Zprávy

Ministr Schwarzenberg v Mnichově poutavým řečníkem i partnerem novinářům

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg na úvod svého vystoupení pobavil mezinárodní bezpečnostní konferenci v Mnichově ironickou reakcí na ostrý sobotní projev ruského prezidenta Vladimira Putina, který kritizoval politiku USA a NATO. Šéf české diplomacie platil nejen za poutavého řečníka, ale i vyhledávaného partnera zahraničních novinářů. "Musíme poděkovat prezidentu Putinovi, který se postaral nejen o velkou publicitu této konferenci, a to o větší, než jsme čekali. Jasně také vyložil, proč by se NATO mělo rozšiřovat," řekl za potlesku a úsměvů desítek ministrů, poslanců a bezpečnostních expertů z celého světa.

V jednom bloku s americkým ministrem obrany Robertem Gatesem a německým ministrem zahraničí Frankem-Walterem Steinmeierem obhajoval Schwarzenberg transatlantické spojenectví i Putinem kritizovaný raketový systém, který chtějí rozmístit Američané v Polsku a Česku. Poukázal přitom na to, že jde o "vnitřní záležitost" mezi vládami těchto tří zemí. "Požadavky jiných států naši vládu neovlivní," řekl a zdůraznil, že systém není namířen proti Rusku. Schwarzenbergova přímočará vyjádření na konferenci vyvolala zájem zahraničních médií. Šéf české diplomacie na fóru upoutal i jako pamětník, který zřejmě jako jeden z mála účastníků konference má osobní zážitky z konce druhé světové války. Emotivně a s úctou vzpomínal na rok 1945, kdy Československo osvobozovali sovětští vojáci a kdy si prý s nimi i hrál. "Považovali jsme je za kamarády," řekl v reakci na některé ruské námitky, že se v Evropě demontuje památka na úlohu ruských vojáků za války. Na druhé straně ale připomněl, že například pobaltské země, které musely být po desetiletí součástí Sovětského svazu, mají na působení ruských vojáků v době války odlišné vzpomínky.

Předseda lidovců Jiří Čunek podá proti obvinění stížnost

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Jiří Čunek, který byl obviněn z korupce, podá v pondělí proti obvinění stížnost. Teprve poté, co státní zástupce o stížnosti rozhodne, bude jednat s dalšími členy vlády a zváží své další kroky, řekl v diskusním pořadu České televize. Šéfa lidovců policie obvinila z přijetí úplatku v pátek. Jde o první případ, kdy byl člen české vlády obviněn v době, kdy působil ve své funkci.

Policie Čunka podezírá z toho, že v únoru 2002 dostal jako vsetínský starosta zhruba půlmilionový úplatek od realitní společnosti H&B Real za prodej většinového podílu města ve společnosti Vsetínské byty. Čunek podezření popírá. Senát ho tento týden zbavil imunity, a umožnil tak jeho stíhání. Čunek v televizi řekl, že senátorům i policii předložil dokumenty, které svědčí o jeho nevinně. Policie je však vůbec nebrala v potaz. Předseda lidovců také řekl, že mu jeho kauza připomíná atmosféru 50. let. Čunek řekl, že své stíhání částečně vnímá jako pomstu za tvrdý postoj lidovců vůči bývalému premiérovi Stanislavu Grossovi (ČSSD). Počátkem roku 2005 v době vládní krize, kterou spustily nejasnosti kolem majetkových poměrů Grossovy rodiny, vystupovala KDU-ČSL, včetně tehdejšího předsedy Kalouska, velmi razantně. Lidovci trvali na výměně předsedy vlády a tři lidovečtí ministři dokonce podali demisi. Krize skončila Grossovou demisí. Tehdejší postup lidovců Čunek kritizoval, záležitost měli podle něj ponechat k vyřešení pouze policii.

STEM: Lidé nepovažují politiky za poctivější než za komunismu

Téměř tři čtvrtiny občanů České republiky si podle průzkumu agentury STEM nemyslí, že dnešní politici jsou čestnější a poctivější než někdejší čelní komunističtí funkcionáři. Ve veřejnosti současně převažuje mínění, že současní politici jsou v porovnání s komunistickými na vyšší odborné úrovni a jsou schopnější. Průzkum také zjistil, že 78 procent lidí si určitě nebo spíše nemyslí, že by současní politici měli méně výsad, výhod a privilegií než bývalí komunističtí funkcionáři. Rovných 83 procent občanů si nemyslí, že by dnešní politici při svém rozhodování dostatečně dbali na názory lidí.

Ministr Bursík: Uhlí zdraží v souvislosti s ekologickými daněmi o 10 procent

Ekologická daňová reforma, jejíž první fázi Česká republika musí začít zavádět od ledna 2008, přinese asi desetiprocentní zdražení cen uhlí. Jak uvedl v České televizi ministr životního prostředí Martin Bursík, ceny plynu a elektřiny v souvislosti s reformou vzrostou zanedbatelně. Výnos z ekologických daní bude v první fázi zhruba dvě až čtyři miliardy korun ročně. Výnosy chce podle Brusíka vláda využít na snížení sociálního pojištění. Hlavním cílem reformy je podpořit firmy i spotřebitele k chování, které povede k nižšímu poškozování životního prostředí a zdraví.

Martin Bursík soudí, že česká vláda přijme návrh Evropské komise, který má omezit emise oxidu uhličitého u nových osobních automobilů. Limit by měl u nových vozů klesnout na 130 gramů na kilometr do roku 2012. Dodal ale, že ve vládě o tuto věc očekává střet. Zásadní výhrady mají automobiloví výrobci. Varují před zdražením aut o desítky tisíc korun. Podle Bursíka je však automobilismus obor, který nezvládá snižování skleníkových plynů.

V Hranicích se sejde 450 vojáků po návratu z mise KFOR

Do centra Hranic na Přerovsku zamíří v pátek na 450 vojáků, kteří se před několika týdny vrátili z mezinárodní mise KFOR v Kosovu. Vedení armády je ocení za službu v zahraničí. Vojáci vypomáhali v Kosovu od července místní a mezinárodní policii, jejich úkolem bylo také zabraňovat etnickým střetům. Vyhledávali také nelegálně držené zbraně. Kromě operačních úkolů v misi zapojili v Kosovu také do humanitární pomoci. Například v jedné z kosovských základních škol ve vesnici Turuqica předali na konci listopadu desítky lavic, židlí i tabulí, ale i nové učební pomůcky včetně sešitů a psacích potřeb.

Anonym vyhrožoval lodi pro bezdomovce bombou

Anonym oznámil, že na lodi pro bezdomovce Hermes kotvící v Praze, je uložena bomba. Policisté zjistili, že muž telefonoval z budky na nádraží v Holešovicích. Zřejmě se jednalo o muže, který se chtěl na lodi ubytovat, ale byl pro opilost vykázán, uvedl Štěpán Rusňák, výkonný ředitel První všeobecné člunovací společnosti, která plavidlo pro pražský magistrát postavila. Všichni bezdomovci museli opustit loď a čekat, až ji policie prohledá. Bomba se nenašla.

Loď pro bezdomovce, v níž je také veškeré sociální zázemí, funguje od 1.února. Má kapacitu 250 lůžek. Lidé bez přístřeší mohou na loď přicházet od večera, ráno ji musí opustit. Přestavba lodě stála 23 milionů. Magistrát tak chce řešit nedostatek lůžek pro lidi bez přístřeší.

Přerovští úředníci zastavili demoliční práce na památce

Přerovští úředníci zastavili demoliční práce historického spolkového domu Trávník, který začala v sobotu ráno stavební firma přes protest odborníků i ministerstva kultury rozebírat. Podle zástupců radnice firma nesplnila podmínky demoličního výměru. Objekt byl před půl rokem vyškrtnut ze seznamu kulturních památek. Ministerstvo však tento krok označilo nyní za chybu a rozhodlo se své původní usnesení před několika dny zvrátit. Majitel budovy však nové usnesení, které bylo doručeno v pátek faxem, dosud nepřevzal. Firma však nemá potvrzení o odpojení objektu od plynu a areál objektu není kvůli stavebním pracím také řádně ohrazen. Přerované ani zástupci radnice, kteří proti demolici památky bojovali po celý víkend, však zatím vyhráno nemají. Pokud totiž firma dá vše v pondělí do pořádku a majitel objektu zároveň nepřevezme oznámení ministerstva kultury o zahájení řízení, mohou stavební práce pokračovat. Během soboty a nedělního dopoledne dělníci stavební firmy v pracích vydatně pokročili. Střecha památky je již dole a zbývá z ní sundat jen několik trámů.

Takzvaný spolkový dům Trávník byl na seznem kulturních památek zapsán 40 let. Brněnská firma Reinvest Corporation zde chce vybudovat obchodní centrum. Zástupci radnice původně vyškrtnutí podpořili. Dnes se brání tím, že měli zkreslené a cílené informace. Případem se zabývá také policie.

Průzkum: Výchovní poradci informují, ale nediskutují a neradí

Výchovní poradci berou téma volby povolání značně formálně. Uvádí to průzkum projektu Prolomit vlny. Jejich hlavní agenda spočívá především v přípravě přihlášek a zprostředkování informací. Pomoc při samotném rozhodování o další vzdělávací a pracovní dráze je pro poradce spíše druhotná. Přednášky na téma volby povolání pořádá sice 70 procent poradců, ale například exkurze nebo diskuse s lidmi různých povolání jsou méně časté. Studenti středních škol v poradcích nevidí osoby, které by jim mohly být nápomocny při rozhodování, konstatují výsledky.

Poradci se na školách nejčastěji zaměřují na volbu povolání a specifické poruchy učení. Poruchy chování se mnohem častěji objevují u chlapců než u dívek. Chlapci jsou také častěji klienty výchovného poradenství. Dívky vyhledávají více pomoc při řešení vztahů v rodině, s partnery i s vyučujícími.

Nezaměstnaní se školí v novém projektu na úklidové specialisty

Nový projekt pro lidi z Prahy, kteří jsou dlouhodobě bez práce, chce proti nezaměstnanosti bojovat úklidem. Nezaměstnané rodiče s malými dětmi, osoby nad 50 let či postižené chce vyškolit na úklidové specialisty. Tento obor hospodaří se stamiliony korun a udržuje budovy a plochy za miliardy. V Česku ale přetrvává názor, že uklízet může vlastně každý a stačí mu k tomu jen hadr, koště a kbelík s vodou. Přípravek si pak vybere podle reklamy. "Pracovníci v tomto oboru musí být přitom vzdělaní specialisté. Každý materiál vyžaduje odlišnou technologii úklidu a správný postup a prostředky tak, aby nedošlo k poškození či přímo ke zničení ošetřovaných povrchů," uvedl manažer projektu Pavel Makovský.

Tržby v textilním a oděvním průmyslu loni klesly o čtyři procenta

Tržby v textilním a oděvním průmyslu klesly loni podle předběžných odhadů na 54,5 miliardy korun. Informovala o tom Asociace textilního a oděvního průmyslu s tím, že její údaje zahrnují pouze podniky s více než 20 zaměstnanci. Problémem odvětví prý byla hlavně posilující koruna a nárůst cen energií. Tyto náklady prý nejsou zákazníci ochotni akceptovat v růstu cen. "Logickým důsledkem je stagnace mezd a pokles zaměstnanosti, protože mzdy jsou jedinou položkou, kde se dají takto rostoucí náklady kompenzovat," podotkl viceprezident asociace Jiří Kohoutek. Počet pracovních míst v textilním průmyslu v podnicích s více než dvaceti zaměstnanci poklesl loni o osm procent na méně než 40.000.

Manažer Nehoda: Nedvěda jsem nepodvedl

Fotbalový manažer Zdeněk Nehoda popřel, že by společně s advokátem Bronislavem Šerákem podvedl svého klienta Pavla Nedvěda při jeho investici do dřevařské firmy Mafloor. Odmítl obvinění, která zazněla na jeho adresu v televizi Nova. Otevření dva roky starého případu je podle něj jen projevem konkurenčního boje mezi hráčskými agenty a nemá na jeho spolupráci s bývalým kapitánem fotbalové reprezentace vliv. Firma Mafloor je v konkurzu a Nedvěd pravděpodobně přijde o značnou část z 37 milionů korun, které do ní investoval. Nehoda už přiznal, že investice do firmy byla chybou, i to, že jeho klient byl naštvaný. Rezolutně se však ohradil proti podezření z podvodu.

Celníci objevili ve Strážném padělky za více než 30 milionů korun

Celníci při dvoudenní razii v příhraniční tržnici Kravín na Prachaticku našli padělky za více než 30 milionů korun. Většinou se jednalo o pirátsky vypálená CD a DVD a padělky oblečení. Do akce s názvem Disk se zapojilo na 60 celníků spolu s pracovníky české a německé protipirátské unie. "U tří vietnamských prodejců, kteří chtěli opustit svá prodejní místa, bylo na nezbytně nutnou dobu použito mírných donucovacích prostředků," uvedl mluvčí jihočeské celní správy Vladimír Pešek. Na jihu Čech je to letos první větší zátah proti prodejcům padělků. Akci předcházelo dlouhodobé sledování tržnice.

Třetina aut je starší více než 15 let

Více než třetina osobních aut v Česku, téměř 35 procent, je stará přes 15 let. Naopak vozy do pěti let tvoří jen 17,5 procenta českého vozového parku. Vyplývá to ze statistiky Sdružení automobilového průmyslu za loňský rok. Průměrný věk 4,1 milionu registrovaných osobních aut je 13,87 roku. Obnova vozového parku činí méně než čtyři procenta, zatímco v západní Evropě je to kolem deseti až 12 procent. Podle nedávného průzkumu Ředitelství silnic ve skutečnosti po silnicích jezdí mladší auta, zatímco starší, i když stále registrované vozy, jejich majitelé příliš nepoužívají.

Řada starších českých filmů potřebuje nákladnou restauraci

Řada starších českých filmů se nachází ve špatném technickém stavu. Vyžaduje proto důkladnou odborně provedenou restauraci. "Například negativ filmu Všichni dobří rodáci, tedy jednoho z nejlepších českých filmů, jaké kdy byly natočeny, je v takovém stavu, že jej není možné používat," řekl předseda rady Státního fondu České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie Tomáš Baldýnský. Obchod se staršími českými filmy je přitom významnou položkou příjmů fondu. Restaurace opotřebováním poničeného negativu je však nákladná záležitost, jež podle Baldýnského přijde až na miliony korun. Do této oblasti by měla podle jeho slov směřovat podpora státu více, než na festivaly a přehlídky.

Podpora české kinematografie ze strany státu letos výrazně vzrostla. Zatímco v předchozích letech fond každoročně rozděloval částku pohybující se mezi 60 a 70 miliony korun, letos jeho rada rozdělila mezi vybrané žadatele o grant 125 milionů.

Správa Hradu vydala DVD-průvodce loňskou výstavou Karel IV.

Správa Pražského hradu zareagovala na loňský mimořádný zájem o výstavu Karel IV. - císař z Boží milosti dodatečným vydáním audiovizuálního průvodce. Nové DVD přibližuje kulturu a umění z doby vlády posledních Lucemburků, tedy z let 1347 až 1437, v tom pořadí, jak byly předměty vystaveny při prohlídce. Výstavu dvou stovek gotických výtvarných děl z českých zemí vidělo od února do května 2006 téměř 100.000 lidí. Film ukazuje exponáty i jednotlivé detaily, které na nich běžný návštěvník výstavy nemohl vidět. Hrad připravoval výstavu společně s Metropolitním muzeem v New Yorku, kde měla premiéru na podzim 2005.

Nejvyšší počet nominací na Českého lva má Menzelův film Obsluhoval jsem anglického krále

Nejvyšší počet nominací na Českého lva má Menzelův přepis Hrabalova románu Obsluhoval jsem anglického krále, který byl na cenu navržen v jedenácti kategoriích. Hřebejkova Kráska v nesnázích má naději na prestižní sošku v osmi a Ondříčkův Grandhotel v sedmi kategoriích. Vítězům budou předány 3. března. Na večeru v pražském kině Lucerna ale zazněl název Menzelova snímku dvanáctkrát, neboť byl oceněn za nejlepší filmový plakát. Na základě hlasování členů České filmové a televizní akademie (ČFTA) se do nominací dostala polovina ze dvou desítek snímků, které měly loni v českých kinech premiéru.

Jediným Českým lvem, který byl už předán, byla soška za nejlepší zahraniční film. Cenu Magnesie převzali zástupci distribuční společnosti Hollywood Classic Entertainment za dílo španělského režiséra Pedra Almodóvara nazvané Volver.

Řežbářská díla Jana Brlicy zdobí i Vatikán

Obklopen stovkami dlát a nástrojů tráví řezbář Jan Brlica několik hodin denně ve své dílně ve Francově Lhotě na Vsetínsku. Vyřezávání - jeho záliba z dětství, se tak postupně stala obživou. I bez výtvarného vzdělání se nakonec proslavil coby umělecký řezbář, jehož díla zdobí i Vatikán. Pro arcibiskupa Jana Graubnera vytvořil reliéf, který poté jako dar obdržel papež Jan Pavel II.

V jeho domě na zdech si nelze nevšimnout desítek loveckých trofejí, které zdobí krásně vyřezávané reliéfy. Děda i otec byli totiž myslivci a proto vyrůstal v lese. Jak uvedl, nyní se dá koupit nepřeberné množství řezbářského nářadí. Některé je ale k ničemu, protože nemá správný sklon. Dláta dělají řemeslníci, kteří s uměním nemají nic společného. K největším dílům Jana Brlici patří dva totemy, z nichž jeden měří 12 metrů. Monumentální dílo je replikou skutečného totemu indiánského kmene Hajda z Kanady a nyní zdobí brněnskou zoo. Na díle pracoval se svým synem Janem, který se řezbářství věnuje po otci.

Jeřáb oskoruše chtějí ctitelé stromu rozšířit na Slovensko

Jeřábů oskoruše, které milovníci stromu několik let znovu vysazují na Slovácku, bude přibývat také na slovenské straně Bílých Karpat. Ochránci stromu se na tom při Slavnosti oskoruší v Tvarožné Lhotě na Hodonínsku dohodli s ředitelkou Slovenské agentury životního prostředí Annou Kršákovou. Jak řekl pořadatel akce Vít Hrdoušek, původně rostla oskoruše i mezi slovenskými vinohrady a také tam začala postupně mizet.

Na slavnosti se v Tvarožné Lhotě sešlo přes 1000 lidí. Sál, do kterého se vejde maximálně 500 hostů, byl neustále zaplněný. Doslova se zaprášilo po 80 oskorušových štrůdlech, mizel oskorušový čaj i likéry a pálenka. Milovníci "stromu Slovácka" chtějí oslovit i nového ministra životního prostředí Martina Bursíka, aby oskoruši vyjádřil podporu.

Vítěz soutěže jedlíků spořádal 0,8 kilogramu steaků za pět minut

Celkem 800 gramů hovězích steaků dokázal za pět minut spořádat devětačtyřicetiletý Albín Veselý z Blatné v soutěži Maxi jedlík. Ta se konala v Soběsukách na Plzeňsku. Muž, který před zahájením soutěže pěti dalším soutěžícím lakonicky sdělil jen "hlad mám", po skončení pětiminutového soutěžního limitu snědl se stoickým klidem mimo závody ještě pátý dvěstěgramový steak. Za méně než deset minut tak spořádal kilogram steaků a spokojeně dodal, že se těší, až se zas v klidu nají. Do soutěžního klání se pustilo celkem šest borců. I ti nejslabší jedlíci dokázali za pět minut spořádat minimálně 400 gramů steaků.

Tyčkařka Pavla Rybová skočila český rekord a zvítězila na halovém mítinku ve Valencii

Tyčkařka Pavla Rybová zlepšila absolutní český rekord. Na halovém mítinku IAAF ve Valencii zvítězila výkonem 461 centimetrů, čímž o centimetr překonala své venkovní maximum, kterého dosáhla v roce 2003 ve slovinském Velenje ještě pod dívčím jménem Hamáčková. Ve Valencii se dařilo také Kateřině Baďurové, která skončila druhá.

Tyčkař Adam Ptáček obsadil na mítinku v německé Postupimi druhé místo výkonem 560 centimetrů, kterým splnil limit pro účast na halovém mistrovství Evropy v Birminghamu. Laťku překonal ve stejné výšce jako Američan Jeff Hartwig, jenž vyhrál na pokusy. Štěpán Janáček skočil 540 cm a skončil čtvrtý.

Hokejisté podlehli po nájezdech Rusům a jsou třetí

Čeští hokejisté prohráli na závěr Švédských her ve Stockholmu s Ruskem 2:3 po samostatných nájezdech. V v závěrečném turnaji Euro Hockey Tour obsadí třetí místo. Svěřenci Aloise Hadamczika přišli v zápase o dvoubrankové vedení, penaltový rozstřel rozhodl obránce Dmitrij Bykov. Na místě místě turnaji jsou Švédové, druzí Rusové.

Rychlobruslařka Martina Sáblíková je po vítězství na 5000 metrů pátá na MS ve víceboji

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková na mistrovství světa ve víceboji v nizozemském Heerenveenu zvítězila na pětikilometrové trati. Měla čas 6:49,31 minuty a překonala své osobní maximum. Stanovila také nový rekord dráhy, který sedm let patřil legendární Němce Gunde Niemannové. Triumf v závěrečné disciplíně vynesl Sáblíkovou na konečné páté místo, vítězství patří domácí Ireen Wüstové. Sáblíkové v přesvědčivém vítězství nezabránily ani zdravotní problémy, které ji trápily celý víkend a nebylo vůbec jisté, zda světový šampionát dokončí.

Čeští tenisté prohráli v Davis Cupu s USA a čeká je baráž

Čeští tenisté prohráli utkání 1. kola Davisova poháru se Spojenými státy a čeká je baráž o udržení ve Světové skupině. Třetí bod pro USA získal na ostravské antuce v úvodní dvouhře Andy Roddick. Ten v souboji týmových jedniček porazil po setech 4:6, 6:3, 6:2 a 7:6 Tomáše Berdycha.

Tenistka Lucie Šafářová podlehla v boji o titul v Paříži Petrovové

Tenistka Lucie Šafářová neuspěla ve finále turnaje v Paříži, v němž prohrála se čtvrtou nasazenou Ruskou Naděždou Petrovovou ve třech setech. Česká hráčka bojující o svůj čtvrtý titul na okruhu WTA získala první sadu poměrem 6:4, v dalších dvou však podlehla favorizované soupeřce 1:6 a 4:6. Nenasazená Šafářová na cestě do finále vyřadila českou jedničku Nicole Vaidišovou, turnajovou trojku Světlanu Kuzněcovovou a druhou hráčku světa Justine Heninovou.

Počasí

Meteorologové očekávají, že i dalších 30 dní bude teplotně nadprůměrných, množství srážek by pak v období ode dneška do 10. března mělo být průměrné. Uvádí to dlouhodobá měsíční předpověď, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav. Velmi teplý bude i začátek příštího týdne - v pondělí by měly být nejvyšší teploty mezi pěti a devíti stupni Celsia, meteorologové očekávají oblačno až zataženo, místy přeháňky. Téměř jarní počasí, které panuje v těchto dnech na území ČR, ale střídají přibližně 300 kilometrů severovýchodně od českých hranic silné mrazy. Velmi studený arktický vzduch proudil v posledních dnech do severní Skandinávie, Pobaltí a jeho okraj zasáhl i do severovýchodního Polska. V těchto oblastech se ranní teploty pohybovaly od minus 20 do minus 28 stupňů Celsia.