Zprávy

Picek a Craddock jednali o armádní reformě, nikoli o radaru

Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek a vrchní velitel ozbrojených sil NATO v Evropě John Craddock v Praze hovořili především o reformě české armády. Americký generál české armádě například doporučil, aby zmenšila počet posádek. Součástí jednání však nebyla diskuse o americkém návrhu umístit v Česku radarovou základnu. Vojáci také Craddocka informovali o tom, že se armáda bude muset v nejbližší době vyrovnat se snižujícím se rozpočtem. "Samozřejmě ho to nepotěšilo, ale vnímá danou situaci, která je v České republice," řekl novinářům Picek. Craddock také s Pickem hovořil o účasti českých vojáků v zahraničních misích.

Podle návrhu ministerstva financí bude muset v následujících letech většina ministerstev šetřit. Rozpočet ministerstva obrany sice proti letošku stoupne o 289 milionů korun, avšak v poměru k hrubému domácímu produktu (HDP) naopak klesne. Proti dlouhodobým plánům tak bude mít armáda k dispozici méně prostředků. Ministerstvo obrany by mělo celkem hospodařit s více než 54 miliardami korun.

Ministryně Parkanová jmenovala Páleníka do čela Vojenského zpravodajství

Ministryně obrany Vlasta Parkanová oficiálně jmenovala Ondreje Páleníka ředitelem Vojenského zpravodajství. Ve středu jeho nominaci schválila vláda. Na webových stránkách Vojenského zpravodajství o tom informoval mluvčí armádní tajné služby Ladislav Šticha. Po květnovém odchodu Miroslava Krejčíka dočasně vedl Vojenské zpravodajství, které spojuje rozvědku i kontrarozvědku, generál Pavel Adam. Páleník, dvaačtyřicetiletý rodák ze Slovenska, byl v minulosti šéfem speciální prostějovské brigády, která se dvakrát účastnila mise v Afghánistánu. Před časem byl povýšen do hodnosti generála, dosud působil na generálním štábu armády - vedl Ředitelství řízení speciálních sil. Parkanová ho podle svých slov vybrala do čela vojenské tajné služby kvůli jeho schopnostem a vynikajícím pracovním výsledkům. "Já osobně z něj cítím rovnost, přímost a čestnost," řekla nedávno ministryně.

Podle dřívějšího vyjádření premiéra Mirka Topolánka by Páleník měl stabilizovat situaci v armádní tajné službě a podílet se na chystané reorganizaci zpravodajských služeb. Brigádní generál Páleník poslancům branného výboru dříve řekl, že chce Vojenské zpravodajství řídit jako manažer. Za prioritu považuje především zabezpečovat informace důležité pro bezpečnost Česka, žádné "zemětřesení" prý nechystá.

Ministři EU proti úplné liberalizaci obchodu s odpady

Ministři životního prostředí Evropské unie se v Lucemburku postavili proti úplné liberalizaci obchodu s odpady. Národní vlády budou moci regulovat dovoz komunálního odpadu, i když budou spalovny považovány za zařízení sloužící k výrobě energie, řekl ČTK český ministr životního prostředí Martin Bursík. Praha se obávala, že připravovaná unijní legislativa povede ke zvýšení vývozu odpadů do zemí s nižšími náklady na spalování, tedy do ČR a dalších nových států EU. Tyto obavy vyplývaly z toho, že Evropská komise chtěla, aby spalování nebylo již považováno za odstraňování odpadu, ale za jeho využití. A v takovém případě by podle nynějších předpisů již státy nemohly dovoz odpadu do energeticky účinných spaloven regulovat.

Labuť v Lednici uhynula na nebezpečný virus H5N1

Labuť, která byla nalezena v Lednici na Břeclavsku, uhynula na nebezpečný virus H5N1. Sdělil to ředitel Krajské veterinární správy v Brně Jaroslav Salava. Veterináři vymezili dvě pásma o poloměru jednoho kilometru okolo místa nálezu a v okolí ostatních lednických rybníků, kde budou platit ochranná opatření. Pro chovatele ptactva a drůbeže to znamená například povinnost spočítat své stavy, zamezit styk ptáků s volně žijícími jedinci nebo zákaz převozu ptáků mimo tuto oblast. "Cílem těchto spíše monitorovacích opatření je získat informace o počtu ptáků žijících v těchto oblastech pro případ rozšíření nákazy. V okolí nálezu ale žádné velkochovy ptactva nejsou, v nebezpečí nejsou ani místní obyvatelé a turisté, pokud se nebudou dotýkat uhynulých zvířat," řekl Salava.

Také obava z koupání v lednických rybnících je tak podle něj zbytečná. "Kromě dotýkání se uhynulých ptáků není důvod cokoliv omezovat. Jde o veterinární problém. Na člověka se virus ptačí chřipky přenesl jen v jihovýchodní Asii, a to vždy jen v případě domácího chovu. Ještě nikde se člověk nenakazil od volně žijících ptáků," dodal Salava.

Hasiči a vojáci zlikvidovali chov brojlerů v Noříně

Armáda a hasiči dokončili likvidaci přibližně 28.000 brojlerů v Noříně na Orlickoústecku, kde byl zjištěn patogenní vir H5N1. Přes 120 vojáků a hasičů také zajistilo plošnou dekontaminaci farmy. Nyní běží 24 hodinová lhůta, kdy musí dezinfekce působit. V pátek v poledne začne chovatel vyklízet podestýlku a armáda vymyje a vydezinfikuje haly. Všechny příjezdové cesty do Nořína jsou uzavřené a hlídá je policie. Pouští jen místní obyvatele. Platí mimořádné veterinární opatření v okruhu tří a deseti kilometrů. "Z tohoto regionu nesmí být vyvážena drůbež do zemí Evropské unie," řekla mluvčí Pardubického kraje Kateřina Nohavová. První náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek uvedl, že obyvatelům regionu žádné bezprostřední nebezpečí nehrozí. Na stránkách kraje najdou zájemci obecné zásady chování před nákazou a odkazy na stránky ministerstva zemědělství a státní veterinární správy, dodal Línek.

Sociální výbor odmítl reformu, rozhodne až sněmovna jako celek

Sněmovní výbor pro sociální politiku odmítl vládní návrh reformy veřejných financí. Definitivně o reformě rozhodne až dolní komora jako celek koncem letních prázdnin. Pro kabinet tak stanovisko výboru zásadní problém nepředstavuje. Zamítnutí prosadily ČSSD a KSČM. Ve chvíli hlasování měla opozice nad koalicí ve výboru těsnou početní převahu. Rozhodující hlasování sněmovny se očekává ve druhé polovině srpna. Opozice reformu odmítá, takže vláda musí opět spoléhat na křehkou koaliční většinu a dva bývalé sociální demokraty Michala Pohanku a Miloše Melčáka.

I v řadách koaličních poslanců má však reforma řadu kritiků. Občanští demokraté chtějí nyní daně snížit víc, než původní vládní balík předpokládá. Lidovcům zase vadí mimo jiné to, že u lékaře mají platit i děti. V KDU-ČSL je nejhlasitějším kritikem reformy Ludvík Hovorka, který se účastnil i čtvrtečního jednání sociálního výboru. Hlasování se zdržel, nebyl tedy ani pro zamítnutí, ale ani proti němu. Věří, že v koalici se podaří najít kompromis, který mu umožní ve finále reformu podpořit.

Nesmysl, nehoráznost, drzost, vzkazují Kalouskovi "rebelové" ODS

Za nehoráznost a absolutní nesmysl považují kritici vládní reformy z řad ODS slova, která na jejich adresu řekl lidovecký ministr financí Miroslav Kalousek. Podle Kalouska "rebelové" v nejsilnější vládní straně nechtějí mít za předsedu ODS Mirka Topolánka a kritikou reformních záměrů kabinetu tento skutečný úmysl jen zastírají. "To je snaha odvést pozornost od daňové reformy, od podstaty problému," řekl ČTK poslanec ODS Vlastimil Tlustý. Minulý týden s několika dalšími členy poslaneckého klubu ODS nespokojenými s podobou reformy založil stranickou platformu, jejímž cílem je návrat k programovým základům občanských demokratů. "Chci, aby Česká republika měla dobré daně," uvedl s tím, že na názory odbíhající od podstaty problému nehodlá reagovat.

"Tlačení do politické roviny je nesmysl, mně to připadá jako absolutní drzost," uvedl poslanec Jan Klas. Doporučil Kalouskovi, aby si radši všímal poměrů ve vlastní straně. Členové platformy shodně zdůraznili, že jim jde o věcné a odborné připomínky k reformě veřejných financí, rozhodně ne o výměnu stranického šéfa. Občanští demokraté chtějí proti původním vládním záměrům prosadit nižší daně pro občany i firmy. Kalouskovi prý současná situace připomněla dění před několika lety, kdy se proti tehdejší reformě premiéra Vladimíra Špidly pro změnu vzbouřilo několik sociálních demokratů.

Češi se loni opět přiblížili průměrné životní úrovni v EU

Česká republika se v loňském roce opět přiblížila průměrné životní úrovni v Evropské unii. Vyplývá to z ze statistik Eurostatu. Na rozdíl od roku 2005, kdy Češi v přepočtu hrubého domácího produktu podle parity kupní síly předstihli Portugalce, si však ČR v pořadí zemí loni nepolepšila ani nepohoršila. Odstup od průměrné životní úrovně EU se v Česku zmenšil na 21 PPS (Purchasing Power Standard), který vyjadřuje kupní sílu. Zatímco v roce 2005 měla ČR 74, loni to bylo 79 PPS. Průměr EU je přitom 100 PPS. Nejbohatším státem je nadále Lucembursko, které si dokonce výrazně polepšilo až na 280 PPS. Nicméně v tomto případě jsou čísla zavádějící, protože v Lucembursku pracuje hodně lidí z okolních zemí. Přispívají tak k tvorbě HDP, ale pak nejsou započítáni mezi obyvatele. Nejchudším státem je naopak Bulharsko (37 PPS), které však v loňském roce ještě nebylo členem Evropské unie.

Nečas: Systém sociálních služeb potřebuje zásadní změny

Nový systém sociálních služeb, který funguje od letoška, potřebuje podle ministra práce Petra Nečase zásadní změny. Po prvním půlroce se totiž zdá, že v soustavě bude letos chybět až několik miliard a péče se zatím z ústavů do domácího prostředí také nepřesouvá. Podle nového zákona o sociálních službách dostávají postižení či senioři příspěvky od 2000 do 11.000 korun na péči přímo. Sami si za ně mají hradit pobyt v ústavu či opatrování doma. "Jak příspěvky na péči budou vypláceny ve výrazně vyšším celkovém objemu v řádech několika miliard proti předpokladům, tak i dotace (pro poskytovatele péče) se ukazují jako do značné míry nedostatečné," řekl ČTK Nečas. Pokud by se systém nezměnil, nastal by podle něj "finanční kolaps".

Zvýšení příspěvků přeživším holokaust se v ČR týká asi 1000 osob

Zvýšení příspěvků na pomoc ve stáří, směřujících z Německa k lidem ze střední a východní Evropy, kteří přežili holokaust, se podle odhadu Federace židovských obcí týká v Česku zhruba tisícovky osob. Mezinárodní židovské organizaci Jewish Claims Conference (JCC) se podařilo přesvědčit německé představitele o tom, životní náklady těchto lidí se v regionu střední a východní Evropy za deset let značně zvedly. Od 1. října budou ti poškození, jejichž země je členem Evropské unie, nově dostávat měsíčně příspěvek od 175 do 200 eur. Finanční pomoc se zároveň rozšíří i na zhruba 1500 lidí ze západní Evropy. "Je to dobrá zpráva. V devadesátých letech se při stanovování výše odškodného počítalo s tehdejším spotřebním košem, ale od té doby stoupla nejen životní úroveň, ale i náklady," řekl ČTK tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus. Za průlomové považuje ovšem hlavně to, že se v minulém desetiletí vůbec podařilo prosadit, aby do systému odškodnění byli zařazeni také lidé ze střední a východní Evropy.

JCC v 50. letech založilo 23 židovských organizací v zájmu odškodňování obětí holokaustu žijících mimo Izrael. Předloni již sdružení dosáhlo dohody, podle níž se německé odškodnění rozšířilo o podporu ve stáří také pro Židy, kteří byli drženi v pracovních táborech v severní Africe. Dále pak pokračovalo v tlaku, aby do programu kompenzací byly zahrnuty i další kategorie osob, které přežily holokaust. Jde například o Židy zařazené do vojenských pracovních oddílů nebo držené "v koncentračních táborech, které Německo za takové neuznává".

ČSSZ: Plátců důchodového pojištění přibývá rychleji než důchodců

Plátců důchodového pojištění přibývá zatím rychleji než důchodců. Za posledních šest let se jejich počet zvýšil o pět procent. Počet penzistů se zvedl o čtyři procenta. ČTK to sdělila mluvčí České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) Štěpánka Filipová. Podle ní správa na konci května evidovala proti květnu 2001 o 256.500 plátců víc. Lidí, kteří pobírají starobní, invalidní a pozůstalostní penzi, přibylo 106.300. Starobní, invalidní a pozůstalostní penze dostávalo na konci května od ČSSZ bezmála 2,7 milionu lidí. To je o 25.000 víc než před rokem a o zhruba 119.000 víc než v roce 2003. Starobní důchod měly dva miliony seniorů, tedy asi o 24.300 víc než před rokem. Od roku 2001 se jejich počet zvedl o 82.500. Do důchodového systému přispívalo na konci května pět milionů lidí. Za poslední rok jich přibylo přibližně o 79.000. "Na jednoho starobního důchodce tak přispívalo 2,5 poplatníka. V květnu 2001 na jednoho starobního důchodce přispívalo 2,47 poplatníka pojistného," upřesnila mluvčí. Nejnižší byl tento ukazatel v roce 2004, kdy se rovnal 2,47.

Odboráři předali vládě petici proti snižování výdajů na školství

Školské odbory vystavily vládě vysvědčení. Předaly jí petiční archy s téměř 65.000 podpisy proti snižování výdajů na školství. Odboráři budou nyní čekat, až kabinet záležitost projedná a vydá k ní stanovisko. Petice, ve které odbory vyjádřily obavu z připravované reformy veřejných financí a rozpočtových škrtů, kolovala po školách od 19. dubna do 20. června. V první červnový den k ní připojilo podpisy asi 5000 lidí, které odboráři oslovili přímo na ulici. "Tak jak je zvykem na konci školního roku bilancovat výsledky, tak bychom chtěli v této mezietapě bilancovat výsledky současné vlády co se týká podpory rozvoje vzdělanosti," řekl před úřadem vlády předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík. Učitelé i veřejnost podle něj svými podpisy vyjádřili obavu z toho, že je ohrožena česká vzdělanost.

Policie očekává další vlnu odchodů, chce jí předejít

Policie očekává na přelomu roku další vlnu odchodů. Již nyní se jí nedostává zhruba 3300 lidí, a proto hledá cesty, jak tomu předejít a přilákat do svých řad nové lidi. Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) chce mimo jiné vedoucí pracovníky odměňovat podle toho, jak řeší personální situaci. Doufá, že se problém podaří zvládnout do tří let. "Jednoduše: když budeš pracovat dobře v personální oblasti, pocítíš to na výplatě, když spatně, máš smůlu, dostaneš méně peněz," řekl ČTK Langer při jednání sněmovního bezpečnostního výboru. Dodal, že policie se již několik let potýká s nedostatkem zhruba 2000 lidí. Další odešli na počátku letošního roku, kdy začal platit nový služební zákon. Podle Langra ale šlo většinou o lidi, kteří u policie sloužili 29 a více let. To podle něho bylo také jedním z cílů zákona.

EK ukončila s Českem spor ohledně pravomocí ÚOHS

Evropská komise ukončila s Českou republikou spor, který se týkal pravomocí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v oblasti komunikací. Česko totiž napravilo hlavní nedostatek, který mu komise vyčítala a vrátilo antimonopolnímu úřadu pravomoc kontrolovat chování telekomunikačních operátorů. Nehrozí mu tedy soud, ani případná pokuta. EK dala letos v březnu ČR dva měsíce na to, aby změnilo některá ustanovení v zákoně o ochraně hospodářské soutěže. Konkrétně šlo o to, že česká legislativa nedávala antimonopolnímu úřadu dost prostoru při případném zakazování kartelu a při postihování dominantního postavení v sektoru telekomunikací, což bylo v rozporu s evropskou směrnicí.

Z Mošnova má létat 12 nových linek

Moravskoslezský kraj chce v příštích letech nastartovat mohutný rozvoj letecké dopravy z letiště v Mošnově na Novojičínsku. Z letiště nedaleko Ostravy by mělo začít létat 12 nových mezinárodních linek, jejich provozovatele radní vyberou v rámci veřejného nabídkového řízení z dopravců Evropského společenství. V příštím roce se počítá se zahájením letů do Bruselu, Londýna, Moskvy a Amsterodamu, dalších osm linek by mělo začít létat v do roku 2010. Kraj chce rozjezd nových linek podpořit v příštích pěti letech dotacemi v celkové částce 709 milionů korun. Zastupitelé záměr jednohlasně schválili, přestože to bude podle některých z nich příliš velká zátěž pro krajský rozpočet.

Kraj a management krajské akciové společnosti Letiště Ostrava vybíral nové destinace tak, aby měl region dobré spojení s obchodními a administrativní centry evropských zemí. "Vybrané destinace reprezentují spojení jak do zemí na západ, tak na východ od Česka. Doba letu do většiny nových míst se pohybuje mezi jednou a dvěma hodinami," upřesnil náměstek hejtmana Pavol Lukša (KDU-ČSL).

Zaměstnanci pražských hotelů se budou učit odhalovat teroristy

Zaměstnanci pražských hotelů se budou o prázdninách učit, jak předcházet kriminalitě a teroristickým útokům ve svých zařízeních. Kurzy uspořádá Asociace hotelů a restaurací České republiky a finančně je podpoří evropské fondy, státní rozpočet i město Praha. Pro účastníky budou zdarma. Oznámila to asociace. Podle ní je nebezpečí teroristických útoků v Praze velmi reálné a hotely, kde se setkávají turisté z celého světa, patří k nejohroženějším místům. Stejně tak jsou prý ohroženy i památky, kulturní akce nebo kongresy. Na rozdíl od nich však musí být bezpečnost hotelových hostů zajišťována mnohem diskrétněji. "Každý příchozí je brán jako host, tedy osoba přinášející zisk," řekl sekretář asociace Václav Stárek.

Heslem kurzů je tedy "vidět a být viděn" a také "být připraven na to nejhorší a věřit v to nejlepší". Hoteloví zaměstnanci by se měli například naučit, jak odhalit podezřelé osoby podle chování nebo včas rozpoznat podezřelá zavazadla. "Pachatelé často působí velmi sebevědomě a profesionálně, což ztěžuje jejich odhalení," řekl k tomu Stárek. Kromě terorismu se kurzy zaměří také na drobnou kriminalitu, například kapesní krádeže.

Klaus předal Matuškovi k 75. narozeninám čestnou plaketu

Prezident Václav Klaus přijal na Pražském hradě zpěváka Waldemara Matušku. Pogratuloval mu k 75. narozeninám, které Matuška oslaví 2. července, a předal mu Čestnou plaketu prezidenta republiky. "Chci ocenit jeho mimořádné zásluhy o naši zem," řekl při předání ocenění Klaus, podle jehož názoru Matuška "byl legendou naší hudby a zůstává jí i nadále". Čestná plaketa prezidenta republiky se podle Klause neuděluje za "výkon v nějakém úzce omezeném oboru", ale lidem, kteří se stali národním symbolem. K příležitosti významného životního jubilea ji již dříve z Klausových rukou převzali pilot z druhé světové války František Peřina, sochař Olbram Zoubek a český katolický primas kardinál Miloslav Vlk. "S panem prezidentem se známe už delší dobu, ještě když pan prezident nebyl prezident, a myslím si, a můžu to asi říct, že jsme přátelé, čehož si vážím," řekl Matuška ČTK po asi půlhodinové audienci u Klause.

Galerie Švestka vystavuje Fillovy kubistické práce na papíře

Díla kubistického malíře Emila Filly ze sbírky Vincence Kramáře vystavuje pražská Galerie Jiří Švestka. Galerista vybral především Fillovy práce na papíře - jako doplněk ke dvěma výstavám, které se malířovu dílu věnuje ve velkém rozsahu. Přehlídka v Galerii Jiří Švestka potrvá do 30. října. Na letošní rok připadá 125. výročí narození Emila Filly (1882 až 1953) a při této příležitosti uspořádala Správa Pražského hradu retrospektivní výstavu v Jízdárně Pražského hradu. Průřez Fillovou tvorbou doplňuje i aktuální výstava obrazů ze sbírky Galerie Zlatá husa. V reakci na tyto dvě přehlídky Galerie Jiří Švestka představuje další díla Emila Filly z pozůstalosti Kramářovy dcery Růženy Brunclíkové.

Filla patřil k nejvýznamnějším výtvarníkům první poloviny 20. století nejen v českém, ale i v evropském měřítku. Byl autorem řady obrazů, grafik, kreseb, koláží i plastik; věnoval se také psaní poezie, teoretických statí a působil i jako politik.

V Obříství byl znovu otevřen památník Bedřicha Smetany

V Obříství na Mělnicku byl znovu otevřen rekonstruovaný památník Bedřicha Smetany, který v roce 2002 výrazně poničila povodeň. Slavný skladatel v takzvané Lamberské usedlosti v Obříství dlouhá léta pobýval, poznal tu svou druhou ženu Bettinu a začal zde také komponovat operu Prodaná nevěsta. Součástí nové expozice je i podkrovní místnost, která slouží jako místní muzeum obce s mnoha vzácnými dobovými dokumenty a předměty. "Chtěli bychom, aby se každému při vyslovení jména Bedřicha Smetany vybavilo Obříství, a naopak," řekla při otevření starostka obce Jitka Zimová. V přízemí usedlosti, před níž je směrem do silnice nepřehlédnutelná skladatelova busta, proto čekají na návštěvníky tři místnosti věnované Bedřichu Smetanovi a malé infocentrum. Lidé si mohou prohlédnout dobové fotografie, Smetanovy vlastnoruční kresby, notové zápisy a další rukopisy.

Ze sportu:

Nejlepší česká tenistka Nicole Vaidišová postoupila do třetího kola Wimbledonu. Čtrnáctá nasazená hráčka na londýnské trávě porazila Australanku Nicole Prattovou hladce 6:3 a 6:2. Ve druhém kole naopak neuspěla Iveta Benešová, která podlehla dvakrát 2:6 dvanácté nasazené Jeleně Dementěvové z Ruska. I tak byl pro ni postup přes první kolo ve Wimbledonu životním úspěchem. Lucie Šafářová zvládla dohrávku duelu s Řekyní Eleni Daniiliduovou. Česká tenistka nastoupila se zabandážovaným kolenem, ale následky středečního pádu na ní nebyly patrné a suverénním výkonem při vlastním servisu dotáhla utkání od stavu 4:2 k výhře 6:3. Ve třetím kole se Šafářová utká s turnajovou trojkou Jelenou Jankovičovou. Hana Šromová podlehla 23. nasazené hráčce Venus Williamsové dvakrát 2:6. Tomáš Berdych se na postup do třetího kola tenisového Wimbledonu pořádně nadřel. K vítězství 7:6, 7:6, 3:6 a 7:6 nad Francouzem Michaelem Llodrou potřeboval více než tři hodiny. Berdychovým soupeřem v třetím kole bude nenasazený Korejec I Hjong-tchek. Jan Hernych nepřekvapil a v dohrávce středečního zápasu s Ivanem Ljubičičem prohrál 0:3 na sety. Tomáš Zíb nestačil na Tommyho Haase z Německa. S třináctým nasazeným hráčem turnaje prohrál 3:6, 6:7 a 4:6.

Český motocyklový reprezentant Lukáš Pešek obsadil v úvodní kvalifikaci na Velkou cenu Nizozemska druhé místo ve třídě do 125 ccm. Třetí muž průběžného pořadí šampionátu nestačil v této části devátého dílu mistrovství světa silničních motocyklů pouze na Mattiu Pasiniho z Itálie, za kterým zaostal o 0,180 vteřiny. Jedenadvacetiletému Peškovi se přitom nevydařil čtvrteční dopolední měřený trénink, ve kterém byl klasifikovaný až na devatenáctém místě. Po obědě však dokázal zrychlit téměř o dvě vteřiny a výrazně se zlepšil. O pořadí na startovním roštu závodu, který se tentokrát koná v sobotu, se rozhodne v pátek.

Fotbalový klub z Liberce se může těšit na posilu zvučného jména. Pod Ještěd se po třech letech vrací někdejší reprezentační obránce Miroslav Holeňák, který po minulé sezoně skončil v rakouském Mattersburgu a nyní byl volným hráčem. Jednatřicetiletý zadák se už zapojil do přípravy Slovanu ve Františkových Lázních. Hráč řekl ČTK, že by v sobotu měl se svým staronovým zaměstnavatelem podepsat dvouletou smlouvu.

Krátce o pátečním počasí v České republice:

Oblačno, přechodně i polojasno, ojediněle přeháňky. Teploty 19 až 23 stupňů Celsia.