnitra má dohodu s 24 městy, která nabídla do programu 42 bytů. S dalšími městy jedná.

V Brně začalo setkání křesťanů, zúčastní se až 4000 lidí

Slavnostní mší v bazilice na Mendlově náměstí v Brně začala ve středu Katolická charismatická konference, jedno z největších pravidelných setkání věřících v Česku. Pořadatelé očekávají, že se na brněnském výstavišti od čtvrtka do neděle sejdou až 4000 lidí. Čekají je společné modlitby, přednášky i kulturní akce v křesťanském duchu. Podle mluvčího pořadatelů Františka Schildbergera je charismatická konference neformálním setkáním. Lidé si mohou poslechnout přednášky o křesťanském způsobu života v dnešní době. Odborníci pohovoří o řešení neshod v manželství či organizaci času.

Přednášku o drogách a organizovaném zločinu bude mít šéf policejní protidrogové centrály Jiří Komorous. Jedním z hlavních témat konference je letos služba druhým. Mezi hosty je řada kazatelů, kněží a řeholníků, například polský profesor teologie a kněz řádu mariánů Sergiusz Gajek.

Karviná připravuje CD s autentickým nářečím "po našymu"

Autentická zvuková nahrávka slezského dialektu "po našymu" vznikne do konce roku v Karviné. Lidé z Karvinska, kteří nářečí používají, namluví historky a příběhy z knihy Skoro zapómňane o hornickém životě v karvinských koloniích. Nahrávku dostanou školy, muzea i krajanské spolky ve Slezsku i Polsku. Mizející nářečí by mělo být uchováno pro mladší generace, je nedílnou součástí místního folklóru, řekla ČTK Lenka Suchánková z karvinského magistrátu. Zvukový nosič doplní knihu Skoro zapómňame aneb O radostech a strastech staré Karviné, kterou před pěti lety uspořádal profesor Karol Daniel Kadlubiec. Sesbíral příběhy o hornickém životě a zvycích v karvinských koloniích. "I když kladl důraz na místní dialekt, kniha nikdy nemůže vystihnout autentickou mluvu místních lidí. Proto vybereme rodilé Karviňáky, kteří příběhy vybrané panem profesorem namluví po našymu," řekla ČTK ředitelka karvinské knihovny Halina Molinová. Dodala, že za každým příběhem bude následovat fonetický slovník, kde budou přeloženy do češtiny neznámé nářeční výrazy. Jednotlivé povídky budou provázány regionální hudbou, například písněmi souborů z Těšínského Slezska.

Českou předpremiéru Simpsonů vidělo v Hradišti asi 1000 fanoušků

Zhruba 1000 lidí vidělo v noci na čtvrtek českou předpremiéru prvního celovečerního snímku o Simpsonech - Simpsonovi ve filmu, který se v Uherském Hradišti promítal v rámci 33. ročníku Letní filmové školy. Řada fanoušků stála před Kolejním nádvoří i několik hodin před začátkem, jen pár desítek z nadšenců se do sálu nedostalo. Kvůli velkému počtu zájemcům upustili organizátoři od myšlenky nechat v prostorách Kolejního nádvoří lavičky, diváci tak pětaosmdesátiminutový snímek zhlédli vestoje. Někteří z nich dokonce projekci nevydrželi a odešli během ní, jiní to vzdali ještě na začátku. "Myslím, že to organizátoři trochu přepálili, nedá se tam ani hnout a snad ani dýchat, za to mi to nestojí," shodovali se někteří návštěvníci. Snímek se začal promítat minutu před půlnocí a produkci předcházela debata českých hvězd, které populárním žlutým postavičkám propůjčují svůj hlas. Do Hradiště dorazil například Jan Carda, který namluvil Homerova kamaráda z továrny Lennyho, Jiří Lábus, jenž dabuje Marge, a Helena Štáchová, která dala svůj hlas filmové Lise. Celovečerní animovaný film Simpsonovi mohli zájemci vidět již 22. července ve Springfieldu v americkém státě Vermont. Česká kina uvedla snímek ve čtvrtek, americká v pátek.

Na vltavské promenádě v Praze je zatím jen několik stánků

Několik stánků s občerstvením, ovocem a se suvenýry představuje zatím vltavskou promenádu na pravobřežních náplavkách v Praze, která byla ve čtvrtek slavnostně otevřena. Podle plánů by tam mělo být do budoucna více půjčoven lodiček, měly by se tam pořádat kulturní a zábavní akce. Uvažuje se o plovárnách. "Chceme, aby si Pražané a turisté zvykli se na nábřeží zdržet," řekl Pavel Uher z firmy Parking Praha, která má náplavky v pronájmu. Veškeré atrakce se podle něho nedají udělat ze dne na den. "Věřím, že se najdou investoři," poznamenal Uher. Starosta Prahy 1 Petr Hejma považuje současný stav za start projektu promenády. "Někde se začít musí. Pak se budou realizovat další nápady. Nenesl bych to libě, kdyby to takhle bylo celé," řekl novinářům. Starosta doufá, že na náplavkách to bude časem žít jako na Staroměstském náměstí.

Promenáda vede mezi Vyšehradem a Štefánikovým mostem. Stánky jsou zatím na náplavce Rašínova nábřeží, brzy se otevřou i na Dvořákově nábřeží. Přibylo osvětlení a lavičky. Správce zajišťuje například úklid a noční hlídací službu. Chce také obnovit veřejné záchodky, které bývaly v mostech. Nedávno opravená nábřeží čekají letos další stavební práce. Část dlažby bude nahrazena tak, aby byla hladší a nedělala problémy cyklistům.

Muzeum Komenského připomíná 550 let Jednoty bratrské

Vzácné listiny z archivu seniora Jednoty bratrské Matouše Konečného z počátku 17. století, objeveného loni v Mladé Boleslavi, a českobratrské tisky ze 16. století vystavuje pražské Pedagogické muzeum Jana Amose Komenského. Přibližuje tak velkou výstavou význam Jednoty bratrské pro českou vzdělanost. Expozice uspořádaná při příležitosti letošního 550. výročí vzniku této reformační církve je přístupná do 30. září. Vystaven je například Šamotulský kancionál, Ivančický kancionál a Bible kralická i některá díla Komenského, posledního biskupa Jednoty bratrské. O archivu korespondence Matouše Konečného, který se našel ve dvou dřevěných truhličkách v prostorách bývalého kláštera na Karmeli, se hovoří jako o nálezu století. Návštěvníci výstavy tak mohou spatřit dopisy s pečetěmi Václava Budovce z Budova a Karla staršího ze Žerotína, dopisy biskupa Jiřího Erasta z let 1616 a 1618, v nichž jsou zmínky o Komenském, či osvědčení o studiu bratrských studentů z univerzity v Herbornu z roku 1616.

Čeští rockeři odložili nástroje a oblékli sportovní "stejnokroje"

Rockeři z dvou desítek českých a slovenských kapel odložili kytary a místo hudebního výkonu podávali výkony sportovní. V areálu tenisových kurtů Sparta Praha se totiž ve čtvrtek konal nohejbalový turnaj Festonda Cup. Jako odměnu pro vítěze se všichni účastníci zavázali zařadit do svého repertoáru vybranou písničku vítězné skupiny a pár měsíců ji na koncertech hrát. Z původních 24 kapel se na turnaj dostavilo jen 21. I přesto nohejbalové klání notně protáhlo. "Účast nakonec odřekli Gaia Mesiah, Sunshine, Monkey Bussiness, Sto zvířat a slovenští Horkýže Slíže," uvedla Nikola Poselová z pořádající agentury Festonda production. "Nahradily je kapely Prohrála v kartách a Dan Bárta & Ilustratosphere." Horkýže Slíže podle informací Jirky Zemánka z kapely Wohnout na turnaj omylem přijeli už o měsíc dříve. Nohejbalový turnaj hudebních skupin Festonda Cup 2007 se konal už potřetí, předchozí dva ročníky se uskutečnily v rámci festivalu Festonda Macháč u Máchova jezera.

Ze sportu:

Soupeřem fotbalistů pražské Slavie v 2. předkole Ligy mistrů je Žilina. Slovenský šampion podle předpokladů v 1. předkole zdolal lucemburské Dudelange, ovšem především v defenzivě nijak nepřesvědčil. Po výhře 2:1 na hřišti soupeře se Žilina doma s Lucemburčany dostala do přestřelky, kterou vyhrála 5:4. Tým vedený českým trenérem Pavlem Vrbou přitom již po půlhodině vedl 3:0, když se trefil i český záložník Pavel Devátý.

Generálním sponzorem fotbalistů Sparty Praha bude i v příštích dvou letech sázková kancelář Fortuna. Vedení klubu to oznámilo na tiskové konferenci. Finanční náležitosti smlouvy obě strany nezveřejnily, ale odhaduje se, že ročně může i s bonusy do sparťanské pokladny přibýt 30 milionů korun. Fortuna tak naváže na spolupráci z loňského ročníku, během kterého se její jméno objevovalo na dresu Sparty, když tým vybojoval mistrovský titul i vítězství v Poháru ČMFS. Sázková kancelář proto byla se spoluprací spokojena.

Manažer automobilového jezdce Tomáše Engeho Antonín Charouz protestuje proti trestu, který stál českého pilota účast v zámořském seriálu American Le Mans (ALMS) i místo v týmu Petersen Motorsports/White Lightning. Charouz se písemně obrátil na Mezinárodní asociaci motoristického sportu (IMSA) a zpochybnil postup sportovních komisařů, kteří Engeho o víkendu v Lexingtonu penalizovali za způsobení kolize.

Nadějně rozehrané mistrovství světa skončilo pro plážové volejbalisty Michala Bízu s Martinem Léblem vyřazením v základní skupině. Rozhodla o tom jejich porážka s italskou dvojicí Riccardo Lione, Matteo Varnier 1:2 na sety, která je do vyřazovací fáze šampionátu ve švýcarském Gstaadu nepustila. Při rovnosti bodů a horším skóre totiž podle pravidla o vzájemném zápase, které je ve volejbale netradiční, obsadili Italové před Čechy třetí místo, což jim k postupu do play off může stačit. Po třech prohrách Gstaad opustí i Eva Ryšavá s Terezou Petrovou.

Krátce o pátečním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, místy přeháňky, ojediněle bouřky. Teploty 24 až 28 stupňů Celsia.