Zprávy

Česko oficiálně zahájilo s Američany jednání o základně

Česko oficiálně zahájilo s USA jednání o radarové základně. Vláda schválila návrh nóty, kterou ČR souhlasně odpoví na americkou výzvu otevřít jednání o umístění radaru protiraketové obrany USA v Česku. Rozhovory by měly trvat přibližně do konce roku. Spojené státy v lednu požádaly o umístění radaru dalekého dosahu v České republice a sila s desítkou protiraketových střel v Polsku. Premiér Mirek Topolánek uvedl, že obsahem nóty bylo mimo jiné to, že Česká republika uznala existenci bezpečnostních hrozeb a potřebu vystavět protiraketový systém NATO. " Česká republika potvrzuje, že se rozhodla zahájit jednání," řekl novinářům. Ministryně obrany Vlasta Parkanová řekla, že pro nótu hlasovali všichni ministři kromě jednoho. Vyjednávání s USA o umístění radaru protiraketové obrany bude trvat přibližně do konce roku.

I přes souhlas se zahájením jednání zatím není jisté, že radar skutečně bude v Česku stát. Ve vládní koalici se totiž rýsují názorové rozdíly. Zatímco Občanská demokratická strana a lidovci jsou pro umístění radaru v Česku, zelení váhají a chtějí do projektu víc zapojit NATO a EU. Se stavbou základny nesouhlasí také většina opoziční ČSSD. Ostře proti stavbě základny jsou komunisté.

Průzkum: Většina lidí je pro jednání s USA o základně

Většina české veřejnosti, 56 procent, souhlasí podle průzkumu společnosti Factum Invenio se zahájením jednání se Spojenými státy o umístění americké radarové základny na českém území. Na základě vyjednaných podmínek by se mělo rozhodnout o tom, zda nabídku přijmout. Výsledky ČTK poskytlo ministerstvo zahraničí. Podle dřívějších průzkumů většina Čechů vybudování základny odmítá. Odmítavý postoj k zahájení jednání vyjádřilo podle nového průzkumu vypracovaného na zakázku ministerstva 27 procent respondentů, pro okamžité přijetí nabídky se vyslovilo sedm procent lidí. Dalších deset procent na tuto otázku nevyjádřilo svůj názor. Podle průzkumu, který počátkem března zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění, s vybudováním americké radarové základny na území České republiky nesouhlasí více než tři pětiny lidí, 61 procent. Opačný názor má čtvrtina dotázaných.

Bush nabídl Putinovi podrobnou diskuzi o základně

Americký prezident George Bush nabídl svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi "podrobnou diskuzi" o protiraketové základně, jejíž části USA chtějí vybudovat v České republice a v Polsku. Informují o tom internetové stránky Kremlu. Učinil tak v den, kdy česká vláda rozhodla, že zahájí jednání o základně s USA. Ruské ministerstvo zahraničí v reakci na to zdůraznilo, že budování amerického protiraketového systému v Evropě "za zády Moskvy" není správné. V telefonátu se svým americkým protějškem Putin zdůraznil důvody, proč americký projekt vyvolává v Rusku obavy. Rozhovor se uskutečnil z americké iniciativy a obě strany se dohodly na pokračování "pravidelného dialogu na všech úrovních".

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Michail Kamynin v reakci na středeční rozhodnutí českého kabinetu řekl, že otázku tohoto radaru bude Rusko vznášet při všech jednáních s českými představiteli. Existence systému protiraketové obrany USA ve střední Evropě bude mít podle mluvčího vliv na podobu ruské obranné politiky. "Ruská strana musí být plně informována o záměrech a plánech a je třeba vést odpovídající rozhovory. Toto téma bude nastolováno při našich kontaktech s Prahou," řekl Kamynin rozhlasové stanici Echo Moskvy.

Výtvarná soutěž chce protestovat proti základně USA v ČR

Protestovat proti umístění části americké protiraketové základny v České republice je cílem výtvarné soutěže "R a R není fér!". Akce, kterou organizuje iniciativa Ne základnám, je určena amatérům všech věkových kategorií. Přispět do ní mohou například fotografiemi, kresbami či malbami. Smyslem akce mimo jiné je, aby se i lidé, pro které je slovní projev problematický, také mohli zapojit do debaty o základně. "Zažila jsem jedinou skoro válečnou situaci v roce 1968, to mi bylo 20 let. Poté jsem opustila tuto zemi a žila dlouhá léta v emigraci. Také jsem žila v pohraničí a mí rodiče ještě pořád velice silně cítili, co to byla válka - to jsou momenty, které mě motivovaly k tomu, abych se zabývala tím, co jsou to válečné situace, proč vznikají a proč je v případě konfliktů ve společnosti tak málo civilních řešení," řekla ČTK jedna z organizátorek Marie Lienauová.

Soutěž byla zahájena již 20. března, tedy v den čtvrtého výročí zahájení vojenských operací v Iráku pod vedením USA. Novináře seznámili s akcí její organizátoři na tiskové konference v Praze. Soutěž potrvá do 11. září, kdy uplyne šest let od útoku teroristů na New York a Washington. "Data jsou symbolická - v obou případech se oběťmi stalo civilní obyvatelstvo, nevinní lidé. Akce není antiamerická, ale protiválečná," uvedla Monika Hoření, která je mimo jiné mluvčí KSČM. Soutěž je ale nestranická, uvedli organizátoři s tím, že jejich případná stranická příslušnost je individuální věc.

Prezidenti Klaus a Köhler v Teplicích mluvili o vztazích ČR a Německa i o EU

Hlavně o česko-německých vztazích a evropských otázkách se ve středu během půlhodinové schůzky v Teplicích bavili prezidenti Česka a Německa Václav Klaus a Horst Köhler. Podle Klause mluvili i o evropské ústavě. Shodli se, že česko-německé vztahy jsou na velmi dobré úrovni. Například o radaru, který USA chtějí postavit v České republice, se vůbec nezmínili. Během návštěvy severočeských lázních prezidenti debatovali se studenty místních středních škol. I zde většina otázek směřovala k budoucím vztahům Česka a Německa a budoucnosti Evropské unie. Köhler studentům řekl, že si za 30 let představuje Evropu ne jako jeden společný stát, ale jako jeden region plný rozmanitostí, kde se bude dobře žít. Klaus svému německému kolegovi oponoval, že tak růžově evropskou budoucnost nevidí. Podle něho nyní Evropa stojí před důležitým rozhodnutím a musí se pokusit pracovat tak, aby vize Köhlera opravdu vyšla.

Mirek Topolánek: Inspekce odposlechy kvůli Kubicemu pochybila

Inspekce ministra vnitra podle premiéra Mirka Topolánka pochybila, když loni spustila masivní vyšetřování včetně odposlechů novinářů v takzvané Kubiceho kauze. Na tiskové konferenci předseda vlády prohlásil, že odposlechy byly nasazeny, aniž se zkoumalo, zda byly důvodné. Uvedl, že na kauze měl osobní zájem tehdejší premiér Jiří Paroubek. Topolánek řekl, že jeho slova o tom, že za odposlechy stojí bývalá vláda, se potvrdila.

Jiří Paroubek v Mirošově na Rokycansku označil Topolánkovo vyjádření za "čistě účelové, nebo dokonce lživé". Je to nechutné, řekl. Domnívá se, že odposlechy byly povoleny někdy v září, kdy už nebyl premiérem. Podle něj projevuje Topolánek nulové právní vědomí a "vědomě lže". Pouze za komunistického režimu mohli podle Paroubka generální tajemník ÚV KSČ, prezident či premiér nařídit odposlechy. Dnes je navrhuje nezávislý státní zástupce a schvaluje je nezávislý soudce, dodal.

Inspekce sledovala podle serveru Aktuálně.cz nejméně deset lidí působících na vlivných místech. Mezi odposlouchávanými a monitorovanými byli údajně například bývalý poslanec ČSSD Petr Ibl, někdejší ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS), olomoucký primátor z ODS Martin Novotný, právník a člen představenstva fotbalové Sigmy Olomouc Petr Konečný, jinak též lidovec, další řadová členka KDU-ČSL a také Jakub Unger, manažer firmy NetCentrum.cz - mateřské společnosti Aktuálně.cz.

Za údajnou korupci v armádě zatím policie nikoho neobvinila

Protikorupční policie dokončila domovní prohlídky u podezřelých z korupce při zadávání armádních zakázek. Nikoho ale zatím nezadržela ani neobvinila. "Nyní vyhodnocujeme věci, které jsme zadrželi při domovních prohlídkách. Možná do měsíce by mohlo prověřování dospět k nějakému dalšímu závěru," řekla mluvčí speciálního policejního útvaru Alena Vokráčková. Podle policie podnikatelé i státní zaměstnanci spolupracovali při nelegálním získávání zakázek ministerstva a jsou podezřelí z přijímání úplatku, podplácení, pletichy při veřejné soutěži a dražbě a účasti na zločinném spolčení. Podle ministryně obrany Vlasty Parkanové by se vyšetřování mohlo týkat přibližně deseti lidí. Výše veřejných zakázek, které policie prošetřuje, by pak mohla dosáhnout asi půl miliardy korun, některé informace uvádějí i miliardu korun. Údajně se případ týká Vojenské ubytovací a stavební správy v Českých Budějovicích, Litoměřicích a Brně. Mladá fronta Dnes zveřejnila rozhovor s jedním z šéfů Vojenské ubytovací a stavební správy, podle kterého výsledky výběrových řízení na opravy kasáren měnili pracovníci ministerstva obrany.

Premiér Topolánek: Čunka nutit k odchodu nebudu, i kvůli médiím

Premiér Mirek Topolánek nebude předsedu KDU-ČSL Jiřího Čunka nutit k odchodu z vlády kvůli korupční aféře. Novinářům po zasedání vlády řekl, že vicepremiér Čunek pokládá takový krok za uznání viny a neudělá to. "A já ho k tomu nebudu nutit," uvedl Topolánek. Dodal, že to k tomu vede mimo jiné mediální štvanice na vicepremiéra. Schůzka předsedů koaličních stran se uskutečnila v noci na středu. Politici se setkali tajně a neřekli novinářům kdy a kde. Za nestoudné má Topolánek dotazy médií na místo a čas schůzky a snahu novinářů schůzku sledovat.

Ministr Bursík: Vláda nejednala o návrhu žalovat kvůli povolenkám EK

Vláda nejednala o návrhu ministra průmyslu a obchodu Martina Římana podat kvůli nižšímu přídělu emisních povolenek na roky roky 2008 až 2012 žalobu na Evropskou komisi. Česko podle pondělního verdiktu EK dostane o téměř 15 procent méně emisních povolenek, než o kolik žádalo. Kvůli výraznému snížení emisního přídělu již EK zažalovalo Slovensko a odvolání k evropskému soudu nevyloučilo také Polsko, které v pondělí z Bruselu odešlo rovněž s nepořízenou. Podle ministra průmyslu Římana je zajímavé, že EK výrazně snížila emisní povolenky především novým členským státům EU, jejichž ekonomiky v posledních letech prudce rostou. Brusel stejně jako v případě většiny ostatních členských států Česku vytýká, že žádalo o daleko více povolenek na emise CO2, než dosud české podniky vypouštěly do ovzduší.

Do rozpočtu přibudou peníze na stavební spoření a nemocenskou

Ministerstvo financí získá pro státní rozpočet chybějící čtyři miliardy korun na výplatu státní podpory stavebního spoření a úhradu nemocenského pojištění. Peníze do rozpočtu přibudou z rezervních fondů jednotlivých ministerstev. Návrh ministra financí schválila vláda, informoval Úřad vlády. Uvedené peníze scházejí ve státním rozpočtu na letošní rok, který počítá s deficitem 91,3 miliardy korun. Peníze sebrali poslanci podle dřívějšího vyjádření ministra financí Miroslava Kalouska z rozpočtu při jeho schvalování na konci loňského roku. Peníze putovaly především na takzvané poslanecké pomníčky, tedy projekty na lokální investice do volebních obvodů jednotlivých poslanců.

Kvůli chybějícím prostředkům ve státním rozpočtu již minulý týden vláda rozhodla prodat sedm procent akcií elektrárenské společnosti ČEZ přes kapitálový trh. Vláda chce peníze použít na schválené opravy a stavby silnic, na které není v letošním rozpočtu dostatek peněz. Pokud by stát nezískal dodatečné peníze, stoupne letos podle Kalouska deficit rozpočtu na 122 miliard korun.

Ministr Langer: Do konce dubna začne fungovat 35 Czech Pointů

Do konce dubna by mělo začít fungovat 35 kontaktních míst pro komunikaci občanů s veřejnou správou Czech Point. Při zahájení činnosti prvního Czech Pointu v Praze 13 to uvedl ministr vnitra a informatiky Ivan Langer. Původně ministerstvo informatiky počítalo se zahájením projektu na začátku ledna. Czech Point v rámci pilotního projektu umožní občanům vydávání ověřených výpisů z katastru nemovitostí, obchodního a živnostenského rejstříku. Po vyhodnocení tříměsíčního pilotního provozu by se měl projekt rozšířit do 205 pověřených obcí. Od konce února nabízí ověřené výpisy i 19 kanceláří Hospodářské komory. Postupně by je mělo vydávat všech 180 jejích poboček.

Hlavním cílem projektu Czech Point (Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál) je vytvořit síť míst, kde budou moci občané a podnikatelé získávat veškeré údaje, opisy, výpisy, které jsou uvedeny v centrálních veřejných evidencích a registrech. V dalších fázích bude možné v rámci kontaktních míst podávat jakékoli podání či žádost na státní správu, a také sledovat stav vyřízení žádosti. Síť kontaktních míst, z nichž budou lidé moci elektronicky komunikovat s úřady, bude v příštím roce tvořit několik tisíc obecních úřadů. Připojit by se k nim mělo také 2000 poboček České pošty.

Praktici na řadě míst neordinovali, pacienti si nestěžovali

Praktičtí lékaři na řadě míst České republiky ve středu neordinovali. Ve Zlínském kraji, odkud vzešla letos už podruhé výzva k protestům, zavřela většina ordinací. Poprvé to udělali v půli února. Nesouhlasí s výší plateb od zdravotních pojišťoven za péči a chtějí, aby stoupl význam primární péče, a to i v přídělu peněz z pojištění. Náhradu za sebe zajistili. Na ministerstvu zdravotnictví si žádný pacient nestěžoval. Česká lékařská komora požadavky lékařů podpořila. Exministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) vyzval ministra Tomáše Julínka (ODS), aby novelizoval vyhlášku a praktici dostali letos více peněz za léčení. Podle mluvčího ministerstva Tomáše Cikrta to ale není právně možné. Podle Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) není protest lékařů fér, dostali a dostanou zaplacenu všechnu práci, tedy i prevence a očkování. "Úhrady za minulý a letošní rok už není možné zvýšit - to je objektivní skutečnost. Je ale možné změnit podmínky na příští roky," sdělila ČTK mluvčí VZP Jana Víšková.

V Česku je zhruba 2500 dětských lékařů, asi 70 procent se ke stávce připojilo. Protest podpořilo asi 25 procent z 5000 praktiků pro dospělé, vyčíslil předseda sdružení praktiků Zlínského kraje Lubomír Nečas. K protestu se připojili lékaři z kraje Vysočina, Jihomoravského, Olomouckého či Karlovarského kraje a další jednotlivci z celé republiky. V hlavním městě vyvěsilo letáky 80 procent pediatrů, část přerušila na hodinu práci.

Rakušané blokovali kvůli Temelínu pět přechodů, Wullovitz částečně

Rakouští odpůrci jaderné elektrárny Temelín ve středu opět na hodinu zablokovali rakousko-české pohraniční přechody. Blokády mají přinutit rakouskou vládu, aby podala mezinárodní žalobu na Česko pro údajné porušení dohody z Melku. Protesty organizuje občanské sdružení Atomstopp ze spolkové země Horní Rakousy, kde je odpor vůči jihočeské elektrárně největší. Zmírnění blokády na přechodu Wullowitz/Dolní Dvořiště odpůrci Temelína zdůvodňují tím, že rakouská vláda již začíná ustupovat jejich tlaku.

Premiér Topolánek čelí za výroky spojované s nacismem trestnímu oznámení

Premiér Mirek Topolánek čelí kvůli svým kontroverzním výrokům, které bývají spojovány s nacismem, trestnímu oznámení. Podal je pražský advokát Kolja Kubíček, který předsedu vlády podezírá z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Kubíček ČTK řekl, že trestní oznámení odeslal faxem nejvyšší státní zástupkyni Renátě Vesecké a také na pražské městské státní zastupitelství. Premiéra za výroky kritizoval i šéf ČSSD Jiří Paroubek.

Topolánek svými výroky veřejně demonstroval pravděpodobný vnitřní myšlenkový obdiv k jednání nacionálních socialistů a fašistů, píše Kubíček v trestním oznámení. Zmiňuje sms zprávu, jež pobouřila i odbojáře z druhé světové války. Premiér ji poslal novináři a použil v ní německý výraz "Es kommt der Tag..". Úsloví "Přijde den" používali nacisticky orientovaní členové Sudetoněmecké strany ve 30. letech minulého století jako výzvu k připojení Sudet k německé říši. V trestním oznámení uvedl Kubíček i Topolánkova slova o "noci dlouhých nožů". Šéf občanských demokratů jimi na setkání s podnikateli avizoval v červnu 2005 personální změny po případném volebním vítězství ODS. Tento výrok lze chápat jen jako odkaz na Adolfem Hitlerem nařízenou vraždící likvidaci politických odpůrců, míní Kubíček.

Topolánek má kauzu za "uměle vyvolaný skandál". Po zasedání vlády řekl, že už nebude odpovídat na dotazy ohledně své soukromé korespondence. "Je s podivem, že seriózní média naskakují na bulvár a věci, které jsem buď neřekl, nebo jsou řečena soukromě, nebo jsou součástí soukromé korespondence, nezákonných odposlechů a podobně, jsou vydávány za skutečné problémy," konstatoval.

Provozovatel baru musí Romům zaplatit za to, že je neobsloužil

Provozovatel baru v Ostravě Jiří Ozdinec musí zaplatit odškodné 5000 korun každému z trojice Romů, které obsluha odmítla v jeho podniku před lety obsloužit. Rozhodl o tom Vrchní soud v Olomouci. Každému z nich se musí navíc za jednání personálu písemně omluvit. Romové na provozovatele podali žalobu na ochranu osobnosti, neboť se cítili diskriminováni a byla podle nich uražena jejich lidská důstojnost. Ostravský krajský soud původně kromě omluvy stanovil vyšší odškodné, a to 50.000 korun pro každého z Romů. Ozdinec se však proti rozsudku odvolal. Bar v Ostravě navštívili Romové se svými dalšími známými před šesti lety. Personál baru je odmítl obsloužit s tím, že nemají klubové karty a do podniku bez nich údajně vstoupit nemohou. Krátce po jejich odchodu však do provozovny bez potíží vstoupili jejich známí, kteří nejsou Romové. Klubové karty přitom neměli. Také policisté, kteří na místo přijeli, zjistili, že nikdo z hostů klubovou kartu neměl.

Učitelé slavili svůj svátek

Školy ve středu, kdy uplynulo 415 let od narození pedagoga a filozofa Jana Amose Komenského, slavily Den učitelů. Nově zvolený nejoblíbenější učitel roku, osmdesátiletý Ivan Sedlák, vyzval všechny pedagogy, aby vyhlásili školu hrou, byli na děti hodní, nenechali je psát testy a nezkoušeli je.

Deník Právo srovnává české učitelské platy se mzdou kantorů v Německu, Rakousku a Francii. A jak si podle listu následovníci učitele národů v jeho vlasti stojí? Ve srovnání s německými kolegy je český učitel chudák. Po 32 letech praxe si měsíčně přijde na 23 280 korun hrubého. Jeho stejně dlouho učící německý kolega dostává v přepočtu 121 688 korun, rakouský 94 584 a francouzský učitel pak 81 700 korun. Čeští kantoři své evropské kolegy jen tak výší platu nedohoní. Ministryně školství Dana Kuchtová nedávno oznámila, že učitelé nemohou počítat s plošným navýšením mezd. S čím ale počítat mohou, je propouštění. Jiné zaměstnání a možná s vyšším platem si pravděpodobně bude muset hledat 20 tisíc z nich.

Archeologové nalezli v Předmostí další lokalitu s kostmi mamuta

Přerovští archeologové objevili tento týden nedaleko jednoho z nejznámějších evropských archeologických nalezišť starší doby kamenné v Předmostí další soubor kostí mamuta. Objev z doby mladého paleolitu odborníci považují za velmi cenný. Nachází se totiž v neporušené vrstvě na jihozápad od centrální slavné oblasti pravěkých nálezů. V průzkumu budou i nadále pokračovat. "Objevili jsme menší soubor zlomků mamutích kostí z období zhruba 30.000 až 25.000 let před naším letopočtem. Jde o naprosto novou lokalitu, která je navíc neporušená. Kosti byly navíc objeveny v neporušené vrstvě ve spraši. Jde o nové zjištění v rámci Předmostí," řekl ČTK přerovský archeolog Zdeněk Schenk.

Na vzácný nález odborníci narazili při archeologickém dohledu nad výkopovými pracemi v Prostějovské ulici. Lokalita se nachází asi 250 metrů jihozápadním směrem od centrální slavné archeologické oblasti, kde nyní stojí nový památník lovců mamutů, který loni odhalila přerovská radnice. Podle odborníků nález mamutích kostí dokládá novou polohu osídlení v této oblasti. Zatím se nepodařilo nalézt kamenné štípané nástroje, které by doložily, zda jde o místo úlovku mamuta či náznak osídlení.

Nová pražská galerie nese jméno Jaroslavy Moserové

Jméno lékařky, překladatelky, ilustrátorky a političky Jaroslavy Moserové nese nová galerie v Praze. V prostorách svého Ateliéru ALF na Žižkově ji otevřelo občanské sdružení Art Language, které se angažuje v sociální oblasti. V galerii umístilo stálou expozici akvarelů Moserové, která v nich zachytila postavy a tváře lidí z různých částí světa. Zájemci si mohou akvarely prohlédnout i na www.artlanguage.org. Termín otevření nebyl zvolen náhodou, v těchto dnech uplynul rok od jejího úmrtí. Jaroslavu Moserovou znala veřejnost především jako překladatelku detektivních románů Dicka Francise a díky její politické dráze. Někdejší senátorka, diplomatka a předsedkyně Generální konference Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu (UNESCO) měla před čtyřmi lety šanci stát se vůbec první ženou v čele státu.

Česko hostí Mistrovství světa v luštění sudoku

Poměřovat důvtip a logické myšlení budou v Praze nejlepší luštitelé sudoku. Na druhém mistrovství světa, jehož oficiální část začne ve čtvrtek, se utká 141 milovníků jednoho z nejoblíbenějších hlavolamů současnosti ze 32 zemí. Podle pořadatelů budou přítomny luštitelské špičky ze všech hádankářských velmocí. Jako čestný host se zúčastní prezident Václav Klaus, pod jehož záštitou se akce koná. "Česká republika je luštitelskou a hádankářskou velmocí. Svědčí o tom úspěchy na mistrovstvích světa. Je tady stoletá tradice, na kterou navazujeme," řekl předseda Světové hádankářské federace a zároveň ředitel mistrovství Vítězslav Koudelka. Zájemci budou moci sledovat přímý přenos celého klání na oficiálních internetových stránkách mistrovství www.sudoku07.com.

Barvy České republiky bude hájit dvaatřicetiletá ekonomka Jana Tylová z Mostu, držitelka historicky prvního titulu mistryně světa v luštění sudoku 2006 z Itálie. Je také vítězkou letošního Airwaves Mistrovství České republiky, které světovému šampionátu předcházelo. Dalšími účastníky jsou Pavel Pellar, Vendula Šíchová, Robert Babilon, Petr Nepovím a teprve patnáctiletý brněnský talent Jakub Ondroušek. Sudoku se pravidelně věnuje více než pětina Čechů. Sudoku je hra založená na doplňování číslic.

Ze sportu:

Čeští fotbaloví reprezentanti porazili v kvalifikačním utkání o postup na mistrovství Evropy 2008 Kypr těsně 1:0. V Liberci se domácí proti papírovému outsiderovi prosadili gólově jen ve 21. minutě, kdy skončila v síti hlavička Radoslava Kováče. Na gólu měl podíl i kanonýr Jan Koller, který ale po zápase prohlásil, že míč netečoval.

Hokejisté Pardubic se stali druhými finalisty extraligy. V pátém semifinálovém utkání porazili na domácím ledě České Budějovice 5:2 a sérii vyhráli 4:1 na zápasy. O titul se Pardubice utkají s pražskou Spartou, která rovněž v pěti zápasech vyřadila už v úterý Liberec.

Po dvouletém půstu touží čeští reprezentanti v dráhové cyklistice opět vybojovat na světovém šampionátu medaili. Usilovat o ni bude od čtvrtka do neděle na zbrusu novém oválu v Palmě de Mallorca osm mužů a tři ženy. Naposledy stál na stupních vítězů v roce 2004 v Melbourne Ivan Vrba, jenž skončil třetí v keirinu. Medaili z dráhového šampionátu má v nynějším výběru i Lada Kozlíková, která v roce 2002 v Kodani vyhrála scratch a v bodovacím závodě byla druhá. Na loňském mistrovství v Bordeaux čeští jezdci zaostali za očekáváním. Nejlepším výsledkem bylo šesté místo Kozlíkové v bodovacím závodě.

Český cyklista Jan Hruška obsadil ve třetí etapě závodu Castilla a Leon ve Španělsku třetí místo a zopakoval umístění z předchozího dějství. Hruška stejně jako v úterý nestačil v závěrečném spurtu na španělského vítěze Franciska Ventosa a jeho krajana Javiera Beníteze. Celkově je Hruška dvacátý, na lídra ztrácí 33 vteřin. V bodovací soutěži drží třetí místo.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Oblačno až polojasno, místy slabé přeháňky. Teploty 9 až 13 stupňů Celsia.