Zprávy

Klaus ve středu jmenuje Topolánka premiérem

Prezident Václav Klaus ve středu jmenuje předsedu ODS Mirka Topolánka premiérem. Sdělil to na úterní mimořádné tiskové konferenci. Topolánek jeho nabídku přijal. Nabídku na druhý pokus o sestavení vlády dostal Topolánek od prezidenta v pondělí, návrh doporučilo šéfovi strany přijmout širší vedení ODS. Na krátké tiskové konferenci po zhruba hodinové schůzce Klaus ani Topolánek nenaznačili, jakou by měla mít nová vláda podobu. Dopoledne Topolánek vyloučil, že by ODS začala jednat se sociálními demokraty o velké koalici. Uvedl ale, že bude "nepochybně vyjednávat s ČSSD".

Sociální demokraté uvedli, že jsou ochotni jednat s ODS o podpoře menšinového kabinetu občanských demokratů, který by vládl dva roky. ODS však dlouhodobě uvažuje o předčasných volbách v příštím roce. Bez stabilní vlády je Česko už pět měsíců, Topolánek se pokusil složit menšinový kabinet ODS, nezískal však pro něj důvěru ve sněmovně. Ke krachu zatím vedla i všechna další vyjednávání, například projekt trojkoaliční vlády ODS, zelených a lidovců se stovkou poslanců ve sněmovně.

ČSSD je ochotna jednat o menšinové vládě ODS na dva roky

Sociální demokraté jsou ochotni jednat s ODS o podpoře menšinového kabinetu občanských demokratů, který by vládl dva roky. Trvá odmítavý postoj ČSSD k duhové koalici i případné snaze oživovat trojkoalici ODS, lidovců a zelených. ČTK a Mladé frontě Dnes to během úterního jednání poslaneckého klubu ČSSD řekl předseda strany Jiří Paroubek. Míní, že do týdne by mělo být jasné, zda druhý pokus může vést ke zformování životaschopného kabinetu.

Paroubkova nabídka diskuse o menšinové vládě ODS na dva roky není nová. Tuto variantu socialisté připouštěli již v srpnu. ODS ale prohlašuje, že předčasné volby by měly být dříve než v roce 2008. Odmítá i velkou koalici, kterou ČSSD také opakovaně navrhuje. Sociální demokraté však zároveň trvají na tom, že mají nárok na vlastní pokus o sestavení vlády. Nyní je ve hře druhý pokus, ústava po volbách počítá s celkem třemi. Při třetím pokusu už prezident nemůže vybrat premiéra podle svého uvážení, musí totiž jmenovat toho, koho mu navrhne předseda Poslanecké sněmovny. V jejím čele nyní stojí sociální demokrat Miloslav Vlček, který byl zvolen s tím, že odstoupí nejpozději právě ve chvíli, kdy by měl vybrat premiéra. Vlček opakovaně prohlásil, že svůj závazek dodrží. Někteří sociální demokraté ale míní, že předsedu sněmovny by bylo možné "převolit", případně naznačují, že se necítí být závazkem vázáni ve chvíli, kdy prezident odmítá svěřit druhý pokus o sestavení vlády zástupci ČSSD.

Paroubek předpokládá, že Topolánek a jeho vyjednávací tým přijde s nějakým "tvůrčím řešením". Podporu duhové koalici ODS, ČSSD, KDU-ČSL a Strany zelených i trojkoalice ODS, lidovců a zelených si předseda ČSSD dovede těžko představit. O případné menšinové vládě ODS podle něj hovořit lze. "Pokud by to bylo na přechodnou dobu, na dva roky, tak jsme připraveni o tom určitě jednat," dodal. Soudí, že o změně volebního systému teď nemá cenu mluvit.

KDU-ČSL dále preferuje duhovou koalici, trojkoalici nevylučuje

Lidovci chtějí s ODS jednat o duhové koalici. Nevylučují ale ani návrat k trojkoaličnímu projektu ODS, KDU-ČSL a Strany zelených. ČTK to po úterním jednání poslaneckého klubu KDU-ČSL řekli úřadující předseda strany Jan Kasal a předsedkyně klubu Vlasta Parkanová. Duhová koalice ODS, ČSSD, KDU-ČSL a případně Strany zelených je podle Kasala stabilnějším řešením než návrat k středopravicové trojkoalici. Také Parkanová míní, že Topolánek by se měl nejprve pokusit "vtáhnout" ČSSD do duhové koalice s KDU-ČSL a případně Stranou zelených. Teprve pokud by tato varianta definitivně zkrachovala, bylo by podle ní na místě znovu uvažovat o trojkoalici. "Co také jiného už zbývá?" řekla.

ČSSD ale účast v duhové koalici v pátek odmítla. Prezident Klaus poté oznámil, že politické strany nejsou schopny dospět k dohodě a druhou možnost sestavit nový kabinet nabídl odstupujícímu premiérovi a šéfovi ODS Mirku Topolánkovi. Trojkoalice se svými 100 poslanci nemá ve sněmovně potřebnou většinu hlasů. ODS přitom prohlašuje, že o přeběhlíky z tábora ČSSD nebo KSČM svou vládu opírat nechce. Kasal souhlasí s názorem ODS, že druhý pokus o sestavení vlády je novou politickou situací, která nabízí řadu variant. Nechtěl ale předjímat, jaké řešení bude KDU-ČSL prosazovat.

Zelení pro vládu odborníků, kabinet ODS na dva roky nechtějí

Strana zelených dále považuje za nejlepší řešení zablokované politické situace vládu odborníků, která by zemi příští rok dovedla k předčasným volbám. Přijatelná je pro zelené i varianta, kdy by v čele poloúřednického kabinetu stál předseda ODS Mirek Topolánek, řekl šéf strany Martin Bursík. Menšinový kabinet ODS, který by zemi vládl dva roky, zelení nepodpoří. Vláda, kterou bude Topolánek při svém druhém pokusu sestavovat, by podle Bursíka měla být co nejvíce apolitická a přijatelná pro všechny strany. "Šance takové vlády získat důvěru ve druhém kole je velmi malá, tak by mohla plnit roli vlády která by byla tolerována, akceptována politickými stranami, i v průběhu třetího pokusu," řekl. Po krachu obou zbývajících pokusů by prezident mohl rozpustit sněmovnu a země by se posunula směrem k předčasným volbám, naznačil Bursík jednu z možností dalšího vývoje. Podle Bursíka je nepřijatelné, aby se na předčasné volby čekalo dva roky.

Zelení by podle Bursíka dávali přednost úřednické vládě, v jejímž čele by stál nestraník. "Varianta, že by premiérem vlády odborníků byl Mirek Topolánek, je taky možná. Je to horší varianta, ale nám nezbude po rozhodnutí ODS nic jiného, než tuto variantu vzít za skutečnost a začít s ní pracovat," řekl. Trojkoaliční projekt ODS, KDU-ČSL a zelených podle Bursíka nelze oživit v jeho původní podobě. Nevyloučil ale, že by se jeho strana za určitých podmínek na vládě sestavované ODS mohla podílet. "Když už bychom byli vyzváni, abychom převzali nějakou část odpovědnosti a nominovali své zástupce do vlády, tak to nebudou politici, ale budou to odborníci a nebudeme tomu říkat trojkoalice, ale budeme tomu říkat vláda odborníků nebo poloúřednická vláda," uvedl.

Komunisté pro levostředový kabinet nebo "vládu národní shody"

Komunisté jsou připraveni podpořit levostředový kabinet, případně "vládu národní shody" všech stran. Soudí také, že ČSSD by měla dostat svůj pokus o sestavení vlády. Sdělil to šéf KSČM Vojtěch Filip. Domnívá se však, že postup prezidenta lze chápat spíš tak, že Václav Klaus si přeje velkou koalici občanských a sociálních demokratů. Za tu by Filip považoval i menšinovou vládu ODS na dva roky, kterou by podpořila ČSSD. "Tak velká koalice může být ustavena," míní. Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik řekl, že velká koalice by byla zrada na levici. Myslí si, že druhý pokus o sestavení vlády může velmi rychle skončit neúspěchem. Pak by přišel na řadu pokus třetí, který chtějí získat sociální demokraté. Filip se domnívá, že v takové situaci by bylo nejlepší, kdyby se na třetím premiérovi shodli zástupci všech sněmovních stran. Trojkoalici ODS, lidovců a zelených by KSČM nepodpořila.

CVVM: Nejdůvěryhodnější politik je Parkanová, Paroubek se zhoršil

Nejdůvěryhodnější z politiků je podle říjnového šetření Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) předsedkyně poslanců KDU-ČSL Vlasta Parkanová. Tato politička v uplynulých dvou měsících také vedla žebříček popularity politiků podle agentury STEM. Důvěra v předsedu ČSSD Jiřího Paroubka se snížila o 12 procentních bodů ve srovnání s předcházejícím předvolebním průzkumem z letošního května; důvěra v předsedu ODS Mirka Topolánka naopak o tři procentní body vzrostla, oznámilo CVVM. Podle něj oběma šéfům nejsilnějších stran nyní důvěřuje shodně třetina oslovených.

Parkanová se podle průzkumu těší důvěře 53 procent dotázaných. Na druhém místě je pražský primátor Pavel Bém (ODS) s 44 procenty, následován místopředsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou a šéfem Strany zelených Martinem Bursíkem, jimž důvěřuje shodně 36 procent lidí. Místopředsedům ODS Petru Nečasovi a Miroslavě Němcové důvěřovalo 32, respektive 31 procent dotázaných. Důvěru zhruba čtvrtiny respondentů si získali místopředsedové ODS Ivan Langer a Petr Bendl, úřadující šéf KDU-ČSL Jan Kasal, exministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) a také předseda KSČM Vojtěch Filip.

Citelný pokles důvěry za pět uplynulých měsíců postihl kromě Paroubka také bývalého předsedu KDU-ČSL Miroslava Kalouska (pokles o 11 procent), Cyrila Svobodu (o devět procent) a exministra financí Sobotku (o osm procent). Důvěra se zvýšila o pět procent u Béma, Němcové a Bursíka, u Nečase o sedm procent.

EU: Daň na pivo se zatím zvyšovat nebude, ministři se nedohodli

Minimální spotřební daň na pivo, o jejíž nárůst usilovala Evropská komise, se zatím nezvýší. Na úterním jednání se na jejím zvýšení nedohodli ministři financí Evropské unie. Sdělil to náměstek ministra financí Tomáš Zídek. Celým problémem se ministři financí budou zabývat ještě 28. listopadu. Finské předsednictví sice ustoupilo tlaku Česka a Německa a pivo z návrhu na zvýšení minimální spotřební daně vyjmulo. Takový ústupek se ale nelíbil skandinávským zemím, především Švédům, které podpořili ještě Estonci, a obě země se postavily proti. Tvrdí, že bojují proti nadměrné spotřebě alkoholu a s vyjmutím piva se nedokáží smířit. "Už to vypadalo, že se dohodneme," uvedl Zídek.

Komise navrhla zvýšit minimální spotřební daně na alkohol, tedy pivo, lihoviny a silná vína, o 31 procent. Dopady by se měly pohybovat od jednoho eurocentu (30 haléřů) na pivo například v Česku a ve Španělsku, po 31 centů (asi 10 Kč) na láhev lihoviny třeba na Kypru. O úpravu sazeb komisi požádali ministři financí EU, protože sazby byly stanoveny naposled před 14 lety a od té doby inflace jejich reálnou hodnotu snížila. Česko patřilo k největším odpůrcům návrhu od začátku září, kdy svůj plán na vyšší zdanění alkoholu zveřejnila Evropská komise. Jeho stanovisko podporovali i Němci.

Sněmovna se vyslovila pro dokončení restituce obecního majetku

Poslanecká sněmovna v prvním čtení podpořila senátní předlohu, která by měla umožnit obcím získat od státu zpět zbývající pozemky, o které přišly kvůli vyvlastnění a následnému zestátnění k 31. prosinci 1949. Jsou to především lesní a zemědělské pozemky, na nichž hospodařily orgány a organizace někdejšího federálního ministerstva obrany. Vrácení se má týkat pozemků mimo území vojenských újezdů, které mohou být pouze v majetku státu. Obce by je mohly získat jedině v případě, pokud se újezdy rušily nebo jejich území zmenšovalo. "Účelem navrženého zákona je převést zpět do vlastnictví obcí zbylou část jejich historického majetku, vyvlastněného jim v době nesvobody, která jim dosud převedena nebyla," tvrdí tvůrci předlohy. Obce podle nich získaly zákonem o převodu státního majetku z roku 1991 svůj historický majetek, který byl v majetku České republiky. Na vydání majetku ve federální péči se zákon nevztahoval. Situaci zcela nevyřešila ani novela zákona z roku 2000 - obcím přiřkla pouze ten historický majetek, který před 31. prosincem 1949 získaly přidělením.

K předloze má výhrady vláda Mirka Topolánka. Tvrdí například, že návrh nepamatuje na řešení případů, kdy obec neprojeví o převzetí a správu majetku zájem proto, že hospodaření s takovým majetkem by bylo pro obec značnou zátěží. Kabinet také upozornil, že předloha neřeší situaci, kdy dotčený majetek byl již z vlastnictví ČR převeden do majetku jiného subjektu a následně do majetku státu získán zpět na základě kupní smlouvy. Novelou se nyní bude zabývat sněmovní výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

Česká republika by měla vstoupit do ESO v lednu 2007

Česká republika by měla vstoupit do Evropské jižní observatoře (ESO) 1. ledna 2007, vyplývá ze zprávy, kterou ve středu předloží vládě ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Miroslava Kopicová. Na schůzi kabinetu bude informovat ministry o podmínkách vstupu Česka do ESO a o návrhu dohody. Česká republika schválila záměr vstoupit do ESO letos 26. dubna. Zahájení vstupních rozhovorů se z důvodů příprav a organizace srpnového Valné shromáždění Mezinárodní astronomické unie v Praze opozdilo, jednání o podmínkách začalo v září. ESO stanovila výši vstupního poplatku Česka na 7,8 milionu eur (asi 218 milionů korun), z toho Česká republika už šest milionů eur (asi 168 milionů korun) zaplatila na konci roku 2005. Výše vstupních poplatků pro nové členy představuje jejich podíl na zařízeních vybudovaných v minulosti, a proto každoročně vzrůstá.

ESO vznikla v roce 1962 jako vládní organizace Belgie, Francie, Německa a Nizozemska. Později byla rozšířena o další státy. Je umístěna v peruánských Andách ve výšce kolem 2500 metrů nad mořem, kde je téměř po celý rok průzračné ovzduší. ESO pozvedla evropskou astrofyziku do čela světového vývoje a rozšířila spolupráci s evropským průmyslem při vývoji a výrobě nových přístrojů. V souvislosti se vstupem Česka do ESO navštívila delegace Akademie věd v čele s jejím předsedou Václavem Pačesem v minulých dnech observatoř Cerro Paranal v chilských Andách, kde jsou v provozu čtyři osmimetrové dalekohledy Evropské jižní observatoře.

Češi za tři roky proškolili více než 12.000 iráckých policistů

Příslušníci 12. kontingentu české vojenské policie na základně Šaíba nedaleko jihoirácké Basry předali v úterý tamním úřadům výcvikové středisko, ve kterém školili irácké policisty. Po třech letech tak završili působení českých vojenských policistů v Iráku. Za tu dobu Češi proškolili více než 12.000 příslušníků irácké policie. "Dnes jsme oficiálně předali iráckým instruktorům velení akademie," řekl ČTK velitel 12. kontingentu vojenské policie Ladislav Tvrdý. Čeští vojáci do Iráku přijeli pár týdnů po pádu režimu Saddáma Husajna, kterého na jaře 2003 svrhla americko-britská koalice. Na jihu země působila nejprve polní nemocnice, po ní na konci roku 2003 přijeli i vojenští policisté. Čeští instruktoři školili irácké policisty ve střelbě nebo v sebeobraně, cvičili rovněž iráckou dopravní policii, účastnili se mnoha mezinárodních kurzů a pomáhali také při výcviku irácké pohraniční policie a celní služby.

"Pomoc České republiky je tady velmi ceněna," řekl ČTK český velvyslanec v Iráku Petr Voznica, který před odchodem do diplomacie sám působil jako voják z povolání. Coby generál mimo jiné koordinoval vojenskou pomoc při záplavách na Moravě v roce 1997. "Irácké úřady nás už také požádaly o to, abychom v misi pokračovali," dodal Voznica. České ministerstvo obrany vládě a parlamentu navrhlo prodloužit působení českých vojáků v Iráku i na příští rok. Návrh už dokonce schválil Senát a nyní o něm jednají sněmovní výbory. Konečné rozhodnutí bude ale záviset na tom, zda v Iráku setrvají i britští vojáci, kteří Čechům poskytují zázemí. Příslušníci české jednotky se proto nyní zatím přesunou na jinou základnu poblíž letiště v Basře.

Tým českých studentů třetí v celosvětové soutěži UNESCO

Tým studentů z Třeboně spolu s partnerským týmem z Argentiny vybojoval třetí místo v celosvětové soutěži Mondialogo School Contest, který pořádá Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) spolu s koncernem DaimlerChrysler. UNESCO to oznámila ČTK v Paříži. Cíl soutěže je přispět k dialogu mezi kulturami. Výsledky soutěže byly vyhlášeny v pondělí večer v Římě. Česko-argentinský tým se dělí o třetí místo se smíšeným konžsko-polským týmem. Studenti z gymnázia Na Sadech v Třeboni a jejich argentinští kolegové byli oceněni za film zdůrazňující podobnosti jejich každodenního života, uvádí UNESCO. "Natočili spolu asi pětiminutové video, které je specifické tím, že se tam prolínají obě kultury," řekla ČTK koordinátorka projektu na gymnáziu Lenka Kopečková.

Příběh s názvem Find Me (Najdi mě) o dvou kamarádkách vymýšleli společně studenti z České republiky a Argentiny, o jejichž spolupráci rozhodl los. Domlouvat se mohli jen prostřednictvím internetu. Každý tým si musel vytvořit vlastní webové stránky v angličtině nebo francouzštině. "Film je udělaný zároveň i formou komiksu, takže tam nikdo nemluví, ale jsou tam takové bubliny," uvedla Kopečková. Podle ní porota nejvíce ocenila, jakým způsobem dokázali studenti propojit obě vzdálené kultury a jakou mezi sebou navázali spolupráci.

První cenu získali Italové a Indonésané, druhou Japonci a Turci. Soutěže, která se pořádá od roku 2003 a je svého druhu největší na světě, se letos zúčastnilo 35.000 studentů ze 138 zemí. Dvojice určuje los. Do závěrečného klání postoupili studenti z 50 škol 38 zemí. Čeští studenti byli v této soutěži úspěšní už předloni, kdy také skončili třetí. Šlo o tým z Brna, jehož partnerem byli studenti ze Suvy, hlavního města tichomořského souostroví Fidži.

Národní archiv získal vzácný rukopis z historie zednářů

Národní archiv v Praze získal vzácný rukopis z dějin zednářského řádu. Jedná se o soupis členů Rodomské prefektury zednářského řádu Striktní observance z let 1764-1791. Dokument předal archivu tajemník Veliké lóže České republiky Vojtěch Ort 11. října. "Je to jeden z nejstarších dokladů o působení zednářů u nás," řekl ČTK vedoucí Oddělení fondů nestátní provenience a archivních sbírek Jiří Křesťan. Podle něj jde o vázanou knihu obsahující kromě jmen 83 členů také jejich funkce v civilním životě, popis zasvěcování do lóže, data přijetí a jejich zednářské hodnosti. U jednotlivých členů jsou také vyobrazeny vzácné barevné erby. Členové lóže byli vesměs významní představitelé tehdejšího společenského života. Šlo o příslušníky předních šlechtických rodů, ale i úředníky, bankéře, duchovní, právníky, umělce či vědce.

O rukopis, který po svém vzniku absolvoval cestu kolem celého světa, se nyní starají odborníci v Národním archivu. "Zde jsou pro dokument optimální podmínky, standardní teplota, vlhkost a především vyškolení restaurátoři," uvedl Křesťan. Právě snaha zachránit vzácný dokument prý byla jedním z hlavních důvodů, proč zednáři dokument předali archivu. Vzácnou archiválii si nyní můžou také prohlédnout zájemci o historii. Potřebují k tomu ale souhlas Veliké lóže České republiky.

Svobodné zednářství je obtížně definovatelné utajené sdružení lidí, které pravděpodobně vzniklo v 18. století v Londýně. Původ zednářství je odvozován z cechů středověkých stavitelů chrámů. Je organizováno systémem takzvaných lóží. Zednáři sami sebe označují jako bratrstvo, jehož členy spojuje respektování některých morálních a etických principů. Zednářství je velmi oblíbené u příznivců nejrůznějších konspiračních teorií. V roce 1939 byla činnost zednářů v Československu zakázána. Obnovena byla po roce 1989. Svobodnými zednáři byli například Edvard Beneš a Jan Masaryk.

Funkeho fotografie Loun vycházejí knižně

Unikátní soubor fotografií města Louny a jeho okolí, které pořídil jeden z nejvýznamnějších představitelů české fotografické avantgardy Jaromír Funke, vychází nyní v knižním vydání. Snímky pocházejí z počátku 40. let, kdy byly vystaveny na lounské radnici. Na počátku 70. let z nich historička fotografie Anna Fárová připravila výpravnou publikaci, kterou doprovodila úvodem a graficky ji upravil Libor Fára. V roce 1973 bylo vydání knihy zakázáno. Kniha vychází v nezměněné podobě teprve nyní, po 33 letech.

Funkeovy fotografie Loun patří podle odborníků k tomu nejlepšímu, co v české fotografii zachycující město a krajinu vzniklo. Jaromír Funke (1896 až 1945) byl intelektuálem mimořádného rozhledu, studoval medicínu, práva a estetiku. Byl nejvlivnějším českým fotografem 20. až 40. let a československou fotografii ovlivňoval i jako teoretik a pedagog. V roce 1922 začínala geometrickými zátišími experimentální linie Funkeho tvorby, která vyústila v nefigurativních stínohrách v letech 1927 až 1929. Od konce 20. let realizoval svůj projekt emoční fotografie, který zahrnul i reakci na surrealismus. Svou tvorbou Funke ovlivnil nejen československou, ale i světovou fotografii. Cenné jsou i jeho programové články, kritiky, organizační a později i pedagogická a redakční činnost.

Ze sportu:

Čeští hokejisté podlehli v úterním přípravném utkání v Plzni před turnajem Karjala olympijským vítězům a úřadujícím mistrům světa Švédům 3:4. Oba týmy se ve čtvrtek v Praze utkají znovu už o body do seriálu Euro Hockey Tour.

Záložník Zenitu Petrohrad Radek Šírl se poprvé v kariéře objevil v nominaci české fotbalové reprezentace. Trenér Karel Brückner ho povolal na přípravný zápas s Dánskem, který se odehraje 15. listopadu v Praze na Letné. V národním týmu se po delší době objevují také záložníci Jiří Jarošík a Marek Heinz.

Brankář druholigového Baníku Sokolov Josef Kubásek se poprvé objevil v nominaci fotbalové reprezentace do jednadvaceti let, kterou v úterý 14. listopadu čeká přípravný zápas v Itálii. V prvním testu před červnovým mistrovstvím Evropy v Nizozemsku, kam se český tým probojoval v říjnu v baráži přes Bosnu a Hercegovinu, dostane šanci také záložník Ladislav Volešák z Českých Budějovic. Ten si v jednadvacítce zahrál naposledy loni v červnu. Osmnáctičlennou nominaci zveřejnil trenér Ladislav Škorpil na úterní tiskové konferenci v Praze.

Český hokejový obránce Pavel Kubina se chystá na čtvrteční návrat do sestavy Toronta. Letní posila Maple Leafs z Tampy Bay se dala dohromady po poranění kolenních vazů a už se těší na duel v Bostonu. Ve velkém očekávání je Kubina i v osobním životě, protože v příštích dnech přivede snoubenka loňského mistra světa z Vídně a předloňského vítěze Stanleyova poháru Andrea Černíková na svět jejich prvního potomka.

Akrobatický skokan na lyžích Aleš Valenta se v průběhu nebo po skončení sezony rozhodne, jak naloží se svou kariérou. Olympijský vítěz ze Salt Lake City připustil, že nadcházející lyžařský rok může být jeho poslední ve sportovním životě. Na úterním setkání s novináři potvrdil, že na olympijské hry do Vancouveru v roce 2010 se už rozhodně nechystá. Rozhodne se podle svých pocitů, už je prý po více než deseti letech v lyžařském kolotoči unaven.

Tenistka Květa Peschkeová bude jedinou českou zástupkyní na nadcházejícím Turnaji mistryň v Madridu. Jednatřicetiletá hráčka si zajistila start ve čtyřhře a poprvé v kariéře okusí atmosféru elitního podniku na závěr sezony. Letos společně s Italkou Franceskou Schiavoneovou vyhrály turnaje v Dubaji, Lucemburku a Moskvě a v pořadí, které rozhoduje o startu, jim patří čtvrtá příčka, poslední postupová.

Čtyři medaile získali čeští reprezentanti na mistrovství světa v přetláčení rukou, které se konalo v minulém týdnu v Manchesteru. Zlato vybojoval Stanislav Dupkala v kategorii nad 40 let, stříbro další veterán Jaroslav Štůsek, bronz přidali junioři Adam Vrtal a Beata Dvořáková. Do Anglie se sjelo sedm stovek pákařů z 44 zemí. Na přední umístění z šestnáctičlenné české výpravy dosáhl ještě Petr Svoboda, který v kategorii do 65 kg obsadil pátou pozici.

Krátce o středečním počasí v České republice:

Polojasno s nízkou oblačností. Teploty 10 až 14 stupňů Celsia.