Zprávy

Prezident Klaus povečeří s vedením sněmovny, které končí mandát

Prezident Václav Klaus se rozloučí na Pražském hradě s vedením Poslanecké sněmovny, jejíž mandát skončí ve čtvrtek. Pozvání na slavnostní večeři dostali od prezidenta a jeho ženy Livie dosavadní šéf poslanců Lubomír Zaorálek (ČSSD) a pět místopředsedů dolní komory. Klaus již také stanovil začátek zasedání nově zvolené sněmovny. Na ustavující schůzi se její členové sejdou pravděpodobně 27. června. O obsazení místa šéfa sněmovny má zájem jak ODS, tak ČSSD. Šéf občanských demokratů Mirek Topolánek naznačil, že by jeho strana mohla do této funkce nominovat místopředsedkyni strany Miroslavu Němcovou. Podle svého vyjednavače Pavla Béma ale ODS nevylučuje ani možnost, že by křeslo šéfa sněmovny ponechala ČSSD, pokud by tolerovala koaliční vládu ODS, lidovců a Strany zelených. To ale sociální demokraté odmítají.

Nezávislí jako první subjekt napadli platnost voleb

Politické hnutí Nezávislí napadlo o Nejvyššího správního soudu (NSS) platnost voleb do Poslanecké sněmovny. Ústavní pořádek byl podle stížnosti Nezávislých, porušen ve volební kampani. Česká televize poskytovala v předvolební sérii pořadů Otázky Václava Moravce prostor pouze pěti politickým stranám, které posléze ve sněmovních volbách také uspěly. "Jak celostátní, tak krajská vydání byla vysílána celoplošně na území České republiky, měla vysokou sledovanost a vytvářela tak zdání, že na politické scéně existuje jen pět volebních stran a ostatní nestojí za pozornost voličů," stojí ve stížnosti. Pravidla, které si Česká televize před volbami sama vytvořila, prý byla diskriminační a omezila všechny menší politické strany a hnutí včetně Nezávislých. Nezávislí také považují za protiústavní legislativu zakotvující způsob přepočtu mandátů pro jednotlivé volební subjekty. I přepočet podle nich diskriminuje malé strany, čímž je porušena zásada rovného přístupu k ústavním funkcím.

Klausova přítomnost na summitu Evropské unie vyvolává zájem

Zpráva o tom, že Českou republiku bude na summitu EU v Bruselu tento týden zastupovat prezident Václav Klaus, vyvolala v hlavním městě unie zájem. Diplomaty, úředníky a analytiky zaujala otázka, nakolik rozhodný odpůrce ústavní smlouvy Evropské unie může ovlivnit jednání o její záchraně, které má být hlavním tématem summitu. Novináři považují Klausův příjezd za pikantní osvěžení schůzky, která se jinak jeví dosti nevýrazně. Vlivný liberální europoslanec, bývalý člen ústavodárného Konventu Andrew Duff se obává, že kvůli Klausovi by konečné usnesení mohlo být méně ambiciózní. Přeje si, aby se státníci už nyní usnesli, že v příštím roce začne mezivládní konference pověřená úpravami ústavní smlouvy, aby byla přijatelnější a mohla být schválena v roce 2009; ví ovšem, že prosadit nějaká data nebude snadné.

Evropská komise se naopak domnívá, že je předčasné si stanovovat pevné termíny, když se ještě ani neví, jak se bude postupovat. Přeje si, aby usnesení summitu bylo v této věci co nejobecnější. "Je to paradox, ale Klaus může být prospěšný," poznamenal nejmenovaný činitel EK. Podotkl, že zřetelně proti ústavě by mohli na summitu vystoupit pouze Čech a Polák, kteří se necítí být vázáni podpisy bývalých premiérů. "Většina ostatních nováčků ji ratifikovala. Ví se, že Britové by ji raději viděli pohřbenou, Tony Blair však nemůže jít otevřeně proti, když ji podepsal." Obecně se však nepřisuzuje přítomnosti českého prezidenta s euroskeptickou nálepkou velký význam, ani se neočekává výraznější střet mezi ním a většinou kolegů, kteří jsou naladěni více ve prospěch integrace. "Chleba se tady lámat nebude. Usnesení se zaměří na procedurální otázky. Proti harmonogramu nemůže Klaus dost dobře protestovat," usoudil politolog Peter Ludlow.

Oznámení na Kubiceho je již osm, inspekce je začala prověřovat

Státní zástupce Michal Zachystal obdržel k dnešnímu dni na ředitele policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jana Kubiceho již osm trestních oznámení. Všechna se týkají informací uvedených v utajované zprávě ÚOOZ, kterou Kubice předložil před dvěma týdny při neveřejné části zasedání sněmovního branného výboru. Kopie dokumentů unikly do médií. Mezi oznámeními na Kubiceho je i podání premiéra Jiřího Paroubka. Kubice odmítl jakékoli vyšetřování inspekce komentovat, v pátečním rozhovoru pro ČTK ale řekl, že si není vědom spáchání trestného činu. "V žádném případě jsem se ani já, ani nikdo z ÚOOZ ničeho nezákonného nedopustil. Navíc já jsem tu zprávu nezveřejnil," upozornil šéf ÚOOZ na to, že obsah důvěrných dokumentů pouze přednesl poslancům na uzavřeném jednání branného výboru.

Premiér podal na Kubiceho trestní oznámení poté, co do médií pronikly informace a spekulace z tajné zprávy ÚOOZ, podle nichž mimo jiné Paroubek na jachtě svého známého Bohumíra Ďurička sexuálně zneužíval jeho nezletilou dceru. Oznámení se týká nejen obsahu důvěrné zprávy ÚOOZ, ale navíc i podezření, že informace z tohoto dokumentu unikly na veřejnost ještě dříve než při jednání branného výboru 29.května. Tehdy Kubice dokumenty předložil, ještě týž den pak jejich opis zveřejnil na svých internetových stránkách Český rozhlas 1 - Radiožurnál. Kubice předstoupil ve sněmovně se zprávou poté, co podle něj účelově začala čtyři policisty z ÚOOZ vyšetřovat kvůli podezření z korupce či podvodu právě Inspekce ministra vnitra. Šéf ÚOOZ uvedl, že kriminalizace jeho podřízených může vést ke zpomalení, či dokonce k zastavení vyšetřování závažných trestních případů. Ve zprávě ÚOOZ jsou údajně důkazy o politickém ovlivňování kauz, které tento elitní policejní útvar vyšetřuje, i poznatky o propojení organizovaného zločinu s vysokými úředníky státní správy.

Inspekce chce pokutovat za nedovolený dovoz odpadu i Němce

Česká inspekce životního prostředí chce za nedovolený dovoz odpadů do České republiky pokutovat i německé firmy. Podle zjištění inspekce totiž nedostatečně prověřily, zda mají jejich čeští partneři potřebná oprávnění k nakládání s odpady. Podle zákona o odpadech nestačí na přeshraniční dovoz odpadu a jeho likvidaci živnostenský list. Je k tomu třeba povolení krajského úřadu, které řada českých podnikatelů, kvůli nimž skončil německý odpad na českých černých skládkách, neměla. "Firmy se často spokojily s falzifikáty, neprověřily, zda jsou v souladu se zákonnými podmínkami," řekl inspektor Petr Havelka. Celkem bylo do Česka dovezeno na 15.000 tun odpadů. Sankci by chtěla inspekce vyměřit deseti až 20 německým firmám. Vymahatelnost takových sankcí je ale podle ředitele inspekce Jana Slance obtížná, mimo jiné i kvůli tomu, že mezi Českem a Německem neexistuje smlouva o vymáhání a nárokování pokut.

ČT: Za zákrok proti Jacques bude potrestán i zástupce ředitele pražské policie Bezouška

Za zákrok proti člence Strany zelených a poslankyni Kateřině Jacques bude potrestán i zástupce ředitele pražské policie Zdeněk Bezouška. Informovala o tom Česká televize (ČT). Podle ní o potrestání Bezoušky již rozhodl policejní prezident Vladislav Husák, ale policie zatím neuvedla, jaký trest Bezoušku čeká. Jacques s několika členy Strany zelených protestovala proti prvomájové demonstraci neonacistů. Právě přitom proti Jaqques policisté zasáhli. Stíhán je kvůli tomu policista Tomáš Čermák. Podle Jacques ji brutálně napadl a bezdůvodně zbil. Čermák byl dočasně zproštěn výkonu služby a čelí obvinění ze zneužití pravomoci veřejného činitele, ublížení na zdraví a omezování osobní svobody. Inspekce ministra vnitra prověřuje chování dalších policistů přítomných u zásahu proti Jacques. Policisté jsou podezřelí z maření úkolů veřejného činitele z nedbalosti.

Státní zastupitelství obvinilo ze zneužití pravomoci veřejného činitele a omezování osobní svobody i policistu, který zasahoval proti reportérovi Britských listů Michalu Vlkovi. Vlk, který zákrok proti Jacques fotografoval, už dříve ČTK řekl, že ho policisté předvedli na služebnu kvůli blíže neupřesněnému neuposlechnutí pokynu. Jeden mu také tvrdil, že policisty nesmí bez povolení fotografovat. Na stanici pak policisty podle Vlka zajímaly především fotografie, jež pořídil. Poté, co si je prohlédli, Vlka propustili. Svým nadřízeným ale tvrdili, že Vlk jim nechtěl ukázat občanský průkaz.

Za únik kyanidu zaplatí Draslovka Kolín pokutu dva miliony korun

Za únik vysoce nebezpečných kyanidů do Labe zaplatí kolínská chemička Draslovka pokutu dva miliony korun. Česká inspekce životního prostředí sankci za lednovou havárii vyměřila minulý týden. Protože se firma do dneška neodvolala, považuje ředitel inspekce Jan Slanec rozhodnutí za pravomocné. Za nepovolené vypouštění nebezpečných látek zaplatí chemička pokutu 1,9 milionu, 100.000 korun pak za to, že únik včas neoznámila. "Společnost Lučební závody Draslovka Kolín udělenou výši pokuty ze strany České inspekce životní prostředí respektuje," řekl ČTK výrobní ředitel Jiří Holub. Do mimořádných preventivních a nápravných opatření chce letos firma investovat 30 milionů korun.

Havárie se stala počátkem ledna, když v noci z odpadních jímek vytekla kontaminovaná voda do kanalizace a odtud se dostala do Labe. Kyanid poškodil řeku na 83 kilometrech. Ihned po havárii se Draslovka domluvila s rybáři na kompenzaci škod ve výši dvou milionů korun.

Průmysl v dubnu výrazně zpomalil růst na 3,6 procenta

Průmyslová výroba v dubnu vzrostla meziročně o 3,6 procenta po vysokém březnovém růstu o 17,4 procenta po revizi. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů dubnový meziroční růst činil 7,6 procenta. Průmyslovou produkci v dubnu ovlivnil zejména nižší fond pracovní doby. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad. Podle Pavla Mertlíka z Raiffeisenbank špatný výsledek průmyslové výroby v dubnu tlumí o dva dny nižší počet pracovních dní. "Ale i tak je dnes zveřejněné číslo signálem korigujícím přílišný optimismus a je předzvěstí toho, že v druhém čtvrtletí tempo růstu ekonomiky nezopakuje historické maximum z prvního kvartálu," uvedl. Průmysl nebude jediným negativním číslem tento týden, upozornil David Navrátil z České spořitelny. Podle něj se k průmyslové výrobě přidají maloobchodní tržby a běžný účet. Za celý rok očekává Navrátil růst průmyslové výroby o 8,9 procenta. Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban předpokládá, že za celý letošní rok by průmyslová výroba mohla vzrůst o deset až 12 procent. "Kvůli dubnovému zvolnění tempa růstu průmyslové výroby není žádný důvod podléhat nějaké panice," uvedl. Důležité podle Urbana je, že kromě výroby automobilů se daří i dalším oborům, jako je elektronika, strojírenství nebo hutnictví.

Odbory jsou připraveny zabránit změně či zrušení zákoníku práce

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) je připravena zabránit změně či zrušení přijatého zákoníku práce všemi svými prostředky. Usnesla se na tom rada této odborové centrály. ODS před volbami uvedla, že po svém volebním vítězství nový zákoník zmrazí. Zákoník prosadili poslanci ČSSD spolu s komunisty i přes veto prezidenta republiky. Má nahradit 40 let starou normu. Zastánci nového kodexu tvrdí, že je moderní, umožní větší smluvní volnost a zajistí nezbytnou ochranu zaměstnanců. Kritici míní, že norma sníží konkurenceschopnost firem a zvýší jejich náklady. Může tak přispět ke zvýšení nezaměstnanosti.

Soud s bývalými důstojníky StB zřejmě spěje doztracena

Soud s bývalými důstojníky StB byl kvůli zdravotnímu stavu obou obžalovaných odročen na neurčito. Milan Michel a Stanislav Tomeš podle státního zástupce v květnu 1957 odeslali do Francie tehdejšímu štrasburskému prefektovi André Trémeaudovi balíček s bombou. Exploze výbušniny zabila jeho manželku. K soudu se dostavil jen devětasedmdesátiletý Michel. "Pokračování procesu by bylo pokusem o vraždu v nepřímém úmyslu," prohlásil jeho advokát Čestmír Kubát, který již obhajoval řadu bývalých příslušníků StB včetně Aloise Grebeníčka. Kubát trval na odročení jednání kvůli špatnému zdravotnímu stavu svého klienta, který prý má právo na život. "Paní Trémeaud měla právo na život taky," prohlásil žalobce Martin Omelka. Druhý obhájce tvrdil, že Tomeš sice má zájem na soudním líčení, právě nyní je ale nemocen. Soud tak musí prozkoumat zdravotní stav obou mužů a rozhodnout, jak bude v líčení pokračovat.

Oba pracovníci československé rozvědky podle obžaloby nechali vyrobit bombu, která vypadala jako krabice s doutníky. V dubnu 1957 Michel bombu převezl do Francie a Tomeš zajistil odeslání balíčku na adresu Trémeauda, tehdejšího prefekta departementu Bas - Rhin. Obžalovaní původně předpokládali, že se balíček dostane do rukou prefekta na recepci k zasedání Evropského společenství uhlí a oceli, kterého se zúčastnilo i několik předních francouzských politiků. Údajnou krabici s doutníky ale rozbalila až o tři dny později Trémeaudova manželka Henriette, kterou výbuch zabil. Na akci se podíleli také další pracovníci československé tajné služby, ti jsou ale již po smrti. Podle svědectví bývalého československého špiona Ladislava Bittmana, který byl vyslechnut v USA, byl útok vyvrcholením dezinformační kampaně připravené sovětským KGB. Jejím cílem bylo vyvolat dojem, že v Německu se aktivuje neonacismus a zhatit tak německo-francouzské usmiřování. To by zdrželo i vznik Evropského společenství, které považoval tehdejší Sovětský svaz za ohrožení svých zájmů. Státní zástupce novinářům řekl, že hlavním podkladem pro obžalobu byly výsledky vyšetřování francouzské policie z 60. let a pozdější pátrání tamní tajné služby.

Čechům se zdá cena elektřiny příliš vysoká

České domácnosti jsou vcelku spokojeny s kvalitou dodávek energií; cena, kterou za ně musí platit, se jim ale zdá příliš vysoká. Ukázal to průzkum společnosti Factum Invenio. Nespokojenost s cenou elektřiny navíc roste. Zatímco v roce 2003 byla s cenou za tento druh energie smířena zhruba polovina dotázaných, letos počet těch, kterým se jeví jako příliš vysoká, vzrostl až na 71 procent. Průzkum dále ukázal, že během posledních tří let se nepodařilo přimět více obyvatel k tomu, aby pravidelně třídili odpad. Jejich počet naopak klesá. Zatímco v roce 2004 a loni jich odpad vždy třídilo kolem 43 procent, letos jejich počet klesl na 37,6 procenta. Zhruba 37 procent obyvatel třídí dlouhodobě odpady občas a zhruba čtvrtina lidí je netřídí vůbec.

Británie láká jaderné odborníky, a to i z Česka

Rozvoj jaderné energetiky ve Velké Británii naráží na nedostatek odborníků. Tamní atomový průmysl proto na vysoké platy a nadstandardní odměny láká specialisty ze zahraničí, a to i z České republiky. Tvrdí to prezident České nukleární společnosti Václav Hanus. "Británie má podobný problém jako Německo. A tam už část absolventů odešla," uvedl Hanus. Podle něj britské firmy lákají nové zaměstnance v jaderném průmyslu například nástupní prémií 10.000 liber (asi 413.000 Kč). Češi mají na rozdíl od Německa na ostrovní pracovní trh volný přístup. Provozovatel dvou českých jaderných elektráren, společnost ČEZ, vnímá situaci v západní Evropě jako hrozbu. "Jsme si tohoto vývoje vědomi, a proto spolupracujeme se školami, abychom si zajistili mladé odborníky. Podporujeme stáže, praxe i celé fakulty," řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Podle něj má Česká republika výhodu oproti státům, které se dočasně odklonily od jádra a budou se ještě více potýkat s nedostatkem specialistů. K tomu v tuzemsku nedošlo, i když se po roce 1990 zájem o tento obor snížil.

Česko má ve vzdělávání jaderných odborníků padesátiletou tradici. Loni dokončilo studium na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské 146 posluchačů. Podle odhadů bude britský atomový průmysl potřebovat ročně až 2000 absolventů, aby si zajistil hladký průběh plánovaných aktivit. Ty spočívají především v rozebrání starých a výstavbě nových jaderných elektráren.

Čepro hodlá stavět v Rusku rafinerii

Česká státní a.s. Čepro oznámila, že hodlá v Rusku postavit ropnou rafinerii s kapacitou zpracování 3,5 milionu tun. Podnik podepsal o výstavbě rafinerie takzvané memorandum o záměru s představiteli Orelské oblasti, která se nachází 400 kilometrů jižně od Moskvy, a s českou soukromou společností Euru Energy. Čepro bude mít majoritu v projektu, který může v budoucnu zahrnout i výstavbu petrochemického komplexu. Čepro provozuje čerpací stanice a přepravuje a skladuje ropné produkty.

Čepro v současnosti čelí několika soudním sporům, ve kterých má zaplatit kolem tří miliard korun. Státní podnik ale pohledávky považuje za neoprávněné. Společnost vznikla v roce 1994 transformací části majetku bývalého státního podniku Benzina v druhé vlně privatizace. Jejím zakladatelem a jediným akcionářem je Fond národního majetku. V současnosti Čepro zaměstnává kolem 860 lidí.

Univerzita obrany vyvinula letadlo, které pomůže záchranářům

Neocenitelným pomocníkem záchranářů, policistů či pracovníků jaderných elektráren by se mohlo stát bezpilotní multifunkční robotizované letadlo AvaxTour, které vyvinula Univerzita obrany v Brně. Stroj s rozpětím křídel tři metry by mohl pomoci s monitorováním krajiny při povodních, s řízením dopravy, ostrahou státních hranic nebo například s měřením úrovně radiační aktivity v krajině. Letadlo je v podstatě mohutný na dálku řízený model. Nepřipomíná žádný dosud známý letoun. Jeho vzhled není podle tvůrců důležitý. Záleží na technice ukryté v jeho útrobách. Zařízení se může vznést do výšky 500 metrů, na vzdálenost jeden kilometr od operátora, který je řídí. Za pomoci přístrojů vytvoří pod sebou radiový deštník a zaznamená podle zadaných parametrů vše, co se děje na 25 kilometrech čtverečních. Data pak předá do počítačů na zemi, kde mohou být vyhodnocena.

V evidenci dárců krve je méně osob, než by si lékaři přáli

V evidenci dárců krve mají lékaři méně osob, než by si přáli. ČTK to řekl primář transfuzního oddělení pražské Fakultní Thomayerovy nemocnice Petr Turek. Oslovit nové dárce se snaží sdružení Zdraví-život. V nemocnici zahájilo čtrnáctidenní akci, jejímž účelem je vytvořit prázdninové zásoby krve pro děti zraněné při dopravních nehodách. "Na odběrech se točí poměrně malá skupinka lidí," řekl primář. Doplnil, že akutní nedostatek krve v současné době lékaře v pražské nemocnici netrápí. Připustil však, že zásoby pro případ nějaká nepředvídatelné události jsou minimální. Dodal, že o prázdninách jsou dárci méně dostupní než v ostatních částech roku. "V České republice je asi 360.000 evidovaných dárců. Doporučení jsou ale o něco vyšší, měli bychom mít něco mezi 400.000 a 600.000 evidovaných osob," popsal Turek. Ocenil ale to, že v posledních letech přibývá mladších lidí.

Povodí Vltavy na jezu v Rožmberku žádná opatření nechystá

Povodí Vltavy zatím nechystá žádná opatření na jezu v Rožmberku nad Vltavou na Českokrumlovsku, kde se v pátek utopili dva vodáci. Osazení varovných cedulí před jezem nezodpovědnému chování některých lidí nezabrání, řekl ČTK ředitel závodu Horní Vltava Zdeněk Zídek. "Cedulka tam může být klidně zítra, stejně ale nezodpovědnosti lidí nezabrání a ti zodpovědní o nebezpečí jezu dobře vědí. Nejdůležitější je, aby lidé přestali na vodě pít," uvedl Zídek. Podle starostky Rožmberka nad Vltavou Vladimíry Kolářové nemůže varovná cedule na nebezpečí upozornit vodáky, kteří se na řeku vypraví potmě jako muži v pátek. "Půjčovny lodí také vodáky varují, aby nejezdili jezy, aby lodě přenášeli," řekla ČTK Kolářová. Od konce dubna se už na jezu v Rožmberku utopili tři lidé. Odtok z Lipna je nyní zvýšený na 40 metrů krychlových za hodinu, běžně z nádrže odtéká sedm kubíků.

Před soud jde kvůli vykrádání hnízd a obchodu s dravci 12 lidí

Síť vykradačů hnízd dravců a obchodníků s ohroženými živočišnými druhy organizovanou z Frýdecko-místecka rozkryla koncem minulého roku policie ve spolupráci s Českou inspekcí životního prostředí. Dvanáct lidí bylo obviněno z porušování zákona o ochraně přírody a krajiny. Hrozí jim tři roky vězení, pokud se prokáže, že postupovali organizovaně, může je soud potrestat až šesti lety vězení. Policie se začala případem zabývat v květnu 2004 na podnět inspekce, která na internetu a v tisku našla inzeráty nabízející velké množství sov, dravců a dalších ptáků. Při prohlídkách zabavila deset dravců a 160 zpěvných ptáků.

Soudce: Češi mají nedůvěru k soudům, a proto jdou do Štrasburku

Češi mají stále nedůvěru k národním soudním orgánům, a proto si tak často stěžují k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Na pražské konferenci věnované lidským právům to prohlásil soudce Soudního dvora Evropských společenství Jiří Malenovský. Evropský soud pro lidská práva dostal loni na Českou republiku za uplynulých 13 let rekordní počet stížností. Zaregistroval jich 1443, což je o 50 více než v roce 2004. Jednotlivé případy z poslední doby ale také zahrnují hromadné stížnosti například majitelů domů na regulaci nájemného, které se ve skutečnosti týkají stovek nebo tisíců stěžovatelů.

V zásadě platí, že rozhodnutí štrasburského soudu nemůže zvrátit rozhodnutí české justice. Ani státu nemůže nařídit, aby změnil svou legislativu. Může pouze konstatovat, že stát porušil při posuzování kauzy lidská práva, a nařídit mu zaplatit odškodnění. Naprostá většina stížností se týká délky soudních řízení před českými soudy. Od konce dubna platí v ČR vládní novela zákona, na jejímž základě budou moci lidé, jejichž případy budou soudy řešit neúměrně dlouho, dostávat odškodné. Ministerstvo spravedlnosti si od této úpravy slibuje snížení počtu žalob k soudu ve Štrasburku a zrychlení práce české justice. Od roku 1993 vyhráli stěžovatelé u Evropského soudu pro lidská práva 69 sporů s ČR. Vláda se svými argumenty uspěla v 51 případech, kdy soud buď po jejím vysvětlení stížnost odmítl, nebo jí dal přímo za pravdu.

Festival 9 bran je věnován Německu a ocení Lenku Reinerovou

Tématem letošního ročníku festivalu česko-německo-židovské kultury je židovská minulost a přítomnost Německa. Letní část festivalu, která potrvá do 19. června, začne v úterý koncertem v pražské Valdštejnské zahradě a nabídne divadelní a hudební představení. Filmová část přehlídky se poté odehraje na podzim a v prosinci se mají konat v Berlíně ozvěny festivalu. Na podzim také festival předá své tradiční ceny - Křišťálový svícen. "Cena za přínos česko-německo-židovské kultuře byla v tomto roce udělena spisovatelce Lence Reinerové, která je poslední žijící česko-židovskou spisovatelkou píšící v německém jazyce," řekl novinářům ředitel festivalu Pavel Chalupa.

Prezident festivalu, spisovatel Arnošt Lustig řekl, že festival je největší letošní přehlídkou židovské kultury. Doplnil, že se koná v roce, kdy Židovské muzeum v Praze, které poskytlo svůj prostor pro jeden z pořadů, letos slaví sté výročí založení. Jako již dříve i letos podotkl, že Židovská obec v Praze festival "z nějakých důvodů ignoruje".

Olomoucké náměstí obsadili řezbáři, pracují před zraky lidí

Kvílení motorových pil a bouchání dřevěných kladiv se bude v příštích dnech rozléhat olomouckým Horním náměstím na Řezbářském sympoziu. Řezbáři z Bulharska, Slovenska i Česka tam již zkoumají své kusy dřeva a přemýšlejí, jaké skulptury z nich vyrobí. Jejich umění mohou přihlížet kolemjdoucí. Akce je součástí oslav patronky města svaté Pavlíny Olomoucké benefice. "Řezbářské sympozium se v Olomouci koná od roku 1999. Letos pozvání přijaly i dvě ženy. Vzniklá díla se pokusíme prodat a polovinu výtěžku věnujeme některému sociálnímu zařízení," řekl pořadatel Olomouckých beneficí Senia Cočev. Podle něj nemají řezbáři zadané žádné téma. Podmínkou je, že jejich dílo musí být vysoké nejméně 150 centimetrů.

Olomoucké benefice se konají do neděle. Zájemcům nabídnou například crazy day, pravou hanáckou svatbu či oblíbené mistrovství světa v pojídání olomouckých tvarůžků.

Vzácného orla mořského u Bělé zabila otrávená návnada

Vzácného orla mořského, který byl 20. května nalezen mrtvý na poli poblíž Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku, usmrtila otrávená návnada. Podle výsledků pitvy dravce zabil karbofuran -jedovatý insekticidní přípravek, který již dříve zavinil smrt několika orlů mořských i jiných zvířat na různých místech republiky. Kladení otrávených návnad je zakázáno zákonem o myslivosti a pachateli hrozí až pětileté vězení a vysoký finanční trest. Celkový počet hnízdících párů orla mořského v Česku ornitologové odhadují na 25 až 30.

Strážníci honili pštrosa

Kuriózní zážitek si odnášeli v neděli cyklisté a chodci v Ostravě-Hrabové. Přibližně hodinu tam mohli sledovat šestici strážníků, jak se snaží chytit volně pobíhajícího pštrosa. Ten utekl majiteli z ohrady a rozhodně nehodlal neškodně schovávat hlavu do písku. Naopak ohrožoval provoz na frekventované cyklistické stezce. Hlídka povolala posily a šesti uniformovaným mužům se už podařilo opeřence "ulovit". Své si s volně pobíhajícími zvířaty užili i strážníci z Bohumína na Karvinsku, kteří si před lety hráli na kovboje, když museli místo udělování pokut a chytání zločinců pronásledovat pár splašených koní. Zvířata utekla účastníkům tradiční podzimní Hubertovy jízdy. Chytit se je podařilo až po kilometrovém stíhání.

Slavnosti Zlaté stezky nabídnou soumary, trh i ukázky vaření soli

Tradiční příjezd karavany soumarů, historické trhy, ale nově i ukázky vaření soli nabídne letošní 16. ročník Slavností Zlaté stezky, který se v Prachaticích uskuteční 23. a 24. června. Historické centrum při nich ovládnou šermíři a kejklíři, pouliční divadla, trhovci a zapomenutá řemesla, řekla Růžena Štemberková z prachatické radnice. Loni slavnosti přilákaly na 12.000 lidí. Dvoudenní akci každoročně zahájí příjezd soumarské karavany. Poté bude následovat průvod kulturních spolků partnerských měst. "Letos poprvé se setkají zástupci všech devíti našich partnerských měst," uvedla Štemberková. Páteční část slavností doplní koncerty a divadelní vystoupení. Program zakončí kostýmovaný průvod městem a renesanční tříhodinové oslavy.

Slavnosti připomínají zašlou slávu obchodní stezky z Pasova do Prachatic, kudy se v minulosti vozila sůl. První ročník se konal v roce 1969, kdy se historické pouti zúčastnilo přes 200 účinkujících a navštívilo ji kolem 4000 lidí. O dva roky později ale slavnosti z politických důvodů skončily. Obnovit se je podařilo až v roce 1991.

Stavba hornického vláčku v Příbrami skončí v červnu

Stavba elektrického vláčku, který bude vozit turisty mezi expozicemi Hornického muzea v příbramské městské části Březové Hory, se pomalu chýlí ke konci. Provoz pro veřejnost pak slavnostně zahájí 16. září u příležitosti mezinárodního setkání hornických měst, řekl ředitel Hornického muzea Josef Velfl. Stavbu hornického vláčku zkomplikovaly propadlé strouhy z 18. století, které přiváděly vodu z brdských rybníků k šachtám v Březových Horách. Náhon krytý kamennou klenbou se propadl při bagrování rýhy pro kanalizaci, která povede pod novou železnicí. Stavba vláčku se kvůli tomu prodražila zhruba o milion korun, které zaplatí město.

České dobrovolnice na fotbalovém šampionátu fandí krajanům

Český fotbal má velké příznivce i mezi pořadateli světového šampionátu v Německu. Dobrovolníků, kteří pomáhají zajišťovat hladký chod turnaje, je patnáct tisíc a najdou se mezi nimi i skalní fanoušci Brücknerova výběru. Dvěma z nich jsou Marie Braunová a Jenny Schulzová, které z Česka pocházejí. Obě sice pracují v akreditačním centru v Dortmundu, ale v neděli vyrazily do Gelsenkirchenu, aby mohly alespoň na chvíli zblízka zahlédnout české hráče. "Obě jsme si s předstihem koupily také vstupenky na pondělní zápas. Českým fotbalistům přejeme hodně úspěchů, mohou být mistry světa," vyprávěla nadšeně Braunová, která do Německa odešla za budoucím manželem tři měsíce před sametovou revolucí. Původem je z Jindřichova Hradce a je na to patřičně hrdá. "Tam se narodil také Karel Poborský!" připomněla slavného spolurodáka, kterému bude držet palce v hledišti při zápase s týmem USA. V Německu sice žije Braunová už sedmnáct let, ale stále mluví výborně česky a její osmnáctiletý syn rodný jazyk své matky zvládá rovněž skvěle. I jeho pobláznila k fandovství, a tak jejich dům v nedaleké vesničce je prý posázen českými vlajkami. "Manžel fandí samozřejmě Německu, a tak mu nebráníme, aby mohl vyjádřit svůj názor. Ale dostal prostor jen na jednu menší vlaječku," žertovala dobře naložená Braunová.

Počasí

Je polojasno, teploty 24 až 28 stupňů Celsia.