Zprávy

Premiér Topolánek předloží prezidentu Klausovi novou vládu příští týden

Premiér Mirek Topolánek předloží do konce příštího týdne prezidentu Václavu Klausovi seznam kandidátů na ministry nové vlády. Topolánek to řekl po středeční schůzce s Klausem na Hradě. Které politické strany se na složení nového kabinetu budou podílet, Topolánek ale zatím neprozradil. Naznačil ovšem, že prezident by se jmenováním některých ministrů nemusel souhlasit. "Jak řešíme s Jiřím Paroubkem personální obsazení, tak pan prezident signalizoval, že s některými jmény by mohl mít problém," dodal Topolánek. O která jména jde, ale neřekl.

Topolánek se měl sejít s Klausem již minulý týden v pondělí. Prezident ale na poslední chvíli schůzku zrušil. Zdůvodnil to tím, že rozhovory o vládě nepokročily. Klaus o den později naopak přijal na Pražském hradě šéfa sociálních demokratů Paroubka. Klaus a Topolánek sice byli poté společně na summitu NATO v lotyšské Rize, o budoucí vládě prý ale spolu nemluvili.

ODS představila plán "sedmi statečných reforem"

Pod názvem "Sedm statečných reforem pro budoucnost" sepsala ODS návrh programu nové vlády, který ve středu předala sociálním demokratům, lidovcům a zeleným. Řada bodů zřejmě narazí na odpor ČSSD, zvláště v sociální a zdravotní oblasti. Zásadní změny plánované do konce volebního období v roce 2010 se mají podle nejsilnější strany týkat sedmi základních témat: veřejných rozpočtů a daní, důchodů a sociálního systému, zdravotnictví, podnikatelského prostředí a trhu práce, omezení regulace, reformy policie a boje proti korupci. Sedmou kapitolou je české předsednictví v EU a evropské fondy. Všechny teze obsahují konkrétní termíny, do nichž chtějí smluvní strany změny prosadit, i výčet chystaných novel zákonů.

Za dobré východisko k vypracování programu reformní vlády mají dokument ODS "Sedm statečných reforem pro budoucnost" sociální demokraté, lidovci i zelení. V materiálu sice ČSSD našla řadu rozporů se svými představami, ale existuje šance v dalších dnech materiál dopracovat do kompromisní podoby, řekl místopředseda strany Bohuslav Sobotka. Dvacetistránkový text bere jako pracovní i ODS. Místopředseda Petr Nečas po hodinové schůzce vyjednavačů uvedl, že expertní týmy do pátku zaškrtají v dokumentu sporné body, o kterých v pondělí rozhodnou lídři všech čtyř stran. Na programovou debatu mají experti i neděli.

Kvůli poslaneckým dotacím hrozí zvýšení schodku rozpočtu

Pokud Poslanecká sněmovna schválí všechny regionální dotace, které ke státnímu rozpočtu prosadili poslanci rozpočtového výboru, vzroste pravděpodobně v příštím roce schodek státního rozpočtu o několik miliard korun. Před růstem zadluženosti varovali ministři financí a práce a sociálních věcí Vlastimil Tlustý a Petr Nečas. Upozornili, že poslanci na regionální dotace berou peníze z mandatorních, tedy zákonem daných výdajů, kde žádné přebytky nejsou. Regionální dotace navrhli v objemu asi čtyř miliard korun poslanci sněmovního rozpočtového výboru. Největší částku, a to 2,6 miliardy korun, vzali ze splátek státních dluhů. Dalších 950 miliónů vzali na důchodech. O stejnou částku navrhují zkrátit povinné platby zdravotního pojištění za státní zaměstnance. Proti této praxi se dnes v rámci druhého čtení rozpočtu ohradil Tlustý. Podotkl, že až na jedinou výjimku se všechny zdroje berou z mandatorních výdajů. Prohlásil, že pokud sněmovna ve druhém čtení nenalezne jiné zdroje, tak musí trvat na tom, že návrhy jsou nehlasovatelné, protože proti nim nestojí jiné rozpočtové prostředky. "Kde nic není, tak tam ani čert a ani Poslanecká sněmovna nic nevezme," řekl Tlustý.

S pádem hraničních kontrol posílí policii 600 pohraničníků

Ministerstvo vnitra posílí s pádem hraničních kontrol policii, která se stará o vnitřní bezpečnost země. K policii přejde po vstupu do schengenského prostoru volného pohybu osob v EU 600 pracovníků cizinecké a pohraniční policie, řekl ministr vnitra Ivan Langer. Ministři vnitra EU v úterý rozhodli, že na Silvestra příštího roku budou zrušeny kontroly mezi novými členskými zeměmi a většinou "starých zemí". Veškeré náklady na zapojení do schengenského systému odhaduje Langr na 200 milionů korun.

V praxi rozhodnutí znamená, že celé české hranice bude možné překračovat kdekoli a kdykoli bez nutnosti ukazovat občanský průkaz nebo pas. Podle premiéra Mirka Topolánka to je vedle vstupu do EU jeden z nejvýznamnějších polistopadových historických milníků. "Vstupem do schengenského prostoru přestanou být čeští občané i po formální stránce v této oblasti občany druhé kategorie," zdůraznil Topolánek. Ocenil ministerstvo vnitra i českou diplomacii za to, že se podařilo vyjednat termín příští rok. Hrozilo podle něj, že se vstup do schengenského systému posune o roky.

Hraniční kontroly skončí na Silvestra 2007 na pozemních a mořských hranicích a nejpozději do konce března 2008 také na mezinárodních letištích. Přes hranice bude možné projíždět autem bez snižování rychlosti, z hranic odejdou pohraničníci a cizinecká policie. Průkaz totožnosti ale budou muset mít lidé při cestování nadále u sebe; budou ho potřebovat pro případ běžné policejní prohlídky. Pro nové členské státy se od ledna 2008 otevřou nynější hranice se "starými" zeměmi EU vyjma ostrovních zemí Británie a Irska, které nejsou součástí schengenského prostoru.

Policie: Petr Zelenka zavraždil osm pacientů, obětí může být víc

Východočeská policie oznámila, že bývalého zaměstnance havlíčkobrodské nemocnice Petra Zelenku podezírá z vraždy osmi pacientů nemocnice. Dalších devět pacientů se měl pokusit zavraždit. Sdělil to ředitel východočeské policejní správy Petr Přibyl. Svou nedělní informaci o sedmi vraždách a deseti pokusech vraždy označil za omyl při tvorbě tiskové zprávy a omluvil se za něj. Podle vyšetřovatele Michala Hynka není vyloučeno, že se počet obětí zvýší. Na nesrovnalosti v počtu obětí upozornil v úterý Zelenkův advokát Vítězslav Menšík, který uvedl, že obětí je osm. Podle Hynka bude prověřována zdravotní dokumentace dalších pacientů. Dodal, že již několik rodin se obrátilo na nemocnici s podezřením, že se jejich příbuzní mohli stát Zelenkovou obětí. Seznam dosud známých obětí policie poskytla havlíčkobrodské nemocnici.

Policejní prezident Vladislav Husák nařídil prověření postupu policie v celém případu. Husáka znepokojily informace médií o tom, že od podání trestního oznámení do zahájení stíhání uplynulo zbytečně mnoho času. Okresní ředitelství Policie ČR v Havlíčkově Brodě obdrželo trestní oznámení 23. října, Zelenku však policie zadržela až v pátek 1. prosince. Třicetiletý Zelenka se měl trestné činnosti dopustit v období od května od září 2006 na anesteziologicko-resuscitačním oddělení. Zelenka, kterému hrozí až doživotní trest vězení, se k činům přiznal. Oběti Zelenka údajně usmrcoval nepovoleným podáním léku na snížení srážlivosti krve, který nemocným způsobil masivní krvácení.

Ministr Julínek zřídí komisi, prošetří postup nemocnice v případě vražd

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek se chystá zřídit znaleckou komisi, která by měla prověřit postup zdravotníků v případě vražd pacientů v havlíčkobrodské nemocnici. Řekl to po středeční schůzce s ministrem vnitra Ivanem Langrem. Společně se pak chystají vytvořit návod, jak by měla zdravotnická zařízení při podezření na závažné trestné činy postupovat. Policie z vraždy osmi pacientů obvinila bývalého zaměstnance havlíčkobrodské nemocnice. K činu se přiznal. Oběti údajně usmrtil lékem na ředění krve. Julínek se o komisi zmínil již začátkem týdne. Její zřízení si ale rozmyslel. Nyní uvedl, že má o případu víc informací a vidí potřebnost znaleckého prověření.

"Existují tady indicie o tom, že ten postup byl přinejmenším laxní," uvedl Julínek. Zatím však neupřesnil, jak by komise měla vypadat a na co by se měla zaměřit. Na jejím složení, úkolu a působení se chce ministr shodnout s hejtmanem. S ním i s vedením nemocnice se chystá setkat v pátek. Zatímco Julínek chce prověřit postup zdravotníků, Langer již uložil policejnímu prezidentovi, aby prošetřil kroky policie. Podle Julínka nemocnice nevědí, jak by měly v případě podezření na závažné trestné činy postupovat. Uvedl, že je proto nutné "zvýšit právní vědomí" ve zdravotnických zařízeních. Ministerstva zdravotnictví a vnitra pro ně připraví přesný pokyn.

Zahraniční obchod skončil v říjnu přebytkem 4,4 miliardy korun

Zahraniční obchod skončil v říjnu přebytkem 4,4 miliardy korun a proti loňskému říjnu byl o 1,6 miliardy korun vyšší. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. Na říjnovém přebytku se podílel především vývoz strojů a dopravních prostředků a snížení schodku obchodu s minerálními palivy. Deficit obchodu s palivy klesl poprvé od listopadu 2004.

Za dobrým výsledkem říjnového zahraničního obchodu již tradičně stojí vývoz automobilů, nově se ve statistice rovněž projevily nižší ceny ropy. Česká ekonomika tak má našlápnuto k rekordnímu celoročnímu výsledku zahraničního obchodu, shodují se analytici oslovení ČTK. Dobrý říjnový výsledek pak podle analytika HVB Bank Pavla Sobíška způsobil i vyšší počet pracovních dní a ekonomické oživení v Německu. "Příznivému vývoji nahrává letošní zlepšení hospodářské situace v eurozóně a raketový růst ekonomiky na Slovensku, které je druhou hlavní destinací českého exportu," doplnil analytik Patria Finance David Marek.

Holding Geofin staví v Mošnově opravnu Boeingů za miliardu korun

Holding Geofin zahajuje v těchto dnech výstavbu opravny obřích letounů, a to v těsném sousedství mezinárodního letiště Mošnov u Ostravy. V první fázi vyroste nový hangár za zhruba 1,05 miliardy korun, který by měl začít fungovat do roka. Nabídne asi 180 pracovních míst pro zaměstnance se špičkovou kvalifikací. ČTK to řekl šéf představenstva holdingu Geofin Daneš Zátorský. Investorem je společnost CEAM (Central European Aircraft Maintainance), jež je stoprocentní dceřinou firmou společnosti CCG z holdingu Geofin. "Do Mošnova budou na pravidelné opravy a údržbu létat dopravní stroje až do velikosti Boeing 737 a 747. Bude zde možné provádět i složité opravy," dodal Daneš s tím, že vzniknou opravárenské kapacity pro letecký průmysl, jaké dosud nemají v Česku obdoby.

Pro tento projekt bude CEAM čerpat investiční pobídky od státu. Ministerstvo průmyslu a obchodu rozhodlo o veřejné podpoře projektu až do výše 65 procent uznatelných nákladů, uvedl šéf Geofinu, podle něhož jsou nyní kapacity pro opravy velkých letadel ve světě přetížené. Na opravy do Mošnova budou mířit letouny evropských leteckých společností. V první fázi v Mošnově vyroste hangár o délce 147 metrů, šířce 80 metrů a výšce přes 34 metrů. Generálním dodavatelem pro výstavbu se stala společnost VÍTKOVICE. Stavební část prací zajišťuje společnost VOKD, jež je také součástí holdingu Geofin. Druhá etapa projektu počítá s výstavbou haly, kde bude možné opravovat i současná největší dopravní letadla. Holding podle Daneše delší dobu spolupracuje s ostravskou technickou univerzitou. S jejími absolventy také počítá jako s budoucími zaměstnanci opraváren CEAM.

Na podnikatelské prostředí si více stěžují menší firmy

Menší podniky hodnotí kvalitu podnikatelského prostředí v České republice hůře něž velké firmy. Vyplývá to z průzkumů kvality podnikatelského prostředí, které v letech 2001 až 2006 provedlo sdružení Střední podnikatelský stav. Zřetelně kritičtější v porovnáním s průměrem jsou české podniky bez zahraniční kapitálové účasti. Za nejproblémovější oblasti považují firmy legislativu a úpravu daňové problematiky. Firmy přitom hodnotí podnikatelské prostředí v České republice dlouhodobě jako výrazně nepříznivé. Nejkritičtější postoj zaujímají podniky z obchodu.

Hodnocení kvality v nejvíce kritizovaných oblastech práva a daní se v delším časovém horizontu spíše zhoršovalo. Za dlouhodobě nejméně příznivé považují podnikatelské subjekty respektování oprávněných zájmů a specifik malých a středních podniků při přípravě právních norem. Z jednotlivých oblastí upravených právními předpisy mají nejhorší hodnocení ochrana práv věřitele a daňová legislativa. V posledních dvou letech výrazně přibývá podniků, které vidí jako nejproblémovější oblast pracovního práva. V daňové oblasti je patrné kritické hodnocení celkové daňové zátěže i daňové legislativy a administrativy. Jako nedostatečné hodnotí podnikatelé informování ze strany představitelů státní a veřejné správy o platných právních předpisech. Relativně příznivě vyznělo naopak hodnocení náchylnosti úředníků k přijímání úplatků. U financí se projevuje dlouhodobý zlepšující se trend hodnocení dostupnosti bankovních úvěrů.

Průzkum: Z českých značek se cení Škoda, vrátit by se měla Tatra

Za nejúspěšnější tradiční české obchodní značky současnosti považují manažeři v ČR automobily Škoda, limonádu Kofola, pivo Pilsner Urquell, obuv Baťa a pivo Budweiser Budvar. Z dřívějších českých značek si svůj návrat na trh zaslouží nejen Tatra a Jawa, ale také obuv Botas, žvýkačky Pedro nebo francovka Alpa. Vyplývá to z průzkumu mezi zástupci zhruba 250 velkých českých společností, který v listopadu uskutečnila komunikační agentura Mather. "Neúspěch některých značek se povětšinou přičítá neblahému českému neduhu - neumíme je náležitě prodat. Potvrzuje to i tento průzkum, ve kterém většina respondentů jako rozhodující faktor pro úspěch značky uvedla dobrý marketing," uvedl ve studii, kterou agentura poskytla ČTK, manažer Mather Communications Ondřej Obluk. V souvislosti s tím rovněž manažeři v průzkumu zmiňují kompletní restrukturalizaci firmy a rychlou adaptaci na nové podmínky. Naopak nostalgii jako prvek ovlivňující opětovné uchycení značky na trhu jmenovala pouhá čtyři procenta lidí.

Před třiceti lety se začala rodit Charta 77

První a nejdéle působící opoziční či disidentské hnutí v zemích sovětského bloku, které inspirovalo podobná hnutí později v jiných zemích. Tak charakterizoval Chartu 77 jeden z jejích nejznámějších signatářů Václav Havel. Historie Charty se začala psát před třiceti lety. První přípravná schůzka se konala 10. prosince 1976. V bytě Jaroslava Kořána na pražském Novém Městě se tehdy kromě majitele bytu sešli Václav Havel, Pavel Kohout, Václav Vendelín Komeda, Jiří Němec a Zdeněk Mlynář. Dohodli se na tom, že by bylo dobré založit nějakou trvalou občanskou iniciativu, která se bude věnovat obraně lidských práv. Během prosince 1976 byl precizován text prohlášení, které se obrací na tehdejší státní orgány, aby dodržovaly zákony. Dostal název Charta 77. Autoři prohlášení zároveň oznámili, že skupina občanů vytváří volnou občanskou iniciativu, která se bude zasazovat o respektování a dodržování lidských a občanských práv.

Společenství usilující o lidská práva se začalo utvářet při soudním procesu s mladými hudebníky kolem kapely The Plastic People of the Universe, kteří byli souzeni pro údajné výtržnictví. Impulzem pro vznik Charty se pak stalo zveřejnění Mezinárodního paktu o občanských a politických právech a Mezinárodního paktu o hospodářských, sociálních a kulturních právech. Tyto dokumenty zakotvené v helsinských dohodách z roku 1975, přijaté i československou reprezentací, vstoupily v platnost v březnu 1976, ale do skutečné praxe je tehdejší komunistický režim neuvedl. Prvními mluvčími Charty se stali bývalý ministr zahraničí Jiří Hájek, dramatik Václav Havel a filozof Jan Patočka. Mezi Vánocemi a Novým rokem své podpisy pod text Charty 77 připojilo 242 signatářů. Do ledna 1990 se k Chartě přihlásilo přes 1800 signatářů a jen 25 z nich svůj podpis veřejně odvolalo. Proti chartistům režim rozpoutal rozsáhlou propagandistickou kampaň.

Jihočeské matky a Calla podaly kvůli Temelínu trestní oznámení

Sdružení Jihočeské matky a Calla podala trestní oznámení na neznámého pachatele. Mají podezření, že během jednání o kolaudaci Jaderné elektrárny Temelín kdosi ze spisu vyřadil listiny, kterými zástupci ČEZ údajně ovlivňovali rozhodnutí krajského úřadu. ČTK o tom informovali zástupci sdružení. Jednání o kolaudaci elektrárny vedl stavební odbor jihočeského krajského úřadu. Temelín byl zkolaudován, tedy získal oficiální povolení k provozu, začátkem listopadu. "Máme důkazy o korespondenci mezi ČEZ a úředníky stavebního úřadu, ve které zástupce provozovatele nabádá stavební úřad, aby občanská sdružení vyloučil z řízení, a dále zlehčuje poruchy a závady na jaderné elektrárně Temelín," uvedla Monika Machová - Wittingerová z Jihočeských matek. Právnička obou sdružení proto podala českobudějovickému státnímu zastupitelství trestní oznámení na neznámého pachatele pro podezření ze zneužívání pravomoci veřejného činitele, maření úkolu veřejného činitele z nedbalosti, případně padělání a pozměňování veřejné listiny včetně tří fotografií.

Mluvčí Temelína Milan Nebesář ČTK řekl, že to není první případ, kdy se zástupci občanských sdružení snaží dokázat údajné ovlivňování krajských úředníků ze strany pracovníků elektrárenské společnosti ČEZ. "Tato věc přichází opakovaně a je jen v nové podobě. Je teď plně na orgánech činných v trestním řízení, aby celou věc prošetřily," řekl mluvčí.

Rakousko-český kulturní portál nabízí zdarma pomoc umělcům

Rakousko-český kulturní portál nabízí zdarma pomoc lidem zabývajícím se kulturou, kteří chtějí působit na obou stranách hranice. Mohou si na internetové adrese www.ac-cc.net, kde je už zaregistrováno asi 80 umělců i organizátorů, najít partnery pro své další aktivity a informace o různých kulturních akcích v příhraničí, řekli dnes novinářům tvůrci portálu. "Může se zaregistrovat kdokoli, kdo je aktivní v kultuře a chce, aby se o něm vědělo. Například výtvarník si tam může najít galeristu a galerista výtvarníka, jiný umělec si tam třeba vyhledá festival, na který se pak přihlásí," uvedla partnerka projektu Eliška Štěpánová.

Do databanky mohou zájemci vložit informace ve své mateřštině a překlad do druhého jazyka je zajištěn. Tato služba je součástí aktivit Austrian Czech Cultural Cooperation (ACCC), která nabízí komplexní pomoc jak při všech otázkách týkajících se možnosti vystoupit v sousední zemi, tak i v kontextu plánování přeshraničních kulturních aktivit. Novinkou je nyní pilotní projekt nazvaný Artists EX Residence z rakouské strany, jehož podstatou je dát návod jak prezentovat svá díla v jižních Čechách.

Vychází životní příběh písničkáře a básníka Karla Kryla

Výsledkem sedmnáctiletého úsilí je kniha Vojtěcha Klimta "Akorát, že mi zabili tátu". Vypráví životní příběh písničkáře a básníka Karla Kryla, jedné z nejvýraznějších osobností české kultury druhé poloviny 20. století. Publikaci vydalo v těchto dnech nakladatelství Galén v edici Olivovníky. Autor jako název použil jednoho Krylova výroku z roku 1979, kdy žil v exilu. Napsal tehdy, že se v roce 1968 psalo, že se nemá kopat do politických mrtvol. "Od tý doby vládnou rukou silnou a nekompromisní a že už není Urválek (prokurátor z procesů padesátých let), bude spíš tím, že beznadějně sešel věkem... Ale mně je to dneska v podstatě jedno, akorát, že mi zabili tátu," poznamenal k tomu písničkář.

Komunisté Krylovu otci znárodnili tiskárnu, ve které vydával bibliofilské tisky, a před očima celé rodiny kladivy rozbili tiskařské stroje. Pak ho přinutili jako nádeníka budovat novou Ostravu. To se podepsalo na jeho zdraví a stáhl se do sebe. Jeho syn ho nechtěl do této vnitřní emigrace následovat, proto poté, co invaze vojsk socialistických států v roce 1968 udusila "pražské jaro", emigroval do Německa. Autor při psaní knihy využil nejen všech dostupných tištěných i psaných pramenů, ale i desítek rozhovorů s Krylovými známými a příbuznými a také zkušeností, které nabyl při osobních setkáních s písničkářem.

Součástí publikace, která má 430 stran, jsou desítky unikátních fotografií a kopií dokumentů, které přibližují Krylův (1944 až 1994) život i rozsáhlé dílo. Klimt (1973) je od roku 1991 předsedou Klubu Karla Kryla. Spolupracoval na přípravě dokumentů o Krylovi, jeho knih i při vydávání jeho písní.

Peckovu čekají koncerty v Amsterdamu a opera v Mnichově

Mezzosopranistku Dagmar Peckovou po mozartovských programech v Praze a Ostravě čekají do Vánoc ještě dva koncerty v Amsterdamu a obnovená premiéra Verdiho Síly osudu v Mnichovské státní opeře. Jak řekla ČTK, následovat pak budou koncerty v Lipsku a Belgii a turné po Německu a Španělsku se Zemlinského písněmi za doprovodu Sylvaina Cambrelinga a orchestru Jihozápadoněmeckého rozhlasu. "Potom mě čeká ona obávaná premiéra v Bruselu, kvůli níž jsem už přes deset kilogramů zhubla, jelikož se mám na jevišti objevit v plavkách," uvedla pěvkyně. Jedná se o novou inscenaci Stravinského opery Život prostopášníka. "Po březnové premiéře a osmi představeních v Bruselu se přesouvá celá produkce do Lyonu. S největší pravděpodobností se opera bude natáčet a vydávat na DVD," dodala sólistka žijící v Německu.

Rudolfinum představuje fotografie z Japonska 19. století

Unikátní snímky přibližující Japonsko, Čínu a Thajsko v druhé polovině 19. století vystavuje Galerie Rudolfinum. Fotografie získal hrabě Erwin Dubský (1836 až 1909), když se jako první důstojník rakousko-uherského námořnictva účastnil dvouleté cesty kolem světa. Sbírka je unikátní v tom, že obsahuje nejen snímky vytvořené Dubským, ale také fotografie zakladatelů japonské, čínské či thajské fotografie. Mnozí z nich byli podle autora výstavy Filipa Suchomela nejen průkopníky na poli fotografie ve svých zemích, ale položili i základy k tvorbě uměleckých fotografií v této části Asie. Snímky mají i velkou dokumentární hodnotu. Zachycují dávno zapomenutou podobu mnohých krajů. K zajímavostem patří fotografie krajinných scenérií, významných objektů, ale i lidí při běžné práci nebo při čajových obřadech či nácviku bojových umění. Výstava, která měla premiéru na jaře v Brně, potrvá v Praze do 15. dubna 2007.

Ze sportu:

Brankář Petr Čech z FC Chelsea je jediným českým fotbalistou, který může proniknout do ideální jedenáctky v hlasování fanoušků na internetové stránce UEFA. Její tvůrci zveřejnili seznam 55 hráčů a pěti trenérů, pro něž mohou fanoušci hlasovat. All Stars tým bude představen 19. ledna příštího roku. Loni v elitní jedenáctce byli Petr Čech i Pavel Nedvěd, ale záložník Juventusu, který se v All Stars objevil třikrát za sebou, letos není mezi navrženými hráči. Čechovými konkurenty v boji o hlasy fanoušků jsou Gianluigi Buffon z Juventusu, Jens Lehmann z Arsenalu, Grégory Coupet z Lyonu a Andrés Palop z FC Sevilla. Mezi trenéry kandidují Arséne Wenger z Arsenalu, Frank Rijkaard z Barcelony, Juande Ramos ze Sevilly a bývalí trenéři italské a německé reprezentace Marcello Lippi a Jürgen Klinsmann.

Bývalého kapitána české reprezentace Pavla Nedvěda rozlítil pětizápasový trest, který dostal po pátečním utkání druhé italské ligy v Janově, a pohrozil, že by mohl skončit s fotbalem. Záložník Juventusu Turín popírá, že by během hádky a strkanice po svém vyloučení šlápl úmyslně na nohu rozhodčímu Stefanu Farinovi. "Jestli mají v úmyslu řídit věci takhle, může se stát, že s fotbalem skončím," reagoval držitel Zlatého míč pro nejlepšího hráče Evropy za rok 2003 na úterní verdikt disciplinární komise, která mu sečetla dva prohřešky z pátečního duelu - zákrok na janovského obránce Franceska Begu, kterému v nastaveném čase šlápl na kotník, a poté údajné napadení rozhodčího.

Jediného nováčka obránce Pavla Skrbka a po téměř čtyřech letech i útočníka Jana Hrdinu pozval trenér české hokejové reprezentace Alois Hadamczik na přípravné utkání proti Bělorusku a následný třetí turnaj seriálu Euro Hockey Tour, který se uskuteční v Helsinkách a v Moskvě. Hadamczik zařadil do výběru, který se sejde v neděli v Praze, celkem 26 hráčů, něktěří z nich však odehrají jen úvodní duel v Sazka Areně.

V Helsinkách ve čtvrtek začne šampionát, na kterém v minulosti české plavání získalo renomé. Letošní mistrovství Evropy v krátkém bazénu však bude pro českou reprezentaci pouze vzpomínáním na někdejší úspěchy. Útlá sedmičlenná výprava, nejmenší v historii, bude ráda za dvě finálové účasti. Evropská špička poplave skoro kompletní, chybět budou pouze tři obhájci titulů. Trenérka reprezentace Jaroslava Passerová spoléhá zejména na Květoslava Svobodu a další kraulařku Petru Klosovou, která na závodech v USA jako první Češka pokořila limit na mistrovství světa v Melbourne příští rok. Tým dále tvoří Alžběta Řehůřková, Tomáš Fučík, Michal Rubáček, Zdeněk Františák a Martina Moravčíková.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Zataženo s občasným deštěm. Teploty 5 až 9 stupňů Celsia.