Zprávy

Václav Klaus nepřijme Paroubkovu demisi, označil ji za nezodpovědnou

Prezident Václav Klaus nepřijme demisi dosluhující vlády Jiřího Paroubka ohlášenou na pondělí. Za současné situace, kdy zatím není funkční sněmovna, by to byl nezodpovědný krok, prohlásil v pátek Klaus. Avizovaná rezignace není typem povinné demise, kterou ústava ukládá dosluhující vládě po skončení ustavující schůzi nově zvolené Poslanecké sněmovny, připomněl prezident na mimořádné tiskové konferenci. Poslanci ustavující schůzi ve čtvrtek přerušili poté, co se jim nepodařilo zvolit předsedu, znovu to zkusí za týden. "Demisi podanou vládou na základě jiné motivace, než je naplnění ústavou předepsaných povolebních ústavních kroků, bych v této politické a ústavní situaci považoval za nezodpovědný krok a za útěk od zodpovědnosti vlády ve chvíli, kdy sněmovna není funkční," řekl Klaus s tím, že takovou nestabilní situaci jako prezident republiky nepřipustí. "Zájmy státu a stabilita ústavních institucí nemohou být obětovány krátkodobému politickému taktizování," dodal.

Paroubek tento týden oznámil, že v pondělí podá demisi do rukou prezidenta. Pokud by ji Klaus přijal, skončil by automaticky i celý kabinet. Paroubek argumentoval tím, že chce otevřít cestu ke jmenování vlády pod vedením Mirka Topolánka. Současně očekával, že koalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených bude reagovat na jeho krok vstřícně a umožní sociální demokracii obsadit funkci šéfa sněmovny. To ale koaliční strany odmítly.

Z ústavy vyplývá, že prezident musí přijmout demisi tehdy, pokud odstupuje kabinet po ustavující schůzi sněmovny, když vláda nezískala důvěru Poslanecké sněmovny nebo pokud ji poslanci vyjádřili nedůvěru. V jiných případech záleží na rozhodnutí prezidenta. Čtvrteční volba předsedy dolní komory poté skončila krachem, koaliční kandidátka Miroslava Němcová nedostala ani všechny hlasy vládního tábora. Koalice nabízí Paroubkovi jednání, končící ministerský předseda ale žádá schůzku předsedů všech parlamentních stran včetně komunistů.

Paroubek v pondělí podá demisi, i když ji Klaus nepřijme

Premiér Jiří Paroubek v pondělí podá demisi navzdory tomu, že ji prezident Václav Klaus nehodlá přijmout. O řešení povolební situace, zvláště složení sněmovny, hodlá jednat napříč politickým spektrem. Nynější koaliční projekt ODS, KDU-ČSL a zelených označil za mrtvý a ostudný. Hlavní odpovědnost za další vývoj v zemi mají podle něj dvě nejsilnější strany ODS a ČSSD. "Předpokládám, že budu buď pověřen dále výkonem vlády, nebo demise bude v daném okamžiku odmítnuta," řekl Paroubek. Záleží podle něj na prezidentovi, jak s demisí naloží. Klaus oznámil, že demisi nepřijme, protože ji za současné situace považuje za nezodpovědnou.

S vyjednáváním šéfa ODS Mirka Topolánka prý už Paroubkovi došla trpělivost, ODS se podle něj dostala do vleku předsedy lidovců Miroslava Kalouska. Proto bude jednat po vlastní ose, se všemi stranami. "Není rozumné, aby byla nějaká strana vylučována z jednání," narážel na záměr koaličních partnerů vynechat z rozhovorů komunisty. V pátek večer se měl sejít se šéfem zelených Martinem Bursíkem, schůzku prý zrušil kvůli tomu, že odlétá na Vranovskou přehradu ohroženou velkou vodou. Bursík ale tvrdí, že jednání odvolal on kvůli Paroubkově vyjádření, že zahajuje vlastní jednání.

Občanští a sociální demokraté nesou jako strany s největší podporou voličů i největší díl odpovědnosti, soudí Paroubek. "Pokud jde o dlouhodobější spolupráci, je to na bázi odpovědnosti dvou nejsilnějších stran, aby se shodly na nějakém modu vivendi, který bude výhodný především pro Českou republiku a její občany," prohlásil Paroubek. Připomněl, že rezignací chtěl uvolnit místo Topolánkovu kabinetu i to, že ODS ho k demisi už přímo vyzvala. Zmínil i slova prezidenta o tom, že by zemi měla co nejdříve spravovat vláda s řádným mandátem vzešlým z voleb. Považoval proto za přirozené, aby jeho tým skončil, zvlášť když ho k tomu vyzývá ODS i její čestný předseda Klaus. Rozhodnutí prezidenta proto považuje za "poněkud divné", i proto, že by jej očekával až po podání demise.

Z koalice podle něj nemůže vzniknout žádná stabilní vláda, když se nemůže spolehnout ani na svých sto poslanců. "Myslím, že tento koaliční projekt je mrtvý a čím dříve bude pohřben, tím asi lépe," prohlásil. "Projekt koalice se stává svého druhu politickou ostudou," poznamenal s tím, že koalice by mohla potřebný stoprvní hlas získat jen "politickým čachrem". Připomněl čtvrteční volbu šéfa sněmovny, v níž Miroslava Němcová z ODS nedostala ani hlasy všech koaličních poslanců.

STEM: Stranám ve volbách nejvíce pomohli Topolánek a Bursík

Většina lidí si myslí, že ve volbách do Poslanecké sněmovny nejvíce pomohli svým stranám šéfové ODS a zelených Mirek Topolánek a Martin Bursík. O předsedovi ČSSD Jiřím Paroubkovi si to myslí téměř polovina lidí. Nejméně podle občanů pomohli svým stranám předsedové KSČM a KDU-ČSL Vojtěch Filip a Miroslav Kalousek. Zjistil to průzkum agentury STEM, který se konal v týdnu bezprostředně po volbách. O prezidentovi Václavu Klausovi si polovina lidí myslí, že byl v předvolebním období nestranný. Druhá polovina si myslí opak. Zastánci názoru, že nebyl nestranný, jej vyslovují s o něco větším přesvědčením a důrazem, uvedla agentura STEM. Průzkum se konal 5. až 12. června. Zúčastnilo se ho 1601 respondentů starších 18 let.

Lidé v průzkumu posuzovali, zda lídři stran získali ve volbách své straně více hlasů, nebo jí naopak uškodili. Nejlépe hodnotili předsedy ODS a zelených Topolánka a Bursíka. To, že své straně nejvíce pomohl Topolánek, si myslí 59 procent lidí. O Bursíkovi si to myslí 58 procent lidí. O Topolánkovi si čtvrtina a o Bursíkovi zhruba pětina lidí myslí, že na počet hlasů pro svou stranu vliv neměli. O Topolánkovi si 14 procent lidí myslí, že ODS uškodil. O Bursíkovi si to myslí 11 procent lidí. Přesně 46 procent lidí se domnívá, že k většímu zisku hlasů pomohl ČSSD její předseda Jiří Paroubek. Současně je 38 procent občanů přesvědčeno, že ČSSD při získávání hlasů uškodil.

Nejméně podle občanů pomohli svým stranám šéfové KSČM a KDU-ČSL Filip a Kalousek. O tom, že Filip pomohl své straně získat hlasy, je přesvědčeno 33 procent lidí, o Kalouskovi si to myslí 31 procent. Filip je podle občanů předsedou, který měl nejmenší vliv na to, kolik hlasů strana získá - 46 procent respondentů soudí, že neměl vliv na počet hlasů pro KSČM. Více než třetina dotázaných, přesně 37 procent, si totéž myslí o Kalouskovi.

Ovzduší v OSN se zhoršilo, pozice ČR se zlepšila, tvrdí Kmoníček

Atmosféra uvnitř OSN se za uplynulých pět let zhoršila, ale pozice České republiky v ní se zlepšila, řekl ČTK na závěr svého pětiletého působení v New Yorku český velvyslanec při OSN Hynek Kmoníček. V pátek úřad opouští a odlétá do Prahy, odkud má po čase zamířit jako velvyslanec do Dillí. Ve vedení mise ho od července vystřídá Martin Palouš, který do konce loňského roku vedl český zastupitelský úřad ve Washingtonu. Horší atmosféra v OSN podle Kmoníčka plyne z frustrace z nedostatečné reformy světové organizace. Nyní se OSN podle něho nachází zhruba ve třetině reformní cesty. Kmoníček je ale přesvědčen, že nebude-li zreformována Rada bezpečnosti OSN, všechny ostatní reformy budou jen kosmetické.

Pozice ČR se prý výrazně zlepšila vstupem do EU. "Ať už si o EU myslíme cokoli, v OSN je EU majoritním akcionářem. Unie platí 36 procent rozpočtu OSN, USA platí dvacet a Japonsko také dvacet procent a celý ostatní svět se skládá na zbytek. Takže je jasné, že většina jednání a základních rozhodnutí, které je OSN schopná vyjednat, je o dialogu mezi EU a rozvojovými státy. ČR se svým členstvím v EU stala přímým účastníkem tohoto dialogu, což zásadním způsobem a k lepšímu ovlivnilo naši pozici," prohlásil.

Úkol pracovat na získání křesla nestálého člena Rady bezpečnosti na období 2008 až 2009 trvá, řekl velvyslanec, a to i přes loňskou domácí politickou diskusi, v níž ODS zastávala stanovisko, aby se ČR o členství v RB neucházela, neboť bude ve stejné době poprvé předsedat EU. "Z pohledu mé mise tento úkol trvá do té doby, než bude zrušen. A já nevěřím, že by zrušen byl," uvedl Kmoníček. Česká diplomacie zatím získala podporu u asi sta ze 127 zemí potřebných pro zvolení do RB. Jako jediný vážný protikandidát se jeví Chorvatsko.

Expertní skupina: Euro by se mělo v ČR zavést jednorázově

Národní koordinační skupina pro zavedení eura v ČR doporučí vládě zavedení bezhotovostního i hotovostního eura k jednomu datu, tedy variantu tzv. velkého třesku. Tato varianta je nejlevnější, nejprůhlednější a všem dává nejvyšší míru právní jistoty, sdělil ČTK náměstek ministra financí a národní koordinátor zavedení eura Tomáš Prouza. V ČR by se podle plánů vlády mělo začít eurem platit od roku 2010. Stejný scénář si zvolily i všechny země, které chtějí vstoupit do eurozóny. "Budeme tak mít možnost poučit se ze zkušeností těch, kteří euro přijmou dříve než Česko," dodal Prouza. Při jednorázovém přechodu na euro prý odpadá riziko krátkodobých a přechodných úprav, které by komplikovaly zavádění nové měny nejprve pro bezhotovostní platby a později pro používání eura v hotovosti.

Koruny bude po omezenou dobu možné použít i po zavedení eura, ale pouze v rámci stanoveného období tzv. duální cirkulace, po které bude stále možno platit českou korunou. Obchodníci již ale budou muset vracet pouze eura a koruna tak bude postupně stahována z oběhu, upozornil Prouza. Toto období mají zájemci o přijetí eura stanoveno obvykle v rozmezí dvou týdnů až jednoho měsíce, podobně dlouhé má být také v ČR. Ovšem i poté bude možné vyměnit koruny za eura v komerčních bankách či centrální bance. Návrh scénáře zavedení eura bude nyní odeslán vládě, která by jej měla schválit do konce srpna.

MMR: Z fondů EU na rok 2004 se zatím vyčerpala asi polovina peněz

Ze zhruba 394 milionů eur (11,2 miliardy Kč), které může Česká republika využít ze strukturálních fondů EU do konce letošního roku, se dosud vyčerpala zhruba polovina prostředků. Na páteční tiskové konferenci to na dotaz ČTK řekl ministr pro místní rozvoj Radko Martínek. Podle něj se nakonec podaří získat kolem 80 procent obnosu. Kvůli výkyvu kurzu koruny vůči euru nyní MMR eviduje přebytek čerpání 1,5 miliardy korun. Zvažuje proto, zda by se peníze mohly získat z programů, kde je prostředků dostatek. Jedná také s ministerstvem financí o možnosti přejít od roku 2007 na financování v eurech a nikoliv v korunách.

Jako riskantní krok vzhledem k čerpání peněz z evropských fondů od roku 2007 vidí ministr uvažované spojení ministerstva pro místní rozvoj s ministerstvem zemědělství. Vládní koalice navrhuje, aby ministerstvo pro místní rozvoj jako takové bylo zrušeno a část jeho kompetencí přešla na kraje a část na jiná ministerstva. Nově by mělo vzniknout ministerstvo venkova a zemědělství. Podle Martínka potřebuje čerpání peněz z EU jednoho ministra. "Jednání s Evropskou komisí nebude vůbec jednoduché, bude to vyžadovat celého ministra a ne jen půl," řekl Martínek. V letech 2007 až 2013 bude moci ČR z evropských fondů získat kolem 100 miliard korun ročně. Ve srovnání se současným obdobím jde o více než trojnásobný objem peněz.

Do čela nového ministerstva venkova a zemědělství je navržen předseda vládní KDU-ČSL Miroslav Kalousek. Podle něj jsou obavy ze zhoršení čerpání peněz z EU plané. "Koalice uvažuje o jedné centrální agentuře právě pro vyšší efektivitu čerpání prostředků," řekl ČTK Kalousek.

V Praze v sobotu začíná XIV. všesokolský slet

Řada kulturních, společenských a sportovních akcí, které se týkají dějin a současnosti Sokola, doprovodí od 1. do 6. července v Praze program XIV. všesokolského sletu. Tradičním vrcholem sletu bude hromadné vystoupení, které se 5. a 6. července uskuteční na stadionu Evžena Rošického na Strahově. Před diváky vystoupí ve zhruba dvacítce skladeb více než 17.000 cvičenců. Slet pořádá Česká obec sokolská (ČOS) a kromě cvičenců z Česka se ho zúčastní také hosté ze Slovenska. Přibližně 270 sokolů přijede ze Spojených států, cvičení se zúčastní rovněž členové České asociace sportu pro všechny.

Hlavním bodem programu bude hromadné vystoupení cvičenců na strahovském stadionu. Veřejnost se může přijít podívat na dvě vystoupení, ve středu 5. července od 21:00 a ve čtvrtek 6. července od 14:00. Na stadion diváky dopraví posílené autobusové linky městské hromadné dopravy. Během dvou cvičebních dnů budou mít diváci možnost vidět 27 skladeb. První den předvedou například mladší žákyně skladbu Sluníčka, mladší žáci zacvičí skladbu Karimatky. Muži a dorostenci se ukážou jako Chlapáci II, seniorky a senioři zacvičí skladbu Ta naše písnička česká. Druhý den zahájí ženy se skladbou To všechno přines čas a ukončí ho opět skladba Chlapáci II.

Program sletu doplní řada doprovodných akcí. V sobotu 1. července večer se v Sazka Areně bude konat především pro účastníky sletu slavnostní sportovní program. Po jeho skončení zahrají sokolské muziky. Od soboty budou v Tyršově domě v Praze 1 až do konce sletu vystavena výtvarná díla členů a příznivců Sokola. V neděli 2. července dopoledne se uskuteční tradiční sokolský průvod centrem metropole. Ve stejný den odpoledne bude také v Tyršově domě koncert pěveckých sborů. Od půl čtvrté ve stejný den se v Nosticově divadélku odehraje pro děti představení loutkového souboru Pražský sokolíček. V úterý 4. července se v hale Slavie ve Vladivostocké ulici uskuteční několik utkání sokolských juniorských družstev ve volejbalu, házené nebo basketbalu. V úterý od 15:00 a od 18:00 se v divadle Komedie v Jungmannově ulici odehraje představení Malované na skle, které předvede sokolský divadelní soubor z Pyšel.

Sokol vznikl v roce 1862, založili ho Miroslav Tyrš a Jindřich Fügner. Svá nejlepší léta prožíval mezi světovými válkami (1918 - 1938), kdy se stal milionovou organizací. Během své existence byl Sokol třikrát zakázán. Poprvé to bylo za války v roce 1915, podruhé ho zlikvidovali nacisté v roce 1941 a potřetí jej pohltila "sjednocená tělovýchova" po roce 1948. Sokol byl opětovně vzkříšen v lednu 1990. Sdružuje 190.000 členů v téměř 1100 jednotách, polovina z nich je mladší 26 let. Sokol patří mezi největší občanská sdružení v zemi. Nabízí různé druhy sportovních aktivit, v některých odvětvích vychovává i špičkové závodníky, například v akrobatickém rokenrolu. Po svém znovuobnovení uspořádal v Praze dva slety, v letech 1994 a 2000.

Tři rakouští odpůrci Temelína zablokovali věž na Karlově mostě

Tři rakouští odpůrci jaderné elektrárny v Temelíně v pátek krátce před polednem zablokovali ochoz malostranské věže na pražském Karlově mostě. Vyvěsili zde transparenty a vyhazovali z věže letáky proti Temelínu. Po hodině dva muže a jednu ženu zadrželi policisté a odvezli je na služebnu. Případ budou podle policejního mluvčího Ladislava Bernáška zřejmě řešit jako přestupek. Trojice rakouských aktivistů z organizace atomstopp_oberösterreich zamířila na věž kolem 11:30. Předtím si zakoupila vstupenky jako ostatní turisté. Na ochozu věže se pak odpůrci Temelína zavřeli, další návštěvníky nechtěli vpustit. Krátce před polednem spustili sirénu, vyvěsili transparenty s nápisem STOP Temelín, svou webovou adresou a výstražným znamením, které varuje před radioaktivitou. Po české vládě aktivisté požadovali příslib, že česká strana dodrží dohodu s Rakouskem a zvýší bezpečnost elektrárny.

Podle mluvčího pražské policie Bernáška nebyla akce povolena, na místo přijely dvě policejní hlídky. "Zřejmě půjde o přestupkové jednání, které bude řešit příslušný úřad," řekl ČTK mluvčí. Aktivisté mezitím čekali na policejní služebně na příchod tlumočníka. ČTK poslali zprávu o svém zadržení deset minut před tím, než je čeští policisté skutečně na věži zajistili. Trojici odpůrců Temelína provázel rakouský televizní štáb. Natáčel protestní akci i postup policie. "Vyzýváme rakouské velvyslanectví v Praze, aby se nás neprodleně zastalo," uvedli aktivisté v prohlášení ke svému zadržení. Podle něj chtěli svou akcí "úplně nenásilně" upozornit na nedodržování česko-rakouské bruselské dohody o Temelínu. Česko v minulosti přijalo sedm závazků ke zlepšení bezpečnosti elektrárny. Rakousko na oplátku slíbilo, že nebude blokovat přijetí ČR do EU v otázce energetiky.

V Paříži zahájena výstava inspirovaná dílem Komenského

Pod názvem Orbis Pictus byla v Českém centru v Paříži zahájena výstava hravých vizuálních a sonorních artefaktů inspirovaných dílem Jana Amose Komenského Labyrint světa a ráj srdce. Jde o součást rozsáhlého projektu Uměním ke svobodě, jehož realizace je rozpočítána až do roku 2023, kdy od vytvoření tohoto Komenského díla uplyne 400 let. Ústředním objektem výstavy, jejíž koncepce je dílem výtvarníka Petra Nikla, je velké nafukovací srdce, ve kterém návštěvníci najdou soubor objektů, jejichž jediný cíl je podnítit jejich hravost a představivost.

Za stejným účelem byly vytvořeny všechny další vystavené artefakty, u nichž by bylo zbytečné hledat možnosti takříkajíc praktického využití. Návštěvníci je mohou rozeznít, roztočit, podívat se do nich, vstrčit do nich hlavu, zařvat a poslouchat ozvěnu nebo se prostě jen nechat unášet fantazií při pohledu na pohybující se zdánlivě nesourodé předměty. Nápadité "nesmysly" jsou dílem deseti českých umělců starší i mladé generace. Jedním z nich byl Petr Lorenc, který před několika dny ve věku 31 let zahynul při autonehodě a jehož památce je pařížská výstava věnována.

Z Paříže, kde byl celý projekt zahájen, se výstava přemístí do Prahy, dalšími etapami jsou v příštím roce Ottawa, Toronto, Florencie a Řím a později Tokio, Berlín, Moskva, Jeruzalém a další města. Poslední etapou má být v roce 2023 nizozemský Naarden, kde je Komenský pochován.

Festivalové Karlovy Vary přivítaly první hvězdu, herce Garciu

Karlovy Vary v pátek přivítaly první velkou hvězdu 41. ročníku Mezinárodního filmového festivalu, amerického herce kubánského původu Andyho Garciu. Téměř v pravé poledne ho z letiště v Praze přivezla ke karlovarskému Grandhotelu Pupp stříbrná limuzína. Ležérně oblečeného Garciu doprovázela osmnáctiletá dcera Daniela Lordo Garciová. Po přivítání s prezidentem festivalu Jiřím Bartoškou poskytl Garcia rozhovor České televizi, rozdal pár autogramů a zmizel v hotelu. Večer pak převzal Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světovému filmu.

Padesátiletý Garcia získal věhlas nejenom v rolích mafiánů, ale i ochránců zákona. Poprvé na sebe výrazněji upozornil ve filmu Neúplatní režiséra Briana De Palmy jako policista George Stone. Do Karlových Varů ale přijel jako debutující režisér, jenž uvede v evropské premiéře film The Lost City (Ztracené město). Uvedení romantického dramatu, jímž se Garcia vrací do doby, kdy příchod Fidela Castra do Havany změnil osudy mnoha Kubánců, je připraveno za režisérovi účasti na sobotu v 11:00. Garcia si ve snímku zahrál i hlavní roli.

Ze sportu:

Výkonný výbor fotbalového svazu rozhodl na pátečním jednání v Praze, že osloví Karla Brücknera, aby prodloužil své působení u české fotbalové reprezentace o další dva roky. Po jednání svazového vedení to oznámil na tiskové konferenci místopředseda svazu Vlastimil Košťál, který je současně manažerem národního týmu. K jednání s Brücknerem by mělo dojít v úterý. Brückner působí u národního týmu v roli hlavního kouče od prosince 2001. Brückner vedl reprezentaci v 53 zápasech, z nichž ve 37 případech vyhrál český tým. Staronový trenér zůstane u mužstva nejpozději do mistrovství Evropy v roce 2008, pokud na něj reprezentace postoupí.

Na fotbalovém mistrovství světa se teprve schyluje k medailové bitvě, ale řada evropských klubů už má napilno v evropský pohárových soutěžích. Jako první z českých celků zahájí v neděli plnění svého pohárového úkolu fotbalisté Teplic, kteří se utkají v inovovaném Poháru Intertoto s Grasshoppers Curych o postup do 3. kola, z kterého to je už pouze krůček do Poháru UEFA.

České kajakářky zahájily mistrovství Evropy ve vodním slalomu ziskem stříbrných medailí v závodě hlídek. Tým ve složení Štěpánka Hilgertová, Irena Pavelková a Marie Řihošková, který vloni skončil čtvrtý, nestačil ve Francii pouze na Slovenky. Kanoisté Stanislav Ježek, Jan Mašek a Tomáš Indruch obhájili v hlídkách loňský bronz. Z vítězství se radovali Němci, druhé místo obsadilo družstvo Slovenska.

Jachtařky Lenka Šmídová a Elizabeth Kratzigová se poprvé v kariéře dostaly do elitní desítky olympijské dvouposádkové lodní třídy 470. Šmídová se s americkou rodačkou Kratzigovou v aktuálním pořadí "čtyřistasedmdesátek" federace ISAF posunuly z jedenáctého na deváté místo. Světovými jedničkami jsou britské jachtařky Christina Bassadoneová a Saskia Clarková.

Čeští basketbalisté na vozíku porazili v semifinále kvalifikačního turnaje o postup na mistrovství Evropy Švýcarsko 77:68 a zajistili si návrat do elitní desítky ME pro příští rok. Tam postoupilo také Turecko, které ve druhém semifinále zdolalo Belgii 68:47.

Bývalý mistr světa v sumó Emanuel Yarbrough je největší atrakcí doprovodného programu letošního všesokolského sletu. Více než tři sta kilogramů vážící Američan se v sobotu večer utká v exhibičním utkání s mistrem republiky Jaroslavem Pořízem. Čtrnáctý všesokolský slet začne v sobotu a skončí hromadnými skladbami v Praze na Strahově 5. a 6. července.

Meteorologové: Jihomoravskému kraji hrozí extrémní povodně

Jihomoravskému kraji hrozí podle meteorologů extrémní povodně, což znamená, že na některých řekách bude překročen třetí stupeň povodňové aktivity a voda se začne rozlévat z břehů. Záplavy lze očekávat i v kraji Jihočeském. Stav některých jihočeských řek může dosáhnout třetího povodňového stupně, ale voda by měla zůstat v říčním korytě. Silný trvalý déšť, který zvedne hladiny řek, má trvat až do sobotního rána, a to zejména v krajích Jihočeském, Olomouckém a Moravskoslezském. Hladiny řek se mají zvýšit i v kraji Středočeském, na Vysočině a v Olomouckém kraji, oznámil Český hydrometeorologický ústav. Jeho upozornění platí do soboty 12:00.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, místy přeháňky. Teploty 21 až 25 stupňů Celsia.