Zprávy

Premiér oznámil, že nežije s manželkou, bydlí s Talmanovou

Premiér a šéf ODS Mirek Topolánek v pátek oznámil, že nežije se svou manželkou Pavlou a přechodně bydlí se svou partnerkou Lucií Talmanovou. K údajnému těhotenství Talmanové se nebude vyjadřovat s tím, že "jde výlučně o její záležitost a téma, které je ve slušné společnosti neveřejné". "V současné době nebydlím se svojí manželkou, a došlo tedy k odluce. V současné době přechodně bydlím se svojí partnerkou Lucií Talmanovou," uvedl Topolánek v prohlášení, které poskytl médiím. "Mé soukromé záležitosti nijak nenarušují můj pracovní výkon, a to jak ve funkci premiéra, tak vyjednavače o nové vládě, tak předsedy ODS," zdůraznil.

Topolánek ve středu nevyloučil, že jeho stranická kolegyně, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Talmanová čeká dítě. Média přitom již půl roku spekulují o intimním vztahu obou politiků. "Ať se rozhodne jakkoli, přeji mu, aby svého rozhodnutí nelitoval. Lucii Talmanové přeji zdravé dítě," sdělila manželka premiéra Pavla Topolánková ve čtvrtek ČTK. Dodala, že pro ni, její děti i rodiče byly poslední měsíce velmi bolestné. "Tato situace jistě není standardní, omlouvám se všem, které tento stav věcí netěší," uvedl Topolánek.

V posledních sedmi měsících se podle svých slov soustředil na politická jednání a činnost vlády, na "nesmysly a polopravdy" médií o svém soukromém životě proto nereagoval. "Situace se nyní vyhrotila natolik, že cítím nutnost učinit zásadní prohlášení," vysvětlil ministerský předseda, proč nyní vydal veřejné prohlášení. Dodal, že od této chvíle nebude odpovídat na další otázky týkající se jeho osobního života. Topolánek i jeho manželka požádali novináře, aby respektovali jejich soukromí.

ČSSD nebude s trojkoalicí jednat o podpoře ani toleranci vlády

Sociální demokraté nebudou jednat o toleranci či podpoře kabinetu ODS, KDU-ČSL a Strany zelených, protože program trojkoalice i personální složení vlády je pro ČSSD nepřijatelné. V pátek se na tom shodlo grémium ČSSD. "My přesto sociální demokracii po jmenování vlády oslovíme. Pokud bude jejich reakce negativní, oslovíme jednotlivé poslance ČSSD," řekl ČTK předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. Svazek ODS, lidovců a zelených se ve dvousetčlenné sněmovně může spoléhat na hlasy svých sto poslanců, což k vyslovení důvěry nestačí. Potřebuje tedy hlas někoho z ČSSD.

V této souvislosti se nejčastěji spekuluje o Miloši Melčákovi, který v prosinci vystoupil z klubu ČSSD. Melčák ČTK řekl, že nikdo z ODS ho zatím neoslovil. Definitivně se chce rozhodnout až podle toho, jestli trojkoalice ustoupí v programovém prohlášení z některých plánů v trojkoaliční smlouvě. "Pokud nebudou žádné (ústupky), tak je jasné, že se to nedá podpořit," uvedl. Chtěl by, aby si trojkoaliční vláda vyjednala toleranci u ČSSD jako celku. Špičky ČSSD ale o podpoře trojkoalice jednat nechtějí. V pátek vyzvaly premiéra Mirka Topolánka, aby v co nejkratším čase požádal sněmovnu o důvěru a neprodlužoval období vlády bez důvěry a politickou krizi v zemi.

Rozhodnutí socialistů mrzí předsedu KDU-ČSL Jiřího Čunka. "Takové zablokování je nesmyslné, každý si chce něco vynutit, a to neplatí jen pro ČSSD," řekl ČTK v reakci na usnesení ČSSD. Osobně považuje za nejlepší řešení politické krize vládu ODS, ČSSD, KDU a zelených. O spolupráci s ČSSD stál i při jednání o vzniku trojkoaličního projektu. Chtěl, aby se do koaliční smlouvy promítly i prvky dojednané s ČSSD. Topolánek zatím stále čeká, kdy prezident Václav Klaus jeho druhou ministerskou sestavu jmenuje. Od jmenování bude mít vláda podle ústavy maximálně 30 dní na to, aby předstoupila před poslance se žádostí o důvěru. Pokud se Topolánkovi nepodaří přesvědčit sněmovnu, nabídne svou funkci předsedy ODS.

Klaus rozhodne o jmenování vlády, až dostane potřebné dokumenty

Prezident Václav Klaus rozhodne o termínu jmenování nové vlády Mirka Topolánka, až od úřadu vlády obdrží všechny potřebné podklady o navržených ministrech. Strakova akademie ale tvrdí, že všechny materiály už Hrad má. Pokračuje tím napětí mezi prezidentem a premiérem. "Prezident republiky Václav Klaus rozhodne o termínu jmenovacího aktu poté, co dostane z úřadu vlády všechny nezbytné náležitosti, které jsou ke jmenování členů vlády nezbytné. Všechny potřebné dokumenty úřad vlády do tohoto okamžiku Kanceláři prezidenta republiky nedodal," informoval ČTK mluvčí Hradu Petr Hájek.

Úřad vlády ovšem tvrdí, že všechny povinnosti dané ústavou už splnil. "Respektujeme právo prezidenta republiky stanovit termín jmenování vlády. Všechny ústavní povinnosti ze strany premiéra v tomto smyslu byly splněny," řekl na dotaz ČTK mluvčí vlády Martin Schmarcz. Potřebné dokumenty, tedy životopisy či lustrační osvědčení budoucích ministrů, podle něj už prezidentská kancelář obdržela. Podle informací ČTK ještě Klaus čeká na podepsaná čestná prohlášení některých navržených ministrů, že u nich nehrozí konflikt zájmů. Dokumenty zatím nemohli podepsat, protože jsou v těchto dnech v zahraničí. "Čestná prohlášení a další materiály od jednotlivých ministrů dodáváme průběžně. Podle standardní procedury mají být tyto dokumenty k dispozici na Pražském hradě nejpozději v den jmenování, nikoliv před určením termínu jmenování vlády," reagoval Schmarcz. Než složí nový ministr slib, prezidentská kancelář ze zaslaných materiálů posuzuje, zda nevykonává činnosti v rozporu s vládním angažmá.

Topolánek předal Klausovi seznam ministrů své druhé vlády složený z občanských demokratů, lidovců a zelených už před Vánocemi. Prezident se tehdy podivil nad tím, že s ním premiér vládní sestavu předem nekonzultoval a rovnou mu přinesl oficiální návrhy. Topolánkovi také vytkl, že nemá pro vládu dojednanou většinovou podporu ve sněmovně, s nelibostí nese i nominaci Karla Schwarzenberga na funkci ministra zahraničí. Po úterním obědě s premiérským párem v Lánech znovu řekl, že by si ve vládě představoval "výrazně jiná" jména, ale že Česko nemá prezidentský systém a hlava státu nemá právo diktovat ministry. Ústava stanoví, že prezident vybírá premiéra a pak na jeho návrh jmenuje další členy vlády. Topolánek se musí vyrovnávat i se silným tlakem z vlastních řad. Na čtvrteční Výkonné radě ODS slíbil, že když ani napodruhé se svou vládou ve sněmovně neuspěje, nabídne svou předsednickou funkci. Média navíc rozebírají krizi jeho manželství a tvrdí, že Topolánek psychicky nezvládá stresové situace.

Rychetský mluvil s Klausem o hledání vlády

Šéf Ústavního soudu a někdejší vicepremiér Pavel Rychetský hovořil v pátek s prezidentem Václavem Klausem o problémech s nalezením stabilní vlády, Česku chybí už sedm měsíců. Podle Rychetského je těžké jmenovat vládu, aniž by bylo předem jisté, zda a od koho dostane důvěru. Novinářům po obědě na Hradě řekl, že pouze v obecné rovině mluvil s hlavou státu o sporu prezidenta s předsedkyní Nejvyššího soudu Ivou Brožovou. V případu figuruje i Ústavní soud. Podle Rychetského je prezidentovým cílem zajistit Česku stabilní vládu. "Při našem obědu zazněl i termín přeběhlíci," uvedl. Prezident zatím neoznámil, kdy druhou vládu Mirka Topolánka jmenuje. Má výhrady k tomu, že šéf ODS pro ni nemá dojednanou většinovou důvěru ve sněmovně, vadí mu i Karel Schwarzenberg jako ministr zahraničí. Současně ale dal najevo, že Česko nemá prezidentský systém, a tak nemůže jména ministrů diktovat ani jmenování vlády dlouho blokovat.

Rychetský také nechtěl spekulovat, zda je podle ústavy v současné době možné zbavit premiéra Topolánka výkonu jeho funkce. "V poslední době se Ústavní soud stává poslední instancí ve všech spíše politických než ústavních sporech, které se odehrávají tady v Praze. Proto se nemohu vyjadřovat, jak by Ústavní soud v takové situaci rozhodoval," řekl. Místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip ve čtvrtek požádal předsedu ČSSD Jiřího Paroubka, aby sociální demokraté podpořili jeho žádost svolat mimořádnou schůzi sněmovny s bodem "odvolání pana Topolánka z funkce předsedy vlády". Filip argumentoval článkem 62 ústavy, který hovoří o právu prezidenta republiky jmenovat i odvolat premiéra.

Také v otázce sporu Klause a Brožové je podle Rychetského v současnosti obtížné odhadovat, jak případ skončí. "Jsou to návrhy čerstvé, diskuse se odehrála pouze v rovině informace," uvedl Rychetský. Ústavní soud loni v září vyhověl stížnosti Brožové, kterou se Klaus pokusil loni v únoru odvolat z čela Nejvyššího soudu. Prezident podle ústavních soudců použil zákon odporující ústavě - umožňoval nepřípustný zásah moci výkonné do moci soudní. Klaus podle dřívějších vyjádření považuje rozhodnutí Ústavního soudu za mylné a nebezpečné. Vidí v něm posun polistopadových poměrů od parlamentní demokracie k ničím neomezené soudcovské autonomii.

Volba předsedy sněmovny se může opět změnit v dlouhý poziční boj

Volba nového předsedy sněmovny se může opět změnit ve zdlouhavý poziční boj. Kdyby jí ale předcházela širší dohoda stran na kandidátovi, může být obsazení nejvyšší sněmovní funkce otázkou dne. ODS považuje Vlčkovo odstoupení ještě před hlasováním o důvěře vládě za porušení slova. Nynější předseda Miloslav Vlček (ČSSD) v pátek oznámil, že by mohl rezignovat 30. ledna. V úvahu podle něj však přicházejí i jiné termíny. V každém případě ale prý dostojí svému slibu a odstoupí před tím, než by případně mohl vybírat premiéra. Tuto klíčovou pravomoc od prezidenta přebírá ve třetím pokusu o sestavení vlády. ČSSD jej ale hodlá nominovat do další volby.

"ODS považuje odstoupení Miloslava Vlčka z funkce předsedy Poslanecké sněmovny před hlasováním o důvěře vládě ve druhém pokusu za stejné porušení slova, jako jeho případné neodstoupení po druhém pokusu," uvedla v pátečním prohlášení nejsilnější parlamentní strana. Přidala sérii Vlčkových veřejných vyjádření, v nichž se zavazuje odstoupit po druhém neúspěšném pokusu a ještě předtím, než by využil svého ústavního práva vybírat premiéra. Podle poslance a ústavního experta ČSSD Zdeňka Jičínského hrozí, že se politici vrátí o několik měsíců zpátky a budou se o funkci nového šéfa sněmovny znovu přetahovat. "Demokracie včetně fungování sněmovny předpokládá, že partneři jsou schopni spolu jednat a dohodnout se. Pokud tato možnost mizí, můžete stanovit sebelepší formální mechanismy, ale nefunguje to," řekl ČTK.

Aktuálně.cz: Rodina ministra financí Tlustého má peníze z hazardu

Firma, v jejímž vedení působí manželka a otec ministra financí Vlastimila Tlustého, získává peníze od společností sázkového impéria rodiny Valentů. Informoval o tom server Aktuálně.cz. Právě o regulaci hazardu Tlustý jako ministr rozhoduje. Jedním z prvních kroků Tlustého v roli ministra financí přitom bylo odvolání šéfa odboru pro dohled nad loterijním byznysem. Ten skončil podle serveru těsně před tím, než uzavřel správní řízení s firmou Synot rodiny Valentů a dalšími loterijními společnostmi, jimž chtěl zpřísnit podmínky pro lukrativní provoz videoterminálů.

Firma JMT CZ, v jejímž představenstvu sedí Ladislava Tlustá a jejíž dozorčí radu řídí ministrův otec, vlastní ve středních Čechách několik nově zrekonstruovaných budov. Prostory domů v Rakovníku a ve Slaném podle Aktuálně.cz pronajímá společnostem holdingu Synot, které v nich provozují sportbary a herny. "V žádných pronájmech žádné firmy jsem se nikdy neangažoval a neangažuji," řekl Aktuálně.cz Tlustý, který se loni zúčastnil například rodinné oslavy narozenin Iva Valenty, zapleteného mimo jiné do korupční aféry v elitní fotbalové soutěži.

Kolik přesně firmy Synotu za poslední dva roky za pronájmy firmě JMT CZ odvedly, není jasné. Podle Aktuálně.cz ale například loni v červenci firma JMT CZ fakturovala společnosti Synot Real Estate za pronájem prostor ve Slaném 200.000 korun. Fakturu na zhruba tutéž částku firma vystavila Valentovým loni v červnu za pronájem herny v Rakovníku. Kolik peněz přesně přibude do rozpočtu rodiny Tlustých díky angažmá politikovy ženy a otce ve firmě JMT CZ, odmítla rodina Aktuálně.cz prozradit.

Čechům v Afghánistánu možná pomohou slovenští lékaři či piloti

Slovenští lékaři možná vypomohou v české vojenské nemocnici v Afghánistánu, jejíž otevření se chystá na únor. Není rovněž vyloučené, že příští rok nad afghánským územím budou ve vrtulnících létat česko-slovenské posádky. Informovali o tom slovenský ministr obrany František Kašický a jeho český protějšek Jiří Šedivý. Podle obou ministrů by se v blízké době mohla uzavřít i otázka dělení vojenských archívů z období společného státu. "Informoval jsem se, zda by nebylo možné, aby slovenští lékaři vypomohli v české nemocnici, která bude otevřena na kábulském letišti v únoru. Měli bychom například zájem o chirurgický tým," upřesnil Šedivý. Slováci by podle něho Čechům mohli vypomoci i v příštím roce, kdy Česko bude mít na starosti provinční rekonstrukční tým v Afghánistánu. Čechům by se prý hodily posily pro posádky vrtulníků. "Byla by to výborná příležitost vytvářet smíšené československé posádky. Nám by to vytrhlo trn z paty a pro slovenské piloty by to byla výborná zkušenost," dodal Šedivý. Kromě toho podle něho obě země pokračují i v přípravě společné jednotky pro Evropskou unii.

Podle Kašického bude slovenská strana o návrzích českého ministra uvažovat a v krátké době zaujme oficiální stanovisko. Ministr nicméně naznačil, že návrhy mají šanci na úspěch. Slovensko totiž nyní zvažuje vyslání chirurgického týmu do Libanonu a také spolupráci s maďarským provinčním rekonstrukčním týmem v Afghánistánu. "Právě Česká republika bude přebírat velení tohoto týmu v roce 2008. Je to cesta shodná s našimi záměry," uvedl Kašický.

Slovensko má v Afghánistánu téměř šedesátičlennou ženijní jednotku. Vláda premiéra Roberta Fica zatím nevyhověla požadavku NATO, aby přesunula vojáky do nebezpečné jižní části země. Kromě 66členné posádky, která hlídá letiště v afghánském hlavním městě Kábulu, má Česká republika v této zemi také 82členný tým ženistů. Ministři se v pátek v Trenčíně zúčastnili slavnostního nástupu 220 vojáků slovenské a české armády před jejich vysláním do mise KFOR v Kosovu a 35 příslušníků vojenské policie, kteří se zúčastní operace ALTHEA v Bosně a Hercegovině. Vojáci by měli na misi strávit šest měsíců.

Extrémní zima v ČR patřila mezi největší světové pojištěné škody

V žebříčku deseti nejhorších světových přírodních katastrof roku 2006 podle objemu vyplacených pojistných událostí obsadilo Česko společně s Rakouskem a Německem sedmé místo. Do první desítky je vynesly následky extrémní zimy během prvních tří měsíců loňského roku. Vyplývá to z informací, které zveřejnila světová zajišťovna Munich Re. Pojistná plnění středoevropských pojistných událostí spočítala firma na 500 milionů dolarů (10,5 miliardy Kč). První místa největších loňských pojištěných škod obsadila tornáda v USA, pouze na třetí příčku se mezi ně vklínil tajfun v Japonsku a Jižní Koreji. Po zimních škodách ve střední Evropě následovala zimní bouře v USA a Kanadě, záplavy v Indii a první desítku doplnil cyklon v Austrálii.

Česko zasáhlo v první polovině loňského roku hned několik živelních pohrom za sebou. Tuhá a dlouhá zima, podle odborníků nejsilnější za posledních 30 let, přinesla téměř 59.000 pojistných událostí způsobených tíhou sněhu. Celkovou hodnotu škod způsobených živelními kalamitami domácí pojišťovny odhadly v září zhruba na 3,3 miliardy Kč. Česká pojišťovna v důsledku loňské zimy klientům vyplatila více než 1,4 miliardy korun, a v majetkovém pojištění dokonce zaznamenala více než stoprocentní nárůst vyplacených peněz. "Počtem 50.000 případů se loňský rok vyrovnal katastrofálním záplavám roku 2002," řekl ČTK mluvčí ČP Václav Bálek. Loni však bylo podle něj téměř 35.000 pojistných událostí způsobeno tíhou sněhu, přes 10.000 jich měly na svědomí březnové záplavy a o zbytek se podělily další záplavy, vichřice a krupobití.

Kardinál Vlk má na internetu vlastní stránky

Kardinál Miloslav Vlk má od pátku vlastní webovou stránku www.kardinal.cz. Internet tak chce český katolický primas podle vlastních slov využít k přímému informování o tom, co dělá a co si myslí, k dialogu s lidmi a k prohloubení vztahů a myšlení i komunikace ve společnosti. "Nebudou tam jen oficiální projevy, ale třeba i komentáře, dojmy a nápady ze setkání s médii, s politiky, se životem...," řekl ČTK kardinál Vlk poté, co v páteční pravé poledne kliknutím myši připravenou internetovou prezentaci spustil a zpřístupnil veřejnosti. "Byl bych rád, aby to bylo i cosi osobního," dodal. Na zpracování obsahu se budou podílet jeho spolupracovníci, ale počítač již k psaní a posílání e-mailů dlouho používá i sám hodnostář; ujistil proto, že některé příspěvky určitě bude na klávesnici vyťukávat vlastnoručně.

Kardinál ovšem neplánuje přímo blog, v němž by se neformálně či pikantně vyjadřoval k některým skutečnostem. "Rád bych držel web na decentní rovině, která by měla určitou kulturu - i po stránce duchovní, církevní, i po stránce vnější, společenské," řekl ČTK. Osobní e-mail kardinál zveřejnit z praktických důvodů nechtěl, ale formulář, do něhož mu lze napsat vzkaz, na jeho webu k dispozici je. Dá-li jeho pisatel předem svolení, bude tam později otázka i s odpovědí zveřejněna. "Mé osobní stránky budou sloužit mému virtuálnímu dialogu s arcidiecézí, s veřejností o duchovních věcech, o osobních zkušenostech, o mé práci pro diecézi. Čtenáři budou mít možnost se zde seznámit s mými reakcemi na aktuální dění v církvi i ve společnosti, s mými projevy, kázáními, články, rozhovory," píše arcibiskup Vlk v úvodu svých stránek.

Hradčanami opět po roce prošel tříkrálový pochod

Stovky dětí i jejich rodičů se v pátek v podvečer sešly na pražském Hradčanském náměstí. Přilákal je sem tradiční tříkrálový pochod Hradčanami, v jehož čele vyjeli již podvanácté tři králové na velbloudech. Pochod je inspirován biblickou tradicí; starověcí mudrcové podle ní kdysi přišli do Betléma a přinesli dary pro právě narozeného Ježíška. Pochod doprovázený skupinou bubeníků udávajících rytmus vyšel od Arcibiskupského paláce a zamířil k nedaleké Loretě, před níž pořadatelé postavili betlém. Největší zájem dětí i přihlížejících zahraničních turistů vzbudili velbloudi, kteří majestátně nesli tři krále oděné v pestrých cizokrajných hábitech. Po půlhodině králové ukončili své putování předáním darů Ježíškovi v betlému. Program na scéně ukončil zpěv koled, diváci se však ke zpěvákům nepřidali.

Pořadatelé pochodu z občanského sdružení Mládež Idente letos stejně jako v předchozích letech s tříkrálovým pochodem spojili sbírku hraček a dalších dárků, které tentokrát předají dětem, jež jsou hospitalizovány na foniatrické klinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Studenti architektury z Brna pomáhají s obnovou dřevěných kostelů

Studenti Fakulty architektury Vysokého učení technického v Brně (VUT) se podílejí na záchraně dřevěných kostelíků ze 17. a 18. století. Vytvářejí databázi, kde podrobně popisují architekturu a technický stav památek, databáze pak může sloužit jako podklad pro obnovu často chátrajících kostelíků. Jeden chrám už se díky tomu podařilo zrestaurovat, informovala ČTK koordinátorka projektu Helena Zemánková. Na projektu, který začal v listopadu 2005, se podílí asi 50 studentů a jejich školitelů z techniky. Loni na něm spolupracovali také architekti a památkáři z Itálie, Slovenska a Polska - společně vytvářeli za přispění Evropské unie databázi vybraných dřevěných sakrálních staveb v zemích bývalého východního bloku.

Správa Národního parku Šumava: Neumannová nelyžovala v zakázaném území

Zlatá olympionička Kateřina Neumannová, která mezi vánočními svátky a Silvestrem lyžovala v šumavském národním parku, netrénovala v zakázaném území, ale na turisticky vyznačené trase. ČTK o tom v tiskové zprávě informoval mluvčí šumavského národního parku Radovan Holub. Podle dřívějšího vyjádření ekologů Hnutí Duha trénovala běžkyně v oblasti, kam je vstup zakázán. Neumannová spolu s trenérem Stanislavem Frühaufem a skupinou několika mladých lidí lyžovala na takzvané zážitkové stezce poblíž Modravy. "Cesta, na níž Stanislav Frühauf s ústním povolením ředitele parku trénoval, nemá na vstupu zřetelně vyznačený režim. Jde o takzvanou zážitkovou stezku s asfaltovým povrchem, která má za cíl zprostředkovat návštěvníku proces samoobnovy lesa," uvedl mluvčí. Stezka je přístupná každoročně od 1. července do 15. října. O přístupu na ní může správa parku rozhodovat a měnit ho ve správním řízení. Správa parku nyní připraví jednotný systém turistických a běžeckých lyžařských tras včetně pravidel jejich provozování. Důvodem jsou nejasnosti, za jakých podmínek lze na stezky a trasy vstupovat.

Ze sportu:

Běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová obsadila nečekané páté místo v pátečním sprinterském závodu volnou technikou v italském Asiagu, který byl součástí Tour de Ski. V mužském finále hájil poprvé v kariéře české barvy Dušan Kožíšek, který už v poslední jízdě na soupeře nestačil a skončil šestý. Do finále sprintu Světového poháru postoupila Neumannová poprvé od závodu v Lahti před třemi lety, kdy skončila šestá. Lépe zajela sprint naposledy v roce 2002 ve Val di Fiemme, kde vyhrála. Kožíškovým maximem dosud bylo osmé místo v Novém Městě na Moravě před dvěma lety.

Hokejový brankář Dominik Hašek poprvé v NHL okusil, jaké to je v jediném utkání inkasovat osm branek. Od roku 1990, kdy v zámořské soutěži debutoval, se mu jen dvakrát přihodilo, že by za jeho záda prošlo sedm soupeřových střel. V dalších dvanácti zápasech inkasoval po šesti gólech. Letošní sezona přitom jednačtyřicetiletému veteránovi v brance Detroitu vychází. Má nejnižší průměr branek na zápas v celé lize a díky pěti čistým kontům se v této statistice dostal do nejlepší desítky historického pořadí brankářů. I přes debakl 4:9 v San Jose inkasoval v tomto ročníku jeho tým Red Wings nejméně branek ze všech třiceti celků.

Na dva roky se upsal český brankář Marek Čech ruskému fotbalovému klubu z Vladivostoku. Pracovní smlouvu podepsal gólman mistrovského Slovanu Liberec v Moskvě. První dva měsíce svého angažmá se ale do Vladivostoku nepodívá, jeho nový klub Luč-Eněrgija se na nadcházející sezonu bude připravuje v Evropě a Japonsku.

V kádru fotbalistů SK Kladno se na jarní ligový start připravují už dva Kanaďané. Vedle Davida Simpsona se zapojil do tréninku také obránce Chris Williams, který se již dříve s vedením klubu domluvil na roční smlouvě s dvouletou opcí. O příjezdu Williamse informoval klubový web. Pětadvacetiletý Williams pochází z Toronta a v dresu tamního klubu Lynx také vstoupil jako záložník do světa profesionálního fotbalu. Pak byl vyměněn do týmu Impact Montreal, později se jako volný hráč vrátil do Lynx. Dříve býval stálým členem kanadské reprezentace do 20 let a olympijského výběru, na svém kontě má i jeden start za národní tým - 18. ledna 2003 nastoupil proti USA.

Druhá porážka ukončila vystoupení české jedničky Nicole Vaidišové na exhibičním turnaji pro osm pozvaných tenistek v Hongkongu. Ve Stříbrné skupině desátá hráčka světového žebříčku podlehla domácí deblové specialistce Jen C' po setech 5:7 a 3:6. Vaidišová tak nezopakuje loňskou výhru v "malém finále".

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Zataženo až oblačno s deštěm nebo přeháňkami. Teploty 5 až 9 stupňů Celsia.