Zprávy

NKÚ: Vláda nezdůvodnila potřebu pronajmout Gripeny

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) zjistil, že vláda v koncepčních materiálech ke smlouvě o pronájmu 14 nadzvukových stíhaček Gripen v roce 2004 nezdůvodnila potřebu jejich pořízení. Informovala o tom mluvčí úřadu Radka Burketová. Cílem kontroly NKÚ bylo prověřit hospodaření s majetkem státu a prostředky státního rozpočtu při zavádění letounů JAS 39 Gripen a podzvukových strojů L-159 do výzbroje české armády. Kontrola se zaměřila především na léta 2004 a 2005. Jednou z priorit v plánu činnosti ministerstva obrany pro rok 2005 bylo podle NKÚ zpracovat dlouhodobý výhled rozvoje do roku 2020. Do doby kontroly však nebyl hotový. "Musíme konstatovat, že dlouhodobý výhled rozvoje resortu obrany neexistuje," uvedl v tiskovém prohlášení prezident NKÚ František Dohnal. Mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek však se závěry kontroly NKÚ nesouhlasí. Podle něj potřebu nadzvukových letounů, a to dokonce v počtu 24 strojů, vláda schválila v koncepci reformy ozbrojených sil v roce 2003. Koncepce ozbrojených sil schválená vládou je veřejně přístupná na internetových stránkách www.army.cz. Snížení počtu letadel z plánovaného počtu 24 na 14 podle něj bylo zdůvodněno nedostatkem finančních prostředků po katastrofálních povodních v roce 2002. Česká republika si gripeny od Švédska pronajala za zhruba 20 miliard korun. Do Česka gripeny přiletěly v roce 2005 a nahradily zastaralé ruské stroje MiG-21.

Václav Klaus navrhuje podporu českých potravinářů proti řetězcům

Prezident Václav Klaus navrhuje, aby české regionální potravinářské firmy byly nějakým způsobem podporovány v boji proti dominanci obchodních řetězců, jeho podobu však nekonkretizoval. Po pondělním společném jednání to řekl prezident Agrární komory ČR Jan Veleba. Za jedno opatření, které by českým výrobcům mělo pomoci proti řetězcům, Klaus s Velebou označili lepší značení českých potravin. To by usnadnilo orientaci těm spotřebitelům, kteří chtějí dát přednost českým výrobkům. Veleba také prezidenta Klause seznámil s akcemi proti řetězcům. "Klaus pro ně na rozdíl od ministra zemědělství Petra Gandaloviče projevil pochopení a není proti nim," řekl Veleba ČTK.

Agrární komora chystá na druhou půli června protestní akci proti dvěma vybraným obchodním řetězcům, které mají na pultech nejméně českých potravin. Zemědělci jim hodlají blokovat zásobování. O které obchodní sítě půjde, ještě není rozhodnuto. Rolníci chtějí nejdříve vyhodnotit, jaký mají jednotlivé obchodní sítě podíl tuzemských výrobků v základních potravinách, masu či mléku. Gandalovič již dříve řekl, že dává přednost spíše informační kampani zaměřené na zákazníka. Výrobci podle něj sami musejí svého spotřebitele vychovávat a svou roli by měly hrát i spotřebitelské svazy.

Odstranění pomníku v Brně by Rusko vnímalo jako nepřátelský krok

Kdyby Královopolští odstranili pomník nad hrobem vojáků Rudé armády v Brně, porušili by tím podle ruské strany mezistátní úmluvy a Rusové by takové kroky vnímali jako nepřátelské. Generální konzulát Ruské federace v Brně to ČTK sdělil v písemné zprávě. Debatu nad budoucností památníku vyvolal místostarosta městské části René Pelán. V listech radnice označil pomník za "monstrum" a vyzval ke kultivaci prostoru.

Pomník označující hrob padlých vojáků stojí v Králově Poli vedle kostela Nejsvětější Trojice. Má podobu kamenné pyramidy, na níž je nápis v azbuce, že na místě je pohřbeno 326 vojáků Rudé armády padlých v bojích za osvobození Brna. Záhon macešek vedle stylizuje hrob. Pelán navrhoval památník odstranit a umístit tam místo něj "bludný kámen s textem Na památku všem obětem druhé světové války". Ruský zastupitelský úřad s tím nesouhlasí. Vítězství ve druhé světové válce bylo podle Rusů dosaženo za cenu obrovských obětí. "Právě proto jsou pro nás absolutně nepřijatelné pokusy v řadě zemí (věříme, že se to netýká České republiky) přepisovat historii války a zkreslovat význam vítězství," stojí v tiskové zprávě.

Inspekce: Vedení vězeňské služby při nákupu rušiček pochybilo

Inspekce ministra spravedlnosti shledala při zadávání zakázky na rušení signálu mobilních telefonů ve věznicích pochybení osmi vedoucích pracovníků vězeňské služby. Tři podezírá ze spáchání trestného činu. S dílčími výsledky kontroly novináře seznámil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. První náměstek ředitele vězeňské služby Zdeněk Kreuziger rezignoval. "(Generálního ředitele vězeňské služby Luďka) Kulu neodvolám," řekl Pospíšil. Uvedl také, že pracovníci, kteří pochybili, uplatnili námitky proti výsledkům kontroly.

Nákup rušiček mobilního signálu a detektorů kovu do českých věznic prošetřuje také protikorupční a finanční policie. V tisku se totiž objevily i spekulace o možné korupci. Zakázku dostala firma pb mont, ale v některých věznicích její zařízení nefungovalo. Vedení vězeňské služby proto požaduje vrácení peněz. Firma pb mont původně vyhrála poptávkové řízení ve věznicích v Příbrami a Novém Sedle, kde její zařízení fungovalo. Na základě stanoviska právníků a odpovědných orgánů pak byla zakázka na rušicí zařízení v dalších pěti věznicích převedena do utajeného režimu. Vězeňská služba proto na dalších pět věznic výběrové řízení nevypisovala. Zákon o veřejných zakázkách to umožňuje právě v případě, kdy se věc týká utajovaných skutečností a uveřejnění zadávacích podmínek by mohlo ohrozit jejich ochranu.

Soud znovu zprostil exministryni Součkovou obžaloby za Diag Human

Ve druhém kole hlavního líčení s bývalou ministryní zdravotnictví Marií Součkovou znovu padl osvobozující rozsudek. Obvodní soud pro Prahu 2 dospěl opět k závěru, že se exministryně při uzavření smlouvy mezi ministerstvem a advokátem Zdeňkem Nováčkem o poskytování právní pomoci ve sporu s firmou Diag Human nedopustila žádné trestné činnosti. Součkovou, které hrozily tři roky až deset let vězení, tak zprostil obžaloby z porušování povinnosti při správě cizího majetku a ze zneužívání pravomoci veřejného činitele.

Stejný rozsudek vynesl obvodní soud už loni. Odvolací pražský městský soud jej ale z podnětu žalobce zrušil a případ vrátil k novému projednání. Odvolací soudci přitom souhlasili s obvodním soudem v tom, že Součková zřejmě nespáchala úmyslný trestný čin. Podle nich se však mohla dopustit nedbalostního deliktu. Obvodní senát ale ani takovou vinu neshledal. Také proti nynějšímu rozsudku se lze odvolat.

Zástupci odborů a průmyslu se shodli na 15 změnách zákoníku práce

Zástupci odborů a průmyslu se dohodli na 15 změnách zákoníku práce a na jedné úpravě občanského soudního řádu. Změny by měly upravit nebo odstranit problematická ustanovení, která nyní v praxi komplikují život zaměstnancům i samotným firmám. Společný návrh obě strany předložily ministerstvu práce a sociálních věcí, které připravuje technickou novelu tohoto zákona. ČTK to v tiskové zprávě oznámila mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Blanka Růžičková. Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy a člen představenstva společnosti Škoda Auto Martin Jahn označil za nejdůležitější návrh, který ulehčuje přesčasovou práci vedoucích pracovníků, a změny umožňující pružnější rozvržení pracovní doby. Vedle toho by se měly upravit například příplatky, mzda za práci přesčas, odstupné, stravování či pracovní doba mladistvých.

Dohodu se podařilo uzavřít poprvé za dobu kontaktů mezi Svazem průmyslu a Českomoravskou konfederací odborových svazů. "Vnímáme to jako pozitivní krok i do budoucna. Domníváme se, že by k takovýmto dohodám mělo docházet častěji ve všech oblastech, na kterých mají obě strany zájem," doplnil místopředseda konfederace Jaroslav Zavadil. Obě strany věří, že ministr práce Petr Nečas tyto společně dohodnuté připomínky zapracuje do návrhu novely, kterou nyní připravuje k předložení vládě. Všechny návrhy podle mluvčí podporují také čtyři významné zahraniční obchodní komory v České republice.

Ministr Říman vyzval čínské úřady, aby pomohly českým exportérům

Ministr průmyslu a obchodu (MPO) Martin Říman na pracovní návštěvě Číny vyzval představitele tamního ministerstva průmyslu, aby českým firmám pomohli s průnikem na trh této nejlidnatější země světa. Říman do Číny odletěl v neděli a v pondělí se tam připojil k delegaci zástupců MPO, Svazu průmyslu a dopravy ČR a firem Královopolská Ria, Moody International, Prague Investments Corporation a První brněnská strojírna. "Nabídka českých firem je široká. Zahrnuje jak velké projekty na klíč typu elektráren, tak i dodávky strojního zařízení, spotřebního zboží i nabídku služeb. Proto jsem představitele čínského ministerstva průmyslu vyzval, aby pomohli identifikovat projekty a produkty, které by bylo možné realizovat ve vzájemné spolupráci," uvedl v tiskové zprávě zaslané ČTK Říman, který s čínským vicepremiérem Chuej Liang-jü jednal o možnostech zlepšení české obchodní bilance s Čínou.

Foxconn v Kutné Hoře postaví továrnu

Tchajwanská společnost Foxconn na pondělní tiskové konferenci v Kutné Hoře potvrdila, že v tomto středočeském městě postaví novou továrnu na výrobu LCD monitorů a počítačových komponentů. Investuje do ní 147 milionů dolarů (3,094 mld Kč). V novém závodě zaměstná 5000 lidí. V ČR tak firma bude mít 10.000 zaměstnanců, v Pardubicích již v továrně Foxconnu pracuje 5000 lidí. Stavbu firma hodlá zahájit v srpnu a dokončit ji chce v červnu 2008, řekl generální ředitel Foxconnu Jim Chang. V sousedství průmyslové zóny s novou továrnou firma plánuje postavit také satelitní městečko s byty pro své zaměstnance. Podle dřívějšího vyjádření místostarosty města Václava Vančury by v něm mělo vzniknout asi 3000 bytů.

Foxconn začal v Česku podnikat v roce 2000 v areálu zkrachovalé HTT Tesla Pardubice a postupně se zařadil mezi největší průmyslové podniky v zemi. V roce 2005 dosáhly jeho tržby 51,4 miliardy korun a zisk byl 509 milionů korun. Téměř veškerá produkce firmy míří na vývoz.

V Praze vznikne servisní středisko výrobce letadel Embraer

Letecká společnost ABS Jets otevře v červnu v pražské Ruzyni autorizované servisní středisko pro luxusní letadla brazilského výrobce Embraer. Uzavření dohody s Embraerem oznámil Petr Málek, marketingový ředitel skupiny J&T, která ABS Jets vlastní. Podle něj jde o první autorizovaný servis Embraeru ve střední a východní Evropě. Středisko bude zpočátku poskytovat služby majitelům letadel typu Embraer Legacy; bude však již plně připraveno i na údržbu letounů Phenom 100 a Phenom 300, které Embraer uvede do provozu v roce 2009. "Servisní středisko ABS Jets je umístěno strategicky s ohledem na podporu našich zákazníků ve východní Evropě, Rusku a nových členských státech Evropské unie," řekl viceprezident společnosti Embraer Maurício Aveiro.

Embraer vyrábí malé luxusní tryskáče, které často vlastní a používají bohatí obchodníci nebo firmy. Jde o tzv. executive letectví. Pořízení jednoho stroje stojí zhruba půl miliardy korun, hodina letu pak majitele přijde na 200.000. Stroje pro majitele většinou opatrují specializované letecké firmy, které je také nabízejí k pronájmu v době, kdy je jejich majitel nepotřebuje.

CVVM: Každý druhý má pocit, že cizinců je v Česku moc

Každý druhý Čech má pocit, že počet cizinců žijících v ČR je vysoký. Většina se domnívá, že by se tito cizinci měli co nejvíce asimilovat. Podle 12 procent lidí by zde vůbec neměli mít možnost pobývat. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), který má ČTK k dispozici. Pouze tři procenta oslovených v květnovém průzkumu uvedlo, že počet cizinců žijících v České republice je nízký. Třetina ho nepokládá ani za vysoký, ani za nízký. Vysoký počet cizinců vadí sociálně slabým, voličům KSČM a lidem s nízkým vzděláním. Pestřejší společnost postrádají hlavně studenti a mladí do 19 let. Právo dlouhodobě pobývat v Česku cizincům přiznává každý desátý. Tři čtvrtiny lidí se domnívají, že by tu možnost měli mít možnost jen za splnění určitých podmínek.

Soud Kulínského opět zprostil viny

Krajský soud v Hradci Králové v pondělí znovu zprostil viny bývalého sbormistra dětského pěveckého sboru Bambini di Praga Bohumila Kulínského, kterého obžaloba vinila z pohlavního zneužití dvou členek sboru. V létě 1991 měl při soustředění sboru souložit v hotelovém pokoji a v sauně v Peci pod Sněžkou na Trutnovsku s tehdy nezletilou členkou sboru. Ve druhém případě v roce 1999, rovněž při společné akci souboru, údajně v Pasekách nad Jizerou osahával nezletilou sboristku. Bohumil Kulínský svou vinu před soudem opakovaně odmítl. Předsedkyně senátu Anna Bímová při vynesení rozsudku řekla, že skutky, za které je stíhán, nebyly prokázány. Krajský soud v Hradci Králové Kulínského zprostil viny již vloni v srpnu, předsedkyně senátu tehdy verdikt zdůvodnila nedostatkem důlazů. Pražský vrchní soud však rozsudek v prosinci zrušil a vrátil případ znovu do Hradce Králové. Kulínský čelí obžalobě v dalších 47 případech údajného pohlavního zneužívání členek sboru, v druhé části kauzy dosud nebylo nařízeno hlavní líčení. Bývalému sbormistrovi, který strávil 219 dnů ve vazbě, v případě prokázání viny hrozí až 12 let vězení.

ČEZ se dohodla s ekology a 100 miliony Kč zabrání úhynu ptáků

Do roku 2013 vloží ČEZ Distribuce přes 100 milionů korun do technických opatření zabraňujícím úhynům volně žijícího ptactva na zhruba 2500 kilometrech vedení vysokého napětí po celé ČR. V minulých letech ČEZ zabezpečil 783 km za více než 23 milionů Kč. ČTK to řekl mluvčí ČEZ pro západní Čechy Martin Sobotka. V úterý se v Plzni sejdou zástupci ČEZ Distribuce a ekologů z Plzeňského kraje. Svolali ho sami energetici, peníze na úpravy tras a úseků mají připravené, řekl Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice živočichů. "Jsme rádi, že se rozhodli rekonstrukci a zabezpečení těchto lokalit řešit celoplošně, ve zrychleném režimu a vlastní režii," řekl Makoň. Ekologové předloží návrhy řešení konkrétních lokalit. Půjde zejména o místa, kde dochází k popálení ptáků na sloupech a kde ptáci narážejí do drátů vysokého napětí. Záchranáři je mapují 14 let. Na zásobovacím území ČEZ Distribuce v ČR se nachází 26 z 38 vyhlášených ptačích oblastí projektu Natura 2000, z toho 11 je v první zóně. Územími prochází 3330 km vedení vysokého napětí.

Výstava v Pardubicích nabídne 1000 odborných knih z Anglie

Na 1000 titulů nejnovější anglické odborné literatury představí prodejní výstava Vědecká literatura pro odborníky a studenty (Scientific Books for Professionals and Students) v Pardubicích. Na své si přijdou zájemci o biochemii, fyziku, matematiku, informatiku a ekonomické vědy. Knihy v hodnotě okolo tří milionů korun budou k mání na Fakultě chemicko-technologické od 29. do 31 května. ČTK to řekla kancléřka Univerzity Pardubice Valérie Wágnerová. "Mezi novinkami se objeví i velmi zajímavé encyklopedie. Například třináctidílná Chemie organických kovů nebo pětisvazková encyklopedie Matematické fyziky," řekla Wágnerová. Na výstavě se bude prezentovat 12 světových nakladatelství, Blackwell Science, Oxford University Press, Pearson, Routledge nebo Wiley, řekla Wágnerová.

Zoo otevřou brány handicapovaným lidem

Devět zoologických zahrad se zapojilo do mezinárodního projektu Noc snů v zoo 2007. První červnový pátek otevřou večer brány pouze pro handicapované, sdělil vedoucí projektu a ředitel Zoo Děčín David Landsperský. Připojily se tak k zahradám v Nizozemsku, Francii, Kanadě, na Tchajwanu, v Kolumbii a dalších zemích. "Chceme lidem a dětem, které mají určité zdravotní znevýhodnění, zpřístupnit zahradu a umožnit jim, aby se podíleli na aktivitách, které nabízíme široké veřejnosti," řekl David Landsperský. Zahrady by rády dosáhly celkové návštěvnosti až 4500 lidí.

V děčínské zoo budou přístřešky, kde si postižení sáhnou třeba na sloní kly nebo nosorožčí zuby. Liberecká zoo připravila i malování na tvář nebo zájemce seznámí s tím, jak které zvíře vidí. V Chomutově se zase rozhoří táborák a budou se opékat vuřty. Zaměstnanci zahrad také seznámí s ošetřováním a zvyklostmi zvířat. Každé dítě obdrží dárek.

Noc snů vychází z tradice, která vznikla v Nizozemsku. "Principem je to, aby vstup byl zdarma a aby byl k návštěvníkům individuální přístup. A samozřejmě, aby hlavní roli hrála zvířata," řekl ředitel děčínské zoo. Právě zahrada v Děčíně byla v České republice první, která se v roce 2004 do projektu zapojila. Letos mohou postižení z celého světa navštívit zhruba 160 zoologických zahrad. Loni do nich zavítalo 220.000 návštěvníků. Od roku 2004 se do projektu začala zapojovat také muzea nebo zábavní parky.

Zlínský festival nabídne i světové premiéry

Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež ve Zlíně nabídne téměř desítku světových premiér. Podle uměleckého ředitele festivalu Petra Kolihy bude jedním ze zajímavých světových debutů ruský film Probouzení. Jednou z nejvíce očekávaných českých premiér je uvedení třetího dílu amerického animovaného filmu Shrek, jímž se celý festival slavnostně otevře. V evropské premiéře bude uveden australský dokument Martina Guinesse Dětskýma očima, který na příbězích sedmi chudých dětí z Indie, Kambodži, Rumunska a Brazílie líčí dětskou schopnost uchovat si hravost a veselí i v neveselých podmínkách. Festivalovou premiéru bude mít i český dokument Ghetto No. 1 od Ivana Pokorného nahlížející do života na mosteckém sídlišti Chanov. Hlavním hostem přehlídky je herec Haley Joel Osment, jedna z největších dětských hereckých hvězd 90. let. Lidé ho znají z filmu Šestý smysl nebo ze Spielbergova snímku A.I. - Umělá inteligence. Přijede také Rus Andrej Chalimon, který ztvárnil malého Kolju ve stejnojmenném filmu. Letošní, v pořadí již 47. přehlídka, potrvá až do 2. června.

V Praze začal literární maraton věnovaný Jaroslavu Haškovi

V Praze začal desátý ročník literárního maratonu, který pod názvem Nonstop čtení každoročně pořádá Jazzová sekce. "Letos je poprvé věnován nežijícímu autorovi, Jaroslavu Haškovi," řekl ČTK organizátor maratonu Karel Srp. Nepřetržité čtení potrvá do úterního dopoledne, pokračovat bude po jednodenní přestávce od středy do čtvrtka. Pořadatelé očekávají, že se akce zúčastní asi 180 čtenářů. Zájemců o čtení textů z Haškových knih je přitom podle Srpa mnoho. "Volné už jsou jenom noční časy," prohlásil Srp. "Nejde o rétorické cvičení, jde o vzdání pocty autorovi," konstatoval Srp, který maraton zahájil společně se spisovatelovým vnukem Richardem Haškem. Na seznamu čtenářů nechyběli ani znalec Haškova díla Radko Pytlík, herec Jiří Krampol, scenárista Zdeněk Mahler, herec a bývalý ministr kultury Vítězslav Jandák či Miroslav Šlouf, kontroverzní spolupracovník bývalého premiéra Miloše Zemana. Každý z nich může 15 minut číst Haškův text podle vlastního výběru.

Hašek, jehož díla byla podle Srpa přeložena do 58 cizích jazyků, patří mezi české autory známé v zahraničí. Letošní čtenářský maraton je proto mezinárodní, Haškovi příznivci četli jeho texty také v Košicích. "Tam si dokonce kus Švejka přeložili do východoslovenského nářečí zemplínštiny. Je to unikát, takže vlastně máme 59. překlad," prohlásil Srp. K maratonu se také připojili čtenáři v Českém centru v Kyjevě a v knihovně v Lysé nad Labem na Nymbursku.

Na letošním festivalu Khamoro vystoupí romští umělci z 11 zemí

Romští umělci z Česka a deseti dalších zemí vystoupí v programu světového romského festivalu Khamoro, který začal v pondělí v Praze a potrvá do soboty. Kromě hudebních a tanečních vystoupení nabídne 9. ročník přehlídky romské kultury i výstavy, promítání, výuku flamenka či odborné semináře. Ve čtvrtek v poledne se pak do pražských ulic vydá tradiční průvod účinkujících v krojích. Sdělili to producenti z pořádajícího sdružení Slovo 21. "Romská kultura je výjimečně bohatá a přitom docela málo známá. Je málo možností se s ní seznámit. Snažíme se ji přivézt z celého světa a alespoň na týden ji tu lidem naservírovat, aby se i trošku bouraly předsudky," řekla ČTK producentka festivalu Jelena Silajdžičová. I když podle ní mnozí uznávají, že romská hudba je výjimečná, pořád prý panuje dojem, že do evropské kultury nepatří. Tento názor by pořadatelé chtěli změnit, dodala Silajdžičová.

Začíná světový festival loutkářského umění

Celkem 37 produkcí z dvaatřiceti zemí nabídne do 3. června Světový festival loutkářského umění. Praha ho hostí už pojedenácté a jeho organizátorem je Mezinárodní institut loutkářského umění. Jednotlivá představení se uskuteční v Městské knihovně, v Divadle Karlova 44, v paláci Kinských, ve studiu Můstek a na Staroměstském náměstí. Festival je soutěžní, členové poroty ocení například nejlepší představení, herce, režii a scénografii. Novinkou letošního ročníku bude přehlídka loutkového filmu různých žánrů a produkcí.

Ze sportu:

Fotbalisté pražské Sparty po roční pauze opět mají mistrovský titul. V posledním 30. kole první ligy doma deklasovali Most 5:0 a jako první tým od roku 1989 získali double, tedy výhru v lize i v domácím poháru. Letenští si zároveň zajistili účast ve třetím předkole Ligy mistrů. O kolo dříve vstoupí do nejprestižnější klubové soutěže Slavia, která využila prohry Liberce v Mladé Boleslavi a po vítězství 2:1 v Českých Budějovicích poskočila na druhou příčku.

Před posledním zápasem své úspěšné kariéry otevřel Karel Poborský fotbalovou akademii, která ponese jeho jméno. Provozovat ji bude Dynamo České Budějovice, kde je bývalý záložník Manchesteru United, Benfiky Lisabon či Lazia Řím už nějaký čas předsedou představenstva. V dresu jihočeského klubu se Poborský v 35 letech rozloučil v posledním ligovém utkání proti Slavii s aktivní kariérou.

Osmnáctiletí fotbalisté Ondřej Mazuch a Jan Hable se stali definitivně hráči italské Fiorentiny. Odchody obou hráčů, kteří dosud působili v Brně respektive Hradci Králové, potvrdil pro ČTK agent Pavel Zíka, jenž oba fotbalisty doprovázel před deseti dny při jednání přímo v Itálii.

Novým trenérem fotbalistů 1. FC Brno v příští sezoně bude Petr Uličný, který vystřídá Josefa Mazuru, jemuž vypršela smlouva. Uličný by měl v pátek v Brně podepsat roční smlouvu s následnou opcí. ČTK to řekl majitel brněnského klubu Roman Pros.

Další velký úspěch ve své bohaté kariéře si připsal český moderní pětibojař Libor Capalini díky vítězství v pátém závodu Světového poháru v Polsku. Čtyřiatřicetiletý bronzový medailista z olympiády v Aténách se nejlépe vyrovnal s netradičními podmínkami soutěže, která vinou bouře vyvrcholila v neděli až krátce před půlnocí. Capalini porazil na pomocné hodnocení Američana Dennise Bowshera, jenž nasbíral rovněž 5548 bodů, třetí skončil se ztrátou 20 bodů Brit Nick Woodbridge.

Krátce o úterním počasí v České republice:

Zataženo s deštěm. Teploty 18 až 22 stupňů Celsia.