Zprávy

Premiér Topolánek proti další politické integraci EU, pro rozšiřování

Proti dalšímu politickému sjednocování Evropy a pro rozšíření Evropské unie o země západního Balkánu, Turecko a Ukrajinu se v úterý vyslovil český premiér Mirek Topolánek, který v Bruselu zahájil inaugurační konferenci Hnutí pro evropskou reformu (MER). Hnutí založili společně ODS a britská Konzervativní strana, jejíž předák David Cameron se bruselské konference rovněž účastní. Nesmíme připustit, aby veřejné diskusi dominovala debata o hlubší politické integraci a institucionální reformě a aby umělý spěch obklopující ústavní smlouvu překrývaly skutečné problémy EU, řekl Topolánek. Zdůraznil, že Evropa musí zůstat otevřená novým členům. Platí to pro Turecko, západní balkánské země a Ukrajinu. Tyto státy však podle něj musejí nejprve splnit potřebné podmínky. Premiér popřel, že by unie byla v krizi, jak tvrdí zastánci evropské ústavy. Všechny instituce pracují, fungují a přijímají rozhodnutí a rozšíření o 12 nových zemí nepřineslo problémy, řekl.

Topolánek a Cameron původně chtěli, aby jejich strany vystoupily z nejsilnější frakce Evropského parlamentu, Evropské lidové strany-Evropských demokratů, a ustavily vlastní klub. Nakonec nenašli dostatečnou podporu u stran v dalších zemích, tyto plány proto odložili na období po volbách do EP v roce 2009 a vytvořili MER. Topolánek vyjádřil naději, že se k tomuto hnutí připojí víc partnerů. Účastníci konference budou jednat o konkurenceschopnosti unie, ale i o globálním oteplování, které je oblíbeným tématem Camerona, ne však ODS. Ve svém projevu se český premiér o tomto tématu nezmínil, ale věnoval se obecným problémům unie, kde prý převažuje iracionální obava ze svobody a ztráty sociálních jistot. Vyslovil se pro "demokratickou, flexibilní Evropu", která poskytne rámec pro svobodu, ale ponechá na členských zemích úroveň politické integrace. Současně se postavil proti takzvané vícerychlostní Evropě, která by pro některé země znamenala druhořadé členství.

Ministr Hoon: Při jednání o euroústavě je nutné brát názory občanů EU

Při jednání o budoucnosti evropské ústavní smlouvy je nutné brát v úvahu názory z diskusí o tom, co Evropská unie znamená pro její občany, řekl v úterý v Praze britský ministr pro EU Geoff Hoon. Po jednání s šéfem české diplomacie Karlem Schwarzenbergem Hoon uvedl, že EU se možná lidem vzdaluje, jak v roce 2005 vyplynulo z referend v Nizozemsku a Francii. V nich občané obou zemí euroústavu odmítli. Tím se její přijetí zablokovalo, třebaže valná většina členů tento dokument již ratifikovala. Česko patří mezi malou skupinu členských států, které euroústavu zatím nepřijaly.

Postoj České republiky k nové evropské ústavě se přitom zásadnějším způsobem začne formovat nejdříve na jaře, až po summitu EU. Vrcholná schůzka EU, na níž se politici členských zemí mají zabývat i tématem ústavy, se bude konat ve druhé polovině tohoto týdne. Závěry ze summitu mají být podkladem pro berlínskou deklaraci k 50. výročí EU. Česká vládní koalice se shodla na tom, že východiskem k novému textu ústavy má být současný dokument. Nová euroústava však podle ní musí být jednodušší a srozumitelnější. EU podle českých koaličních stran není nyní v krizi, a proto bude při formulaci textu ústavy důležitější kvalita než časové hledisko. V Praze mezitím pracuje neformální expertní skupina, kterou koordinuje náměstek ministra pro EU Jiří Šedivý.

Britský ministr: Americký protiraketový systém Evropu ochrání

Systém protiraketové obrany USA, jehož součástí má být také radar umístěný v Česku, obyvatelstvo Evropy ochrání, soudí britský ministr pro Evropu a bývalý ministr obrany Geoff Hoon. Na evropském diskusním fóru Univerzity Karlovy také řekl, že americký systém považuje za čistě obranný. Podle Hoona je americký systém určen k obraně proti státům, jako je například Severní Korea. "Nerozumím námitkám proti tomuto systém," řekl. Hoon se domnívá, že Severní Korea patří mezi státy, které raději budují raketové zbraně, než aby se staraly o výživu vlastního obyvatelstva. Proto je možné z jejich strany předpokládat potencionální útok na kontinent bez ohledu na následky, které by to pro ně mělo.

Británie patří k dlouhodobým spojencům USA. V únoru britská vláda potvrdila, že zahájila s USA jednání o využití britského území pro americký protiraketový deštník. Později toto vyjednávání v parlamentu potvrdil i premiér Tony Blair. Na rozdíl od České republiky a Polska je prý jednání ještě ve fázi, kdy se nehovoří o tom, které prvky systému by na britském území mohly být.

Čeští krajané v Texasu vaří svíčkovou a často jezdí do domoviny

Výjimečně početná a aktivní - taková je česká krajanská komunita v Texasu. Přestože mnozí z jejích členů dnes umí česky jen málo, mnoho z nich jezdí pravidelně do Čech, na Moravu a do Slezska a hrdě to zdůrazňují. Stejně pyšní jsou také na to, že se jim daří udržovat zvyky a tradice, které si oni nebo jejich předci přivezli ze své domoviny. "Hned bych se odstěhovala nazpět, ale můj muž je Američan, a to by nešlo. Domů ale jezdím každý rok. U nás v Austinu navíc pořádáme české večeře, někdy až pro 300 lidí," prozradila ČTK krajanka Pavla, která do Spojených států odešla ze Zlína v roce 1966. Je pyšná na to, že ji maminka naučila jídla jako vepřo knedlo zelo, svíčkovou či kuře na paprice.

S krajany se v jejich kulturním středisku, které si postavili z vlastních prostředků, setkal během nynější návštěvy USA také prezident Václav Klaus. Nechyběly kroje, píseň Ach synku, synku a samozřejmě ani hymny obou zemí. Zatímco v případě té české zůstal hlas pěvkyně doprovázené klavírem převážně osamocený, při druhé hymně se sál s několika stovkami krajanů hlasitě rozehřměl. Klaus dal proto českému velvyslanci v USA Petru Kolářovi za úkol, aby dohlédl na to, že krajané budou znát obě hymny stejně dobře. Při příští návštěvě prý zkontroluje, zda se tak stalo, dodal s úsměvem. Od krajanů dostal Klaus světlý kovbojský klobouk.

Výrobce gripenů prý deset let neřešil "vážnou technickou závadu"

Výrobce stíhaček Jas-39 Gripen, švédská společnost Saab, údajně dlouhou dobu neřešil technickou závadu, kterou kontrolní orgány považovaly za vážnou. Jak informoval veřejnoprávní Švédský rozhlas, jednalo se o bezpečnostní zařízení u sedaček pilotů, jež mělo chránit pilotovo zdraví v případě nouzové katapultáže. Čeští piloti podle velitele letecké základny v Čáslavi Jiřího Vernera podobné problémy u švédských strojů nezaznamenali; právě z Čáslavi startuje 14 gripenů, které si Česko od Švédska pronajalo. Žádný český pilot se zatím nemusel z Gripenu katapultovat. Vernera prohlásil, že technici kontrolují stav strojů velmi často, v podstatě před každým letem. Gripeny, které používá české letectvo, jsou podle něj nové stroje a byly tak vyrobené těsně před tím, než v dubnu 2005 první z nich přiletěly do Česka.

Mluvčí ministerstva: Julínek odvolal ředitele tří nemocnic

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) odvolal ředitele tří fakultních nemocnic - Thomayerovy a Vinohradské v Praze a olomoucké fakultní. ČTK to řekl mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt. Důvodem jsou podle něj problémy v hospodaření těchto nemocnic. Ministr podle mluvčího vypíše na uvolněná místa výběrové řízení a nechá provést hloubkový audit jejich hospodaření. Stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) Julínkovi vytkl, že dělá personální čistky. Podle Ratha vyměňuje ředitele podle politického klíče. Mluvčí Cikrt Rathova tvrzení odmítl, mezi odvolanými řediteli jsou členové ČSSD i ODS, zdůraznil. "Ministr má cíle s těmito nemocnicemi, některé jsou dlouhodobě zadlužené a nic se pod vedením dosavadních šéfů nezměnilo," shrnul ministrovy výhrady mluvčí. Dodal, že podrobnější příčiny odvolání nemůže z právních důvodů sdělit. "Pan ministr se všemi řediteli hovořil a osobně jim důvody sdělil," dodal. Rath soudí, že odvoláváním ředitelů Julínek "destabilizuje významné fakultní nemocnice". Podle ministerstva mají naopak tyto kroky přispět k lepší činnosti nemocnic. Ministr si vytváří nový tým ředitelů nemocnic, jež jeho úřad přímo řídí, sdělil mluvčí.

Žalobce zamítl stížnost Hurty podezřelého z uplácení Čunka

Přerovský státní zástupce zamítl stížnost, kterou podal proti svému obvinění majitel vsetínské firmy H&B Real Petr Hurta, řekla ČTK přerovská státní zástupkyně Jana Staňková. Hurta je podezřelý, že předal půlmilionový úplatek vicepremiérovi a předsedovi KDU-ČSL Jiřímu Čunkovi, který tehdy byl starostou Vsetína. Oba obvinění popírají. Žalobce minulý týden zamítl i stížnost vicepremiéra. Jejich trestní stíhání tak i nadále pokračuje. Stejně jako v případě Čunka zamítnul státní zástupce stížnost proto, že ji shledal jako nedůvodnou, uvedla Staňková.

Hurtu obvinili policisté z úplatkářství 10. února. Čunkovi údajně dal úplatek v únoru 2002 za prodej většinového podílu města ve společnosti Vsetínské byty. Jakákoli podezření z korupce již dříve odmítl. Hlavním svědkem v případu je bývalá Čunkova sekretářka Marcela Urbanová. Policisté o víkendu zatkli tři muže, kteří se ji údajně pokusili podplatit. Dva z nich již policie obvinila.

Jiří Čunek je prvním členem české vlády obviněným v době, kdy působí ve své funkci. Ani v zahraničí není taková věc obvyklá. Dosud ho jeho straničtí i vládní kolegové podporovali. Opozice vicepremiéra vyzvala k rezignaci.

Nejvyšší soud: Církev by měla bez otálení předat katedrálu státu

Římskokatolická církev by měla podle Nejvyššího soudu bez otálení předat státu katedrálu sv. Víta na Pražském hradě. Z oficiálního stanoviska, které zveřejnil soud po dotazu ČTK, vyplývá, že nedávným rozhodnutím Nejvyššího soudu se spor vrátil před okamžik, kdy Městský soud v Praze přiřkl chrám církvi. Tehdy katedrálu spravoval stát, který by ji proto měl kontrolovat i do nového pravomocného rozhodnutí. Církev přitom s vydáním katedrály váhá. Nejvyšší soud dnes také upozornil, že jeho usnesení je pro nižší soudy závazné a musejí podle něj rozhodnout. "Rozsudek Nejvyššího soudu je vykonatelný v okamžiku, kdy nabyl právní moci. Té nabývá dnem doručení. Pokud některá ze stran rozsudku neuposlechne, pak druhé straně dává zákon nástroje, jak se svého práva domoci," řekl ČTK mluvčí soudu Petr Knötig. Zákon hovoří například o žalobě na vyklizení objektu. Účastníci soudního sporu se podle Knötiga musejí zcela podrobit rozhodnutí Nejvyššího soudu. "V praxi toto znamená, že po doručení rozsudku o vrácení případu Obvodnímu soudu pro Prahu 1 nastává situace, jaká byla před vynesením pravomocného rozsudku Městského soudu v Praze," uvedl mluvčí.

Soudní spory o vlastnictví katedrály a přilehlých nemovitostí trvají již bezmála 14 let. Nejvyšší soud zrušil předchozí rozsudky, podle nichž chrám patří církvi, a vrátil případ Obvodnímu soudu pro Prahu 1. Tam je jednání naplánováno na 3. května.

Termín předání katedrály sv. Víta není zatím stanoven

Termín předání katedrály sv. Víta na Pražském hradě zpět státu není zatím stanoven. Kancelář prezidenta republiky a zástupci Metropolitní kapituly se dohodli, že budou dál jednat. Téma chrámu a jeho provozního režimu má podle kancléře Jiřího Weigela přijít na řadu v pátek. "Snažíme se brát vážně závěry soudu, ale konkrétní podoba spolupráce s Kanceláří prezidenta republiky a Správou Pražského hradu je otevřená," řekl katolický biskup Václav Malý. Lhůta je podle něj svazující a není daná. O vstupném, které církev loni na podzim po převzetí kostela zavedla, se podle Malého na úterním jednání nehovořilo. Obě strany se shodly, že budou hledat věcné a vstřícné řešení, řekl Weigel. Jak dodal, jednání se nezabývalo soudním sporem, ale věcnými otázkami.

Lidé v ČR se prý dožívají nižšího věku než lidé většiny zemí EU

Lidé v Česku se dožívají nižšího věku než obyvatelé většiny ostatních zemí Evropské unie. Tento stav by měl přitom trvat nejméně do roku 2050. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnil unijní statistický úřad Eurostat. Průměrná délka života žen v 27 zemích EU byla předloni zhruba 81,5 roku, u mužů 75,4 roku. Češky se dožívají v průměru 79,1 roku, Češi 72,9 roku. Nižšího věku než v Česku se v průměru dožívají ženy a muži v rámci EU jen v Maďarsku, Bulharsku, Rumunsku, Estonsku, Litvě, Lotyšsku a na Slovensku. Naopak nejdéle žijí lidé ve Švédsku, Francii, Španělsku a Itálii. Odborníci Eurostatu přitom poznamenali, že ženy se v rámci EU budou i v příští nejméně čtyřicítce let dožívat ve všech zemích delšího věku než muži. Tento rozdíl se však podle jejich předpovědi bude postupně snižovat. Například Češky by se v roce 2050 měly dožívat v průměru 84,1 roku, Češi 79,7 roku. Jde o rozdíl 4,4 roku, zatímco nyní je to 6,2 roku.

V Jaderné elektrárně Dukovany skončila druhá letošní odstávka

V Jaderné elektrárně Dukovany na Třebíčsku skončila druhá letošní odstávka. Odborníci během ní vyměnili pětinu jaderného paliva v reaktoru, zkontrolovali zařízení a některé části nahradili moderními typy. ČTK to sdělil mluvčí elektrárny Petr Spilka. Generální oprava bloku začala v pátek 2. února a skončila v neděli 4. března. Původně plánované odstavení třetího výrobního bloku na 30 dní se tak podařilo zhruba o den zkrátit. Další odstávka, tentokrát na druhém bloku, bude zahájena 17. března. Cílem postupně prováděných oprav je modernizace bloků a možnost dalšího zvýšení jejich výkonu v dalších letech.

Pokračuje rozsáhlá prezentace české literatury ve Vídni

České centrum ve Vídni společně s Institutem slavistiky při Vídeňské univerzitě představilo další části rozsáhlého projektu prezentace české literatury v rakouské metropoli. Seriál literárních čtení v předním vídeňském uměleckém spolku Alte Schmiede, který začal dvěma akcemi již loni na podzim, bude pokračovat 20. a 21. března, 25. a 26. dubna a 24. a 31. května. Po loňských čteních zaměřených na okruhy autorů kolem předválečných literárních časopisů se tentokrát představí postupně stále mladší autoři nedávné minulosti a současnosti. Každý večer budou ze svých děl číst tři spisovatelé, v březnových termínech to budou Jiří Kratochvíl, Vladimír Binar, Lubomír Martínek, Emil Hakl, Karel Kuna a Ivan Matoušek. V květnu celý projekt uzavřou současní básníci a vyvrcholením bude závěrečný večer u příležitosti završení řady Česká knihovna. V té vychází od roku 1999 celkem 33 svazků české literatury v němčině.

Památkáři vytvořili v Brně výstavu o klášterech západního Tibetu

Starobylé kláštery v indické části Tibetu nazývané Ladak a život jejich obyvatel přibližuje výstava, kterou v brněnské Galerii Sklepení pořádají památkáři. Od roku 2005 se podílejí s dalšími nadšenci na záchraně jednoho z těchto objektů - kláštera Diskit. "Pomáhali jsme při stavebnětechnickém průzkumu jednoho z objektů, opravovali jsme její protékající střechu a obnovili zničenou nástěnnou malbu," řekl ČTK ředitel brněnských památkářů Petr Kroupa. Právě při působení v západním Tibetu získali památkáři předměty, které nyní vystavují. K zajímavostem patří především thangky - speciální malované náboženské obrazy. V expozici neschází buddhistický oltář, oděv buddhistického mnicha nebo předměty každodenní potřeby tamních obyvatel, například vybavení kuchyně.

Petr Kroupa zdůraznil, že především Morava patří v Ladaku ke známým zemím. Není to jen proto, že do západního Tibetu míří zástupy turistů z České republiky nebo české studentky, které v něm učí angličtinu. Misii v něm má církevní řád Moravských bratří, jehož duchovní působí po celém světě. Do Ladaku se přesunula velká část buddhistických mnichů z východního Tibetu poté, co tuto oblast obsadila 10. března 1949 čínská armáda. Ze země uprchly tisíce obyvatel včetně nejvyššího tibetského představitele dalajlamy. Různé instituce si obsazení Tibetu připomínají 10. března vyvěšením tibetské vlajky. Letos by se měla objevit také na budově brněnského památkového ústavu.

Strahovská obrazárna po rekonstrukci nabízí více děl

Obrazárna Strahovského kláštera v Praze představuje po rekonstrukci více uměleckých děl ze svých sbírek. Ty čítají na 1500 obrazů, soch a předmětů uměleckého řemesla a zahrnují díla od 14. do 19. století. Díla vrácená premonstrátům v restituci se postupně restaurují a některá nově opravená najdou návštěvníci nyní v expozici. Ve své rozšířené podobě se obrazárna veřejnosti otevírá tento měsíc. "Rekonstrukce obrazárny měla spíše technický charakter a uskutečnila se koncem loňského a na počátku letošního roku. Obrazárna byla znovu otevřena na konci ledna a v únoru byl zkušební provoz," řekl ČTK kurátor uměleckých sbírek a fondů strahovského kláštera Libor Šturc.

Hodnotná sbírka obrazů existovala ve Strahovském klášteře již v 18. století. V roce 1835 ji v nově zbudované obrazárně zpřístupnil tehdejší strahovský opat Jeroným J. Zeidler. Důležitým podnětem byl rostoucí zájem o Růžencovou slavnost, stěžejní dílo Albrechta Dürera, jež bylo tehdy v majetku kláštera. Nově zřízená obrazárna tehdy čítala na 400 obrazů. Během dalších let vzrostla o řadu významných děl, v 70. letech 19. století měla přes tisíc položek. Následkem zrušení kláštera roku 1950 komunistickým režimem byly sbírky rozptýleny, nejhodnotnější část dostala Národní galerie v Praze, další díla většinou spravovaly památkové objekty. "V roce 1993 byla obrazárna znovu zpřístupněna veřejnosti. Tehdy byly do expozice vybrány předměty, které se vrátily v rámci restituce především z Národní galerie, která se o obrazy velmi dobře starala po fyzické stránce. Mezitím se podařilo zrestaurovat celou řadu obrazů," řekl Šturc.

Obrazárna nabízí návštěvníkům procházku dějinami evropského umění od doby středověku přes díla umělců rudolfinské doby, baroko, rokoko až po romantismus. První části obrazárny s gotickými díly vévodí známá Strahovská madona z doby kolem roku 1340. V expozici je sv. Barbora, dílo Mistra vyšebrodského cyklu či Strahovský oltář od Mistra litoměřického oltáře.

Cartier otevře v pražské Pařížské ulici svůj luxusní obchod

Do Prahy míří další světoznámý prodejce luxusního zboží. Francouzský obchodník s exkluzivními šperky a hodinkami Cartier v závěru března otevře značkovou prodejnu v Pařížské ulici, ve které již má obchod například výrobce kabelek Louis Vuitton. První českou prodejnu chce letos v Pařížské ulici zprovoznit i britský prodejce luxusního zboží Burberry. Christina Schulz ze společnosti Cartier ČTK řekla, že pražský butik firma na konci března otevře v jedné z historických budov na rohu Pařížské ulice a Staroměstského náměstí. Plocha luxusní prodejny Cartier bude 170 metrů čtverečních. "Pražský butik je se svými výkladními skříněmi, vitrínami a škálou barev zcela v duchu zavedených hodnot a zvyků značky," uvedla.

V Pařížské ulici chce letos otevřít první obchod také britský Burberry, který je oficiálním dodavatelem oděvů pro britskou královnu Alžbětu II. Podle dřívějších informací týdeníku Czech Business Weekly se otevření prodejny chystá na poslední čtvrtletí letošního roku. Prodejnu bude mít Burberry v místě Pařížské ulice, kde byl do loňského února Louis Vuitton, než si pronajal větší prostor v téže ulici. Firma Burberry vznikla v roce 1856 a pověst si získala šátky a kabáty.

Kris Kristofferson - ostrý chlapík uhlazeného country

Byl armádním kapitánem, boxerem, stipendistou, pilotem helikoptéry, hasičem, správcem, stavěl železnici na Aljašce. A celý svět jej zná z filmů a countryových písní, jež sám skládá. Kris Kristofferson, syn generála a otec osmi dětí, svého času svedl i ostrý zápas s alkoholem. Jeho songy v Čechách popularizovali Pavel Bobek a Michal Tučný. Prvního koncertu této legendy country music v ČR se pozítří dočkají fanoušci, kteří jej museli oželet loni na Portě.

Ze sportu:

Tomáš Kraus obhájil titul mistra světa ve skikrosu. V úterním finálovém závodu na šampionátu v akrobatickém lyžování v Madonně di Campiglio porazil Stanleyho Hayera a Česká republika jejich zásluhou získala dvě nejcennější medaile. Bronz zbyl na Francouze Enaka Gavaggia. Jeho krajanky předtím opanovaly ženské finále - vyhrála Ophelie Davidová před Maryl Boulangeatovou. Kraus má ve své sbírce titul mistra Evropy z roku 2003, Světový pohár vyhrál v předchozí sezoně. Svůj první titul mistra světa vybojoval před dvěma lety ve finské Ruce, kde se při světovém šampionátu akrobatů jel skikros poprvé v historii. Nynější závod, ve kterém chtěl přerušit sérii druhých míst z této sezony, se odehrál v jeho režii od první vyřazovací jízdy.

Čeští skibobisté David Krejčí a Alena Housová ovládli na mistrovství světa v Rakousku hned úvodní sjezd. Medailový úspěch českých barev podtrhli třetím místem Štěpán Hlaváč a Petra Poláková v kategorii dospělých a Michal Pásler druhou příčkou mezi juniory. Světový šampionát pokračuje ve středu superobřím slalomem.

Hokejisté Pardubic porazili v druhém utkání čtvrtfinálové série play off extraligy Znojmo 2:0 a stejným poměrem vedou i na zápasy. Třetí duel se hraje v pátek ve Znojmě.

Fotbalisté Sparty Praha se v úterý stali prvním účastníkem semifinále Poháru Českomoravského fotbalového svazu. Obhájce trofeje postoupil po výhře 2:1 v Příbrami. Ve zbylých čtvrtfinálových zápasech se 18. dubna utkají Plzeň - Jablonec, Zlín - Mladá Boleslav a České Budějovice - Slovácko.

Atraktivní hrou se chtějí fotbalisté Baníku Ostrava v jarní části ligy vydat za Pohárem Intertoto. Letní evropská soutěž, z jejíž finální fáze vede cesta do Poháru UEFA, je pro Slezany vzhledem k nepatrné bodové ztrátě na pátý Jablonec dostupným cílem. Z devátého místa podzimní části jim na Severočechy chybí čtyři body. Baník by se po roční pauze znovu rád prosadil na evropskou scénu, ale na Ligu mistrů nebo přímou účast v Poháru UEFA si už zřejmě musí nechat zajít chuť. Bodový odstup je po podzimu výrazný. "Chceme zabojovat o nejvyšší reálné příčky. Tou je podle mě páté místo, což je i slušná šance hrát Intertoto," řekl na úterní tiskové konferenci předseda představenstva Jakub Kahoun.

Pražská zima byla nejteplejší za více než 200 let

Letošní zima, k jejímuž kalendářnímu konci zbývají ještě dva týdny, přinesla mnoho teplotních rekordů. Leden byl v Praze podle měření z Klementina nejteplejší od roku 1775; teplota se na tomto místě měří od roku 1771. "Klementinum však již neodpovídá dnešním potřebám pro přesné měření teploty, k hodnotám tam naměřeným se přidává množství aspektů, které teplotu zkreslují," řekl ČTK pracovník Českého hydrometeorologického ústavu. Jako celek bude letošní zima podle meteorologů pravděpodobně nejteplejší za posledních 85 let. V Klementinu bylo letos v zimě průměrně 5,8 stupně Celsia, dlouhodobý průměr přitom je 0,07 stupně Celsia. Podobně teplé zimy byly podle měření v tomto místě v roce 1796 (průměr 4,3 stupně Celsia) a v roce 1998 (4,02).

Krátce o středečním počasí v České republice:

Oblačno, přechodně i polojasno. Teploty od 11 do 15 stupňů Celsia.