Zprávy

Česko začne jednat s Američany o vybudování radarové základny

Bezpečnostní rada státu posvětila vyjednávání o umístění americké radarové základny na českém území a rozhodla o startu politického procesu v České republice. Její stanovisko podpořil i prezident a vrchní velitel Václav Klaus, který se k této otázce vyjádřil veřejně vůbec poprvé. Prezident ocenil, že k vybudování základny vláda nepřistupuje jako k předem dohodnuté věci. "Vyjádřil jsem svůj souhlas s tím, že Bezpečnostní rada státu dala zelenou tímto svým dnešním jednáním jak pokračovaní jednání se Spojenými státy o této věci, tak zahájení politického procesu uvnitř České republiky," řekl. Podle Klause je rozhodnutí o základně politickým aktem, klíčem bude jednání v obou komorách parlamentu. Za klíčové prezident považuje dohodnout s Američany detailní a pro Česko výhodnou dohodu, která zamezí případným problémům v budoucnu.

Podle premiéra Mirka Topolánka diskutovali členové Bezpečnostní rady státu o všech právních, politických a vojenských aspektech, které souvisí s vybudování základny. Ministři zahraničí a obrany dostali za úkol ustavit expertní tým, který bude připravovat vyjednávací pozice při jednání s USA. Vláda bude jednat také se samosprávnými orgány a příslušnými výbory sněmovny i Senátu. Topolánek předpokládá, že jednání a ratifikace bude trvat asi rok - kabinet podle něj hodlá postupovat korektně a informovat zákonodárce i veřejnost o všech aspektech. Odmítl výhrady, že americké radary na českém území může ohrozit vztahy České republiky s Ruskem nebo Čínou. "Tento projekt není zaměřen proti velmocím typu Rusko nebo Čína, je zaměřen proti teroristickým útokům, někdy náhodným útokům nebo chybám," uvedl Topolánek. Časem se podle něj do protiraketového systému zapojí i Rusko.

Ruský ministr obrany Sergej Ivanov si myslí, že Rusko nemusí pospíchat s reakcí na americký plán rozmístit v Česku prvek protiraketového deštníku. Přesvědčen prý ale je, že Česko už s americkým návrhem na stavbu radaru souhlasilo a rozhovory se vedou "jen naoko". Topolánek ale uvedl, že o umístění radarů ještě není rozhodnuto a že půjde o suverénní rozhodnutí ČR.

Radar by mohl stát ve vojenském újezdě v Libavé na Olomoucku, nebo v Jincích na Příbramsku. Druhá část základny s obrannými raketami, které by naváděl právě radar z Česka, má být v Polsku. Základnu by mělo obsluhovat 200 odborníků - civilistů i vojáků. Radar na českém území by mohl začít fungovat v roce 2011.

Topolánek počítá s tím, že dohodu s USA o výstavbě radaru by měly schválit obě komory parlamentu a ratifikovat prezident. Značná část politické scény požaduje o této otázce vypsat referendum, podle premiéra ale nebyl plebiscit v žádné zemi, kde podobné zařízení funguje. Připomněl, že zákon o referendu by musela schválit dvoutřetinová většina poslanců i senátorů. Vicepremiér a předseda Strany zelených Martin Bursík řekl, že jeho strana není za každou cenu pro lidové hlasování. Pro zelené je důležité, zda bude základna na českém území začleněná do společné obrany NATO.

Bohuslav Sobotka: V ČSSD se často objevuje požadavek referenda k základně

Mezi sociálními demokraty se podle místopředsedy Bohuslava Sobotky velmi často objevuje požadavek, aby o umístění americké radarové stanice na území České republiky rozhodli občané. Bylo by dobré, "aby na veřejnou diskusi navázalo rozhodnutí v referendu, to je můj osobní názor," řekl Sobotka na středeční tiskové konferenci. Vnitrostranickou diskusi podle Sobotky už ČSSD zahájila. Zeptali jsme se členů a funkcionářů, zda podporují myšlenku referenda v této věci a zda na základě dostupných informací podporují umístění radarové základny na území České republiky," uvedl místopředseda.

ČSSD má podle Sobotky informace, že zatím ČR oficiální žádost USA o umístění základny nemá. Považuje proto za velmi problematické, zda jsou informace šířené vládou pravdivé a realistické. Sobotka také poukázal na nejednotný postoj členů vlády k základně. Zejména zelení podle něj byli v minulosti k kritičtí. Aspekt česko-ruských vztahů při rozhodování naopak nepovažuje za podstatný.

Ve prospěch radarové základny se v minulých dnech vyslovil předseda ČSSD Jiří Paroubek. Současně uvedl, že je to v sociální demokracii menšinový názor. Nejsilnější opoziční strana zjišťovala postoj svých členů koncem loňského léta. Drtivá většina z nich základnu odmítla.

Helena Třeštíková rezignovala na funkci ministryně kultury

Ministryně kultury Helena Třeštíková (za KDU-ČSL) po šestnácti dnech rezignovala na svou funkci ve vládě Mirka Topolánka. Důvodem je podle ní politický tlak na obsazení míst náměstků. "Je tomu týden, kdy jsem informovala o svém osobním postoji k situaci, které jsem jako ministryně kultury byla vystavena. Na mém postoji se nic nemění. Nechci nikoho poškodit, ale hodlám dostát svým slovům. Poté, co jsem pana premiéra ústně informovala o důvodech, které mne vedou k tomuto řešení, jsem mu také odeslala svou rezignaci," uvedla Třeštíková ve stanovisku, které ČTK zaslala její osobní tajemnice Renata Slámková.

Třeštíková poděkovala všem, kdo ji v práci podporovali. "Děkuji jim také za víru nejen v upřímnost mých slov, ale i v mou opravdovou snahu dostát všem úkolům, s nimiž jsem se ve funkci ministryně setkala. Jsem ráda, že jsem tyto lidi měla možnost poznat a spolupracovat s nimi," dodala Třeštíková a popřála Topolánkově vládě mnoho úspěchů a dobrých rozhodnutí. "Jistě pochopíte, že toto je vše, co mohu nyní k celé věci sdělit. Proto už nechci a nebudu svou rezignaci více mediálně komentovat," dodala Třeštíková.

Imunitní výbor doporučil vydat senátora Čunka k trestnímu stíhání

Senátní imunitní výbor podle očekávání doporučil vydat senátora a předsedu KDU-ČSL Jiřího Čunka k trestnímu stíhání. Konečné slovo bude mít Senát jako celek na schůzi, která se uskuteční zřejmě za dva týdny. Policie podezírá Čunka z toho, že jako vsetínský starosta vzal před pěti lety půlmilionový úplatek. Senátor obvinění odmítá a sám žádá o zbavení imunity, aby se mohl dostatečně obhájit.

Čunka protikorupční policie podezírá z toho, že si dojednal 11. února 2002 úplatek se zástupcem vsetínské realitní firmy H&B Real. Důkazem má být to, že si nynější vicepremiér a ministr pro místní rozvoj tehdy uložil na svůj účet 497.000 korun. Realitní firma si přitom nedlouho předtím vybrala ze svého účtu sumu o 2000 korun vyšší. Firma oznámila, že tato vybraná částka byla převedena určena do firemní pokladny na doplnění hotovosti. Uplácení Čunka vyloučila. Čunek tvrdí, že si uložil uspořené peníze, které měl na hotovosti.

Vláda rozhodla vyhlásit stav nouze pro pět krajů a vybrané okresy

Vláda ve středu vyhlásila kvůli kalamitě v lesích nouzový stav v pěti nejvíce postižených krajích a vybraných okresech. Jde o Vysočinu, Karlovarský kraj, Plzeňský kraj, Jihočeský kraj a Liberecký kraj a osm dalších okresů. Stav nouze, který by měl mimo jiné umožnit rychleji zpracovat dřevo spadané po vichřici, potrvá od 25. ledna 5:00 do 5. února 24:00, uvedl na tiskové konferenci po jednání kabinetu ministr zemědělství Petr Gandalovič. V rámci nouzového stavu bude zakázán vstup do lesů, kde je krizový stav, uvedl Gandalovič. Vzhledem k přívalům sněhu hrozí podle něj zlomení poškozených stromů a ohrožení lidského zdraví. Při ministerstvu zemědělství vznikne krizový štáb, který bude koordinovat práce na likvidaci kalamity. Vyhlášení nouzového stavu podle ministra umožní efektivněji zadávat práce na likvidaci polomů.

Státní podnik Lesy České republiky (LČR), jehož lesy kalamita zasáhla nejvíce, nyní připravuje právní analýzu rozhodnutí vlády. "Na základě této analýzy rozhodneme, jaká všechna opatření LČR v rámci nouzového stavu přijmou," řekl ČTK mluvčí LČR Tomáš Vyšohlíd. Podle posledních údajů vichřice z konce minulého týdne porazila v lesích spravovaných LČR zhruba 4,5 milionu metrů krychlových dřeva, což jsou asi dvě třetiny ročních těžeb podniku. Z hlediska LČR to bude podle Gandaloviče znamenat horší ekonomický výnos, protože dřevo se bude těžit s vyššími náklady a utržená cena bude zřejmě nižší.

Vláda ustanovila komisi, která posoudí energetické potřeby státu

Vláda zřídí nezávislou komisi, která bude posuzovat energetické potřeby státu z dlouhodobého horizontu. Na tiskové konferenci po zasedání kabinetu to řekl premiér Mirek Topolánek. Ke zřízení komise vládu podle něj přiměly závěry ministerstva zahraničí a doporučení Bezpečnostní rady státu. "Zřízení komise nesouvisí jen s ropnými krizemi, kterými jsme byli svědky v uplynulém období. Souvisí i s tím, co dnes projednává jako jednu z priorit i EU v rámci finského i německého předsednictví, a to je bezpečnost energetických dodávek," uvedl Topolánek. Rusko přestalo počátkem ledna dodávat ropu přes ropovod Družba do střední a západní Evropy. Důvodem byly spory s Běloruskem o ceny surovin. Po týdnu však Rusko dodávky obnovilo.

"V materiálu je stanoven klíč pro nominace politických stran, komise by měla fungovat na podobném principu jako dřívější tzv. Bezděkova komise pro důchodovou reformu, i když v jiné oblasti," řekl Topolánek. V čele komise bude stát předseda Akademie věd Václav Pačes, dodal. Důvodem ustanovení komise je podle Topolánka také možnost diskutovat napříč politickým spektrem otázky, které přesahují mandát této vlády.

O síti dětských lůžek asi budou rozhodovat pojišťovny, ne vláda

O koncepci zdravotní péče o děti a počtu dětských lůžek v nemocnicích nebudou asi rozhodovat úředníci, ale hlavně zdravotní pojišťovny. Vláda stanoví mantinely a v nich se budou pojišťovny pohybovat, tvorba sítě bude na nich. Taková je představa ministra zdravotnictví Tomáše Julínka, který proto vládě navrhl zrušit usnesení kabinetu z roku 2004 o koncepci pediatrické péče. Kabinet jeho požadavku vyhověl a usnesení zrušil, informoval tiskový odbor vlády.

Koncepci předložila tehdejší ministryně Marie Součková a detailně v ní vyčíslila, kolik lůžek a s jakou specializací má být ve které nemocnici. Součková chtěla snížit počty pediatrických lůžek ze zhruba 4300 na přibližně 3800, a ušetřit tak 165 milionů korun. Její plány vzbudily nevoli, protestovali lékaři z klinik, které měly být zrušeny, i rodiče dětí, které se na těchto klinikách léčily.

Zástupce USA: Víza by mohla zmizet s koncem Bushova období

Víza do Spojených států by pro Čechy mohla být zrušena před koncem volebního období prezidenta George Bushe v lednu 2009. Tento termín odhadl ve středu v Praze tajemník ministra vnitřní bezpečnosti USA pro zahraniční záležitosti Paul Rosenzweig. V Praze jednal s diplomaty 13 zemí, které společně usilují o zrušení víz. Podle tajemníka s vízy nesouvisí americká žádost o umístění protiraketového radaru v Česku. Rosenzweig ale připustil, že souhlas se žádostí může mít nepřímý dobrý vliv na jednání. O vízové politice Spojených států rozhoduje Kongres. "Vždy se díváme na celkové vztahy s danou zemí. Přispělo by to k dobré atmosféře," řekl Rosenzweig po jednání s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem.

Čeští experti pojedou 1. února do USA, aby tam jednali o technických opatřeních, která jsou nezbytná pro zrušení víz. Ministr uvedl, že jednání o bezvízovém styku jsou na dobré cestě, nyní vše bude záležet na americkém Kongresu. "Očekávám, že politický závazek se stane realitou," zmínil Rosenzweig. Bush se na podzim postavil vstřícně k možnému bezvízovému styku s Českem. Z technického hlediska bude podle Rosenzweiga nutné zajistit výměnu informací o ztracených a ukradených pasech a dalších údajů. Celkově podle něj bude nutné zvýšit nebo zavést bezpečností opatření, která souvisejí s bojem proti terorismu.

Evropští Romové chtějí vyzvat OSN, aby víc hájila jejich práva

Romové z různých zemí Evropy se chystají příští týden vyzvat OSN, aby se víc zasazovala o zlepšení jejich situace a o ochranu jejich práv. Navrhují zřízení zvláštní kanceláře OSN, která by se řešení problémů Romů věnovala. ČTK o tom informoval Výbor pro odškodnění romského holocaustu ČR. Představitelé Romů z Evropy chtějí v sídle OSN v New Yorku se svou výzvou vystoupit 30. ledna při zahájení výstavy o romském holokaustu. Svou zprávu přednese i Čeněk Růžička z českého Výboru pro odškodnění romského holocaustu. Výbor chce v OSN získat mezinárodní podporu pro svůj požadavek na odstranění vepřína v Letech u Písku z míst protektorátního sběrného tábora pro Romy.

Podle údajů Ústřední rady německých Sintů a Romů žije v Evropě až 12 milionů Romů. Jsou tak nejpočetnější evropskou menšinou. Zástupci německé rady a dalších romských organizací si chtějí v OSN stěžovat na to, že Romové bývají terčem rasově motivovaných útoků, jsou odsouváni do ghett, děti nemají stejný přístup ke vzdělání, dospělí jsou nezaměstnaní, rodiny žijí v domech bez elektřiny či tekoucí vody. Organizace to uvádějí ve své výzvě, kterou má ČTK k dispozici.

Čeněk Růžička míní, že Romové v Česku mají formálně práva jako ostatní občané, v praxi se ale nedodržují. Dokládají to podle něj právě tři stovky převážně romských ghett, polovina romských školáků ve speciálních školách, až 90 procent dospělých Romů bez práce, nedobrovolné sterilizace romských žen či touha Romů odejít do Británie nebo Kanady. Ve své zprávě pro OSN Růžička uvádí, že nejlépe přístup české společnosti k Romům symbolizuje vepřín na místě tábora v Letech a rekreační zařízení na místě podobného tábora v Hodoníně u Kunštátu. Podle historických pramenů prošlo letským sběrným táborem 1308 Romů, zahynulo v něm 327 lidí a přes pět stovek vězňů bylo převezeno do Osvětimi. V táboře v Hodoníně protektorátní úřady shromáždily 1375 lidí, 207 z nich zemřelo. Do Osvětimi bylo odvezeno přes 800 vězňů.

Arbitráž o 140 milionů Kč mezi nizozemskou společnosti K+VP a Českem skončila smírem

Nizozemská investiční společnost K+ Venture Partners, která žalovala Česko u arbitrážního soudu za neochránění své investice do společnosti Czech Venture Partners, se dohodla s ministerstvem financí na ukončení sporu smírem. ČTK o tom informovala nizozemská firma. Společnost chtěla po České republice 140 milionů Kč.

K+ VP podala na Českou republiku arbitrážní žalobu 18. listopadu 2005. Důvodem žaloby byla nevyplacená výkonnostní odměna společnosti CVP, kterou K+ VP stoprocentně vlastní. Odměna společnosti CVP vznikla v době, kdy spravovala dva fondy rizikového kapitálu na rozvoj podnikání. Ministerstvo pro místní rozvoj s ní ale kvůli údajným pochybením rozvázalo v roce 2003 smlouvu a firma požadovala 35 milionů korun jako doplatek za své služby. Zbylou částku do 140 milionů Kč požadovala za náhradu škody, náklady právního zastoupení a náklady řízení. Smlouvu vypověděl tehdejší náměstkem ministra pro místní rozvoj Petr Forman. Nizozemská firma se distancovala od toho, že by její případ souvisel s údajnou zpronevěrou peněz z fondů EU, ve které prý stát přišel až o 229 milionů korun, a kvůli které je z podvodu a praní špinavých peněz obviněno deset lidí, včetně Formana a dalších vysoce postavených státních úředníků.

ČKD Blansko postaví u Kladna nejvýkonnější větrné elektrárny v ČR

Společnost ČKD Blansko Wind získala zakázku na výrobu dvou nejvýkonnějších větrných elektráren v ČR. Za 190 milionů korun postaví v katastru obce Pchery na Kladensku větrníky s výkonem dva krát tři megawatty. ČTK to řekl ředitel společnosti Ladislav Mitura. Dvojice 88 metrů vysokých stožárů s trojlopatkovými rotory o průměru 50 metrů budou vybaveny moderní technologií WinWind. "Tento finský systém s planetovou převodovkou Multibrid je v současnosti jedním z nejpokrokovějších řešení, se kterým se lze u větrných elektráren setkat. V oblasti střední a východní Evropy se jedná o vůbec první instalaci tohoto systému," řekl Mitura. V ČR půjde o zatím nejvýkonnější větrné elektrárny.

Větrné elektrárny s technologií Multibrid podle něj vykazují minimální poruchovost a nízké náklady na údržbu, přičemž nabízejí nadprůměrně vysoký výkon, dodal Mitura. Firma ČKD Blansko Wind bude kromě výroby a instalace obou větrných věží, zajišťovat také jejich zkušební provoz a následný servis a údržbu. Provoz větrných elektráren bude řízen automaticky pomocí snímače směru a rychlosti větru. Elektrárny bude také nepřetržitě monitorovat servisní centrum WinWinD ve finském Oulu.

Bývalý ministr Mlynář dostal za Testcom servis 5,5 roku vězení

Někdejší ministr informatiky a bývalý člen US-DEU Vladimír Mlynář má jít za založení společnosti Testcom servis na pět a půl roku do vězení. Rozhodl o tom ve středu pražský městský soud. Bývalému šéfovi Testcomu a exřediteli České televize Dušanu Chmelíčkovi a náměstkovi společnosti Vítu Novotnému uložil po šesti letech odnětí svobody. Mlynáře soud uznal vinným z pomoci při zneužívání informací v obchodním styku a zneužití pravomoci veřejného činitele. Soud všem obžalovaným navíc uložil pětiletý zákaz činnosti ve funkcích rozhodujících o státních penězích.

Firma Testcom servis měla provozovat internetový portál veřejné správy, podle obžaloby však bylo její založení v rozporu se zákonem. Mlynář byl obviněn kvůli podpisu smlouvy, kterou Testcom servisu v říjnu 2003 provoz portálu svěřil. Podle státního zástupce přitom jako poslanec, který byl při schvalování příslušného zákona, musel vědět, že existence společnosti Testcom servis je nelegální.

Obžalovaní trvají na své nevině. Tvrdí, že jednali v dobrém úmyslu ušetřit státu prostředky. Společnost Testcom servis totiž měla provozovat portál veřejné správy. Podle žalobce ale na její činnosti bylo použito 7,5 milionu korun ze státní pokladny, ale zisk měl přitom zůstávat Testcom servisu. O jeho rozdělení prý měli rozhodovat Chmelíček s Novotným. Státní zástupce obžaloval Mlynáře z pomoci při zneužívání informací v obchodním styku a zneužití pravomoci veřejného činitele. Další dva obžalované viní ze zneužívání informací v obchodním styku, Novotného také z porušování povinností při správě cizího majetku. Všem navrhoval podmíněné tresty.

Mlynář již dříve u soudu naznačil, že za anabází s jeho trestním stíháním zřejmě stojí jeho razantní postup při personálním řešení společnosti Testcom. Deset let ji řídil pověřený ředitel Radko Hochman. Mlynář jej odvolal a nahradil Chmelíčkem. Hochman je podle něj vědec a byl špatný manažer. Mlynář se hájí tím, že při podpisu smlouvy neměl nejmenší pochybnosti o tom, že je vše v pořádku. Nikdo z jeho podřízených ho prý na žádné problémy neupozornil. O tom, že je vznik společnosti problematický, se údajně dozvěděl až od tehdejšího ministra financí Bohuslava Sobotky. Firmu proto zrušil. Společnost tak existovala asi čtyři měsíce, fakticky fungovala asi dva.

Smetanovo trio je nominováno na cenu britského časopisu

Smetanovo trio, přední český komorní soubor, je se svou deskou s Dvořákovými skladbami nominováno na prestižní ocenění britského hudebního časopisu BBC Music Magazine Awards 2007. Stejný časopis tuto nahrávku podle agentury Triart Management už loni vybral do nejlepších snímků měsíce a ve Francii získala cenu Diapason d'Or tamního renomovaného časopisu. Kompaktní deska souboru se Smetanovými, Sukovými a Novákovými díly předtím za rok 2005 také obdržela ocenění časopisů Diapason a Le Monde de la musique i britského BBC Music Magazine. "Vnímám tato ocenění především jako hold české interpretační škole, komorní tradici, ze které Smetanovo trio vzešlo, osobnostem, které jsou pro nás velkou inspirací," řekl ČTK violoncellista souboru Jan Páleníček. Jmenoval v té souvislosti houslistu Josefa Vlacha, violoncellisty Alexandra Večtomova a Miloše Sádla i svého otce, pianistu Josefa Páleníčka - významné interprety druhé poloviny 20. století.

Jan Páleníček hraje ve Smetanovu triu se svou manželkou, klavíristkou Jitkou Čechovou a s houslistkou Janou Vonáškovou-Novákovou. Původní Smetanovo trio, založené ve 30. letech 20. století Josefem Páleníčkem a po roce 1945 působící pod jménem České trio, patřilo k nejvýznamnějším českým souborům.

V Brně vystavuje německý umělec své malované fotografie

Brněnský Dům umění vystavuje výběr z tvorby německého umělce Marca Lüderse, který netradiční formou kombinuje fotografii s malbou. Do snímků kreslí postavy nebo objekty tak, že divák s obtížemi zjišťuje, co je ještě fotografie a kterou část díla vytvořil umělec svým štětcem. "Fotografie jsou v podstatě jen podkladem pro další tvorbu. Postavy, které se ve snímcích ocitají po domalbě, pak působí, jako by se v cizím prostoru hledaly," řekla ČTK kurátorka výstavy Jana Vránová. Lüders působí v Hamburku. Brno je prvním místem v České republice, v němž se rozhodl vystavovat. Umělec zasazuje své postavy či objekty do fotografií zachycujících nejen krajinu, ale i staveniště a tovární haly. Snímky jsou tak jen podkladem pro další zpracování. Díla Lüderse jsou ukázkou tvorby balancující mezi realitou a fikcí. Výstava potrvá do 1. dubna.

Ze sportu:

Český krasobruslař Tomáš Verner vyhrál na evropském šampionátu ve Varšavě krátký program. V polské metropoli po suverénním výkonu porazil i největšího favorita mužské soutěže Briana Jouberta z Francie, kterému se nevydařil čtverný toeloop a kvůli tomu přišel o body za kombinaci. Do čtvrtečních volných jízd postoupil i druhý český krasobruslař Pavel Kaška, který při své premiéře na velké seniorské mezinárodní akci obsadil v krátkém programu 21. místo.

V úvodním zápasu osmifinálové skupiny na mistrovství světa v házené podlehli čeští reprezentanti Maďarsku 25:28. O své výhře Maďaři rozhodli hned v úvodní dvacetiminutovce, po níž vedli 13:3, poločas pak skončil 17:10. Maďaři tak mají na kontě čtyři body, zatímco český tým tabulku bez bodu uzavírá.

Trenér Zdeněk Haník povede mužskou volejbalovou reprezentaci i v příštích dvou letech. Padesátiletý kouč, jemuž skončila krátkodobá smlouva po listopadovém mistrovství světa v Japonsku, se dohodl na pokračování s předsedou svazu Antonínem Léblem a definitivně jeho jmenování potvrdila správní rada ČVS.

Sníh komplikoval dopravu, pražské letiště mimo provoz

V Česku komplikoval ve středu život příchod zimního počasí. Přes noc hustě sněžilo a ráno řidiče čekaly problémy na silnicích. Komplikace působily hlavně dopravní nehody. Po kolizi kamionu byla na několik hodin zablokována dálnice D1. V Ostravě zemřel při střetu třicetiletý řidič. Téměř všechny komunikace v Česku byly sjízdné, ležel na nich uježděný či rozbředlý sníh. Kvůli nepříznivému počasí bylo v noci uzavřeno Letiště Praha. Meteorologové předpokládají, že sněhové srážky by měly pomalu ustávat. Silné sněžení vyvolalo dopravní problémy i v dalších zemích Evropy. Postižena byla Francie, centrální Německo, jižní Rakousko a vedle Česka i Slovensko. Například ve Francii sněžení způsobilo zhroucení dopravy a dodávek energií v rozsáhlých oblastech centrální a východní části země. Ve 30 departamentech byl kvůli sněhu vyhlášen stav nouze.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, místy občasné sněžení. Teploty minus 6 až minus 2 stupně Celsia.