Zprávy

Jakl: Prezident možnost sestavit vládu Paroubkovi neslíbil

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl v neděli popřel spekulace o tom, že by Václav Klaus přislíbil dosluhujícímu premiérovi a šéfovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi případný další pokus o sestavení vlády. Klaus podle Jakla tuto možnost pouze nevyloučil. "Pouze na opakované dotazy chtěl nevyloučit nějaké další možnosti, aby nějakým tímto vylučováním nezpůsobil nějaká zablokování," uvedl Jakl v České televizi.

Klaus tuto možnost nejprve zcela odmítl. Po jednání pěti lídrů stran zastoupených ve sněmovně s hlavou státu počátkem srpna, které se týkalo především odblokování sněmovny, ale Paroubek při odchodu z Hradu uvedl, prezident poprvé nevyloučil, že v určité fázi může pověřit jednáním o sestavení vlády i jeho. "Je nutné si připomenout, v jaké to bylo chvíli. Poslanecká sněmovna byla naprosto zablokovaná, stará vláda nemohla podle ústavy podat demisi," vysvětlil Jakl. Prioritou pro Klause proto bylo přispět k odblokování sněmovny. Hned poté přijal demisi Paroubkovy vlády a jmenoval novým premiérem šéfa ODS Mirka Topolánka. Ten má nyní sestavení vlády za úkol, připomněl Jakl.

Topolánek má tři varianty vlády a chce předčasné volby na jaře

Předseda ODS a designovaný premiér Mirek Topolánek uvažuje o třech variantách vlády, kterou chce v pátek představit prezidentu Václavu Klausovi. Tato nová "překlenovací" vláda, kterou hodlá Klaus ihned jmenovat, by podle Topolánka měla zemi dovést k předčasným volbám na jaře příštího roku. Šéf ODS v neděli v České televizi řekl, že první možností podoby vlády je plně politický kabinet se zastoupením demokratických politických stran, další je vláda menšinová, sestavená ODS a doplněná odborníky, nebo se může jednat o vládu úřednickou.

Předčasné volby jsou podle Topolánka už jedinou možností, jak vyřešit volební pat a zabránit vlivu KSČM. "V této chvíli my nevidíme žádný další koncept, který by vedl ke stabilní vládě bez komunistů. A v tom případě opravdu jsou tou poslední variantou předčasné volby," prohlásil Topolánek. Do voleb by vládla Topolánkova vláda. Prezident je podle svého tajemníka Ladislava Jakla připraven ji okamžitě jmenovat. Až bude vláda jmenována, musí do 30 dnů požádat sněmovnu o důvěru.

Jakl nesouhlasí s názorem Topolánka, že už nejsou jiné možnosti než předčasné volby. "Nevyčerpaly se skoro žádné možnosti v reálném sestavení vlády, žádná vláda si zatím vůbec nešla do Poslanecké sněmovny pro důvěru," uvedl Jakl. Jednou z Klausových priorit byla vždy politická stabilita, dodal. "Nedává (Klaus) tudíž do vzduchu žádné věty o možnosti nebo nutnosti předčasných voleb," uvedl. Důležité ale podle něj je, "nezakazovat si žádné další kroky".

O podobě svého kabinetu chce Topolánek jednat s dalšími stranami. "Je součástí vyjednávání v příštím týdnu, jestli to bude vláda podobná, jako jsme sestavovali nyní, nebo to bude vláda plně politická, nebo to bude vláda ´Tošovského´ (úřednická) - Topolánkova - číslo dvě," uvedl šéf ODS. Chce oslovit i ČSSD a naznačil, že u toho nemusí být on nebo předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek. "Budu chtít jednat se sociálními demokraty. I když připouštím, že u toho stolu nebudu sedět já nebo nebude sedět Jiří Paroubek," řekl.

Topolánek vyjmenoval priority svého kabinetu: rozpočet a zabezpečení nízké úrovně rozpočtového schodku, přechod k předčasným volbám a možné změny volebního systému, příprava českého předsednictví v EU, základní kroky důchodové reformy a některé daňové změny, které vyplývají z dohody s ČSSD, lidovci nebo zelenými. Pokud by se politici neshodli na předčasných volbách, existuje podle Topolánka i tak možnost, jak je vyvolat. Jeho vláda by prý mohla spojit žádost o důvěru s návrhem nějakého vládního zákona. Pokud takový zákon sněmovna neprojedná, prezident má podle ústavy sněmovnu rozpustit. K tomu, aby sněmovna zákon neprojednala, podle Topolánka stačí, aby se jím odmítlo zabývat sto poslanců. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš ale soudí, že tento postup je legitimní jen u vlády, která už důvěru má. U vznikajícího kabinetu by to podle něj mohlo být protiústavní.

Podle Paroubka budou "vážná jednání" o nové vládě až v říjnu

O podobě nové české vlády se bude "vážným způsobem" jednat asi až po říjnových komunálních a senátních volbách. Během návštěvy Slovenska to naznačil český premiér Jiří Paroubek. Připustil přitom, že do té doby by mohl vládnout menšinový kabinet ODS. Sociální demokraté podle něj ale mají asi padesátiprocentní šanci, že budou zastoupeni ve vládě, která zemi povede v dalších letech. Nevyloučil ani obnovení jednání o možné spolupráci ČSSD a lidovců, které nedávno zkrachovalo. "Ale abych byl upřímný, do voleb, které u nás budou 20. a 21. října, nevidím jinou možnost než připustit existenci, pokud pan Topolánek bude mít odvahu, menšinové vlády ODS. S tím, že jsem veřejně řekl, že takovou vládu nemůžeme podpořit. Vážným způsobem se podle mě bude jednat až po volbách," dodal Paroubek po setkání se slovenským premiérem Robertem Ficem v Lubině u Nového Mesta nad Váhom.

Paroubek připomněl, že "projekt" strategické spolupráce sociálních demokratů a lidovců podle některých průzkumů získal podporu až u 41 procent dotázaných. V krátkém čase by toto číslo prý číslo mohlo stoupnout až na 50 procent. "Myslím si, že je ještě možné se k takovému projektu vrátit," řekl český premiér. Podle něho jednání s lidovci zkrachovala kvůli ideologické předpojatosti. "Chápu, že na to, aby lidé uvnitř lidové strany, její funkcionáři, mohli změnit určité pohledy na věci, potřebují jistý čas," myslí si Paroubek.

ODS chce alespoň snížení počtu poslanců, o dalších změnách chce jednat

Minimální změna ve volebním systému, kterou by prosazovala ODS Mirka Topolánka, je snížení poslanců z 200 na 199. Topolánek v České televizi řekl, že takové ústavní opatření by pomohlo v budoucnosti zabránit volebnímu patu, který nastal po letošních volbách. Ostatní případné změny vyžadují širokou politickou podporu a ODS o nich chce jednat se všemi politickými subjekty, uvedl designovaný premiér Topolánek. Podle něj by možné změny neměly diskriminovat žádnou stranu.

Změn ve volebním systému se obávala KDU-ČSL. To byl i jeden z důvodů, proč se odhodlala k neúspěšnému kroku k sestavení menšinové vlády s ČSSD tolerované komunisty. ODS říká, že při jednáních s ČSSD o nové vládě nenavrhovala změny, které poškodily malé strany.

Co se týká snížení počtu poslanců, šéf ODS připomněl, že ve dvousetčlenné sněmovně má nyní pravice i levice shodně sto hlasů. To velmi komplikuje sestavení životaschopné většinové vlády. Ani více než tři měsíce po volbách se tak Česko nedočkalo nového kabinetu. Pokud by byl lichý počet poslanců, podle Topolánka by pat nevznikl.

Co se týká možných úprav volebního zákona, dá se podle něj vycházet například ze změny přepočítací formule tak, jak se podle ní naposledy volilo v roce 1998 a která počítá se dvěmi skrutinii. "A to nevylučuje ani (předsedou ČSSD Jiřím) Paroubkem navržené rozdělení volebních krajů na kraje s podobným počtem voličů," řekl Topolánek. Předseda ODS chce každopádně nechat úvahy o změnách nejprve na odbornících. "Nechci si hrát s volebním systémem účelově. Žádná přepočítací formule není spásná," doplnil. Není tak jasné, zda by se podle nových pravidel mohlo hlasovat již na jaře příštího roku, kdy chce ODS prosadit předčasné volby.

STEM: Lidé si myslí, že za krach jednání může spíše ČSSD než ODS

Za krach povolebních jednání mezi občanskými a sociálními demokraty může podle veřejnosti spíše ČSSD, vyplynulo z průzkumu agentury STEM pro Českou televizi. Sociálním demokratům přičítá vinu 48 procent lidí, 31 procent si to nemyslí. Podle 43 procent oslovených může za debakl, jímž skončilo vyjednávání dvou nejsilnějších stran, naopak ODS a její vedení. Opačný názor má 37 procent lidí, dodala televize. O tom, že za neúspěšný výsledek vyjednání o nové vládě, nese vinu ODS, jsou přesvědčeni hlavně starší lidé a respondenti s nižším vzděláním. Opačný názor mají podle sociologů častěji jedinci s vyšším vzděláním.

Z průzkumu také vyplynulo, že podíl příznivců předsedů ODS a ČSSD Mirka Topolánka a Jiřího Paroubka je přibližně stejný. Na dotaz, zda by občanští demokraté měli po krachu povolebních jednání s ČSSD odejít do opozice, odpovědělo kladně 51 procent; zbytek má opačný názor. Stejný podíl, opět 51 procent, souhlasí i s tím, aby pověření sestavovat vládu získal šéf ČSSD Paroubek - pokud prokáže, že jeho kabinet ve sněmovně získá důvěru.

Vesecká v ČT: Na průtahy v kauze Kubice již doplatili dva žalobci

Na údajné průtahy při vyšetřování takzvané Kubiceho zprávy již doplatili dva vedoucí žalobci pražských obvodních zastupitelství. "Odešli ze svých vedoucích funkcí," řekla v pořadu České televize Otázky Václava Moravce nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká. Podle informací ČTK se personální změny na vedoucích pozicích v poslední době týkaly obvodních státních zastupitelství pro Prahu 1, 5 a 8.

Vesecká uvedla, že Kubiceho zpráva obsahuje řadu závažných informací, jejichž prověření není otázkou týdnů nebo měsíců. Na druhé straně zahrnuje i důkazně jednoduché kauzy, které již mohly být dořešeny a jimž podle ní nebyla věnována dostatečná pozornost. Podotkla, že jde o "triviální záležitosti z hlediska důkazního, ale přitom o zásadní otázky z hlediska společenského". "Podle mého názoru jsou tam okolnosti, které mohly být prověřeny již po třech měsících," dodala. Vesecká proto požádala pražské městské státní zastupitelství, aby vyvodilo osobní zodpovědnost příslušných vedoucích žalobců. "Pan městský státní zástupce již takové kroky učinil," uvedla. Důkazně jednoduché části Kubiceho zprávy mohou být podle nejvyšší státní zástupkyně uzavřeny do konce září. U zásadnějších trestních věcí si netroufá odhadnout, kolik času zaberou. "Kdybych tak měla učinit, tak rozhodně budu hovořit o měsících, až bych si dovolila říci i třeba rok."

Zpráva šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho se na veřejnost dostala po jednání sněmovního branného výboru, kde Kubice ani ne týden před volbami vypovídal. Ve zprávě jsou údajné důkazy o politickém ovlivňování kauz, které tento elitní policejní útvar vyšetřuje, i poznatky o údajném propojení organizovaného zločinu s vysokými úředníky státní správy.

Směr a ČSSD chtějí, aby je evropští socialisté více podporovali

Česká a slovenská levice si přejí, aby je evropští socialisté více podporovali v předvolebních kampaních. Prohlásili to v Lubině u Nového Mesta nad Váhom odstupující český premiér Jiří Paroubek a slovenský premiér Robert Fico. Oba též vyzvali Evropskou unii, aby neustupovala od dosavadní integrace. "Potřebujeme, aby představitelé Evropské socialistické strany, především premiéři evropských sociálnědemokratických vlád ukázali, že jsou s námi skutečně solidární," řekl Paroubek. "Myslíme si, že ta efektivita nebyla taková, jaká mohla být," dodal Fico. ČSSD a Ficův Směr-sociální demokracie chtějí na podzim evropským socialistům předložit návrh na vzájemnou podporu ve volbách, uvedl slovenský premiér. Paroubek se s Ficem vzájemně podporovali během volební kampaně před nedávnými volbami v České republice i na Slovensku. Paroubka přijeli v předvolebním boji povzbudit i Gerhard Schröder a Tony Blair. Ficovi se takové podpory nedostalo.

Irská policie zatkla dva údajné členy tzv. Berdychova gangu

Irská policie zatkla v noci na sobotu dva údajné členy takzvaného Berdychova gangu. O zadržení Tomáše Půty a Maroše Šuleje poblíž Dublinu informoval Český rozhlas (ČRo). Půta a Šulej jsou v České republice stíháni za loupežná přepadení, Půta navíc i za vraždu. Oba jsou nyní ve vazbě v Irsku. Česká strana bude žádat o jejich vydání k trestnímu stíhání do České republiky, uvedla mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová. Dodala, že na případu spolupracovali s irskými policisty jejich čeští kolegové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, kterým se podařilo zjistit přesné místo pobytu uprchlých mužů. "Komunikovali telefonem přímo s irskou policí, a to až do poslední chvíle. Zatím oficiální informace, jak zadržení probíhalo, nemáme. Nicméně neověřené říkají, že komando je zadrželo kolem půl dvanácté v době, kdy oni opustili dům, ve kterém žili, a chytili je v nějakém fast foodu," citoval ČRo Kosinovou. Muži utekli z obavy před trestním stíháním. Jeden z nich opustil Českou republiku v roce 2002, druhý o rok později.

Organizovaná skupina kolem Davida Berdycha podle policie přepadávala a mučila bohaté podnikatele, jejími členy byli i vysoce postavení policisté. Půta údajně spáchal šest loupeží a unesl a zavraždil podnikatele Václava Skalu. Jeho tělo policie dodnes nenašla. Bývalý příslušník slovenské policejní zásahové jednotky Šulej se podle obžaloby podílel na několika loupežných přepadeních.

Policie zasahovala na demonstraci před izraelským velvyslanectvím

Policisté v neděli zasahovali před izraelským velvyslanectvím v Praze, kde se sešly zhruba tři desítky lidí na neonacistické demonstraci. Většina z účastníků u sebe měla nože, obušky a další zbraně, tři lidé dokonce plynové pistole. Policie zbraně zabavila a 26 demonstrantů předvedla k výslechu. "Zatím jsem se nesetkal s tím, že by tři lidé na takové demonstraci měli pistole," řekl ČTK policista, který na místě zasahoval. Účastníci oznámené demonstrace se podle něj sešli kolem čtvrté hodiny odpoledne u stanice metra Hradčanská, odkud se společně vydali k velvyslanectví. Policistům, jichž bylo do akce nasazeno na pět desítek, při zatýkání nekladli odpor a zbraně, jež měli u sebe, nepoužili. Cílem demonstrace bylo vyjádřit nesouhlas s politikou Izraele na Blízkém východě.

Všichni zadržení jsou podle zasahujícího policisty z organizace Národní odpor, kterou tvoří síť spolupracujících buněk ultrapravicově smýšlejících lidí z celé republiky. Podle politologa Miroslava Mareše se organizace již mnohokrát projevila antisemitsky a lze ji označit za neonacistickou. Členové Národního odporu požádali v uplynulých dnech prezidenta Václava Klause o souhlas se službou v zahraniční armádě, aby mohli bojovat v případné válce islámských států proti Izraeli. Prezident má totiž jako vrchní velitel ozbrojených sil právo udělit českým občanům výjimku pro službu v cizím vojsku. Podle ministerstva obrany slouží v zahraničních armádách minimum Čechů, drtivá většina ve francouzské cizinecké legii.

Nova: Policie ukončila nelegální technoparty na Kladensku

Policisté v sobotu ukončili nelegální technoparty v lesích u obce Doubek na Kladensku. Informovala o tom televize Nova. Nepovolené party na pozemku Českých lesů se zúčastnilo asi 200 technařů. Policisté je podle televize již od pátečního večera vyzývali, aby místo opustili. Neúspěšně s nimi prý vyjednával i zástupce majitele areálu. Tanečníci ale na výzvy nereagovali. Policejní těžkooděnci se proto rozhodli proti účastníkům party zasáhnout a akci násilně ukončili. Zákrok se obešel bez zranění, policisté ale museli řešit rvačku mezi technaři.

Pecina: Pokud RWE Transgas provede vstřícné kroky, pokutu snížíme

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže je připraven snížit pokutu 370 milionů korun pro společnost RWE Transgas. Podle šéfa úřadu Martina Peciny k tomu může ale dojít až poté, co firma provede kroky pro lepší fungování tuzemského trhu s plynem. Pecina to řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. "Stav na trhu stále není napraven, záleží, jak budou jeho podmínky nastaveny na příští rok, jestli firma změní smlouvy s odběrateli. Pokud RWE Transgas provede tyto vstřícné kroky, můžeme pokutu snížit. Ale nikoli o řád nebo ji dokonce anulovat. K tomu už není prostor," uvedl Pecina.

RWE Transgas dostal pokutu od ÚOHS za údajné zneužití dominantního postavení na českém trhu se zemním plynem před dvěma týdny. Podle výše to je doposud nejvyšší postih pro jednu firmu v jednom správním řízení. Firma podle úřadu zneužila svého dominantního postavení ve třech případech. RWE Transgas údajně účtoval velkým odběratelům za zemní plyn stejné ceny jako domácnostem, distribuční firmy z jeho skupiny odebíraly plyn za zcela jiných podmínek než ostatní distributoři a regionálním distribučním firmám zakazovaly smlouvy uzavřené s RWE Transgas prodávat zemní plyn na jiném území, než na kterém působí. Společnost ale v pátek podala vůči rozhodnutí rozklad. ÚOHS podle Peciny o případném snížení pokuty rozhodne do dvou měsíců. RWE Transgas ovládá 80 procent tuzemského trhu s plynem.

ČOI letos na trhu odhalila méně nekvalitních pohonných hmot než loni

Kvalita pohonných hmot prodávaných u tuzemských čerpacích stanic se letos výrazně zlepšila. Zatímco loni jakostním požadavkům nevyhovělo 6,1 procenta a o rok dříve 8,6 procenta odebraných vzorků pohonných hmot, tak od letošního ledna do července to bylo 4,4 procenta. ČTK informaci získala na internetových stránkách ČOI. Inspektoři ČOI za sedm měsíců letošního roku odebrali 1190 vzorků pohonných hmot; testy neprošlo 52 z nich. Nejhůře dopadla směsná paliva, kterých nevyhovělo 27,8 procenta. Nejlepší situace byla u motorových benzinů (2,5 procenta) a LPG (2,4 procenta).

Podmínky prodeje pohonných hmot od letošního září zpřísní novela zákona o pohonných hmotách. V novele je například zakotvena povinnost evidence prodávaných paliv u čerpacích stanic, včetně jejich množství, jakosti a složení. Novela obsahuje také povinnost registrace provozovaných čerpacích stanic, které budou muset splňovat požadavky vylučující závažná rizika pro zdraví a bezpečnost osob a pro životní prostředí. "V nové zákonné úpravě vítáme především posun odpovědnosti za kvalitu z prodávajícího na vlastníka pohonných hmot. Přínosem je z našeho pohledu také povinné zavedení registrace čerpacích stanic," řekla již dříve ČTK mluvčí ČOI Miloslava Fléglová.

Do Olomouce zamířili studenti na Letní školu rozvojové pomoci

Problematika rozvojových zemí světa je hlavním tématem Letní školy rozvojové pomoci a spolupráce, na kterou do Olomouce zamířili studenti z celé České republiky a Slovenska. S nejpalčivějšími problémy je budou po celý týden seznamovat na tři desítky odborníků. ČTK to řekl Pavel Nováček z Centra interdisciplinárních studií Univerzity Palackého v Olomouci. "Smyslem školy je zvyšovat povědomí o problematice rozvojových zemí a rozvojové spolupráce. Zájemce chceme také informovat o možnostech zapojení do programů rozvojové a humanitární pomoci," uvedl Nováček.

Do lavic Letní školy rozvojové pomoci usednou především vysokoškolští studenti, ale i středoškoláci. Mnozí z nich poté mohou znalosti ze školy uplatnit přímo v praxi. "Mnozí lidé se poté zapojí do práce nevládních organizací typu Českého červeného kříže či Člověka v tísni. U mnoha lidí máme ohlasy, že pracovali jako dobrovolníci," doplnil Nováček.

Vítěz vizovické soutěže v pojídání knedlíků jich snědl 144

Celkem 144 knedlíků snědl vítěz nedělní soutěže v pojídání švestkových knedlíků na Tradičním Vizovickém trnkobraní. Největším jedlíkem byl Kamil Hamerský z Víru na Žďársku, který před třemi lety stanovil rekord 191 spořádaných knedlíků. K ještě lepšímu výkonu se však postavou drobný milovník jídla nevybičoval, podle jeho slov tomu možná zabránily ne vždy zcela uvařené švestky, řekl těsně po soutěži novinářům. "Docela mi chutnalo, ale polovina švestek byla tvrdých, jakoby nedovařených," řekl vítěz, který v neděli od rána nejedl, poslední jídlo si dal v sobotu večer. Vlastní rekord by chtěl někdy překonat, nejvíce podle jeho slov bude záležet na kvalitě švestek a těsta.

Průvod dudáků přilákal na strakonické náměstí tisíce lidí

Závěrečný průvod souborů při Mezinárodním dudáckém festivalu sledovaly v neděli na strakonickém náměstí tisíce lidí. Největší pozornosti diváků se tradičně těšili skotští dudáci. Sedmnáctý ročník čtyřdenní přehlídky zakončil galakoncert všech souborů v letním kině a na hradním nádvoří. Celý program podle odhadu přilákal téměř 20.000 návštěvníků.

"Loni včetně průvodu sledovalo program asi 15.000 lidí, letos jich bylo o několik tisíc víc," řekla ČTK ředitelka strakonického kulturního střediska Eva Dresslerová. Program sestavili organizátoři tak, aby si v něm každý divák mohl najít něco zajímavého. Ke kulturnímu domu, letnímu kinu a hradnímu nádvoří, kde se koncerty každoročně konají, letos přibyly také volné scény po městě. "Byly určeny těm lidem, kteří by na vystoupení nešli dovnitř a neplatili by za vstupenku," poznamenala Dresslerová.

Mezi účinkujícími letos nechyběli populární Skotové či Bretonci. K pravidelným účastníkům festivalu patří také nizozemský soubor Hailander, Neil Smith z Anglie, skotský Neilston and District Pipe Band či Banda de Gaitas de Ourense ze Španělska. Z České republiky se představilo 19 souborů a 36 jednotlivých dudáků. Strakonický Mezinárodní dudácký festival je folklorní akcí s mnohaletou tradicí. Poprvé se uskutečnil v roce 1967 a koná se každé dva roky. Kromě vystoupení hudebníků, zpěváků a tanečníků patří do jeho programu i doprovodné akce, jako ukázky lidových řemesel, výstavy a sympozia.

Inscenace Verdiho opery Nabucco zahájila festival na Špilberku

Inscenace klasické opery Nabucco skladatele Giuseppe Verdiho v sobotu zahájila festival Operní Špilberk, který se na nádvoří brněnského hradu vrací pravidelně koncem léta. Verdi převažuje v programu celé přehlídky, dramaturgie však letos nabízí také operetu. Verdiho adaptaci starozákonního příběhu o zpupném babylonském králi Nabukadnezarovi sehrál v Brně soubor domácí Janáčkovy opery a přiblížil se tak 200. repríze inscenace. Brněnští umělci dostanou prostor i v úterý, kdy je na programu operetní noc, volně komponovaný pořad z děl Jacquese Offenbacha, Johanna Strausse, Franze Lehára nebo Imricha Kalmána.

Festival barokního umění přilákal na Kuks asi 1200 návštěvníků

Přibližně 1200 lidí přilákal od čtvrtka do neděle do Kuksu na Trutnovsku pátý ročník přehlídky barokního divadla, opery a hudby Theatrum Kuks. Proti loňsku byla návštěvnost o něco nižší, a to kvůli letošnímu nepříznivému počasí. Festival nabídl na šest desítek představení a koncertů, které se odehrávaly na asi 15 místech.

Velký ohlas měl koncert houslisty Václava Hudečka, řekla ČTK manažerka festivalu Zuzana Milková. Diváci se opět dočkali i několika světových premiér obnovených barokních děl. Například se na Kuks vrátila obnovená barokní opera Henryho Purcella Dido a Aeneas. Soubor Geisslers Hofcomoedianten uvedl v premiéře intermezzo z kukské opery Antonia Bioniho Orlando furioso.

Zábavu letos na Kuksu našli i příznivci sportu. Na bývalém kukském závodišti se totiž v sobotu odehrála rekonstrukce sportu pěstovaném na Kuksu přes 300 lety, takzvané běhání s kroužkem kolem soch trpaslíků.

Kresta se vrátil na české tratě triumfem v Barum rallye

Návrat Romana Kresty na domácí rallyeové tratě po dvouleté přestávce skončil vítězstvím. Člen továrního týmu Ford, který se po loňských startech v seriálu mistrovství světa letos věnuje testování, splnil ve Zlíně roli favorita a vyhrál Barum rallye. Kresta ovládl soutěž českého a evropského šampionátu od pátečního startu až do nedělního cíle a druhého Václava Pecha porazil o minutu a 37 sekund.

Golfista Petr Nič skončil druhý v turnaji Alpské tour

Druhé místo obsadil český golfista Petr Nič v třídenním turnaji Alpské profesionální tour v rakouském Knittelfeldu. Na hřišti s parem 71 dosáhl výkonu dvanáct ran pod normu a nestačil pouze na Itala Nicolu Maestroniho, jenž zahrál o dvě rány méně.

Česká párová čtyřka obsadila na MS páté místo

Až páté místo obsadila česká párová čtyřka ve složení David Jirka, Milan Doleček, Václav Chalupa a Tomáš Karas ve finále mistrovství světa v britském Etonu. Svěřenci trenéra Sergeje Kruťjakova, kteří v letošní sezoně vyhráli Světový pohár, tak stejně jako před rokem zůstali na šampionátu bez medaile. Titul obhájili Poláci.

V sobotním závodu letní Grand Prix v Zakopaném skončil Janda pátý, Koudelka šestý

Dva čeští skokani na lyžích útočili na prvenství v sobotním závodu letní Grand Prix v Zakopaném, ale skončili těsně pod stupni vítězů. Vítěz zimního Světového poháru Jakub Janda a Roman Koudelka se po prvním kole dělili o vedení, Janda nakonec obsadil páté místo a Koudelka byl šestý.

V pondělí bude hrát na US Open osm Čechů včetně Vaidišové

Osm českých tenistů se představí na kurtech ve Flushing Meadows v pondělí během úvodního dne dvoutýdenního grandslamu US Open. V oblíbeném newyorském areálu bude o první výhru usilovat i česká naděje Nicole Vaidišová, která si loni zahrála osmifinále a tentokrát může útočit z pozice deváté nasazené hráčky. Její úvodní soupeřkou bude Američanka Chanda Rubinová. Program začne v 17:00 SELČ, na centrálním kurtu o půlhodiny později. Atmosféru dvorce Arthura Ashe prožije na vlastní kůži i Klára Koukalová-Zakopalová, neboť se utká s bývalou světovou jedničkou Lindsay Davenportovou. Po nich upře publikum na hlavním kurtu svou pozornost na domácí legendu Andreho Agassiho, pro něhož je US Open posledním turnajem v kariéře. České barvy budou v pondělí vedle Vaidišové se Zakopalovou hájit také Iveta Benešová, Lucie Šafářová, Hana Šromová, Zuzana Ondrášková, Květa Peschkeová a jediný muž Jiří Novák.

Kouč hokejové reprezentace Hadamczik přišel o další tři hráče

Kouč hokejové reprezentace Alois Hadamczik musel udělat v nominaci na liberecký turnaj Euro Hockey Tour další tři změny. V sobotu večer se trenér rozloučil s vidinou, že vyzkouší mistra světa z Vídně Václava Varaďu, který se po deseti letech vrátil z NHL do Evropy. "Má poraněné koleno. Nebude ani Marek Tomica, který má problémy s ramenem, možná závažnějšího rázu. Vláďa Růžička říkal, že (Tomica) půjde na vyšetření k panu Kolářovi a může to dojít tak daleko, že bude muset na operaci. Zranil se i Martin Čech," řekl Hadamczik na dotaz ČTK na nedělním srazu týmu v Liberci. Na volná místa pozval obránce Lukáše Zíba a útočníka Václava Pletku z domácího Liberce a karlovarského Václava Skuhravého.

Počasí

Pondělí bude podle meteorologů převážně oblačné s místními přeháňkami. Později se od západu zatáhne, objeví se i déšť. Teploty 17 až 21 stupňů, na horách kolem 13 stupňů Celsia.