Zprávy

Klaus Polsku bezvízový styk nezávidí, přístup USA ho ale zarazil

Prezident Václav Klaus přeje Polákům, že jim Spojené státy otevřely možnost cestovat do zámoří bez víz. Pozastavil se ale nad podmínkami, které umožňují získat bezvízový statut pouze Varšavě, zatímco Česku ani Slovensku ne. "Já to Polsku přeji, nemám v tom ždibíček závisti nebo nepřejícnosti. I když musím pozdvihnout obočí nad použitým kritériem, které země si zaslouží mít bezvízový styk a které ne," řekl Klaus ČTK během návštěvy Litvy.

Země, jejichž občané by měli na zkušební dobu dvou let cestovat do USA jen s pasem, musí být členy EU, vojensky pomáhat Američanům ve válce v Iráku či v Afghánistánu jednotkou nejméně o 300 vojácích a nesmí představovat pro USA bezpečnostní riziko. Zákon ale ještě neplatí, na návrhu se musí shodnout Senát i Sněmovna reprezentantů Kongresu.

Český vojenský kontingent v Iráku a Afghánistánu je podle daných podmínek ovšem menší. Premiér Jiří Paroubek i ministr zahraničí Cyril Svoboda již dříve odmítli možnost, že by Praha kvůli zrušení víz zvyšovala počty svých jednotek v zahraničních misích. Diplomatické kruhy upozorňují, že Američané v návrhu zákona vyjmenovávají jen některé mise. Pokud by vzali v úvahu vedle operace Trvalá svoboda například i operace ISAF a další mise pod hlavičkou NATO, Česko by limit splnilo. V Afghánistánu je kolem 220 Čechů, v Iráku je stovka vojáků. Další čeští vojáci jsou na Balkáně.

Klaus soudí, že Česká republika by nyní neměla volit nějaká razantní gesta. "Nerad bouchám někde na dveře, snažím se zdvořile zaťukat," prohlásil český prezident. Paroubek minulý týden uvedl, že zruší-li USA vízovou povinnost pro polské občany, bude česká diplomacie usilovat o to, aby americký Kongres zrušil víza také pro Čechy. Ministerstvo zahraničí vítá už to, že se vízová otázka v Kongresu vůbec otevřela. Český velvyslanec ve Washingtonu Petr Kolář dodatek k imigračnímu zákonu přivítal jako "dobrý začátek" politického řešení otázky zrušení amerických víz pro Čechy.

O odstranění víz pro české občany, kteří cestují do USA a Kanady, usilují čeští politici zatím marně už od 90. let. Občanům obou zemí přitom k návštěvě Česka stačí jen cestovní pas.

Ministerstvo: V případě dětí odvezených do Argentiny soudy pochybily

Při rozhodování o odebrání dětí Marcely Krajníkové a jejich převozu do Argentiny soudy pochybily při aplikaci mezinárodní úmluvy, míní ministerstvo práce a sociálních věcí. ČTK o tom informovala jeho tisková mluvčí Kateřina Beránková. Ministerstvo podává stížnost na soudkyni Okresního soudu v Litoměřicích a požádalo ministerstvo spravedlnosti, aby prověřilo postup okresního a krajského soudu v této kauze. Převoz dětí považuje za porušení dětských práv. "Je zcela nepochybné, že děti byly tímto postupem vystaveny psychické újmě a nesnesitelné situaci," vysvětlila Beránková. Poukázala na to, že soudy pochybily při aplikaci haagské Úmluvy o občanskoprávních aspektech mezinárodních únosů dětí a nezohlednily ustanovení Úmluvy o právech dítěte a Listiny základních práv a svobod. Podle ministerstva je zcela evidentní, že práva a přání dětí nebyla nijak zohledněna.

Krajníková se do Argentiny provdala před devíti lety, po čtyřech letech se však rozhodla, že se rozvede; manžel ji údajně bil a psychicky týral. S dětmi proto odjela do Česka. Krajský soud v Ústí nad Labem ale rozhodl, že se dcera a syn musejí vrátit do jihoamerické země. Podle soudu žena své děti unesla.

Zdravotníci před úřadem vlády volali po odvolání Ratha

Asi čtyři tisíce lidí se v pátek podle organizátorů zúčastnilo demonstrace některých zdravotníků proti politice ministra zdravotnictví Davida Ratha (ČSSD). Před úřad vlády přinesli symbolický dar kabinetu - maketu bílého králíka zamčeného v kleci. Předání daru doprovázeli voláním "Davide, končíme", bubnováním a houkáním na houkačky. Účastníci měli na oděvech samolepky s přeškrtnutým bílým králíkem. Protesty se tento týden konaly pod heslem "nejsme pokusnými králíky doktora Ratha".

Demonstrace proti Rathově politice se konaly ve středu v Brně a ve čtvrtek v Ostravě. Nespokojeným skupinám zdravotníků se nepodařilo odvrátit Poslaneckou sněmovnu od přijetí zákona o neziskových nemocnicích, chtějí proto dát podnět k ústavní stížnosti. Odmítají také jeho návrh rámcových smluv, které mají být vzorem pro uzavírání smluv jednotlivých lékařů a zdravotnických zařízení s pojišťovnami. Chtějí se na znění smluv dohodnout s pojišťovnami sami.

Na Rathovu stranu se naopak již dříve postavil Lékařský odborový klub a Česká lékařská komora. Jejími členy jsou i nespokojení lékaři, členství v komorách je totiž v ČR povinné.

Rath: Vidina peněz a mamonu zastřela demonstrantům mysl

Ministrtr zdravotnictví David Rath označil páteční protest zubařů a praktických lékařů za předvolební komedii, kterou hraje ODS. Novinářům řekl, že do ulic vyšli zástupci nejbohatších deseti procent obyvatel České republiky. "Vidí jen peníze a mamon jim zastřel mysl," uvedl na adresu protestujících. Podle jeho informací zubaři na ordinaci v roce 2004 od zdravotních pojišťoven v průměru obdrželi 1,8 milionu korun, praktici 1,3 milionu. Lékárníci jsou podle něj ještě násobně bohatší. "Pokud by ODS vyhrála, budou to oni, kdo na rovné dani vydělají další desetitisíce i statisíce. Zatímco zbývajících 90 procent bude tratit," vysvětloval, proč si myslí, že je protest spojen s kampaní ODS.

Zdravotníci, kteří vyšli do centra Prahy, jsou podle jeho názoru sobci, kteří nechtějí vidět, že zdravotnictví potřebuje peníze tam, kde jde skutečně o život, tedy na specializovaných odděleních nemocnic, tam, kde se léčí infarkty či rakovina. Zatímco své odpůrce v řadách zdravotníků spočítal Rath na zhruba 10.000, politiku ministerstva podle něj podporuje 100.000 zdravotníků. Za jeho úřadem údajně stojí 50.000 sester, 16.000 lékařů pracujících v nemocnicích, ambulantní specialisté a část praktiků.

Jihočeští lékaři se obávají sloučení šesti okresních nemocnic

Lékaři z šesti bývalých okresních nemocnic na jihu Čech protestují proti záměru kraje sloučit příspěvkové organizace v jednu organizaci s centrem v Písku. Obávají se omezení péče v ostatních nemocnicích a administrativních problémů. Samostatně by měla fungovat jen Nemocnice České Budějovice, která je akciovou společností ve stoprocentním vlastnictví kraje.

Podle krajského radního pro zdravotnictví Vladimíra Pavelky je záměr jen pracovním materiálem. Kraj se chce sloučením příspěvkových organizací bránit proti zákonu o neziskových nemocnicích. "Je to jen jedna z variant, musíme nejprve počkat na volby," řekl ČTK Pavelka. Omezení péče se podle něj lidé obávat nemusejí. Lékaři se ale obávají, že v jedné organizaci bude moci kraj lékařské obory rušit či přesouvat. "Péči, která by se přiznala ministerstvem jedné velké jihočeské neziskovce, by mohli rozdělit podle svého. To jde úplně proti smyslu zákona o neziskových nemocnicích, který právě zaručuje péči ve stávajících okresních nemocnicích takovou, jaká tam je," řekl Štrincl.

Šest jihočeských okresních nemocnic chtěl kraj od začátku roku změnit na akciové společnosti. Rejstříkový soud ale nově vytvořené organizace odmítl zapsat. Převody nemocnic na obchodní společnosti zakazuje novela zákona o ochraně veřejného zdraví. Jedinou akciovou společností je českobudějovická nemocnice.

Komunisté navrhují referendum o americké vojenské základně

Vedení KSČM požaduje v případě zájmu Spojených států amerických vybudovat v České republice protiraketovou základnu vyhlásit referendum. Podle předsedy komunistů Vojtěcha Filipa by případné vybudování základny ohrozilo bezpečnost zdejších obyvatel. O této možnosti by tak měli rozhodovat lidé, a ne vláda nebo sněmovna. Současné české zákony ale vyhlášení obecného referenda zatím neumožňují.

Informace o záměru USA v pondělí přinesl s odvoláním na americké představitele deník International Herald Tribune. Podle deníku Washington stále zvažuje, zda svou plánovanou protiraketovou základnu na starém kontinentu vybuduje v Česku, nebo Polsku. Odborníci Pentagonu údajně jednají s těmito východoevropskými partnery a nejspíš v létě doporučí konečné místo pro základnu americkému ministrovi obrany Donaldu Rumsfeldovi.

Ministr obrany Karel Kühnl (US-DEU) tento týden novinářům řekl, že armáda žádnou žádost ohledně základen ze strany Spojených států neobdržela. "Na základě dva roky starého vládního rozhodnutí se pouze konají konzultace," řekl.

Na referendu v tomto případě se například shodli ve čtvrtek také lídři nejsilnějších politických stran v Královehradeckém kraji v pořadu Otázky Václava Moravce Speciál.

Vesecká nechá prošetřit únik odposlechů v kauze Kořistka

Únik odposlechů vyvolal v předvolební atmosféře další rozpory na politické scéně. Již před dvěma týdny varovala právní kancelář ODS média, že pokud se k nim odposlechy dostanou a zveřejní je, vystavují se riziku trestního stíhání. Proniknutí odposlechů na veřejnost pak ODS označila za "nehorázné zneužití bezpečnostních složek v předvolební kampani, které zásadním způsobem ohrožuje regulérnost parlamentních voleb a narušuje elementární důvěru občanů v právní stát, státní moc a její instituce". Za tento "bezprecedentní atak na základní demokratické principy" je podle ODS přímo zodpovědný předseda vlády, ministr vnitra a policejní prezident.

Únik odsoudil premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek. Ministra vnitra Františka Bublana a policejního prezidenta Vladislava Husáka požádal o neprodlené prošetření celého případu. Bublan vyjádřil nad únikem odposlechů politování. Obvinění, že za něj může policie, je podle jeho informací málo pravděpodobné - po ukončení vyšetřování případu byl totiž kompletní trestní spis už loni v únoru předán příslušnému státnímu zastupitelství. Ministr vnitra tak nepřímo naznačil, že vinu za úniky by mohlo nést státní zastupitelství. Vesecká v souvislosti s tím ve čtvrtek uvedla, že vše nechá prošetřit.

ODS předloni čelila podezření, že se prostřednictvím Topolánkova asistenta Marka Dalíka pokusila uplatit deseti miliony korun poslance Unie svobody Kořistku, aby jí pomohl svrhnout tehdy vznikající kabinet Stanislava Grosse. Policie při několikaměsíčním vyšetřování kauzy pořídila se souhlasem soudu desítky hodin odposlechů. Kořistka v minulých dnech vyslovil obavy, aby odposlechy nebyly zničeny. Odposlechy podle Aktuálně.cz jednoznačně neprokazují žádný trestný čin. Některé pasáže nicméně nasvědčují tomu, že se Dalík spolu s dalším aktérem schůzky s Kořistkou, lobbistou Janem Večerkem domlouvali s ODS na společné strategii, jak se chovat během vyšetřování, a snažili se o něm získat informace.

Právník ODS dal kvůli úniku odposlechů Topolánka trestní oznámení

Právní zástupce ODS podal v pátek na Obvodním státním zastupitelství pro Prahu 1 trestní oznámení kvůli úniku a zveřejnění telefonních odposlechů, které policie pořídila při vyšetřování údajného pokusu o politickou korupci unionistického poslance Zdeňka Kořistky. Zároveň vyzve zpravodajský server Aktuálně.cz, aby z webu stáhl záznam odposlechu telefonního hovoru šéfa ODS Mirka Topolánka s jeho asistentem Markem Dalíkem. "Chceme, aby se (novináři) dále zdrželi jakéhokoli publikování a prozrazování dalšího tajemství, o němž se dozvěděli z telefonického rozhovoru, který jim nebyl určen," řekl ČTK právník ODS Petr Toman. Odposlechy mohly podle něj uniknout jedině od policie či ze státního zastupitelství.

Vyšetřování korupční kauzy biolíh je prý pod politickým tlakem

Ředitel elitního policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice tvrdí, že vyšetřování korupční kauzy "biolíh" je politicky ovlivňováno a je zde snaha zahrát vše do autu. Kubice to řekl v rozhovoru pro internetový deník Aktuálně.cz. Přitom tento týden možné ovlivňování vyšetřování případu zvenčí shodně popřeli Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká i ministr vnitra František Bublan. V korupční aféře při zadávání zakázek na výrobu biopaliv jako obvinění figurují i dva bývalí členové ČSSD a státní zaměstnanci. Nejvyšší státní zastupitelství v pátek oznámilo, že dva kriminalisté, kteří na případu pracují, jsou podezřelí ze zneužití pravomoci veřejného činitele a z korupce. Opoziční ODS tvrdí, že policisté byli obviněni právě proto, aby se nemohli věnovat případu biolihu. "Tato podezření se však týkají zcela jiného případu, než je kauza biolíh, a inspekce tyto policisty prověřuje již od prosince, a tehdy nevěděla, že vyšetřují kauzu biolíh," řekla ČTK mluvčí ministerstva Radka Kovářová.

Kubiceho výroky pro Aktuálně.cz vyvolaly okamžitou reakci ministra vnitra Františka Bublana. "Na dnešní večer si pozval pana Kubiceho i policejního prezidenta Vladislava Husáka a bude chtít vysvětlení stanoviska pana Kubiceho," uvedla mluvčí Kovářová.

Akademie se distancovala od kritiky Klausova postoje k EU

Akademie věd se distancovala od skupiny vědců, kteří dali ve středu najevo znepokojení nad opakovanými kritickými prohlášeními prezidenta Václava Klause o Evropské unii. "Akademie věd České republiky, jakožto vědecká nepolitická instituce, se zásadně nevyjadřuje k politickým záležitostem. Názor některých vědců je toliko jejich osobním názorem," uvedl předseda Akademie věd Václav Pačes v prohlášení, které poskytl ČTK.

Šestašedesát vědců a akademiků Klausovi napsalo, že jeho obavy o ztrátu národní a kulturní identity jsou liché, že se nenaplnily obavy z ekonomických problémů a že signatáři nepozorují nesnesitelný útlak bruselské byrokracie nebo deficit demokracie. Reagovali tak mimo jiné na nedávné vystoupení hlavy státu na zasedání Učené společnosti. "Jsem z toho smutný a uráží mě to," reagoval dnes na iniciativu prezident Václav Klaus během návštěvy Litvy. "Jestli jsme to dopracovali tak daleko, že na akademický projev se píší petice a jako za komunismu rezoluce, tak je to skutečně velice smutné a mě mrzí, že se to u nás mohlo stát," řekl Klaus novinářům.

Prohlášení podepsal například předseda Učené společnosti astrofyzik Jiří Grygar, český člen americké akademie věd Jan Bureš, bývalý rektor Univerzity Palackého v Olomouci a senátor Josef Jařab, sociolog Jiří Musil, profesor JAMU a někdejší blízký spolupracovník prezidenta Václava Havla Petr Oslzlý, filozof a bývalý prezidentský kandidát Jan Sokol a další osobnosti.

Soutěž o nejlepšího zaměstnavatele v ČR vyhrála Sanoma Magazines

Vítězem třetího ročníku soutěže o nejlepšího zaměstnavatele České republiky v roce 2006, kterou pořádá poradenská firma Hewitt Associates, se stalo vydavatelství Sanoma Magazines Praha. Na druhém místě skončil Sun Microsystems Czech, na třetím ComAp. Loni vyhrála společnost Kerio Technologies. Další místa v elitní desítce letos obsadily společnosti British American Tobacco CR, Microsoft, GlaxoSmithKline, Merck, Et netera, 2N Telekomunikace a GE Money Bank.

"Všechny firmy z první desítky splňují základní charakteristiky vynikajících zaměstnavatelů - mají vysoce motivované zaměstnance a vykazují nadprůměrný soulad mezi přístupem svých vrcholových manažerů, pohledem zaměstnanců a nabízenými personálními politikami," uvedl konzultant společnosti Hewitt Kamil Švec.

Uklízečka v Liberci našla v popelnici dokumenty s citlivými údaji

Tašku plnou listin obsahujících citlivé údaje objevila podle deníku Blesk v Liberci uklízečka v popelnici v průjezdu jednoho z domů v Pražské ulici v centru města. Spisy obsahují dluhy, dražby a exekuce konkrétních lidí a firem od roku 2000 do letošního ledna. Nález dokumentů je podle policistů nejzávažnějším případem od loňského objevu zdravotních karet v Hrádku nad Nisou. Nález Blesk původně spojoval se společností Vodafone, která má v objektu pobočku, ta se však proti tomu důrazně ohradila. "S podobnými dokumenty naši prodejci nepřicházejí do styku a jiné citlivé dokumenty důsledně podle předpisů skartujeme, popelnice navíc není naše, ale od města si ji pronajímá pět subjektů," sdělil ČTK mluvčí společnosti Jakub Hrabovský

V objektu, kde sídlí řada firem včetně realitních kanceláří, nejde přitom zřejmě o ojedinělou událost. Uklízečka ČTK řekla, že dnes ráno objevila v sousední popelnici svazek asi 20 listů s výpisem dlužníků jedné finanční společnosti nabízející rychlé půjčky. Mezi listy byly i další doklady včetně žádostí o úvěr, které obsahují nejen jména klientů, ale i jejich adresy či rodná čísla. Nejde přitom o žádné staré tiskopisy, některé z nich jsou zhruba dva týdny staré. "Uklízím ve více podnicích. A při tom kontroluji popelnice, protože se v nich objevuje cizí odpad," řekla Blesku uklízečka. Podle deníku šlo o dokumenty finančního, městského i exekutorského úřadu v Jablonci nad Nisou, Finančního úřadu v Tanvaldu, realitní kanceláře, ale i převody bytů, kupní smlouvy a zůstatky na účtech. Také výpisy o dluzích a exekucích uvalených na některé hotely, firmy a osoby na Jablonecku. Řada z nich obsahovala kontakty na osoby i jejich rodná čísla a jiné identifikační údaje.

"Nález ukazuje na podstatné porušení zákona o ochraně osobních údajů. Zodpovídá za to jejich shromažďovatel," řekla deníku Lucie Žárská z ministerstva vnitra. Obsah dokumentů musí podle ní posoudit Úřad pro ochranu osobních údajů a rozhodnout, zda jde o přestupek, nebo zneužití některých údajů.

Filmaři stahují své snímky ze zlínského festivalu

Řada českých tvůrců a producentů stahuje své filmy z programu nadcházejícího mezinárodního filmového festivalu ve Zlíně. Filmaři, jejichž snímky měly být součástí festivalu, tak protestují proti skutečnosti, že poslanci tento týden nepřehlasovali prezidentovo veto a nepřijali novelu zákona o české kinematografii. ČTK o tom informovala Pavlína Fechterová, která působí jako mluvčí Asociace producentů v audiovizi a několika filmových a televizních společností.

Zlínský festival měl být slavnostně zahájen v pondělí 29. května projekcí filmu Fimfárum 2. "Tvůrci filmu v čele s režiséry Břetislavem Pojarem a Aurelem Klimtem se rozhodli projekci zrušit, protože v současné situaci nechtějí svým filmem reprezentovat Českou republiku," uvedla Fechterová. "Pokud se situace v Čechách radikálně nezmění, nevidím pro sebe jiné řešení, než vzdát své desetileté úsilí o udržení loutkové animace v Čechách, odejít do Velké Británie a tam se věnovat práci, kterou mám rád," tlumočila Fechterová stanovisko režiséra Aurela Klimta.

Všechny české filmy budou staženy ze soutěží. Adam Dvořák, producent filmu Rafťáci, který měl soutěžit v sekci hraných filmů pro mládež, oznámil, že ponechá pouze dvě projekce, na které jsou pozvány handicapované děti. Režisér Jiří Strach požádal Českou televizi, aby film Anděl páně také stáhla ze soutěže hraných filmů pro děti. Producentka Karla Stojáková odhlásila snímek Restart z mezinárodní soutěže debutů. Protest podpořil i režisér Karel Smyczek, který obdrží v pátek na festivalu cenu za celoživotní dílo ve filmové tvorbě pro děti a mládež.

K protestům, které ve středu zahájili zástupci České filmové komory, Asociace producentů v audiovizi, Unie filmových distributorů, České filmové a televizní akademie a další subjekty z oboru, se ve čtvrtek přidali studenti FAMU včetně jejího vedení. V úterý večer se zavřel český stánek na filmovém festivalu v Cannes a přestalo fungovat České filmové centrum.

Novela zákona měla zhruba ztrojnásobit částku určenou na podporu nových českých filmových projektů na přibližně 220 milionů korun ročně. Předpokládala, že majitelé kin by odváděli do fondu dvě procenta z výnosů ze vstupného, distributoři video a DVD nosičů tři procenta z výnosů, televize tři procenta z výnosů reklamy a teleshoppingu. Veřejnoprávní televize, která reklamu utlumuje, měla odvádět půl procenta ročně.

Kniha o geologii Iráku je zhodnocením třicetileté práce

Zhodnocením třicetileté práce několika desítek českých expertů je kniha "Geology of Iraq" (Geologie Iráku). Shodli se na tom při páteční prezentaci v Praze Iráčané i Češi. Dílo vydala s přispěním čtvrt milionu korun od ministerstva zahraničí společnost Dolin. "Kniha pomůže odhalit nejen geologii Iráku, ale zřejmě i minulost lidstva," uvedl ministr zahraničí Cyril Svoboda. Lidovecký ministr svou poznámkou připomněl ráj z počátků lidstva, který Bible klade právě do Iráku mezi řeky Eufrat a Tigris.

Čeští geologové v Iráku v polovině 60. let vystřídali Brity a působili tam až do válečné operace "Pouštní bouře". Nejprve výzkum řídil Tibor Buday, kterého později vystřídal Jaroslav Hak, řekl ČTK Mojmír Opletal z České geologické služby. Na knize spolupracovalo pod vedením hlavního autora Saada Jassima šest Iráčanů, dva Britové a devět Čechů. Jaasim vyzvedl především podíl Čechů, z nichž mnozí byli na slavnostní prezentaci publikace přítomni. Nebyly to totiž křtiny, jak bylo původně oznámeno, protože v Iráku se knihy nekřtí.

"Chceme být nápomocni při obnově Iráku," uvedl Svoboda. Je podle něj potřeba školit odborníky, což také česká mise organizuje. Publikace informuje o naftovém průmyslu, těžbě nerostných surovin, vyhledávání zdrojů vody, rozvoji infrastruktury a geologických nebezpečích, jako je zasolování půdy, kontaminace, rozšiřování pouště a zemětřesení. Bude sloužit také při výuce na iráckých univerzitách. "Kniha přispěje k tomu, aby jméno České republiky znělo v Iráku stejně dobře jako v minulosti. Iráčané musí cítit, že Česká republika je země, na kterou je spolehnutí, která je ochotná pomoci. Čeští geologové patří ke špičce v tomto oboru," uvedl ministr. Skvělou spolupráci českých a iráckých expertů ocenil i vedoucí autorského týmu Jassim.

V bohnické psychiatrické léčebně proběhne festival Mezi ploty

Festival Mezi ploty pomáhá bourat předsudky a tabu, jež panují kolem psychiatrických léčeben a jejich pacientů. Myslí si to ředitel bohnické léčebny Ivan David. Pražská část přehlídky hudebních skupin a divadel se zde uskuteční o tomto víkendu. Vedle profesionálů vystoupí i soubory postižených. Jedním z největších lákadel přehlídky bude vystoupení zpěvačky Lucie Bílé v kostele v areálu léčebny. Na dalších scénách vystoupí šest desítek kapel a interpretů, mezi nimi například Iva Frühlingová, Lenka Dusilová či loňský vítěz SuperStar Vlastimil Horváth. Písně ze svých právě vydávaných desek zahrají skupiny Priessnitz a Buty. Mezi šedesátkou divadelních souborů uvidí diváci mimo jiné Petra Čtvrtníčka s Jiřím Lábusem ve "fotbalovém" představení Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit?. Hru Standa má problém představí herci z Divadla v Dlouhé; před publikum předstoupí také herci domácí Bohnické divadelní společnosti. Stejně jako v minulých letech se festival Mezi ploty koná postupně po tři květnové víkendy ve třech psychiatrických léčebnách. Série letos začala 13. května v Dobřanech u Plzně, o týden později se přehlídka přesunula do Brna. Podle Kozlera přehlídka v minulých letech do všech tří léčeben každoročně přilákala přes 30.000 návštěvníků.

Dědic umělce obdrží od meziříčské radnice za pronájem díla rohlík

Rohlík jako nájemné za sochu Madony s Jezulátkem převezme od představitelů valašskomeziříčské radnice dědic zesnulého sochaře Ambrože Špetíka. Jak ČTK řekl mluvčí města Josef Beneš, stane se tak během úterního vzpomínkového večera v městské knihovně, v jejímž výklenku na průčelí budovy je dřevěná polychromovaná socha vystavena.

Netradiční nájemné převezme Špetíkův syn Igor. Jeho otec si před devíti lety vymínil jako roční poplatek za pronájem sochy od města rohlík. Originální nájemné podle lidí, kteří se pohybovali v jeho těsné blízkosti, vystihuje osobnost sochaře. Proslul totiž nesmírnou laskavostí, skromností a osobitým humorem. "Peníze ztrácejí inflací na hodnotě, rohlík nikoli," odpovídal tehdy na otázky, proč zvolil právě takové nájemné. Špetíkova životní pouť se naplnila loni v lednu, nedlouho po převzetí výroční Ceny města. Syn Igor, na něhož přešla dědická práva na sošku Madony s Jezulátkem, z úcty ke svému otci nechce na každoroční tradici předávání rohlíku nic měnit. Pečivo nestandardní velikosti pro něj upečou v místním potravinářském učilišti. "Rohlík bude sladký s rozinkami a mandlemi," prozradila učitelka odborné výchovy Marie Paprstkářová a dodala, že ho studenti ozdobí listovým těstem s cukrem, skořicí a vyřezávaným ovocem.

Vzácný Světelský oltář z Adamova opraví restaurátoři

Ojedinělý Světelský oltář, který je chloubou kostela svaté Barbory v Adamově na Blanensku, čeká oprava. Mohutné řezbářské dílo, znázorňující nanebevzetí Panny Marie, vzniklo téměř před půl tisíciletím. V Česku patří k nejznámějším dokladům mistrovského umění středověkých řezbářů. Oltář byl v uplynulých dnech rozebrán a převezen do zámku v Mikulově na Břeclavsku, kde bude rok restaurován. "Podařilo se nám na jeho opravu získat dva miliony korun. Oltář se vrátí na své místo příští rok při oslavách 150. výročí vzniku adamovského kostela," řekl ČTK duchovní Jiří Kaňa. Dílo tvořené četnými plastikami světců je nutné ošetřit proti dřevomorce, plísním a houbám. Restaurátoři budou muset vyrobit a na oltáři doplnit některé scházející fragmenty.

Mohutný duchovní předmět vytvořila mezi lety 1515 až 1526 skupina šesti řezbářů. Původně byl pouze jedním křídlem z ještě mohutnějšího oltáře zdobícího chrám cisterciáckého opatství ve Zwettlu v Dolních Rakousích. Část oltáře získal v roce 1857 pro nově vytvořený kostel v Adamově kníže Alois Lichtenštejn. Za druhé světové války zachránili Adamovští oltář před zničením. Rozebrali jej a přenesli do nedalekého Vranova u Brna, kde jej schovali v kryptě Lichtenštejnů. Po válce pak mohutné řezbářské dílo dva roky opravoval mistr Karel Kotrba z Brna. Když jej v červenci 1947 vracel do chrámu v Adamově, ukryl do něj i vzkaz. "Snad ani písmo toto příliš nevybledne, než podruhé bude vzácný tento oltář rozebrán a tak důkladně opraven, jako tentokrát," napsal tehdy. Jeho přání se vyplnilo po půl století.

Výstava v Praze přibližuje osudy romských obětí druhé světové války

Příběhy Romů, kteří byli zabiti nacisty za druhé světové války, přibližuje výstava Romský holokaust - Genocida Romů a Sintů a rasismus v dnešní Evropě. Zahájena byla ve Veletržním paláci v Praze. Osmdesát velkoplošných panelů seznámí návštěvníky s osudy jednotlivců i rodin z evropských zemí, které zasáhla nacistická genocida. Výstavu, která měla premiéru v Evropském parlamentu ve Štrasburku, připravilo Dokumentační středisko německých Sintů a Romů se sídlem v Heidelbergu. V Praze potrvá do 16. července. "Na počátku stála myšlenka o čistotě rasy, na konci bylo půl milionu zavražděných Sintů a Romů," popisoval v úvodním slově Čeněk Růžička z Výboru pro odškodnění romského holocaustu, který pražskou výstavu pořádá. Sintové jsou jedna ze skupin Romů. "Nedělám si iluze, že by tato výstava nějakým zásadním způsobem změnila vnímání nás Romů," dodal Růžička. Velmi jej ale těší, že se podařilo s pomocí švýcarského velvyslanectví oslovit desítky středních škol, jejichž studenti expozici navštíví.

Soud majiteli psů, kteří usmrtili člověka, uložil podmíněný trest

Ročním trestem podmínečně odloženým na zkušební dobu dvou let potrestal v pátek litoměřický soud dvaapadesátiletého Ladislava Demetera. Uznal jej tak vinným z ublížení na zdraví s následkem smrti za to, že jeho tři psi na konci března 2004 v noci na ulici v Nížebohách na Litoměřicku napadli a smrtelně zranili devětatřicetiletého hlídače králičí farmy. ČTK o tom informovala soudkyně Alexandra Šetková. Rozhodla i o tom, že tři strafordšírští teriéři budou majiteli odebráni. Demeter, jemuž hrozilo až dvouleté vězení, svou vinu od zahájení hlavního líčení předloni v listopadu popíral. Řekl, že je dlouholetým chovatelem psů a má hluboké znalosti a zkušenosti, a proto ví, že jeho zvířata smrt hlídače nezpůsobila. Podle něj ve vesnici v té době volně pobíhali také rotvajleři.

Na agresivitu strafordšírských teriérů si však po tragédii stěžovali v médiích někteří místní obyvatelé. Podle nich na útěky psů jejich majitele upozorňovali, ale ten si toho nevšímal.

Florbalisté chtějí šokovat a připravit Švédy o zlato

Čeští florbalisté zatím na mistrovství světa ve Švédsku kráčejí po předpokládané cestě. Ze základní skupiny postoupili ze druhého místa a v semifinále narazí v sobotu na domácí tým, jednoznačného favorita turnaje. V hale Globen se ale chtějí Češi osudu vzepřít a dokázat to, co se ještě na florbalovém glóbu nikdy nestalo: porazit na šampionátu Švédsko. Kouč Zdeněk Skružný plánoval, že jeho tým odhodí zábrany, které vůči Švédům mají snad až na Finy všichni jejich soupeři. "Chtěli bychom být aktivní. Oni budou čekat, že budeme bránit jako Švýcaři na půlce, a my je chceme překvapit," řekl Skružný novinářům. Prý má v zásobě i netradiční verzi přesilovky, kterou zkoušel jen jednou v přípravě. Z posledního zápasu Švédů, v němž remizovali se Švýcarskem 4:4, načerpal český tým sebedůvěru. "Vždyť Švýcarům jsme před měsícem dali devět gólů," poukázal kouč. Čeští florbalisté už nejsou těmi, kdo mají ze žlutomodrých přehnaný respekt. "Ještě před čtyřmi lety nikdo nevěřil, že je můžeme porazit. Když jsme proti nim tehdy hráli v semifinále mistrovství světa, chtěli jsme dokonce nejlepší hráče šetřit na zápas o bronz. Teď už si myslíme, že to můžeme dokázat," vyložil Skružný.

Gymnastka Šikulová vyhrála v Moskvě finále na bradlech

Sportovní gymnastka Jana Šikulová dnes vyhrála v Moskvě finálové cvičení na bradlech v rámci soutěže Světové hvězdy, která byla součástí Světového poháru B. Vedle stříbrné medailistky z mistrovství Evropy se na medailových pozicích umístili i další dva čeští reprezentanti. Jana Komrsková skončila druhá na přeskoku, David Vyoral obsadil třetí místo v prostných. "Šikulová zopakovala na bradlech svůj výborný výkon z kvalifikace a obtížnou sestavu zacvičila bez jediného zakolísání. Také Komrsková zvládla precizně oba finálové přeskoky, porazila ji v silné konkurenci pouze Čusovitinová z Uzbekistánu," uvedl pro ČTK trenér českých sportovních gymnastek Stanislav Vyzina.

Tenista Štepáněk má na Roland Garros za soupeře Llodru

Tenista Radek Štěpánek se utká s Francouzem Michaelem Llodrou v prvním kole grandslamového Roland Garros v Paříži, kde turnaj začne již v neděli. Rozhodlo o tom dnešní losování pavouka dvouhry, kterého poprvé v historii turnaje vytvořil počítač. S jedenáctým nasazeným je v hlavní soutěži dalších sedm Čechů, z nich nejtěžšího soupeře má Tomáš Zíb ve Španělovi Tommym Robredovi.

Jedenáctý nasazený Štěpánek přiletěl do Paříže s vizitkou finalisty antukového turnaje v Hamburku z minulého týdne. "Chci dojít co nejdál, ale budu to brát kolo po kole," řekl tenista ČTK. Loni si postupem do třetího kola vytvořil na Roland Garros své maximum. S Llodrou hrál Štěpánek jednou a Francouze předloni na koberci v pařížské hale Bercy porazil.

Mezi nasazenými je i turnajová dvacítka Tomáš Berdych, kterého v prvním kole čeká Španěl Feliciano Lopez. Ve třetím kole by mohl Berdych hrát s Němcem Nicolasem Kieferem, kterého porazil na Světovém poháru, a v osmifinále s Rogerem Federerem ze Švýcarska.

Tenistka Vaidišová postoupila ve Štrasburku do finále

Tenistka Nicole Vaidišová si letos poprvé zahraje finále na okruhu WTA. Turnajové dvojce usnadnila ve Štrasburku cestu k utkání o titul osmá nasazená Jelena Jankovičová ze Srbska a Černé Hory, která páteční semifinále na začátku druhého setu pro zranění vzdala. Vaidišová v tu chvíli vedla 6:3 a 1:0. Finálovou soupeřkou Vaidišové bude buď Číňanka Šuaj Pcheng, nebo obhájkyně titulu Anabel Medinaová-Garriguesová ze Španělska, která je čtvrtou nasazenou.

Vaidišová začne tenisové French Open s Polkou Domachowskou

Tenistka Nicole Vaidišová se střetne v prvním kole grandslamového Roland Garros na pařížské antuce s Martou Domachowskou z Polska. Celkem se přímo do hlavní soutěže dostalo sedm českých hráček, další ještě hrají kvalifikaci. Šestnáctá nasazená Vaidišová s 61. hráčkou světa Domachowskou nikdy nehrála. V případě postupu do osmifinále by mohla nejlepší Češka narazit na světovou jedničku Amélii Mauresmovou z Francie.

Počasí

V sobotu očekávají meteorologé zataženo až oblačno, místy občasný déšť nebo přeháňky. Odpoledne od západu další přibývání oblačnosti i srážek a večer budou ještě zesilovat. Teploty 15 až 19 stupňů Celsia, na horách kolem 12.