Zprávy

Ústřední výkonný výbor sociální demokracie odmítl radarovou základnu USA

Ústřední výkonný výbor ČSSD podle očekávání odmítl radarovou základnu, kterou chtějí Spojené státy vybudovat v Česku. Po jednání to řekl stínový ministr zahraničí ČSSD Lubomír Zaorálek. Sociální demokraté by tento postoj změnili jen tehdy, kdyby se stala součástí obranného systému NATO. Proti základně hlasovala podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka drtivá většina členů výboru. "Jen dva se zdrželi hlasování," uvedl. Potvrdil také, že bude ČSSD prosazovat o základně referendum. Strana si bude podle Zaorálka opatřovat veškeré dostupné informace. Její člen zahraničního výboru sněmovny Jan Hamáček v této věci odjíždí na delší pobyt do USA.

Ministryně Parkanová informovala NATO o americkém návrhu na umístění radarové základny

Ministryně obrany Vlasta Parkanová na neformální schůzce ministrů obrany Severoatlantické aliance ve španělské Seville informovala spojence o americkém návrhu na umístění radarové základny. Česko nyní připravuje odpověď na americkou nótu, rozhodovat o návrhu však bude parlament. Téma protiraketové obrany však bylo na této schůzce spíše okrajovým, většinu času zabralo jednání o Afghánistánu, Kosovu, Blízkém východu nebo jednotkách rychlého nasazení.

Ruský prezident Putin znovu kritizoval chystaný protiraketový systém USA

Protiraketový systém, který chtějí Američané rozmístit v Česku a Polsku, znovu kritizoval ruský prezident Vladimir Putin. Aniž na mezinárodní bezpečnostní konferenci v Mnichově zmínil obě středoevropské země, vyjádřil názor, že Evropané americký systém nepotřebují a že tento krok jen rozpoutá novou vlnu zbrojení. Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg označil vystoupení za tvrdé a soudí, že si Putin nárokuje postavení bývalého Sovětského svazu. Americké rakety nejsou proti Rusku namířeny a česká vláda se bude rozhodovat svrchovaně, konstatoval český ministr.

Žádná ze zemí, kterých se USA obávají, nemá podle Putina rakety, proti kterým by byl takový systém potřebný. I hypotetické úvahy, že by je mohli mít například Severokorejci, "zjevně odporují zákonům balistiky", pokračoval ruský prezident. Dokonce i íránské rakety podle Putina nejenže neohrožují USA, ale ani Evropu. Obavy z teheránského jaderného programu ale Rusko sdílí a stejně jako mezinárodní společenství žádá od Íránu více informací. Karel Schwarzenberg sdílí s Putinem názor, že dnes nejsou íránské rakety s to "k nám" doletět, ale americký radar v Česku má začít fungovat až v roce 2011. Technický vývoj jde rychle a ani státy jako Írán nebudou zahálet, upozornil šéf české diplomacie.

Poslanec Melčák byl vyloučen z ČSSD

Ústřední výkonný výbor vyloučil poslance Miloše Melčáka z ČSSD. Doplatil na to, že v lednu umožnil, aby koaliční kabinet ODS, KDU-ČSL a Strany zelených získal důvěru Poslanecké sněmovny. Melčák se proti vyloučení může odvolat ke stranickému sjezdu, který se sejde v březnu. Odvolání však nemá odkladný účinek. Pro vyloučení Miloše Melčáka hlasovalo 132 členů výboru, asi deset jich bylo proti. Poslanec předem dostal možnost na jednání vystoupit. Po rozhodnutí výboru zasedání opustil a vyhnul se novinářům. "Přiznám se, že jsem neočekával tak vysoké skóre," řekl novinářům předseda ČSSD Jiří Paroubek. Čekal prý, že bude proti vyloučení 25 až 30 lidí. Soudí, že si poslanec zřejmě členy výboru pohněval svým projevem, ve kterém hovořil o bolševizaci strany.

Poslanec Evropského parlamentu Richard Falbr hovořil o vyloučení bývalého předsedy vlády a sociální demokracie Miloše Zemana ze strany. "Já jsem řekl, že Miloš Zeman by si za to, co dělá proti straně zasloužil vyloučení víc než Melčák," řekl Falbr novinářům. "Já bych doporučoval panu Falbrovi, aby si šel opět pospat do Bruselu," vzkázal europoslanci ze své chalupy na Vysočině Zeman, který tam tráví premiérskou penzi. Falbra totiž v minulosti fotoreportéři zachytili ve chvíli, kdy při jednání Evropského parlamentu usnul. Falbr zdůvodňoval případné vyloučení Zemana tím, že nezná případ v dějinách sociálnědemokratických stran, aby bývalý předseda vystupoval proti vedení své strany.

Právo: Ministr vnitra Ivan Langer získal i přes podezření bezpečnostní prověrku

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) získal bezpečnostní prověrku na nejvyšší stupeň "přísně tajné", o kterou sám požádal. Jak píše deník Právo, Langer tak smí nakládat s nejpřísněji utajovanými dokumenty, a to i přesto, že je podezřelý z toho, že s nimi v minulosti nakládal v rozporu se zákonem. Právo připomíná, že Langer čelí podezření, že loni v červnu svým jednáním umožnil únik části tzv. Kubiceho zprávy na veřejnost a protikorupční policie stále prověřuje, zda se tím nedopustil trestného činu ohrožení utajovaných skutečností. Langer podezření odmítl a řekl, že má svědomí čisté. Tzv. Kubiceho zpráva je materiál, s nímž krátce před loňskými volbami do sněmovny seznámil členy sněmovního branného výboru šéf policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice. Podle zprávy se tehdejší premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek, ministerstvo vnitra a policejní prezident snažili ovlivňovat citlivé kauzy. Kubice také uvedl, že organizovaný zločin prorostl do státní správy.

Mladá fronta Dnes: Československá vojenská kontrarozvědka cvičila tajná komanda

Komunistická Československá Vojenská kontrarozvědka připravovala od roku 1972 supertajná komanda, která byla vycvičena k únosům, zabíjení a sabotážím v tehdejším západním Německu. K těmto účelům bylo vycvičeno 100 speciálních agentů - zabijáků. Podle Mladé fronty Dnes byly informace o těchto komandech objeveny v archivech současného Vojenského zpravodajství. Jména agentů ale vojenská špionáž nezveřejní. List uvádí, že kontrarozvědka školila agenty v tajných výcvikových centrech, o nichž nevědělo ani současné vedení Vojenského zpravodajství. Byli cvičeni k tomu, aby po vysazení v tehdejším západním Německu zajali či zlikvidovali klíčové osoby jako politiky, ekonomy a vojáky, nebo obsadili významné objekty, mezi něž patřily americká raketová sila s jadernými hlavicemi, rozhlasové vysílače, radarové stanice, základny průzkumných letounů AWACS a elektrárny.

Vojenská konstrarozvědka si navíc v Německu zřídila síť agentů, kteří měli "skupinám zvláštního určení", jak se komanda nazývala, po jejich vysazení pomáhat - konkrétně udávat ty Němce, po nichž československé komando šlo. Odborníci podle listu přesně nevědí, co je s touto agenturní sítí v Německu dnes - prý podle všeho "odumřela". "Skupiny zvláštního určení" měly asi 100 lidí - civilistů se všestranným vzděláním, vynikající fyzickou kondicí a znalostí několika jazyků. Šéfa Vojenského zpravodajství Miroslava Krejčíka informace o výcviku těchto agentů překvapily.

Protikorupční policie zadržela šéfa vsetínské firmy H&B Real

Šéfa vsetínské firmy H&B Real Petra Hurtu, po němž bylo vyhlášeno celostátní pátrání, zadrželi policisté z ostravské expozitury Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality. Hurtu policisté podezřívají z toho, že před pěti lety uplatil tehdejšího starostu Vsetína a dnes vicepremiéra a předsedu lidovců Jiřího Čunka. Toho policie obvinila z přijetí úplatku v pátek. Jde o první případ, kdy byl člen české vlády obviněn v době, kdy působil ve své funkci. Policie Čunka podezírá z toho, že v únoru 2002 dostal jako vsetínský starosta zhruba půlmilionový úplatek právě od realitní společnosti H&B Real za prodej většinového podílu města ve společnosti Vsetínské byty. Čunek podezření popírá. Senát ho tento týden zbavil imunity a umožnil tak jeho stíhání.

Obvinění vicepremiéra a předsedy lidovců Jiřího Čunka bude podle vicepremiéra Petra Nečase (ODS) zátěží pro vládu i KDU-ČSL a dlouhodobě to bude neudržitelná situace. Nečas, který je také místopředsedou ODS, to řekl v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes (MfD). Doufám, že má pan Čunek všechno pohromadě, aby to mohl uspokojivě vysvětlit, řekl Nečas.

Paroubek a Zeman se vzájemně kritizují a obviňují v tisku

Předseda ČSSD a expremiér Jiří Paroubek obvinil někdejšího šéfa strany a vlády Miloše Zemana z toho, že nese "přinejmenším ideovou odpovědnost" za to, že poslanci zvolení za ČSSD Miloš Melčák a Michal Pohanka v rozporu s postojem ČSSD umožnili vznik koaliční vlády premiéra Mirka Topolánka (ODS). Naopak Zeman za Paroubkův "velmi neprofesionální tah" označil to, že šéf ČSSD "vyhnal" Melčáka a Pohanku "nadávkami z vlastního tábora". Za naprostý nesmysl označil Zeman v Lidových novinách spekulace o tom, že výměnou za Paroubkovu omluvu nabízel zabránit tomu, aby vláda díky dvěma poslancům ČSSD získala důvěru. "Nikdy jsem nežádal omluvu od Jiřího Paroubka - ostatně ani nechápu, za co by se on mně měl omlouvat," řekl. Paroubek na podobnou otázku Práva odvětil: "Já nevím, za co bych se mu měl omlouvat."

Zeman také uvedl, že mu na Paroubkovi vadí to, "že se zejména po volbách začal obklopovat lidmi, kteří mu pouze přitakávají". "V současné vedoucí struktuře ČSSD začínají bohužel převažovat lidé, kterým jde spíše o moc a o funkce jako o cíl, nikoli jako o prostředek k dosažení cíle," pokračuje Zeman ve vyjmenovávání výhrad.

Zpěvák Nohavica udal podle Lidových novin v roce 1989 StB lidi, kteří mu přinesli petici za propuštění Havla

Folkový zpěvák Jaromír Nohavica udal komunistické Státní bezpečnosti (StB) lidi, kteří mu v lednu roku 1989 přinesli podepsat petici za propuštění tehdejšího disidenta Václava Havla. Píší to Lidové noviny (LN) s odvoláním na nově objevené archivní dokumenty. Nohavica podle nich petici podepsal a pak zmíněné lidi udal. List píše, že v únoru 1989 se Nohavica svému řídícímu důstojníkovi kapitánu Liberdovi svěřil, že ho během koncertu v Praze kontaktoval hudební publicista Vladimír Hanzel a jeho přítelkyně Jarmila Poláková. "Jmenovaná přítomné informovala o probíhající podpisové akci kulturních pracovníků za propuštění Václava Havla," zapsal podle listu Liberda do zprávy po schůzce s Nohavicou. Nohavica nabídku Lidových novin na rozhovor odmítl a k věcem se nechtěl vyjadřovat. Dodal ale, že letošek hodlá věnovat propátrání svého osobního archivu a pokusu o popsání událostí 80. let.

Fotbalista Pavel Nedvěd přišel při podnikání o miliony

Nejméně o 15 milionů korun připraví fotbalistu Pavla Nedvěda neúspěšná investice v dřevařské firmě Mafloor. Firma je v konkurzu a bývalý kapitán české reprezentace nyní čeká, zda ho soud uzná za přednostního věřitele, píše Mladá fronta Dnes. Nedvědovi se podle deníku vrátí jen část z 37 milionů, které před šesti lety poskytl na nákup rozlehlého areálu v Blovicích u Plzně, pořízení dřevozpracujících strojů a zástavu kontokorentního úvěru. Právě patnáctimilionová zástava u Živnostenské banky podle listu zcela jistě propadne. Zlomovým momentem údajně byla nevydařená zakázka ve Francii z roku 2004, kdy Mafloor nedostal zaplaceno za instalaci dřevěných srubů a firma vykázala patnáctimilionovou ztrátu.

Domácí výrobci varují, že lidé si na jejich léky více doplatí

Přesun peněz pojišťoven na úhradu drahých zahraničních léků postihne podle vyjádření domácích výrobců pacienty, kteří se léčí jejich přípravky. Nemocní budou na svoji léčbu více doplácet, varují české firmy. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) připravuje vyhlášku, která má platit od 1. dubna. Firmy mají ještě týden na to, aby se odvolaly a pokusily se získat lepší úhradu. Generální ředitel firmy Zentiva Josef Valenta uvedl, že je v pořádku, když chce ministr zavést nové drahé léky na rakovinu, ale problém je, že tím vezme peníze na běžné a hojně užívané domácí léky.

Pražský pedofil má podle tisku na svědomí až pět dětí

Už pět dětí má na svědomí zatím neznámý pedofil. Školáky přepadl a zneužil či se o to pokusil v posledních měsících loňského roku. Jak píše Právo, zatím poslední známou obětí je osmiletý chlapec, kterého napadl dva dny před Štědrým dnem v pražských Vysočanech. Chlapec se však rodičům svěřil až po Novém roce. "Způsob provedení útoku je stejný jako ve všech čtyřech předchozích případech," řekl šéf týmu mravonostní kriminálky Milan Macháček Právu. Jeho tým už obdržel přes 400 poznatků od lidí z celé země. Už je známý i profil pachatelovy DNA.

Unikající plyn zabil matku se synem

Sedmatřicetiletá žena a její patnáctiletý syn se v Praze 7 otrávili oxidem uhelnatým. Záchranáři se jim snažili pomoci, ale jejich úsilí již bylo marné, sdělila Radiu Impuls mluvčí pražské záchranné služby Simona Cigánková. Plyn pravděpodobně unikal z karmy v bytě.

Mikrobus s českými pasažéry havaroval v Rakousku

Český mikrobus s devíti lidmi havaroval na dálnici v Rakousku. Nejvážnějším zraněním je zlomená klíční kost čtyřiadvacetileté pasažérky mikrobusu, dalších sedm Čechů utrpělo lehká poranění. Kolizi podle všeho zavinil třiadvacetiletý rakouský řidič, jehož údajně přepadl mikrospánek. Policie naměřila v krvi rakouského řidiče 1,2 promile alkoholu. Jeho automobil vrazil zezadu do mikrobusu, jedoucího předpisově po pravé straně silnice. Český mikrobus dostal smyk a po nárazu do svodidel se převrátil.

Památka Přerova se přes rozhodnutí ministerstva začala demolovat

Přes velké protesty lidí, za účasti strážníků i policie začala stavební firma rozebírat v Přerově takzvaný spolkový dům Trávník, který byl donedávna zapsán na seznam kulturních památek. Ministerstvo kultury památku ze seznamu vyškrtlo před půl rokem. Na podnět Přerovanů a odborníků se rozhodli úředníci před několika dny své původní usnesení zvrátit a zahájit správní řízení. Vyškrtnutí domu ze seznamu památek dnes označili za chybu. Místo památky má na místě stát obchodní centrum. Případem se zabývá policie a jednal o něm také ministr kultury.

Podle svědků ještě do večera byla v objektu v provozu restaurace. O několik hodin později již slyšeli obyvatelé přilehlých ulic rány a shazování tašek ze střechy. "Rozhodnutí ministerstva dostalo město v pátek faxem, firma to však poštou ještě neobdržela. Nějakou cestou se to dozvěděla, urychlila v domě výpovědi a v noci vše vystěhovali," řekla přerovská zastupitelka Marta Jandová. Rozebírání památky nemohl zabránit ani pracovník přerovského stavebního úřadu. Podle něj má firma platný demoliční výměr.

Národní týden manželství: dobré vztahy nejsou samozřejmostí

Připomenout, že dobré vztahy mezi mužem a ženou nejsou samozřejmostí, chce Národní týden manželství připravený na dny od 12. do 18. února. Za akcí, která se v Česku koná poprvé, stojí především neziskové organizace a křesťané. Kampaň se záměrně koná v čase Valentýna, svátku připadajícího na 14. února a spojovaného s láskou a partnerskými vztahy. Cílem akce je podpořit instituci manželství a rodiny. Pokud se podle iniciátorů kampaně "něco nestane", je pokračování rozpadu rodiny a manželství v Česku nevyhnutelné. Podle národní zprávy o rodině z roku 2004 čelí česká společnost zejména dvěma trendům - příliš mnoho manželství končí rozvodem a čím dál méně lidí je ochotno do manželství vůbec vstupovat.

Průměrná délka trvání manželství v Česku je 13 let. V současnosti se rodí přes 30 procent dětí mimo manželství a na 100 nově uzavřených manželství připadá přibližně 65 rozvodů. Iniciátoři kampaně připomínají, že vysoké procento manželských párů se nerozpadá kvůli nevěře, alkoholismu, domácímu násilí a podobně, ale kvůli nefungujícím partnerským vztahům.

Komika Vlastu Buriana připomínají umělecky ztvárněné ruce

Plastika rukou v expresivním gestu nově zdobí hrob krále komiků Vlasty Buriana na pražském vyšehradském hřbitově. Umělecky ztvárněné ruce nahradily Burianovu bustu, která byla z hrobu před několika lety ukradena. U slavnostního odhalení sochy se sešlo mnoho desítek lidí, kteří si připomněli Burianovo herectví a 45. výročí jeho úmrtí. Na jednoho z nejznámějších českých filmových a divadelních herců zavzpomínali spisovatel a karikaturista Ondřej Suchý a divadelní teoretik Vladimír Just, kteří se v 90. letech zasadili o úplnou Burianovu rehabilitaci. Když byl totiž herec po válce odsouzen pro údajnou kolaboraci s Němci, nikdo se ho nezastal a ani zastat nesměl. V tichosti se také konal jeho pohřeb začátkem 60. let. Plně rehabilitován byl Burian až 32 let po smrti.

Plastiku, kterou vytvořil sochař Tomáš Vejdovský, odhalil herecký kolega Vlasty Buriana Lubomír Lipský a požehnal jí biskup Jaroslav Škarvada. Vzpomenout na velkého herce přišli i bývalý šéf baletu ND Vlastimil Harapes a herečky Marta Vančurová a Jaroslava Adamová. Pietnímu aktu předcházelo shromáždění v blízké bazilice sv. Petra a Pavla.

Botanická zahrada vystavuje vzácné orchideje

Stovky orchidejí v prostředí jejich domoviny jsou k vidění v pražské Botanické zahradě v Tróji. Ve skleníku Fata Morgana mohou návštěvníci spatřit 100 přírodních druhů a další stovku kříženců vzácných květin. Výstavu organizátoři sestavili ze sbírek soukromníků, zahrad a škol z České republiky, Slovenska, Rakouska a Belgie. Pěstitele orchidejí by mohlo přilákat velké množství střevíčníků (Paphiopedilum). Zahrada také představuje vzácné orchideje, které přivezla v posledních dvou letech na zvláštní povolení z expedic na Madagaskaru. Rostliny jsou ve skelníku rozmístěny podle podnebí, ze kterého pocházejí.

Masopustní zvyky a uzeniny přilákaly do Rožnova tisíce lidí

Ukázky tradičních masopustních zvyků přilákaly do skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku téměř 4000 lidí. Návštěvníci mohli porovnat, jak se masopustní veselí odehrávalo na Valašsku, Slovácku či Hané. Svůj díl na velkém zájmu o pořad skanzenu měla ale i zabijačka a prezentace výtvorů mistrů řeznického řemesla. Součástí byla i soutěž o nejlepší valašskou klobásku. Masopustní zvyky jsou v jednotlivých regionech odlišné, jiné je i například pojmenování závěrečných masopustních slavnosti - končiny, fašank, či ostatky. Ve skanzenu předváděly zvyky soubory z Valašska, Hané a Slovácka.

Vzduchoplavci se chtějí pokusit o první zimní přelet Sněžky

Netradiční pohled by se mohl o některém z víkendů do konce března naskytnout obyvatelům a rekreantům v Krkonoších. Skupina sedmi vzduchoplavců se chce pokusit o první zimní přelet nejvyšší české hory Sněžky v koších horkovzdušných balónů. Nyní se čeká na vhodné počasí, které by přelet 1602 metrů vysoké hory umožnilo. Tento víkend fouká jen slabý vítr, který by pro přelet nestačil. Horkovzdušný balón poprvé vrchol Sněžky překonal v listopadu 1999, kdy při letu z Pece pod Sněžkou do polské Karpacze minul vrchol o zhruba 50 metrů.

Krkonošské pohádky se mezi televizními večerníčky staly legendou

Krkonošské pohádky s lakotným Trautenberkem, které po několikáté reprizuje Česká televize, pobavily několik generací diváků populárních večerníčků. Znovu a znovu je sledují i dospělí a hláška typu: "Kuba, Anče, hajnej - nestát, dělat!" se stala legendou. Krkonošské pohádky jsou v jedenačtyřicetileté historii večerníčků jediným hraným cyklem, jinak jde především o formu animovanou. Málokdo ví, že skutečnou autorkou pohádek byla Božena Šimková, která se v 70. letech nemohla z politických důvod ke svým scénářům přihlásit a jako strážná pomáhala léta budovat stanici pražského metra na náměstí Míru. Zastoupila ji Zdenka Podhrázská společně se spisovatelkou Marií Kubátovou a až do roku 1990 to na ně "neprasklo". Příběhy z Krkonoš se řadu let objevují na předních místech anket o nejoblíbenější Večerníčkovou pohádku.

Wabi Daněk oslavil šedesátku

V drtivém valašském stylu, přesně v duchu názvu jednoho ze svých úspěšných alb, oslavil v Praze šedesátiny klasik českého folku Stanislav Wabi Daněk. Mezi prvními přinesenými dary nechyběl olejový portrét oslavence, keramické nástěnné hodiny, dort ozdobený mrkvičkami z mandlové hmoty, lahve domácího i cizozemského alkoholu i docela prozaické škvarky zalité v sádle. Nad Wabiho Rosou na kolejích tesknily svého času zástupy posluchačů, tento song dostal punc legendy a jeho autor image osamělého, zralého, mírně rozhněvaného muže s kytarou. Alba Rosa na kolejích se v polovině 80. let prodalo na čtvrt milionu kusů.

Muzice se Daněk naplno věnuje od roku 1983. Potěšil i krajany v Austrálii, v USA a Kanadě. Pro mladoboleslavské divadlo napsal hudbu ke hře Karla Čapka Loupežník. Zatím jeho poslední album vyšlo v roce 2002 pod názvem Nech svět, ať se točí dál. Autor zhruba 150 písní nad nastupující generací folkařů neláme hůl, avšak tvrdí, že k písničkářské moudrosti je nutno se "prochlastat a prostárnout".

Čeští tenisté prohráli v Davis Cupu čtyřhru, Američané vedou 2:1

Američtí tenisté se v zápase prvního kola Světové skupiny Davisova poháru s českým týmem dostali do vedení 2:1. Lukáš Dlouhý a Pavel Vízner ve čtyřhře nestačili na bratry Mika a Boba Bryanovy, kterým po třech podobně probíhajících setech podlehli třikrát 4:6. Zámořským tenistům tak v Ostravě stačí jeden bod z nedělních dvouher k postupu do čtvrtfinále.

Nehrající kapitán českého daviscupového týmu Jaroslav Navrátil věří, že zápas prvního kola Světové skupiny s Američany bude v neděli napínavý až do konce. Za stavu 1:2 na ostravskou antuku nejprve nastoupí česká jednička Tomáš Berdych proti lídrovi amerického týmu Andymu Roddickovi, kterého v jediném vzájemném zápase loni na podzim porazil.

Šafářová porazila Heninovou a zahraje si pařížské finále

Skvělá forma v úvodu sezony vynesla českou tenistku Lucii Šafářovou až do finále turnaje v Paříži. Čtvrtfinalistka lednového Australian Open v semifinále porazila nejvýše nasazenou hráčku a světovou dvojku Belgičanku Justine Heninovou, která si ve francouzské metropoli odbyla letošní premiéru. Šafářová ji zdolala 7:6, 6:4 a popáté v kariéře se ocitla ve finále turnaje WTA.

Čeští hokejisté zvítězili ve Stockholmu nad Finskem 5:0

Čeští hokejisté porazili ve druhém utkání na Švédských hrách ve Stockholmu Finsko 5:0. Zápas rozhodli svými brankami Ladislav Kohn, Pavel Rosa, který skóroval dvakrát, Jan Hrdina a Zbyněk Irgl. V neděli se český tým utká s Ruskem.

Rychlobruslařka Sáblíková je po pátém místě na 3000 metrů celkově dvanáctá

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková obsadila na mistrovství světa ve víceboji v nizozemském Heerenveenu v závodu na 3000 metrů pátou příčku. Po nejlepším výsledku v dosavadním průběhu šampionátu se v celkovém pořadí po třech disciplínách posunula na 12. místo. Čas 4:05,87 sice zaostává za možnostmi české rychlobruslařské naděje, ale trenér Petr Novák již před startem tříkilometrové trati upozornil, že bude spokojený, pokud Sáblíková zajede čas kolem 4:05. Je si vědom zdravotní indispozice své svěřenkyně, která si stěžuje na bolest v krku a celkovou únavu.

Čeští biatlonisté skončili ve štafetě pátí, šampiony jsou Rusové

Čeští biatlonisté obsadili ve štafetě na mistrovství světa v italské Anterselvě páté místo. Ondřej Moravec, Zdeněk Vítek, Roman Dostál a Michal Šlesingr tak vylepšili jedenáctou pozici reprezentačního kvarteta z minulého šampionátu v Hochfilzenu z roku 2005. Titul získali po suverénním výkonu Rusové, kteří ze 40 terčů netrefili pouze jeden a zvítězili s minutovým náskokem před Norskem.

Pro český tým začal závod na 4x7,5 km neslavně. Moravec netrefil na úvodní střelbě vleže ani po dobíjení poslední terč a musel na trestný okruh, takže se ocitl na posledním místě. V dalším průběhu se česká štafeta posouvala vpřed a dvojnásobný medailista z mistrovství Šlesingr na závěrečném úseku potvrdil skvělou formu a vybojoval páté místo.

Šárku Záhrobskou na MS v superkombinaci dělily od medaile dvě desetiny

Nepopulární čtvrté místo obsadila lyžařka Šárka Záhrobská v superkombinaci na mistrovství světa ve švédském Aare a vylepšila o jednu příčku svou pozici z minulého šampionátu v Santa Catarině. Závod vyhrála Švédka Anja Pärsonová a vybojovala na domácí trati po super-G už druhou zlatou medaili. Záhrobská už ve sjezdu položila základ skvělému výsledku. Trať projela v jedenáctém čase téměř dvě sekundy na vedoucí Švédkou a mohla útočit ve své parádní disciplíně. Slalom navíc postavil její trenér a otec Petr. Několik záludností na trati vyřadilo některé silné lyžařky a dalším přidělaly problémy. Záhrobská zajela naopak ve slalomu druhý nejlepší čas. Dlouho se držela na medailových pozicích.

České lyžařky kralovaly na deaflympiádě slalomu, vyhrála Kurková

Čeští reprezentanti získali na zimních hrách sluchově postižených sportovců v Salt Lake City devět medailí, z toho čtyři zlaté. O všechny se postaraly lyžařky Petra Kurková a Tereza Kmochová, které v pátek ovládly i slalom speciál, závěrečnou alpskou disciplínu.

Počasí

Polojasno, až zataženo, teploty 4 až 8 stupňů Celsia.