Zprávy

Premiér Topolánek: ČR dá protinávrh ke smlouvě o radaru během července

Česká republika předloží v červenci protinávrh ke smlouvám, které navrhli Američané k umístění radarové základny v Česku. Další kolo vyjednávání o radarové stanici by mělo začít v srpnu. Premiér Mirek Topolánek to řekl poslancům v rámci informace o vývoji jednání s USA. Mezi ČR a Spojenými státy podle Topolánka zatím nejsou zásadní názorové rozdíly. V některých případech ale prý ještě bude nutné hledat kompromisy. Čeští a američtí vyjednavači se zabývají smlouvou o protiraketové obraně, která má být hlavním dokumentem pro případnou stavbu radaru ve vojenském újezdu Brdy. Upravit by měla podmínky umístění a provozu základny, přístup na základnu, možnosti návštěv a další záležitosti. Právní aspekty by měla řešit smlouva vycházející z takzvané dohody NATO SOFA, která upravuje právní status vojáků na území jiné členské země aliance.

Česko oficiálně zahájilo s USA jednání o základně na konci března. Vyjednávání mají trvat zhruba do konce roku, poté chtějí Američané slyšet, zda Česko radar povolí. Veřejnost je spíše proti jeho výstavbě, různé postoje mají politické strany. Proti vzniku americké základny ve střední Evropě ostře protestovalo Rusko. Začátkem června Rusové přišli s překvapivou nabídkou, aby na využití radarové základny v Ázerbájdžánu jako alternativu amerického plánu vybudovat systém protiraketové obrany v ČR a Polsku.

NATO posoudí vliv amerického štítu na svůj protiraketový systém

Severoatlantická aliance vyhodnotí, jak chystané americké protiraketové základny v Evropě ovlivní její vlastní plány na protiraketovou obranu. Zváží také, zda americký štít nedoplní vlastním systémem, který by pokryl jižní křídlo NATO nechráněné americkým. Rozhodli o tom ve čtvrtek v Bruselu ministři obrany aliance. Studie, která posoudí politické a vojenské důsledky amerických plánů, bude hotova v únoru 2008, oznámil mluvčí NATO James Appathurai. O zprávě pak bude jednat summit aliance o dva měsíce později v Bukurešti. Cestovní mapa aliance k protiraketové obraně je nyní jasná, prohlásil generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer. Jednání Spojených států s Českou republikou a Polskem budou mezitím samozřejmě pokračovat, dodal.

Spojenci v NATO tak poprvé zaujali k americkému systému společný oficiální postoj a de facto na něj přistoupili. Ministři obrany, mezi nimiž je i česká ministryně Vlasta Parkanová, jednali před odpoledním setkáním se svým ruským protějškem Anatolijem Serďukovem. Moskva přitom vyzývala k tomu, aby se jednání o amerických základnách v Evropě přerušila, dokud Moskva a Washington neposoudí ruskou nabídku na využití radaru v Ázerbájdžánu. Americký systém nepokrývá celé území NATO a studie by také měla otevřít cestu k tomu, aby byl vyvinut obranný systém NATO proti raketám krátkého a středního doletu, který by mohl být napojen na americký štít, řekl de Hoop Scheffer.

Eurokomisař Frattini pochválil ČR za přípravy na zrušení hraničních kontrol

Česká republika je dobře připravena na vstup do schengenského prostoru EU, uvnitř něhož mohou lidé přecházet hranice bez nutnosti jakýchkoli kontrol, řekl ve čtvrtek v Praze eurokomisař pro vnitro a bezpečnost Franco Frattini. Zrušení hraničních kontrol se Češi dočkají koncem prosince. "Vše jde dobře podle plánu," uvedl komisař po jednání s ministrem vnitra Ivanem Langrem a ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem. Pozemní kontroly zmizí na sklonku letošního roku, na mezinárodních letištích potrvají do března. Česko má výhodnou geografickou pozici, neboť ho budou obklopovat pouze další země začleněné do unijního schengenského prostoru. Komisař nepřímo odmítl obavy některých států, například Rakouska, které se zrušení hraničních kontrol obávají. "Absolutní podmínkou pro vstup do Schengenu je bezpečnost," zdůraznil.

Eurokomisař Frattini také prohlásil, že další přetrvávání americké a kanadské vízové povinnosti vůči nováčkům v EU je nepřijatelné. Hodlá na to upozornit dopisem své americké partnery, v Kanadě chce tuto otázku otevřít při své plánované návštěvě. "Takové rozdělení nebudeme tolerovat," řekl komisař na adresu USA a Kanady, které ve své vízové politice dělají rozdíly mezi "starými" a "novými" členskými státy EU.

Mirek Topolánek: Čunkovu kauzu možná ovlivňovali politici ČSSD

Vláda nijak nezasáhla do vyšetřování korupční kauzy vicepremiéra Jiřího Čunka. Existují naopak náznaky, že ji od začátku ovlivňovali politici ČSSD. Premiér Mirek Topolánek to řekl při čtvrtečních sněmovních interpelacích. Sociální demokraté znovu kritizovali výměnu žalobce v Čunkově případu. Zásah do vyšetřování byl podle nich účelový a řídil ho Topolánkův kabinet. "O tom, kdo vlastně ovlivňuje tuto kauzu se dá s úspěchem pochybovat. Já se domnívám, a je pro to spousta nepřímých důkazů, že je to právě naopak, že tuto kauzu od začátku ovlivňují spíše politici ČSSD," řekl Topolánek. Za vlády ČSSD podle něj začala prorůstat veřejná správa, policie a justice. Po takové "metastázi" státního organismu je podle něj na místě pochybovat o tom, zda byl Čunkův proces řízen normálně.

Sociální demokraté Topolánka obviňovali z toho, že na nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou "tlačil," aby Čunkovi v trestním případu pomohla. "Existovala jiná možnost, než že jste si zavolal na sobě existenčně závislou nejvyšší státní zástupkyni a uložil jí, aby celý případ zametla pod koberec?" řekla poslankyně Ladislava Zelenková z ČSSD. Topolánek několikrát zdůraznil, že vláda není nadřízeným orgánem Nejvyššího státního zastupitelství a vláda do činnosti žalobců nijak nezasahuje - a to ani do trestního stíhání některých bývalých představitelů ČSSD.

ČSSD znovu hrozí, že vyvolá hlasování o nedůvěře vládě

Sociální demokraté znovu hrozí, že pokud koalice v pátek zablokuje mimořádnou schůzi sněmovny o kauze lidoveckého vicepremiéra Jiřího Čunka, vyvolá příští týden hlasování o nedůvěře vládě. O tomto kroku mluvili už minulý týden, když se objevila informace o změně žalobce v Čunkově případu. Premiér Mirek Topolánek očekává, že pokud na hlasování o nedůvěře opravdu dojde, tak ho kabinet vyhraje. Socialisté již nyní mohou počítat s podporou komunistických poslanců. Ve čtvrtek to řekl předseda KSČM Vojtěch Filip. Komunisté podle něj budou hlasovat pro vyslovení nedůvěry, a to i tehdy, když si ČSSD nezajistí podporu dvou svých bývalých poslanců Miloše Melčáka a Michala Pohanky, popřípadě některých poslanců vládních stran.

Senátoři podpořili Veseckou kvůli vyšetřování Čunkova případu

Senátoři ve čtvrtek podpořili postup nejvyšší žalobkyně Renaty Vesecké v kauze údajné korupce vicepremiéra Jiřího Čunka. Nejvyšší státní zastupitelství použilo podle nich adekvátní prostředky, když Čunkův případ odebralo severomoravským vyšetřovatelům a žalobcům. Jednomyslně se na tom shodli členové senátního mandátového a imunitního výboru po jednání s Veseckou. Její úřad podle senátorů svým postupem napravil nedostatky vyšetřování. Členové výboru poukázali například na to, že policie v žádosti o vydání senátora Čunka neposkytla horní komoře úplné informace. "Aktivity vyšetřujících týmů podle zveřejněných informací výrazně přesáhly věcný a časový rámec údajného trestného činu, pro který byl senátor Jiří Čunek vydán k trestnímu stíhání," uvedli senátoři. Proto podle nich "procesní prostředky použité Nejvyšším státním zastupitelstvím jsou adekvátní a napravují některé z uvedených nedostatků", citoval z usnesení výboru jeho předseda Jiří Pospíšil.

O případné kauci pro Krejčíře se prý rozhodne až 21. června

O případném propuštění českého podnikatele Radovana Krejčíře na kauci rozhodne soud v jihoafrickém Johannesburgu až 21. června. ČTK to ve čtvrtek řekl reportér televize Nova Jiří Hynek. Do té doby zůstane Krejčíř ve vězení. Krejčíř bude podle Hynka převezen do přísnější věznice, kde už byl držen. Zástupce českého velvyslance v JAR Miroslav Píša internetovému serveru iDnes.cz sdělil, že 21. června by se mělo rozhodnout buď o propuštění uprchlého podnikatele na kauci, nebo o jeho vydání do Česka, o nějž usiluje české ministerstvo spravedlnosti.

Historici a diplomati připomněli pomoc Rakušanů českým emigrantům

Jako vzpomínku na vstřícné přijetí 160.000 Čechoslováků, kteří po okupaci vojsky Varšavské smlouvy našli první azyl v Rakousku, pojali zúčastnění historici i diplomaté konferenci Rok 1968 v evropském kontextu. Sympozium začalo ve čtvrtek v klášteře Louka ve Znojmě. Přibližně 10.000 azylantů v Rakousku zůstalo trvale, připomněla rakouská ministryně zahraničí Ursula Plassniková, která setkání odborníků zahajovala. Podle jejího českého protějšku Karla Schwarzenberga si právě po srpnu 1968 byly obě země díky vlně rakouské solidarity blíže než mnoho let předtím i potom.

Plassniková ocenila odvahu pracovníků rakouského velvyslanectví v Praze bezprostředně po vpádu vojsk. "Od 22. srpna ambasáda vydávala 3000 i 5000 vstupních víz denně. Bylo to odvážné, protože nebylo možné odhadnout, jak se ruské vojsko bude chovat," řekla ministryně. Připomněla, že vztahy mezi Československem a Rakouskem byly od února 1948 velmi chladné, ministři zahraničí obou zemí se poprvé sešli dva měsíce před srpnem 1968 v Bratislavě.

Schwarzenberg, který žil v Rakousku už od uchvácení moci komunisty, dosud vzpomíná na pomoc Rakušanů českým uprchlíkům. "Kdo tehdy nebyl ve Vídni, netuší, jaká vlna solidarity se tehdy zdvihla. Každý chtěl pomáhati," uvedl ministr. Rakouský rozhlas po okupaci vysílal i v češtině a slovenštině. Právě z rakouských médií se mnoho světových agentur dozvídalo o nejnovějším dění v Československu. "Mezi těmi, kdo tehdy pomohli, byli i ti, s nimiž jsme se 23 let předtím nepěkným způsobem rozešli," řekl Schwarzenberg s odkazem na sudetské Němce, kteří museli Čechy a Moravu opustit po roce 1945.

WANO: Dukovanská elektrárna by mohla zlepšit práci s lidmi

V Jaderné elektrárně Dukovany by se mohla zlepšit komunikace mezi pracovníky. Poukázala na to mise Světové asociace provozovatelů jaderných elektráren (WANO), která provoz v Dukovanech prověřovala v uplynulých dvou týdnech. Tvořili ji odborníci z 11 zemí. O předběžných výsledcích mise informovalo vedení elektrárny. Připomínky jsou důvěrné a členové mise je zveřejnit nesmějí, tiskové konference se proto nezúčastnili, řekl ředitel elektrárny Zdeněk Linhart. Odborná veřejnost se doví pouze kladná zjištění. Mise Wano se v Dukovanech konala po deseti letech, požádala o ni sama elektrárna. Provoz prověřovali odborníci z Francie, Ruska, Mexika, Slovenska, Velké Británie, Maďarska, Bulharska, Litvy, Ukrajiny, Číny a Japonska. Intervaly misí se v poslední době zkrátily, proto se mise WANO do Dukovan vrátí nejpozději do šesti let.

Dukovanská elektrárna je zatím největším výrobcem elektřiny v Česku, letos plánuje dodat do sítě 13,630 miliardy kilowatthodin. Patří do první pětiny nejlépe provozovaných jaderných elektráren na světě.

Emise skleníkových plynů v EU mírně klesají, platí to i pro ČR

Emise skleníkových plynů v Evropské unii mezi lety 2004 a 2005 klesly o 0,7 procenta, za 15 let od roku 1990 pak o 11 procent. Vyplývá to z pravidelné zprávy Evropské komise, která monitoruje postup EU při plnění závazků Kjótského protokolu o snižování emisí. Česko patří v unii k menšině zemí, kterým se daří vypouštění skleníkových plynů omezovat - mezi lety 2004 a 2005 v ČR klesly emise o jedno procento, od roku 1990 o téměř 26 procent. Kjótský protokol o snižování emisí podepsalo za EU v roce 1997 pouze 15 starých členských zemí, které se zavázaly do období let 2008-2012 snížit emise o osm procent. Tento cíl je ale původní evropské "patnáctce" stále relativně vzdálený: zatím se jí emise podařilo snížit pouze o dvě procenta.

OS KOVO: Protestu proti reformě se v Praze zúčastní 10.000 kováků

Protestní akce proti reformě veřejných financí se 23. června na Václavském náměstí v Praze zúčastní na deset tisíc členů odborového svazu KOVO, řekl ČTK odborový předák svazu Josef Středula. Odboráři udělají vše pro co největší účast, usneslo se ve čtvrtek v Jihlavě 110 zástupců největší členské organizace Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Celkový počet účastníků akce by měl dosáhnout několika desítek tisíc. Zúčastnit se chtějí i jiné organizace mimo odbory. Demonstraci pořádanou ČMKOS by podle Středuly měli podpořit také odboráři z Rakouska, Slovenska, Polska a Německa. Odborový svaz KOVO vypraví do Prahy tři zvláštní vlaky, největší účast se očekává z Moravskoslezského regionu a také ze středních Čech.

Konfederace s navrhovanou reformou nesouhlasí. Podle její analýzy finance neozdraví. Odboráři tvrdí, že opatření jsou výhodná jen pro lidi s vyšším příjmem a občané s nižším výdělkem na ně doplatí. Vadí jim například odbourání daňové progrese. Volají po vyšší. Kromě toho také nesouhlasí s prodloužením věku pro odchod do důchodu. Pokud by vládní záměry začaly platit, v roce 2010 by prý chybělo v rozpočtu 140 miliard korun.

Růst cen průmyslových výrobců v květnu zrychlil na 4,1 procenta

Růst cen průmyslových výrobců v květnu meziročně zrychlil tempo na 4,1 procenta po dubnovém růstu o 3,7 procenta. Jde o nejvyšší meziroční nárůst od dubna 2005. Výrazný růst zaznamenal Český statistický úřad u zemědělských výrobců. Meziročně vzrostly ceny především v odvětvích základních kovů, hutních a kovodělných výrobků, elektřiny, plynu a vody a potravinářských výrobků, nápojů a tabáku. Klesly pouze ceny v odvětví dopravních prostředků a zařízení.

Podle Freedom House demokracie ve středovýchodní Evropě pokulhává

Úroveň demokracie v loňském roce ve většině zemí střední a východní Evropy stagnovala nebo klesla. Politické podmínky se nezměnily v České republice, v Estonsku a v Lotyšsku, zhoršily se však na Slovensku, v Polsku, v Maďarsku, ve Slovinsku a v Litvě. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnila americká organizace pro lidská práva Freedom House. Dlouhodobé trendy naznačují, že v zemích visegrádské čtyřky, tedy v ČR, na Slovensku, v Polsku a v Maďarsku, se demokratické podmínky zhoršují. "Na vzestupu je populismus a antiliberalismus, na nezávislost soudů je vyvíjen stále vyšší tlak a média vykazují vyšší míru stranickosti a nízkou profesionalitu," uvádí se ve zprávě. Tyto středoevropské země také podle Freedom House pokulhávají v boji s korupcí.

Ministryně Parkanová už nemusí seznamovat sněmovnu se svou písní pro Bushe

Ministryně obrany Vlasta Parkanová už nebude muset sněmovnu seznamovat s textem písně, kterou nazpívala pro amerického prezidenta George Bushe. Dolní komora rozhodla o tom, že se touto věcí už nebude zabývat. Levicoví poslanci původně chtěli, aby jim Parkanová vysvětlila také motivy vzniku její oslavné písně na USA a předpokládané umístění amerického radaru protiraketové obrany v Česku. Podle nich byl song ukázkou podlézavosti a Českou republiku poškodil. Požadovali proto, aby se píseň projednávala za účasti Parkanové, která je na jednání ministrů obrany států NATO v Bruselu. Vládní koalice to ale odmítla. Zástupci ČSSD a KSČM proti tomu protestovali, ale stanovisko nezměnili.

Literátka se vydá na pochod ve stopách Němců odsunutých z Brna

Na pochod po stopách Němců deportovaných po skončení druhé světové války z Brna do Pohořelic vyjde v noci z pátku na sobotu brněnská literátka Kateřina Tučková se skupinou přátel a historiků. O události, která byla součástí divokého odsunu německých obyvatel a kterou někteří dějepisci označují jako pochod smrti, chystá Tučková prozaickou knihu.

Pochod tisícovek lidí, převážně žen, starců a dětí, se uskutečnil na konci května 1945, tři měsíce předtím, než odsun Němců z Československa potvrdila mezinárodní konference v Postupimi. Z tábora v Pohořelicích, jež jsou od Brna vzdáleny 21 kilometrů, většina lidí pokračovala k rakouským hranicím. Podle sudetoněmeckých historiků provázelo deportaci násilí a zemřelo při něm 5000 až 10.000 lidí. Závěry českých badatelů jsou odlišné. Při samotném pochodu prý zahynuli tři lidé, stovky jich pak podlehly úplavici a průjmům, které se rychle rozšířily v táborech. Podle údajů radnice v Pohořelicích leží v tamějším hromadném hrobě asi 450 těl. Svědectví českých a německých pamětníků se diametrálně liší. V odsunu se omylem či vinou zlé vůle ocitla i řada nepohodlných Čechů nebo německých antifašistů.

Společnost Franze Kafky se představila v nových prostorech

V secesním domě na pražském Josefově představila ve čtvrtek Společnost Franze Kafky své nové sídlo, v němž bude prezentovat odkaz jednoho z nejvýznamnějších spisovatelů moderní literatury. Informační, studijní a vzdělávací centrum do něj umístilo třítisícový fond svých knihoven. V objektu, jehož rekonstrukce přišla na téměř sedmnáct milionů korun, chce pořádat literární večery, přednášky i koncerty. Součástí nového komplexu je také knihkupectví. "Je to krásné. Je to něco, co dělá z Prahy bohatší nevěstu v kultuře," řekl ČTK o novém centru Franze Kafky čestný prezident společnosti Arnošt Lustig. Podle něj by nový objekt mohl přiblížit Kafku české společnosti. Posteskl si, že slavný spisovatel je známý spíše v cizině. "V Čechách ho znají na tričkách, na hrnkách nebo z reklamy. Má také jedno malé náměstí," uvedl. Kafka je přitom podle něj jeden z nejvýznamnějších spisovatelů.

Podle ředitelky Společnosti Franze Kafky Markéty Mališové nabídne nové prostředí v Široké ulici důstojné podmínky pro poznávání odkazu slavného spisovatele. "Sídlili jsme kdysi v nádherných prostorách na Staroměstském náměstí, avšak kvůli vysokém tržnímu nájmu jsme o ně přišli. Pět let jsme byli v podkroví v Maiselově ulici. Byly to pěkné prostory, ale pro veřejnost nevhodné. Knihovna byla v malé místnosti v pátém patře," řekla Mališová ČTK. Společnost podle ní uvítala nabídku města na přestěhování do nového objektu v lukrativní části Prahy. Většinu prostředků na rekonstrukci získala z evropských fondů.

Nová technická knihovna už roste, dostavěna má být za 1,5 roku

Rektoři pražských technických škol spolu s ministryní školství Danou Kuchtovou a stavbaři podepsali pamětní listinu, kterou uloží do stavby nové Národní technické knihovny, která vyrůstá v Praze 6. Stavba má být dostavěna na konci roku 2008 a do plného provozu má být uvedena o prázdninách roku 2009. Do budovy přestěhují své knihovní fondy technické vysoké školy a část knih přijde z Klementina. Pamětní listinu vloží stavbaři do parteru stavby s dalšími předměty charakterizujícími současnost. Jako schránka listiny bude sloužit patrona dodnes funkční potrubní pošty, která od 30. let minulého století slouží v Klementinu. Stavba přijde na 1,8 miliardy korun. Nová technická knihovna bude moci pojmout víc než 1,7 milionu svazků.

V knihovně budou uloženy i vysoce ceněné unikáty technické literatury. Zřejmě nejvzácnější kus Mechanika Hannse Holtzhammera z roku 1603 obsahuje německy, latinsky a řecky psané studijní poznámky a 134 obrázků strojů, kladek, rumpálů a důlních strojů. Nejstarší knihou, která najde nový domov v Praze 6, bude dílo Albrechat Dürera vytištěné v Norimberku roku 1525. Zájemci v knihovně naleznou také díla Keplerova, Newtonova a Pascalova. Nová technická knihovna bude studentům, pedagogům, výzkumníkům a široké technické veřejnosti zprostředkovávat i aktuální vědecké informace. Již dnes státní technická knihovna zpřístupňuje svým uživatelům na tisíce dokumentů prostřednictvím internetu.

Uplyne 130 let od narození Karla Absolona, který zpřístupnil Moravský kras a odkryl věstonická tajemství

Každý, kdo se v Česku zajímá o archeologii či speleologii, musí dříve či později narazit na jméno Karla Absolona. Tento moravský vědec světového významu, od jehož narození uplyne 16. června 130 let, mimo jiné prozkoumal a pomohl zpřístupnit jeskyně Moravského krasu a vedl výzkum pravěkého sídliště lovců mamutů v Dolních Věstonicích, které proslavil především nález Věstonické venuše. Absolon také prozkoumal rozsáhlé krasové terény v Chorvatsku a popsal desítky neznámých živočišných druhů z jeskyní. Absolon se narodil v jihomoravských Boskovicích v rodině lékaře. Jelikož jeho otec záhy zemřel, měl na něj největší vliv dědeček, "otec moravské prehistoriografie" Jindřich Wankel. Wankel byl lékařem v blanenských hutích hraběte Salma, především však nadšeným archeologem, antropologem a krasovým badatelem, který stál u počátků výzkumů v Moravském krasu a řady cenných objevů v Býčí skále. A pro svou vášeň získal i svého vnuka.

Absolon byl jedním z prvních vědců, který namísto pouhého bádání v knihách sestoupil do podzemí, potápěl se v podzemních vodách, razil tunely a jako první slanil na dno propasti Macocha. Druhou významnou oblastí Absolonova zájmu byla pravěká archeologie. Vedl výzkum naleziště v Dolních Věstonicích, kde se našly kosti a opracované pazourky a dokonce plastika mamuta. V červenci 1925 tam jeho tým objevil v jednom z ohnišť sošku ženy z pálené hlíny - Věstonickou venuši. Zhruba 25.000 let stará soška, nejstarší známé použití pálené hlíny, a tedy i možný doklad počátků keramiky, se stala světovou senzací.

Absolonovu práci však neprovázely pouze šťastné okolnosti. V roce 1939 mu nový německý ředitel zakázal vstup do muzea a zabavil tamní soukromou knihovnu včetně rukopisů. Na konci války zase ustupující Němci podpálili zámek v Mikulově, kam dalo muzeum z obav před bombardováním přemístit většinu jeho sbírek, které tak z velké části lehly popelem. Po roce 1948 mu zase komunisté odebrali profesuru, a to kvůli emigraci jeho syna do USA. Vydání svých obsáhlých knih, jejichž sepisování věnoval poslední léta života, se nedožil.

Ze sportu:

Český fotbal se svou ekonomickou silou řadí mezi dvacet nejvyspělejších v Evropě. Agentura Deloitte už koncem května oznámila, že evropský fotbalový trh za minulý rok vzrostl na 12,6 miliardy eur, z čehož více než polovinu produkuje pět zemí s nejsilnějšími klubovými soutěžemi. Českým fotbalem za stejnou dobu "proteklo" 1,9 miliardy korun, v přepočtu zhruba půl procenta celého evropského objemu. Oznámili to svazoví zástupci na setkání s novináři.

Tomáš Berdych si bez boje zajistil postup do sobotního semifinále turnaje na trávě v Halle. Nejlepší český tenista se měl v pátečním čtvrtfinále utkat s Michailem Južným, ruský hráč se však odhlásil kvůli poranění zad. Jednadvacetiletému Berdychovi tak v cestě za zopakováním loňské finálové účasti ubyl hodně těžký soupeř, letos ve třech vzájemných duelech uhrál proti Južnému pouze jeden set.

Legendární tenistka Martina Navrátilová využila návštěvy Prahy k tomu, aby si na štvanických kurtech dala dostaveníčko s dalším wimbledonským šampionem Janem Kodešem a sourozenci Helenou a Cyrilem Sukovými. Na dvorci číslo dvě se před hrstkou informovaných pohybovali majitelé celkem jednaosmdesáti grandslamových titulů. Nejdřív si slavná a úspěšná čtveřice zahrála smíšenou čtyřhru, v níž se Navrátilová s Kodešem postavili proti sourozeneckému duu. Když sourozenci Sukovi vyhráli smíšenou čtyřhru 6:3, došlo na bitvu pohlaví. Na jednu stranu dvorce se postavila Suková s Navrátilovou, proti nim Suk s Kodešem. Nakonec pánové vyhráli 6:3.

Družstvo českých badmintonistů uspělo na mistrovství světa ve skotském Glasgow i v posledním čtvrtém utkání. V play off reprezentanti porazili 3:2 Austrálii a zajistili si účast v lepší výkonnostní kategorii na příštím světovém šampionátu. O těsném vítězství českého týmu rozhodla až závěrečná smíšená čtyřhra, ve které Jan Fröhlich a Kristina Ludíková porazili Rosse Smithe a Taniu Luizovou 2:1 na sety.

Krátce o pátečním počasí v České republice:

Slunečno, místy bouřky s kroupami. Teploty 27 až 31 stupňů Celsia.