Zprávy

Topolánkova vláda bude jmenována v pondělí odpoledne

Členy vlády Mirka Topolánka jmenuje prezident Václav Klaus v pondělí ve 14:00. Prezident Klaus to uvedl po pátečním setkání s předsedou ODS na Pražském hradě, kam mu Topolánek přinesl seznam kandidátů na členy svého menšinového kabinetu. Nová vláda má být patnáctičlenná, je v ní devět zástupců ODS a šest nestraníků, uvedl Topolánek. Jednotlivé ministry nechtěl předseda ODS před pondělním jmenováním představovat. Ke složení kabinetu ale ještě uvedl, že jsou v něm "dvě ženy a dva emigranti". Jména kandidátů už na veřejnost pronikla, otazník visel jen nad obsazením funkce ministra životního prostředí. Podle informací ČTK jím má být Petr Kalaš ze Světové banky. Kabinet má podle Topolánka dovést zemi k předčasným volbám do sněmovny na jaře příštího roku. Kvůli patové situaci ve sněmovně bude mít ale problém získat důvěru. Prezident označil za spekulativní to, že asi bude jmenovat vládu, která nemá mnoho šancí na dlouhou existenci. Věří, že Topolánek udělá maximum pro to, aby byl jeho projekt doveden do úspěšného konce.

Klaus i Paroubek: Naše vztahy nebyly idylické, ale vždy korektní

Prezident Václav Klaus se v pátek na Pražském hradě rozloučil s odcházející vládou Jiřího Paroubka a ministrům poděkoval za jejich práci. I když podle Klause se ne vždycky s Paroubkovým kabinetem shodl, vztahy mezi Hradem a Strakovou akademií označil za korektní. I Paroubek si myslí, že prezident i jeho vláda měli na většinu věcí shodný názor, ačkoli "ne všechny dny byly slunné". "Věřím, že spolu určitě nalezneme možnosti spolupráce také v budoucnu," řekl prezidentovi Paroubek, který se netají záměrem vrátit se do premiérského křesla po podzimních senátních a komunálních volbách.

Prezident Václav Klaus připomněl, že končící vláda spravovala zemi od dubna 2005, kdy byla za poměrně napjaté situace uvedena do úřadu po aféře tehdejšího premiéra Stanislava Grosse. "Napjaté a dramatické situace, zdá se, nekončí a jsou naším osudem i nadále. Mám strach, že budou dále pokračovat," komentoval Klaus nynější situaci, kdy Topolánkův kabinet nemá ve sněmovně zajištěnou potřebnou většinu.

V Topolánkově vládě je opět málo žen, chybí vystudovaný ekonom

Nová vláda Mirka Topolánka, která však má podle známých výsledků vyjednávání mizivou šanci získat důvěru Poslanecké sněmovny, je třetí vládou vedenou členem ODS a první vládou složenou pouze z občanských demokratů a nestraníků. Na rozdíl od dosavadní vlády Jiřího Paroubka, která měla 18 členů, je Topolánkův tým pouze patnáctičlenný. Všichni ministři mají univerzitní vzdělání, v kabinetu však nezasedne žádný absolvent ekonomické vysoké školy. Tak jako v předcházejících vládách samostatné České republiky je i v této velmi nízké zastoupení žen. Topolánek si vybral pouze dvě ministryně, jeho předchůdce Paroubek měl původně ve vládě tři ženy, odvolanou ministryni zdravotnictví Miladu Emmerovou však později nahradil mužem. Více než tři ženy přitom doposud v žádné vládě nebyly.

Dva členové nové vlády mají cizí státní občanství - ministr kultury Martin Štěpánek má německý, šéf životního prostředí Petr Kalaš švýcarský pas.

Vláda asi nebude mít ministra pro EU, ale zmocněnce

Kabinet Mirka Topolánka nakonec zřejmě nebude mít ministra pro evropské záležitosti, ale jmenuje vládního zmocněnce pro přípravu České republiky na předsednictví v EU. Původně se počítalo s tím, že se českým "panem Evropou" stane někdejší ústecký primátor a nový ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič (ODS). Nyní se ale Topolánek přiklání k modelu nestranického zmocněnce, který "přežije" i změny vlády a možné vnitropolitické otřesy.

Exprezident Havel: Nová vláda by měla být překlenovací

Exprezident Václav Havel si myslí, že nová vláda by měla být překlenovací. Havel to řekl v rozhovoru pro Českou televizi. Uvedl, že v této vládě by neměly být špičky ODS. Exprezident se vyjádřil i k případu Miroslava Kalouska, který rezignoval na funkci předsedy KDU-ČSL poté, co členská základna lidovců odmítla Kalouskovo vyjednávání s ČSSD o účasti lidovců ve vládě, která by se opírala o toleranci komunistů. "Já pořád nevím přesně, co to je to opírání o komunisty. Samozřejmě nějaké smluvní vztahy a handly a rozdělování funkcí a moci - to by nebyla dobrá věc. Ale když někdo hlasuje pro tu či onu vládu, tak nač mu v tom bránit a nač hned říkat, že se opírá o komunisty. Jak se to vlastně pozná, že se někdo o ně opírá?" uvedl Havel.

První žadatel o nový pas je z Tanvaldu, objevily se i problémy

První zájemce o nový pas s biometrickými údaji podal svou žádost v pátek v 07:03 na Obecním úřadě v Tanvaldu. Sdělila to mluvčí ministerstva vnitra Radka Kovářová. Ode 1. září totiž obecní úřady přijímají již jen žádosti o nové cestovní pasy obsahující strojem čitelné informace a počítačový čip s biometrickými údaji - elektronickou podobou obličeje. Objevily se i první problémy. První den provozu odhalil, že do systému nelze zadávat historické okresy, ve kterých se žadatel narodil a jejichž nyní neexistující názvy systém odmítá akceptovat. "Závada bude do pondělí odstraněna," řekla Kovářová.

Do konce pracovní doby většiny úřadů o nový pas požádalo v pátek kolem 380 lidí. Nejzásadnější změnou pro žadatele o nový pas je způsob fotografování. Zatímco dříve přinesl na úřad svou fotografii, kterou přiložil k žádosti, nyní ho vyfotografují speciálním zařízením přímo pracovníci úřadu. Nově už také nejde požádat o pas na matrikách. Zájemce o pas musí navštívit úřad obce s rozšířenou působností nebo obvodní úřady v Praze. Celkem jde o 227 míst.

Vložení jedinečných údajů sloužících k automatickému rozpoznávání lidí do cestovních dokladů má zvýšit bezpečnost při cestování. V praxi technologie umožní, aby při kontrole na hranicích snímací zařízení automaticky srovnávalo podobu konkrétního člověka s obrazem v jeho pase. Má se tak zamezit zneužívání dokladů nepovolanými lidmi. Čip zatím obsahuje pouze digitální fotografie, do poloviny roku 2008 pak přibudou i otisky prstů. Bez cestovního pasu, jen s novějším typem občanského průkazu, mohou občané ČR vycestovat pouze do zemí Evropské unie.

Antimonopolní úřad: Dopravní podnik zřejmě zneužil dominantního postavení

Dopravní podnik Ústeckého kraje zřejmě zneužil dominantního postavení na trhu. Sdělil to předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina. Úřad už dopravnímu podniku poslal výhrady k srpnovému přerušení autobusové dopravy v kraji, správní řízení však zatím neukončil. Z dosavadního šetření ale vyplynulo, že DPÚK sice měl důvod dopravu zastavit, měl na to ale upozornit v dostatečném předstihu, uvedl Pecina. V Ústeckém kraji nejezdily v srpnu čtyři dny autobusy, protože dopravce nedostal od kraje peníze na uhrazení ztráty za veřejnou dopravu.

Kardinál Vlk: Vystoupení Madonny jsou urážkou věřících

Nepřijatelnou urážkou náboženského cítění věřících, zesměšňováním křesťanské víry a zneužíváním křesťanského symbolu kříže jsou podle kardinála Miloslava Vlka vystoupení americké zpěvačky Madonny na její současné světové koncertní sérii Confessions Tour. Zpěvačka během turné vystoupí také poprvé ve své kariéře ve dnech 6. a 7. září před českými diváky v pražské Sazka Areně. "My křesťané nehodláme posuzovat uměleckou hodnotu těchto megashow, ale jasně říkáme, že jsou pro nás naprosto nepřijatelná," oznámil ČTK v prohlášení České biskupské konference její mluvčí Martin Horálek, který zpěvačku označuje jako "takzvanou Madonnu" a její vystoupení za "kontroverzní až skandální". "Je velmi pohoršující, že se v dnešní době na pohrdání a urážkách křesťanského vyznání vydělávají obrovské miliony," konstatoval Horálek; všechny vstupenky na pražské koncerty Madonny totiž byly vyprodány hned v prvních hodinách po začátku prodeje a podobná situace byla v řadě jejích dalších zastávek.

Madonnino letošní turné provázejí protesty věřících již od prvního koncertu koncem května v Los Angeles, na němž se zpěvačka poprvé nechala "ukřižovat" na obrovském kříži. Tehdy se jako první s pobouřením ozvala anglikánská církev. Z pohledu věřících je kontroverzní už samotný název turné Confessions, tedy Zpovědi. S kritikou se Madonna setkala také v Itálii, kde se během turné rovněž zastavila. Protesty poznamenaly také přípravu jejího plánovaného koncertu v Rusku, který se měl uskutečnit na moskevském Rudém náměstí; vystoupení se přesune na stadion v Lužnikách. "Je také bolestné, že se k takovému kupčení s křesťanskými hodnotami mlčí. Za pár roků nikdo nebude vědět, kdo je zpěvačka 'Madonna', ale pravá Madona bude uctívána dál," dodal Horálek.

ČR bude ve světě reprezentovat i kubismus či turistické značení

Českou republiku budou v zahraničí reprezentovat kontaktní čočky, pivo, turistické značení, korunovační klenoty či kubismus. Na základě ankety 100 českých NEJ tyto motivy vybralo ministerstvo zahraničních věcí na plakáty určené pro česká velvyslanectví. Novinářům to řekla ředitelka odboru zahraniční prezentace ministerstva Jana Adamcová. "Mezi nejčastěji navrhovaná NEJ patřil objev kontaktních čoček Otto Wichterleho a tradice českého pivovarnictví," uvedla Adamcová. O prázdninách pak čtenáři postupně vyřazovali nejslabší kandidáty, kteří pak byli nahrazováni jinými. Ti, kteří získali nejméně negativních hlasů, v jednotlivých kategorií zvítězili.

Mezi přírodními památkami se nejvíce dařilo kamenným čedičovým varhanám u Kamenického Šenova. Nejoblíbenější osobností v kultuře byla operní zpěvačka Ema Destinnová. Ve vědě a výzkumu si nejlépe vedl technik a vynálezce František Křižík. Za ním se pak umístil stále aktivní chemik Antonín Holý, objevitel látek účinných při léčbě nemoci AIDS či žloutence typu B. V průmyslu a obchodu se lidem jako nejméně problematické jevilo české sklo a křišťál, mezi pamětihodnostmi zvítězil pražský Karlův most.

"Překvapilo nás, že neuspěly například pamětihodnosti, jako je Strahovský stadion či jedna z největších jezdeckých soch na světě, socha Jana Žižky na pražském Vítkově," řekla ČTK Adamcová. Jako stoprvní české "nej" byl vyhlášen génius Jára Cimrman. Pro jeho zařazení se vyjádřila valná většina hlasujících. Adamcová připustila, že v rámci propagace ministerstvo hodlá použít i tohoto velikána. "Odráží to typicky český smysl pro humor," dodala.

Do vítězné stovky se také dostala trhavina Semtex či vynálezce a elektrotechnik Josef Sousedík, přezdívaný jako "Valašský Edison". Českou republiku by také mohla cizincům přiblížit první kostka cukru či bylinný likér Jana Bechera. Z méně známých památek je na seznamu například řetězový most u obce Stádlec u Tábora či největší mechanický betlém na světě, který vystavují v muzeu v Jindřichově Hradci. Místo ve stovce si také vysloužil kladrubský kůň či chodský pes, jehož historie sahá až do 13. století. Jeho kolegu ze psí říše, českého fouska, však hlasující vyřadili. Čtenáři podle Adamcové také navrhovali nejrůznější kuriozity, například chaty, sruby či zahrádkářské kolonie. Jako typicky český módní doplněk také uvedli igelitové tašky. Výsledky ankety využije ministerstvo pro výstupy prezentují Českou republiku, jako jsou výstavy, tiskoviny či propagační materiály.

Pivovarníci kritizují připravované návrhy EK k regulaci alkoholu

Pivovarníci kritizují připravované návrhy na regulaci spotřeby alkoholu, které se v září chystá předložit k diskusi evropský komisař pro zdraví a ochranu spotřebitele Markos Kyprianou. Opatření platná pro celou EU by měla zahrnovat zvýšení spotřební daně, a tedy cen alkoholu, omezení jeho nákupu na vybranou síť licencovaných prodejen či označování lahví varovnými nápisy. Chystané návrhy vycházejí ze zprávy o alkoholu v Evropě. Studii zpracovala britská instituce, která podle pivovarníků bojuje za úplnou abstinenci. Považují ji proto za jednostrannou. Podle výkonného ředitele svazu Jana Veselého zpráva nerespektuje odlišnosti jednotlivých členských zemí a národních či místních kultur. "Jde o primitivní uplatňování skandinávského modelu boje proti alkoholu," uvedl s tím, že iniciativa připomíná tažení proti kouření a tabáku. Nerespektuje ale fakt, že na rozdíl od cigaret jsou malé dávky alkoholu podle řady studií a odborníků zdraví prospěšné, dodal.

Rada poprvé zahájila řízení s televizí kvůli vulgarismům ve filmu

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání zahájila poprvé řízení s televizí kvůli vulgarismům ve filmu. Bude zkoumat, zda Česká televize neporušila zákon tím, že před 22:00 odvysílala film režiséra Martina Šulíka Sluneční stát aneb Hrdinové dělnické třídy. Film televize nabídla 18. června ve 20:00 a podle rady mohla jeho odvysíláním porušit povinnost nezařazovat od 06:00 do 22:00 pořady obsahující vulgarismy a nadávky. Tento paragraf se dostal do novely vysílacího zákona letos v dubnu na návrh poslankyně KSČM Ivany Levé; za jeho porušení ale nehrozí sankce. Předseda rady Václav Žák dnes ČTK řekl, že je to poprvé, co rada kvůli novému paragrafu zahájila správní řízení s některým z vysílatelů kvůli filmům považovaných za umělecký počin. "Je to umělecký film, ale bohužel zařazený před 22:00," řekl Žák ke snímku, který letos získal dvě ceny Český lev, a to za hudbu a střih.

Evropský den židovské kultury bude 3. září

Židovské obce v Praze, Brně, Teplicích, Plzni a dalších městech představí 3. září v rámci Evropského dne židovské kultury řadu památek. Například pražské Židovské muzeum plánuje na neděli Den otevřených dveří, v jehož rámci si budou moci zájemci prohlédnout židovský hřbitov na Žižkově, takzvaný první izraelský hřbitov na Olšanech. Podle Jany Tomáškové z produkční a umělecké agentury IAM unlimited byl hřbitov ve Fibichově ulici v Praze 3 založen v roce 1680 jako morové pohřebiště židovské obce. Znovu se zde pohřbívalo v době morové epidemie ve druhém desetiletí 18. století, pravidelně pak od roku 1787, kdy vešel v platnost zákaz pohřbívání uvnitř města. Hřbitov sloužil do roku 1890, kdy byl zřízen nový židovský hřbitov ve Strašnicích. "Po druhé světové válce hřbitov pustl, řada náhrobků byla povalena. Na počátku 60. let byl z větší části zrušen a přeměněn v park. Nejstarší část s náhrobky význačných osobností však zůstala zachována a od parku ji oddělila nová zeď. Ve druhé polovině 80. let byla v parkové části postavena věž televizního vysílače. Zachovanou část hřbitova, která je památkově chráněna, převzalo před sedmi lety do správy Židovské muzeum v Praze. Po stavebních úpravách a restaurátorských pracích ji v září 2001 zpřístupnilo," řekla Tomášková ČTK.

Evropský den židovské kultury oslaví i v Brně, kde se uskuteční prohlídky synagogy a také hřbitova v Nezamyslově ulici. V kulturním a vzdělávacím centru rabína Federa zhlédnou zájemci dokumenty o židovských památkách jižní Moravy, budou si moci koupit knihy a mapky se židovskou tematikou, případně si prohlédnou výstavu fotografií z Izraele. Otevřeny budou i židovské hřbitovy v Ivančicích, Boskovicích, v Holešově, Lomnici a Třebíči. Dny židovské kuchyně chystají v termínu od 13. do 17. září v Hotelu Prince de Ligne v Teplicích. Podle Tomáškové se má zahájení zúčastnit izraelský velvyslanec a také primátoři a starostové obcí na území severozápadních Čech. Při příležitosti dnů židovské kultury bude v září otevřena stálá expozice v restaurované obřadní síni lounského hřbitova s názvem Historie Židů v Lounech.

Srovnání: ČR patří v Evropě k zemím s nejvyšší úrovní vzdělání

Česká republika patří v Evropě ke státům s nejvyšší úrovní vzdělání. Mezi 18 zeměmi zaujímá třetí místo. V podílu osob s vyšším odborným a vysokoškolským vzděláním se ale propadá do spodní půlky seznamu 24 evropských států. Vyplývá to ze dvou srovnání, která na svých stránkách zveřejnil Český statistický úřad. Ukazatel úrovně vzdělání je vážený průměr bodových hodnot u jednotlivých stupňů vzdělání na počty obyvatel nad 15 let, kteří ho dosáhli. Výsledek nula odpovídá stavu, kdy nikdo v zemi nemá žádné vzdělání. Pokud vyjde stovka, jsou všichni vysokoškoláci. Obecně je na tom tedy Česko dobře, dosáhlo třetího nejlepšího ukazatele - 48,8. Na první příčce mezi 18 srovnávanými zeměmi stojí Estonsko s hodnotou 51,2. Druhé skončilo Dánsko a Litva se 49,3. Nejnižší příčky připadly Itálii, Portugalsku a Řecku s ukazatelem pod 40.

Mezi 24 státy má ČR bezkonkurenčně nejvyšší počet lidí se středním vzděláním s maturitou, bez ní či vyučených. Dosáhly ho dvě třetiny obyvatel nad 15 let. V Norsku, Polsku, Rakousku a Slovinsku, které následují, je to přes polovinu osob. Česko navíc patří k zemím s nejnižším podílem občanů jen se základním či nedokončeným základním vzděláním, kteří tvoří 23 procent obyvatel nad 15 let. Nejmenší podíl lidí - asi pětinu - s ukončenou či neukončenou základní školou má Norsko. Naopak nejvíce osob s nejnižším vzděláním žije v Portugalsku, Itálii či na Slovensku, kde je jich podle srovnání víc než polovina.

V podílu lidí s vyšším vzděláním ale ČR zaostává. Vysokou školu absolvovalo devět procent lidí, vyšší odborné vzdělání má přes procento obyvatel nad 15 let. V Norsku je to víc než pětina. Méně vysokoškoláků než Česko má například Rakousko, Švýcarsko, Slovinsko, Polsko, Maďarsko a Lichtenštejnsko. Ve všech těchto státech je ale výrazně vyšší podíl lidí s vyšším odborným vzděláním než v ČR. Z nových členských zemí EU jsou na tom nejlépe pobaltské republiky. V Estonsku má vysokou školu 14 procent obyvatel nad 15 let, další desetina lidí má vyšší odborné vzdělání. Podobné je to v Irsku.

Aktuálně.cz: K žalobě na firmu Merck se připojilo i 25 Čechů

K hromadné žalobě na farmaceutickou firmu Merck kvůli vedlejším účinkům jejího léku Vioxx se připojilo i 25 Čechů, kteří žádají milionové odškodné. Účast Čechů v žalobě k americkému soudu iniciovala Liga ochrany spotřebitele. Informoval o tom server Aktuálně.cz. Společnost Merck byla v roce 2004 nucena stáhnout Vioxx z trhu, protože se ukázalo, že při jeho delším užívání se zvyšuje riziko infarktu.

MPO neuspělo, zemní plyn pro dopravu zůstane zdaněný

Odstupujícímu ministru průmyslu a obchodu Milanu Urbanovi se nepodařilo prosadit zrušení či snížení spotřební daně u zemního plynu pro pohon motorových vozidel. Ve vládním návrhu novely zákona o spotřebních daních ministerstvo financí zachovalo zatížení tohoto druhu pohonné hmoty sazbou 2,35 koruny na metr krychlový. ČTK to potvrdila mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Kateřina Koubová.

Na zemní plyn v tuzemsku jezdí asi 500 vozidel, zhruba třetinu z nich tvoří autobusy městské dopravy. Plynárenské společnosti se nedávno ve smlouvě se státem zavázaly, že do roku 2020 v Česku investují zhruba miliardu korun do výstavby stovky čerpacích stanic se zemním plynem. Podíl zemního plynu na spotřebě pohonných hmot má díky tomu do roku 2020 vzrůst z nynějšího půl promile nejméně na deset procent.

Stoleté automobily se představí v Praze

Téměř stoleté automobily budou tento víkend k vidění na pražském Výstavišti na Veteran Show Praha. Mezi vystavenými vozidly a motorkami jsou české, evropské i americké značky. "Jsou tady automobily a motocykly, nejstarší je z roku 1914 a nejmladší z roku, který uznává mezinárodní federace za poslední, a to je rok 1982," řekl ČTK k rozsahu expozice jeden z organizátorů Jiří Černý. Černý sám je také prezidentem české sekce Rolls Royce klubu a vlastní několik veteránů. "Vlajková loď mé garáže je Rolls Royce Silver Wraith, díky tomu jsem také založil českou sekci této značky," řekl Černý o modelu z roku 1946, který je také na výstavě k vidění. Mezi další auta jeho sbírky patří Jawa Minor z roku 1938, se kterou se zúčastnil Rallye Monte Carlo, nebo vůz Škoda Tudor, který je nyní v muzeu a s nímž překročil polární kruh.

Na třech výstavních plochách by měla být k vidění více než stovka exponátů zahrnujících české značky jako Laurin a Klement, Walter, Aero nebo Praga. Ze zahraničních značek se představí Mercedes Benz, BMW, Renault nebo DKW z roku 1936, který byl jedním z předchůdců dnešní značky Audi. Samostatná část je věnovaná americkým vozům, jako je Cadillac nebo Ford Mustang. Část prostorů výstaviště představuje historii výroby vozidel v Liberci, a tvoří ji značky Christian Linser a RAF. Návštěvník uvidí například ruční požární stříkačku z roku 1906. Akci pořádá Federace klubů historických vozidel, která sdružuje kluby v ČR věnující se historickým autům, motocyklům nebo vojenské technice.

Slavnost k jízdě veteránů bude na pražském Alšově nábřeží

Slavnost, která završí prestižní jízdu veteránů firmy Louis Vuitton, bude na Alšově nábřeží. ČTK to řekl mluvčí pražského magistrátu Jiří Wolf. Magistrát požadavku organizátorů, kteří si vybírali z několika míst, podle něj vyhoví. Pořadatelé chtěli, aby byl z místa, kde se bude konat raut a natáčení, přímý výhled na Karlův most na Pražský hrad.

Slavnost se původně měla konat na Karlově mostě, který měl být několik hodin zcela uzavřen. Potom, co se zvedla vlna kritiky, stanovila městská rada pro zábor památky podmínky, které nebyly pro pořadatele přijatelné. Firma dostala nabídku několika jiných míst. Patřily k nim Čechův most, Alšovo a Dvořákovo nábřeží, Letná a Strahovské zahrady. Hovořilo se také o Mánesově mostě a o Žofíně. Organizátoři se měli rozhodnout do pátečního odpoledne, zvolili Alšovo nábřeží.

Skutečnost, že by se slavnost měla konat na Karlově mostě, kritizovali mimo jiné ministr kultury Vítězslav Jandák, někteří senátoři, pražští politici i cestovní kanceláře. Most měl být uzavřen na několik hodin v sobotu a v neděli 9. a 10. září. Už od 6. září se tam měla stavět dekorace.

Archeologové odkryli na stavbě D1 na Prostějovsku pravěké hroby

Desítky pravěkých hrobů, ale i zachovalé tisíce let staré nádoby a zlaté ozdoby do vlasů objevili odborníci při záchranných archeologických výzkumech při výstavbě dálnice D1 na rozhraní Prostějovska a Přerovska. Archeologové výzkum považují za jeden z největších v letošním roce v regionu. Nálezy jim pomohou nahlédnout do života pravěkých lidí, kteří tato místo obývali v době až 2500 let před naším letopočtem. "Je to obrovská šance nahlédnout do pruhu pravěkého území, je to důležitý výřez. Jde o řez terasou říčky Hané, který začal u Vyškova a skončí v Kroměříži. Pomůže nám to pochopit, jak pravěcí lidé žili a jak pohřbívali své blízké," řekl ČTK šéf Archeologického centra v Olomouci Jaroslav Peška.

Palma pocházející z Číny přežije i dvacetistupňové mrazy

Uspořádat havajskou párty na zasněžené zahradě uprostřed zimy není od letošního roku žádný problém. Brněnská firma Sklenda totiž začala do ČR dovážet zvlášť odolný druh palmy, kterému nevadí sníh ani dvacetistupňové mrazy. Strom s názvem Trachycarpus Fortunei pochází z horských oblastí východní Číny a dorůstá do výšky až 15 metrů, řekl ČTK v Brně při zahájení veletrhu Zelený svět majitel firmy Pavel Sklenář. V našich přírodních podmínkách dorůstá palma výšky pouze sedmi metrů.

Fotbalisté začínají novou éru, první zkouškou bude Wales

V sobotu se začne psát nová éra české fotbalové reprezentace. V týmu už není majitel Zlatého míče Pavel Nedvěd, ani rekordman v počtu startů Karel Poborský, hráči si v Tomáši Rosickém vybrali nového kapitána. Prvním testem pozměněného výběru kouče Karla Brücknera bude sobotní duel s Walesem v Teplicích, kterým Češi zahájí kvalifikaci na mistrovství Evropy v roce 2008. Na jejím konci čeká vytoužený závěrečný turnaj v Rakousku a Švýcarsku, kde by měli Rosický a spol. obhajovat bronzové medaile z Portugalska.

Reprezentanti ale mají na paměti čerstvý neúspěch z mistrovství světa, kde navzdory optimistickým očekáváním skončil tým už v základní skupině. Náladu ještě zchladila nedávná prohra v přípravě se Srbskem 1:3. "To byl exces, hlavně výkon v obraně. To se snad už nebude opakovat," řekl kouč Brückner.

Velká změna oproti minulosti by mohla být v herním pojetí. Čeští fotbalisté, kteří například v Portugalsku nadchli experty útočnou hrou, vyhlásili skromnější časy a chtějí si především hlídat obranu. Ta kapitulovala v posledních třech zápasech sedmkrát, což je nebývale vysoké číslo. "Musíme začít hlavně dobře od obrany. Naše ofenzivní síla, s níž jsme někdy soupeře i drtili, tady teď není. Chybí nám Bary (Baroš), pryč jsou Méďa (Nedvěd) s Poborákem (Poborským). Musíme se zase vrátit k tomu našemu poctivému fotbalu," prohlásil Rosický, jenž v pětadvaceti letech povede tým do boje jako nejmladší kapitán v historii.

Český celek má v útoku pořád sílu. Opět nastoupí střelecký rekordman Jan Koller, po jeho boku zřejmě vyběhne mladoboleslavský Marek Kulič, pro nějž by to byl krátce před jeho jednatřicátými narozeninami soutěžní debut v národním týmu. Palce v ochozech stadionu Na Stínadlech mu bude držet i Kollerův obvyklý parťák Milan Baroš, jenž teprve po zranění začal trénovat.

Nejzásadnější změny postihly obranu a zálohu. Při absenci zraněného Zdeňka Grygery se na pravý kraj zadní linie přesune Tomáš Ujfaluši a jeho místo připadne někomu z dvojice Kováč, Jiránek. Zbývá nahradit i oba krajní záložníky. Národní tým poprvé po 14 soutěžních zápasech nastoupí bez Poborského, jenž po dvanácti a půl letech v reprezentaci skončil. Adeptem na jeho místo je Libor Sionko, jenž přestupem do Glasgow Rangers udělal další krok kupředu ve své kariéře. Nalevo už delší dobu zkouší prorazit Jaroslav Plašil.

Slovenští fotbalisté věří, že s Čechy body doma neztratí

Slovenští fotbaloví reprezentanti věří, že mohou v domácím utkání 6. září s Českou republikou uspět. Podle nejlepšího reprezentačního střelce Szilárda Németha Slovensko už delší čas podává vyrovnané výkony a doma pouští body těžko. Slovensko a Česko se v Bratislavě utkají za pět dní v zápase o postup na mistrovství Evropy 2008. "Myslím si, že když bude plný stadion a když nás diváci vyhecují, tak určitě podáme maximální výkony a můžeme zdolat Čechy," řekl ČTK ke středečnímu utkání Németh, který vstřelil v národním týmu 22 gólů v 56 zápasech. Vítězný zápas z roku 1997, kdy Slováci v kvalifikaci o MS 1998 vyhráli nad Českem na Tehelném poli 2:1, by chtěl zopakovat i brankář Kamil Čontofalský. "Byl to fantastický večer pro nás, určitě bychom rádi zopakovali, co se tehdy chlapcům podařilo," dodal brankář Zenitu Petrohrad, který v minulosti působil i v pražských Bohemians. Navzdory známým jménům ve výběru trenéra Karla Brücknera vidí oba slovenští reprezentanti sílu Čechů především v kolektivu. "Vždy, když mají nějakou krizi, nebo když se jim nedaří, mají takovou vzácnou vlastnost, že se umějí semknout," řekl Čontofalský.

Týmy Slovenska a Česka se utkaly dosud čtyřikrát. Vedle vítězného zápasu ze srpna 1997 Slováci uhráli ještě remízu 1:1 při vůbec prvním vzájemném utkání v roce 1995. Ve zbylých dvou zápasech v Praze a Olomouci prohráli o tři góly, 0:3 a 1:4. Slovensko a Česko čekají kromě vzájemných zápasů v kvalifikační skupině i souboje s Německem, Irskem, Walesem, Kyprem a San Marinem.

Jednadvacítka chce na Kypru vykročit k ME a olympiádě

Fotbaloví reprezentanti do 21 let v sobotu na Kypru vkročí do kvalifikace o mistrovství Evropy. Na něm už dvakrát za sebou chyběli a nyní se před nimi otevírá šance na reparát. Účast na závěrečném turnaji, který v příštím roce hostí Nizozemsko, mladé hráče láká. První čtyři týmy z turnaje navíc postoupí na olympijské hry v Pekingu, což je pro český tým další motivace. "Zatím myslíme jen na kvalifikaci, ale někde vzadu v hlavě ty myšlenky na mistrovství Evropy a také olympiádu máme. To jsou velké výzvy, člověk se na takové turnaje může podívat jen jednou za život. Proto první krůčky v kvalifikaci musíme za každou cenu zvládnout, abychom si udrželi naději," řekl ČTK obránce Martin Latka, který mužstvo povede do kvalifikačních bojů jako kapitán.

Češi si dobře uvědomují, že sebemenší výsledkové zaváhání s outsiderem skupiny z Kypru by mohlo mít osudové následky. Mladí reprezentanti jsou odhodláni zvítězit, čímž by se bodově dotáhli na zatím vedoucí Bělorusko, které v úvodním duelu skupiny porazilo Kypr 1:0. S Běloruskem se Češi na závěr bleskové kvalifikace utkají ve středu v Uherském Hradišti. V sázce bude postup do říjnové baráže, v níž se bude hrát s vylosovaným soupeřem klasickým systémem doma-venku.

Nový trenér Michal Bílek chce ve Spartě nastolit disciplínu

Nový trenér Michal Bílek chce ve fotbalové Spartě zavést disciplínu na hřišti i mimo něj. Pevné zásady by měly pomoci letenskému klubu k návratu na vítěznou cestu, z níž sešel v minulé sezoně i také na začátku tohoto ročníku tápe. "Řekneme si pravidla, která budou dodržovat úplně všichni. Pokud to někdo nebude chtít respektovat, tak nebude hrát a může se stát, že Spartu opustí. To je styl mé práce, vyžaduju disciplínu na hřišti i mimo něj," uvedl Bílek na páteční tiskové konferenci. S pomocí nového asistenta Horsta Siegla chce ze Sparty vytvořit silný tým. "Celá kabina musí být jedna velká skupina. Není možné, aby nějak fungovaly rozdělené skupinky," řekl.

Nový kouč je připraven v týmu udělat změny, které se dotknou i hráčského kádru. "Nechám si jen hráče, o kterých budu přesvědčen, že nám mohou pomoci. Myslím, že jsou tady i fotbalisté, kteří svou kvalitou na Spartu nemají," uvedl nový trenér.

Pražský klub získal Bílka z plzeňské Viktorie, kde měl sice platný kontrakt, ale na základě gentlemanské dohody mohl v případě takto atraktivní nabídky odejít. "Odchod z Plzně ale nebyl úplně jednoduchý, protože jsem tam podepsal tříletou smlouvu a vybudoval jsem si tam tým, který fungoval," řekl bývalý sparťanský záložník. Sparta potřebuje okamžité výsledky, takže nechci žádnou dobu hájení," řekl odhodlaně Bílek. Navzdory devátému místu Sparty v aktuální ligové tabulce si dává maximální cíle. "Sparta nemůže mít jiné cíle než ty nejvyšší. Chceme i v této sezoně ještě bojovat o titul, rádi bychom obhájili triumf v domácím poháru a chceme se prosadit i v pohárové Evropě," dodal Bílek.

Jednačtyřicetiletý Bílek se po devíti letech vrací na Letnou, kde prožil podstatnou část své hráčské kariéry a sedmkrát slavil mistrovský titul. Po odchodu ze Sparty hrál úspěšně několik let v Teplicích. V roce 1999 například Teplice porazili Spartu 4: 1 a Bílek dal svému bývalému klubu tři góly. Po skončení hráčské kariéry pak chvíli v Teplicích působil jako trenér. Pak trénoval v Blšanech a naposledy v Plzni, která je po úspěšném vstupu do sezony šestá v tabulce. V 80. a 90. letech byl Michal Bílek oporou reprezentace, v níž sehrál celkem 35 zápasů a vstřelil 11 branek. V roce 1989 byl zvolen Fotbalistou roku. Ve Spartě je šestnáctým trenérem od roku 1993, kdy vznikla česká liga.

Siegl musel ze dne na den pověsit kopačky na hřebík

V sedmatřiceti letech už Horst Siegl počítal s tím, že se jeho aktivní fotbalová kariéra chýlí ke konci. V Mostě od začátku sezony působil jako hrající asistent Zdeňka Ščasného a pomalu se připravoval na trenérskou dráhu. Nakonec byl přechod rychlejší, než čekal, od pátku dělá v pražské Spartě asistenta novému kouči Michalu Bílkovi. V pondělí vstřelil svůj poslední ligový gól, když v Teplicích po pár minutách pobytu na trávníku hlavou vyrovnal na konečných 2:2. V soutěžním zápase obul kopačky naposledy ve čtvrtek v pohárovém utkání v Českém Brodě. To už je minulost, začíná zbrusu nová kapitola jeho života.

Několikrát se už si Siegl vyslechl, že je na fotbal na nejvyšší úrovni moc starý. Nakonec mezi elitou strávil osmnáct let a může odejít se vztyčenou hlavou, skóroval i ve svém posledním ligovém zápase. "Jednou ten odchod musel přijít a tohle je ta správná chvíle," uvedl na tiskové konferenci. Nabídku od Sparty nedokázal odmítnout, ale z bleskového loučení měl smíšené pocity. "Končí jedna krásná etapa života, což bylo dávat góly a rozdávat radost na trávníku. Samozřejmě mě svrbí nohy," svěřil se.

Čeští hokejisté nastoupí i proti Švédsku s Hniličkou

Čeští hokejisté se i v druhém utkání na turnaji o Pohár České pojišťovny v Liberci proti Švédsku představí v brance s Milanem Hniličkou. Zkušený liberecký gólman má pomoci ukončit nepříznivou bilanci ze vzájemných zápasů s úřadujícími olympijskými vítězi a mistry světa. Kouč Alois Hadamczik po čtvrteční výhře 2:1 nad Finskem po samostatných nájezdech učinil změny v první a čtvrté formaci.

Čeští hokejisté už nedali Švédům dva zápasy za sebou gól. "Musíme být trpěliví jako oni. Jakmile proti nim otevřete hru, tak toho využijí. Pro některé naše hráče to bude dobrá zkouška, aby ukázali, jestli s nimi máme počítat na další turnaje," prohlásil Hadamczik, který si po odpoledním volnu svolá hráče na večer a rozebere s nimi videozáznam hry z duelu s Finy a Švédů ze světového šampionátu.

Počasí:

V sobotu má být oblačno až polojasno, později večer v západní polovině Čech očekáváme přibývání oblačnosti a místy přeháňky. Teploty v rozmezí 22 až 26 stupňů Celsia.