Zprávy

Lidé si u rozhlasu připomněli výročí květnového povstání

Přímí účastníci květnových bojů v roce 1945, politici i další lidé si v sobotu u sídla Českého rozhlasu v Praze připomněli 62. výročí pražského povstání proti nacistům. Právě u budovy na pražské Vinohradské třídě se odehrály jedny z nejtvrdších střetů s německými okupanty. Mnozí z obránců padli. Předseda Senátu Přemysl Sobotka, místopředsedkyně sněmovny Lucie Talmanová, ministryně obrany Vlasta Parkanová, předsedkyně Českého svazu bojovníků za svobodu Anděla Dvořáková i další řečníci ocenili odvahu lidí, kteří se zbraní v ruce bránili rozhlas, a umožnili tak jeho svobodné vysílání. "Odkaz těch, kteří tady bojovali, i těch, kteří zahynuli v pekle koncentračních táborů, je pro nás zavazující," uvedla Dvořáková. Sobotka a ředitel rozhlasu Václav Kasík připomněli, že rozhlas byl jedním z center dění i v roce 1968, kdy to tehdejšího Československa vtrhla vojska Varšavské smlouvy. Zástupci parlamentu, vlády, prezidentské kanceláře, hlavního města i dalších institucí za asistence čestné stráže a doprovodu vojenské hudby položili u rozhlasu věnce.

Pražským květnovým povstáním vyvrcholila v roce 1945 série obdobných akcí, které propukly spontánně na přelomu dubna a května na mnoha místech tehdejšího protektorátu Čechy a Morava. Do bojů v Praze se zapojilo na 30.000 lidí, podle dostupných pramenů jich na 3700 zemřelo. Akce k připomenutí konce druhé světové války se v sobotu konaly i na dalších místech Prahy. Dopoledne na Staroměstském náměstí, odpoledne u mostu Barikádníků.

Americký velvyslanec věnoval Plzni historické materiály

Velkou krabici fotografií, knih a dalších historických materiálů zejména z roku 1945 věnoval v sobotu při Slavnostech svobody Plzni americký velvyslanec Richard Graber. Velvyslanec se účastní plzeňských oslav i v neděli. Plzeňské oslavy jsou jedny z největších připomínek konce druhé světové války v zemi. Nabízejí kulturní program i vzpomínková setkání u pomníků padlých. Ulice Plzně zdobí praporky v městských barvách, české, belgické a americké vlajky. České a americké praporky jsou i na všech vozech městské dopravy, okna svých bytů si jimi stále zdobí mnoho domácností. Ve městě jsou k vidění vojenské kempy s historickými auty ozdobenými šeříky, mnoho amerických i belgických veteránů, kteří se sem od roku 1990 vracejí každoročně, poznávají a zdraví na ulicích desítky Plzeňanů.

Dar, který Graber do Plzně přivezl, byl v amerických archivech. Po více než 60 letech se na západ Čech vrátily věci, které si odtud v roce 1945 odvezli při návratu do vlasti američtí vojáci. Byla to například ilustrovaná kniha s textem české hymny podepsaná americkými vojáky, fotografie osvoboditelů s českými dívkami nebo pamětní knížka pro americké i české vojáky vytištěná v Plzni hned v květnu 1945. Graber ukázal také kapesního průvodce pro vojáky. Dozvěděli se v něm například několik základních českých slov, informace hlavně o západě československého územní po demarkační linii a nechybělo ani upozornění na velmi silný český alkohol vyráběný ze švestek. "Byly zde také instrukce pro vojáky, které říkaly, že jsou přátelé Čechů a Češi jsou jejich přáteli, a že nesmějí udělat nic, co by mohlo jakkoliv tyto dobré vztahy narušit," řekl velvyslanec.

Rusko a USA uspořádají schůzku na vysoké úrovni kvůli základně v Česku a v Polsku

Rusko a Spojené státy uspořádají schůzku svých ministrů obrany a zahraničních věcí s cílem zmírnit napětí, které mezi oběma státy vzniklo kvůli plánům Washingtonu umístit protiraketovou základnu v Česku a Polsku. S odvoláním na americké zdroje o tom informovala agentura AFP. "Souhlasili jsme s návrhem Ruska ohledně setkání ministrů obrany a zahraničních věcí," uvedl náměstek šéfky americké diplomacie Daniel Fried. První setkání by se podle něj mělo uskutečnit patrně v září, i když žádné přesné datum zatím stanoveno nebylo.

Spojené státy chtějí umístit v České republice radarovou část své plánované evropské protiraketové základny a v Polsku deset střel. Moskva tento úmysl ostře kritizuje, neboť v tom vidí ohrožení vlastní bezpečnosti, a hrozí protiopatřeními. Washington naopak prohlašuje, že základna žádné riziko pro Rusko představovat nebude. Administrativa prezidenta George Bushe tvrdí, že obranný systém je nutný k ochraně Evropy a Spojených států před raketami, které vyvíjí Írán.

Obyvatelé Příkosic a Vísek jednomyslně odmítli americký radar

Zcela jednoznačně odmítli občané Příkosic na Rokycansku myšlenku postavit v nedalekém vojenském prostoru Brdy americkou radarovou základnu. Sobotní ankety se účastnilo 78,4 procenta voličů, všichni odpověděli, že radar v Brdech nechtějí, řekl ČTK starosta obce Jan Krhoun. Starostu nepřekvapil ani tak výsledek hlasování, jako účast lidí. Z 296 voličů jich přišlo své ne radaru říci 232. Anketa jim nabízela ještě další možnosti: mohli vybírat, zda radar chtějí, nechtějí, za nevědí nebo zda jim na tom nezáleží. "Výsledky ankety obec k ničemu nezavazují, stejně jako obec nemáme žádné právní možnosti. Můžeme jen protestovat a zveřejňovat výsledky naší ankety," dodal starosta. Přiznal, že anketou chtěla obec prověřit, jak velký zájem lidé o problematiku mají.

O radaru hlasovali také lidé v nedalekých Vískách. Všichni lidé, kteří se účastnili obecního referenda, jednoznačně odmítli výstavbu amerického radaru v nedalekém vojenském prostoru Brdy. Z 31 oprávněných voličů jich přišlo vyjádřit svůj názor 30, nehlasoval pouze člověk, který je na služební cestě a předem se omluvil. Všech třicet lidí jednomyslně řeklo radaru ne, řekl ČTK starosta vesničky Lubomír Fiala.

Jednoznačně proti radaru skončilo první referendum v obci Trokavec i ankety v dalších obcích. I přes snahu místních lidí, ale nejsou výsledky lokálních referend ani anket nijak závazné pro vládu ani parlament.

Senátorem za Přerovsko se stal přerovský primátor Jiří Lajtoch

Senátorem za Přerovsko se stal přerovský primátor Jiří Lajtoch (ČSSD). Ve druhém kole senátních voleb jej volilo 53,23 procenta voličů. Porazil tak těsným rozdílem svého soupeře komunistu Josefa Nekla. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu zveřejněných na internetové stránce www.volby.cz Druhého kola senátních voleb se v obvodě zúčastnilo přibližně 9,66 procenta voličů, což je nejméně v historii senátních voleb. Při minulých senátních volbách v roce 2002 volební účast na Přerovsku činila v prvním kole 22,61 procenta, ve druhém pak byla zhruba o deset procent vyšší. Nepatrný zájem voličů o senátní volby předčil i nedávnou volební účast na Chomutovsku, kam k finálovému duelu přišlo jen 9,73 procenta.

Lidé na Přerovsku vybírali v 215 volebních místnostech nástupce Jitky Seitlové, která se v únoru stala zástupkyní ombudsmana. O uvolněné místo mělo původně zájem osm kandidátů. Přerovský primátor bude působit v Senátu půldruhého roku.

Mirek Topolánek přivítal v ODS nové členy ze Středočeského kraje

Předseda ODS a premiér Mirek Topolánek v sobotu v Kolíně oficiálně přivítal nové středočeské členy strany, kteří do ní vstoupili od začátku roku 2006. Za posledních 16 měsíců ODS ve Středočeském kraji přibylo 311 lidí. Topolánek soudí, že stát se členem ODS v malé obci vyžaduje značnou odvahu. "Vesnice jsou totiž z poloviny bolševické," prohlásil v projevu k nováčkům. Hovořil také o vládě s křesťanskými demokraty a Stranou zelených. "Vládnutí s lidovci a zelenými je složité a je to zaprvé o mé schopnosti řešit krize, zadruhé o tom najít 101 hlasů ve sněmovně a zatřetí o tom, jak tuto vládu mediálně prodat. To poslední se nám zatím příliš nedaří," řekl. Uvedl, že od roku 1997 se členská základna ODS zdvojnásobila.

Na svých internetových stránkách ODS uvádí, že k 31. říjnu 2005 měla celkem 26.155 členů, koncem loňského roku ale Topolánek hovořil o tom, že ODS má 29.000 členů. Občanští demokraté si stanovili podmínku, že kandidovat za ně do sněmovny může jen člen, který je ve straně aspoň dva roky. Česká strana sociálně demokratická měla k loňskému prosinci podle hlavního manažera ČSSD Jiřího Havlíčka zhruba 17.000 členů.

Školské odbory zásadně odmítají vládní reformu veřejných financí

Školské odbory nesouhlasí s vládou navrženou reformou veřejných financí. Podle jejich názoru by její realizace ohrozila kvalitu vzdělávání. "Zásadně odmítáme, aby se reforma veřejných financí stala záminkou pro odklad řešení naléhavých problémů školství," uvedli odboráři v prohlášení, jež odsouhlasili delegáti sjezdu Českomoravského odborového svazu pracovníků školství, který v sobotu skončil v Praze. Za nejdůležitější bolavé místo školství odboráři považují právě nízké platy učitelů i dalších zaměstnanců škol.

Za "výsměch" pracovníkům ve školství považuje vládou navrhovaný růst jejich mezd na příští rok o 1,5 procenta předseda svazu školských odborů František Dobšík, který byl v pátek znovu zvolen do funkce, v níž působil předchozí čtyři roky. "Rozhodně tomu nebudeme přihlížet. Chceme se nějakým způsobem ozvat a rozhodně se jako školští pracovníci budeme bránit," řekl ČTK Dobšík. "Neříkáme, že chceme teď naráz přidat každý deset tisíc. Přidání, které se pohybovalo kolem dvou tisíc korun teď bude řádově v desetikorunách, to srovnání je pro mě výsměchem," prohlásil.

Delegáti sjezdu odsouhlasili také text otevřeného dopisu adresovaného ministrům, poslancům a senátorům. V dopise si stěžují, že vláda svým jednáním zatíží učitele zvyšováním úvazků a svým "bezprecedentním a neprofesionálním" rozhodnutím je zodpovědná za ohrožení výuky zejména v regionech a na základních školách. Podle školských odborů navíc chystaná opatření povedou k další privatizaci školství, zvýšení finanční spoluúčasti studentů a zprivatizování stravování, internátů či školních družin.

Druhý blok Temelína přestal na dva měsíce dodávat proud do sítě

Druhý blok jaderné elektrárny v Temelíně přestal v pátek večer dodávat proud do sítě. Energetici ho odstavili kvůli výměně části paliva. Během odstávky, která je plánovaná na dva měsíce, technici vymění čtvrtinu paliva v reaktoru za nové a odolnější, jež na Temelín dodá americký Westinghouse. Původní soubory se totiž deformovaly více, než se očekávalo. První blok dodává elektřinu bez omezení, informoval ČTK mluvčí elektrárny Marek Sviták. Energetici při odstávce také vymění část vysokotlakého rotoru turbíny za konstrukčně zcela novou. Hodinový výkon tisícimegawattového bloku by se měl poté zvýšit o nejméně 20 megawatt. "Stejná úprava na turbíně bude provedena i při letní odstávce prvního bloku. Toto dvacetimegawattové zvýšení výkonu turbogenerátoru dokáže za hodinu provozu pokrýt spotřebu elektřiny čtyřem českým domácnostem na celý rok," dodal mluvčí.

Ministr Pospíšil: Může trvat i roky, než se Krejčíř objeví v ČR

Český ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil připouští, že může trvat měsíce a možná dokonce roky, než se uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř opět objeví v České republice. Pospíšil to uvedl v rozhovoru pro sobotní Mladou frontu Dnes. Krejčíř je nyní ve vazbě v jihoafrickém Johannesburgu, kde byl zadržen předminulý týden, když tam přiletěl pod falešným jménem z Madagaskaru. "Může to trvat dlouho. Dovolím si tvrdit, že určitě to budou měsíce, a možná dokonce i roky. Podívejte se na jiné případy," odpověděl Pospíšil na dotaz listu, zda jsou naivní představy, že se Krejčíř brzy objeví opět v Česku.

Soud v Johannesburgu bude 17. a 24. května rozhodovat o případném propuštění Krejčíře z vazby na kauci. Před příletem do Johannesburgu pobýval na Seychelských ostrovech, kam předloni uprchl z Česka a jejichž občanství si pro sebe a svoji rodinu již dříve koupil. Česká policie Krejčíře stíhá mimo jiné pro to, že se údajně pokusil ze státní společnosti Čepro vyvést peníze pomocí fiktivních pohledávek, kvůli údajné přípravě vraždy celníka a další trestné činnosti.

Příznivci legalizace marihuany obsadili pražskou Letnou

Zastánci legalizace marihuany v sobotu odpoledne obsadili pražskou Letnou. Stovky lidí přišly na pláň průvodem ze Staroměstského náměstí. Připravena byla vystoupení řady kapel a DJ's. Česká metropole se podesáté připojila k mezinárodní akci nazvané Million Marihuana March. Pochodem na Letnou přišlo kolem 1500 zastánců konopí, doprovázeli je policisté. Lidé pískali, na policisty skandovali "gestapo", ale také "legalis cannabis". V čele průvodu jel terénní automobil s velkým jointem na střeše. Pochodu vévodil transparent s vyobrazením konopného listu a nápisem "Když jí miluješ, není co řešit".

Na Letné už posedávalo dalších několik set lidí, plání se linula vůně marihuany. Návštěvníci koncertu se mohli těšit na kapely Gaia Messiah, Apple juice či 2v1, které patří ke stálicím této akce. Produkci letos doplnili Banditos, Dreadrot či Uprag. Milovníci elektronické taneční hudby mohli přijít na Babe LN, Dr. Kary, Kaplick a Saku, MC Jacoba ze skupiny Skyline a další. Všichni zahráli zdarma na podporu myšlenky legalizace konopí.

Million Marihuana March na Letné v posledních několika letech navštívilo vždy několik tisíc lidí a jejich počet narůstá. Za deset let, co se akce koná, se postoj české společnosti k marihuaně posunul. Organizátoři akce považují za zlomový rok 2005, kdy se ke zkušenostem s kouřením marihuany přiznali někteří přední politici. Řada odborníků s legalizací marihuany nesouhlasí. Upozorňují na to, že častá konzumace této drogy přináší jistá rizika. U lidí, kteří k tomu mají genetické předpoklady, může odstartovat vznik schizofrenie. U každodenních a intenzivních uživatelů konopí hrozí ztráta motivace. Naopak jiní experti namítají, že kouření konopí způsobuje menší škody na lidském zdraví než konzumace tabáku.

Podle Evropského monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti vyzkoušelo někdy v životě marihuanu 22,1 procenta mladých Čechů, asi o deset procent více než je průměr zemí EU. Češi ke kouření marihuany přistupují spíše rekreačně, podíl problémových uživatelů je nízký.

Moravská vína získala při testech kvality v Bruselu šest medailí

Moravští vinaři získali na 46. ročníku mezinárodního konkurzu vína Monde Selection v Bruselu šest cenných kovů, jednu bronzovou a pět stříbrných medailí. Domácí vinaře na soutěži reprezentovali čtyři vinaři s celkem 12 vzorky vín. ČTK informaci získala na stránkách Svazu vinařů České republiky a Národního vinařského centra. Nezávislý institut Monde Selection byl založen v roce 1961, je tedy jedním z nejstarších organizací věnující se hodnocení kvality zboží. Institut testuje především kosmetické výrobky, tabák, čokoládu a alkoholické nápoje. "Soutěž vín má mezi odborníky velký zvuk, protože v hodnotící komisi zasedají před evropští znalci vín. Nad soutěží navíc převzala patronát Mezinárodní organizace révy a vína," řekla ČTK Jana Škrletová ze společnosti Omnimedia, která zastupuje Svaz vinařů.

Nejlépe si v konkurenci vinařů z 15 evropských zemí vedl vinař Oldřich Drápal z Brna, který se specializuje na výrobu slámových vín. Do soutěže přihlásil dvě vína a obě získala stříbrnou medaili. Dva cenné kovy získaly také Moravské vinařské závody Bzenec, po jedné medaili pak firmy Znovín Znojmo a Spielberg CZ.

Dalšího úspěchu dosáhla moravská vína na světové soutěži Chardonnay du Monde, která se každoročně koná v Chateau des Ravatys, sídle Pasteurova institutu. V konkurenci 949 vzorků vín ze 38 zemí získala stříbrné medaile dvě ze čtyř přihlášených vín z Moravy, a to ledové víno Chardonnay ročník 2005 z Vinných sklepů Valtice a výběr z bobulí Chardonnay ročník 2006 ze Znovínu Znojmo.

Vínu se v Česku daří, jeho spotřeba v posledních letech stoupá. Zatímco v roce 1993 byla průměrně 12 litrů vína na osobu ročně, nyní se pohybuje kolem 17 litrů. I tak ale Česko zaostává za Evropou, kde se průměr pohybuje od 25 do 32 litrů.

Chmelařské muzeum v Žatci se otevřelo po rekonstrukci veřejnosti

Chmelařské muzeum v Žatci přivítalo první návštěvníky po náročné dvouleté rekonstrukci. Kromě vybudování infrastruktury a technologického vybavení si projekt kladl za cíl i proměnu muzea. Dosud plnilo spíše funkci depozitáře, nyní by se mělo stát turisticky vyhledávaným centrem, řekl ČTK manažer muzea Vladimír Valeš. "V muzeu byl vybudován přednáškový sál, výstavní plochu jsme rozšířili o 645 metrů čtverečních. Nová je i expozice o vlivu pěstování chmele na krajinu a životní prostředí," uvedl Valeš.

Muzeum bylo původně komplexem budov skladů a balíren chmele. Byl vybudován v 90. letech 19. století a dlouhou dobu patřil pěti soukromým chmelařským firmám. Po 2. světové válce byly sklady pod národní správou a poté je převzal Výkupní sklad chmele. V polovině minulého století byly objekty propojeny v zájmu lepší manipulace se chmelem a celkovému využití skladových prostor. V 70. letech přestaly budovy sloužit chmelařským účelům a staly se skladem civilní obrany města. V unikátních objektech zůstaly podle Valeše zachovány původní prostory pro skladování žoků suchého chmele, pece a komory na jeho síření a manipulační prostory pro lisování včetně originálních lisů z 19. století. "Vedení družstva proto na konci roku 1995 rozhodlo o opravě komplexu a jeho následném využití pro soustředění dokumentace o historii oboru chmelařství," doplnil.

U Myslibořic na Třebíčsku archeologové našli pravěkou osadu

Na dně rybníku u Myslibořic na Třebíčsku našli archeologové pozůstatky velké pravěké osady, která dokazuje, že v této oblasti hospodařili rolníci už 5000 let před naším letopočtem. Jedná se o první osadu z neolitu, která byla odkryta na Vysočině. Rozsahem nemá obdoby, uvádí sobotní regionální příloha Mladé fronty Dnes. "Je to naprosto jedinečný objev," zhodnotil archeolog muzea Vysočiny v Jihlavě Milan Vokáč, který průzkum vede. Osada podle něj pochází z doby nejstarších zemědělců, kteří do regionu přišli čtyři až pět tisíc let před naším letopočtem. Tehdy obývali hliněné domy a používali kamenné nástroje, protože ještě nebyly kovové předměty.

Objev byl učiněn při odbahňování rybníku Utopenec. Na jeho dně archeologové nalezli stovky úlomků i větší kusy bohatě zdobených keramických nádob. "Našli jsme broušenou sekerku, pazourky i šídlo," uvedl Vokáč. Na dně rybníku se zachovalo i velké množství kostí. Tehdejší rolníci chovali prasata, ovce, kozy a hovězí dobytek. Z kostí vyráběli nástroje. Veškeré předměty byly v desítkách odpadkových jam, které pravěcí hospodáři hloubili u svých nadzemních domů. Naleziště zanedlouho opět zaplaví voda. Předměty budou vystaveny v muzeu v Jihlavě a Třebíči.

Dirigent Mácal uvedl s úspěchem Mahlerovu 7. symfonii

Pouhou jednu skladbu měl v pátek večer na programu svého koncertu s Českou filharmonií šéfdirigent Zdeněk Mácal. V Rudolfinu uvedli Mahlerovu 7. symfonii, která jako jediná z devíti skladatelových symfonií zazněla ve světové premiéře v Praze. Stalo se tak na koncertě České filharmonie za autorova řízení před 90 lety. Posluchačsky náročná devadesátiminutová monumentální partitura vyvolala dnes v sále zaplněném početným zahraničním publikem bouřlivé nadšení. Jedenasedmdesátiletý umělec se s tělesem mnohokrát děkoval.

Mácala čeká s Českou filharmonií v sobotu 12. května zahajovací koncert 62. ročníku mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro. Ve Smetanově síni - při této příležitosti společně poprvé - zahrají Smetanův cyklus symfonických básní Má vlast. Stejně jako toto základní dílo české národní hudby i Mahlerova 7. symfonie obohatí v nejbližší době Mácalovu diskografii. S filharmonií pořizují nahrávky pro japonskou firmu Octavia Records, která je po několika letech neúspěšných jednání začala v této sezoně dodávat už i na český trh. Vedle Mahlera točí na desky Mácal v Praze v posledních letech i komplety Dvořákových, Beethovenových a Čajkovského symfonií i další skladby světového repertoáru.

Ze sportu:

Čeští hokejisté už mají na mistrovství světa v Moskvě a Mytiščích po pátečním doplnění útočníka Tomáše Rolinka z Pardubic zaplněnou soupisku v poli. Poslední volné místo mají obhájci stříbra z loňského šampionátu v Rize na postu třetího gólmana, přičemž na doplnění čeká Adam Svoboda ze Slavie.

Sparťanští fotbalisté se vrátili do čela první ligy, protože v duelu 26. kola porazili poslední Slovácko 3:1. Hosté sice od 30. minuty vedli, jenže sparťané i bez vyloučeného Horvátha postupně ovládli hru a nastříleli soupeři tři góly. Ve druhém sobotním utkání kola remizoval Zlín s Ostravou 0:0.

Český motocyklový jezdec Lukáš Pešek obsadil v kvalifikaci na Velkou cenu Číny třetí místo v kategorii do 125 ccm a v neděli tak v Šanghaji odstartuje z první řady. Třetí muž průběžného pořadí šampionátu zajel v pátek druhý čas, v kvalifikaci klesl a v její poslední minutě měl v zatáčce pád, po němž se ještě střetl s motocyklem Itala Lorenza Zanettiho. Z místa nehody však Pešek odešel bez viditelného zranění.

Tenistce Lucii Šafářové se podruhé v sezoně postoupit do finále turnaje WTA nepodařilo. Dvacetiletá fedcupová reprezentantka v semifinále na antuce v Estorilu překvapivě nestačila na o tři roky mladší Viktorii Azarenkovou, jíž podlehla 4:6 a 0:6.

České tenisové jedničce Tomáši Berdychovi se ani v třetím letošním utkání nepodařilo porazit Michaila Južného. Jednadvacetiletý rodák z Valašského Meziříčí podlehl ruskému soupeři 4:6 a 3:6 v semifinále turnaje v Mnichově a napodobil tak neúspěch přítelkyně Lucie Šafářové, která v Estorilu prohrála o necelé dvě hodiny dříve.

Ani ve čtvrtém utkání mistrovství Evropy čeští ragbisté neuspěli. V Praze podlehli Španělsku 15:42 a výrazně si zkomplikovali boj o udržení v A divizi.

Volejbalisté Českých Budějovic získali po pěti letech mistrovský titul. Ve finálové sérii extraligy vyhráli nad Duklou Liberec 4:1 na zápasy. Sobotní duel na jihu Čech skončil vítězstvím domácího Jihostroje ve třech setech.

Krátce o nedělním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky, ojediněle i bouřky. Teploty 13 až 17 stupňů Celsia.