Zprávy

Vědce a profesory znepokojují výroky Václava Klause na adresu EU

Významní představitelé českého vědeckého a akademického světa dali najevo znepokojení nad opakovanými kritickými prohlášeními prezidenta Václava Klause na adresu Evropské unie. Hlavě státu napsali, že jeho obavy o ztrátu národní a kulturní identity jsou liché, že se nenaplnily obavy z ekonomických problémů a že nepozorují nesnesitelný útlak bruselské byrokracie nebo deficit demokracie. Na 66 vědců a vysokoškolských profesorů zdůraznilo, že na rozdíl od prezidenta jsou pro evropské občanství, euroústavu a posílení Evropského parlamentu. "Se znepokojením sledujeme opakovaná kritická vyjádření prezidenta republiky k budoucnosti Evropské unie," stojí v prohlášení, které má ČTK k dispozici a jež bylo posláno na Hrad. Klaus je nyní na návštěvě Pobaltí: v Estonsku ve středu navrhl změnit podobu a směřování EU.

Pod dopisem jsou podepsáni například astrofyzik Jiří Grygar, český člen americké akademie věd Jan Bureš, bývalý rektor Univerzity Palackého v Olomouci a senátor Josef Jařab, sociolog Jiří Musil, profesor JAMU Petr Oslzlý, filozof a bývalý prezidentský kandidát Jan Sokol, Václav Hořejší z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd a další osobnosti. Reagují mimo jiné na projev prezidenta na shromáždění Učené společnosti České republiky. Zdůrazňují, že nesdílejí Klausův kritický pohled na proces evropské integrace a jeho srovnání s dřívějšími integračními snahami v rámci sovětského bloku považují na velmi nepřípadné. Klaus bývá pozorovateli označován jako euroskeptik, euroústavu odmítá jako nepotřebný dokument. Prezident se považuje za eurorealistu. Akademici jsou přesvědčeni, že zatím neschválená euroústava, která má být základním dokumentem EU, euroobčanství a europarlament zajistí Evropě důstojné místo ve světě, kde jsou klíčovými hráči USA, Čína, Indie, Rusko a další státy.

OECD čeká, že dynamický rozvoj světové ekonomiky se ještě udrží

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) očekává, že dynamický rozvoj světové ekonomiky zřejmě v blízké budoucnosti potrvá i přes vyšší ceny surovin a že inflace zůstane pod kontrolou. Znepokojuje ji ale dopad možného dalšího zdražování energie. Uvádí se to v dokumentu vydaném v Paříži na závěr ministerské schůzky 30 členských zemí. Českou republiku na zasedání zastupoval místopředseda vlády pro ekonomiku Jiří Havel. Během dvoudenní schůzky vydala OECD zprávu o hospodářských výhledech členských států, ve které České republice předpovídá na tento a další rok mírné snížení tempa růstu a zvýšení inflace a rozpočtového deficitu.

Jiří Havel ČTK řekl, že není těmito odhady znepokojen. Očekává, že konečná čísla budou lepší, než se ve zprávě uvádí, i když připustil, že situace se může přechodně trochu zhoršit. Za důležitější než momentální vývoj označil udržení předpokladů hospodářského růstu, a konkrétně zmínil roli investic do vzdělání, větší pružnosti trhu a součinnost s Evropskou unií a OECD v získávání přístupu na další trhy. Za nejzajímavější sdělení zprávy OECD označil místopředseda vlády její konstatování, že nejpomalejší je hospodářský rozvoj Evropy. V závěrečném komuniké vyslovují ministři předpoklad, že Evropa bude své zpoždění postupně dohánět.

Na všechny větší armádní zakázky bude od léta nutné vypsat tendr

Na zakázky, jejichž hodnota převyšuje jeden milion eur (asi 28 milionů korun), bude muset česká armáda od července vypisovat výběrová řízení, otevřená pro všechny zbrojovky ze států Evropské unie. Ministerstvo obrany totiž dobrovolně přistoupí k úmluvě pětadvacítky o otevření trhu s vojenským materiálem. Nový režim ve středu schválila vláda. Ministr obrany Karel Kühnl řekl, že unijní úmluva zajistí větší transparentnost armádních zakázek. Pro české vojsko totiž nová úprava znamená, že již nebude moci využívat výjimek ze zákona pro některé své strategické zakázky, za což je mnohokrát kritizovali opoziční politici i média.

Například dodání stovek terénních nákladních aut by nyní nemohlo bez výběrového řízení rovnou připadnout kopřivnické Tatře. Nové vozy chtěly dodat například i firmy Renault, Iveco a Mercedes. České zbrojovky budou vystaveny větší konkurenci ze zahraničí, na druhou stranu se ale před nimi otevírá možnost se více zapojit do tendrů v jiných evropských zemích.

Ministerstvo obrany přidělilo v letech 2002 až 2004 zakázky bez standardních výběrových řízení za téměř 32 miliard korun. Kromě tater mezi ně patří dělostřelecký radiolokátor Arthur za více než 1,5 miliardy korun či přenosný raketový komplet RBS-70 za více než miliardu.

Vláda dá peníze na modernizaci ČHMÚ a protipovodňovou ochranu

Vláda vyčlenila z pěti miliard určených na protipovodňová opatření pro programy ministerstva životního prostředí 350 milionů korun. Z toho 105,8 milionu korun dostane na modernizaci Český hydrometeorologický ústav. "Peníze jsou určeny na opatření nutná k zabezpečení a zdokonalení předpovědní a výstražné povodňové služby a na návrh a realizaci vybudování povodňového informačního systému," sdělila ČTK mluvčí ministerstva životního prostředí Karolína Šůlová.

Na žádost ministra životního prostředí Libora Ambrozka kabinet poslal také přes 140 milionů korun na revitalizaci potoků a rybníků, které v krajině pomáhají zadržovat vodu, a tím snižují riziko záplav. Více než 100 milionů korun pak půjde na dekontaminaci půdy a sanaci starých naftových sond, které ohrožují životní prostředí a u nichž není znám vlastník.

Na žádost krajů vláda založila dva nové programy financování. První se týká podpory při obnově území postiženého letošní jarní povodní, druhý sanace naftových sond. Na likvidaci škod po záplavách, které na přelomu března a dubna způsobily v sedmi krajích odtávání sněhu a intenzivní deště, vláda vzala peníze z dividend společností Osinek a ČEZ. K uvolnění peněz bylo třeba změnit zákon o Fondu národního majetku a rozpočtu, ve stavu legislativní nouze normy urychleně schválil parlament.

Největší škody nahlásil Středočeský kraj, a to ve výši 1,2 miliardy korun. V Jihomoravském kraji napáchala velká voda škody za 1,08 miliardy korun. Jen zaplavení polí tam zemědělci vyčíslili na 300 milionů korun. Ústecký kraj nahlásil státu škody ve výši 904 milionů korun, Olomoucký ve výši 860 milionů. V Jihočeském kraji voda zničila majetek v ceně tři čtvrtě miliardy korun, na Pardubicku rozvodněné Labe napáchalo škody za 441 milionů, na Zlínsku za 394 milionů.

Jiří Paroubek: Topolánek ze spolku s mafií obvinil mne, ne ČSSD

Premiér a šéf ČSSD Jiří Paroubek trvá na tom, že předseda opoziční ODS Mirek Topolánek v neděli obvinil ze styků s organizovaným zločinem jeho, nikoli celou ČSSD. Kvůli výroku podal premiér na svého rivala necelé dva týdny před volbami trestní oznámení. Topolánek už věc nechce komentovat. "Výroky pana Paroubka mne nezajímají," řekl ČTK. Topolánek tvrdí, že mluvil o sociální demokracii obecně, v úterý zveřejnil seznam 15 kauz, které podle jeho názoru dokládají korupční charakter vlády sociálních demokratů. Některé případy jsou aktuální, jiné sahají hlouběji do minulosti osmiletého vládnutí ČSSD v zemi.

"Je potřeba správně poslouchat to, co Topolánek řekl - nařkl mě osobně. Teď se zbaběle snaží najít alibi a mluví o tom, že jsem odpovědný za každého sociálního demokrata současnosti i minulosti," uvedl Paroubek v tiskové zprávě, kterou ČTK zaslala mluvčí kabinetu Lucie Orgoníková. Trestní oznámení nyní bude hodnotit Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 8, kam spadá sídlo televize Prima, kde se politici střetli.

Senát opět nominoval skupinu bratří Mašínů na vyznamenání

Členové protikomunistické odbojové skupiny bratří Mašínů byli třetí rok za sebou navrženi Senátem na státní vyznamenání. Podle senátorů by jim měl prezident udělit Řád Bílého lva. Ani letos se ale tato nominace neobešla bez sporů mezi pravicovými senátory a zástupci levice, podle nichž se Mašínové při ozbrojeném odporu proti komunistickému režimu dopustili vražd. Nominaci Ctirada a Josefa Mašínových a Milana Paumera horní komora ve středu schválila nejtěsnější většinou, pro bylo 24 ze 47 přítomných senátorů. Navržení dalších tří členů skupiny, a to Václava Švédy, Zbyňka Janaty a Ctibora Nováka, kteří byli komunisty popraveni, získalo o sedm hlasů více.

Mezi odpůrce návrhu patřil předseda senátorů ČSSD Jan Rakušan, podle něhož Mašínové při probíjení na Západ zavraždili spoutaného policistu. Argumentoval právními definicemi vraždy. "Vraždy zajatců jsou zvláště zavrženíhodné a zbabělé," uvedl. Podle Jaromíra Štětiny (za Stranu zelených) byli Mašínové ve válce, ve které platí smutná zásada: "Jestliže nezabiješ, budeš zabit." Alena Palečková (ODS) připomněla osud Švédy, Janaty a Nováka, kteří byli po dopadení podle ní spíše zavražděni než popraveni. Podle senátorky byli připoutáni k zařízení, které roztahováním hlavu oddělilo od těla. Komunistický senátor Vlastimil Balín námitky opíral o to, že navržení Mašínů nepodpořil senátní organizační výbor.

Celkem Senát letos navrhl udělit vyznamenání 35 osobnostem. Jsou mezi nimi kromě válečných hrdinů například předseda Ligy proti rakovině Zdeněk Dienstbier, který koncem května oslaví 80. narozeniny, hudební historik a publicista Zdeněk Mahler, nominovaný na Řád T.G.Masaryka, kameraman Miroslav Ondříček a architekt Karel Černý, kteří se podíleli s Milošem Formanem na jeho oscarovém filmu Amadeus.

Senát chce Evropský technologický institut v Praze, ne v Brně

Zamýšlený Evropský technologický institut (ETI), který by měl Evropské unii pomoct k pozici technologicky vyspělé velmoci, by měl mít podle Senátu své sídlo v Praze. Vláda ale slíbila umístit toto centrum evropské vědy a výzkumu do Brna. Sídlo v hlavním městě by však české snaze zajistilo větší konkurenceschopnost vůči kandidaturám jiných členských zemí, doporučili vládě senátoři.

ETI by měl být podle evropských činitelů centrem, které bude koordinovat práci špičkových středisek v celé Evropě s cílem propojit oblast výzkumu, vzdělávání a inovací. Se zahájením činnosti instituce se počítá nejpozději v roce 2010. Náklady podle předpokladů dosáhnou mezi lety 2010 až 2013 dvou miliard eur ročně, tedy zhruba 60 miliard korun. "ETI by měl podle představ Evropské komise být financován z rozpočtu EU, z příspěvků členských států i ze soukromých zdrojů," řekla senátorům ministryně školství Petra Buzková.

V Brně protestovalo proti Rathově politice přes 500 lidí

Více než 500 lidí protestovalo ve středu v Brně proti současné politice ministra zdravotnictví Davida Ratha. Nesouhlas vyjádřili praktičtí i dětští lékaři, ambulantní specialisté, zubaři, zástupci menších nemocnic a lékárníci. Vadí jim různá Rathova administrativní opatření a regulace. Všechny mají negativní dopad na pacienty a občany, shodli se účastníci protestu, který se v Brně konal v rámci týdne zdravotnického neklidu. Rathovy kroky vrací zdravotnictví před rok 1989, znělo z úst vystupujících lékařů. Náladu podpořila hesla "Náš společný sen Rath z kola ven" či "Zdravotnictví za Ratha padá z louže do Bláta". Lékaři odmítají, že by jim šlo o vlastní zisky.

Podle ministra Ratha jde o předvolební akci organizovanou ODS. To organizátoři také odmítli. Přesto na akci zazněly i výzvy, aby občané zohlednili současnou situaci ve zdravotnictví ve volbách. Pokud bude ministerstvo ve své politice pokračovat hrozí zestátnění nemocnic, následně ambulancí, což povede ke snížení kvality péče o pacienty, řekla ČTK Marta Holanová ze Sdružení ambulantních specialistů. "Místo potřebné reformy zdravotnictví, vydává ministr nesmyslná nařízení, příkazy, zákazy a pokuty," zdůraznila.

Čeští filmaři uzavřou na protest svůj stánek v Cannes

Prvním protestem proti tomu, že Poslanecká sněmovna v úterý nepřehlasovala veto prezidenta Václava Klause a neschválila novelu zákona na podporu kinematografie, je uzavření českého stánku na Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes. Ve stánku, kde se česká kinematografie prezentuje prostřednictvím Českého filmového centra spolu s filmaři z Polska a Slovenska, bude stažena česká vlajka, uzavřen pultík a sejmut transparent. ČTK to oznámila Asociace producentů v audiovizi (APA). "Další protestní akce budou následovat," řekla ČTK mluvčí APA Pavlína Fechterová. Sněmovna neschválila zákon o fondu kinematografie, rozpočet fondu pro podporu nových českých filmů se proto nezvýší.

Zástupci APA budou chtít po ministru kultury Vítězslavu Jandákovi vysvětlení, jakým způsobem zákon v parlamentu obhajoval a proč před hlasováním řada sociálnědemokratických poslanců z jednací místnosti odešla a další se zdrželi hlasování. "Chceme, aby vyvrátil podezření z korupce," řekl ČTK v telefonickém rozhovoru z Cannes předseda APA Pavel Strnad. Ministr Jandák se proti požadavku vysvětlení svých kroků při schvalování zákona ohradil. "Je absurdní, že mi někteří producenti vytýkají malou aktivitu při schvalování novely," uvedl Jandák v dopise zaslaném ČTK. Za svou zásluhu považuje, že se mu novelu podařilo ve sněmovně prosadit poté, co ji poslancům vrátili senátoři. "Nebýt veta prezidenta republiky, tak by moje úsilí nebylo dočasně zmařeno," uvedl Jandák.

Ministr Jandák udělil medaili Kunderovi, Körnerovi a Saudkovi

Ministr kultury Vítězslav Jandák udělil resortní medaili Artis Bohemiae Amicis (Přátelé českého umění) spisovatelům Vladimíru Körnerovi a Milanu Kunderovi a fotografovi Janu Saudkovi. Medaile uděluje ministr kultury od roku 2000 za dlouholeté a systematické šíření dobrého jména české kultury. "Nikdo z nich v této zemi oceněn nebyl, a přitom tito lidé propagují českou kulturu v zahraničí," řekl ministr Jandák. Za uplynulá léta dostalo medaili na 80 osobností, autorem kovové plastiky je sochař Martin Zet.

Ministr Jandák sdělil, že telefonoval s Kunderovou manželkou. "Jedu tam šestadvacátého a domluvíme se, kdy by si pro ocenění přijel," řekl Jandák. Kundera se na veřejnosti příliš nepohybuje. Sedmasedmdesátiletý spisovatel žije od roku 1975 ve Francii. Jeho vztah k českému prostředí dokresluje i fakt, že velmi dlouho již nepovolil vydání českého překladu některého ze svých novějších, francouzsky psaných děl.

V nizozemském Naardenu otevřena nová stálá výstava o Komenském

V nizozemském Naardenu byla ve středu otevřena nová stálá výstava o českém mysliteli a pedagogovi Janu Amosovi Komenském. Expozice je v prostorách muzea, které je ve stejném areálu jako kaple s Komenského hrobem. Nahrazuje dosavadní výstavu, která byla v muzeu od jeho otevření v roce 1992. Starosta Naardenu Peter Rehwinkel dal při slavnostní ceremonii najevo naději, že výstava napomůže, aby byl Komenský stejně znám v Nizozemsku jako v České republice. Podle něj je Komenského odkaz relevantní i dnes v celé Evropě především důrazem na toleranci a na usmíření mezi různými kulturami a národy. Současně byla otevřena dočasná výstava obrazů o rodině de Geerů, kteří byli Komenského mecenáši v Holandsku a ve Švédsku a u nichž v exilu v Amsterodamu bydlel.

Bývalou kapli s hrobem "učitele národů" má Česká republika dlouhodobě pronajatu za symbolické jedno euro ročně. Od roku 1992 je v přilehlé nemovitosti muzeum, kde byla expozice o životě a díle Komenského, knihovna a prostor pro příležitostné výstavy. Podle šéfky českého centra v Haagu Dáši van der Horstové byla tato výstava, kterou připravila holandská strana, technicky i informačně překonaná. Nynější informační expozici připravilo muzeum J. A. Komenského v Uherském Brodě ve spolupráci se společností Praha Mystica. Výstava se na osmi panelech snaží chronologicky představit Komenského životní osudy a jeho působení jako pedagoga, filozofa a teologa. Doprovázejí ji texty v holandštině, angličtině a češtině. Muzeu hrozilo v roce 2003 uzavření, protože naardenská radnice nechtěla již platit jeho provoz. Po delších jednáních padlo rozhodnutí, že za provoz památníku bude platit český stát 84.500 eur ročně (asi 2,78 milionu korun).

Komenský (1592-1670) žil a pracoval od roku 1656 v Amsterdamu. Proč byl pochován v Naardenu, se však neví. Byl pohřben v kostele Valonské církve, ale hrob upadl v zapomenutí poté, co kostel byl v roce 1819 zrušen. Budova byla využívána jako skladiště, dílna, později se stala součástí vojenských kasáren.

Nejvyšší mrakodrap světa v Dubaji vyrůstá pomocí českých výtahů

Nejvyšší mrakodrap světa v Dubaji vyrůstá i s pomocí českých výtahů. Na jeho stavbu vyveze pardubická firma do bohatého ropného emirátu 14 těchto zařízení. Šest jich tam již funguje a další dvě se vyexpedují do měsíce, řekl ČTK spolumajitel společnosti Pega Hoist Robert Vaněček s tím, že jeden výtah přijde na několik milionů korun. Celkem 66 výtahů a eskalátorů dodá do budovy Burdž Dubai po jejím dokončení v roce 2008 firma Otis. Pardubická firma podle Vaněčka musela uspět v silné konkurenci. "Nabídli jsme unikátní výrobek, který uveze značnou zátěž velkou rychlostí a nepoužívá přitom protizávaží. Je to jednodušší a rychlejší instalace, která uspoří peníze," uvedl. Dubajská zakázka nemusí být pro pardubickou firmu zdaleka poslední v tomto teritoriu. "Stavební boom není jenom tam, ale i v ostatních těžařských zemích, jako jsou Katar nebo Bahrajn. V Kataru chtějí postavit asi tisíc mrakodrapů," tvrdí Vaněček. Obdobná zařízení z Pardubic slouží i ve větracích šachtách dlouhých tunelů ve Švýcarsku a ve spalovnách v Británii. Míří rovněž do zámoří.

NS: Německý vědec byl odsouzen za zneužívání v souladu se zákonem

Německý vědec Andreas Ernst Friedrich Lewicki byl v České republice odsouzen za pohlavní zneužívání romských dívek v souladu se zákonem. Nejvyšší soud (NS) zamítl stížnost pro porušení zákona, kterou proti poslednímu rozsudku nad Lewickým z roku 2001 podal ministr spravedlnosti. Podle ministerstva ovlivnily rozsudek procesní vady, například chybné sdělení obvinění a nedokonale zformulovaná skutková věta ve výroku o vině.

"Rozsudek Okresního soudu v Litoměřicích byl vydán na základě řízení trpícího závažnými procesními vadami, jež v jeho průběhu nebyly odstraněny," stojí ve vyjádření ministerstva spravedlnosti, které má ČTK k dispozici. Nejvyšší soud se s kritikou procesu neztotožnil a rozsudek ponechal v platnosti, stejně jako předtím Ústavní soud. Německého vědce a držitele čestného doktorátu zadrželi v roce 1996 v Litoměřicích i s videokazetami, na které si nahrával své intimní chvíle s dívkami mladšími patnácti let v hotelech v Litoměřicích a Teplicích. Lewicki dětem podle rozsudku také obstarával drogy, konkrétně heroin.

Čeští ekologové chtějí chytit zatoulaného medvěda v Německu

Čeští ochránci přírody chtějí zachránit medvěda, který se z Itálie zatoulal do alpských a podalpských regionů jižního Německa. Bavorská vláda totiž v pondělí vydala povolení k jeho odstřelu. Češi rozhodnutí považují za nešťastné, proto nabídli Německu pomoc při odchytu medvěda. Svou nabídku adresovali německému velvyslanectví v Praze se žádostí o urychlené předání bavorskému ministru životního prostředí Werneru Schnappaufovi. ČTK o tom informoval mluvčí valašskomeziříčské radnice Josef Beneš. Medvěd se v Bavorsku objevil poprvé po 170 letech.

Ochránci přírody nabídli Německu zkušený tým odborníků, kteří by co nejdříve zahájil kroky k jeho odchytu. "Připadá nám smutné, chtít kvůli zadáveným ovcím a vypleněným úlům zastřelit šelmu, za jejichž ochranu se právě Německo tolik zasazovalo," řekl valašskomeziříčský ochránce přírody Milan Orálek. Medvěd navíc pravděpodobně přišel z italského národního parku v provincii Trentino, kde byli medvědi ochránci přírody vysazeni s cílem obnovit v podhůří Alp populaci medvědů.

Expedice Gobi 0609 odjíždí v červenci na dinosauří naleziště

Expedice Gobi 0609 je už kompletní. Do dinosauřího naleziště v Mongolsku odjede 3. července. Na středeční první schůzce šesti účastníků se hovořilo o nutném očkování, o sponzorech, zásobování i o prvních úkolech. Letos bude potřeba navázat kontakty s kolegy v Mongolsku, podepsat smlouvy a obhlédnout terén, řekl ČTK jeden z účastníků, paleontolog Martin Košťák. Expedice odjede do naleziště dinosaurů v údolí Nemegtu, kde již v minulosti pracovalo několik skupin vědců. Úspěšní byli Američané, Rusové a Poláci. Češi mají s mongolskou stranou domluveno, že v lokalitách, kde zaměří kostry dinosaurů, které budou chtít v příštích letech vykopat, nesmí jiná expedice působit až do roku 2009. V té době už by měla česká expedice svůj úkol ukončit.

Dinosauři, nebo spíš jejich skelety, leží v poušti podle Košťáka obvykle ve stejných polohách a část kostí vyčnívá na povrch. Kostry se zachovaly proto, že je překryly usazeniny. Na vzduchu by se rozpadly. Poušť, kde se ve velkém množství nacházejí, totiž byla v době dinosaurů mořským pobřežím. Mohutné asijské horské masivy byly naopak mořským dnem. S Košťákem do Mongolska odjíždí další paleontolog Martin Mazuch a paleobotanik Vasilis Teodoridis. Všichni tři jsou z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Lékařem výpravy je Michal Moučka, který se dostal do povědomí veřejnosti prvním nálezem kosti dinosaura v české kotlině. Publicista Boris Hlaváček je hlavním organizátorem výpravy a Vladimír Růžička technikem, mechanikem a kuchařem.

Ze sportu:

Nejen blížící se světový šampionát se honí hlavou českého fotbalisty Pavla Nedvěda. Situace v Juventusu Turín, který se zmítá v korupční aféře, ho nutí přemýšlet o možném přestupu, který by ovlivnil také jeho další reprezentační kariéru. Na setkání s novináři v Seefeldu naznačil, že by mohl naskočit i do kvalifikace mistrovství Evropy pro rok 2008.

Český fotbalový trenér František Straka se stal koučem rakouského týmu Wacker Tirol Innsbruck. Oznámila to agentura DPA. Osmačtyřicetiletý bývalý reprezentant vedl v závěru uplynulé sezony Viktorii Plzeň, kterou pomohl udržet v nejvyšší soutěži.

Fotbalový útočník Petr Mikolanda se po roce stráveném v anglickém West Hamu United vrací zpět do České republiky a od nové sezony bude působit v Mladé Boleslavi, která v minulé sezoně skončila na druhém místě a zasáhne do druhého předkola Ligy mistrů. Hráč reprezentační jednadvacítky se v Mladé Boleslavi dohodl na čtyřleté smlouvě. ČTK to řekl sportovní ředitel klubu Zdeněk Kudela.

Úřadující mistr světa v běhu na 400 metrů překážek Američan Bershawn Jackson je novým jménem a jednou z nejzářivějších hvězd ve startovních listinách Zlaté tretry, mítinku seriálu IAAF World athletics tour, který se v Ostravě uskuteční v úterý 30. května. Organizátoři si slibují, že vedoucí muž letošních tabulek (47,60) byl mohl zaběhnout první čas na území České republiky pod 48 sekund. Mezi účastníky vítkovického mítinku je už více než třicet medailistů z mistrovství světa a stejný počet držitelů cenných kovů z olympijských her.

Jiří Zídek se už vzdal i posledních zbytků nadějí, že by se ještě někdy mohl vrátit zpět ke kariéře aktivního basketbalisty. První český hráč, který se objevil v nejslavnější soutěži světa NBA a naposledy působil ještě loni v mistrovském Nymburku, celou tuto sezonu zmeškal kvůli vleklým problémům s chrupavkou v koleně. A dvaatřicetiletý pivot už podle svých slov s comebackem rozhodně nepočítá. Zídek je jedním z nejslavnějších hráčů české historie, v jehož sbírce úspěchů nechybí vítězství v americké univerzitní soutěži NCAA, v Evropské a litevské lize s Žalgirisem Kaunas, německé bundeslize s Albou Berlín či v domácí soutěži s Nymburkem.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, místy déšť. Teploty 15 až 19 stupňů Celsia.