Zprávy

Bush: Pracuji s Kongresem na zrušení víz pro české občany

Americký prezident George Bush podle svých slov pracuje s Kongresem na tom, aby se pro české občany zrušil vízový režim. Uvedl to v rozhovoru s novináři ze zemí, které navštíví během své evropské cesty. Bush prohlásil, že chápe frustrace Čechů, když vidí sousedy, jak se těší jinému režimu při cestách do USA. "Pracuji s Kongresem na tom, aby se to změnilo," ujistil prezident. V minulosti už několikrát přislíbil pomoc při zmírňování vízové politiky. Vždy nezapomněl zdůraznit, že rozhodování o vízech je záležitostí Kongresu. Loni v listopadu poprvé oznámil, že hodlá s Kongresem na této problematice spolupracovat a vyjádřil své přesvědčení, že víza budou zrušena. Zdůraznil, že počet zamítnutých žádostí musí být nižší než tři procenta. Současně ale řekl, že by se naopak posílila bezpečnostní kritéria.

Šéf Bílého domu se v rozhovoru dotkl i otázky protiraketového štítu, který má vzniknout v ČR a Polsku. Rusko se záměrem Američanů nesouhlasí. Bush ubezpečil, že USA nepovažují Rusko za hrozbu a připravovaný protiraketový štít nemá být namířen proti němu. Smyslem tohoto systému je podle Bushe ochrana svobodných společností.

Velvyslankyně USA při NATO: Obrana má chránit všechny spojence

Systém protiraketové obrany, jehož součástí by měla být i radarová stanice v Česku, by měl být propojen s NATO tak, aby ochránil všechny spojence. V České televizi to uvedla americká velvyslankyně při NATO Victorie Nulandová. "USA si představují, že budeme spolupracovat s Českou republikou, Polskem, Británií a Dánskem a potom propojíme tyto dva systémy také s NATO tak, aby pokryly celou alianci," řekla. Předběžná rozhodnutí o propojení systémů by podle ní mohla být přijata příští rok na dubnovém summitu NATO v Bukurešti.

"Chceme pokrýt obranou všechny naše spojence. To je princip NATO. Musíme využít oba dva systémy, jak proti raketám krátkého doletu, tak proti raketám dlouhého doletu," prohlásila Nulandová. USA podle ní nejprve zahájily bilaterální vyjednávání s Českem a Polskem, neboť v těchto zemích chtějí vybudovat část své infrastruktury. V případě dohody budou transparentním způsobem vše vysvětlovat v NATO.

Evropský parlament bude znovu jednat o protiraketové obraně

Evropský parlament se koncem června opět vrátí k základnám protiraketové obrany, které chtějí Spojené státy postavit v České republice a Polsku. Zahraniční výbor parlamentu uspořádá veřejné slyšení nazvané Potřebuje Evropa protiraketový štít? ČTK to řekly zdroje v EP. Slyšení by se měl 28. června zúčastnit ředitel americké Agentury pro raketovou obranu Henry Obering, případně jeho náměstek, a náměstek generálního tajemníka NATO Peter Flory. Europoslanci už debatovali v plénu EP o základnách koncem března. Většina se jich stavěla proti americkému protiraketovému štítu. Vysoký představitel pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku EU Javier Solana tehdy řekl, že jde primárně o bilaterální věc mezi USA a oběma oslovenými zeměmi, která ale musí být slučitelná s bezpečnostními zájmy unie.

Paroubek sdělí osobně Bushovi postoj ČSSD k základně USA v Česku

Šéf nejsilnější české opoziční strany, která odmítá vybudování radarové základny USA v České republice, předseda ČSSD Jiří Paroubek se setká osobně s prezidentem Spojených států Georgem Bushem během jeho návštěvy Prahy. Šéf nejmocnější země světa se od něj osobně doví postoj sociální demokracie k základně. Paroubek to sdělil v Lidovém domě. ČSSD, jejíž členové ve vnitrostranické debatě základnu odmítli drtivou většinou, podmiňuje případný souhlas s vybudováním základny jejím začleněním do obranných struktur Severoatlantické aliance. Trvá ale na tom, aby o ní rozhodli čeští občané v referendu. Podle průzkumů veřejného mínění je však více než 60 procent obyvatel proti základně.

Někteří politikové ČSSD občas naznačují, že by se mohl postoj ČSSD k základně změnit. "Mrzí mne, že NATO a EU před problémem protiraketové obrany strkají řadu let tak trošku hlavu do písku. Pokud nebude NATO a EU schopna v budoucnu ochránit své obyvatele vlastním systémem, dokázal bych si představit spolupráci jen s USA. Pod podmínkou referenda a základní dohody v NATO," uvedl v online rozhovoru na serveru www.cssd.cz místopředseda strany Bohuslav Sobotka. Spíše pro vybudování základny se v minulosti vyslovoval i předseda ČSSD Paroubek. Současně ale podotýkal, že respektuje většinový postoj sociálních demokratů.

Kvůli Bushovi zavře Národní galerie některé objekty

Kvůli návštěvě prezidenta USA George Bushe budou zavřeny také některé objekty Národní galerie. Druhý den prezidentovy návštěvy 5. června se návštěvníci nedostanou do kláštera svatého Jiří, Šternberského paláce i Letohrádku královny Anny. Důvodem jsou bezpečnostní opatření. V prvním objektu je v těchto dnech výstava Ladislav Zívr (1909 - 1980), další dva jsou stálými expozice Národní galerie. V úterý 5. června budou kvůli návštěvě od 06:00 do 15:00 uzavřeny pro veřejnost Pražský hrad, Hradčanské náměstí a ulice Mariánské hradby, Jelení a Keplerova. Do těchto oblastí se dostanou pouze lidé, kteří zde bydlí nebo pracují.

Pro dopravu budou také uzavřeny další ulice v okolí Hradu. V době příletu i odletu amerického prezidenta George Bushe přeruší ruzyňské letiště 4. a 5. června zhruba na půl hodiny provoz. Všechny lety plánované na pondělní a úterní večer tak budou mít asi 30 minut zpoždění. Prezident Bush by měl údajně také jet do budovy Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL) u Václavského náměstí. Podle informací z magistrátu bude na čas uzavřena takzvaná severojižní magistrála.

Žalobci odložili oznámení na amerického prezidenta Bushe

Policie nebude prověřovat oznámení na prezidenta Spojených států George Bushe kvůli údajnému porušení zákona na ochranu míru. "Toto podání, které je nazváno jako trestní oznámení, se bez dalšího odkládá, nebudeme je předávat policii," řekla ČTK náměstkyně městského státního zástupce Marcela Kratochvílová. Žalobci po vyhodnocení podnětu dospěli k závěru, že z hlediska jeho obsahu nejde o trestní oznámení. "Žádné skutečnosti nenasvědčují tomu, že by byl spáchán trestný čin," zdůraznila Kratochvílová.

Oznámení podala fyzická osoba. Autor v něm podle serveru nova.cz žádal, aby policie v souvislosti s Bushovou návštěvou Prahy ve dnech 4. a 5. června začala prověřovat podezření z trestného činu propagace a podněcování k válce. "Důvodně podezírám jmenovaného a členy jeho spolčení z rozpoutání války v Iráku, která je vedena v rozporu s mezinárodním právem a kde je mezinárodní právo dosud porušováno," uvedl podle serveru autor trestního oznámení. Bush se podle něj "svou veřejnou proklamací války a jejím vedením" provinil proti preambuli zákona na ochranu míru.

Ministr Schwarzenberg: Temelín poběží ještě 50 let

"Temelín je čistě politický problém, který nemůže vyřešit žádný soud. Elektrárna poběží ještě čtyřicet, padesát let, s tím se nedá nic dělat," prohlásil v rozhovoru pro rakouský týdeník News český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. "Temelín je ve skutečnosti vnitrorakouský problém. Obě velké strany mají strach, že ztratí hlasy napravo i nalevo," říká Schwarzenberg. Ministr v rozhovoru vyjádřil pochopení pro obavy Rakušanů z české jaderné elektrárny, ale jen v tom smyslu, v jakém chápe i nejrůznější strachy většiny lidí, například z konce světa nebo pádu meteoritu. Zdůrazňuje, že z Temelína není třeba mít větší strach než z jiné atomové elektrárny. "Kdykoli nastupujete do letadla, může to skončit pádem, a přesto létám stále znovu. Život je prostě nebezpečný a končí vždycky smrtí," cituje časopis Schwarzenberga.

Český ministr se ohrazuje i proti takzvaným poruchám, o nichž v souvislosti s Temelínem neustále informují rakouská média. Vysvětluje, že na základě ujednání z Melku hlásí česká strana sebemenší incidenty, o nichž se u jiných elektráren vůbec nemluví. Ve skutečnosti se ale jedná o události, které jsou na mezinárodní sedmistupňové škále hodnoceny stupněm nula, nanejvýš jedna. "V mezinárodním srovnání se ukazuje, že sice neprovozujeme nejbezpečnější elektrárnu, ale v celé Evropě se řadíme do horní třetiny," dodává český ministr.

Společné síly mají nového velitele

Velitelství Společných sil, do jehož struktur patří mimo jiné pozemní a vzdušné síly, povede ode dneška dosavadní velitel sil podporu a výcviku Jiří Halaška. Na místě vystřídá Josefa Sedláka, který po čtyřech letech z velitelství odchází do Belgie zastupovat českou armádu na nejvyšším velitelství spojeneckých sil v Evropě. Nového velitele v Olomouci uvedl do funkce náčelník generálního štábu Vlastimil Picek.

"Mými prioritami je pokračovat v procesu reformy. Druhou je zabezpečit všechny mise. V současné době máme více než 600 vojáků v pěti zahraničních misí a je potřeba se o ně postarat, o jejich vybavení a výcvik. Tou třetí prioritou je práce s personálem zejména ve směru odborného růstu. V nedávné době jsme nabrali téměř 7000 vojáků do celé armády a je potřeba se o ně postarat, vycvičit, vyškolit je a dát jim profesní růst," řekl novinářům nový velitel společných sil Jiří Halaška. Z dosavadní funkce velitele sil podporu a výcviku si podle svých slov přináší i potřebné zkušenosti, které hodlá na novém místě využít. "Rozdíl je v tom, že pod společné síly spadají bojové operační svazky, které mají mnohem lepší výcvik, přípravu a zabezpečení techniky a materiálu," doplnil Halaška.

Společné síly zahrnují podle mluvčího velitelství Zdeňka Kroutila zhruba 40 procent armády. Spadají pod ně vzdušné, pozemní síly a takzvaný podpůrný komplet jako je ženijní záchranná brigáda či chemici.

Schodek státního rozpočtu ke konci května vzrostl na 26 mld. Kč

Státní rozpočet skončil ke konci května se schodkem 26 miliard korun. Deficit tak meziročně vzrostl o 13,8 miliardy korun. Informovalo o tom ministerstvo financí. Za celý rok ministerstvo počítá se schodkem 91,3 miliardy korun. V samotném květnu hospodařil stát se schodkem devět miliard korun, zatímco v květnu 2006 rozpočet zaznamenal přebytek 7,8 miliardy korun. Důvodem rozdílu je nižší výběr spotřebních daní. Zatímco loni v květnu se podařilo získat 19,9 miliardy korun, letos v květnu to bylo 7,6 miliardy korun. Celkem za pět měsíců stát vybral na spotřebních daních 46,8 miliardy korun, meziročně o 12 miliard méně. Do rozpočtu Evropské unie letos Česko zatím odvedlo 12 miliard Kč. Naopak z fondů EU přiteklo necelých 17 miliard korun.

Vláda chce změnit a vzájemně provázat systém péče o děti

Vláda představila sérii opatření, která mají zlepšit práva dítěte a vzájemně provázat instituce, které se na ochraně dětí podílejí. Důraz chce klást na rodinu, ať už původní, nebo náhradní. Premiér Mirek Topolánek na tiskové konferenci u příležitosti Mezinárodního dne dětí uvedl, že cílem chystaných změn je sjednotit nynější roztříštěný systém ochrany dětí a zamezit opakování případů, které v posledních dnech plní stránky novin. Velkou diskusi o právech dítěte vyvolal případ týraného Ondřeje a zmizelé Aničky z Kuřimi u Brna. Emoce vzbudil i spor portugalského otce a české matky o šestiletou Sáru Barao.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil už má připravenou novelu reagující na mezinárodní únosy dětí. Má zavést rychlejší a pružnější pravidla pro situace, kdy jeden z rodičů unese dítě do jiného státu. Jeho úřad bude ještě tento měsíc rozesílat na velvyslanectví ČR ve světě a na matriky brožury informující lidi vstupující do smíšených manželství o problematice únosu dětí. Připravuje i novou právní úpravu, která zamezí zveřejňování informací o dětských obětech trestných činů.

V kadaňské nemocnici je další schránka na odložené novorozence

V kadaňské nemocnici na Chomutovsku zprovoznili v pátek čtvrtou schránku na odložené děti v Česku, takzvaný babybox. Prvním symbolickým klientem se stal tříměsíční Matěj Saudek, syn známého fotografa Jana Saudka, který je autorem fotografie na billboardech informujících o smyslu bybyboxů. Jako termín zahájení provozu kadaňské schránky byl úmyslně vybrán mezinárodní den dětí, řekl předseda občanského sdružení Babybox pro odložené děti - Statim Ludvík Hess. Důvodem, proč se sdružení snaží umístit ve zdravotnických zařízeních co nejvíce schránek, je podle něj snaha o záchranu začínajícího života v případě, kdy matka novorozence nechce a tají i svůj porod. "Každý život je naprosto neopakovatelný. Jak se praví v talmudu, kdo zachránil jeden život, zachránil celý svět," uvedl Saudek.

Schránka v Kadani, jejíž hlavní část tvoří vyhřívaný inkubátor, je umístěna na dětském oddělení nemocnice. První babybox je umístěn od června 2005 v pražském GymCentru v Hloubětíně, další dva jsou v brněnské Nemocnici Milosrdných bratří a ve Fakultní nemocnici Olomouc. Celkem do nich anonymní rodiče odložili již šest dětí.

Klaus dostal od Béma cepín s datem zdolání Mount Everestu

Cepín s datem a hodinou pokoření Mount Everestu dostal na Hradě prezident Václav Klaus od pražského primátora Pavla Béma (ODS). Bém se vrátil z horolezecké výpravy do Himálaje v pondělí, nejvyšší horu světa tam zdolal v polovině května. "Cepín jsem mockrát v životě neměl," řekl Klaus. Použil jej prý jen jednou, při výstupu na Grossglockner v Alpách. Bém podotkl, že podobný cepín, který dal prezidentovi, měl Novozélanďan Edmund Hillary, který byl na vrcholu Mount Everestu s šerpou Tenzingem Norkejem jako první.

Klaus na Hradě přivítal Béma slovy "á náš hrdina". Klaus s Bémem, který je prvním místopředsedou ODS, hovořili asi tři čtvrtě hodiny. Primátor po setkání spěchal na zahájení historického císařského průvodu Karla IV. z Prahy na Karlštejn.

Z Prahy vyrazil Královský průvod Karla IV. na Karlštejn

Více než tisíc lidí zaplnilo v pátek pražské Hradčanské náměstí, odkud v poledne vyrazil na cestu historický královský průvod z Prahy na Karlštejn. V jeho čele jel kočár s postavami českého krále a římského císaře Karla IV., kterého ztvárnil herec Vladimír Čech, a jeho ženy Elišky Pomořanské. Podle historické legendy vozil Karel IV. každoročně ukázat korunovační klenoty Pražanům a poté se s nimi vracel zpět na své sídlo v údolí řeky Berounky. "Akce sleduje právě tento historický příběh a náš průvod bude po dva dny téměř věrně kopírovat trasu královského průvodu s korunovačními klenoty, zastavíme se v Černošicích, Dořichovicích, Letech, Řevnicích a dalších středočeských obcích a každý se k nám může přidat," řekl ČTK mluvčí středočeského hejtmanství Martin Kupka, který si do průvodu oblékl kostým panoše.

Královský pár následovala asi čtyřicetičlenná skupina jezdců na koních, desítka kočárů, stovky trubačů, rytířů či věrných poddaných v historických převlecích a nechyběl ani dvorní šašek. Kostýmy bratrů Karla IV. na sebe oblékli i pražský primátor Pavel Bém, který ztvárnil Václava Lucemburského, a středočeský hejtman Petr Bendl, v roli Jana Jindřicha. K průvodu, který byl už zdáli slyšet díky gotickým hudebním nástrojům, se přidávali i náhodní kolemjdoucí nebo lidé, kteří o akci věděli předem. Zahájení průvodu se ujal kardinál Miloslav Vlk, který u Svatovítského chrámu požehnal napodobeninám císařských klenotů i celému průvodu. "Jsem rád, že se veličenstvo Karel IV. přesunul alespoň na chvíli k nám do přítomnosti, abychom si všichni mohli připomenout jeho slavnou dobu a také jeho úzkou spolupráci s mým předchůdcem, prvním arcibiskupem pražským Arnoštem z Pardubic," řekl Vlk před tím, než klenotům požehnal.

Na filmový festival ve Zlíně přišlo 58.000 lidí, více než loni

Zlínský Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež letos navštívilo podle prvních odhadů zhruba 58.000 návštěvníků, což je ve srovnání s loňském nárůst přes 3500 lidí. Vzrostl také počet akreditovaných hostů. Loni systém zaevidoval 1822 osob, letos si akreditaci vyzvedlo více než 2200 hostů. Oznámil to umělecký ředitel festivalu Petr Koliha. Na velký zájem organizátoři reagují novinkou pro příští rok. Sedmidenní přehlídka se rozšíří na osm dní.

Filmové projekce ve Zlíně zhlédlo téměř 30.000 diváků. Průměrná denní návštěvnost zlínských projekcí je odhadnuta na 4950 osob. Velký zájem zaznamenali organizátoři u speciální vlakové soupravy, takzvaného Kinematovlaku, který se zastavil v několika českých a slovenských městech a dětem promítl pohádky. Kino ve vlaku navštívilo 13.000 lidí. Z doprovodných akcí festivalu byl největší zájem o koncerty. Zlínská filmová přehlídka nabídla během týdne 357 filmů ze 40 světových kinematografií. Jedním z hlavních hostů byl americký herec Haley Joel Osment, známý z filmu Šestý smysl. Do Zlína zavítal také Rus Andrej Chalimon, který ztvárnil roli Kolji ze stejnojmenného Svěrákova filmu.

Gipsy.cz proniknou na MTV a vystoupí v Glastonbury

Romská skupina Gipsy.cz se stále více prosazuje v mezinárodním měřítku. "Aktivity kapely nabírají v Evropě na obrátkách. Po několika úspěšných koncertech přichází první velké zkoušky na velkých ikonách evropské hudební scény: MTV a anglický festival Glastonbury," řekl ČTK Přemysl Štěpánek z firmy Indies Scope Records.

Televizní stanice MTV odvysílá videoklip kapely k písni Romano Hip Hop z jejího stejnojmenného loňského alba v sobotu a v neděli v pořadu World Chart Express. Na festivalu v Glastonbury, který patří k nejvýznamnějším světovým letním open air festivalům, skupina vystoupí 24. června. "Vše nasvědčuje tomu, že Gipsy.cz je první českou kapelou v historii festivalu," konstatoval Štěpánek. V Británii bude Gipsy.cz koncertovat také na mezinárodním festivalu Pulse v Londýně; české barvy zde budou hájit také Dan Bárta s Illustratosphere či Budoár staré dámy. Další vystoupení Gipsy.cz čekají také v Bruselu a Berlíně. Počátkem dubna kapela bodovala se svým albem Romano Hip Hop na osmé příčce žebříčku evropské hitparády world music. World Music Charts Europe se sestavuje na základě hlasování více než pěti desítek publicistů z různých zemí.

Výstava fotografií zahájila v Plzni Dny japonské kultury

Pouze v pěti centrech Japonska, všechny jsou v císařském městě Kjótu, se mohou dívky vyučit tradičním disciplínám, jako jsou tanec, hudba, poezie, čajový obřad, etiketa, mluva. Pak teprve z nich budou profesionálky neboli gejši, kjótsky geiko. Desetiletou přípravu nyní takto v celém Japonsku podstupuje 64 dívek, řekl ČTK ředitel Česko-japonské společnosti Robin Heřman. Fotografie dívek, ale i záběry tradičních obřadů, mohou od pátku vidět návštěvníci plzeňské Galerie U svaté Anny. Výstava nazvaná Japonsko - živá tradice je první z akcí sedmnáctidenního plzeňského festivalu Dny japonské kultury. Spolu s Heřmanem vystavuje fotografie i Lubomír Černota, který strávil rok v čajové škole Urasenke v Kjótu, a Jana Votrubová, jež v Japonsku mapovala každodenní život a jeho tradice.

Záběry zachycují ukázky oslav, například sklizně rýže, obdivování slivoňových květů, zahánění moru, dětské zápasy sumo, svátky tance, pozorování měsíce. "Fotografie zde jsou jen maličkým fragmentem pětiletého úsilí českých badatelů. V Kjótu se každý den koná několik různorodých svátků, součásti jejich každodenního života. Abyste je všechny oběhli, nestačilo by několik životů," dodal Heřman. Festival vyvrcholí o víkendu od 15. do 17. června na zámku Kozel. Tam uvidí návštěvníci také repliku brnění japonských samurajů z období Momojama, tedy let 1573 až 1603. Zbroj váží přes 20 kilogramů. Bojovníci se do ní dokázali obléci do pěti minut. "Většinou za pomoci svých žen. Zatímco rytíř v evropském brnění byl odkázán pouze na jízdu na koni, japonský se v něm mohl pohybovat po zemi," dodal Heřman.

Bezdomovci a bývalí narkomani hráli o účast na mistrovství světa

Kvalifikací na mistrovství světa ve fotbale vždy žije celý národ. Páteční národní kvalifikační turnaj na páté mistrovství světa bezdomovců v pouličním fotbale sice na sebe takovou pozornost veřejnosti neupoutal, ale pro hráče byl téměř stejně důležitý. O možnost zahrát si na Homeless World Cupu v dánské metropoli Kodani se na hřišti v Masné ulici v centru Prahy utkalo šest týmů. David Gwozdziewicz z pořádajícího občanského sdružení Sananim ČTK řekl, že účast na takových turnajích dává hráčům novou motivaci do života a zlepšuje jejich vztahy s okolím. Pouliční fotbal hrají tři až čtyři hráči dvakrát 15 minut. Podle pravidel světového poháru se soutěže mohou zúčastnit lidé, kteří se léčili ze závislosti na drogách a žili v posledních letech nějakou dobu na ulici, nebo bezdomovci.

Ze sportu:

Nejlepší česká tenistka Nicole Vaidišová postoupila do osmifinále Roland Garros. V utkání třetího kola porazila dvakrát 6:4 Australanku Samanthu Stosurovou a o účast ve čtvrtfinále se utká s Italkou Tathianou Garbinovou. S dvaadvacátou hráčkou světa se ještě Vaidišová na okruhu WTA nepotkala.

Český fotbalový trenér Ivan Hašek už v příští sezoně nepovede Saint-Etienne. ČTK řekl, že se s vedením francouzského klubu dohodl na okamžitém ukončení spolupráce. O jeho odchodu se spekulovalo delší dobu kvůli Haškovým neshodám s asistentem Laurentem Rousseyem, který ho podle francouzských médií nejspíš nahradí. Stejné zdroje uvádějí, že by příštím působištěm českého kouče mohl být další tým francouzské ligy AS Monako. "Žádnou konkrétní nabídku na stole nemám. Do této chvíle jsem nemohl s nikým jednat, to mohu až nyní. Teď ale řeším v první řadě stěhování do Prahy, všechno má v rukou můj francouzský manažer," uvedl Hašek, který v minulosti vedl také Racing Štrasburk.

Nový trenér fotbalistů FC Brno Petr Uličný podepsal v pátek v brněnském hotelu International s klubem roční smlouvu s následnou opcí. U týmu vystřídal Josefa Mazuru, s nímž vedení navzdory konečnému pátému místu v tabulce neprodloužilo smlouvu. Do Brna se Uličný vrací po jedenácti letech.

Martin Podhráský obsadil na Světovém poháru v Mnichově šesté místo ve střelbě z rychlopalné pistole. Český reprezentant, který už letos v Sydney vybojoval pro svoji zemi místo na olympijských hrách v Pekingu, postoupil do šestičlenného finále ze čtvrtého místa, ve druhé sérii se ale nevešel do čtyřsekundového časového limitu. Připsal si tak na jednom z pěti terčů nulu a ztrátu už nedohnal. Do elitní desítky se vešli i další dva čeští střelci Martin Strnad (8.) a Josef Fiala (10.).

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo s deštěm nebo přeháňkami, místy bouřkami. Teploty 17 až 21 stupňů Celsia.