Zprávy

Sněmovna přerušila schůzi, k volbě vedení se sejde ve čtvrtek

Poslanecká sněmovna v úterý odpoledne zhruba po hodině přerušila svoji ustavující schůzi. Znovu by se měla sejít ve čtvrtek, kdy bude mimo jiné hlasovat o vedení dolní komory. Sněmovna udělala první nezbytné kroky ke svému ustavení. Poslanci složili slib a potvrdili složení sněmovní volební komise. V jejím čele bude stát Petr Tluchoř (ODS). Bez této komise se výběr předsedy a místopředsedy dolní komory a veškeré volby v nadcházejícím volebním období neobejdou. Členové komise volby technicky zajišťují, což znamená, že vydávají hlasovací lístky a počítají výsledky, které také oznamují. Sněmovna rozhodla rovněž o tom, že sněmovní mandátový a imunitní výbor bude mít dvanáct členů. Kandidáty na funkci předsedy sněmovny, místopředsedy, členy imunitního výboru a ověřovatele sněmovny mohli poslanci podávat do úterního odpoledne.

Poslanci již dopoledne převzali od ministra vnitra Františka Bublana osvědčení o svém zvolení. Ve sněmovně je 88 nových tváří. Ustavujícího zasedání se ale nezúčastnil Miloš Patera (ODS), který je nemocen. Poslanecký slib bude moci složit na první schůzi, které se zúčastní.

Ve čtvrtek by měli poslanci ustavit mandátový a imunitní výbor, který vzápětí ověří platnost zvolení všech poslanců. Až poté dolní komora přistoupí k tajné volbě svého předsedy a jeho zástupců. Následně ještě projedná návrhy na zřízení svých výborů a ustavující jednání ukončí. Volby členů a předsedů výborů a komisí se zřejmě uskuteční až na další schůzi.

Po ukončení ustavující schůze podá demisi kabinet Jiřího Paroubka. Demisí současné vlády vznikne prostor pro zformování nového kabinetu, který vytvoří zástupci ODS, KDU-ČSL a Strany zelených. Nová vláda by pak mohla zřejmě v srpnu sněmovnu požádat o vyslovení důvěry. Situaci ale komplikuje fakt, že tato koalice má rovných 100 hlasů, tedy stejně jako opoziční sociální demokraté a komunisté.

Jiří Paroubek: Nová vláda může být rychle, na tahu je trojkoalice

Sociální demokraté dál vyčkávají a zatím nikoho nenavrhnou na funkci předsedy ani místopředsedy nové sněmovny. Čekají s tím na dohodu stran. Premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek řekl, že pokud trojkoalice v čele s ODS projeví vstřícnost a umožní zvolení sociálního demokrata do čela dolní komory, jeho kabinet může o den později podat demisi. Prezident by pak mohl jmenovat premiérem šéfa ODS Mirka Topolánka. "Nová vláda tady může být v pátek," uvedl Paroubek. Doufá prý, že trojkoalice ODS, lidovců a zelených přestane situaci blokovat, dohodne se s ČSSD a "zvítězí zdravý rozum".

Zástupci koalice si ale myslí, že je to naopak sociální demokracie, kdo východisko z patové situace blokuje. ODS do čela sněmovny navrhla Miroslavu Němcovou. Občanští demokraté dávají najevo, že sociálního demokrata by podpořili jen za příslib, že ČSSD bude Topolánkovu vládu tolerovat. K tomu se ale zatím sociální demokraté nechystají a výsledkem je pat, kdy ani ČSSD ani ODS nemají dost hlasů na to, aby prosadily svého kandidáta. Předsedu a místopředsedy dolní komory by poslanci měli volit na ustavující schůzi, která začala v úterý odpoledne. Předpokládá se, že k volbě vedení sněmovny by se zákonodárci mohli dostat ve čtvrtek.

Desítky organizací vyzvaly EK k odstranění azylových nedostatků

Nevládní organizace ze 30 evropských zemí, včetně České republiky, vyzvaly v úterý Evropskou komisi, aby řešila "závažné nedostatky" společné evropské azylové politiky. Špatné je podle nich především ustanovení, podle kterého musejí uprchlíci požádat o azyl v první členské zemi Evropské unie. Země na vnějších hranicích EU údajně tento nápor nezvládají a imigranti jsou tak často vraceni do nedemokratických a pro ně nebezpečných zemí. Organizace, mezi nimiž je i česká Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) nebo Poradna pro uprchlíky (PPU), se obrátily otevřeným dopisem na komisaře pro justici a vnitřní věci Franka Frattiniho. Dopis je dostupný na www.ecre.org.

"Evropské státy se snaží vyhnout odpovědnosti za žadatele o azyl, a tím uprchlíky vystavují nebezpečí pronásledování," uvedl Peer Baneke, generální tajemník Evropské rady pro uprchlíky a exil (ECRE), která sdružuje 80 organizací na pomoc imigrantům. Unie by podle něj měla v budoucnu najít "spravedlivější, humánnější a fungující alternativu" své současné azylové politiky.

Takzvaná Dublinská úmluva o uprchlících podle zprávy ECRE nebere v potaz skutečnost, že šance na přiznání uprchlického statusu se v jednotlivých zemích EU velmi liší. Úmluva, jejímž cílem je zamezit tomu, aby uprchlíci žádali o azyl v několika státech, stanoví, že žádost o azyl vyřizuje první stát EU, na jehož území žadatel vstoupil.

Evropská rada pro uprchlíky a exil mimo jiné doporučuje, aby úřady v jednotlivých zemí zajistily "plnohodnotnou a řádnou azylovou proceduru" osobám přemístěným v rámci nařízení Dublin II. To stanoví, že imigranty lze vracet zpět do zemí, kudy do unie vstoupili. Rada v tomto směru rovněž vyzývá k lepšímu sjednocování rodin. Nezletilci bez doprovodu by podle ní měli být z působnosti Dublinu II vyňati.

Visegrádská čtyřky chce zkvalitnit práci svých vojáků v zahraničí

Zkvalitnit práci svých vojáků v zahraničních misích chtějí země visegrádské čtyřky vzájemnou výměnou zkušeností. Dohodli se na tom v úterý představitelé jejich armád ve Vyškově. Podle náčelníka generálního štábu Pavla Štefky jsou pro Česko například důležité zkušenosti Polska z jeho mise v Iráku, kde polští vojáci dohlížejí na rozsáhlé území. "My máme také cenné zkušenosti. V jednotlivých zemích si naši vojáci udržují velmi dobré styky s tamním obyvatelstvem. Na práci našich vojáků máme již léta kladné odezvy," řekl Štefka ČTK. Připomněl, že Česko mělo se Slovenskem v rámci mírových operací v Kosovu společnou jednotku. Podle generála nelze vyloučit, že by podobné jednotky mohla vytvořit i visegrádská čtyřka. Kdysi již tento nápad padl, zatím ale nebyl realizován, doplnil Štefka.

Pro českou armádu jsou podle něj velmi zajímavé nejen zkušenosti Polska z působení v Iráku, ale také například příprava vojáků na zahraniční mise, použití techniky, nebo práce s vojáky, kteří se při některé operaci dostanou do šoku. Za důležité považuje Štefka i informace k financování misí. Česká armáda má nejpočetnější zahraniční zastoupení - přibližně 600 vojáků v zemích bývalé Jugoslávie. Stovka specialistů české vojenské policie školí v jižním Iráku budoucí irácké policisty. V Afghánistánu se počet Čechů brzy zvýší na 220. Česká armáda převezme v prosinci na tři měsíce řízení letiště v Kábulu. V různých zemích světa má pak ČR i 17 vojenských pozorovatelů.

Pavel Štefka: Protiraketová základna by zvýšila bezpečnost Česka

Vybudování americké protiraketové základny v České republice by bylo jednoznačně prospěšné pro její bezpečnost. ČTK to řekl náčelník armádního generálního štábu Pavel Štefka. Češi by se podle něj měli do konce září vyslovit k tomu, zda s umístěním základny v ČR souhlasí. Pak bude na USA, zda si pro stavbu zařízení vyberou Česko, Polsko, nebo Maďarsko. Štefka zdůraznil, že cílem současných jednání je zjistit pouze to, zda je k uskutečnění projektu v ČR politická vůle, bez níž nelze nic podnikat. "Pokud k dohodě dojde, bude nutné vystavět novou základnu. Patrně by nešlo o obrovskou základnu na jednom místě. Záleží na tom, jaké by měla mít parametry. Ale to jsou otázky utajované, které nikdo nebude chtít vysvětlovat," uvedl generál.

Některé informace zveřejněné v médiích o projektu označil za "ne moc přesné". Mladá fronta Dnes informuje o tom, že by základna mohla vzniknout 30 kilometrů od Brna na místě staré raketové základny v obci Rapotice. "Jestliže někdo říká, že to bude tam nebo onde, tak si vymýšlí," zdůraznil Štefka. Připomněl, že protiraketové základny obecně vojenští experti považují za nejmodernější systémy obrany. Základna by měla být vybavena obrannými střelami země-vzduch a měla by sloužit k ochraně střední Evropy.

České zapojení do "protiraketového deštníku" slíbil v USA v roce 2002 bývalý ministr obrany Jaroslav Tvrdík. S účastí na protiraketové ochraně počítala v roce 2003 nová bezpečnostní strategie státu. Ministr zahraničí Cyril Svoboda tehdy řekl, že jsou možné čtyři stupně zapojení: od aktivní politické podpory po rozmístění raket. Mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek nyní doplnil, že existují dva projekty protiraketové obrany. Jeden budují USA, druhý zvažuje NATO na základě rozhodnutí, které bylo přijato v roce 2002 na pražském summitu aliance. "Pokud by se ve střední Evropě budovala základna protiraketové obrany, šlo by tedy o společnou ochranu evropského i amerického kontinentu," řekl.

Expert: Protiraketové silo v ČR by bylo schováno hluboko pod zemí

Protiraketová základna, o jejímž umístění v České republice uvažují USA, by byla pro většinu lidí téměř neviditelná. Silo s pravděpodobně pouze jednou střelou by totiž leželo zhruba 40 metrů pod zemí na odlehlém místě. Přítomnost strategické zbraně by prozrazoval jen shluk nenápadných budov v okolí, uvedl expert na protiraketovou obranu, jehož jméno má ČTK k dispozici. "S betonovými sovětskými základnami, které dřív byly v Československu, by to nemělo nic společného," uvedl. Komplex by se spíše podobal podzemnímu městečku. "Obyvatele v okolních obcích by raketa nijak neohrožovala, nehrozí ani její výbuch v podzemí. I v případě odpálení by ji lidé sotva viděli," tvrdí odborník.

Zařízení by podle něj znamenalo velký ekonomický přínos, na druhou stranu by ale zviditelnilo Česko v očích teroristů. Obsluhu jedné střely by zajišťovalo asi 200 amerických vojáků a desetkrát víc lidí, většinou místních, by se staralo o chod základny zvenku. K tomu je nutné připočíst zisk pro řadu místních firem, uvedl znalec. Pokud by se Česko a Spojené státy dohodly na spolupráci proti raketovému nebezpečí ze strany některých asijských režimů, bylo by to podle něj asi v rámci NATO a týkalo by se to dalších evropských zemí.

Propojení americké a alianční protiraketové obrany by bylo výhodné i podle českého ministerstva obrany a českého velvyslance při NATO Štefana Füleho. "Jednotlivé rakety by zřejmě byly v různých státech stovky kilometrů od sebe, stejně tak radary a další zařízení. Třeba rakety v Čechách a radary v Polsku, nebo obráceně. Všechno by to propojoval složitý elektronický systém," odhaduje odborník. Podle něj existuje v Česku řada míst, kde by podzemní komplex mohl vzniknout. Nebylo by to ale prý zřejmě v žádném ze současných vojenských újezdů, jež armáda používá k výcviku.

Čeští vojáci mise KFOR přednášeli o minovém nebezpečí v Kosovu

Na 500 dětí a studentů ve věku od sedmi do sedmnácti let se zúčastnilo zvláštních výukových lekcí českých vojáků mírové mise KFOR o minovém nebezpečí v Kosovu. Cílem bylo děti varovat před hrozbou min a poučit je, jak se v případě nálezu pro ně neznámého a možná i nebezpečného předmětu zachovat. Sdělil to major Petr Sýkora, tiskový důstojník 8. kontingentu české armády v KFOR. Zvláštní preventivní výukový program o minovém nebezpečí obsáhl 13 předem vybraných albánských i srbských škol v centrální části Kosova. Kromě českých vojáků se programu zúčastnili také ženisté a pyrotechnici irského a finského kontingentu. Dohromady vojáci KFOR z jednotek uskupení Střed pod českým velením od poloviny května do konce června uskutečnili 30 výukových lekcí, kterých se zúčastnilo 1455 kosovských žáků a studentů.

V Kosovu slouží pět stovek českých vojáků. Loni v srpnu převzala ČR poprvé v historii na dobu přibližně jednoho roku roli vedoucího státu ve struktuře mnohonárodní brigády Střed. Pod českého velitele spadají jednotky dalších pěti zemí.

Oběti komunismu mají v Liberci pomník

Zrcadlo pravdy se jmenuje pomník obětem komunismu, který v úterý otevřela liberecká radnice v parku v Jablonecké ulici. Tvoří jej dvě velkoprostorová zrcadla zasazená do křižovatky parkových cest. Každý, kdo k nim přijde, je musí obejít a pohlédnout si přitom do očí. O vybudování pomníku usilovala Konfederace politických vězňů čtyři roky. ČTK to řekl mluvčí libereckého magistrátu Martin Korych. "Historie je tu proto, aby nám pomohla najít rozumnou cestu do budoucnosti," řekl při odhalení pomníku před zrcadlovými tabulemi předseda Senátu Přemysl Sobotka. Záštitu nad památníkem převzal někdejší prezident Václav Havel.

"Není to špatný nápad, aby si lidé pohlédli do očí," řekla ČTK osmaosmdesátiletá Anežka Sedláčková z okresní organizace Svazu bojovníků za svobodu. Bývalá bojovnice proti fašismu z partizánské brigády Jana Koziny bojovala s komunismem celý život. Režim jí dovolil pracovat jen v zemědělském družstvu nebo továrně.

Václav Havel stráví léto převážně na Hrádečku, čeká ho i několik akcí

Letošní léto hodlá bývalý prezident Václav Havel strávit převážně na své chalupě na Hrádečku u Trutnova. V plánu má ale i několik akcí. "V neděli se soukromě setká s kubánským aktivistou, hercem a režisérem Andym Garciou," řekl ČTK exprezidentův tajemník Jakub Hladík. V pondělí Havel převezme spolu se spisovatelem Arnoštem Lustigem v pražském Karolinu doktorát Západní michiganské univerzity a ve druhé polovině příštího týdne zamíří na Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech. Na konci července se bývalý prezident chystá do Uherského Hradiště, kde navštíví Letní filmovou školu. Zhruba o měsíc později se zúčastní Letní žurnalistické školy v Havlíčkově Brodě.

Koncem září pak čeká Havla cesta do bavorského Pasova, kde spolu s bývalou ministryní zahraničí USA Madeleine Albrightovou převezme cenu Lidé v Evropě. Ocenění bylo poprvé uděleno loni. Dostávají ho lidé, kteří se zasloužili o porozumění mezi národy. Oba laureáti se také zúčastní debaty o lidských právech a možnostech jejich ochrany ze strany Evropské unie, Spojených států a OSN.

V říjnu čeká exprezidenta oslava sedmdesátin a desátý ročník konference Forum 2000, na kterou do Prahy přijede například tibetský duchovní vůdce dalajlama. V polovině října pravděpodobně odletí Havel a jeho žena Dagmar na čtyři měsíce do Spojených států.

Havel nedávno navštívil Londýn, kde se konala světová premiéra hry anglického autora českého původu Toma Stopparda Rock 'N' Roll. V Londýně se setkal také s princem Charlesem, s nímž mluvil mimo jiné o ochraně památek. Následníka trůnu a jeho ženu Camillu podle svých slov pozval do Prahy.

Průzkum: Češi chtějí letos více utrácet, ale hodlají i spořit

Více než dvě třetiny Čechů zamýšlí zvýšit v letošním roce své výdaje, zatímco o rok dříve měla tento záměr jen necelá třetina lidí. Vyplývá to z evropské studie Barometr Cetelem. Ve 12 sledovaných evropských státech hodlá letos více utrácet v průměru 41 procent dotázaných. Na 60 procent Čechů chce v tomto roce ovšem také více spořit. Češi podle průzkumu chtějí nakupovat více vybavení pro domácnost, naopak hodlají učinit méně velkých investic, jako je nákup automobilů, bydlení či jeho rekonstrukce. Tento vývoj souvisí zřejmě s očekáváním zvyšování úrokových sazeb, uvedl ředitel společnosti Cetelem ČR Václav Horák. Svoji finanční situaci vidí pro letošek lepší pětina lidí, stejný podíl ji předpokládá horší.

"Od začátku roku pozorujeme, že disponibilní příjmy českých domácností poněkud zrychlily své tempo," řekl ČTK analytik HVB Bank Pavel Sobíšek. To je prý výsledkem rychlejšího růstu hrubých mezd, snížení nezaměstnanosti, poklesu daní z příjmu i zvýšení důchodů a sociálních dávek. Růst ekonomiky se tak začíná více promítat do peněženek občanů. V takové situaci bývá obvyklé, že část peněz navíc jde do spotřeby a část do úspor, dodal. Z úterních údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že celková důvěra v ekonomiku stoupla letos v červnu na nejvyšší hodnotu od ledna 1998.

ÚS zrušil sérii ustanovení zemědělského zákona, odporují ústavě

Ústavní soud (ÚS) zrušil v úterý sérii ustanovení zemědělského zákona, protože odporují ústavě. Zmírní se tak podmínky pro začínající podnikatele v zemědělství, kterým norma ukládala bezúhonnost a odbornou způsobilost. Obě podmínky byly příliš široce koncipované. Návrh na zrušení ustanovení z roku 2004 podala skupina poslanců a senátorů, většinou z řad ODS. Soukromí zemědělci rozhodnutí soudu vítají. Soud vyhověl převážné většině požadavků navrhovatelů. Část ustanovení soud zrušil ke dni, kdy jeho rozhodnutí vyjde ve Sbírce zákonů, část ponechal v platnosti až do příštího roku.

"Podstatu námitek navrhovatel shrnul tak, že napadená ustanovení porušují princip rovnosti a svobodu podnikání, a že požadavek bezúhonnosti a odborné způsobilosti nemá opodstatnění," uvedla soudkyně zpravodajka Eliška Wagnerová.

Asociace soukromých zemědělců ČR rozhodnutí Ústavního soudu přivítala. "Od začátku jsme byli proti tomu," řekl ČTK tajemník asociace Jaroslav Šebek. Obě podmínky jsou podle něj nadbytečné. "Když člověk zdědí polnosti a má tu odvahu, aby se pustil do rizika podnikání v zemědělství, proč by měl ještě chodit do nějakých kurzů?" uvedl Šebek. Agrární komoru zanechal verdikt v klidu, na věc neměla vyhraněný názor. I podle tajemníka Agrární komory Jana Záhorky je však podmínka odbornosti zbytečná. "Nějaké prokazování není nutné. Je to riziko podnikatele, když nic neví, tak zkrachuje," uvedl Záhorka. V zemědělství se prý rozhodnutí soudu příliš neprojeví. Nových hospodářů je totiž pomálu, zemědělců spíše ubývá.

Mládežnický orchestr ze Šternberku bude hrát v Japonsku

Na Mezinárodním hudebním japonském festivalu mládeže se v červenci představí mládežnický dechový orchestr ZUŠ Harmonie Šternberk z Olomoucka. Podle ředitele školy Petra Ciby bude účast na prestižní akci ve městě Šizuoka pro šternberské hudebníky uměleckým vrcholem letošního roku. Do Japonska orchestr zavítá vůbec poprvé. "Je to velmi prestižní festival. Abychom jsme se ho mohli zúčastnit, museli jsme projít poměrně náročným výběrovým řízením. Celý projekt připravujeme tři roky," řekl ČTK Ciba. Podle něj do Japonska odcestuje přes 60 členů orchestru od 12 do 25 let. Odletu ale bude předcházet týdenní soustředění. "Chceme být stoprocentně připraveni. Budeme hrát nejen hudbu českých klasiků, jako Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka či Leoše Janáčka, ale i soudobé autory a hudbu ze zahraničí," doplnil Ciba. Orchestr v minulosti koncertoval například v Německu, Belgii, Británii a dalších zemích.

Jesenickem bude znít dechová hudba

Ve třech městech Jesenicka bude příští týden znít dechová hudba. Hráči na žesťové nástroje tam zamíří v rámci letošního ročníku mezinárodního festivalu dechových hudeb. Návštěvníkům se kromě českých kapel představí také soubory z Německa a Maďarska. Akce se letos uskuteční pošesté. "Festivalu se zúčastní celkem 11 kapel, které budou koncertovat v Jeseníku v areálu Základní školy Průchodní, v jesenických lázních, v areálu lázní Dolní Lipová a v Javorníku. Představí se zde také dva zahraniční orchestry - německý mládežnický orchestr z Neuburgu a maďarský orchestr ze Székesféhérváru," řekl ČTK prezident festivalu Tomáš Uhlíř. Z domácí scény se mohou milovníci dechové hudby těšit například na orchestry z Jeseníku, Uničova na Olomoucku či z České Vsi na Jesenicku. Hudebníky budou při hraní doprovázet také mažoretky. Festival podle pořadatelů završí muzikantský rej a společné vystoupení velkých dechových orchestrů. Šestý ročník mezinárodního festivalu dechových hudeb se v Jeseníku, Javorníku a v Lipové-lázních uskuteční od 4. do 6. července. Od úterý do čtvrtka na návštěvníky čeká denně téměř desítka vystoupení.

Brněnský etnografický ústav připravil výstavu o zpracování mléka

Brněnský etnografický ústav připravil výstavu, která připomene historii zpracování mléka. Seznámí návštěvníky s tím, jak se choval dobytek a získávalo mléko od 19. století až po současnost. Netradiční výstavu nazvanou A ta kráva mléko dává si mohou zájemci v Paláci šlechtičen prohlédnout až do konce září. "Vycházíme z toho, že dnešní děti často ani neví, jak se dojí kráva, dospělí si zase možná rádi připomenou to, co si pamatují z dětství," řekla Jarmila Pechová z Etnografického ústavu Moravského zemského muzea.

První část výstavy přibližuje různé způsoby ustájení a krmení dobytka. Návštěvníky možná překvapí, že si lidé dříve stavěli na vodních tocích dřevěné přístřešky, kde se mléčné výrobky uchovávaly v chladu, poznamenala Pechová. V dnešní době nepoužívané jsou i různé typy máselnic, dřevěných forem s vyřezávanými motivy, v nichž se máslo připravovalo stloukáním smetany. Nechybí ani speciální lisy na tvaroh. Porovnání dřívějšího zpracování mléka s dnešním mlékárenským průmyslem umožňuje model současné továrny. Část výstavy je věnována také léčení dobytka a představuje různé veterinární pomůcky. Postupy při zpracování mléka dokumentují i instruktážní filmy. Díky speciálnímu modelu vemene naplněného vodou si mohou návštěvníci vyzkoušet dojení v praxi.

Výstava spojí Cimrmana s jindřichohradeckou úzkokolejkou

Cestovatelskou vášeň Járy Cimrmana a fenomén jindřichohradecké úzkokolejné železnice propojí dvě výstavy, které ve čtvrtek začnou v jindřichohradeckém Zámeckém mlýně. Jedna připomene 40 let Divadla Járy Cimrmana, druhá 100. výročí unikátní trati z Jindřichova Hradce do Obrataně. "Pojítkem mezi oběma výstavami je technika a doba sklonku rakousko-uherské monarchie," řekl ČTK galerista Jiří Langer. Cimrman bude připomenut hlavně jako světoběžník a vynálezce, úzkokolejku představí fotografie a různé železniční relikvie. Ředitel Jindřichohradeckých místních drah Jan Šatava ČTK řekl, že výstava je předzvěstí podzimních oslav století této trati. Nabídku prezentovat ji s nadhledem a cimrmanovským humorem prý přijal rád. "Je třeba si i sami ze sebe občas udělat legraci," uvedl.

Návštěvníci uvidí mimo jiné výsledek Cimrmanovy snahy sestrojit úzkokolejný lůžkový vůz, pro který musel kvůli nedostatku peněz zvolit minimalistickou variantu, takže vznikla postel na železničních kolech. Cimrman je s jindřichohradeckou úzkokolejkou spojen hlavně díky příběhu připomínaném od roku 2000 ve stanici Kaproun mezi Kunžakem a Landštejnem, kde byl mistr násilně vyloučen z přepravy. "Ta fabulace už žije vlastním životem, lidé tam kvůli tomu přijíždějí a skládají mohylu, objevuje se i v turistických průvodcích," řekl ČTK Šatava.

Ze sportu:

Český fotbalový útočník Jiří Mašek už podepsal podle rakouské agentury APA tříletou smlouvu v Tirolu Innsbruck, kam si jej přivedl trenér František Straka. Sedmadvacetiletý Mašek, který poslední půlrok strávil v tureckém Malatyasporu, se tak stane spoluhráčem dalšího českého hráče Václava Kolouška. Obě strany jsou prý domluveny na tříleté smlouvě.

Novou posilou fotbalistů Slovanu Liberec se stal záložník reprezentační jednadvacítky Tomáš Frejlach, který do mistrovského týmu přestupuje z Příbrami. Kluby se již na podmínkách transferu domluvily, hráč je před podpisem smlouvy. Frejlach se už zapojil do přípravy Liberce ve Františkových Lázních, kde se Slovan chystá na novou sezonu, stejně jako například Sparta Praha.

Novou posilou fotbalistů Slovácka se stal definitivně sedmadvacetiletý Martin Vozábal, který přichází z týmu prvoligového nováčka Českých Budějovic. Vedení moravského klubu už složilo na účet jihočeského celku požadované odstupné a záložník se mohl zapojit v novém působišti do přípravy na novou sezonu. Vozábal podepsal v klubu tříletou smlouvu.

Čeští házenkáři budou 14. července při losování mistrovství světa v Německu nasazeni do druhého výkonnostního koše. Ve čtyřčlenné základní skupině se tak svěřenci trenéra Pavla Pauzy s jistotou vyhnou Rusku, Islandu, Slovinsku, Polsku a Norsku. Šampionát se uskuteční příští rok 19. ledna až 4. února.

Krátce o středečním počasí v České republice:

Oblačno, občas přeháňky nebo déšť, místy bouřky, ojediněle kroupy. Teploty 27 až 31 stupňů Celsia.