Zprávy

Vznikla dohoda o sněmovně, dočasným šéfem sněmovny asi Vlček

Na prozatímním plánu, jak více než dva měsíce po volbách odblokovat Poslaneckou sněmovnu se s předsedy parlamentních stran dohodl na Pražském hradě prezident Václav Klaus. S řešením, podle něhož má v čele dolní komory dočasně stanout sociální demokrat, souhlasí ODS, komunisté, lidovci i zelení. ČSSD pak rozhodla, že nominuje na předsedu sněmovny poslance Miloslava Vlčka. Jiří Paroubek by ho ve funkci vystřídal, pokud by se Mirek Topolánek stal premiérem.

Zástupci ostatních parlamentních stran naznačili, že Vlčka jsou ochotni ho ve volbě podpořit, pokud půjde o dočasný mandát a Vlček rezignuje ještě před případným třetím pokusem o sestavení vlády. Rýsuje se tak šance, že se v pondělí na sedmý pokus poslancům podaří ustavit vedení sněmovny. Vlček nebude mít při volbě šéfa sněmovny protikandidáta.

ČSSD zvažovala různé časové varianty pro jmenování šéfa sněmovny včetně otázky, zda může Paroubek kandidovat na tuto ústavní funkci ještě v době, kdy je premiérem. Nakonec padla volba na místopředsedu poslanců ČSSD Vlčka. Pokud bude vedení sněmovny ustaveno, podá Paroubkova vláda patrně v úterý demisi s tím, že bude patrně pověřena výkonem funkce do doby, než nastoupí nový kabinet.

O tom, zda sociální demokraté přistoupí na podporu menšinové vlády ODS, rozhodnou podle Paroubka další jednání. Ruka v rukávě podle něj zatím není. Opět připomněl, že případný druhý pokus o sestavení nového kabinetu by měl podle prezidentových slov patřit sociální demokracii. Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka konstatoval, že třecích ploch mezi programy ODS a ČSSD je řada, definoval je připomenutím části volební kampaně ČSSD nazvané "ODS mínus". V ní strana kritizovala například daňovou politiku ODS, placení školného či zdravotnictví.

Na místopředsedu dolní komory navrhla ČSSD Lubomíra Zaorálka. O další místopředsednické funkce se ucházejí Lucie Talmanová a Miroslava Němcová za ODS, místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal a šéf komunistů Vojtěch Filip. Kandidatury potvrdil ČTK předseda sněmovní volební komise Petr Tluchoř (ODS).

Občanští demokraté by chtěli, aby v jejich případné menšinové vládě zasedly alespoň dvě nebo tři ženy. Definitivní výběr kandidátů na ministry po uzavření dohody s ČSSD připadne Topolánkovi. Už se asi nezmění personální obsazení ministerstev, která v trojkoaliční dohodě se zelenými a lidovci připadla ODS.

Pokud bude vládnout jen ODS, chtějí zelení zůstat důsledně v opozici. Bursík by považoval za nevkusné v takovém modelu dosadit své zástupce například do funkcí náměstků. Šest míst, na něž měli původně zasednout zástupci zelených a lidovců, chce ODS po dohodě se sociálními demokraty obsadit nestranickými odborníky. "Tato jména jsme připraveni konzultovat s ČSSD," řekl ČTK místopředseda ODS Petr Nečas. Sociální demokraté podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha chtějí mít přehled o nestranících, aby se do menšinové vlády nedostali reprezentanti dřívějších koaličních partnerů ODS. "Je to jedna z podmínek tolerance, aby tam neinfiltrovali," řekl Škromach.

Pokud se nic nezmění na nominacích ODS v trojkoaličním projektu, stane se ministrem zahraničí Alexandr Vondra spřízněný s ODS, vnitro by měl vést Ivan Langer, finance Vlastimil Tlustý, průmysl Martin Říman, zdravotnictví Tomáš Julínek, dopravu Aleš Řebíček, spravedlnost Jiří Pospíšil. Ministerstvo práce, sociálních věcí a rodiny by měl spravovat Nečas a evropské záležitosti Petr Gandalovič. Nestraníci možná budou řídit školství, životní prostředí, kulturu, zemědělství a obranu. Šéfem vládní legislativy by prý mohl zůstat bezpartijní Pavel Zářecký.

Sociální demokracie vyzvala členy k diskusi o americké základně

Předsednictvo ČSSD se rozhodlo dopisem vyzvat členy k diskusi o umístění protiraketové základny Spojených států v Česku. Svůj názor mají centru místní a okresní organizace sdělit do 31. srpna. Předseda ČSSD a premiér Jiří Paroubek řekl, že téma využije k aktivizaci členské základny před komunálními volbami, které se uskuteční v říjnu. "Chceme více hovořit o tématech, toto je jedno z nich," konstatoval. Výzkumy veřejného mínění uvádějí, že sociální demokracie je spíše proti výstavbě základny. Svůj názor na kontroverzní téma Paroubek přizpůsobí veřejnému mínění. Uvedl, že je v tomto ohledu "služebníkem lidu", osobně si ale nemyslí, že je aktuálně potřebné základnu v Česku mít.

Výsledky vnitrostranické diskuse by mělo mít vedení strany k dispozici koncem srpna a začátkem září, kdy se také očekává oficiální žádost Spojených států o případnou účast státu na projektu protiraketové obrany USA. Ministr zahraničí Cyril Svoboda v neděli v České televizi řekl, že je téměř jisté, že USA Českou republiku požádají, aby se do programu protiraketové obrany zapojila. Podle amerického velvyslance v Česku Williama Cabanisse ale stále není rozhodnuto, zda USA základnu postaví v Česku, nebo v Polsku.

Téma českou společnost rozděluje. Téměř polovina občanů se přiklání k názoru, že případné umístění americké protiraketové základny v Česku neposílí bezpečnost země ani spolupráci se spojenci. Zjistil to aktuální průzkum Střediska empirických výzkumů (STEM). Průzkum také ukázal, že nejvíce odpůrců základny je mezi stoupenci KSČM a právě členskou základnou ČSSD. Největší podporu má základna mezi sympatizanty ODS. S vybudováním základny nesouhlasí 78 procent příznivců KSČM, 56 procent sympatizantů ČSSD, 47 procent stoupenců zelených, 39 procent sympatizantů lidovců a 38 procent příznivců ODS. Už ve středu informovala ČT o tom, že průzkum agentury STEM zjistil, že pro 51 procent dotázaných je základna v Česku nepřijatelná, opačný názor má 32 procent lidí a zbylých 17 procent neví. Podle STEM většina obyvatel České republiky chce, aby se o případném umístění základny na území Česka rozhodlo v referendu.

Policie viní šéfy Motoinvestu, že stáli za vytunelováním CS Fondů

Policie rozdala další obvinění v kauze vytunelovaných CS Fondů. Za mozky víc než devět let starého podvodu za nejméně 1,23 miliardy korun považuje podle zdroje ČTK bývalé šéfy zaniklé finanční skupiny Motoinvest a někdejší muže z představenstva Plzeňské banky Pavla Tykače a Jana Dienstla. Kromě nich se nejnovější obvinění z rozsáhlého podvodu týká ještě čtyř dalších mužů. "Toto je důležitá skupina pachatelů, kteří celý podvod připravili," řekl ČTK zdroj. V souvislosti s obviněním jim hrozí pět až 12 let vězení.

Tykač a Dienstl podle informací ČTK zatím usnesení o zahájení stíhání nepřevzali, policie po nich ale nepátrá, protože ví, kde jsou. Podle zdroje oba již telefonicky přislíbili, že se brzy na policii dostaví. Pak jim bude policejní usnesení předáno. Obviněným se člověk stává v okamžiku, kdy dostane usnesení, které obsahuje jména všech stíhaných, do ruky. Vedle Tykače, který je údajně na dovolené v zahraničí, a Dienstla patří mezi podezřelé i bývalý úředník ministerstva financí Jiří Kudlík, Emil Florián a Josef Novosvětský z představenstva investiční společnosti CS Fond a jednatel společnosti Crassus Petr Müller.

Mluvčí pražského vrchního státního zastupitelství Irena Válová se nechtěla k případu příliš vyjadřovat. Na dotaz ČTK pouze sdělila, že v kauze podvodu policie postupně obviňuje šest podezřelých. K jejich jménům se vyjádřit odmítla. Ze šesti podezřelých byli podle Válové obviněni čtyři lidé.

K pochopení rovnosti žen a mužů mají přispět genderové pohádky

K lepšímu pochopení rovnosti žen a mužů by mohly přispět takzvané genderové pohádky. Dětem i dospělým mají s nadsázkou ukázat, jak se v posledních letech život a chování obou pohlaví změnilo. V příbězích totiž už nešťastná princezna nečeká jen bezmocně na to, až ji srdnatý rytíř zachrání ze spárů zla. Svůj osud bere do vlastních rukou a hrdinové se bez její pomoci neobejdou. Zatím vznikly tři dvouminutové animované filmy, které nechala vyrobit společnost Gender Studies. V příbězích princeznu ohrožuje drak, černokněžník a obr. "Chtěli jsme vytvořit moderní pohádky s vtipem a nadsázkou," řekla ČTK ředitelka společnosti Gender Studies Alena Králíková. Peníze na vytvoření poskytlo i ministerstvo práce.

Každou z pohádek uvádí stará ilustrace. Na první se udatný junák chystá useknout hlavy líté sani. Spanilá dívka vyčkává v pozadí. V moderním příběhu to ale vypadá trošku jinak. Poté, co drak použije hrdinovo kopí jako párátko a odfoukne ho na nejbližší strom, musí zakročit rázná mladá žena. Ke zdolání netvora jí pomohou její korále. A ženicha si nakonec kráska také z jehličnanu sundá. Na staré kresbě druhé pohádky hrozivý černokněžník míchá lektvary, v pozadí postává zakřiknutá hospodyně. V nové verzi si mág vyhlédne svou ženu v počítači, obloudí ji a odvede z hradu do své věže. Tam už na nešťastnici čekají jen hory nádobí. Po čase se čaroději partnerka znelíbí, vsadí ji do klece a chvátá si opatřit jinou družku. Mladá žena si ale jeho tradiční zacházení nenechá líbit. V teplákách a tílku zůstane nakonec v kleci sám. Také třetí příběh mění zažitý děj. Bratři princezny se chystají do světa. Za poznáním by chtěla vyrazit i dívka. Tatíček král ji ale nepustí. Místo cestování se musí věnovat ručním pracím. Hochy mezitím začne pronásledovat obr. Jde za nimi až domů, kde je snadno přemůže. Vyřešení problému zbývá tedy na ženu. Zachrání bratry, poradí si s obrem a nakonec se jí podaří i odcestovat.

Tři kratičké filmy slavily úspěch při své veřejné premiéře na Den rovných příležitostí v červnu. Podle Králíkové bude společnost Gender Studies usilovat o to, aby pohádky odvysílala Česká televize. Mohly by se případně objevit i jako předfilm v kinech. Vzhledem k tomu, že jsou beze slov, není vyloučeno jejich uvádění v cizině. Do budoucna pak Gender Studies zvažuje vytvoření série genderových večerníčků.

U návštěvníků Love Planet nejvíce bodovali Franz Ferdinand

Největší potlesk od diváků během úvodního dne mezinárodního hudebního festivalu Love Planet na pražském Výstavišti sklidila v pátek britská kytarová kapela Franz Ferdinand. Již na začátku jejího bloku se roztančila a společně s muzikanty začala zpívat texty písní velká část několikatisícového publika, jež zcela zaplnilo prostor před pódiem. "Děkuji", způsobně odměnil posluchače za snahu zpěvák Alex Kapranos. "Bavíte se dobře?" ujišťoval se o chvíli později opět česky. Odpovědí byl zuřivý aplaus.

Výrazně méně lidí si přišlo vychutnat úvod setu druhé hlavní hvězdy večera, britských Pet Shop Boys. Zatímco Franz Ferdinand byli objevem předloňské sezony a loni svou pozici na ostrovní hudební scéně potvrdili ziskem dvou ocenění Brit Awards, Pet Shop Boys patří ke stálicím již čtvrtstoletí. Zpěvák Neil Tennant a klávesista Chris Lowe přes pokročilou večerní hodinu na svoje vystoupení do parku přilákali řadu příznivců, někteří z nich s sebou vzali i své malé děti.

Protipólem obou "učesaných" britských kapel byli v podvečer američtí Ministry. Temná metalová hudba s příměsí elektroniky podbarvovala drsný zpěv démonického Ala Jourgensena. Jeho vystoupení připomínalo magický rituál, při němž jako kněz s rukama nad hlavou dirigoval posluchače. Pochmurnou atmosféru dotvářely i doplňky na scéně. Zpěvák měl mikrofon umístěn na stojanu poskládaném ze zvířecích kostí a parohů, v konstrukci nechyběla ani kravská lebka s velkými rohy. Stejnými artefakty měl svou soupravu nástrojů vyzdobenou také bubeník.

Festival v Bílých Karpatech zpestří hudebníci z Cookových ostrovů

Na letošním mezinárodním hudebním a folklorním festivalu Setkání muzikantů v Bílých Karpatech budou i hudebníci a tanečníci z dalekých zemí. Pořadatelé pozvali umělce z tichomořských Cookových ostrovů, Mexika či tanečníky z Uralu, řekl ČTK ředitel festivalu Emil Zůbek. Setkání se koná ve Valašských Kloboukách na Zlínsku a v nedalekém Brumově-Bylnici. Festival potrvá do neděle. "Vystoupení souboru z Cookových ostrovů je velkým lákadlem. Zazpívají své tradiční písně, které doprovázejí na bubínky a jiné nástroje. Soubor se představí v neděli," uvedl Zůbek.

Do česko-slovenského pohraničí dorazilo celkem 30 hudebních uskupení a asi pět stovek účinkujících. Festival představuje již čtvrtým rokem různé žánry, vystupují cimbálové muziky, dechové hudby, folklorní, pěvecké a taneční soubory či jazzoví hudebníci. Nechybí ani promenádní koncerty. Návštěvníci festivalu mohli také ochutnat moravská vína a tradiční místní pochutiny. Pořadatelé připravili i ohňostroj a taneční veselici. Ve Valašských Kloboukách, které letos oslavily 650 let od udělení městských práv, mají setkání muzikantů a hudební festivaly bohatou tradici. Často se zde také pořádají akce propagující tradiční řemesla.

Chodské slavnosti začaly s celou řadou novinek

Tradiční folklorní festival Chodské slavnosti začal hlavním programem v historickém centru města a blízkém okolí. Letos návštěvníkům nabízí celou řadu novinek. Patří mezi ně třeba jarmareční scéna u Chodského hradu nebo velká večerní pouťová tancovačka v městském kulturním domě. celý zbytek dne, Střed města ráno zaplavily tisíce lidí. Přilákaly je nejen kulturní akce, ale i desítky stánků trhovců s roztodivným zbožím. "Historické centrum a náměstí je vyhrazeno prodejcům s tradičními rukodělnými výrobky lidových řemesel. Podmínkou pro umístění stánků, jichž je zde kolem dvou stovek, je rovněž dobové oblečení. Největší poptávka je po našich tradičních koláčích. Prodá se jich tu určitě na metráky," řekl ČTK ředitel Městského kulturního střediska Kamil Jindřich.

Festival se letos koná v Domažlicích už podvaapadesáté. Na několika venkovních scénách vystoupí více než pět stovek účinkujících, návštěvníci zhlédnou kolem 20 pořadů. "Stěžejní část programu je věnována místním národopisným hudebním a tanečním souborům, vystoupí i soubory z jiných částí republiky a ze zahraničí," uvedl Jindřich. Zahraniční hosté přijedou z Chorvatska, Lotyšska a Švédska. Na poslední chvíli potvrdil účast také soubor skotských dudáků, který se stane asi největším magnetem ze všech vystoupení. Na Chodské slavnosti míří obvykle nejen lidé z Plzeňského kraje, ale z celé České republiky a také ze sousedního Německa. I když jejich počty nikdo přesně nesleduje, podle Jindřicha by se jich mohlo během dne po Domažlicích pohybovat 20.000 až 30.000.

K Chodským slavnostem neodmyslitelně patří i takzvané Dudácké štandrle. Je to zhruba hodinový pořad, při němž si diváci zazpívají, zatancují a popovídají. Letos štandrle na sobotní večer připravil Chodský soubor z Mrákova. Dvoudenní slavnosti mají také duchovní rozměr. Součástí domažlického víkendu je Vavřinecká pouť. První mše pro věřící poutníky v proslulém kostele Na Vavřinečku se konala v sobotu dopoledne, druhá je připravena na to nedělní.

V pražské botanické zahradě přibyly další sochy

V botanické zahradě v Praze-Troji přibyly tento týden další sochy. Výstavu kamenných soch ze Zimbabwe, která začala už koncem června, doplnila expozice dřevěných soch z téže africké země. Lidé si je mohou prohlédnout do konce srpna před skleníkem Fata Morgana, informovala ČTK mluvčí zahrady Marcela Uhlíková. "Návštěvníkům se v Troji otevírá galerie afrického umění doslova pod širým nebem. Ať si vyberou sochy dřevěné nebo kamenné, mají jedinečnou šanci pokusit se vnímat život v Africe očima domorodých umělců s řadou mýtů, předsudků a bohatostí nápadů a představ," uvedla Uhlíková. Stejně jako v kamenných se i v dřevěných dílech podle ní zrcadlí pocity a náboženské motivy domorodých kmenů. "Mnohé rodiny řeší řezbářstvím svou tíživou ekonomickou situaci," podotkla mluvčí.

Dřevěné sochy, jichž je deset, jsou až dva metry vysoké a jejich hmotnost dosahuje až půl tuny. Rozšíření expozice by mělo být podle Uhlíkové aspoň částečnou náhradou za to, že do botanické zahrady proti původním plánům nepřijede jeden z nejvýznamnějších současných sochařů v Zimbabwe Lazarus Takawira. Sochař měl v srpnu vytvářet dílo přímo před návštěvníky zahrady. Do České republiky nakonec nepřijede kvůli napjaté situaci v Zimbabwe po měnové reformě, dodala Uhlíková.

Již tuto neděli mohou lidé přijít do botanické zahrady na posvícení. Bude připraven kulturní program a občerstvení. Zájemci si také budou moci koupit drobné řemeslné výrobky. Naposledy se v zahradě konalo posvícení v roce 1966.

Pelhřimovské muzeum připomene tkalce, přadleny a pěstování lnu

Se zpracováním lnu a výrobou textilu v 19. století se zájemci mohou seznámit v Pelhřimově. Na nové výstavě Muzea Vysočiny také najdou ukázky výšivek, modrotisku a bohatě zdobených koutních plachet, jimiž se ve světnicích chránily postele novopečených matek. Výstava potrvá do 25. října, řekl ČTK Lubomír Anděl z pelhřimovského muzea. Na závěr výstavy bude pokřtěna kniha o koutních plachtách etnografky Heleny Novákové. Její vydání podpořilo ministerstvo kultury.

"Naše sbírka koutních plachet z regionu je mimořádně bohatá," uvedl Anděl. Muzeum jich vlastní několik desítek. Vystaveno je asi 12 pláten s bohatými barevnými výšivkami, která pocházejí z období od 20. let 19. století do počátku minulého století. "Jsou umístěna tak, aby bylo vidět, jak se používala," podotkl Anděl. Veřejnost může koutní plachty vidět jen výjimečně. "Textil podléhá zkáze, a proto ho muzea nerada vystavují," vysvětlil.

V 19. století rodiny často bydlely jen v jedné místnosti. Lněné plachty s rozměry až dvakrát dva metry nebo řady užších pruhů poskytovaly rodičce trochu soukromí. Kolem postele zůstávaly i v šestinedělí. Používat se přestaly počátkem 20. století, kdy si již lidé stavěli větší domy.

Ze sportu:

Desetibojař Roman Šebrle obhájil suverénně zlatou medaili na mistrovství Evropy. Titul nejvšestrannějšího atleta kontinentu získal v Göteborgu součtem 8526 bodů s výrazným náskokem 170 bodů před svým tréninkovým partnerem Attilou Zsivóczkym. Maďarský reprezentant vyhrál boj o stříbro o šest bodů před Rusem Alexejem Drozdovem. Šebrle je prvním desetibojařem po dvaceti letech, který dokázal obhájit titul, naposledy se to podařilo bývalému světovému rekordmanovi Daleyi Thompsonovi.

V Göteborgu patří ke kandidátkám na stupně vítězů oštěpařka Barbora Špotáková, která překonala v kvalifikaci český rekord, když hned prvním hodem dosáhla výkonu 66,12 metru. O dvanáct centimetrů tak zlepšila vlastní maximum z červencového mítinku v Helsinkách a pasovala se do role velké favoritky nedělního finále.

Hokejový útočník Petr Sýkora bude hrát v příští sezoně NHL za Edmonton Oilers. Podle kanadské televize TSN se dohodl s letošním finalistou Stanleyova poháru na roční smlouvě, jejíž podpis závisí na výsledku lékařské prohlídky. Sýkora se podrobí vyšetření třísel, s kterými měl v minulosti problémy, a pak by měl být představen jako nová posila kanadského klubu. Devětadvacetiletý útočník hrál naposledy za New York Rangers, po uplynulém ročníku se stal volným hráčem. Podle spekulací zámořského tisku by si měl v Edmontonu vydělat kolem tří milionů dolarů.

Česká reprezentantka Hana Takáčová obhájila na mistrovství Evropy ve francouzském Bordeaux v benčpresu titul v kategorii do 82,5 kilogramu. Vleže vzepřela činku o váze 137,5 kg a navázala na květnový triumf na světovém šampionátu, kde zvedla dokonce o pět kilogramů více. Další česká zástupkyně Marcela Balogová vybojovala v kategorii do 52,5 kg stříbrnou medaili výkonem 90 kg.

Krátce o nedělním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Teploty 17 až 21 stupňů Celsia.