Zprávy

Vláda schválila reformu, teď musí přesvědčit většinu sněmovny

Vláda jednomyslně schválila první etapu reformy veřejných financí, která počítá se zásadní změnou daní, sociálních dávek či s regulačními poplatky ve zdravotnictví. Během léta bude změny spojené do jednoho zákona obhajovat ve sněmovně. "Vyřešili jsme všechny problémy, všechny rozpory," prohlásil na tiskové konferenci premiér Mirek Topolánek. Obsáhlý dokument je 15 centimetrů silný. Těžký boj čeká nyní ministry v Poslanecké sněmovně. Osud reformního balíku, který je klíčový pro další existenci kabinetu, je vzhledem ke křehkému postavení koalice stále nejistý. Opozice jako celek ho odmítá, vážné výhrady znějí i z vládního tábora. Rozhodnuti nejsou ani bývalí sociální demokraté Michal Pohanka a Miloš Melčák, kteří s Topolánkovou vládou uzavřeli dohodu o toleranci na celé volební období.

Před týdnem se ministři shodli na všech základních principech reformy, nedořešené či sporné zůstaly daňové výjimky, ekologické daně a poplatky u lékaře. Menší vládní strany - lidovci a zelení - měly výhrady k tomu, aby u lékaře platily i děti starší tří let. Nakonec se nijak nezměnil původní návrh ministra zdravotnictví Tomáše Julínka, podle něhož se poplatkům vyhnou jen děti do tří let, děti umístěné v dětských domovech a polepšovnách, lidé v hmotné nouzi, odsouzené osoby se soudně nařízenou ochrannou léčbou a pacienti povinně léčení s infekčním onemocněním. Úkony spojené s těhotenstvím budou zdarma i pro nastávající maminky. Pacienti až na tyto výjimky mají od příštího roku platit 30 korun za návštěvu lékaře a položku na receptu, 60 korun za den v nemocnici a 90 korun za pohotovost, a to do výše 5000 korun ročně.

Minulou středu se vláda shodla, že se výjimky nebudou vztahovat na ekologické daně. Nyní však přistoupila na požadavek zelených, aby byly od ekologické daně osvobozeny domácnosti topící plynem. Budou tak zvýhodněny oproti lidem, kteří topí uhlím nebo elektřinou. Daň se nebude vztahovat ani na kombinovanou výrobu elektřiny a tepla pro vytápění domácností. Kabinet se také shodl, že zůstane zachováno daňové zvýhodnění režijních jízdenek zaměstnanců drah. Odbory chtějí v červnu proti vládním záměrům demonstrovat.

Reforma by měla v následujících letech státnímu rozpočtu ušetřit desítky miliard korun. Koalice plánuje sjednotit daň z příjmů na 15 procent - počítala by se ovšem z takzvané superhrubé mzdy zahrnující i sociální a zdravotní pojištění. Snížená sazba DPH se má z pěti zvýšit na devět procent. Vláda také plánuje, že firmy budou do roku 2010 platit z příjmů devatenáctiprocentní daň místo nynějších 24 procent. Klíčovou součástí reformy je změna sociálního systému. Ministr práce Petr Nečas chce zastavit automatickou valorizaci sociálních dávek. Pravidelně by se měly zvyšovat jen penze. Zrušit by se mělo takzvané pastelkovné pro rodiče prvňáčků, snížit porodné, až na výjimky zrušit pohřebné, zásadně změnit nemocenskou či systém rodičovské dovolené.

Analytik Aleš Michl soudí, že vládní řešení je politicky kompromisní, nikoliv ekonomiky systémové. "Je to stabilizační batoh, nikoliv reforma. K růstu HDP to přispěje maximálně půl procentem," sdělil ČTK. Dodal, že reforma trpí "přílišnou upjatostí na změny v daních, ministři ale jaksi pozapomněli na výdajové škrty". Za důležitější považuje chystanou reformu zdravotnictví a důchodového systému.

Podle analytika Pavla Sobíška kabinet schválením balíku reforem udělal první zásadní krok k obhajobě smyslu existence vládní koalice. Odhadl, že existuje nadpoloviční šance, že reformy uspějí ve sněmovně. "Poslanci vládní koalice si jistě uvědomují, že opatrné reformy jsou pořád lepší než žádné reformy," vysvětlil svůj mírný optimismus. Pokud by reformu smetli poslanci ze stolu, žádná politická síla již v tomto volebním období s ničím smysluplným nepřijde, dodal Sobíšek.

Klaus: Reforma financí je malý krok, ale správným směrem

Reforma veřejných financí, kterou připravila vláda, je podle prezidenta Václava Klause "krok správným směrem", i když je to krok "relativně malý". Pro Českou republiku by si v této oblasti přál razantnější změny, je ale realistický politik a chápe, že ve stávající situaci je nynější podoba reformy asi jediná možná věc, řekl v České televizi. Reforma má řadu odpůrců, mimo jiné i mezi některými členy stran vládní koalice. Klaus počítá s tím, že se proti ní zvedne odpor odborářů. Na druhé straně ale připouští, že čeští odboráři ve srovnání s některými svými kolegy v zahraničí "nic fatálního v naší zemi nedělají".

Ministerstvo financí vypracuje nový zákon o dani z příjmu

Ministerstvo financí vypracuje do příštího roku nový zákon o dani z příjmu, který by měl komplexně vyřešit i problematiku daňově odečitatelných položek a slev. Zákon by měl vstoupit v platnost nejpozději v roce 2010, uvedl po jednání vlády ministr financí Miroslav Kalousek. "Vláda vzala na vědomí můj audit o 77 výjimek a osvobození od daně z příjmu fyzických osob a 42 výjimek u právnických osob, u kterých by měla být vedena široká odborná i politická diskuze," uvedl Kalousek s tím, že závěry diskuse ministerstvo zapracuje do nového zákona, který by měl být součástí druhé etapy reformy veřejných financí. V rámci současného balíku daňových zákonů ministerstvo po politické dohodě vlády a odborů zachová daňové zvýhodnění u režijní jízdenek. "K žádným jiným změnám v oněch mediálně známých položkách nedošlo," uvedl Kalousek.

Rozpočtový výbor chce od vlády novelu o rozpočtovém určení daní

Sněmovní rozpočtový výbor požádá vládu, aby urychleně předložila novelu zákona o rozpočtovém určení daní. Návrh z dílny ministerstva financí by se tak projednával současně s poslaneckým a navazoval by na reformu veřejných financí. Poslanci, zástupci Svazu měst a obcí (SMO), Asociace krajů ČR a ministerstva financí se ve středu v Plzni shodli na tom, že novela, která musí být rychle přijata, by neměla být rozsáhlá, ale pouze kompenzační, aby nahradila obcím propady v daňových příjmech. Na miliardové výpadky, které obcím údajně přinese reforma, nedávno poukazovali starostové ze Zlínska.

"Poté, co proběhne v prvním čtení reforma veřejných financí, bude vládou předložen návrh rozpočtového určení daní, aby mohlo ministerstvo spočítat jeho dopady," řekl poslanec zpravodaj Vladislav Vilímec. "V dané chvíli jsou oba návrhy dílčí. Nenaplňují zásadní princip, že by územní rozpočty měly dýchat se státním rozpočtem, což se tady za 17 let nepodařilo," dodal Vilímec. To je podle něj zásadní pro komplexní novelu rozpočtového určení daní, která bude následovat. Podíl územních rozpočtů za poslední dva roky snížil ve vztahu k celkovému objemu vybíraných daní o jedno procento, což by měli reflektovat vláda, ministerstvo i poslanci.

Vláda schválila prodloužení těžby uranu v dole Rožná

Vláda schválila prodloužení těžby uranu v dole Rožná na Žďársku. Těžba by měla pokračovat, dokud se bude ekonomicky vyplácet. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu o tom informoval ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Dosud vládní usnesení umožňovala těžit do konce roku 2008. Hlavním důvodem k pokračování těžby jsou především rostoucí ceny suroviny na světových trzích. "Vláda schválila prodloužení těžby uranu na dole Rožínka na dobu neurčitou, respektive po dobu, kdy bude tato těžba výhodná bez dotací státu," uvedl Říman. Podle posledních odhadů by se těžba mohla vyplácet do roku 2012, při současných tržních cenách by měla přinést zisk kolem dvou miliard korun.

EU poskytne 2,8 miliardy eur na rozvoj českého venkova

Výbor Evropské komise ve středu schválil program pro rozvoj českého venkova, v rámci něhož bude moci tuzemský venkov a zemědělství v letech 2007 až 2013 čerpat z unijních zdrojů 2,8 miliardy eur (asi 78 miliard korun). S národním spolufinancováním půjde zhruba o 100 miliard korun (3,615 miliardy eur). Oznámila to Evropská komise "Naším hlavním cílem je program co nejrychleji spustit, aby se k zemědělcům i dalším žadatelům dostaly potřebné evropské peníze co nejdříve," uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič. První kolo příjmu žádostí, ve kterém bude rozděleno 2,3 miliardy korun například na modernizaci zemědělských podniků či vytváření nových zdrojů příjmů na venkově, bude otevřeno počátkem července.

"Schválení programu velmi vítáme. Jako jedni z prvních v unii tak budeme moci začít čerpat tyto peníze," reagoval prezident Agrární komory Jan Veleba. Český program rozvoje venkova zahrnuje řadu opatření - od dotací na údržbu krajiny, přes modernizaci zemědělství a potravinářství, rozšiřování pracovních příležitostí na venkově až po zlepšování životního prostředí a lesnické dotace.

Diplomacie pomůže krajům v EU, předpokládá memorandum

České kraje chtějí úzce a lépe spolupracovat s ministerstvem zahraničí, aby společně prosazovaly své zájmy v Evropské unii. Také s ohledem na blížící se předsednictví v EU ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a šéf Asociace krajů Evžen Tošenovský podepsali ve středu v Praze memorandum o spolupráci. Kraje a diplomacie chtějí například pořádat společné akce, regiony také budou moci využít kanceláře, které kvůli šéfování v EU pronajala česká diplomacie vedle svého stálého zastoupení v Bruselu. Zatím by tyto kanceláře chtělo využít a pronajmout si je asi osm krajů. Podle Tošenovského jsou to například Karlovarský, Jihomoravský, Moravskoslezský či Pardubický kraj. "Memorandum je hlavně o spolupráci v rámci Bruselu a předsednictví v EU, chceme co nejlepší kontakty s ministerstvem zahraničí, abychom co nejvíce sladili noty," uvedl Tošenovský. Některé kraje mají už mají v Bruselu své zastoupení. Nyní se mohou prezentovat a lobbovat i prostřednictvím ministerstva zahraničí, které jim dává technické zázemí, uvedl ministr zahraničí. Budova má být jakýmsi kontaktním centrem.

Prezident Putin potvrdil ve Vídni odpor k raketám, problémy s EU i Kosovem

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu v Rakousku potvrdil svůj rozhodný odpor k rozmístění systému americké protiraketové obrany v ČR a Polsku. Po jednání s rakouským prezidentem Heinzem Fischerem sice řekl, že americké základny nebyly předmětem rozhovoru, na dotaz novinářů však zopakoval, že ruská odmítavá pozice se nezměnila, protože se nic nezměnilo ani na straně USA. Rakety jsou podle něj "škodlivé a neodůvodněné, protože v Evropě se neděje nic negativního, co by ospravedlňovalo jejich instalaci". Argumenty údajné obrany proti Íránu rozhodně odmítl. Fischer v zásadě podpořil toto stanovisko s tím, že "Rakousko je pro co největší bezpečnost na kontinentu při co nejmenší úrovni zbraní".

Trvající zásadní odpor Ruska k americkým základnám ve střední Evropě potvrdil i ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v projevu ve stálé radě OBSE. "Existuje přímá souvislost mezi dodržováním smlouvy o konvenčních zbraních v Evropě ze strany Ruska a americkým raketovým systémem," prohlásil Lavrov. Pozastavení dodržování této smlouvy ohlásil Putin minulý měsíc právě na protest proti zamýšleným americkým základnám.

Odpůrci i příznivci základny obhajovali ve sněmovně své petice

Odpůrci a příznivci umístění americké protiraketové základny v ČR se ve středu ve sněmovně sešli u jednoho stolu při veřejném slyšení pořádaném sněmovním petičním výborem. Zástupci petic namířených proti základně i jejich oponenti z iniciativy Pro poslancům řekli, že budou pokračovat v petiční aktivitě a chystají i další akce v ulicích. Organizátoři petice Komunistického svazu mládeže, která protestuje proti vzniku základny, oznámili, že dosud získali asi 105.000 podpisů. Dalších 35.000 lidí podle zástupců jiné petiční akce požaduje referendum o základně. Iniciativa Pro, která výstavbu základny naopak podporuje, zatím na petičních arších shromáždila asi 1200 podpisů. Na internetu její petici podepsalo zhruba 7000 lidí.

Kritici základny mimo jiné tvrdí, že umístění amerického radaru nezvýší, ale naopak sníží bezpečnost České republiky, která by se mohla kvůli zařízení stát terčem teroristického útoku. Vláda podle nich k vyjednávání o základně nemá mandát, protože občané o projektu nebyli před sněmovními volbami informováni. Příznivci radaru naopak míní, že protiraketové zařízení v ČR a Polsku zvýší obranyschopnost země. Dohoda o umístění základny by podle nich posílila partnerství s USA, aniž vážně poškodí vztahy s evropskými spojenci a Ruskem.

CVVM: Volby by vyhrála ODS, druhá ČSSD ztrácí šest procent

Kdyby se teď konaly volby do sněmovny, vyhrála by je ODS s šestiprocentním náskokem před ČSSD. Aktuální volební model Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) ukázal, že nejsilnější vládní stranu by teď volilo 35 procent lidí a největší opoziční uskupení 29 procent. Odstup dvou nejsilnějších stran zůstal stejný jako minulý měsíc. Průzkum CVVM tak nepotvrdil nedávné zjištění agentury STEM, podle něhož sociální demokracie stáhla ztrátu na ODS už jen na jediné procento. Třetí komunisté by podle CVVM získali 15,5 procenta hlasů, lidovce by volilo 9,5 procenta dotázaných a Stranu zelených devět. Žádná jiná strana by už nepřekročila pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny.

Reportérka RFE/RL složila kauci 400.000 dolarů, Írán ji nepustil

Íránské úřady odmítají vrátit pas reportérce pražské redakce Stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) Parnaz Azímové a dovolit jí odjet z Íránu, ačkoli rodina žurnalistky složila požadovanou kauci ve výši 400.000 dolarů (více než osmi milionů korun). RFE/RL o tom informuje na svých internetových stránkách http://www.rferl.org/. Azímová, která je zaměstnána v perské sekci pražské redakce RFE/RL, přijela v únoru do Teheránu navštívit nemocnou matku. Místní úřady žurnalistce, která má íránské a americké občanství, zabavily její íránský pas a úřad prokurátora jí sdělil, že bude obviněna z činnosti pro "instituci, která šíří propagandu proti Íránské islámské republice".

Romové byli loni v ČR a na Slovensku podle AI diskriminováni

Romové v Česku a na Slovensku loni čelili vážné diskriminaci v přístupu ke vzdělání, zdravotní péči, ubytování či zaměstnání. Ve své letošní výroční zprávě to uvedla organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI). Romové a další ohrožené skupiny v ČR podle AI byly údajně i terčem špatného zacházení ze strany policie a rasistických útoků. AI se ve svých tvrzeních odvolává mimo jiné na zprávu komisaře pro lidská práva Rady Evropy, podle níž prý romské děti byly v ČR i na Slovensku neospravedlnitelně umisťovány do zvláštních škol.

Organizace ale připomněla i loňské rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva, který odmítl stížnost 18 mladých Romů z Ostravska na údajnou diskriminaci při vzdělávání. Soud sice uznal, že žaloba je založena na některých vážných argumentech, ale dospěl k závěru, že pravidla pro přijímání do českých zvláštních škol nemají rasový podklad.

Altner dostal pokutu 100.000 za porušení mlčenlivosti vůči ČSSD

Advokát Zdeněk Altner porušil povinnost mlčenlivosti vůči bývalému klientovi - ČSSD, které poskytoval právní služby ve sporu o Lidový dům, a musí za to zaplatit stotisícovou pokutu. Rozhodl o tom odvolací kárný senát České advokátní komory (ČAK), který zamítl všechna odvolání a potvrdil rozhodnutí prvoinstančního kárného senátu z října 2005. V platnosti tak zůstává i rozhodnutí, kterým byl Altner zproštěn zásadního kárného obvinění kvůli údajně nepřiměřeným finančním nárokům dohodnutým ve smlouvě s ČSSD. "Rozhodnutí odvolacího kárného senátu je konečné a nelze proti němu podat řádný opravný prostředek," informovala ČTK mluvčí ČAK Iva Chaloupková. Altner se podle ní ale ještě může obrátit na soud s návrhem, aby rozhodnutí kárného senátu ČAK přezkoumal.

Altner vyhrál pro ČSSD spor o Lidový dům v pražské Hybernské ulici se státem v roce 2000. Jako honorář se sankcemi nyní vymáhá po sociální demokracii téměř 20 miliard korun. Tvrdí, že ze smlouvy, kterou s ním za ČSSD podepsal v roce 1997 tehdejší předseda strany Miloš Zeman, vyplývala odměna ve výši deseti procent ceny vysouzené nemovitosti.

STEM: Většina Čechů důvěřuje armádě

Většina obyvatel České republiky důvěřuje české armádě. Vyplývá to z průzkumu, který zveřejnila agentura STEM. Stabilní je také důvěra v Severoatlantickou alianci (NATO), která se pohybuje již deset let kolem 55 procent. Státní policii věří pouze necelá polovina obyvatel, naopak Interpolu podle průzkumu důvěřuje skoro 80 procent Čechů. Průzkum zjistil, že názory na bezpečnostní instituce se v posledních dvou letech nijak významně nemění. Armádě důvěřuje více než 60 procent lidí, NATO více než polovina, Interpolu kolem 80 procent, české policii něco přes 40 procent.

Představením modelu zámku v Třebíči začal Veletrh muzeí ČR

Prvním veřejným představením modelu zámeckého areálu začal v Muzeu Vysočiny na zámku v Třebíči 12. ročník Veletrhu muzeí ČR. Organizátoři se letos vrátili k prezentaci firem, které svými produkty nebo službami podporují činnost muzeí. Během dvoudenního veletrhu se představí 20 firem zabývajících se například osvětlením expozic, výrobou výstavních a úložných systémů či klimatizačních zařízení. ČTK to řekl ředitel třebíčského muzea Jaroslav Martínek. Autorem modelu v měřítku 1 : 10 je známý třebíčský modelář Stanislav Vrška, který před časem vytvořil i model židovské čtvrti, zapsané společně s bazilikou sv. Prokopa na seznam památek UNESCO. "Model zachycuje poslední stavební úpravy po roce 1956, jsou v něm i prvky budoucích úprav včetně zpřístupnění zámeckého areálu původním klášterním vchodem," řekl Martínek. Na základě studie historického vývoje kláštera a zámku později vzniknou další dva modely celého zámeckého areálu z různých historických období.

Praha bude hostit Světový festival loutkářského umění

Už pojedenácté bude Praha hostit Světový festival loutkářského umění. Přehlídky, kterou pořádá Mezinárodní institut loutkářského umění, se od 28. května do 3. června zúčastní 37 divadelních a filmových produkcí ze 32 zemí. Festival je soutěžní, členové poroty ocení například nejlepší představení, herce, režii a scénografii. "Novinkou letošního ročníku bude přehlídka loutkového filmu nejrůznějších žánrů a produkcí, která bude probíhat od úterý 29. května do soboty 2. června vždy od 16:00 hodin v kinosále Městské knihovny," řekla ČTK zástupkyně institutu Andrea Lhotáková.

V rámci speciálního projektu Dny katalánského loutkového divadla se divákům představí tři soubory z Katalánie. Po celou dobu festivalu bude v Muzeu loutek v Karlově ulici 44 výstava katalánských loutek a v pondělí 28. května se od 19:00 v Městské knihovně uskuteční koncert Katalánského hudebního souboru.

České muzeum hudby pořádá výstavu o notovém záznamu

Tajemství notového rukopisu nazvalo České muzeum hudby výstavu zpřístupněnou v jeho expozici v Praze na Malé Straně od 24. května do 17. září. Zvláštnosti autorských zápisů a snad i některé povahové rysy skladatelů a další informace poodhalí grafologové, jejichž posudky bude muzeum postupně přidávat do výstavy a zároveň zveřejňovat na svých internetových stránkách. "Etapa psaní not rukou končí," konstatoval na tiskové konferenci autor výstavy Vojtěch Mojžíš, podle něhož skladatelé již v současnosti často tvoří noty pomocí počítače. "Budoucí generace po sobě nezanechají žádné rukopisy, skici ke skladbám ani korespondenci," dodal. Je proto podle něj nejvyšší čas ohlédnout se za odcházející epochou. Výstava čerpá z bohatství notových rukopisů českých autorů uplynulých tří století uložených v muzeu a dává nahlédnout do skladatelského řemesla, ale i do nitra tvůrců, protože notové písmo vykazuje jasné individuální rysy. Muzeum chystá během výstavy přednášky grafologů.

Ze sportu:

V rozdílné situaci zastihne čtvrteční finále Poháru ČMFS oba soupeře, i když cíl mají stejný. Fotbalisté Sparty Praha jsou krok od ligového titulu a láká je myšlenka získat jako první tým v historii v jedné sezoně vítězství v obou soutěžích. Navíc v poháru obhajují loňský triumf. Jablonec, který v lize skončí uprostřed tabulky, zase může ve čtvrtek vyhrát pohár znovu po devíti letech.

Hokejový brankář Dominik Hašek by mohl chytat za Detroit i v příští sezoně NHL, v jejímž průběhu oslaví 43. narozeniny. Po vyřazení týmu v semifinále Stanleyova poháru s Anaheimem trenér Mike Babcock naznačil, že klub má zájem o pokračování spolupráce. Hašek, který se do Detroitu vrátil před touto sezonou a po předchozích zdravotních problémech se znovu představil ve skvělé formě, se o své další budoucnosti teprve rozhodne.

Čeští tenisté vyhráli i druhý zápas na Světovém poháru družstev v Düsseldorfu, když porazili 2:1 Belgii. Před pátečním závěrečným duelem s Německem se tak přiblížili postupu do finále. Musejí však vyhrát, protože domácí by při jakémkoli svém úspěchu měli lepší zápasovou bilanci. Svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila o svém vítězství tentokrát rozhodli už ve dvouhrách. Česká jednička Tomáš Berdych v té úvodní porazil za necelou hodinu Oliviera Rochuse 6:3 a 6:0, Jan Hájek pak vyhrál 7:6 a 6:4 nad Kristofem Vliegenem. Berdych s Martinem Dammem pak prohráli závěrečnou čtyřhru.

Čeští kuželkáři získali na mistrovství světa v Košicích zlato a bronz. V soutěži smíšených dvojic zvítězili Hana Wiedermannová a Jan Kotyza, úspěch českých barev navíc podtrhli Lenka Bukovská a Jiří Němec třetím místem. Bukovská s Němcem přitom obhajovali zlato z minulého šampionátu, ale v semifinále narazili právě na své krajany a prohráli. Wiedermannová a Kotyza pak zvládli i finálový duel s německou dvojicí Daniela Kickerová, Reiner Buschow.

Moderní gymnastky z patnácti zemí v čele s olympijskou vítězkou Alinou Kabajevovou a obhájkyní loňského prvenství Věrou Sessinovou se o víkendu v Brně zúčastní šestého závodu desetidílného seriálu Grand Prix. V sobotu bude na programu víceboj s kvalifikací do jednotlivých finálových disciplín. V neděli proběhne finálový program ve cvičeních se švihadlem, stuhou, kužely a obručí. Do každého finále postoupí osmička nejlepších a jedna česká gymnastka. Kvarteto českých závodnic tvoří Gabriela Hoferová, Iva Mendlíková, Monika Míčková a Nela Radiměřská.

Nejlepší český stolní tenista Petr Korbel vypadl na mistrovství světa v Záhřebu překvapivě hned v prvním kole. Šestatřicetiletého hráče vyřadil juniorský mistr světa Japonec Kenta Macudaira, který mu nepovolil ani set.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Jasno, ojediněle přeháňky. Teploty 24 až 28 stupňů Celsia.