Zprávy

ČSSD: Reforma financí zvýší inflaci, sazby a zkomplikuje podnikání

Reforma veřejných financí, kterou připravila vláda Mirka Topolánka, povede ke zvýšení inflace na 3,5 procenta, způsobí růst úrokových sazeb, a tím i zdražení úvěrů a hypoték. To následně bude mít dopad na podnikání, a v souvislosti s růstem nižší sazby DPH z pěti na devět procent, i na zájem lidí o nové bydlení. Na středeční tiskové konferenci to uvedl předseda ČSSD Jiří Paroubek. Vláda i odhady některých ekonomů počítají s růstem inflace kvůli reformě ke třem procentům. V rámci reformy daní, kde vláda navrhuje rovnou 15procentní daň z příjmu, dojde podle něj pouze k přesunu peněz od nižší a střední třídy k nejbohatším. "Jsme připraveni na reformy, ale ne na sociální experimenty," kritizoval vládní reformu.

Sociálním demokratům se rovněž nelíbí, že plánované změny by měly zrušit daňovou progresi, tedy stav, kdy lidé s vyššími příjmy platí na daních poměrně více než lidé s nižšími příjmy. To ovšem odmítá ministr financí Miroslav Kalousek, podle jehož vyjádření při úterní prezentaci reformy daňová progrese zůstane zachována a pouze se sníží. "Celá reforma má rovněž protipopulační charakter," uvedl Paroubek. Důvodem je podle něj redukce přídavků na děti, porodného i rodičovského příspěvku. Půjde nejméně o sedm miliard korun, o které budou připraveny rodiny s dětmi, dodal. Podle vládních představitelů ovšem snížení přídavků bude kompenzováno daňovými změnami, na kterých podle vlády vydělají všichni občané.

Koaličních kritiků bude asi víc, osud reformy ve sněmovně nejistý

Koaličních poslanců kriticky naladěných vůči vládnímu návrhu reformy může být víc, s podporou váhá nejen bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý z ODS. Jeho stranický kolega Jan Klas ČTK řekl, že pokud ruku pro reformu nezvedne Tlustý, nepodpoří ji ani on. Zatím tak zdaleka není jisté, že kabinet své plány prosadí. Ve dvousetčlenné dolní komoře nemá spolehlivou většinu. Jakákoli nejednota koaličního tábora by tak pro kabinet byla kritická. Vláda přitom s reformami spojuje svůj osud. Koalici zastupuje ve sněmovně 100 poslanců, ČSSD a KSČM 98. V dolní komoře jsou ještě dva bývalí členové ČSSD Miloš Melčák a Michal Pohanka.

Hospodářské noviny uvedly, že reformu kritizuje i lidovec Ludvík Hovorka. "Mám pocit, že to bude mít nepříznivý dopad na nízkopříjmové skupiny. Pokud mé výhrady nebudou vyslyšeny a bude to tlačeno násilím jako celek, tak budu mít opravdu velký problém zvednout ve sněmovně ruku pro," uvedl v listu. Poslankyně ODS Alena Páralová ČTK řekla, že navržená daňová reforma se ani jí příliš nelíbí, ODS by tento plán podle ní mohl poškodit. Chápe však, že je potřeba přinést oběť v zájmu koaliční vlády. Naznačila, že její výhrady nejsou tak vážné, aby reformu "potopila". Nehodlá prý hlasovat s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem proti vlastní straně.

Premiér Mirek Topolánek dal najevo, že by chtěl reformu prosadit jako celek. Chce tak zřejmě zabránit tomu, aby do ní poslanci zasahovali pozměňovacími návrhy, které by vládní plán narušily. Lze ale předpokládat, že přinejmenším opozice s nějakými změnami přijde. Navíc je otázka, jestli Topolánkovo přání vyslyší koaliční poslanci. "Myslím, že představa, že ten balík schválíme bez diskuse a bez větších změn, je představa velmi, velmi optimistická, a nejsem si jistá, zda je realistická," řekla ČTK předsedkyně klubu KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

Teplárny: Vyšší DPH zdraží dálkové vytápění bytů o 720 Kč ročně

Domácnostem s dálkovým teplem vzrostou kvůli navrhovanému růstu snížené sazby DPH roční náklady v průměru o 720 korun na průměrných 18.720 korun. Centrální zásobování teplem má 1,5 milionu domácností, což představuje zhruba čtyři miliony lidí, a řada firem a institucí. Na tiskové konferenci to uvedli zástupci Teplárenského sdružení. Zvýšení snížené sazby DPH z pěti na devět procent je součástí navržené reformy veřejných financí, kterou schválila vláda Mirka Topolánka. Reforma musí ještě projít parlamentem a musí ji podepsat prezident. Státní pokladna by díky zvýšení DPH získala asi o 1,1 miliardy korun více.

Připravovaná ekologická daňová reforma by mohla od ledna příštího roku v průměru zdražit náklady domácností o dalších nejméně 675 Kč ročně v případě využívání dálkového tepla vyrobeného z uhlí a o asi 450 korun u tepla z plynových zdrojů. Další zvýšené náklady mohou vzniknout kvůli nedostatku emisních povolenek nebo plánu zpřísnit limit sirnatosti uhlí.

Zahraniční obchod ČR v únoru s rekordním přebytkem

Zahraniční obchod ČR skončil v únoru s rekordním měsíčním přebytkem 13,6 miliardy korun. Loni byl ve stejném měsíci přebytek o 8,8 miliardy nižší. Informoval o tom Český statistický úřad. Příznivě působil především růst přebytku v obchodě se stroji a dopravními prostředky a pokles schodku v obchodě s minerálními palivy.

Podle předběžných údajů vývoz v únoru meziročně vzrostl o 19,5 procenta a dovoz stoupl o 14,5 procenta, uvedl ČSÚ. Vlivem posílení koruny rostl zahraniční obchod rychleji v přepočtu na eura a zejména dolary. Po přepočtu na eura se zvýšil vývoz o 20,3 procenta a dovoz o 15,2 procenta, přepočítáno na dolary vývoz stoupl o 31,7 procenta a dovoz o 26,1 procenta.

EK dala ČR pokutu za nadbytečné zásoby zemědělských produktů

Evropská komise dala České republice pokutu za nadbytečné zásoby zemědělských produktů. ČR bude muset zaplatit téměř 12,3 milionu eur, tedy skoro 350 milionů korun. Vyšší pokutu dostalo z devíti členských států jen Polsko. Asi 4,6 milionu eur (téměř 130 milionů korun) musí zaplatit i Slovensko. Česko s pokutou nesouhlasí a proti jejímu zaplacení se bude bránit. "Proti návrhu rozhodnutí Evropské komise se postavíme ve výboru Evropské komise, který bude záležitost ještě projednávat v polovině dubna. Pokud to bude nutné, budeme se bránit i soudní cestou," uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič. Podle něj nebylo prokázáno, že by Česko způsobilo nějaké narušení trhu EU. "Údajné nadměrné zásoby některých komodit nevyvolaly výkyvy na jednotném trhu a unijnímu rozpočtu v této souvislosti nevznikly žádné mimořádné náklady, byť jediné euro," řekl Gandalovič. Podotkl také, že Evropská komise přes opakované žádosti postižených zemí nestanovila definici nadlimitních zásob. "Myslím si, že důvody, proč má být tato pokuta uložena, vůbec nebyly naplněny," soudí i agrární analytik Petr Havel. Podle jeho názoru stojí za to proti pokutě bojovat.

"Opatření, jejichž cílem je zabránit vytváření přebytečných zásob, jsou běžným prvkem každého rozšíření EU," uvedla komisařka pro zemědělství a rozvoj venkova Mariann Fischerová-Boelová. Pokuta stihla devět států, které do Evropské unie přistoupily v roce 2004. Vyhnula se jen Maďarsku, které žádné přebytečné zásoby nemá. Česká republika překročila podle Bruselu povolené zásoby u masa, ovoce a rýže.

Češi a Slováci chtějí společně řešit důchodovou reformu

Česká a Slovenská republika, respektive ministerstva práce a sociálních věcí, vytvoří expertní týmy, které společně začnou řešit otázky důchodové reformy. Shodli se na tom český ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas a jeho slovenský protějšek Viera Tomanová na středečním jednání v Uherském Hradišti. Kromě důchodové reformy zahájily obě strany přípravy na uzavření dohod o sociálním zabezpečení, zamezení nelegální práce a zneužívání sociálních dávek. Smlouva by měla upravovat důchody Čechů a Slováků, kteří byli za dobu existence československého státu zaměstnáni u firmy sídlící ve druhém státě. Tito lidé pobírají důchod od státu, kde pracovali. Například Češi, kteří pracovali na Slovensku, pobírají důchod ze Slovenska. Ten je ale značně nižší než důchod, který by pobírali v České republice. V takové situaci jsou téměř 3000 původně československých důchodců, kteří dnes žijí v Česku. Některými případy se již zabýval Ústavní soud, který ve většině případů dal za pravdu důchodcům. Naopak Česká správa sociálního zabezpečení posílá důchod na Slovensko asi 30.000 Slováků.

Vláda schválila darování vrtulníků Afghánistánu

Vláda schválila darování 12 nepotřebných bitevních a transportních vrtulníků Afghánistánu. Stroje se nyní opravují a modernizují v Leteckých opravnách Malešice (LOM). Rekonstrukci zaplatí NATO a podle informací České televize bude stát několik stovek milionů korun. O darování zbraní do Afghánistánu požádali Česko loni spojenci z NATO. Afghánci by měli získat šest dopravních helikoptér Mi-17 a šest bitevníků Mi-24. První vrtulník by Afghánci měli převzít letos v září. Všech 12 strojů bude v této středoasijské zemi létat do konce roku 2008. Podle ministryně obrany Vlasty Parkanové vrtulníky přispějí k rozvoji afghánských vzdušných sil. "Posílí významně vůbec vzdušné síly Afghánistánu, budou moci pomáhat v humanitárních akcích, v nepřístupných oblastech," řekla v úterý České televizi. S darováním vrtulníků Afghánistánu souhlasí také šéf zahraničního výboru sněmovny Jan Hamáček. "U vrtulníků nehrozí zneužití," řekl již dříve ČTK.

Již v únoru vláda schválila také darování 20.000 samopalů a 650 kulometů Afghánistánu. Zbraně byly v celkové hodnotě přes 30 milionů korun. Tento dar však kritizovala nevládní organizace Amnesty International i zástupci opozičních stran. Situace v zemi je podle nich nepřehledná, a tak mají obavy, aby český dar nakonec neskončil v rukou protivládních sil. Samopaly a kulomety by Afghánci měli obdržet do konce roku 2007.

Vláda: Profesionální řidiči budou muset projít dlouhým školením

Začínající řidiči nákladních vozů a autobusů zřejmě budou muset od příštího roku kromě autoškoly absolvovat také 280hodinové školení. Vyplývá to z novely zákona o autoškolách, kterou schválila vláda. Na tiskové konferenci po zasedání kabinetu to oznámil předseda Legislativní rady vlády Cyril Svoboda. Novelu musí ještě odsouhlasit parlament. Povinné školení byla vláda nucena vložit do českého zákona na základě evropské legislativy, ačkoliv podle Svobody takové nařízení nevítá. "Cílem je, aby řidiči v roce 2008 respektive v roce 2009 mohli po celém prostoru EU řídit jako kvalifikovaní řidiči autobusů a náklaďáků," řekl. Novela se týká pouze nových řidičů. Ti, co již vlastní řidičský průkaz skupin C a D a jezděním se živí, se dlouhého školení a následného přezkoušení bát nemusejí. Zákon by měl začít platit v lednu 2008, první školení pro nastávající řidiče autobusů se rozběhnou v září, řidiči kamionů se dočkají až o rok později.

Vláda upravila pravidla pro učitele češtiny v zahraničí

Vláda na návrh ministerstva školství upravila pravidla pro výuku českého jazyka a literatury v zahraničí. Lektoři už nebudou muset vyjíždět na svá zahraniční působiště na omezenou dobu. Mají dostávat vyšší finanční příspěvky. Do výběrového řízení se rovněž budou moci hlásit i lidé, kteří nevystudovali přímo češtinu. Na 47 zahraničních univerzit vyjíždějí lektoři, kteří přednášejí většinou na pracovištích slovanské filologie. Dům zahraničních služeb ministerstva také vysílá do devíti zemí 12 učitelů ke krajanským komunitám, kteří se kromě výuky češtiny podílejí na kulturním životě komunity. Dosud bylo nutné, aby měli zájemci vysokoškolské vzdělání zaměřené na český jazyk a literaturu. Ministerstvo chce nyní změkčit podmínky, aby se mohli hlásit i další vysokoškolsky vzdělaní kandidáti. "Ukázalo se, že někdy je přínosem, když lektoři ovládají jazyk hostitelské země, například mongolštinu nebo arabštinu," argumentuje ministerstvo školství. Kandidáti s češtinou však budou mít i nadále přednost.

Nejvíce učitelů vyjíždí ke krajanům do Rumunska, v současnosti jsou tam tři. Po dvou učitelích vysílá Česká republika do Chorvatska, Argentiny a Brazílie. O lektory českého jazyka a literatury je zájem například v Rusku, hned několik vysokých škol ji vyučuje například v Polsku nebo Itálii. Kromě evropských univerzit působí lektoři také v Číně, Egyptě, Indii, Izraeli a Mongolsku.

Vnitro dostalo pokutu 400.000 Kč za zpracování údajů o zemřelých

Ministerstvo vnitra dostalo pokutu ve výši 400.000 korun za to, že zpracovávalo v informačním systému evidence obyvatel osobní údaje o zemřelých osobách. Navíc mimo jiné údaje z informačního systému zpřístupnilo neoprávněným příjemcům. Pravomocně o tom rozhodl Úřad pro ochranu osobních údajů. Jeho představitelé bližší podrobnosti k případu nesdělili s ohledem na zachování povinné mlčenlivosti.

Celkem úřad rozhodl od půlky ledna do konce března o pokutách ve výši přes jeden milion korun. Jednou ze sankcí byla pokuta ve výši 550.000 korun pro Hnutí na obranu majitelů realit (HOMR) za to, že zveřejnilo na svých internetových stránkách seznamy veřejně známých osob, které bydlí v bytech s regulovaným nájemným. Tuto pokutu ochránci soukromí udělili už před dvěma lety, Městský soud v Praze ale rozhodnutí úřadu zrušil kvůli "drobnému správnímu pochybení", které nyní ochránci soukromí napravili.

Odbory ve Škodovce jsou ve stávkové pohotovosti

Odbory v automobilce Škoda Auto vstoupily do stávkové pohotovosti, uvádí to ve svém tiskovém prohlášení. Stalo se tak po osmi neúspěšných kolech kolektivního vyjednávání o mzdách s vedením společnosti. V čele stávkového výboru stojí předseda Podnikové rady Jaroslav Povšík. Podniková rada je připravena zorganizovat na podporu svých mzdových jak výstražnou, tak i časově neomezenou stávku. V případě dosažení dohody s vedením společnosti jsou odbory připraveny všechny stávkové akce okamžitě přerušit.

CVVM: Politiky spíš ovlivňuje korupce a lobby než stávky a občané

Největší vliv na rozhodování politiků mají podle mínění lidí úplatky a lobbisté, nejméně je ovlivňují demonstrace, průzkumy veřejného mínění a občané. Také média mají podle většiny dotázaných vliv na politická rozhodnutí. Vyplývá to z březnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění, který má ČTK k dispozici. Tři čtvrtiny lidí přikládají vliv na rozhodování politiků korupci, dvě třetiny pak zájmovým skupinám. Médiím ho připisuje více než polovina lidí. Občané politiky spíše ovlivňují podle 22 procent lidí, podle 59 procent je spíše neovlivňují.

Gandalovič navrhne přimíchávání biopaliva do nafty již od září

Přimíchávání biopaliva do nafty by mohlo být povinné již od 1. září letošního roku. Ministr zemědělství Petr Gandalovič chce navrhnout dřívější termín při projednávání novely zákona o ochraně ovzduší v zemědělském výboru Poslanecké sněmovny. Na tiskové konferenci k biopalivům to uvedli zástupci ministerstva zemědělství. Návrh schválený vládou zatím počítá s tím, že povinné přidávání biopaliv do nafty i benzinu začne od ledna 2008. "Musíme mít na paměti nutnost splnit cíl pro tento rok, a sice dosáhnout podílu biopaliv na spotřebě pohonných hmot v ČR ve výši 1,63 procenta energetického obsahu, jak jsme to oznámili Evropské komisi. Navíc je nezbytné, abychom si vyzkoušeli systém již letos, pokud ho chceme naplno spustit od příštího roku," zdůvodnil návrh Gandalovič.

Dalším důvodem pro dřívější zavedení povinnosti přimíchávat metylester řepkového oleje do nafty je předpokládaná vyšší sklizeň řepky v letošním roce, uvedlo ministerstvo zemědělství. Zemědělci totiž počítali s tím, že biopaliva se začnou přidávat do benzinů již od letošního pololetí, a řepku pro letošek zaseli na větší výměře. Pole s touto plodinou se meziročně rozrostla o desetinu, a navíc se očekává nadprůměrný výnos. Agrární komora již dříve varovala, že odložení programu biopaliv může vést ke zhroucení trhu s řepkou.

NS: Češka nemusí vydat nemocné dítě otci do Spojených států

Češka Eva Macready nemusí vydat americkému otci jejich společného syna Aidena Thomase, jehož před třemi lety jako nemluvně odvezla ze Spojených států do Brna. Nejvyšší soud (NS) rozhodl, že psychicky nemocné dítě zůstane v péči matky. Městský soud v Brně přitom dříve přikázal vydat chlapce do zámoří. ČTK má rozhodnutí NS k dispozici, verdikt potvrdil i mluvčí soudu Petr Knötig. "Kromě slz do očí mi tato informace znovu dala naději, ze i v naší zemi soudy rozhoduji ve prospěch dítěte. Naše kauza trvala téměř tři roky, a i když to tak zpočátku nevypadalo, vyhrál zdravý rozum," řekla ČTK Eva Macready.

Eva Macready se v Texasu ve Spojených státech provdala a porodila dítě. Od manžela se však rozhodla odejít. "Protože má psychické onemocnění, na které mám doklady, tak nás ohrožoval," uvedla. Závažná choroba, autismus, se projevila i u dítěte. Právě kvůli zdravotnímu stavu zůstane s matkou v Česku. Mezinárodní úmluva o občanskoprávních aspektech únosů dětí stanovuje, že nezletilého nelze vydat, jestliže mu v zahraničí hrozí fyzická nebo duševní újma. Soudní znalci dospěli k závěru, že chlapec je silně vázán na matku a návrat do zámoří by mu přitížil. "Nezletilý trpí psychickou poruchou, a o to víc je závislý na matce. Ztratí-li oporu v osobě blízké, ztratí jeho život lidskou kvalitu," stojí v posudku z oboru pedagogiky.

V Terezíně vzniklo Mezinárodní hudební centrum TIMUC

V Terezíně na Litoměřicku vzniklo Mezinárodní hudební centrum TIMUC. Jeho cílem je vytvořit v Terezíně prostor pro setkávání mladých lidí z celého světa. Zvláštní důraz při své činnosti bude klást na hudbu. Veřejnosti se představí 10. dubna koncertem, na němž zazní převážně skladby autorů, kteří byli vězněni v terezínském ghettu. Týž den večer bude v Terezíně uvedeno také Haydnovo oratorium Stabat Mater. ČTK to oznámil ředitel centra Tomáš Květák.

TIMUC (Terezin International Music Centre) se představí o den později i pražské veřejnosti koncertem v Rytířském sále Valdštejnského paláce. Na programu bude opět Stabat Mater. Spolupořadatelem je Senát, uvedl Květák. Letos počítá TIMUC ještě s festivalem komorní hudby v září, v říjnu s jednodenní akci věnovanou skladateli Viktoru Ullmannovi a v listopadu s týdenním workshopem na téma italská barokní hudba. Představit by se na nich měli nejen čeští, ale i němečtí, francouzští a italští hudebníci.

Obecně prospěšná společnost TIMUC chce být podle Květáka součástí Europrojektu Terezín, jehož cílem je přeměnit bývalé pevnostní město v centrum vzdělanosti, kultury a sportu. Kromě jiného to znamená zrekonstruovat bývalé vojenské objekty a využít je pro nově zřízenou vysokou školu a zmíněné hudební centrum. Náklady jsou odhadnuty na 7,5 miliardy korun. Podílet by se na nich měla Evropská unie a Česko.

iDnes.cz: CzechTek ve velkém stylu letos v Česku zřejmě nebude

Technoparty CzechTek se letos v Česku zřejmě neuskuteční. Uvedl to zpravodajský server iDnes.cz s odkazem na informace od lidí, kteří akci v minulosti zajišťovali. Ortodoxní technaři si stěžují mimo jiné na "likvidaci původních myšlenek freetekna" a nelíbí se jim prý ani velký mediální zájem o akci. Nevyloučili, že se technoparty letos bude konat dál na východ, například na Ukrajině či v Bulharsku. V Česku by ji nahradila menší akce, uvedl server.

Loňský CzechTek se konal ve vojenském prostoru na Karlovarsku. Technaři ho dostali do pronájmu za symbolickou částku. Politici tak chtěli zabránit tomu, aby se opakovaly události z předchozího roku, kdy akci ukončil ostrý policejní zásah. Podle technařů ale spolupráce s armádou definitivně zlikvidovala původní svobodomyslné pojetí technoparty, uvedl iDnes.cz.

Přehlídku velikonočních tradic nabízí také Pražský hrad

Malování kraslic, pletení pomlázek a košíků či zdobení perníčků a další velikonoční tradice si mohou prohlédnout turisté, kteří zavítají na Pražský hrad. Do tajů staročeských řemesel mohou návštěvníci Nejvyššího purkrabství pronikat do pondělka. Přehlídka staročeských řemesel je podle organizátorů určena především školám a rodinám s dětmi, které se chystají strávit Velikonoce v Praze. Akce je částečně prodejní. V areálu Nejvyššího purkrabství se tradičně konají Letní shakespearovské slavnosti. Snahou agentury Schok, která je pořádá, je podle Bičíkové oživit toto místo i během roku. O Vánocích se zde konala výstava betlémů.

Ze sportu:

Českou hokejovou reprezentaci čeká ve čtvrtek první zápasový test před mistrovstvím světa - v Olomouci se utká se Švýcarskem. Trenér Alois Hadamczik sice formuje zárodek týmu pro vrchol sezony již od minulého týdne, až nyní ale jeho svěřence čeká úvodní z šesti duelů, které národní mužstvo před odletem do Moskvy sehraje. Oba celky jsou na tom tři týdny před začátkem mistrovství podobně. Chybí jim hráči finalistů domácí soutěže a krajánci ze zahraničí, zejména z NHL.

Český hokejový brankář Dominik Hašek z Detroitu se díky úternímu 76. čistému kontu v kariéře vyrovnal na osmém místě historické tabulky NHL bývalému gólmanovi Montrealu a Chicaga Tonymu Espositovi a v dresu Floridy stále aktivnímu Edu Belfourovi. V této sezoně udržela opora Red Wings nulu již poosmé. Výše by se mohl dvaačtyřicetiletý odchovanec pardubického hokeje posunout jen v případě dalšího pokračování v prestižní soutěži. Detroitu totiž zbývají do konce základní části dvě utkání a k posunu na úroveň dua Tiny Thompson, Alex Connell na šesté pozici chybí Haškovi ještě pět shutoutů.

Hokejový reprezentační obránce Miroslav Blaťák má namířeno ze švédské Mory do ruské Ufy. Podle informace deníku Sport-Express se čtyřiadvacetiletý zlínský odchovanec už dohodl s vedením klubu na smlouvě. V týmu se Blaťák setká s krajany Michalem Mikeskou a Radkem Philippem, který už působil v Ufě v uplynulém ročníku a nedávno prodloužili kontrakty. Blaťák má za sebou první zahraniční angažmá v kariéře. Moře pomohl k postupu do čtvrtfinále švédské Elitserien 21 body za šest branek a 15 asistencí v 53 utkáních. Byl tak nejproduktivnějším obráncem týmu.

Český kůň Purpur v sedle s žokejem Lukášem Kaslem vyhráli v Miláně překážkový dostih na 3600 metrů s názvem Premio Gaetano Litta Modignani. Svěřenec trenéra Jaroslava Votavy ze stáje Votava Zámecký vrch získal největší podíl z dotace 20.000 eur, když ve steeplechase zvítězil před dalším českým zástupcem Gontem jedoucím pod Josefem Bartošem. V dalším dostihu s názvem Premio Giulio Caccia o 24.000 eur dokončila předloňská vítězka Českého derby Ready for Life závod přes proutěné překážky na třetím místě.

Skokan na lyžích Jan Mazoch se poprvé od svého těžkého pádu objevil na veřejnosti. Po 74 dnech od dramatu v polském Zakopaném se krátce zastavil na radnici ve Frenštátu pod Radhoštěm, kde obdržel z rukou starosty Stanislava Hrabovského jedno z ocenění určených pro nejlepší sportovce města za rok 2006. S Mazochem se podruhé od nešťastné události v závodu Světového poháru setkal také nejlepší český skokan na lyžích Jakub Janda, další ze zástupců tamního oddílu. Mazoch se po pádu léčil v krakovské nemocnici v Polsku, kde několik dní ležel v umělém spánku. Lékaři se vinou vážného zranění hlavy dokonce chvíli obávali o jeho život. Skokan se však úspěšně zotavuje a v současnosti se těší dobré náladě a pohodě. Koncem dubna čeká vnuka Jiřího Rašky plánované kompletní vyšetření.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Skoro jasno až polojasno. Teploty 11 až 15 stupňů Celsia.