Zprávy

Kardinál Vlk vyzval ve Velehradu k přiblížení evangelia lidem

Kardinál Miloslav Vlk v promluvě na středeční slavnostní mši ve Velehradu na Uherskohradišťsku vyzval k přiblížení evangelia dnešním lidem, jeho "přeložení" do dnešní řeči. Největší katolické bohoslužbě, která se koná u příležitosti svátku slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, přihlíželo asi 30.000 věřících. Mši sloužil olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Je třeba předávat našim současníkům evangelijní poselství srozumitelným způsobem, přestože je k dispozici řada překladů bible, uvedl Vlk. "Je nutno vynaložit velké úsilí a pořídit nový překlad evangelia srozumitelný dnešní době. Přeložit evangelium do našeho vlastního myšlení, skutků, jednání. Této řeči našeho života může porozumět dnešní člověk orientovaný zejména na smyslové vnímání, který chce vidět, zažít, dotknout se. Ať mluví náš život," řekl kardinál.

Vlk také vyzval věřící k životu ve společnosti. "Nemůžeme být soukromými křesťany, nechtějme žít jen pro sebe, ale pro druhé, to je velký odkaz dnešního slavnostního dne," dodal kardinál.

Slavnost svatých Cyrila a Metoděje, která je v občanském kalendáři státním svátkem, připomíná odkaz křesťanské mise, jež na Moravě ve druhé polovině 9. století položila základy ke vzniku českého státu. Oba bratři - kněží ze Soluně - dokázali jako misionáři včlenit evangelium do tuzemské kultury a tu zapojili do života církve. Přeložili biblické a liturgické texty do řeči Slovanů a upravili pro slovanskou řeč písmo, vytvořili světský a církevní zákoník a dali řadu podnětů pro zpěv, ikonografii a kazatelskou činnost i pro politiku, diplomacii a hospodářství.

Mše završila tradiční Dny lidí dobré vůle, které jsou největší akcí v České republice u příležitosti svátku slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Akce začala v neděli, její součástí bylo například ruční přepisování bible, setkání vozíčkářů či úterní večerní Koncert lidí dobré vůle.

Zeman nechce do Senátu, s Paroubkem se bude dál scházet

Expremiér Miloš Zeman nevyhoví přání šéfa sociální demokracie Jiřího Paroubka a nebude na podzim kandidovat do Senátu. Řekl to novinářům na Vysočině, kam ho ve středu přijel premiér navštívit. S dlouholetým stranickým kolegou probíral Paroubek zřejmě východiska z volebního patu. Novinářům ale řekl, že šlo hlavně o přátelskou návštěvu spojenou s obědem a několikakilometrovou procházkou. Zeman nechtěl aktuální politický vývoj komentovat vůbec. Oba politici si slíbili, že se budou dál scházet.

Podle Paroubkova hodnocení ani měsíc po volbách ještě skutečná povolební jednání nezačala. Premiér odcházející vlády kritizoval kandidaturu lidoveckého místopředsedy Jana Kasala do čela sněmovny. "Takhle by si legraci pánové z nás dělat neměli. Zejména by si neměli dělat legraci z občanů," řekl na adresu koaličních politiků, kteří chtějí v pátek Kasala zvolit jako provizorního předsedu sněmovny do doby, než kabinet ODS, KDU-ČSL a zelených získá důvěru. Na zvolení šéfa sněmovny přitom závisí další jednání o vzniku nového kabinetu. Jestliže Kasal nezíská podporu, vývoj bude dál zablokován.

Zeman se nechtěl s novináři o svých názorech na aktuální politickou situaci bavit. Uvedl pouze, že po volbách se už veřejně nebude k ničemu vyjadřovat. Žádosti o novinářské rozhovory odmítá. Podotkl pouze, že vzhledem k vyrovnanému volebnímu výsledku by bylo zapotřebí vrátit se k myšlence posílení většinových prvků ve volebních systémech, které na podnět exprezidenta Václava Havla zrušil Ústavní soud.

Záměr vrátit Zemana do politiky Paroubek v neděli zveřejnil v televizní debatě, Zeman mu na to odpověděl, že jeho účast v kampani před sněmovními volbami byla poslední službou, kterou ČSSD poskytl. Přes Zemanovu pomoc a Paroubkovo nasazení sociální demokraté před měsícem neobhájili volební vítězství. Úplným vítězem sněmovních voleb se však nestala kvůli vyrovnanému počtu mandátů levice a pravice ani ODS.

Do podzimních senátních voleb by si Paroubek přál postavit mezi kandidáty ČSSD vedle Zemana například bývalou nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešovou. Nominacemi známých osobností chce zlomit tradiční roli sociálních demokratů jako outsiderů senátních voleb.

ČSSD stojí na rozdíl od evropských socialistů za Ficem

Na rozdíl od evropských socialistů, kteří ostře kritizují vznikající slovenskou koalici Roberta Fica s krajními nacionalisty, ČSSD nevidí situaci na Slovensku příliš černě. Premiér a šéf ČSSD Jiří Paroubek chce v tomto duchu oslovit evropské kolegy dopisem. "Myslím si, že se to trošku přeceňuje, že ti nacionalisté třeba nebudou zas tak děsuplní," řekl novinářům po setkání s expremiérem a bývalým šéfem ČSSD Milošem Zemanem.

Nový slovenský premiér a předseda strany Směr Fico se ve středu ve Štrasburku pokusil zmírnit výhrady ke spojenectví svých sociálních demokratů s krajní pravicí v nové slovenské vládě. Směru za koalici se Slovenskou národní stranou hrozí pozastavení členství v Evropské socialistické straně. Tento krok požaduje socialistická frakce v Evropském parlamentu.

Paroubek i Zeman Fica podporovali ve volební kampani. Paroubek bude prosazovat dobré vztahy se Slovenskem i nadále. "Pánové (Ján) Slota a (Vladimír) Mečiar zůstávají mimo vládu a mimo ústavní funkce, budou prostými poslanci a myslím si, že v té vládě bude zajištěna převaha levicového směru," uvedl k Ficovým koaličním partnerům Paroubek.

Za nijak dramatickou nepovažuje situaci na Slovensku ani místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. "Zásadním problémem situace na Slovensku není. Vzpomeňte si, co se dělo v Rakousku po zvolení Jörga Haidera, a dnes po něm ani pes neštěkne," řekl ČTK. Situace ani podle něj není tak strašná, jak si "evropští přátelé ČSSD myslí".

Policie propustila všechny obviněné z pokusu podvodu na Čepru

Čtyři muži obvinění z přípravy podvodu a zločinného spolčení proti státnímu podniku Čepro budou stíháni na svobodě. Po bývalém šéfovi Národního bezpečnostního úřadu a státní firmy Čepro Tomáši Kadlecovi, jeho bývalém náměstkovi Alexandru Houškovi propustila v úterý policie na svobodu také dva jednatele soukromé společnosti Loricus. ČTK to ve středu oznámila mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Blanka Kosinová. Stejnému obvinění čelí také podnikatel Radovan Krejčíř, který od svého loňského útěku při policejní prohlídce žije na Seychelských ostrovech.

Skupina se podle policie pokusila připravit Čepro o čtyři miliardy korun.

V případě uznání viny hrozí stíhaným až 12 let vězení, konstatovala Kosinová. Podle mluvčí skupina roce 2003 a 2004 uzavřela úmyslně nevýhodné smlouvy mezi Čeprem a společností Loricus na odběr pohonných látek. Čepro se ve smlouvě zavázalo, že pokud neodebere slíbené množství látek, bude muset vyplatit smluvní pokutu - pět milionů dolarů (v přepočtu 110 milionů korun) za každý měsíc, kdy mělo Čepro benzin a naftu odebírat. Obvinění údajně předem počítali s tím, že smlouvu nebude možné plnit. Hlavní organizátor celé akce, Radovan Krejčíř, totiž údajně určil takový objem pohonných látek, aby byl systém Čepra zahlcen a firma nemohla slíbené množství odebírat. Následně by státní firma musela platit penále.

Mluvčí uvedla, že informace vedoucí k pondělnímu zadržení a obvinění získal ÚOOZ v rámci vyšetřování případu Pokr. Jde o vraždu podnikatele Františka Mrázka. Mrázka, který byl součástí vlivné podnikatelské skupiny ovládající například Setuzu, zavraždil neznámý pachatel v lednu na parkovišti před sídlem jeho firem v Praze 4. Pachatele zatím policie nemá.

ČSOP podá kvůli CzechTeku v Doupově stížnost do Bruselu

Ochránci přírody se chystají poslat do Bruselu stížnost kvůli konání technoparty CzechTek na území vojenského cvičiště Hradiště v Doupovských horách na Karlovarsku. Armáda, která pozemek technařům poskytla, podle Českého svazu ochránců přírody nevzala v úvahu, že koncem července, kdy se party uskuteční, budou vyvádět na loukách Doupovských hor mladé vzácní chřástalové polní. "Nyní stížnost překládáme do angličtiny a chystáme se ji odeslat," řekl ČTK zástupce největšího českého ochranářského sdružení Petr Stýblo. Připomenul, že Doupovské hory patří mezi ptačí oblasti evropské sítě chráněných území Natura 2000, mimo jiné zejména kvůli ochraně chřástalů. Akce podle něj může ohrozit novou generaci ohrožených ptáků.

Paradoxní podle Stýbla je, že armáda pronájmem zřejmě neporušila zákon. Ve vojenských prostorech totiž vykonává armáda funkci orgánu ochrany přírody, takže je povolování podobných akcí v její kompetenci. Za ochranu vyhlášených ptačích oblastí i evropsky chráněných druhů odpovídá unii stát. "Bude to tedy Česká republika, která bude muset před Evropskou komisí obhájit, proč se při ochraně ptačích území i při ochraně chřástala polního, který je uveden mezi nejpřísněji chráněnými druhy, zachovala macešsky," uvedl Stýblo.

Armáda se s technaři dohodla, že poskytne jenom pozemek na kraji vojenského újezdu, organizátoři CzechTeku se postarají o všechno ostatní, včetně zdravotnického a hygienického zajištění a úklidu odpadků. Technaři armádě za pronájem areálu zaplatí 24.000 korun. Konání technoparty se vedle ornitologů nelíbí ani okolním obcím. Sdružení obcí Vladař, jež spojuje obce z okolí Doupovských hor v Karlovarském a Ústeckém kraji, připravuje petici, s níž chce ministerstvo obrany vyzvat k jednání. Armáda je s obcemi připravena jednat, s kritikou z řad ochránců přírody ministerstvo obrany nesouhlasí. Podle Mladé fronty Dnes tvrdí, že v místě, kde se bude technoparty konat, chránění tvorové nežijí.

CzechTek se od roku 1994 konal v Česku už dvanáctkrát, vždy poslední víkend v červenci a často za asistence policie. Při policejním zásahu na technoparty v loňském roce u Mlýnců na Tachovsku byly zraněny desítky účastníků i policistů.

Diplomacie zveřejnila řadu doporučení před cestami do zahraničí

Řadu doporučení zveřejnilo české ministerstvo zahraničí v souvislosti s letní turistickou sezonou. Radí například, aby si turisté před cestami zjistili co nejvíce informací o destinaci, tamních zvláštnostech, zvycích a rizicích. Lidé by také před odjezdem měli zkontrolovat cestovní doklady a nechat příbuzným kontakty na cestovní kancelář, hotel a osoby, s nimiž cestují. "V případě cesty do země s bezpečnostními riziky nebo v případě individuální turistiky do exotických zemí doporučujeme informovat o programu cesty také příslušný český zastupitelský úřad," uvádí ministerstvo.

Pokud se turista dostane do nouze, může se obrátit se žádostí o pomoc na česká velvyslanectví nebo konzuláty. Je praktické si adresu a telefony zjistit předem na stránkách www.mzv.cz, kde jsou současně různá doporučení, rady na cesty a osvětový film o rizicích při cestování.

Jestliže se člověk dostane do mimořádné události, jako je třeba katastrofa nebo teroristický útok, má se podle ministerstva neprodleně spojit se svojí rodinou nebo českými diplomaty. Ti poté mohou snáze pomoci například při evakuaci nebo pátrání po pohřešovaných.

Vyplácí se také sjednat si cestovní pojištění za léčebné výlohy v zahraničí. Bližší údaje poskytne ministerstvo zdravotnictví na stránkách www.mzcr.cz nebo centrum mezistátních úhrad na adrese www.cmu.cz, které se zaměřuje na pobyty v členských zemích EU.

Hladina laguny u Novosedel klesla za dva dny na polovinuba

Na polovinu oproti svému nejvyššímu stavu před dvěma dny klesla v noci na středu hladina laguny u Novosedel na Břeclavsku. Voda začala klesat poté, co rakouští záchranáři utěsnili protrženou hráz na pravém břehu řeky Dyje. Do pátku by měly v okolí obce zůstat už jen kaluže vody, řekl ČTK starosta Novosedel František Trefilík. Voda z protržené hráze zaplavila v okolí obce plochu o velikosti 700 hektarů.

Obci se letní povodeň vyhnula, zatopila jen vlakové nádraží. Voda zde pomalu klesá, železniční náspy jsou ale dosud stále silně podmáčené. Místo vlaku jezdí nyní na trase Mikulov - Novosedly - Hrušovany nad Jevišovkou autobusy. Největší škody tak očekávají zemědělci, kteří hospodaří v okolí Novosedel. Rozlitá řeka Dyje tam zaplavila 450 hektarů orné půdy oseté a osázené bramborami, slunečnicí, kukuřicí a žitem s pšenicí, které se měly brzy sklízet. Další škody voda napáchala myslivcům. V době povodní vyvedli své mladé zajíci, bažanti i srnky. Voda stoupala strašně rychle, přežily zřejmě jen ty nejsilnější kusy.

Před sídlem Olomouckého kraje se lidé mohou připojit na internet

Olomoucké hejtmanství uvedlo ve středu do provozu nedaleko svého sídla u vlakového nádraží bezdrátové připojení k internetu. Zájemci se mohou na síť připojit bezplatně. Zřízením bezdrátové sítě chce kraj podpořit rozvoj připojení k internetu poskytovaného veřejnou správou, řekl ČTK Ivo Heger z tiskového oddělení hejtmanství. Bezdrátový internet pokrývá území mezi budovou kraje v Jeremenkově ulici a nádražím. "Naším cílem je umožnit připojení k internetu v přednádražním prostoru, který považujeme za jednu z bran do města," doplnil hejtman Ivan Kosatík. Na síť se mohou připojit majitelé počítačů, které jsou vybaveny technologií WiFi. Jejím prostřednictvím se zájemce napojí na síť OKAP (Olomoucký kraj access point). Síť je podle Hegera nezabezpečená, což znamená, že uživatelé nepotřebují k jejímu využívání žádná jména či hesla. "Jejich práce v síti internetu pak nebude nijak omezována," dodal Heger.

Křesťané v Praze jednají o tom, jak zlepšit postavení církve

Účastníci Křesťanské konference, která začala ve středu v Praze, se zamýšleli nad postavením církve. Diskutovali také o tom, co by se dalo pro lepší vnímání církve udělat. Téma nastolil ve své interaktivní přednášce tajemník České evangelikální aliance Jiří Unger. Na konferenci, které se účastní asi 500 lidí, mimo jiné zaznělo, že církev není v současné době přijímána příliš pozitivně. Podle věřících má ale mnohé, co společnosti chybí, a může být pro ni rozhodně přínosem. Odpověď na to, jak by se měl obraz církve v očích veřejnosti zlepšit, by měly přinést semináře plánované na čtvrtek. Pojednávat budou například o roli sportu ve výchově dětí, o péči o stárnoucí rodiče, o tom, co nabídnout nevěřící mládeži nebo co udělat pro podporu manželství.

V pražských fakultních nemocnicích budou na stáži medici z USA

Na 120 studentů medicíny z USA, Kanady, Austrálie a dalších zemí absolvuje v červenci stáž v pražských fakultních nemocnicích. Od pondělka po tři týdny se budou seznamovat s praktickou medicínou, sdělil ČTK Martin Jan Stránský, který program mezinárodních stážistů pořádá v Praze již devátý rok. "Dopoledne budou na stáži ve fakultních nemocnicích v Motole, na Karlově náměstí, v Krči, na Vinohradech a v Ústřední vojenské nemocnici. Odpolední semináře, na nichž rozeberou různé zdravotnické modely a systémy, budou v Poliklinice na Národní," upřesnil.

Zahraničním studentům bude přednášet 40 předních českých lékařů, vedle Stránského, který řídí soukromou kliniku na Národní a několik týdnů v roce přednáší jako neurolog na univerzitě v Yale, to bude bývalý ministr zdravotnictví a přednosta neurologické kliniky v Motole Martin Bojar či děkan třetí lékařské fakulty Univerzity Karlovy a přednosta gynekologicko-porodnické kliniky z Vinohrad Bohuslav Svoboda.

Stránský připomněl, že mezinárodní program stážistů se jako jediný český program zařadil do sítě mezinárodního katalogu International Health Medical Education, který nabízí předem schválené stáže studentům amerických lékařských fakult v zemích celého světa.

Do Náměště na Hané míří tisíce fanoušků folku a country

Do Náměště na Hané zamířily tisíce fanoušků folku a country z celého Česka. V obci na Olomoucku se zúčastní mezinárodního multižánrového hudebního festivalu Zahrada, který začal ve středu v podvečer v místním zámeckém areálu. Na akci, která potrvá do soboty, vystoupí zhruba 150 tuzemských a zahraničních kapel a sólistů. Návštěvníkům festivalu zahrají kromě folku a country také jazz, blues či etnickou hudbu.

Návštěvníky festivalu čekají podle něj například koncerty skupin Fleret s Jarmilou Šulákovou, Hradišťan a Kamelot. Na přehlídce dále zahrají Karel Plíhal, Vlasta Redl, Vlasta Třešňák či Pavel Žalman Lohonka, který na festivalu vystoupí sólově a dále se svou bývalou a současnou kapelou.

Kromě osvědčených hvězd dostanou prostor i méně známé kapely a sólisté. O účast na 17. ročníku největšího tuzemského festivalu zaměřeného na folk a world music usilovalo v Česku v konkurzech zhruba 500 skupin a sólistů. Celkem 26 kapel bude na přehlídce soutěžit o tradiční ceny Krteček.

Zahrada je součástí evropského festivalového projektu Festival tří sluncí. Spojuje festivaly v Náměšti na Hané, v polských Skierniewicích a slovenském městě Levice.

Počasí

Čtvrtek má být slunečný, v západní polovině Čech odpoledne a večer ale meteorologové očekávají oblačno a místy bouřky, popřípadě ojediněle přívalové lijáky, krupobití a nárazový vítr. Teploty 28 až 32 stupňů Celsia.