Zprávy

Rusko vyzvalo USA ke zmrazení rozhovorů o protiraketové obraně

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov vyzval Spojené státy, aby zmrazily veškeré rozhovory o budování systému protiraketové obrany v Evropě. Rozhovory s Českou republikou a Polskem by podle něj měly být přerušeny, dokud Moskva a Washington neprodiskutují ruský návrh na společné využívání radarové základny v Ázerbájdžánu. Lavrov míní, že společné využívání tohoto radaru umožní Spojeným státům vzdát se plánů na stavbu radaru v České republice a sila s antiraketami v Polsku, napsala agentura ITAR-TASS. "Radarová stanice v Ázerbájdžánu skvěle plní všechny úkoly a nevytváří problémy mezi Ruskem a sousedními zeměmi," uvedl ministr. Pokud mají USA zájem na stabilitě ve světě, měly by se vyvarovat kroků, které se dotýkají bezpečnosti jejich partnerů.

Ruský vicepremiér a bývalý ministr obrany Sergej Ivanov v sobotu v Petrohradu prohlásil, že společné využívání radaru v Ázerbájdžánu je nejefektivnějším způsobem, jak rychle zjistit starty "libovolných raket z celkového jižního strategického směru". V případě realizace plánu prý Rusko, USA i Evropa získají ty nejpřesnější informace o zkušebních startech raket i o případném startu bojovém.

Společné využívání radarové stanice Gabala americkému prezidentu Georgi Bushovi překvapivě nabídl ruský prezident Vladimir Putin při vzájemném setkání na okraj summitu skupiny G8 v Německu. Rusko ostře kritizuje americké plány na vznik protiraketového systému ve střední Evropě, který vnímá jako porušení strategické rovnováhy ve světě. Bush s Putinem by se měli setkat na počátku července na rodinném sídle Bushových v Kennebunkportu v americkém státě Maine.

Obyvatelé sedmi obcí na Příbramsku v referendu radar odmítli

Obyvatelé dalších sedmi obcí Příbramska dali v sobotu v místním referendu najevo svůj nesouhlas se stavbou americké radarové základny ve vojenském újezdu Brdy, s nímž sousedí. Drtivou většinou ho odmítli lidé v Rožmitále pod Třemšínem, Bezděkově pod Třemšínem, Věšíně, Sedlici, Volenicích, Vranovicích a Vševilech. ČTK to řekli starostové obcí. Výsledky lokálních referend nejsou pro vládu ani parlament závazné. Nadpoloviční většina obyvatel přišla hlasovat v šesti obcích, referenda tam jsou tedy platná. V Rožmitále pod Třemšínem se hlasování zúčastnilo 47,17 procenta z 3636 oprávněných voličů, a referendum tak pro vedení obce závazné není. Starostu Josefa Vondráška účast zklamala, s výsledkem je ale spokojený. Radar odmítlo 1620 lidí, pro bylo 83 osob. Obce, které se na Příbramsku hlasování zúčastnily, jsou členy Mikroregionu Rožmitálsko. Referendum vyhlásilo sedm z 11 členů.

K vybudování radarové základny se obyvatelé přímo vyjádřit nemohli, protože to není v kompetenci místní samosprávy. Odpovídali proto na otázku, zda má zastupitelstvo obce činit veškerá zákonná opatření k zamezení výstavby americké radarové základny na území vojenského újezdu Brdy. Proti radaru se dosud vyslovili v místním referendu obyvatelé pěti obcí. Ve stejném počtu sídel odmítli lidé základnu v anketě.

Lidové noviny: U schůzky Bushe s Paroubkem byl muž bez prověrky

Úterní schůzky amerického prezidenta George Bushe s předsedou opoziční ČSSD Jiřím Paroubkem se zúčastnil Paroubkův poradce Ivan Bušniak, jemuž Národní bezpečnostní úřad odmítl udělit bezpečnostní prověrku. Informují o tom sobotní Lidové noviny. Podle listu se tak s americkým prezidentem sešel muž, který je rizikem pro stát. Deník píše, že Bušniak smí znát jen informace s označením "vyhrazené". K důvěrným, tajným nebo přísně tajným informacím už ale nesmí. Podle listu Paroubek v Bušniakově minulosti problém nevidí. "Mně je úplně lhostejné, jaké má prověrky," řekl mimo jiné předseda ČSSD. Bush se s Paroubkem setkal v rámci své dvoudenní návštěvy Prahy, při níž jednal s českými politiky mimo jiné o zvažovaném umístění americké radarové základny v Česku.

Klaus v MfD: Rozhodnutí G8 o snížení emisí je líbivé

Rozhodnutí sedmi nejvyspělejších zemí světa a Ruska sdružených do skupiny G8 o tom, že do roku 2050 podstatně sníží emise skleníkových plynů urychlujících oteplování ovzduší, považuje prezident Václav Klaus za "zdánlivě odvážné a v každém případě velmi líbivé (pro toho, kdo nedomýšlí souvislosti)". Klaus to napsal v článku, který otiskla sobotní Mladá fronta Dnes. Lídrům G8 klade otázky, mimo jiné proč rozhodnutí udělali, zda znají metody a způsoby, jak cíl zajistit, či zda mají s ohledem na délku svého mandátu právo sahat do životů miliardám lidí ještě půl století po ukončení jejich politického mandátu. Klaus píše, že neexistují přesvědčivé vědecké důkazy o tom, že nastává masivní globální oteplení a že příčinou mírného oteplování je aktivita lidí a zejména emise skleníkových plynů.

"Zná těchto osm politiků metody a způsoby, jak svůj cíl zajistit? Zná jinou cestu než radikální deindustrializaci celého světa a zabránění miliardám lidí podílet se na pozitivních efektech dlouhodobého ekonomického růstu, který přinesl takové zlepšení lidských životů dnes vyspělým zemím světa?" ptá se mimo jiné Klaus. Na "závazku" vedoucích politiků světa je podle něj smutné především to, že předvedli "nesmírný historický pesimismus". "Předvedli, že nevěří v pozitivní výsledky neregulované tvůrčí spontaneity lidské společnosti a že primárně věří v povinnost ji shora plánovat a organizovat," uvádí Klaus s tím, že do toho tlačí zmíněné politiky "zelené" hnutí, "které se - na rozdíl od klimatu - stalo skutečným globálním nebezpečím současnosti".

"Aby bylo jasno: dovedu si představit, že budou v roce 2050 celosvětové emise skleníkových plynů poloviční než dnes. Ale stane se to jen v tom případě, když bude člověku ponechána jeho přirozená kreativita, když dostane co nejvíce prostoru, aby svobodně fungoval, aby reagoval na nové jevy, aby vymýšlel nové věci. Prostě aby dělal to, co dělal v posledních tisíciletích," uvedl Klaus.

Topolánek je znepokojen informacemi o vyšetřování Čunkovy kauzy

Premiér Mirek Topolánek je znepokojen informacemi o údajném porušování nezávislosti vyšetřovatelů a státních zástupců ve vyšetřování případu vicepremiéra Jiřího Čunka, které nakonec vyústily ve výměnu dozorujícího státního zástupce. "Budu požadovat důsledné vyšetření všech pochybení a případného vlivu politiků spojených s minulými vládami," uvedl v krátkém tiskovém prohlášení, které ČTK zaslal úřad vlády. Čunek čelí již několik měsíců podezření z přijetí úplatku. Nejvyšší státní zastupitelství vyměnilo žalobce, který se tímto případem zabýval. Místo přerovského státního zástupce Radima Obsta tak bude mít případ na starosti žalobce Arif Salichov z Jihlavy. Důvodem ke změně byla údajně procesní chyba. Vyměněn bude zřejmě i hlavní vyšetřovatel Milan Šošovička.

Čunek je stíhán za údajné přijetí úplatku. Podle obvinění v únoru 2002 dostal jako vsetínský starosta zhruba půlmilionový úplatek od realitní společnosti H&B Real za prodej většinového podílu města ve společnosti Vsetínské byty. Čunek i zástupci firmy obvinění odmítají.

Filip: Vláda je ochotna udělat cokoli, aby se udržela u moci

Předseda KSČM Vojtěch Filip obvinil vládu, že je ochotna udělat cokoli, aby se udržela u moci. Je ochotna nastolit i takové politické poměry, aby lidé měli ještě více strachu, než mají nyní, řekl ve svém projevu na sobotním zasedání Ústředního výboru KSČM v narážce na nejnovější vývoj v případu vicepremiéra Jiřího Čunka. "Budou se (občané) obávat toho, že jakékoli trestní řízení lze zmanipulovat, protože když nebude vyhovovat ten nebo onen vyšetřovatel, ten nebo onen státní zástupce, tak se prostě vymění, jenom aby se kauza, která je vládě nepříjemná, mohla zamést pod koberec," řekl Filip.

Vesecká chce kvůli Čunkovi vystoupit před poslanci

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká chce předstoupit před poslance a vyjádřit se ke kauze vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka. Požádala je proto, aby jí umožnili promluvit před sněmovním ústavně právním výborem, případně na schůzi celé dolní komory. Podle ní tím zabrání dalšímu šíření "nepravdivých a neobjektivních informací v této věci". ČTK o tom informovala mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze Irena Válová. Čunek čelí již několik měsíců podezření z přijetí úplatku. Nejvyšší státní zastupitelství vyměnilo v jeho případu žalobce. Místo přerovského státního zástupce Radima Obsta tak bude mít případ na starosti žalobce Arif Salichov z Jihlavy. Důvodem ke změně byla údajně procesní chyba. Vyměněn bude také hlavní vyšetřovatel Milan Šošovička.

Zatímco Čunek nový vývoj v případu přivítal, zástupci opozice ho označili za snahu zamést věc pod koberec. Vládní politici se podle nich snaží zabránit tomu, aby se případ dostal před soud. Spor opozice s koalicí kvůli vývoji v případu vyústil v pátek až v přerušení schůze Poslanecké sněmovny. Předseda ústavně právního výboru sněmovny Marek Benda i jeho místopředsedkyně Eva Dundáčková by vystoupení Vesecké přímo na plénu sněmovny považovali za problematické, zato ve výboru by s tím podle nich problém být neměl. "Na plénu bych to pokládal za hrubě nerozumné, zbytečně bychom tu věc zpolitizovali," řekl ČTK Benda. V úterý se domluví s ostatními členy výboru, dodal.

Dundáčková připomněla, že podobně vystoupila na výboru již v minulosti bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová, když se ocitla ve sporu s tehdejším ministrem spravedlnosti Pavlem Němcem. Podotkla však, že pokud by materiál Vesecké obsahoval citlivé údaje, bylo by lepší, aby se jím zabýval spíše sněmovní výbor pro bezpečnost.

Předseda KSČM Vojtěch Filip na sobotní tiskové konferenci strany řekl, že je k návrhu Vesecké vstřícný. "Stojíme o to, aby se tato věc vyšetřila," zdůraznil. Podle něj by nejvyšší státní zástupkyně měla vystoupit spíše před výborem pro bezpečnost, který vede sociální demokrat František Bublan. Pokud bude chtít Vesecká před výborem či před celou sněmovnou vystoupit, členové výboru v jednom a celá dolní komora ve druhém případě by to museli hlasováním schválit. Kvůli jejímu vystoupení by mohli svolat samostatnou schůzi výboru či sněmovny, případně by její vystoupení mohli zařadit jako nový bod na již plánovanou schůzi výboru či právě probíhající schůzi dolní komory.

Moravské kraje společně vydají publikaci pro turisty

Olomoucký, Jihomoravský, Moravskoslezský a Zlínský kraj vydají koncem letošního roku společnou turistickou publikaci. Materiál bude bude propagovat nejkrásnější místa všech čtyř regionů. Projekt Průvodce po nejkrásnějších místech Moravy a Slezska si klade za cíl efektivněji podporovat rozvoj cestovního ruchu. ČTK to řekl olomoucký hejtman Ivan Kosatík. Publikace bude lákat turisty k návštěvě krajských měst, památek UNESCO, chráněných krajinných oblastí, jeskyní, hradů a zámků, lázní či cyklotras v krajích. Hejtmanství budou materiál distribuovat na veletrzích cestovního ruchu a prostřednictví českých center v zahraničí, agentury CzechTourism a turistických informačních center. Hejtmanství nechají vydat 60.00 kusů publikací v češtině, angličtině, němčině a polštině. Do přímé distribuce půjde 6000 publikací. Zbylé si hejtmanství rozdělí, každé jich obdrží 13.500.

Moravské kraje v minulosti společně vydaly soubor map, které zobrazují všechny nadregionální a regionální cyklistické stezky na území Moravy a Slezska, a dále publikaci Morava a Slezsko - přijďte a poznejte více! Od společně propagace si slibují nárůst zájmu turistů o Moravu a Slezsko. Toto území tvoří podle odborníků v širším měřítku destinaci, kterou je zejména v zahraničí efektivnější nabízet jako celek.

Nejlepším autem pro ženy je podle V.I.P. poroty Audi S5

Ženy se podle poroty složené ze známých českých řidiček nejlépe cítí ve voze Audi S5. Čtyřsedadlové kupé s výkonem 354 koní tak na brněnském veletrhu Autosalon získalo titul Lady car 2007. V kategorii Auto snů ho následovaly Mercedes Benz CLS63 a Alfa Romeo Brera. Praktickým vozem roku jsou Mitsubishi Outlander, Škoda Fabia a Peugeot 307. Herečka Zlata Adamovská, moderátorka Hana Heřmánková, módní návrhářka Liběna Rochová, podnikatelka Olga Girstlová a další známé řidičky vybíraly nejlepší vůz pro něžnější polovinu lidstva dnes dopoledne. Postupně procházely všechny pavilony se stánky 40 automobilek. "V člověku samozřejmě bojuje praktičnost a nepraktičnost," přiblížila hodnocení Rochová. Přiznala, že sama dá raději na efekt a spokojí se pak třeba i s menším úložným prostorem. Tento týden začala zajíždět novou Alfu Romeo a právě tato značka nakonec v konkurenci několika desítek exponátů získala třetí místo jako Auto snů.

Slavnosti piva v Č. Budějovicích ocenily nově i kvasnicové pivo

Při Slavnostech piva, které se od čtvrtka konají na českobudějovickém výstavišti, v sobotu porotci předali 11 titulů Pivo České republiky 2007. Letos nově do soutěže zařadili i kategorii kvasnicové pivo. "Je velice náročný výrobek, ale je to obor, který má perspektivu a přinese do konzumace piva vyšší kvalitu," řekl ČTK Alois Srb z pořadatelské firmy Revel. Do 11. ročníku soutěže se přihlásilo celkem 42 českých pivovarů a jeden slovenský. Zhruba 60 odborných degustátorů posoudilo během tří dnů přes 180 vzorků piva. Kvalita podle Srba stoupá. "České pivovarnictví je i ve světě na technologické špičce," dodal.

Mezi světlými výčepními pivy zvítězil desetistupňový Mušketýr z Královského pivovaru Krušovice, v kategorii tmavých výčepních získalo titul pivo Janáček tmavé z Uherského Brodu. Prvenství za nejlepší světlý ležák si odvezl jedenátistupňový Svijanský máz. Mezi tmavými speciálními pivy uspěl třináctistupňový Skalák z Rohozce. V kategorii světlých ležáků Premium určila porota jako nejlepší Postřižinské pivo Francinův ležák, z tmavých ležáků vybrala Granát z Černé Hory. Jako nejlepší speciální pivo světlé určili odborníci pivo Svijanský kníže, novinářskou cenu získal Chodovar skalní ležák. Letošní novinkou byla soutěž kvasnicových piv, v níž soutěžilo osm pivovarů a nejúspěšnějším z nich se stalo dvanáctistupňové pivo Bon. Degustátoři vybírali i nejlepší nealko pivo, kde zvítězilo Královské pivo Litovel FREE. Ocenění putovalo i Primátoru Diamant z Náchoda za nejlahodnější pivo se sníženým obsahem cukru.

Soutěž Pivo České republiky je počtem přihlášených značek nejvýznamnější akcí svého druhu v zemi. S výjimkou největších pivovarů, jako jsou Budějovický Budvar a Plzeňský Prazdroj, se jí účastní všichni významní výrobci piva z celé země. Organizátor Srb uvedl, že pivo má ze všech českých potravinářských výrobků asi nejvyšší kvalitu a je důležitým exportním artiklem. Loni se u nás vyrobilo přes 19 milionů hektolitrů piva, zhruba pětina šla na export. Na osobu se v Česku vypije nejvíc piva na světě, a to 160 litrů ročně.

V Hodoníně cvičilo najednou 751 mažoretek, překonaly český rekord

V Hodoníně padl v sobotu šest let starý český rekord v počtu mažoretek cvičících zároveň jednu sestavu. Na závěr mezinárodní přehlídky mažoretek vyběhlo na trávník místního sokolského stadionu 751 dívek a žen. Nejmladší mažoretce byly tři roky, nejstarší člence souboru z domova důchodců z Ostravy úctyhodných 91 let, řekl ČTK rozhodčí Agentury Dobrý den Michal Jurečka. Dosavadní rekord drželo společné vystoupení mažoretek v Třebíči z roku 2001, kde jich najednou cvičilo 84. "Výkon bude zapsán do české knihy rekordů. Zatím ale nevíme, zda jde také o rekord světový. Nepodařilo se nám nikde najít oficiální záznamy. Je možné, že jich například na nějakém mistrovství sice bylo na jednom místě více, ale nikdy necvičily všechny současně," řekl Jurečka. Třetího ročníku hodonínské přehlídky mažoretek se zúčastnilo 30 souborů z Česka, Slovenska a Maďarska. Po překonání rekordu mažoretky divákům předvedly maraton 60 pódiových skladeb.

Kuriozitou roku byl na festivalu rekordů vyhlášen obří koláč

Kuriozitou roku byl na festivalu rekordů v Pelhřimově vyhlášen obří koláč o průměru 3,03 metru. Vytvořil ho osmnáctičlenný tým z jatek v Mořkově. "Víme, že srovnáváme nesrovnatelné, ale mezi ostatními kandidáty na titul kuriozita roku byl koláč zvolen mimo jiné proto, že byl vytvořen pro lidi. Nasytila se jich skoro tisícovka," řekl ČTK prezident pořádající agentury Dobrý den Miroslav Marek. K výrobě tradiční krajové speciality z Novojičínska tvůrci použili 48 kilogramů mouky, 420 vajec, 200 vanilkových lusků, 20 litrů mléka, tři litry rumu, 40 kilogramů cukru, po 35 kilogramech másla a tvarohu, 15 kilogramů sušených jablek a pět kilogramů sušených hrušek. Mořkovský koláč byl sestaven z 24 dílů, jeho výroba trvala 16 hodin.

Mezi kandidáty na titul byl mimo jiné i obří kaleidoskop dlouhý 212 centimetrů o průměru 60 centimetrů autora Martina Titze či nejvyšší májka vysoká téměř 54 metrů, kterou postavili lidé z Vendryně v Moravskoslezském kraji.

Druhým hlavním dnem pokračoval festival Respect

Jedna z nejvýraznějších multikulturních kapel na českém území, kterou pod názvem Ekvator tvoří muzikanti z Iráku, Arménie, Gruzie, Maďarska, Čečny a Čech, zahájila v sobotu na pražské Štvanici druhý hlavní den 10. ročníku festivalu současné world music Respect. Jádro této skupiny vzniklo v uprchlických táborech, jejím vedoucím, zpěvákem a bubeníkem je Annas Younis, který z Iráku odešel přes Jordánsko, Rusko, Ukrajinu a Slovensko až do Čech. Hlavní část jejich repertoáru tvoří svérázné pojetí stylu alžírského rai, jehož "klasickou" podobu s akordeonem kombinuje Ekvator s rytmy z Iráku.

Dalším účinkujícím byla francouzská skupina Jim Murple Memorial, jejíž doménou je jamajský R&B, jehož kořeny se prostírají od hlavního města Kingstonu až k jazzové metropoli New Orleansu a sahají do 50. a 60. let. "V této kouzelná době se rodilo reggae Boba Marleyho i soul Otise Reddinga. Nikdo nedokázal tuto éru oživit s takovým šarmem a lehkostí jako tato francouzská sestava," řekla ČTK Tereza Sobotová ze společnosti Rachot Production, která festival pravidelně pořádá.

Vpodvečer se v rámci této přehlídky představil nejprogresivnější umělec nezávislé brazilské hudby Sonic Junior - producent, hráč na perkuse a zpěvák. Před dvěma lety dva z jeho videoklipů nominovala MTV Brazil jako Nejlepší elektronické video. Sonic Junior reprezentoval Brazílii v Paříži na přehlídce Fete de la Musique a na veletrhu Popkomm v Berlíně.

Sobotní program uzavřela brazilsko-nizozemská skupina Zuco 103, která kombinuje sambu se samplovanou taneční hudbou. Podle hudebních kritiků předčí Zuco 103 všechny rutinní fúze a staví na energii živého bubeníka, klávesového kouzelníka a ohnivých vokálech zpěvačky Lilian Vieiraové z Rio de Janeira. V koncertní podobě vystupují navíc posíleni o kytaristu, basistu a dalšího bubeníka.

Policejní orchestry si v Praze společně zahrály Kmocha

Program sedmého ročníku festivalu policejních orchestrů a sborů Festpol vyvrcholil v sobotu na Staroměstském náměstí v Praze, kam se jeho účastníci vydali z Malé Strany přes Karlův Most za doprovodu mažoretek a členů jízdní policie. Především zahraniční turisté si podupávali do taktu. Měli ojedinělou možnost slyšet více než čtyři stovky členů hudebních těles z Dánska, Nizozemska, Německa, Norska, Severního Irska, Švédska, Švýcarska a České republiky. Festival ve čtvrtek zahájilo přijetí na Staroměstské radnici. Pokračoval v pátek vystoupením sborů v kostele sv. Šimona a Judy a koncertem ve Valdštejnské zahradě a v sobotu dopoledne v zahradě Pražského hradu Na Valech. Uzavřelo ho společné provedení světově proslulých skladeb Františka Kmocha. A nebylo snad na Staroměstském náměstí cizince, který by melodie Kolíne, Kolíne či Muziky, muziky neznal.

Ze sportu:

Český deblový pár Lukáš Dlouhý, Pavel Vízner se při své premiérové účasti ve finále grandslamového turnaje titulu nedočkal. Daviscupoví reprezentanti podlehli na Roland Garros v Paříži bahamsko-kanadské dvojici Mark Knowles, Daniel Nestor po setech 6:2, 3:6 a 4:6.

Fotbalista Lukáš Jarolím odchází ze Slavie do italského prvoligového týmu AC Siena. Třicetiletý záložník, dosavadní kapitán českého vicemistra, podepsal s patnáctým klubem uplynulé sezony Serie A dvouletou smlouvu. ČTK to řekl mluvčí pražského klubu Ondřej Zlámal. Jarolímovi, který si v minulosti vyzkoušel zahraniční angažmá ve francouzském Sedanu a v německém druholigovém Fürthu, skončí ve Slavii k poslednímu červnu smlouva. Již dříve se vyjádřil, že pokud by mu přestup do Itálie nevyšel, zůstal by v pražském klubu, který bude v kvalifikaci usilovat o start v Lize mistrů.

Roman Šebrle vyhrál na atletickém mítinku EAA v Lille vložený závod v trojboji. V bodovém součtu za výkony ve skoku o tyči, oštěpu a v běhu na 110 metrů překážek porazil o 79 bodů domácího favorita Romaina Barrase, ačkoli s ním ve dvou disciplínách prohrál. Pro Šebrleho triumf byl rozhodující oštěp, v kterém vítěze z nedávného mítinku v Arles porazil výkonem 66,19 skoro o osm metrů. Čtvrtá místa ve Francii vybojovali překážkář Petr Svoboda časem 13,75 sekundy na 110 metrů a výškařka Barbora Laláková výkonem 185 cm. Tyčkařka Pavla Rybová zdolala jen 420 cm a skončila pátá.

Motocyklový jezdec Lukáš Pešek neudržel provizorní pole position z páteční části kvalifikace a do Velké ceny Katalánska odstartuje v neděli z druhé řady. Jednadvacetiletá jednička týmu Valsir Seedorf Derbi klesla po sobotní kvalifikaci kategorie do 125 ccm na páté místo. Třetí muž celkového pořadí MS sice oproti pátku zrychlil na 1:50,933, totéž se však povedlo většině jeho konkurentů.

Kajakáři Tomáš Slovák a Kamil Mrůzek se postarali o české medailové úspěchy na sprinterské trati při úvodním závodě Světového poháru ve sjezdu na divoké vodě. V rakouském Loferu na řece Saalach byl v součtu dvou jízd rychlejší než oni pouze Slovinec Nejc Žnidarčič. Slovák přitom ještě v první jízdě potvrdil roli favorita, když coby jediný z medailistů z nedávného mistrovství Evropy na startu vedl, v druhé ale náskok 62 setin ztratil. Mrůzka nicméně porazil o více než půl sekundy.

Čeští volejbalisté mají v polovině Evropské ligy na kontě stále jen jedno vítězství. Po sobotní těsné porážce na půdě Slovinců nezískali v Lublani ani set a zůstanou po třetím hracím víkendu na posledním místě ve skupině B. I když trenér Zdeněk Haník označil páteční výkon svého týmu, který se od loňského mistrovství světa takřka celý změnil, při prohře 2:3 za velmi dobrý, poukázal na fakt, že stále pokračují "porodní bolesti" nové koncepce. Za týden přivítají Slovince dvakrát v Jablonci nad Nisou, poté budou následovat odvety v Portugalsku a v Řecku. Do Final Four dvanáctičlenné Evropské ligy postoupí jen vítěz skupiny.

Krátce o nedělním počasí v České republice:

Skoro jasno až polojasno, přeháňky nebo bouřky. Teploty 26 až 30 stupňů Celsia.