Zprávy

Paroubek s Topolánkem nešetřili osočeními a ironií

První ze čtyř předvolebních televizních duelů mezi předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem a šéfem opoziční ODS Mirkem Topolánkem byl plný slovních útoků, nechyběly ani ironické věty. Podle imagemakera Mirka Svobody byl ale duel podstatně klidnější než předchozí střety obou politiků. Lépe podle něj dopadl Paroubek. Podle politologa Zdeňka Zbořila ležel nad debatou stín facky, kterou v sobotu uštědřil Miroslav Macek (ODS) ministru Davidu Rathovi (ČSSD). "Topolánek v sobě proto měl nejistotu, což kompenzoval zbytečnou agresivitou," řekl ČTK. Šéf ODS odmítl na závěr pořadu podat Paroubkovi ruku.

"Oba to brali velmi vážně, o to víc byli nervózní," ohodnotil chování politiků Svoboda pro ČTK. Paroubkova kamenná tvář a sezení podle něj napovídaly, že je premiér nervóznější než kdy před tím. Topolánkův křečovitý úsměv ale působil hůř, míní poradce v otázkách vystupování. Největší chybu podle Svobody Topolánek udělal, když na závěr pořadu nepodal soupeři ruku. Za trapnou a neobjektivní záležitost pak označil chvíli, kdy Topolánek Paroubka obvinil z padělání průzkumů veřejného mínění. Šéf ODS uvedl, že agentura najatá sociálními demokraty má už výsledek hodnocení duelu veřejností, podle něj vyzněl pro Paroubka v poměru 57 ke 43 procentům. "Chytil ho fantas," komentoval jeho slova Paroubek. Připustil ovšem, že průzkum s podobným výsledkem existuje, týká se ale otázky, koho by voliči raději viděli na místě premiéra. V zhruba 50 minutovém duelu se měli lídři stran vyjadřovat ke rodinné a daňové politice svých stran. Topolánek i Paroubek napadali programy soupeře. Vedle argumentů často padala slova o tom, že soupeřova strana žádný program nemá.

Za neuvěřitelně pokleslou konfrontaci bez vítěze, poraženého a hlavně argumentů má duel politolog Rudolf Kučera. Žádné argumenty podle něj v debatě nepadly, což duel odlišuje od obdobných debat, které se odehrávají v zahraničí. "Duel byl o jedno patro níž, což je dáno nižší politickou kulturou obecně," souhlasil Zbořil. Další duel čeká Paroubka a Topolánka za týden. Bude zhruba dvojnásobně dlouhý. Poslední diskusní pořad s šéfy největších stran je naplánován na předvečer voleb.

Premiér zváží trestní oznámení na Topolánka za "styky s mafií"

Premiér Jiří Paroubek zváží, zda nepodá trestní oznámení nebo žalobu na předsedu ODS Mirka Topolánka za jeho výroky o Paroubkových kontaktech s podsvětím. Topolánek se o nich zmínil v nedělní televizní debatě. Předseda vlády to bude chtít doložit a žádá, aby lídr nejsilnější opoziční strany "před zraky celého národa řekl, kteří to ti mafiáni jsou". S Topolánkem se prý o jeho výrocích o mafiánech po pořadu nebavil, neví ani, koho mohl předseda ODS myslet. "Nebude první. Ať si pan Paroubek dělá, co chce," reagoval na hrozbu trestního oznámení Topolánek. V televizi prý hovořil v souvislosti s mafií obecně o ČSSD. "Jsem hluboce přesvědčen o tom, že ČSSD je spojena se špičkami organizovaného zločinu," řekl ČTK šéf ODS.

Topolánek vyzval Macka k odchodu z ODS, Macek odmítá

Předseda občanských demokratů Mirek Topolánek vyzval Miroslava Macka, aby kvůli sobotnímu napadení ministra zdravotnictví Davida Ratha zvážil členství v ODS. Uvedl to v nedělním diskusním pořadu televize Prima. Macek Rathovi na sněmu stomatologů vlepil pohlavek, čímž si podle svých slov vyřizoval osobní spor z ministrem. Macek ČTK řekl, že nemá žádné důvody k vystoupení ze strany a neuvažuje o tom. Za svým činem si stojím, všichni mi dají zapravdu, uvedl. ODS se od Mackova činu distancovala, což předseda strany zopakoval. Uvedl také, že Mackův útok byl důsledkem ostrých slovních napadení, které Mackovi adresoval Rath. "Reakce Macka byla absolutně neadekvátní," dodal Topolánek.

Místopředseda ODS Petr Nečas v nedělním diskusním pořadu České televize Macka nepřímo vyzval k tomu, aby definitivně odešel z veřejného života. Soudí, že je dostatečně zodpovědný, aby dokázal tuto věc vyhodnotit. Macek je bývalým místopředsedou ODS, nyní působí jako externí poradce prezidenta Václava Klause. Nečas připustil, že incident ODS může poškodit a řekl, že premiér a šéf ČSSD Jiří Paroubek a předseda KSČM Vojtěch Filip se již snaží konfliktu v tomto smyslu využít.

Politolog Tomáš Lebeda zpochybnil názor, že šlo o ryze soukromou věc. "To, že si někdo předem promyslí takovýto útok, provede ho, tak to samozřejmě není věc soukromá," uvedl v České televizi. Nerad by se prý dočkal toho, aby se v tuzemsku stalo normou, že na ministra, ať už za jakoukoli stranu, je možné podobně útočit.

Rath trestní oznámení na Macka nepodá

Ministr zdravotnictví David Rath ČTK řekl, že nepodá na bývalého místopředsedu ODS a poradce prezidenta republiky Miroslava Macka trestní oznámení za fyzické napadení. Bezprostředně po Mackově útoku, jehož terčem se stal na sobotním sněmu zubařů, Rath zvažoval, že se na policii obrátí, pak si to ale rozmyslel. "Já jsem nad tím přemýšlel a mně Macek přijde fakt jak vyšinutý chudák a je mi ho spíš líto, takže přemýšlím, že já osobně v této věci nic podnikat nebudu," řekl ministr. Macek mu uštědřil pohlavek zezadu bez varování, poté se do něj pustil i pěstmi. Ministr po prvním překvapení jeho rány odrazil. "Tak nereaguje normální člověk," komentoval Rath důvody Mackova útoku. Macek je vysvětlil tím, že se Rath nelichotivě vyjádřil o jeho manželce. Rath podotkl, že neví, zda útok, který možná lze hodnotit jako přestupek či trestný čin, možná šlo o útok na veřejného činitele, nebude řešit samo státní zastupitelství. On sám za sebe ale žádné kroky nepodnikne.

ČSSD má za hlavní chybu zvolení Klause, ODS vyvlastnění akcionářů

Největší chybou ČSSD v uplynulém volebním období bylo to, že nedokázala zabránit zvolení Václava Klause prezidentem. V nedělním diskusním pořadu České televize to řekl místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Místopředseda ODS Petr Nečas za hlavní chybu své strany označil fakt, že hlasy několika občanských demokratů přispěly k přijetí normy umožňující vyvlastnění drobných akcionářů.

S otázkou, co považují za největší chybu vlastní partaje, se postupně vypořádávali zástupci všech stran zastoupených nyní v Poslanecké sněmovně. Předseda KSČM Vojtěch Filip za takové selhání označil to, že komunisté připustili, aby byl i jejich hlasy ve druhém kole senátních voleb zvolen kandidát Strany zelených Jaromír Štětina. Štětina se často zapojuje do různých protikomunistických aktivit, je například spoluautorem návrhu zákona o zákazu propagace komunismu a nacismu.

Šéfovi křesťanských demokratů Miroslavu Kalouskovi vadí, že se KDU-ČSL ani v uplynulých čtyřech letech nedokázala zbavit nálepky strany, která musí být za každou cenu ve vládě. Rovněž lituje toho, že někteří lidovci podpořili možnost vyvlastnění malých akcionářů. Předseda US-DEU Pavel Němec soudí, že se jeho strana příliš soustředila na ekonomická témata a podcenila komunikaci s voliči. Unionisté zřejmě již po volbách ve sněmovně nezasednou.

Evangelíci píší Castrovi, aby propustil vězněné obhájce práv

Českobratrská církev evangelická napsala dopis kubánskému vůdci Fidelu Castrovi s žádostí o bezodkladné propuštění tamních vězněných obhájců lidských práv. Žádá ho také podle své mluvčí, aby státní moc na Kubě respektovala občany, kteří ku prospěchu vlastní země usilují o důstojný život ve svobodě. Synod církve, jehož letošní zasedání v neděli skončilo v Praze, zároveň informoval o tomto kroku Světovou radu církví a další mezinárodní církevní organizace. Vyzval je, aby důrazně a vytrvale věnovaly pozornost diskriminovaným křesťanům a pronásledovaným aktivistům na Kubě a aby se v podobných případech neomezovaly v ekumenických kontaktech na oficiální, režimem uznané představitele církví.

Evangelíci uspořádali před několika dny v Praze seminář o Kubě jako výzvě pro evropskou a světovou ekumenu. Zdůraznili na něm, že tamní diktatura je srovnatelná s tím, co zažili lidé ve střední a východní Evropě v době takzvaného reálného socialismu. Světová rada církví však Kubu vidí především jako rozvojovou zemi, kde je důležitější otázka sociální spravedlnosti než lidská práva. Evangelíci nyní napsali prostřednictvím kubánského velvyslanectví Castrovi, že s velkou pozorností a úctou sledují úsilí stále většího počtu kubánských občanů o takové uspořádání tamní společnosti, které by přineslo více svobody a odpovědnosti pro každého občana a zařadilo zemi mezi respektované demokratické státy světa.

Stovky lidí si na Národním hřbitově připomněly oběti války

Národní hřbitov v Terezíně na Litoměřicku v neděli ožil vzpomínkami na bojovníky za svobodu a oběti války. Památku mrtvých přišlo uctít téměř tisíc lidí. Předsedkyně Českého svazu bojovníků za svobodu Anděla Dvořáková upozornila, že v Česku chybí mladí lidé, kteří by štafetu připomínání si minulosti převzali. "Bohužel se na tragické události zapomíná a nám je to velice líto," řekla ČTK Dvořáková. "Ve škole se děti neučí o 360.000 obětech z druhé světové války. Neví o utrpení lidí, kteří šli bojovat za svobodu své vlasti," uvedla. Český svaz bojovníků za svobodu se podle Dvořákové bude snažit po volbách přesvědčit příštího ministra nebo ministryni školství, aby věnovali historii větší péči. "Pokud národ nezná svoji minulost, je nebezpečí, že hrůza války se může opakovat," zdůraznila Dvořáková.

Místopředseda vlády pro ekonomiku Jiří Havel ve svém projevu uvedl, že je nebezpečné zlehčování či dokonce popírání minulosti. "Ať jde o nesmysly opakované neonacisty či účelovou lež, kterou dokonce šíří oficiální propaganda některých íránských státních představitelů," uvedl Havel. Květiny k pylonům položili čeští politici a zástupci velvyslanectví zhruba 30 zemí. Po položení věnců pod popravčí zeď a projevech zazněla pod vlajkou České republiky a Evropské unie křesťanská a židovská modlitba, kterou přednesl vrchní zemský rabín Karol Sidon. Pietní akt ukončil pěvecký sbor úryvkem z třetího dějství Verdiho opery Nabucco.

Národní hřbitov leží mezi Malou pevností, v níž pražské gestapo zřídilo policejní věznici, a městem Terezín obehnaným hradbami. V letech 1940 až 1945 zavlekli nacisté do věznice, ghetta a nedalekého koncentračního tábora v Litoměřicích přes 200.000 lidí. Na 150.000 z nich byli Židé, kteří strádali v ghettu. V důsledku stresu, hladu a špatných ubytovacích podmínek jich 35.000 zemřelo v Terezíně. Většina ostatních našla smrt ve vyhlazovacích táborech.

Na základnu v Náměšti přiletěly britské letouny Tornado

Na leteckou základnu v Náměšti nad Oslavou přiletěla letka britských letounů Tornado, která se zde zúčastní společného česko-britského leteckého cvičení Létající nosorožec. Cvičení se zúčastní kolem 400 příslušníků letectva společných sil Armády ČR, 260 britských a 10 slovenských vojáků. Vlastní cvičení, jehož cílem je procvičit navádění letounů na pozemní cíle, začne v pondělí odpoledne cvičnými lety, při nichž se piloti seznámí s prostorem cvičení. Sdělil to koordinátor letové činnosti mezi českou a britskou stranou Michal Bartakovič. Cvičení se bude konat ve dnech 22. května až 2. června nad územím Olomouckého, Pardubického, Jihomoravského a Moravskoslezského kraje a kraje Vysočina.

Na pochod proti hladu a chudobě dorazily dvě tisícovky lidí

Třetího ročníku celosvětového Pochodu proti hladu ("Fiht Hunger: Walk the World") se v Praze zúčastnily zhruba dvě tisícovky lidí, kteří tak podpořili program OSN proti chudobě a hladu v zemích třetího světa. Peníze vybrané na nedělní akci zamíří k dětem v Tanzanii a Afghánistánu. "Pochod proti hladu má jasné poselství - upozornit na největší světový problém a tím je hlad a chudoba. V současnosti trpí chudobou po celém světě 800 milionů lidí, z toho 300 milionů dětí," vysvětlil důvod akce David Šifra z pořadatelské dobrovolnické organizace VARA ČR, která pomáhá v rámci humanitárních a rozvojových aktivit obnovit válkou zničený Afghánistán. Připomněl, že podobné "Pochody proti hladu" se konaly po celém světě ve více než 100 zemích. "Loni peníze vybrané z těchto pochodů pomohly nakrmit 70.000 dětí. Je to sice malá kapka v moři, ale alespoň někomu jsme mohli pomoci," doplnil Šifra. Česko dalo loni na rozvojovou pomoc 0,1 hrubého národního produktu.

Odbory kvůli zákoníku práce v pondělí v poledne zpozdí řadu vlaků

Železničáři budou v pondělí od 12:00 do 13:00 v krajských městech a Praze zdržovat vlaky. ČTK to řekl předseda Odborového sdružení železničářů Jaromír Dušek. Vlaky zpozdí vždy o několik minut, během kterých chtějí seznámit cestující formou transparentů nebo letáků se svou podporou nového zákoníku práce. Normu nedávno vetoval prezident. Sněmovna by mohla jeho veto přehlasovat na své schůzi v úterý. Mluvčí Českých drah Aleš Ondrůj nepředpokládá, že protest bude mít dopad na provoz. Odbory podnik o akci neinformovaly, a dráhy ho tak neberou jako stávku. Navíc České dráhy nemají s předmětem sporu nic společného, a tak podnik doufá, že ho odboráři nebudou chtít svým protestem poškodit.

OAG: ČSA jsou potřetí nejlepší leteckou společností v regionu

České aerolinie získaly třetí rok za sebou ocenění pro nejlepší leteckou společnost ve střední a východní Evropě. ČTK to řekla mluvčí aerolinií Jitka Novotná. Cenu uděluje každoročně na základě hlasování veřejnosti mezinárodní letecká organizace Official Airline Guide (OAG) s centrálou v Londýně. ČSA tak předstihly například ruský Aeroflot, polský Lot nebo maďarský Malév. ČSA se současně dostaly do užšího výběru aerolinií nominovaných na cenu pro nejlepší leteckou společnost roku 2006. Český dopravce se tak dostal mezi světovou špičku, jako jsou British Airways, Continental Airlines, Cathay Pacific, Emirates nebo Quantas. Cenu pro nejlepší společnost na světě si nakonec odnesl Cathay Pacific. Nejlepším dopravcem například v západní Evropě se staly British Airways, v Africe South African Airways, v Asii Cathay Pacific, v Austrálii Qantas a v severní Americe loňský celkový vítěz Continental Airlines.

Policie obvinila 11 lidí, kteří házeli v Mostě zápalné lahve

Policie obvinila z výtržnictví 11 lidí, kteří v sobotu házeli zápalné lahve na účastníky demonstrace pravicových radikálů. Jeden antifašista navíc čelí obvinění z útoku na veřejného činitele se zbraní v ruce, lahve dopadly k policejním vozům. Kriminalisté podali návrh na vzetí muže do vazby, řekl ČTK zástupce mosteckého ředitele Jaroslav Káninský. Jednoho neonacistu kriminalisté podezřívají z propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Měl na sobě podle Káninského symboly, které policisté poslali na expertízu. Celkem policie zadržela 19 lidí, z toho jeden byl pravicový radikál. "Sedm osob jsme vyslechli a po zadokumentování všech skutečností propustili bez obvinění," dodal Káninský. Účastníkům akce bylo okolo 20 let.

Stovka neonacistů v sobotu pořádala pochod, aby uctila památku svého zabitého kolegy. Antifašisté na účastníky akce, kteří se sešli v Mostě, hodili několik zápalných lahví na mosteckém hřbitově, kde je pohřben kamarád neonacistů. Lahve dopadly k policejním vozům. Pravicoví radikálové se poté přesunuli do Litvínova, kde uspořádali pochod na památku Miloše Reha, který byl ve městě před sedmi lety zabit.

Čtyři králíci v ZOO Praha mají adoptivní rodiče z krizového štábu

Čtyři králíčci v dětském koutku pražské zoologické zahrady mají od neděle nové adoptivní rodiče - zástupci krizového štábu soukromých lékařů, lékárníků a malých nemocnic a krizového štábu nelékařů zaplatili po tisícikoruně na výživu čtyř ušáků. Přeškrtnutý bílý králík je symbolem Týdne zdravotnického neklidu, který začal v sobotu sněmem zubařů a skončí v pátek pochodem zdravotníků a jejich pacientů Prahou.

Mluvčí krizového štábu Jiří Pekárek pro zubaře získal stříbrného králíka. "My máme takového zrzka," řekl mluvčí Sdružení praktických lékařů Jan Jelínek. "My máme stříbrného králíčka," řekl ČTK předseda Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Pavel Neugebauer. "Máme bílého králíka domácího, protože jsme Asociace domácí péče a nelékaři," řekla ČTK prezidentka asociace Blanka Misconiová. Vysvětlila, že k protestům lékařů se připojili i nelékaři, protože prý stejně jako oni cítí, že se děje něco, co není ve prospěch pacientů a omezuje dostupnost a kvalitu péče. Mezi nelékaře patří sestry, fyzioterapeuti, radiologičtí laboranti, logopedi, psychologové a další, celkem 180.000 pracovníků.

Kostel moravských bratří v Pensylvánii slaví 200. výročí

V americkém městě Bethlehem se v neděli konala slavnost znovuvysvěcení ústředního kostela moravských bratří, protestantské církve, jejíž kořeny sahají k Jednotě bratrské navazující na odkaz středověkého husitství. Moravští bratři přišli do Ameriky z Herrnhutu v Horní Lužici v dnešním Německu. Uchýlili se tam z Moravy, zejména z Fulneku a Suchdola, před protireformačním pronásledováním v pobělohorské době. Ústřední kostel (Central Moravian Church) byl před dvěma sty lety, kdy byl 18. května 1806 poprvé vysvěcen, stavbou s největším vnitřním prostranstvím v tehdejší Pensylvánii. V optimistickém nadšení postavili moravští bratří svůj chrám pro 1500 lidí, ačkoli Bethlehem na začátku 19. století neměl ani 600 obyvatel. Kostel se během doby zapsal i do kulturní historie USA. V roce 1811 tam zazněla americká premiéra Haydnova Stvoření a v roce 1900 první americké kompletní uvedení Mše h moll Johanna Sebastiana Bacha.

První věřící hlásící se k moravské duchovní tradici dorazili do Bethlehema na Štědrý den roku 1741. Bohoslužby slavili nejdříve v budově zvané Gemeinhaus, neboli společenském domě, a později v kostelíku nyní nazývaném Stará kaple. Obě stavby se dochovaly do dnešních dnů. Moravští bratři si ze střední Evropy přivezli řadu obyčejů, které ovlivnily město a jeho okolí. Nejvíce patrné je to o Vánocích, kdy se Bethlehem rozzáří tisíci svícemi z včelího vosku a betlémskými hvězdami. Unikátní výzdoba, za níž přijíždějí návštěvníci z celých Spojených států, dala Bethlehemu přídomek Vánoční město USA.

Moravskou tradici připomíná na severovýchodě USA například i silnice v Pensylvánii nazvaná Moravská cesta (Moravian road), hřbitov moravských bratří na Staten Islandu v New Yorku či socha filozofa, pedagoga a biskupa Jednoty bratrské Jana Amose Komenského před univerzitou v Bethlehemu. Nyní se ve městě s 72.000 obyvateli hlásí k moravské náboženské komunitě asi tři tisíce věřících. V severní Americe žije na 50.000 osob tohoto vyznání, ovšem další až milion má svůj domov v Africe, kam tradice Jednoty bratrské přenesli moravští misionáři.

Věřící si v Brně připomněli posvěcení katedrály

Věřící v Brně si nedělní ranní mší připomněli posvěcení brněnské katedrály svatého Petra a Pavla, která se tyčí na vrchu Petrov nad Brnem. První kostel na něm stál ve 12. století. Kdy byl současný chrám posvěcen, se neví. Věřící si proto již léta připomínají posvěcení kostela 21. května, a to v souvislosti s posvěcením oltáře katedrály, které provedl přesně před 115 lety tehdejší biskup František Saleský Bauer. "V každém kostele se pravidelně připomíná bohoslužbami jeho posvěcení. U novějších církevních objektů jsou data jejich posvěcení dobře známa, u staletých katedrál je ale problém," řekla ČTK mluvčí Brněnského biskupství Martina Jandlová. Když představitelé biskupství kdysi hledali den, kdy by posvěcení brněnské katedrály oslavili, vybrali den, v němž chrám získal současný oltář.

Národní muzeum i galerie otevřely expozice lidem zdarma

Nejrůznějším vrzáním, pískáním, prvními nesmělými akordy na kytaru či klávesové nástroje se v neděli rozeznělo Muzeum české hudby v Praze. Stejně jako další objekty Národního muzea i galerie otevřelo totiž své expozice a výstavní sály zdarma. A protože tématem oslav Mezinárodního dne muzeí je heslo Muzea a mladí, měly právě děti privilegia. V muzeu hudby si mohly například vyzkoušet, jak lze různé nástroje rozeznít. A tak foukaly na flétny, brnkaly na klavír či kytaru, dostaly se k cemballu a čekaly na ně housličky nejrůznějších velikostí. Kromě bezplatné prohlídky atraktivních sbírek mohli příchozí přinést staré noty, které třeba našli na půdě, a leccos se o nich od odborníků dozvědět. Odpoledne nahlédli v přednáškovém sále do restaurátorské dílny či přímo v expozici vyslechli vyprávění muzikantů - profesionálů o hudebních nástrojích.

Živo bylo i v hlavní budově Národního muzea v Praze a ve všech objektech Národní galerie. Především zahraniční turisté se divili, když při prohlídce sbírek starého umění ve Šternberském paláci, v klášteře sv. Anežky České, klášteře sv. Jiří či ve Veletržním paláci ušetřili vzhledem ke vstupu zdarma nějaké to euro.

V čele Jízdy králů v Kunovicích jel desetiletý Jan Libosvár

Králi a jeho družině patřily v neděli celé Kunovice na Uherskohradišťsku. V sedlech zhruba tří desítek koní projela družina celým městem. V roli krále jí vévodil desetiletý Jana Libosvár, jehož koně zdobilo přes 1600 papírových růží. Jízda králů se v Kunovicích koná jednou za dva roky. Král oblečený v ženském kroji se vydal společně se svou slavnostně nazdobenou družinou na objížďku městem před polednem. Přípravy na slavnostní událost, která je významná pro celé město, trvají po celé dva roky.

Slavnost má původ v předkřesťanské době, kdy mladí chlapci mezi sebou soutěžili při vyhánění dobytka. Ten nejsilnější a nejlepší byl korunován za krále. Druhý původ tradice vidí folkloristé v útěku uherského krále Matyáše Korvína před českým králem Jiřím z Poděbrad. Matyáš, aby se neprozradil svým vzhledem a mluvou, se oblékl do ženského kroje a do úst si vložil růži.

Ze sportu:

Hokejisté Spojených států amerických, Běloruska a Rakouska budou soupeři českých reprezentantů v základní skupině B na příštím mistrovství světa v Rusku. Výsledky semifinálových duelů na šampionátu v Rize rozhodly o tom, že Česká republika se posunula na druhé místo žebříčku Mezinárodní hokejové federace (IIHF), podle kterého se nově složení skupin určuje. Turnaj v Moskvě a Petrohradu se bude hrát od 27. dubna do 13. května 2007.

Český tenista Radek Štěpánek v Hamburku na druhý turnajový triumf v kariéře nedosáhl. Ve finále antukového podniku série Masters ho porazil Španěl Tommy Robredo 6:1, 6:3, 6:3. V pondělním vydání žebříčku ATP se ale sedmadvacetiletý rodák z Karviné posune na jedenácté místo, čímž si vylepší osobní maximum. Nebude zatím v elitní desítce, jak už před finále avizovali zástupci ATP. Kvůli únavě se český hráč odhlásí ze Světového poháru v Düsseldorfu.

Lukáš Pešek nedokončil nedělní Velkou cenu Francie, pátý díl mistrovství světa silničních motocyklů. Na okruhu v Le Mans upadl v druhém kole závodu třídy do 125 ccm, v němž mu v té chvíli patřilo třetí místo. Český pilot se strojem Derbi skončil v kvalifikaci třetí, po startu se sice o několik pozic propadl, ale ještě v průběhu prvního kola se na třetí příčku vrátil. Poté ale po výjezdu ze zatáčky ztratil vládu nad motocyklem a spadl. Podle televizních záběrů neutrpěl vážnější zranění.

Čechy se přehnala vichřice, lámala stromy a poškodila vedení

Přes Českou republiku se v sobotu večer a v noci na neděli od západu prohnala vichřice, rychlost větru místy přesahovala 100 kilometrů v hodině. Zůstaly po ní polámané stromy, potrhané elektrické vedení a poškozené střechy. Ačkoli byl například na Kladensku zaznamenán i pád stromu na autobus, žádná vážná poranění nejsou hlášena. Materiální škody ale budou značné. K nejvíce zasaženým krajům patří Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Středočeský, Liberecký a východní Čechy. Na hřebenech Krušných hor zaznamenaly přístroje meteorologů náraz větru o síle 148 kilometrů za hodinu. Bouře dokonce zlomila čtyři stožáry mezinárodního vedení velmi vysokého napětí poblíž Kadaně, a přerušila tak dodávky energie do Německa.

Krátce o pondělním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, místy přeháňky a bouřky. Teploty 24 až 28 stupňů Celsia.