Zprávy

Paroubek vyzval šéfa ODS, aby se omluvil za údajná Dalíkova slova

Předseda ČSSD Jiří Paroubek vyzval premiéra a šéfa ODS Mirka Topolánka, aby se omluvil za údajné vyjádření svého tajemníka Marka Dalíka o přetahování poslanců ČSSD na stranu ODS. Podle ředitele tiskového odboru úřadu vlády Martina Schmarcze by se však měl Paroubek se žádostí o omluvu obrátit na Mladou frontu Dnes (MfD), která o případu údajně mylně informovala. Vedení listu si za zveřejněným článkem stojí. "Doufám, že pan premiér Topolánek i ODS najdou dost odvahy k tomu, aby se od těchto praktik distancovali a aby se omluvili za silná slova, která pan tajemník Dalík vůči ČSSD použil," stojí v prohlášení, které ČTK zaslala mluvčí ČSSD Květa Kočová. Podle Schmarcze byl Paroubek uveden v omyl a žádost o omluvu by měl adresovat MfD. "Za článkem kolegy (Jaroslava) Kmenty si samozřejmě stojíme," řekl ČTK šéfredaktor listu Robert Čásenský.

Dalík začal podle MfD jednat s poslanci ČSSD a snaží se je přetáhnout na stranu ODS. V pozdějším vyjádření pro ČTK ale Topolánkův tajemník tyto informace důrazně popřel. Jeho vyjádření v tisku podle něj nejsou autentická. Podle MfD Dalík chce, aby oslovení poslanci ČSSD podpořili vládu bez sociální demokracie, jen s lidovci a zelenými. Tvrdil údajně, že už má na své straně Michala Pohanku, jenž před měsícem opustil poslanecký klub ČSSD, a že získá i další sociálnědemokratické poslance. Nynější nabídka čtyřkoaličního vládnutí pro ČSSD je podle Dalíkova vyjádření pro MfD jen divadlo. "Budeme si s nimi (s ČSSD) teď jen jakoby hrát a pak je pošleme do háje. Protože ty jejich požadavky jsou neakceptovatelné. My chceme dělat reformy," cituje Dalíka deník. "Je to celé nesmysl. Samozřejmě loajálně podporuji snahu premiéra sestavit čtyřkoaliční vládu," uvedl Dalík v prohlášení, které ČTK poskytl Schmarcz.

"Nechci panu předsedovi Topolánkovi hovořit do řemesla, ale být na jeho místě, tak už by pan tajemník Dalík byl už v tuto chvíli tajemníkem bývalým. Poté bych očekával, že se mi pan předseda Topolánek omluví," reagoval na informace MfD Paroubek. Rád by také získal odpověď na otázku, jak je možné, že tajemník premiéra organizuje policejní ochranu poslanci Pohankovi. "Doufám, že se jedná pouze o fabulaci pana redaktora Kmenty a Mf D, protože k tomu nikdy nedošlo, protože pak bychom opravdu žili v éře politické policie. Musel bych znovu připomenout obsah svého 'povolebního projevu'," uvedl šéf ČSSD.

Ivan Přikryl: Informace o prošetřování kauz mají poškodit ČSSD

Informace o tom, že si ČSSD nechává prošetřit kauzy spojené s ODS, mají poškodit sociální demokracii a jejího předsedu Jiřího Paroubka. Sdělil to jeho spolupracovník a bývalý šéf úřadu vlády Ivan Přikryl. Zveřejnění této záležitosti dal do souvislosti s možností vládní spolupráce ODS a ČSSD. "Takové informace poškozují politickou stranu, poškozují Jiřího Paroubka. Teď, když si ty strany chtějí podat ruku, tak se vytahují takovéto aféry," uvedl Přikryl. Blíže to komentovat nechtěl.

ODS nabídla ČSSD účast ve vládě KDU-ČSL a Stranou zelených s tím, že tento kabinet by řídil zemi do poloviny roku 2008. Sociální demokraté byli nabídkou zaskočeni a vyžádali si do pondělka čas na rozmyšlenou. Zástupci ČSSD zatím k této nabídce byli poměrně skeptičtí. Přikryl zopakoval, že "ČSSD nevytváří a ani neplánuje vytvářet žádný tým, který by někoho osočoval, vytvářel kauzy vůči kterékoli politické straně". Strana má pouze smlouvy s několika právními kancelářemi, "v této záležitosti" s advokátní kanceláří Císař, Češka, Smutný a spol., uvedl Přikryl. Advokáti mají analyzovat informace o některých kauzách z poslední doby, jež se týkají jejich strany. "Všechny takovéto věci jsme předali advokátům a budeme reagovat tehdy, až budeme vědět, že máme právní podstatu, a ne jenom nějakou pomluvu," řekl Přikryl.

Zopakoval, že ČSSD měla po dva měsíce s firmou Tomáše Dvořáka "oficiální smlouvu" na zpracování analýz z otevřených zdrojů. Podle páteční Mladé fronty Dnes měl Dvořák vypracovat pro stranu zprávy o politických konkurentech. "Smlouva obsahovala zásadu mlčenlivosti, protože prostě nemáme zájem šířit pomluvy a neúplné informace. Po těch dvou měsících jsme dospěli k závěru, že takováto cesta nikam nevede, že musíme jít cestou práva, cestou důkazů," řekl k tomu Přikryl.

Deník Právo: Brožová podala k Ústavnímu soudu žalobu na Klause

Předsedkyně Nejvyššího soudu (NS) Iva Brožová podala k Ústavnímu soudu žalobu na prezidenta Václava Klause. Píše to sobotní deník Právo. Brožová nesouhlasí s tím, že Klaus jmenoval Jaroslava Bureše místopředsedou NS. "Podala jsem tzv. kompetenční žalobu. Jsem přesvědčena, že prezident tímto jmenováním překročil své pravomoci," řekla listu. Bureš se tak stal zástupcem Brožové, kterou chtěl Klaus z čela této instituce odvolat a zřejmě právě Burešem nahradit. Brožová ale hned označila jeho jmenování za protiústavní. NS má mít podle jejího výkladu jen jednoho místopředsedu a Bureš je druhým. Připomněla také, že už samo přidělení Bureše k NS přezkoumává Ústavní soud.

Bývalý ministr spravedlnosti Bureš označil úvahy o neústavnosti prezidentova rozhodnutí za nesmysl. Potřebu jmenování druhého místopředsedy vysvětlovali Klaus i Bureš dlouhodobou pracovní neschopností šéfky soudu. Brožová je po květnové nehodě, kdy ji srazil neopatrný řidič, stále mimo úřad; nyní je v domácím léčení. Právu řekla, že se chce do práce vrátit ještě v první polovině prosince. Klaus se v únoru pokusil Brožovou odvolat. Shodně s tehdejším ministrem spravedlnosti Pavlem Němcem se domnívali, že neplní dobře své povinnosti. Ústavní soud ale rozhodl, že prezident použil zákon odporující ústavě, a Brožová ve funkci zůstala. Bureš byl k Nejvyššímu soudu přidělen jako soudce ministerstvem právě krátce poté, co prezident Brožovou odvolal.

Vojtěch Filip: Moc v ČR má nyní fašizující tendence, KSČM se bude bránit

Současná moc v České republice má podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa fašizující tendence, protože podle něj hodlá zakazovat myšlenky a nechrání práva svých občanů. KSČM tomu bude bránit všemi prostředky i na mezinárodní úrovni, prohlásil Filip v sobotu v Praze na mezinárodní konferenci nazvané Komunisté a další demokratické síly za lidská práva a demokracii v Evropě a ve světě - Aktivně proti antikomunismu.

Senátor a spolutvůrce návrhu na zákaz propagace komunismu Martin Mejstřík ČTK řekl, že stejné obviňování používali komunisté za první republiky vůči demokratům nebo tehdejšímu prezidentovi Edvardu Benešovi. "V podstatě do puntíku se začíná opakovat historie z doby před druhou světovou válkou, kdy komunisté všechny demokraty nazývali fašisty," uvedl. Oháněli se demokracií, ale po roce 1948 zavedli diktaturu, dodal.

Filip uvedl, že v současnosti lze "kvůli myšlence" zakázat Komunistický svaz mládeže (ministerstvo vnitra v říjnu rozpustilo svaz kvůli tomu, že usiloval o odstranění soukromého vlastnictví) a v Senátu vytvořit komisi, která má místo soudu zkoumat ústavnost KSČM. Za projev antikomunismu označil i postup vsetínské radnice proti romským neplatičům nájemného. "KSČM proto za této situace nemůže jednat jinak, než téma antikomunismu vynést na mezinárodní úroveň. A to nejen touto konferencí, ale upozorněním současné moci, která má fašizující tendence, protože hodlá zakazovat myšlenky, nechrání občany kvůli tomu, aby byli kvůli své barvě pleti, národnosti napadáni. Tak my musíme bojovat také všemi prostředky," uvedl předseda komunistů. "Není to žádné pomlouvání České republiky v zahraničí, je to jen legitimní obrana práva na svobodné myšlení," dodal.

Do Kábulu přiletěli čeští vojáci, kteří převezmou velení letiště

Do Afghánistánu přiletěli v sobotu čeští vojáci, kteří na počátku prosince v rámci rotace mnohonárodních sil ISAF převezmou na čtyři měsíce velení mezinárodního letiště v Kábulu. ČTK o tom informoval Petr Sýkora z tiskové a informační služby ministerstva obrany. Podotkl, že jde o první velení české armády v operaci mnohonárodních sil NATO na území Afghánistánu. Podle něj zatím není oficiálně potvrzeno, zda jednotka převezme velení slavnostním nástupem v pátek 1. prosince, "ale na 99 procent" tomu tak bude. Velitelem kontingentu české armády a zároveň budoucím velitelem jednotek NATO na letišti v Kábulu je plukovník Bohuslav Dvořák.

Pod českým velením při zabezpečení letového provozu a bezpečnosti letiště bude působit na 500 vojáků a specialistů z přibližně 20 členských států NATO a Afghánistánu. V sedmačtyřicetičlenné české jednotce budou specialisté služby řízení letového provozu, letecké informační služby, bezpečnosti letů, logistiky a dalších odborností. Jednotka bude podle Sýkory na místě v plném počtu do konce listopadu. Na letišti v Kábulu se připojí ke 20 českým vojákům, kteří se dlouhodobě podílejí na meteorologickém a ženijním zabezpečení provozu letiště a likvidují nevybuchlou munici a výbušniny. V oblasti Kábulu tak bude celkem působit 67 českých vojáků. Návrat jednotky do Česka se předpokládá v dubnu 2007.

Další čeští vojáci působí v rámci ISAF v oblasti Fajzabádu v severním Afghánistánu, kde se společně s dánskými a německými vojáky podílejí na činnosti Provinčního rekonstrukčního týmu. K jeho hlavním úkolům patří spolupráce s představiteli státní a místní správy a bezpečnostními složkami, jejich podpora při rekonstrukci provincie a rozvoj spolupráce s mezinárodními organizacemi, které v oblasti působí. "V operaci mnohonárodních sil ISAF pod vedením NATO na území Afghánistánu tak bude celkem působit 150 příslušníků Armády ČR," dodal Sýkora.

Z Afghánistánu se tento týden vrátili po půl roce členové prostějovské jednotky speciálních sil. Zúčastnili 32 bojových operací a zadrželi i několik vysokých polních velitelů. Působili na území, které zprvu ovládali bojovníci Talibanu. Základní tábor měla stodvacetičlenná skupina v Kandaháru. Ministerstvo obrany chce příští rok českou účast v misi ISAF posílit až o 90 vojáků.

Milan Kubek vyzval delegáty sjezdu k budování silné komory

Výzvou k budování silné komory pro lékaře, která bude hájit zájmy všech příslušníků stavu, zahájil v sobotu prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek sjezd profesní organizace lékařů. V pražském hotelu Pyramida se sešly tři stovky delegátů z celé republiky. Kubek delegátům řekl, že vnitřní problémy ČLK lékaře nezajímají. Soukromí lékaři mají existenční starosti, kdy jim zdravotní pojišťovny zaplatí péči o nemocné, jejich kolegové v nemocnicích se obávají, zda neztratí práci. Pokud spory v ČLK budou trvat, nikdy se nepodaří vrátit jí společenskou autoritu, varoval. "Stojíme na křižovatce, kdy se rozhoduje, zda komora bude akceschopná a bude hájit důstojné podmínky pro lékaře," řekl.

Člen představenstva Lubor Kinšt v diskusi na sjezdu ČLK řekl, že by se stavovská organizace s více než 40.000 členy měla rozdělit na dvě sekce: pro soukromé lékaře a pro lékaře zaměstnance. Nad nimi by bylo představenstvo, jež by podle stanovených priorit prosazovalo zájmy té či oné skupiny. Milan Kubek označil tuto myšlenku za "revoluční". Upozornil, že k tomu ale je nutná změna zákona o lékařských komorách. Delegátům řekl, že by se o změně dalo diskutovat, až se bude jednat o změnách v tomto zákoně. Podle názoru bývalého člena představenstva a delegáta sjezdu Jaroslav Henzla by ale toto rozdělení mohla udělat ČLK v rámci změny svých vnitřních předpisů, tedy beze změn zákona.

Kritici v ČLK vytýkají Kubkovi odborářské zaměření činnosti stavovské organizace, Kubek prosazuje lepší příjmy lékařů s vysvětlením, že ho k tomu zavázal sjezd. Výhrady mají hlavně lékaři se soukromými praxemi, podporu má u nemocničních lékařů. "Pokud sjezd rozhodne, že ČLK bude jen reprezentovat, rozhodně bych výrazně zvažoval, zda má mé další setrvání ve funkci prezidenta smysl," řekl ČTK Kubek. Na sjezd nebyli pozváni žádní politici. Jejich vstup do debat o směřování komory by podle Kubka mohl udělat z jednání exhibici nesmiřitelných politických postojů.

Sdružení Rosa: Žen zabitých v důsledku domácího násilí neubývá

Počet žen, které se staly oběťmi domácího násilí a přišly rukou manžela či partnera o život, v České republice neubývá. V letošním roce jich občanské sdružení ROSA zaznamenalo 17, řekla v sobotu ČTK ředitelka sdružení Marie Vavroňová při akci "Tiché svědkyně", pořádané u příležitosti Mezinárodního dne proti násilí na ženách. Na pražském Jungmannově náměstí sdružení ROSA postavilo deset červených figurín znázorňujících stejný počet konkrétních žen, které zavraždili jejich nejbližší, současní či bývalí partneři. "Akce je takovým vykřičníkem, že jsou zde zmařené životy mladých žen, které mohly mít děti nebo si vůbec neužily svých potomků a vnoučat. Je to takové memento, že domácí násilí je pořád slabě postihováno, trestní sazby jsou nízké a ochrana obětí stále nedostatečná," uvedla Vavroňová.

Je přesvědčena o tom, že tresty za vraždu jsou "naprosto neúměrné". Určitě by prý zpřísnila postihy za tyto násilné činy. "Naším snem je, aby do několika let nebyly ženy vůbec zavražděny, ten horizont je tak do roku 2020," doufá ředitelka sdružení. Věřila, že poté, kdy v červnu 2004 začal platit zákon určující jako trestný čin týrání osoby blízké žijící ve společné domácnosti, tak se sníží počet skutků souvisejících s domácím násilím a lidé budou tento problém více vnímat. "Policejní statistiky ale hovoří jinak. Jen letos se do konce září stalo 70 vražd, kde jsou drtivá většina obětí ženy," doplnila Vavroňová. Loni policie zaznamenala 104 vražd, z kterých bylo podezřelých 83 mužů a 21 žen, předloni 120 činů se 102 podezřelými muži a 18 ženami.

Akce Tiché svědkyně navazuje na 16 let starý projekt, který vznikl v Minnesotě v USA. Postupně se do něj zapojilo 46 států USA a nejméně 21 evropských zemí včetně ČR. Česko do projektu vstoupilo v roce 2003. Mezinárodní den proti násilí na ženách si účastníci shromáždění v Praze připomněli tichou vzpomínkou, básní z úst herečky Jitky Schneiderové, přečtením deseti krátkých příběhů letos zavražděných žen a zapálením svíček u deseti červených figurín, na kterých byly připevněny jmenovky usmrcených.

V Peru byl zadržen Čech s deseti kilogramy kokainu v zavazadlech

Na letišti v peruánské metropoli Limě byl v sobotu zadržen čtyřicetiletý Čech, který chtěl ve svých zavazadlech propašovat 10,5 kilogramu kokainu. Hodlal nastoupit na let do Madridu. Oznámila to agentura EFE. Muž policii tvrdil, že droga, kterou ukryl ve dvojitém dnu dvou kufrů, "byla zásilka pro jednoho příbuzného, který potřebuje léky, jež jsou zakázané, ale nevěděl, že to jsou drogy". Sdělil také, že za přepravu měl dostat 6000 dolarů (zhruba 140.000 Kč). Zadržený Čech pobýval v Peru 12 dní. Od začátku letošního roku peruánská policie zadržela na limském letišti už 280 pašeráků drog včetně několika Čechů. Po Kolumbii je Peru největším producentem koky a kokainu na světě.

Celníci zabavili v tržnicích na Domažlicku zboží za 25 milionů

Domažličtí celníci zabavili při kontrole v příhraničních tržnicích padělky značkového zboží, jehož prodejem by majitelům ochranných známek vznikla škoda bezmála 25 milionů korun. Odhalili 6552 kusů padělků značkového textilu, hodinek, kabelek a opasků a pirátských hudebních a filmových nosičů, řekla ČTK mluvčí plzeňského celního ředitelství Jitka Blahutová. Do čtyř tržnic v Babylonu a Folmavě na Domažlicku se vydalo na 50 celníků. Jako první přišli kontroloři převlečení za zákazníky, obhlédli situaci a zajistili stánky. Vzápětí dorazil zbytek kontrolního týmu v uniformách a se služebními psy. "Způsobená škoda je tak vysoká zejména proto, že celníci zabavili například padělky značkových hodinek Rolex a kabelek Louis Vuitton. Originály tohoto zboží mají hodnotu desítek tisíc korun za kus," řekla mluvčí. Vysvětlila, že způsobená škoda se počítá z ceny originálních výrobků, nikoli z hodnoty nebo prodejní ceny padělků.

Kristián Kodet svými díly přispěl na boj proti rakovině

Český malíř Kristián Kodet podpořil benefiční akci Evropské federace pro kolorektální rakovinu (EFR) ve Vídni. Na setkání lékařských expertů v Glorietě královské zahrady zámku Schönbrunn byl představen kalendář s reprodukcemi obrazů Kodeta a dalších umělců z nových členských zemí Evropské unie. Výtěžek z prodeje kalendářů bude věnován na boj proti rakovině tlustého střeva a konečníku. "Těší mě, že mě pozvali na tak bohulibou akci," řekl ČTK Kodet, jehož mezi rakouské lékařské kapacity a zástupce bankovního průmyslu doprovodil přednosta chirurgické kliniky 2. lékařské fakulty motolské nemocnice Jiří Hoch. Kodet přispěl do kalendáře, jenž se bude prodávat za 20 eur (zhruba 560 korun), čtyřmi reprodukcemi. Ostatní dílka poskytli často amatérští umělci, kteří se zákeřnou nemocí sami bojovali.

Jiří Hoch zastupuje ve federaci proti rakovině, kterou původně založili vídeňští experti, Českou republiku. Nedávno jej na jednom kongresu vídeňští kolegové požádali o doporučení českého malíře. "Tak jsem zmínil svého přítele Kristiána Kodeta," vysvětlil lékař. Česká republika u Rakousko podle Hocha patří mezi země s nejvyšším počtem výskytů rakoviny tlustého střeva. Na vině jsou prý podobné stravovací návyky i životní styl. Prezident EFR a rakouský chirurg univerzitní kliniky ve Vídni Béla Teleky ČTK řekl, že v celé Evropě ročně rakovinou tlustého střeva onemocní téměř 220.000 lidí a téměř 140.000 jich na onemocnění zemře. EFR má podle něj sloužit jako platforma pro vědecký výzkum a koordinaci boji s rakovinou v zemích EU.

Hudebníci na mezinárodním koncertu v Olomouci podpoří postižené

Evropská i asijská kultura se na konci listopadu protne při benefičním mezinárodním muzikoterapeutickém koncertu za zdmi Husova sboru v Olomouci. Výtěžek z akce s názvem Zázraky světa, který se uskuteční kromě Olomouce také v Pardubicích, půjde na podporu olomouckého sdružení Spolu pečující o mentálně postižené. "Ústřední myšlenkou koncertu je propojení evropské a asijské kultury včetně historických, kulturních a náboženských tradic těchto vzdálených světů. Rovněž jde o poznávání a integraci světů našich spoluobčanů s mentálním postižením a nás ostatních," řekl ČTK spoluorganizátor akce Lubomír Holzer. Na koncertě vystoupí Muzikoterapeutický sbor absolventů dálkového studia muzikoterapie na katedře speciální pedagogiky Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Diváci uvidí také Daniela Hůlku či vystoupení hudebníků s lidovými tuvinskými nástroji, jako je čadagan, dospulur či homus. Olomoucký benefiční koncert budou moci zájemci navštívit 30. listopadu v Husově sboru Církve československé husitské.

Strakonické muzeum představuje Vánoce v Evropě

Strakonické Muzeum středního Pootaví zahájilo výstavu věnovanou oslavě Vánoc v různých evropských zemích. Lidé mohou obdivovat například ojedinělé betlémské postavičky z francouzské Provence nebo unikátní proplétané finské srdíčko vytvářené podle motivu Hanse Christiana Andersena. Návštěvníci uvidí i německé pyramidy či ježibabu Befanu, která na Tři krále naděluje dárky v Itálii. Na výstavě nechybí ani betlémy. ČTK to řekla kurátorka výstavy Jana Šilhanová. "Vánoční putování je zaměřeno především do těch míst, kde tradice spojené s Vánocemi nesou punc originality a původnosti a přísluší především k danému regionu," uvedla Šilhanová. Výstavu podle ní utvářejí převážně drobné zápůjčky sběratelů a díky tomu jsou zastavení nad tradicemi jednotlivých evropských států originální a překvapivá. Návštěvníci mohou zhlédnout i doprovodnou výstavu betlémů. Vánoční atmosféru podtrhuje například velký pohyblivý betlém strakonického tvůrce Františka Malého a unikátní papírový ručně malovaný betlém Josefa Liewehra z konce 19. století. Zajímavostí je i současný vyřezávaný kvildský betlém z dílny abertamského řezbáře Jiřího Laina Kvildy, představující typická šumavská řemesla. Výstava, kterou již tradičně uzavírá Muzeum středního Pootaví ve Strakonicích svoji výstavní sezonu, potrvá do 30. prosince.

Ze sportu:

V úvodním utkání 16. kola první fotbalové ligy zvítězil Zlín nad Brnem 3:0. Těsně před přestávkou skóroval Lukaštík a hosté vzápětí přišli o vyloučeného Mazucha, ve druhém poločase jejich oslabení využili Činčala z penalty a střídající Šmahaj.

Sportovní podnikatel a neoficiální šéf Baníku Ostrava Tomáš Petera chce iniciovat zásadní změny v první fotbalové lize. Podle Mladé fronty Dnes rozeslal vybraným představitelům předních klubů mail, v němž je informoval o svých představách a příští týden s nimi hodlá o svých návrzích jednat na společné schůzce. Petera by chtěl v nejvyšší soutěži profesionalizovat rozhodčí a zavést užívání videa při zápasech.

Hokejisté Kladna prohráli v předehrávaném utkání 27. kola extraligy s Litvínovem 1:2 po třetinách 1:0, 0:1 a 0:1.

Až na šest týdnů může brankář Tomáš Vokoun vypadnout ze sestavy hokejistů Nashvillu kvůli zranění levého palce na ruce, s kterým se v pondělí podrobí operaci. Podle listu The Tennessean bude gólmanská jednička týmu chybět minimálně čtrnáct dní. Podle původních zpráv si Vokoun ve čtvrtečním utkání s Vancouverem poranil zápěstí. Mistr světa z loňského roku se po zápase podrobil rentgenovému vyšetření, které vyloučilo zlomeninu. Specialista Phil Coogan a týmový lékař Michael Pagnani pak po dalším vyšetření rozhodli, že Vokoun musí na operaci přetržené šlachy.

Rychlobruslařka Martina Sáblíková obsadila v sobotním závodě Světového poháru na 5000 metrů v Moskvě třetí místo a podruhé v kariéře se v prestižním seriálu probojovala na stupně vítězů. Česká olympionička zopakovala své umístění z tříkilometrové trati z úvodního podniku sezony v Heerenveenu. V Krylatském zvítězila v novém rekordu dráhy 7:04,95 minuty Němka Claudia Pechsteinová, Sáblíková za ní zaostala o 1,06 sekundy.

Lyžařka Kateřina Neumannová obsadila v kvalifikaci sobotního sprintu klasickou technikou na Světovém poháru ve finském Kuusamu 36. místo a do vyřazovacích bojů nepostoupila. Od potřebné třicáté pozice dělilo českou běžkyni 88 setin sekundy. Další české reprezentantky Eva Nývltová a Helena Erbenová skončily v sedmé desítce. Nedařilo se ani mužům, Aleš Razým byl na trati dlouhé 1200 metrů padesátý a Dušan Kožíšek obsadil 67. místo.

Tenista Tomáš Berdych obhájil triumf v anketě Zlatý kanár. Jednadvacetiletý hráč získal tradiční ocenění pro nejlepšího tenistu v České republice s náskokem stovky hlasů před semifinalistkou grandslamového Roland Garros Nicole Vaidišovou. Ve 14. ročníku ankety pořádané časopisem Tenis ve spolupráci s Českým tenisovým svazem letos hlasovalo 154 osobností, funkcionářů, trenérů, novinářů a sponzorů.

Čeští volejbalisté prohráli na mistrovství světa v Hirošimě s týmem Francie 0:3 a navázali tak na sérii neúspěchů s obhájci bronzových medailí, která se táhne už čtvrtý rok. V tabulce čtvrtfinálové skupiny F mají svěřenci trenéra Zdeňka Haníka čtyři porážky, v neděli budou jejich soupeřem největší favorité turnaje Brazilci.

Dvě medaile získali v úvodní den mistrovství světa v sálové cyklistice čeští krasojezdci. V soutěži čtveřic české reprezentantky v sestavě Kateřina Přibylová, Markéta Tobolíková, Jana Oplocká a Michaela Matoušková neobhájily loňský titul a skončily druhé za Německem. Bronzovou medaili získali stejně jako před rokem Petr a Kamil Bartůňkové v krasojízdě dvojic.

Krátce o nedělním počasí v České republice:

Polojasno, místy mrholení. Teploty 4 až 8 stupňů Celsia.