Zprávy

Tomáš Pojar: Experti debatovali o návrhu smlouvy o postavení radaru

Čeští a američtí vyjednavači ve čtvrtek debatovali o návrhu smlouvy, která má upravit legislativní postavení amerického protiraketového radaru v Česku a jeho obsluhy. Obě strany si na ministerstvu obrany vyjasňovaly pozice, zkoumaly příslušné české zákony a právní aspekty vybudování radaru. "Společně jsme procházeli navržený text smlouvy," řekl ČTK první náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar. První kola rozhovorů se účastní za českou diplomacii. Nadále se počítá s tím, že by obsluha radaru neměla převýšit 200 osob, z čehož má být 120 amerických vojáků. Zbytek mají být civilisté.

Dohoda navržená Američany by byla doplňkem smlouvy mezi členskými státy NATO SOFA, která upravuje právní postavení cizích ozbrojených sil. Radar by tak měl být součástí českého právního řádu s ohledem na mezinárodní smlouvy, dodal náměstek. Podle dřívějšího vyjádření armády by dvoustranná smlouva byla doplňkem takzvané dohody NATO SOFA, která je již v Česku několik let aplikovaná. Tato smlouva upravuje mezi členskými státy NATO právní postavení jejich ozbrojených sil. Je již také součástí českého právního řádu, je totiž do něj začleněna zákonem o pobytu ozbrojených sil z roku 1999.

Experti nyní podle Pojara neřeší to, zda má být radar součástí systému NATO. "My to podporujeme. Ale o tom nyní nejednáme," řekl Pojar. Dodal, že o tom nebude rozhodovat Praha a Washington. To musí být podle něj vyjednáno se členy aliance. Připomněl, že další kolo jednání bude 22. května na ministerstvu zahraničí. Podle něj se bude řešit druhá smlouva, která má být hlavním dokumentem pro umístění radaru v Česku. Dohoda o právním postavení vojenské základny i druhá hlavní dohoda budou mít prezidentský charakter, což znamená, že budou podléhat souhlasu prezidenta.

Poslanecká sněmovna ve čtvrtek po bouřlivých rozepřích mezi vládní koalicí a opozicí nakonec nepřijala žádné usnesení, kterého by se kabinet musel při jednání o umístění americké radarové základny v Česku držet. Poslanci ČSSD a KSČM sice prosadili některé dílčí návrhy, například aby vláda předložila sněmovně smlouvy ohledně základny ještě před jejich podepsáním. Zástupci vládních stran však v závěrečném hlasování přijetí takových požadavků zabránili, pomohl jim hlas bývalého poslance ČSSD Miloše Melčáka.

Ministr Kalousek chce prosadit pevný termín přijetí eura na 1. ledna 2012

Ministr financí Miroslav Kalousek bude na srpnovém jednání vlády o strategii přijetí eura prosazovat, aby kabinet stanovil pevný termín přijetí společné měny na 1. leden 2012. Ministr to uvedl na Žofínském finančním fóru. Pro stanovení pevného termínu přijetí eura jsou podle Kalouska hlavně politické důvody. "Vstup do eurozóny je politické rozhodnutí a politický projekt a ty mají mít své pevně stanovené termíny. Ten termín tam prostě být má," uvedl ministr.

Jedinou bariérou pro přijetí eura je současný stav veřejných financí, a proto je nutné provedení reformy, uvedl ministr. Vláda ji projedná na svém zasedání 16. května. Navíc podle něj pevně stanovený termín povede k fiskální disciplíně, tedy rozumnému hospodaření státu. "Pro část politické reprezentace je euro významnou politickou prioritou a fiskální disciplína ne. Euro je tak pro ně nejpádnějším argumentem," dodal.

Česká republika původně plánovala, že přijme euro v roce 2010. Kvůli veřejným financím ale tento plán opustila a ministerstvo financí považovalo za reálný rok 2012. Tento termín analytici vesměs považují za dobrou volbu. Cílem reformy veřejných financí je zpomalit rostoucí zadlužování státu a snížení růstu mandatorních, hlavně sociálních, výdajů. "Ten problém, který vidíme, je problém celé střední Evropy. Zahraniční zadluženost není sice v ČR tak vysoká, ale ten trend je znepokojivý," uvedl na fóru ekonom Jan Švejnar.

Ministr Schwarzenberg: Pokud blokády zastaví dopravu, zřejmě věc otevřeme v EU

Pokud rakouští aktivisté v pátek zcela zablokují dopravu na česko-rakouských přechodech, bude o tom chtít ministr zahraničí Karel Schwarzenberg hovořit se svojí rakouskou kolegyní Ursulou Plassnikovou. Patrně tuto otázku otevře na schůzce ministrů zahraničí EU. Podle Schwarzenberga záleží na tom, zda odpůrci jaderné elektrárny Temelín v pátek během dvouhodinové blokády 12 přechodů znemožní jejich průjezd, nebo zda budou jen demonstrovat. Zablokování hranic podle české diplomacie značí porušení jedné ze základních svobod EU - volného pohybu osob. "Musíme odlišit, zda hranice je uzavřená, nebo zda je to pouze demonstrace na hranici," řekl ČTK Schwarzenberg, jenž jednal se šéfem zahraničního výboru Národní rady rakouského parlamentu Casparem Einemem.

Rakouští odpůrci atomu demonstrují na hranicích pravidelně. Česká diplomacie přijala zprávu o další chystané akci s politováním. Ministerstvo zahraničí ČTK sdělilo, že je zklamáno postupem rakouských úřadů. "Opakovaně umožňují, aby pro vyjádření názoru jedné názorové skupiny byla volena nemístná forma blokád hraničních přechodů," stojí v prohlášení ministerstva. Rakouský politik soudí, že situaci kolem Temelína je nutné řešit bez emocí a v klidu. Připomněl, že napomoci k tomu má společná česko-rakouská parlamentní komise. Obě strany již nominovaly její členy. Einem nechtěl předvídat, jak by Vídeň reagovala, kdyby Praha věc otevřela v EU.

Rakušané opět zablokují hranice, na jihu Čech volné jen Halámky

Přechod mezi Rakouskem a Českem v Halámkách na Jindřichohradecku zůstane v pátek odpoledne jedinou záchranou pro řidiče, kteří chtějí z jihu Čech cestovat přes hranice. Rakouští odpůrci Temelína totiž zablokují od 15:00 do 17:00 celkem 12 ze 16 společných přechodů, z toho osm jihočeských a čtyři jihomoravské. Policie zvláštní dopravní opatření nechystá. Řidičům radí většinou počkat nebo jet v jinou dobu. Naposledy Rakušané protestovali na hranicích před dvěma týdny, kdy uzavřeli deset přechodů.

Aktivisté chtějí stupňovanými blokádami přinutit rakouskou vládu, aby podala mezinárodní žalobu na Česko. Důvodem je údajné porušení dohody z Melku o bezpečnostních opatřeních na elektrárně. Protesty na hranicích znovu kritizoval jihočeský hejtman Jan Zahradník. Dopisem vyzval premiéra Mirka Topolánka, aby blokády jasně odmítl. Demonstrace podle něj porušují právo EU na volný pohyb osob. Zahradník dopis zaslal i rakouskému kancléři Alfredu Gusenbauerovi.

Lidovci o svém prezidentském kandidátovi rozhodnou na podzim

Koho podpoří lidovci při příští volbě prezidenta republiky, by mělo být jasné na podzim. Rozhodlo o tom předsednictvo strany. Lidovci podle tisku uvažují o tom, že by do nejvyšší ústavní funkce mohli nominovat bývalého rektora Univerzity Karlovy Ivana Wilhelma či někdejší šéfku Akademie věd Helenu Illnerovou, mluví se prý i o lidovecké ministryni obrany Vlastě Parkanové.

ODS už oznámila, že do volby hlavy státu pošle začátkem příštího roku znovu Václava Klause. Kvůli znovuzvolení současného prezidenta bude jednat především se svými koaličními partnery. Zelení ale už dali najevo, že Klause dalších pět let na Hradě nechtějí, vybírají vlastního favorita. Rozhodnuti nejsou ani sociální demokraté a komunisté.

Poslanec Šeich (ODS) rezignoval na členství v sněmovním výboru pro EU

Poslanec David Šeich (ODS) rezignoval na své členství v sněmovním výboru pro evropské záležitosti. Čelil kritice za to, že vlastnil společnost, která radí městům a firmám, jak získat peníze z evropských fondů a zároveň ve výboru ovlivňoval způsob, jakým bude ČR peníze čerpat. V prohlášení poslanec zopakoval, že svůj podíl akcií ve firmě již prodal a nyní se čeká na zápis do obchodní rejstříku. Opět také uvedl, že ve svém počínání žádný střet zájmů nevidí. Šeich zůstává místopředsedou zahraničního výboru sněmovny.

Šeich rovněž vyzval Davida Ratha (ČSSD), aby rezignoval na předsednictví i členství ve zdravotním výboru dolní komory. Rath totiž podle něj ve střetu zájmů je. "Na rozdíl ode mě stále aktivně podniká ve zdravotnictví a dokonce chce údajně privatizovat některá zdravotnická zařízení," dodal Šeich. Firma, v níž má Rath podíl, kupuje polikliniku. Podle Ratha ale o střet zájmů nejde.

Dubnová inflace 2,5 procenta přiblížila podle ekonomů růst úrokových sazeb

Dubnová inflace 2,5 procenta povede zřejmě podle analytiků k dřívějšímu zvýšení úrokových sazeb Českou národní bankou. Dosud ekonomové předpokládali zvýšení sazeb nejdříve v létě, nyní někteří nevylučují růst sazeb již tento měsíc. Proti březnu se ceny zvýšily o 0,7 procenta. Za růstem cen stojí zdražení potravin, nealkoholických i alkoholických nápojů a tabáku. Údaje o inflaci svědčí podle analytika Živnostenské banky Patrika Rožumberského o tom, že se struktura inflace začíná měnit. "Doposud měly cenový růst na svědomí především administrativní a sezónní faktory. To se také zdál být hlavní argument těch členů bankovní rady ČNB, kteří na dubnovém měnovém zasedání banky hlasovali pro ponechání úrokových sazeb na stávající úrovni," uvedl. Dubnová čísla ovšem podle něj naznačila, že se do inflace pomalu začíná promítat vrcholící růst spotřeby domácností.

Nezaměstnanost byla v dubnu 6,8 procenta, nejnižší od července 2004

Míra nezaměstnanosti se v dubnu snížila na 6,8 procenta ze 7,3 procenta v březnu. Dubnový výsledek je nejnižší od července 2004, kdy se nezaměstnanost začala stanovovat podle nové metodiky. Několikaměsíční pokles míry nezaměstnanosti je především výsledkem rychlého ekonomického růstu, komentoval výsledky analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. "I přesto, že teplé zimní měsíce způsobily letos rychlejší nástup sezonních prací, meziměsíční pokles nezaměstnanosti byl v dubnu stejný jako minulý rok," podotkl. Snížení počtu nezaměstnaných zaznamenalo všech 77 úřadů práce. Nejvyšší míra nezaměstnanosti byla v dubnu stejně jako v předchozím měsíci v okrese Most, kde činila 17,9 procenta. Následovala Karviná s 15,6 procenta, Teplice s 13,8 procenta, Ústí nad Labem s 12,7 procenta, Jeseník s 12,5 procenta a Děčín s 12,2 procenta. Nejnižší míra nezaměstnanosti byla v dubnu tradičně v okresech Praha-západ (1,7 procenta) a Praha-východ (2,1 procenta). V hlavním městě Praze činila 2,5 procenta.

LOK vyzval na happeningu vládu i ministra k jednání

Čtvrteční happening Lékařského odborového klubu (LOK) na lodi Šumava vzbudil pozornost lidí, kteří ze břehu i jiných lodí sledovali plavidlo s nápisem Lékaři zvedají kotvy. Mávali a voláním jim vyjadřovali podporu. Na opakované houkání sirény, když loď míjela budovu ministerstva zdravotnictví, ale nikdo z úředníků nezareagoval. Odboráři si už dříve stěžovali, že od října žádají ministra Tomáše Julínka marně o setkání. "Vyzýváme pana ministra, vyzýváme českou vládu, aby zahájila seriózní jednání s lékaři, se zdravotnickými pracovníky a s Českou lékařskou komorou (ČLK)," řekl před startem plavby zhruba třem stovkám svých kolegů místopředseda LOK Lukáš Velev.

Plavba lodí po Vltavě symbolicky směrem na Hamburk je součástí kampaně LOK, která se jmenuje Unavený a přepracovaný lékař je rizikem pro pacienta. Lékaři pracují více hodin, než jim povoluje od ledna nový zákoník práce. Nemocnice to řeší tím, že část hodin mají lékaři na smlouvu a část na dohodu o pracovní činnosti. Tím dodrží roční limit přesčasů 400 hodin, ale pracují nadále mnohem více, takže jsou unaveni. "Chtěli jsme touto akcí upozornit na to, že tato situace je záměrně zatajována a zamlžována odpovědnými místy," řekl Velev ČTK. Na lodi vezli lékaři rakev s nápisem České zdravotnictví. Předseda LOK Martin Engel ČTK řekl, že černá truhla symbolizuje, jak by skončilo české zdravotnictví, pacienti i zdravotníci, pokud by se uskutečnily návrhy, jež zatím z ministerstva přicházejí.

Postup policie vůči mladým sociálním demokratům byl chybný

Pražští policisté, kteří při prvomájové demonstraci zadrželi několik Mladých sociálních demokratů, postupovali na služebně v rozporu s předpisy. Ukázalo to kontrolní šetření, které nařídil pražský policejní ředitel Petr Želásko. Údajnou šikanu demonstrantů nyní bude šetřit Inspekce ministra vnitra, uvedlo vedení pražské policie na svých internetových stránkách. Mladí sociální demokraté během zadržení údajně čelili ponižování, museli prý například nazí dělat dřepy. Inspekce ministra vnitra nyní posoudí, zda se některý policista dopustil zneužívání pravomoci veřejného činitele. Pokud zjistí, že nešlo o trestný čin, bude policisty čekat kázeňský trest. Do rozhodnutí inspekce nechce policie podávat další informace.

Na Libavé poměří své síly policejní odstřelovači z celého světa

Přes sto policejních odstřelovačů z celého světa poměří příští týden své dovednosti ve vojenském prostoru Libavá. Na tamní střelnici zalehnou s odstřelovacími puškami specialisté z 15 zemí. Klání se letos koná podeváté, řekl ČTK Čestmír Šašek z policejního prezidia. "Letos máme přihlášeno již 115 závodníků z celého světa včetně USA, Nizozemska, Belgie, Ukrajiny či Ruska. Nejde jen o samotnou sportovní soutěž, ale i vztahy policie mezi sebou. Budeme tam projednávat případný společný výcvik," uvedl Šašek. Přesnost míření si odstřelovači vyzkoušejí na terč vzdálený od 20 do 500 metrů. Přesnou vzdálenost organizátoři nechtějí dopředu prozradit. Mezi specialisty nebudou chybět například členové prezidentské ochranky, z Útvaru rychlého nasazení či ze zásahových jednotek.

Brusel schválil státní podporu na nákup vlaků pro ČD

Evropská komise nevznesla žádné námitky proti státní záruce na úvěr pro České dráhy na nákup nových vlaků. Půjčku ve výši 30 milionů eur (asi 840 milionů korun) drahám poskytne sdružení evropských železnic Eurofima a peníze poputují především na nákup nových příměstských jednotek. Podle komise toto opatření přispěje k rozvoji železniční dopravy v ČR a je slučitelné i s evropským právem.

Postup EK uvítali představitelé českého ministerstva dopravy. "No konečně, na výsledky notifikace čekáme od začátku letošního roku," zprostředkoval stanovisko úředníků mluvčí Karel Hanzelka. Podle něj rozhodnutí komise umožní úřadu pokračovat v přípravě zákona o poskytnutí státní záruky na úvěr pro ČD. "Můžeme uzavřít meziresortní připomínkové řízení a návrh zákona předložit vládě," řekl. Podle komise má státní záruka velmi omezený dopad na obchodní podmínky. Za prvé ČD hradí jednak úrokovou sazbu za úvěr, byť výhodnější než při standardních tržních podmínkách, a jednak záruku. Záruka se navíc vztahuje pouze na osobní železniční dopravu v ČR, což je odvětví, které podle pravidel Evropské unie ještě není otevřené hospodářské soutěži.

Stát chce do roku 2015 dokončit hlavní silniční tahy

Ministerstvo dopravy chce nejpozději do roku 2015 dokončit síť dálnic a hlavních silničních tahů v délce 2000 km. V současnosti je dostavena zhruba polovina. Mezi priority v této oblasti podle náměstska ministra dopravy Jiřího Hodače patří dostavba úseku na dálnici D8 přes České středohoří. Ministerstvo se potýká s velkou rozestavěností drobných silničních úseků a nedostatkem peněz na jejich dokončení. Roční deficit financování dopravní infrastruktury se přitom pohybuje kolem 31 miliard korun ročně. Dlouhodobě by měla stálý přísun financí zajistit zákonná úprava, která do dopravy nasměruje příjmy z dálničních známek, mýtného a daně z minerálních olejů.

Dvě výstavy v Jihlavě zahájily Dny rakouské kultury

Zahájením výstav Sigmund Freud - odhalení 21. století a Egon Schiele & Gustav Klimt začaly ve čtvrtek v Jihlavě Dny rakouské kultury. Cílem projektu, který potrvá do 31. října, je seznámit českou veřejnost s rakouskou kulturou. Dny rakouské kultury se už letos uskutečnily ve Slaném, na podzim budou také v Olomouci, řekl ČTK kulturní rada rakouského velvyslanectví Walter Persché. Součástí Dnů rakouské kultury v Jihlavě je řada doprovodných akcí. Jednou z nich bylo čtvrteční předání rakouských jazykových diplomů žákům jihlavských základních škol s rozšířenou výukou němčiny. Začátkem června se uskuteční přednáška jihlavského lékaře Miroslava Skačányiho o moravském rodákovi Sigmundu Freudovi a psychoanalýze. Řadu nových pohledů na společné česko-rakouské dějiny by měly zájemcům přinést komentované přednášky k dílu malířů Egona Schieleho a Gustava Klimta a o životě a díle významné rodiny malířů Kramolínů, které na září chystá Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě.

Život původních českých Romů ukáže výstava ve Veletržním paláci

Se životem původních českých Romů seznámí zájemce připravovaná výstava Zaniklý svět českých Romů a Sintů, která začne v září v pražském Veletržním paláci. Vůbec poprvé by měla veřejnosti uceleně představit původní romskou kulturu z Čech a Moravy. ČTK to řekl Markus Pape z Výboru pro odstranění romského holocaustu. Kulturu českých Romů podle Papeho připomenou například staré fotografie. Snímky ukazují svatby, pohřby, vozy i tradiční oblečení. "Pocházejí z rodinných archivů. Objeli jsme celou ČR, abychom našli lidi, kteří je mají. Skládáme z nich mozaiku rozdrceného romského života. Někteří lidé na nich poznají ty, které viděli naposled před deportací," řekl Pape.

Ve 20. letech minulého století žily v Čechách a na Moravě zhruba 3000 Romů. Moravští bydleli většinou v romských osadách, čeští kočovali. V severočeských Sudetech pak byli němečtí Sintové. Podle údajů Muzea romské kultury se Romové přirozeně integrovali do společnosti. Svědčí o tom fakt, že v roce 1936 ukončil studia pražské právnické fakulty Tomáš Holomek z romské osady u Svatobořic na Kyjovsku. Protektorátní úřady zakázaly Romům v roce 1940 kočovat. V roce 1942 četníci provedli soupis všech "cikánů, cikánských míšenců a osob žijících po cikánském způsobu". Do seznamu se dostalo 6500 lidí. Část z nich skončila ve sběrných táborech v Letech u Písku a v Hodoníně u Kunštátu. Transporty za války odvezly do Osvětimi bezmála 5000 Romů. Do vlasti se jich vrátilo jen 583. V Česku tak dnes žije jen pár tisíc českých Romů a jejich potomků. Podle odhadů může v současnosti ČR být až čtvrt milionů Romů, většina pochází ze Slovenska.

Výstava v Olomouci představí české vědce a vynálezce

Deset vybraných vědců a vynálezců působících v českých zemích od 18. do 20. století se představí na výstavě v Olomouci. Budou tu také vynálezy jednotlivých osobností - bleskosvod Prokopa Diviše, lodní šroub Josefa Ressla, oblouková lampa Františka Křižíka, zkušební turbína Viktora Kaplana, polarograf Jaroslava Heyrovského nebo zařízení na výrobu kontaktních čoček Otty Wichterleho. Návštěvníci se mohou seznámit rovněž s předměty, které k vynálezům a objevům přispěly, jako jsou mikroskopy Jana Evangelisty Purkyně a detektory záření Františka Běhounka.

Národní muzeum vystavuje šperky Emy Destinnové

Národní muzeum zpřístupnilo unikátních osobní šperky slavné české operní pěvkyně Emy Destinnové. Šperky, vystavené s několika předměty z pozůstalosti Destinnové, jsou součástí celku, který umělkyně nejspíše nosila jako osobní ozdobu při koncertních vystoupeních, informoval Petr Mušálek z Národního muzea. Předměty patří k nejvzácnějším předmětům ze sbírky divadelního oddělení. Jde o dar Společnosti československého červeného kříže z listopadu 1946, který doplnil pozůstalost umělkyně v majetku muzea. Vystaven je novorenesanční prolamovaný diadém, sloužící k ozdobě hlavy, druhým vystaveným předmětem je náhrdelník, napodobenina renesančního šperku.

Ze sportu:

Fotbalisté Slavie Praha se po pěti zápasech dočkali vstřelené branky, ale tříbodového zisku nikoli. Ve čtvrtečním 27. kole remizovali 1:1 s Mladou Boleslaví, která uhájila třetí místo v tabulce. Domácí vedli brankou Vlčka z 20. minuty, po přestávce si dal vlastní gól Necid. Ve druhém čtvrtečním utkání fotbalisté Ostravy porazili Jablonec 3:0.

Všichni rozhodčí, které počítač vybere k řízení závěrečných dvou kol první fotbalové ligy, stráví předzápasovou noc na jednom místě v Praze. Teprve ráno v den utkání se pak dozví, který zápas budou řídit. Oznámil to předseda komise rozhodčích Luděk Macela. Všichni rozhodčí, které vylosuje počítač pro zápasy hrané 21. a 28. května, se sejdou den před utkáním společně v Praze. "Děláme to jako jedno z preventivních opatření k zajištění objektivity řízení zápasů, ve kterých se může rozhodovat o účasti klubů v evropských pohárech či naopak o jejich udržení v lize," uvedl na svazovém webu Macela. Obě závěrečná kola se hrají vždy v pondělí a pokaždé s jednotným začátkem v 17:15. O den dříve budou mít sudí vždy sraz v Praze, kde je čeká společný kondiční trénink, a ráno po oznámení losu vyrazí do osmi ligových měst.

Slovan Liberec získal další dva brazilské fotbalisty. Vedení ligového mistra podepsalo roční smlouvy s následnou opcí se záložníkem Hudsonem a útočníkem Jalesem. Ti se v týmu setkají se svými krajany útočníkem Joaem Salesem a středopolařem Rickem, kteří do Slovanu přišli už během letošní sezony. Liberecký klub o posilách informoval na svých internetových stránkách. Dvacetiletý záložník Hudson Fernando Tobias de Carvalho naposledy nastupoval v týmu Atletico Sorocába, který hraje první ligu státu Sao Paulo. Nejraději nastupuje na pravém kraji středové formace. O necelé tři roky starší útočník Jales Perpetuo du Pradose přichází z mužstva Jonville E.C. hrajícího prvoligovou soutěž ve státě Santa Catarina s bilancí šesti branek v deseti zápasech loňské sezony.

Tenista Tomáš Berdych postoupil hladce do čtvrtfinále antukového turnaje série Masters v Římě. V zápase třetího kola s Argentincem Josém Acasusem ztratil dvanáctý nasazený Čech jen tři gamy a zvítězil 6:1 a 6:2. Utkání trvalo necelou hodinu. O účast v semifinále, jímž by navázal na stejný úspěch z minulého týdne v Mnichově, bude Berdych bojovat proti domácímu hráči Filippu Volandrimu. Ten se postaral o senzaci vyřazením světové jedničky Rogera Federera. S Volandrim má jednadvacetiletý rodák z Valašského Meziříčí úspěšnou bilanci 3:1, přičemž ho porazil třikrát za sebou. Pokaždé se utkali právě na antuce.

Nová trasa vedoucí převážně centrem města má při třináctém ročníku Pražského mezinárodního maratonu umožnit běžcům překonat traťový rekord. O ten by se v neděli mohli pokusit tradičně afričtí vytrvalci, zejména Keňan Joseph Muriithi Riri s osobním rekordem 2:06:49 hodiny. Vítězství mezi ženami přijela obhajovat Ruska Alina Ivanovová. "Chci vyhrát a zaběhnout kvalitní čas, abych se dostal na mistrovství světa do Ósaky," řekl po čtvrteční tiskové konferenci Riri. "Jsem v dobré formě," dodal před svým prvním startem v Praze.

Krátce o pátečním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno s přeháňkami nebo bouřkami. Teploty 21 až 25 stupňů Celsia.